Dodaj do ulubionych

Sedinę, choćby spod ziemi

IP: 195.28.182.* 10.08.07, 21:02
Wybieram wersję optymistyczną - odkopaną Sedinę znajdują w świetnym
stanie i już w przyszłym roku po zabiegach konserwatorskich ogladamy
ją na miejscu - i od tego momentu miasto naprawdę zaczyna rozkwitać.
Obserwuj wątek
    • Gość: zed Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.ipspace.xilinx.com 10.08.07, 21:39
      chcialbym bardzo by ta historia okazala sie prawda. powrot sediny -
      symbolu rozkwitu, rozbudzilaby ducha miasta.
      • Gość: ojciec inwestor Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 10.08.07, 21:42
        Srali muchy będzie wiosna
        • Gość: zed Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.ipspace.xilinx.com 10.08.07, 21:49
          konstruktywny komentarz, i jaki kulturalny.
          masz za ciasne paski na dresie?
          • Gość: Bluesharp Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 10.08.07, 22:17
            Jeśli się okaże, że jej tam nie ma, to może to być najlepszy moment na
            organizację zbiórki na rekonstrukcję pomnika. Żadne stowarzyszenie pasjonatów
            sobie z tym nie poradzi, w to się powinny włączyć lokalne media i UM. Przecież
            milion zł w takim mieście to nie są wcale duże pieniądze...

Pozdrowienia
            • Gość: techno Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:42
              Golemowie (albo jeden z nich) dostali tytuł (z tego co pamiętam) Mecenasa
              Kultury 2006 w Szczecinie, to może by się trochę dorzucili?

Trzymam kciuki za powodzenie jakiejkolwiek akcji powrotu Sediny do Szczecina:)
              • ulan_forumowy Re: Sedinę, choćby spod ziemi 10.08.07, 22:44
                wykopuja sedine i Szczecin rozkwita. Zbyt romantyczne nie uda sie,
                wroze tylko rozkwit
            • Gość: typ1 Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:59
              "GW" ma już doświadczenie (vide ten COKONIAGOLI). Normalnie
              codzienna masakra turystyczna! A "Sedina" tym gaflem to
              chyba "Tobruk" będzie wskazywać. Załoga! Do zwrotu....
    • Gość: LB1989 Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:53
      Oby tylko ta kobiecina, co to podobno widziała zakopywanie Sediny miała dobrą pamięć ;)
      • Gość: kurier i głos Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.smsnet.pl 10.08.07, 22:58
        sezon ogórkowy w redakcji w rozkwicie
        • Gość: ufff ufff Szczecin oddamy Niemcom mniej zdekompletowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 23:07
    • Gość: ze Szczecina Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.szczecin.mm.pl 10.08.07, 23:08
      a ja z chęcią "złotówkę" dorzucę.
      • Gość: justynkkka Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 23:13
        to byłoby nie lada wydarzenie miejmy nadzieje ze sie uda wtedy dopiero szczecin
        nabieże wyrazu ;]
    • Gość: JÓZEF lat 73 Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.devs.futuro.pl 11.08.07, 00:00
      Mieszkam w Szczecinie od 1947 roku, mam 73 lata zbieram zdjęcia ,
      artykuły,różne pamiatki, stare mapy wszystko o Szczecinie.Ta
      wiadomość bardzo mnie ucieszyła. Kiedy przyjechałem z ojcem w 1947r.
      do Szczecina ,mieszkaliśmy w mieszkaniu wynajmowanym u pewnej
      starszej pani narodowości niemieckiej pochodzenia polskiego.Nazwisko
      miała polskie. Pamiętam jak mnie często prowadzała pod monument na
      którym kiedyś stał pomnik Sediny.Opowiadala rożne historie o tym
      pomniku. Pamiętam jak mówiła że pomnik SS-mani w wielkiej tajemnicy
      zakopali gdzieś w parku. Nie wolno było o tym mówić.Ona była jakby
      zauroczona Sediną i mówila , że Szczecin bez Sediny nigdy nie będzie
      wlaściwym Szczecinem.
      • Gość: LB1989 Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 00:04
        Pana znajoma miała całkowitą rację. Szczecin bez pomnika Sediny nie jest właściwym Szczecinem. Nawet jeżeli Pan Józef to tylko dowcip jednego z forowiczów, obdarzonych poczuciem humoru ;)
        • Gość: beszczelni Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.chello.pl 11.08.07, 11:07
          Matko święta, a co to za atrakcja, co to metafizyka dla ubogich? jeszcze trzeba
          kopać dalej, i trafić na posąg Fryderyka Wielkiego, i Nikity Chruszczowa. A łapy
          od miejskiej kasy - won. Jak chcą ludzie tej Sediny, niech sobie kupią. Już GW
          postawiła za miejskiee pieniądze, wyborczy pomnik zielonej kobyły Runia.
    • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 11.08.07, 01:20
      Jako naczelny Optymista - nie jestem w stanie sobie tego wyobrazic, że to mogła
      by byc prawda... to by było zbyt piękne...
    • Gość: majar Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 06:42
      Było wielu malkontentów odnośnie zlotu żaglowców , tak samo jest z
      Sediną. Ja jestem "racjonalnym optymistą" - wierzę w to miasto i
      tych ludzi , potrzeba tylko odpowiedniego bodźca , choćby
      tsymbolicznego.Wbrew wszystkim i wszystkiemu Szczecin i Szczeciniacy
      wygrali dla siebie regaty - czas na ciąg dalszy. " Sedino -
      wydobędziemy Cię choćby spod Ziemi " (-:
    • xxtoja Re: Sedinę, choćby spod ziemi 11.08.07, 08:43
      super by było, gdyby ten pomnik zostł znaleziony, sama bym dała jakś
      kwote pieniężną na jego odnowienie i ustanowienie go na dawnym
      miejscu. Mam nadzieję, że jest w tym miejscu, gdzie ta pani
      wskazała.Trzymam kciuki, aby sie znalazła.
      • Gość: architekt Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.chello.pl 11.08.07, 10:04
        Nawet jeśli się nie znajdzie, to zbierzemy na niego pieniądze. W końcu będę
        naprawdę dumny z naszego morskiego szczecina.
    • Gość: Sebastian Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 10:24
      A można było pomyśleć wześniej i taką zbiórkę pieniędzy
      przeprowadzić w trakcie naszych regat. Nigdy jednak nie jest za
      póżno. Mimo wszystko także bardzo liczę na dobrą pamięć starszej
      pani szczecinianki.
      • Gość: v2 Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 15:45
        i tak trzeba było zrobić ! ale nikt o takiej oczywistej rzeczy nawet
        nie pomyślał.
    • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 11.08.07, 15:12
      Podbija bo warto..., eh żeby to była prawda
      • Gość: nakręcony teoria pesymistyczna IP: 83.168.96.* 11.08.07, 18:00
        A ja sie boje , że wszyscy świadkowie maja rację.
        I Szczecinianka Staruszka , która widziała jak pomnik zakopuja i
        ci , którzy twierdzą, ze widzieli jak go wywoza czy przetapiają.
        Pomnik mógł byc najpierw zakopany a potem znowu odkopany w celu
        przetopienia.
        W miejscu , ktore wskazuje Staruszka napewno było kopane , ale
        wydaje mi sie dziwne zakopywanie czegś takiego głebiej niz 7 metrów.
        No , ale gdyby własnie teraz udało sie faktycznie odnalexc Sedinę
        nabrałoby to znaczenia wręcz mistycznego ...:-)
        • Gość: Odolany Re: teoria pesymistyczna IP: *.chello.pl 11.08.07, 18:34
          Zgadzam się, gdyby odkopano Sedinę w 2007 r. w roku niesamowitych regat i
          przełomu w mentalności mieszkańców Szczecina (można tak śmiało powiedzieć) byłoby
          to wydarzenie mistyczne. Powrót wielkiego Szczecina i pięknego Pomorza
          Zachodniego do 1 ligi :)
    • schutzengel1 jaki to problem zrobić koparką odkrywkę ? 11.08.07, 18:22
      ale nic z tego, naukowcy będą się teraz doktoryzować,politycy
      wypowiadać w mediach, urzędasy zgrywać ważniaków i powoływać różne
      komisje, przeprowadzać badania specjalistyczną aparaturą, zawsze
      można dać komuś zarobić.
      • Gość: v2 Re: jaki to problem zrobić koparką odkrywkę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 19:06
        Tylko bez pesymizmu ! Będzie OK.
        • Gość: sedina.pl Re: jaki to problem zrobić koparką odkrywkę ? IP: *.chello.pl 11.08.07, 19:45
          www.sedina.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=116
          Kim w rzeczywistości jest Sedina? Czy to potężna patronka Szczecina, bogini mórz
          i żeglugi, której pomocą służą bogowie i morskie stwory, czy tylko „Manzelka”,
          jak pieszczotliwie zwą ją niektórzy? I co wspólnego polska nazwa „Pomnik Sediny”
          ma ze znaną niemiecką wersją nazwy tej postaci – Manzelbrunnen (Fontanna
          Manzla)? Czy oglądając galerię fotografii i pocztówek dostępnych w naszym
          Portalu można odpowiedzieć na pytanie o tożsamość Sediny?
          Osobiście wydaje mi się, że dzisiaj przesłanie autora rzeźby najlepiej można
          próbować odczytać z dotychczas mało znanego rysunku (nieznanego autora), który
          przedstawia to dzieło być może jeszcze w pracowni rzeźbiarskiej, a kto wie, czy
          nie w początkowej fazie realizacji projektu (na rycinie widać deski, na których
          montowana była rzeźba). Dzięki tej ilustracji zrozumiałem znacznie więcej, ale
          też nasuwają się kolejne pytania, jak na przykład: dlaczego na tarczy herbowej
          znajdującej się na dziobie łodzi wcale nie widać gryfa, lecz jakiś inny znak?

Nazwę Szczecina wymawiano bardzo różnie, a np. Arabski geograf (Ibn Said
          al-Garnati z XII wieku) opisuje tutejszy gród jako Sasin lub Sadżin. Na pewno
          szeleszcząca mowa Słowian przyczyniała Arabom znacznie większych trudności niż
          Niemcom, którzy nazwali to miasto po prostu Stettin. Wydaje mi się, że dopiero
          prace XIX wiecznych historyków niemieckich doprowadziły do świadomości
          tutejszych mieszkańców, od dawna mówiących wyłącznie po niemiecku, że z tą dużą
          ilością „t” coś jest nie tak – i przypomnieli sobie o Sedinach. Może dzięki temu
          studenci uczelni berlińskich, którzy pochodzili ze Szczecina, nadali sobie miano
          „sedini”.

Wygrane przez Cesarza Niemiec i Bismarcka (zmarł w 1898r.) wojny drugiej połowy
          XIXw. doprowadziły do zjednoczenia Niemiec pod hegemonią Prus i Szczecin niemało
          na tym skorzystał. U schyłku swych rządów Żelazny Kanclerz doprowadził do
          zawarcia pokoju z Austrią i Rosją. Gospodarka kwitła i najsilniejsze mocarstwo
          Europy uzyskało pierwsze kolonie w Afryce, Azji i na Oceanie Spokojnym, co
          jednak spowodowało konflikty z pozostałymi potęgami.
          Już od połowy wieku Niemcy szukali w sztuce stylu, który wyrażałby dynamiczny
          przyrost ich siły ekonomicznej, naukowej i znaczenia politycznego. W Monachium i
          Berlinie z namaszczeniem i powagą tworzono dzieła inspirowane sztuką starożytną,
          barokiem oraz narodowymi mitami.
          Jednak dla bystrego obserwatora okres ten był też czasem narastania i coraz
          jaskrawszego uwydatniania się nierówności społecznych, przerostu ambicji i
          kompleksów ludzkich jednostek i całych państw, a dalej przechodzenie nastrojów
          patriotycznych w szowinizm. Zaczęły pojawiać się nowe prądy w polityce, choćby
          socjalizm i nacjonalizm, a w samych Niemczech zwalczano opozycję katolicką i
          socjalistów. Obok statecznego mieszczańskiego dobrobytu i związanej z nim
          realistyczno-historycznej sztuki akademickiej, w sztuce pojawiły się nowe
          kierunki, a przede wszystkim przełomowy impresjonizm i buntownicza secesja (w
          Niemczech zwana też Jugendstil).

W końcu XIX wieku Szczecin znalazł się u szczytu swojego powodzenia i na pozór
          nic nie zapowiadało nadchodzących kłopotów. Miasto rozrastało się i piękniało –
          jednym z tego przejawów była decyzja grupy mieszczan (wciąż nie znamy ich
          nazwisk), właścicieli hoteli, restauracji i kamienic zlokalizowanych w rejonie
          Markt Platz’u (dzisiaj Plac Tobrucki), aby postawić pomnik „patronce miasta”,
          która uosabiałaby sławne, portowe, hanzeatyckie miasto Szczecin i jego dumne
          mieszczaństwo.
          Znany niemiecki rzeźbiarz i artysta, Ludwig Manzel, Pomorzanin z urodzenia,
          znany już wtedy profesor berlińskiej akademii sztuk pięknych, zaprojektował
          fontannę zwieńczoną rzeźbą kobiety. Ta grupa figur okazała się tak wyrazistą
          alegorią związków Szczecina z morzem, że nawet po zniszczeniu fontanny i
          wymianie ludności miasta wielu z nas przykro odczuwa jej nieobecność.

Fontannę zbudowano osiem lat po dymisji „Żelaznego Kanclerza”, w roku jego
          śmierci (w informacjach dotyczących „wież Bismarcka” można zobaczyć, jaki to
          wywarło wpływ na ówczesnych Niemców). Szybko uznano ją za najpiękniejszy pomnik
          w mieście, za wyrazistą alegorię jego portowego charakteru i potęgi.
          Niestety, oprócz kilku kopii rzeźby samej Sediny (w Szczecinie są na pewno dwie
          takie figurki z brązu), o jej wyglądzie możemy wnioskować niemal wyłącznie ze
          zdjęć i widokówek. Nie można z nich odczytać wszystkiego, co chciałoby się o
          Sedinie wiedzieć. Ostatnio udało mi się wejść w posiadanie rysunku (udostępniony
          nam dzięki uprzejmości pana Ryszarda Staniaka, jednego z członków Komitetu
          Odbudowy Pomnika Sediny), dzięki któremu zrozumiałem znacznie więcej:

Jak widać, stojąca na dziobie łodzi Sedina bez wysiłku dzierży na ramieniu
          niewielką reję z owiniętym wokół niej żaglem o kształcie nieregularnego
          czworokąta (jest to najprawdopodobniej żagiel typu lugrowego), jakich używano
          jeszcze w końcu XIX wieku na małych łodziach rybackich lub dostarczających
          zaopatrzenie na okręty stojące w porcie (w rzeczywistości ta cienka i lekko
          uginająca się rejka miałaby długość ok. dwóch metrów, a wtedy powierzchnia
          całego żagla nie przekraczałaby czterech metrów kwadratowych).

Ludwig Manzel na modelkę wybrał nie damę z arystokratycznego lub mieszczańskiego
          salonu, lecz „kobietę pracującą”, być może nawet autentyczną rybaczkę. Wystarczy
          przyjrzeć się jej ramionom – umięśnionym i silnym niczym ręce ciężko pracującego
          robotnika. Dama ta opasana jest grubym węzłem roboczego fartucha i zawinęła
          rękawy koszuli jak do ciężkiej pracy... i tylko na chwilę wsparła się na
          kotwicy, lecz wcale nie próbuje jej dźwigać – taki pomysł byłby przecież bez
          sensu! Tak przygotowaną drewnianą kotwicę (jest opleciona liną) można przekazać
          komuś, kto złoży ją dalej od brzegu. Może pomoże w tym Merkury, który już
          przerzucił nogi przez burtę i jest gotów do opuszczenia łodzi? Niekoniecznie -
          myślę, że ten posłaniec bogów nie wygląda na osobę, która szykuje się do
          dźwigania czegokolwiek, lecz jest tylko pasażerem, który skorzystał z okazji na
          podwiezienie i wypatruje celu, który położony jest gdzieś daleko przed nimi.
          Oboje, Sedina i Merkury, mają oblicza poważne, zatroskane i niemal smutne, a ich
          skupione spojrzenia zdają się sięgać daleko, jakby dla nich mało istotne było
          to, co znajduje się tuż przed dziobem łodzi mozolnie wypychanej na brzeg przez
          Tytana (na tym rysunku nie jest widoczny, lecz można dojrzeć go na zdjęciach
          fontanny, które znajdziecie w portalu - wtedy widać go przy lewej burcie).
          Patrząc w twarz Sediny trudno stwierdzić, że jest to „potężna i dumna bogini...”
          – to raczej silna, ale zatroskana kobieta – rybaczka, która wróciła z krótkiego
          rejsu i gotuje się do wyjścia na brzeg. Ona wie, co jest tuż przed dziobem
          łodzi, natomiast zaniepokojona jest tym, co znajduje się o wiele dalej... Można
          by niemal powiedzieć, że prof. Manzel wyczuwał zagrożenia nadchodzące dla
          Szczecina, że spodziewa się na przykład wielkiej wojny, która wybuchła za
          niecałe dwadzieścia lat i przyniosła tyle zmian, a stała się zapowiedzią jeszcze
          większego kataklizmu. Żachnie się ktoś, że to nazbyt daleko idące domniemanie?
          Owszem, lecz ja odpowiem, że tak myślący człowiek jest podobny do tej apetycznej
          „tytanki” (jakoby noszącej imię Maja), która zabawia się
          wyjmowaniem/podkładaniem muszli w okolicach dziobu łodzi, którą właśnie wyciąga
          się na brzeg. A poważnie mówiąc: wiadomo, że w owych czasach wielu przepowiadało
          nadchodzącą wojnę, choć na pewno nikt nie przypuszczał, że będzie aż tak potworna.

