Dodaj do ulubionych

Trzydniówka

04.08.06, 15:23
Mój synek przeszedł właśnie tę chorobę. Zaczęło się w niedzielę w nocy a
skończyło po trzech dobach w nocy z e środy na czwartek. W czwartek było
wszystko dobrze nie było gorączki, pojawiła się wysypka. Niepokój mój jednak
wzbudziła ta noc, ponieważ synek był bardzo zimny(chyba mu był zimno.
Przykryłam go polarowym rożkiem i dwoma kocami i założyłam bluzę (nie było mu
chyba za gorąco bo sie nie pokopał). Rano miał temp. 35.4C a teraz ma
35.7mierzone pod pachą - w pupie było 36.9. Dziecko ma 8,5 m-ca cały czas
jest ogodne, bawi się. Nie wiem czy poczekać dojutra czy dzisiaj dzwonić do
pediatry. Może to jest taka reakcja na tę chorobę tzn. na jej przebycie a
może na wysypkę (mały jest wysypany na brzuchu, plecach, twarzy. Dziękuję za
porady.
Obserwuj wątek
    • bammbi Re: Trzydniówka 04.08.06, 16:31
      moja córka tez po trzydniówce (miała w tym miesiącu to paskudztwo)
      była bardzo zimna w nocy, bałam sie że ma zapaść naczyniową, nóżki miala zimne,
      a ma wade serduszka, w konću trafilismy do szpitala bo nie chciała nic pić a
      były upały i mało co sie nie odwodniła

Ale to zimne ciałko to po prostu trzeba rogrzewać, tzn przykryć aby nie było
      zimno, to juz po chorobie, wszystko OK, obserwuj dziecko, jak będzie coś nie tak
      to będziesz widzec, moja córka przze calą 3 dniówkę była wesoła bawiła się a
      dopiero po gdy nie piła odmawiała pić i jeść było widać że jest cięzko chora,
      jaby traciła z nami kontakt, samo chłodne ciało tzn że już ogranizm zwlaczyl
      wirusa i jest dobrze, teraz nie dopuść do przeziębienia, dobrze że ją przykryłaś

ja miałam to samo, dziecko bylo w nocy zimne, nie wiedziałam o co chodzi
      • bammbi Re: Trzydniówka 04.08.06, 16:33
        to chłodne ciałko to już po tych 3 dniach gorączki oczywiscie
        już wszystko wraca do normy, nie ma stanu podgorączkowego tzn już choroba
        zwalczona - jak dziecko ma dobre samopoczucie to bym sie nie martwiła
        (przepraszam że pomyliłam Twego synka z dziewczynką) ;-) pzdr
        • s77d Re: Trzydniówka 04.08.06, 16:47
          czy możesz mi napisać jak długo mała miała obniżoną temp. Dzięki
          • bammbi Re: Trzydniówka 05.08.06, 13:53
            witaj
            moja córeczka miała obniżoną temp (bardzo) w noc po ustąpieniu gorączki i
            kolejne 2 -3 dni byla bardzo osłabiona już bez temp. miała niską temp. ok 35-36,
            ona jest bardzo delikatna i dopiero po tej "chorobie" sie rozchorowała, ale to
            sporadyczny incydent, ponieważ lżejszej chorby niż ta trzydniówka to nie ma,
            lekarz powiedział (na izbie przyjęć - zdrowe dziecko) ale załączyli jej 1
            kroplówkę, ponieważ ona przez kilka dni (wtedy gdy była taka chłodna)nie chciała
            nic pić, a jeść malutko.Ma niedowagę i do tego były upały 40 stop. dlatego bałam
            sie odwodnienia, jeszcze ze 2 dni to trwało, z tym że nie mierzyłam juz temp, na
            dotyk czułam że nie ma, ona po prostu potem cierpiała z powodu osłabienia po
            chorobie, ale nic jej nie było. Jednak czytałam iż takie nagłe oziębienie to
            moze być zapaść naczyniowa, bo moja córka do tego miała na ciałku (już
            abstrachując od plam) takie plamy sino czerwone naczyniowe, było widać naczynka
            na nóżkach więc bałam sie bardzo bo ma lekką wadę serduszka i dlatego
            pojechaliśmy do szpitala. natomiast lekarze twierdzili że to jest najlżejsza
            choroba dziecięca i w zasadzie nie daje NIGDY żadnych powikłań. Jesli coś Cie
            niepokoi, dziecko jest bardzo apatyczne to skontaktuj sie z pediatrą, ale jeśli
            sie normalnie bawi jest wesołe to nie ma problemu do niepokoju. W pediatrii
            czytam iż nagły spadek temp po goraczce jest objawem calkowitego pokonania
            choroby, jesli temp spada wolno (tzn najpierw po gorączce utrzymuje sie jeszcze
            stan podgorączkowy ok 37 st a dopiero po paru dniach spada - wtedy zdrowenie
            jest wolniejsze, stopniowe). U mnie był problem taki że dziecko nie chciało nic
            jeść ani co gorsza pić, i to było niezwiązane z gorączką itp, sam spadek temp
            nie powinien Cie - moim zdaniem - niepokoić, dobrze że spadła, chyba że dziecko
            ma jakies inne objawy, ale samą temp sie raczej nei przejmuj. Zobaczymy może
            Pani dr coś odpisze, ja nie jestem lekarzem, pozdrawiam gorąco
            • s77d Re: Trzydniówka 07.08.06, 09:57
              Dziękuję, że odpisałaś na moje pytanie. Szczerze mówiąc uspokoiłaś mnie.Gdyby
              coś się działo to w sobotę pojechałabym do pediatry (przyjmuje w sobotę a nie w
              piątek). Nie chciałam jej niepotrzebnie zawracać głowy w piątek. Poczekałam i
              rzeczywście w sobotę było dużo lepiej choć była jeszcze wysypka. Wczoraj było
              już całkiem dobrze i wysypka prawie całkowicie zginęła. Jest dobrze. Jeszcze
              raz dziękuję i pozdrawiam.
              • bammbi Re: Trzydniówka 07.08.06, 11:49
                proszę bardzo, cieszę się że Twoje maleństwo jest już zdrowe, tak to jest że jak
                maluszki chorują to mamy razem z nimi są chore i wychodzą z siebie. na taki
                temat pisze np. na forum - zdrowie dziecka, edziecko, niemowlę na gazecie - tam
                jest dużo mam doświadczonych chętnych do pomocy, i po godz już być miała z 20
                odpowiedzi, zobacz sobie te fora, są bardzo fajne, bo tutaj to raczej
                monotematycznie .. :-) pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka