Gość: Paweł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 17:36 ...o zakup mieszkania. Stwierdza, że nie wyrobi się za kwotę zawartą w umowie przedwstępnej. Takie pisma rozsyła deweloper BEST ze Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zona.pijaka Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.icm.edu.pl 06.07.07, 18:07 Macie wybór, nie zgodzić się, deweloper upadnie, mieszkania przepadną - pójdziecie z torbami do sądu. Spółka z o.o może mieć zobowiązania tylko do wysokości udziałów. Lub metodą wzajemnych ustępst, umiejętnie renegocjować, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wita Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 217.153.7.* 06.07.07, 20:06 Ponad rok czasu miałam stres, że taka sytuacja z deweloperem dopadnie i mnie. Na szczęście obyło się bez takich niespodzianek w moim przypadku. Szczerze współczuję wszystkim młodym ludziom, którzy tak jak ja wzięli kredyt, snuli marzenia o nowym, urządzonym mieszkaniu a teraz przeżywają taką traumę. Po prostu żyjemy w k...... państwie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:37 jak to w k......im? to jest normalne ryzyko tranzakcji. a gdyby nieruchomości staniały, to co? dzisiaj kupujesz dolara po 2,85 a jutro jest po 2,90 to różnicę oddajesz czy traktujesz jak zarobek a jezeli będzie po 2,80 to już wina państwa, bo ku.....ie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 217.153.4.* 10.07.07, 10:56 Bzdury piszesz, zakup mieszkania z umową to nie lokata w akcje czy w walutę. Jest umowa a w niej cena w której prócz kosztów jest i marża, zysk developera. Developer ma sie zmieścic w cenie jaką wyliczył i kropka. Powinien wziąć pod uwagę każdy scenariusz sytuacji rynkowej i się ubezpieczyć od nieoczekiwanych wzrostów cen, podpisać długoterminowe umowy na dost. mat. bud, etc. TO kurde ma być developera ryzyko jak żle oszacował inwestycje a nie nabywcy, Developer niech dokłąda z kieszeni, podpisał umowę więc sie ma wywiązać. Kupno mieszkanie nie jest kurde inwestycją w akcje firmy developerskiej a umową kupna sprzedazy towaru o określonej cenie. Cholera jasna. wrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... 10.07.07, 20:26 zgadzam sie z Toba i wkurzaja mnie takie firmy, co wchodza na rynek daja dumpingowe ceny... psuja rynek! Oczywiscie po jakims czasie wypadna z rynku i tyla! Kiedys spotkałem goscia co tani transport miał, ale jak mu skrzynia biegów poszła, to płakał ze szmalu nie ma... bo taniutko usługi swiadczył! Ale w tym wypadku Zona ma racje... bankructwo spólki nie jest chyba dobrym rozwiazaniem, a podpisujac umowe było wybrac pewnego developera, moze drozszego, ale który wkalkulował takie ryzyko... a nie brac taniitkiego, a teraz zbankrutuje i tyle bedzie, czyli długi zostana jedynie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RMB Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.chello.pl 07.07.07, 09:20 tez sie interesuję tym co buduje ten developer.... Możesz podać szczegóły? jaka lokalizacja, jakie zaawansowanie budowy, ile czasu do zakonczenia, no i o ile sobie zażyczyli wiecej za m.kw? ... brr, ciarki przechodzą jak sie slyszy takie historie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szcz Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:00 Best? jetem zdziwiona, to jeden z najrzetelniejszych developerów, no ale mogło to sie zminic? czy chodzi moze o budynki przy zbojnickiej na gumiencach? mielismy tam mieszkac-dajcie znac ... PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:09 Inwestycja dotyczy Bezrzecza, ul. Górna. Zaawansowanie prac jest na poziomie 2 piętra. Ostatnio niewiele tam się dzieje. Szczegóły negocjacyjne będę znał za kilka dni. W piśmie nie ma propozycji, tylko info, że cena z umowy jest nierealna i proszą o przybycie do biura na negocjacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczulony Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.devs.futuro.pl 10.07.07, 00:57 większśc dev. teraz tak robi, nie poradzisz nic ja też dostałem pismo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 195.124.114.* 10.07.07, 11:32 wyslij adwokata z upowaznieniem do negocjowania 0,5% ceny za m2, jak Ci sie nie spieszy, nerwowi straca najwiecej ... zreszta IMHO deweloper zagrywa nieczysto bo zamiast przekalkulowac umowy probuje wyrwac na cwaniaka ile sie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 83.168.96.* 10.07.07, 12:25 problem równnież mnie dotczy; kwota którą miałbym zaplacić pozwolilaby przystosować lokum do zamieszkania. Jeżeli zgodzę się na warunki BEST-a będę miał tylko surowe mieszkanie jakie podejmujecie decyzje w tej sprawie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuu Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 83.168.96.* 10.07.07, 20:11 Na mnie też czeka pismo na poczcie do odebrania, pewnie od best-developer, nie mam czasu odebrać, może lepiej nie odbierać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.centertel.pl 10.07.07, 21:14 Deweloperzy nie zbankrutują, mają swoje pięć minut, boom w budownictwie trwa, ludzie mają ciśnienie na nowe mieszkania a ten deweloper nie był tani, a lepsi ...no cóż Neptun Deweloper - przedsiębiorstwo Fair Play i jak ostatnio zrobił ludzi na szaro ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 13:56 Czy ktokolwiek zna już po rozmowie z Bestem skalę wspomnianej podwyżki ceny na Górnej? Wiem że wszyscy mają polecone w skrzynce a czy ktoś już może potwierdzić ile sobie zażyczyli konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjj Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: 217.153.7.* 11.07.07, 19:34 mieszkam na górnej od roku i od znajomego pana...z budowy dowiedzialem sie ze cena skoczyla do ,prawie 5 tys. za metr,my mielismy farta i kupilismy swoje mieszkanie za 2700,a wszystkim ktorzy zaciagneli kredyty i teraz musza dopłacać serdecznie wspólczuje,mozna sie zalamać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kolejny deweloper żąda renegocjacji umowy ... IP: *.centertel.pl 11.07.07, 19:41 Ja też mieszkam na Górnej od kilku mc i z przerażeniem czytam to wszystko co tu piszecie. Udało nam się bezproblemowo kupić mieszkanie za 3 tys. za metr. Bardzo współczuję wszystkim ludziom którzy stanęli przed opisywanym dylematem. To jest beznadziejne i mimo że nic nie jestem w stanie pomóc na to co jest, to życzę wam udanych negocjacji, energii, siły i wytrwałości. Mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada wklejam z innego wątku IP: *.smars.pl 13.07.07, 09:20 Re: pismo IP: Gość: ann 03.07.07, 12:11 + odpowiedz Czy ktoś dostał może od BESTu pismo w sprawie renegocjacji warunków umowy? Zapraszają na rozmowę... super. • Re: pismo mauriel 04.07.07, 23:14 + odpowiedz owszem, mam ten sam problem • Re: Nasze Osiedle ul.Górna Bezrzecze -czekam na o IP: 217.153.7.* Gość: wiga 05.07.07, 08:45 + odpowiedz Jestem zainteresowana tematem i proszę o więcej szczegółów. Czy szykuje się afera w stylu Dolina Słońca - Neptun Deweloper ? W tej konkretnej sytuacji także ludzie dostali pismo i oczywiście chodzi o wzrost wartości nieruchomości i materiałów. Jestem jak najbardziej za tak, odnośnie nowego wątku o osiedlu bo te historie tu opisane, przepychanki między tymi co mają to a nie mają tego są po prostu bezsensu. • Re: pismo IP: Gość: ann 05.07.07, 09:29 + odpowiedz Mam nadzieję, że żadna afera się nie szykuje. Podwyżkę ceny mieszkania uzasadaniają gwałtownym wzrostem cen materiałów budowlanych (właściwie to trochę ich rozumiem...). Szczegółów nie znam. Czy ktoś już był na rozmowie u nich? • Re: pismo IP: Gość: ann 07.07.07, 10:34 + odpowiedz Halo! Jest na forum jeszcze ktoś z pisemkiem od Bestu? Może ktoś wie, co teraz robić? I jakie są prawne możliwości w takim przypadku? Czy umowa przedwstępna ma w ogóle jakąś wartosć? • Re: pismo IP: 83.168.96.