Patrząc na ten właśnie rysunek Sedina-Denkmal (pomnika Sediny – to kolejna
          wersja naz
          • Gość: Optymista Re: jaki to problem zrobić koparką odkrywkę ? IP: *.globalconnect.pl 11.08.07, 22:22
            ... i odkopano ją po 65 latach, aby powróciła na swoje miejsce. I tu kończy się
            ta historia"."
          • Gość: sailor Re: jaki to problem zrobić koparką odkrywkę ? IP: *.chello.pl 12.08.07, 13:34
            >dlaczego na tarczy herbowej
            > znajdującej się na dziobie łodzi wcale nie widać gryfa, lecz jakiś
            > inny znak?

oj sedina.pl powtarzacie to bez zastanowienia jak katarynka a przeciez na rufie
            jest gryf a statki na rufie maja nazwe i herb miasta
    • Gość: oby to była prawda Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.eastwest.com.pl 11.08.07, 20:26
      Szanowni Państwo raz po raz"odkrywane" są SEDINOWE sensacje!
      Ja sam jestem już raczej nie młodym człekiem,i w "Temacie" tajniki SEDINY
      słyszałem wiele.
      Ale tak a propo "rewelacji" dawnej mieszkanki Szczecina-Stettina-ten temat już
      był "przerabiany" no ale może coś doszło ciekawego!?!?
      Jeżeli już jesteśmy przy "zakopaniu" SEDINY to raczej jakieś 20-30 km od miasta
      Szczecina na zachód-bo tam ,kiedyś coś zakopano ,okolice Pasewalku..Ale to jedna
      z wielu teorii-mitów.
      W moim rodzinnym domu o "czymś" takim sporo rozmawiano,ale powtarzam
      to tylko takie se gadanie.
      Przydałoby się w końcu "wyjaśnić" TAJEMNICE SEDINY!!
      P.S.-w Szczecinie jest pewna grupa ludzi która podobno wiele wie o SEDINIE!?!?
      Może w końcu się podzielą swoją "wiedzą"??!!
    • Gość: yoyo A nasz mecens dronski z Baszty postawi Ferrari pod IP: 213.155.191.* 11.08.07, 23:34
      sedina zeby ludzie sie mogli cieszyc ze on ma ferrari. dawali
      ludziom dotknsc kerownice. jakos literek nie zdjal do tej pory z
      baszty. Ot kto rzadzi szcecinem . pani kjonserwator ma mnierj
      dpwiedznei niz Dronscy. Juz w czasie tallshipow pokazywal swoj nowy
      nabytek, wiocha ze hej
      • Gość: poi Re: A nasz mecens dronski z Baszty postawi Ferrar IP: *.galaxy-anon.net 11.08.07, 23:39
        Gość portalu: yoyo napisał(a):

> Juz w czasie tallshipow pokazywal swoj nowy
        > nabytek, wiocha ze hej

synku, zarobisz tyle co pan Dronski to tez sobie moze takiego
        kupisz, choc widze ze masz mentalnosc wlasciciela Skody Felicii -
        chyba wyzej nie podskoczysz...
        • Gość: Optymista Re: A nasz mecens dronski z Baszty postawi Ferrar IP: *.globalconnect.pl 11.08.07, 23:41
          Mam prośbę ten wątek jest tak cudny i inny od wszystkich że nie warto go
          zaśmiecac ferrarim Drońskiego - zresztą jest taki temat.
          • Gość: poi Re: A nasz mecens dronski z Baszty postawi Ferrar IP: *.galaxy-anon.net 11.08.07, 23:43
            popieram.
    • wypedzonyzziemodzyskanych Sedinę, choćby spod ziemi 11.08.07, 23:48
      Gdy krzyżowcy w czasie krucjaty znaleźli sie w oblężonym przez niewiernych
      mieście i strach zaglądnął im w oczy,pewien ksiądz doznał wizji że w ziemi pod
      kościołem zakopana jest włócznia którą przebito bok Chrystusa.Udał się tam z
      łopatą i następnego dnia wyszedł ze starym kawałkiem włóczni.Trzymając ją wysoko
      w dłoniach, natchnął ducha w ciałach pogrążonych w apatii krzyżowcach.
      Kto w Szczecinie doznał podobnej wizji?
      Kto wygłosi mowę na Jasnych Błoniach?
      • Gość: poi Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.galaxy-anon.net 11.08.07, 23:50
        jeden z lepszych komentarzy jakie przeczytalem na tym forum !!!
        szacon!!!
        • Gość: patriotyczny smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 01:13
          Adolfa Hitlera! ciekawe czy by go zakopali z powrotem czy moze obok
          Colleoniego postawili. Zrobmy wlasna Sedine czy inne barachlo, niech
          przyciaga turystow, a te poniemieckie suweniry rozwalmy mlotkiem.
          Skuc takze napic Haken Terrase na Walach Chrobrego. Ja wiem ze GW
          wciska szczecinianom ze to wielcy szczecinianie byli itd. Kon by sie
          usmial, to byli Prusacy, ktorzy polaczkow za smieci mieli, a jakby
          sie dowiedzieli ze Stettin polaczkom w udziale przypadnie, to by z
          dymem to wszystko puscili. Wiec przestanmy zgrywac "oswieconych"
          europejczykow zakompleksialych prowincjuszy zapatrzonych w
          przeszlosc.
          • Gość: Optymista Re: smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam po IP: *.globalconnect.pl 12.08.07, 01:15
            To się nazywa historia...
          • Gość: Zyga Dobre, faktycznie niektorym europejskosc z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 01:15
            frajerstwem i prostytuowaniem sie myli. Takie imprezy jak zlot
            zaglowcow itd to sa przejawy otwartosci, na co dzien zyczliwe - ale
            nie bezgranicznie - zwracanie sie do przyjezdnych, to jest cos, a
            nie to sentymentalne wlazenie w zadek niemiaszkom. Ja rozumiem zeby
            to der dziennik robil, ale GW? raczej synagogi powinniscie probowac
            odtwarzac.
          • Gość: czeslaw ty patriotyczny IP: 195.28.182.* 12.08.07, 11:17
            gdzie patriotyczna klawiatura - nie piszesz polskich znaków ?,
            może jakiś kurs w ZDZ-ecie załatwisz sobie ? - a potem zrób
            (cie) "wlasna Sedine czy inne barachlo, niech przyciaga"
            • Gość: patriotyczny Czeslaw, skoro tylko forma Ci przeszkadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 11:50
              to rozumiem ze tresc akceptujesz. Witaj w patriotycznym klubie.
              • taglinda patryota żałosny a obsmarkany... 12.08.07, 13:51
                zastanówmy się... Sedinę przetopić, bo poniemiecka. Hakena skuć, bo Prusak, nie
                Szczecinianin.
                Konsekwentnie: taką Tamę Pomorzańską spalić, bo gazownia poniemiecka jeszcze.
                Muzeum przy Staromłyńskiej takoż, bo to przecież dawne Pommersches Landesmuseum,
                a wcześniej - siedziba Provinzialverband. Całe Wały - Urząd, Muzeum, WSM-kę -
                zrównać z ziemią. Bramy Portowa i Królewska też nie "nasze".

Zostawić - jako pomniki - pomniki "naszych" - zdewastowane, sprowadzone do
                poziomu slumsów śródmieście, blokowiska z wielkiej płyty, Polmozbyt na Orła
                Białego, nowoczesne ruiny na Podzamczu, geniusza ekonomii i patriotyzmu
                Jurczyka. Lista - niestety - dowolnie długa.