* Gość: k 09.07.07, 16:54 + odpowiedz Miałem "przyjemność" być już na rozmowie w sprawie podwyżki. Póki co dowiedziałem się że chcą powyższyć cenę o 10 - 12 % w zależności od terminu płatności. Brrrr. Pismo dostaliśmy w piątek po południu więc mieliśmy z żoną "udany weekend" • brolem jest tylko nieudolna władza w gminie IP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: HIERONIM 07.07.07, 11:06 + odpowiedz która nie potrafi ściągnąć unijnej kasy na drogi i chodniki. mieszka się jak PGRze trochę, a poza tym fajnie jest... • Re: brolem jest tylko nieudolna władza w gminie IP: Gość: ann 08.07.07, 11:24 + odpowiedz PGR czy nie, mieszkanie trzeba mieć. Może to i nawet lepiej, bo wiejskie klimaty i tak są lepsze od zagęszczonego powietrza w centrum Szczecina. A wracając do tematu: czy ktoś już przeszedł dorgę z BESTem jeśli chodzi o ich najnowszy pomysł zmian umów z podwyższoną ceną mieszkania?? • Re: Nasze Osiedle ul.Górna Bezrzecze -czekam na o IP: *.devs.futuro.pl Gość: r 07.07.07, 14:52 + odpowiedz tiaaaa • Re: Nasze Osiedle ul.Górna Bezrzecze -czekam na o IP: *.devs.futuro.pl Gość: r 09.07.07, 23:48 + odpowiedz a jaka jest cena np. za dwa pokoje, 45-50 m? • Re: Nasze Osiedle ul.Górna Bezrzecze -czekam na o IP: Gość: ann 10.07.07, 09:02 + odpowiedz sprzedawali mieszkania za ponad 3000 zł/m, teraz chcą ponad 4000 zł/m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III etap Górna Re: wklejam z innego wątku IP: 217.153.136.* 16.07.07, 11:41 Witam, Czy ma ktoś informacje na temat wysokości podwyżek i rozłożenia spłat, z tego co wiem są 4 opcje: - wpłata pozostałych rat + dopłaty do końca sierpnia - 8% - wpłata pozostałych rat + dopłaty w terminie ostatniej raty - 10% - wpłata w 2 dodatkowych ratach - 12% - wpłata w późniejszym terminie (do połowy 2008, przepis przesunięty do tego czasu) - ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewidujący Re: wklejam z innego wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:58 Czy naprawde nikt nie przewiduje takich sytuacji?? Przeciez jedyna forma zabezpieczenia sie przed nieoczekiwanymi podwyzkami jest umowa przedwstepna notarialnie podpisana! Jesli masz umowe notarialna zadne podwyzki ci nie groza. Naprawde nie rozumiem. U mnie pierwsza rzecza, negocjowana z deweloperem byla wlasnie taka umowa. I nie mialem najmniejszych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł kwoty podwyżek IP: 212.160.159.* 16.07.07, 19:08 Mam info z rozmowy z prezezsem o podwyżkach: 8% więcej przy płatności całej kwoty do końca sierpnia 10% więcej przy płatności całej kwoty do końca września 12% więcej przy płatności całej kwoty do końca października Takie oto są podwyżki obowiązujące do następnej podwyżki bo żadnej gwarancji nie ma , a ustne "słowo honoru" znaczy tyle co zeszłoroczny śnieg. Tak oto deweloper Best się zeszmacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mjetiek Re: kwoty podwyżek IP: 212.160.159.* 24.07.07, 18:15 W dzisiejszym Głosie jest reportaż na temat Bestu. Polecam do przeczytania. O zgrozo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carmen1 Re: kwoty podwyżek IP: 217.153.7.* 24.07.07, 22:06 A co takiegio konkretnie jest " o zgrozo". Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg I prawde mowi, nie wyrobi sie. 25.07.07, 02:22 Tyle, ze developerzy specjalnie zanizaja koszty w ofertach aby ofi..... kleintow nalapac. A potem przychodzi czas na urealnienia warunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Klucze w trzecim etapie IP: *.globalconnect.pl 29.08.07, 20:31 Witam, czy ktoś z szanownych rozmówców otrzymał już klucze ( chodzi mi o III etap)? Odpowiedz Link Zgłoś