No i chronologia: uczyć dzieci, że to miasto powstało w 1945 (najwcześniej).

wezwać lekarza?
                • Gość: patriota hehehe ale Ty pocieszna jestes Taglinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:48
                  nie odrozniasz zbytkow i gadzetow od budynkow uzytecznosci
                  publicznej. Jezeli jest to budynek czy tez most to pieknie,
                  zostawic, ale slady wykopac. Po co nam pamiatki po antypolakach.
                  Podejrzewam ze Polka nie jestes i tak latwo Ci to przychodzi, albo
                  jestes Polka ale taka po agorianskich szlifach. Ja bym do Ciebie
                  lekarza nie wzywal, ale nad intelektem to Ty popracuj. A skoro tak
                  milo, to moze na Galerii Centrum rozwiesic flagi hitlerowskie?
                  przeciez przez okres miedzywojenny czesto tam wisialy.
                • Gość: LB1989 Re: patryota żałosny a obsmarkany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:54
                  Niestety, zgadzam się. To co najpiękniejsze w Szczecinie jest dziełem Niemców, a konkretnie to Prusaków. Jedynym budynkiem oryginalnym powstałym po wojnie w Szczecinie, na którego widok się nie wymiotuje jest Pazim.
                  • Gość: patriota LB19... za czasow niemieckich Szczecin byl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:24
                    zadupiem, dopiero w czasach polskich stal sie waznym osrodkiem
                    przemyslowym oraz akademickim. Wymien mi przedwojenne uczelnie
                    szczecinskie. Co do budowli... no coz, wtedy budowano inaczej, po
                    wojnie inaczej, wiec nie czepiaj sie Polakow, ale architektonicznych
                    trendow - obecnych nie tylko w Polsce.
                • Gość: Optymista Re: patryota żałosny a obsmarkany... IP: *.globalconnect.pl 12.08.07, 15:04
                  Ja dodam że mnie wyedukowano w siedzibie niemieckiej policji, a w czasie wojny
                  gestapo - w sumie powinienem chyba oddac maturę, na pewno wielki rOman da mi
                  zastępczą za patriotyzm :)

Z niekrytą satysfakcją mogę stwierdzic, że to jedyny defekt w moim polski
                  życiorysie. W mieście mojego pochodzenia na szczęście ruskie z niemcami zrobili
                  sobie pole do paintballa i kilkukrotne manewry z wchodzeniem i ucieczką z
                  użyciem latających fajerwerków. Tylko nie wiem, co za baran wymyślił, żeby w
                  jednym z dwóch ocalałych budynków zrobic liceum! ;)

Zróbmy sobie nową świecką tradycję - polski Szczecin od tysiącleci!
          • Gość: Teras Re: smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 13:37
            Tyś nie patriota, ale PATRIDIOTA.
            • Gość: patriota hehehe ale Ty Teras pocieszna jestes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:49
              nic tylko epitetami obrzucac, widac ze zes sie wydawnictw Agory
              naczytala... wspolczuje.
              • Gość: Teras Re: hehehe ale Ty Teras pocieszna jestes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:58
                Uwielbiam agorę i jestem folksdojczowskim liberaluchem. Ulżyło Ci?
                • Gość: patriota mi to wisi i powiewa, to Twoj problem ze zes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:26
                  zaslepiony i urobiony. pzdr
              • blooml zawsze znajdzie sie dyzurny masturbator... 12.08.07, 15:11
                nie rozumiem, gosciu, czemu sie onanizujesz na forum jakims
                skretynialym nacjonalizmem? Nie bedzie zadnego problemu, jak sadze,
                dla zadnego wspolczesnego Szczecinianina, jesli sie zaciagniesz na
                jakies forum GiertychJungen i tam opowiesz co Cie meczy, oblekajac
                to w geograficznie wlasciwa nute.

Problemem Szczecina jest od dawna brak regionalnej tozsamosci i
                dlatego, jestem o tym gleboko przekonany, jakikolwiek bodziec mogacy
                ja obudzic (lub powolac wreszcie do zycia) - nawet jesli potrzebny
                jest do tego symbol, placebo - jest pozadany. I mozna sobie wmawiac
                niepolskosc takich dzialan i odcinac sie od historii tego miasta.
                Ale to glupie i krotkowzroczne. Historia starozytnego Rzymu to nie
                samo piekno i szlachetnosc - to rowniez okrucienstwo i tyrania. Ale
                nie ma chyba kretyna, ktory kwestionowalby historie Rzymu, na Dzeusa!

Nasze miasto niewatpliwie kiedys zostalo zbudowane, niewatpliwie
                przezywalo okres swojej swietnosci i, niewatpliwie, warto byloby
                sprawic aby taki okres przezylo znowu. Bo tu zyjemy i od tego zalezy
                jak nam sie zylo bedzie. Szczecin jest teraz nasz. I wszystko co sie
                w nim znajduje jest nasze. Historia tego miasta rowniez - bo
                historia calego swiata nalezy do swiata calego.

Co z tego, ze nie wszystkie karty historii przegladamy z usmiechem?
                Czy to znaczy, ze mamy Smykom zabronic sie jej uczyc?

A zatem jesli chcesz kmiotku obwiniac GW, Agore, Zydow czy Masonow
                za swoje problemu z erekcja to spoko, ale nie obsrywaj topicu, w
                ktorym sie mowi o rzeczach waznych dla mieszkancow Szczecina

Pozdrawiam,
                Leopold
                • Gość: Optymista Re: zawsze znajdzie sie dyzurny masturbator... IP: *.globalconnect.pl 12.08.07, 15:15
                  Fajnie że jeszcze komuś chce się wklepac wywód w kontrze do idiotyzmów.

Pozdrawiam i dziękuję :)
                • Gość: patriota Leopoldzie Bloom wole wlasna zone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:29
                  nawet jesli mniej atrakcyjna, niz czyjas... chociaz bylaby bardziej.
                  Nie wiem czy rozumiesz o czym mowa, bo widac Ty raczej
                  problemami "obsrywania" sie zajmujesz.
                  • blooml i tego sie trzymaj 12.08.07, 21:33
                    co zas "moich zajec" tyczy - czasem i g...nem trzeba sie zajac
                    zwlaszcza, jesli lezy w obejsciu i niepieknie pachnie.

Dyspute mozna prowadzic, a nawet trzeba. Ale siegnij do puzderka po
                    rzeczowe argumenty i nie faszyzuj, a wszystko bedzie ok.

Pozdrawiam,
                    Leopold
                    • Gość: patriota Leopoldzie, biorac pod uwage Twoje argumentacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 21:42
                      i inne popisy, Twoje "nie ok" dla mnie jest powodem do radosci.
                      Gdybys stwierdzil ze jest "ok", poczulbym sie zaniepokojony. Co do
                      faszyzowania, naprawde pocieszny jestes.
              • Gość: aci Re: hehehe ale Ty Teras pocieszna jestes IP: *.chello.pl 12.08.07, 16:47
                jesli tacy mają byc wszyscy patrioci jak ten "patriota" to pożal się
                Boże
          • wilk_morski Re: smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam po 12.08.07, 15:21
            Szczecin to miasto o bogatej historii. Uogólniając byli tu i rządzili Polacy,
            Niemcy, Słowianie, Szwedzi, Duńczycy, Francuzi.
            Sedina jest symbolem ponadczasowym.
            Narodowokatoliccy przeciwnicy tego symbolu Szczecina ośmieszają się nie po raz
            pierwszy.
            • Gość: LB1989 Re: smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 16:48
              Dobre podsumowanie ;)
          • Gość: aci Re: smialbym sie jakby okazalo sie ze jest tam po IP: *.chello.pl 12.08.07, 16:41
            czy ci się to podoba czy nie gamoniu oni byli tak samo jak my
            mieszkańcami tego miasta, tyle że mieli inne poglądy
            • Gość: patriota misiu kolorowy ACI hitlerowcy mieli np inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:32
              poglady od niektorych Zydow... no i jakos nie dziwisz sie chyba tym
              niektorym Zydom, ze nie zycza sobie np na obrazku dolaczonym do gumy
              do zucia w Izraelu widziec podobizny zolnierza Wermahtu. Pomysl
              chlopie. Co do obrzucania inwektywami... dajesz swiadectwo jaki
              poziom prezentujesz. Widac nie nauczyli Cie w domu co to takiego
              grzeczna i taktowna polemika.
              • Gość: Teras Re: misiu kolorowy ACI hitlerowcy mieli np inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 21:22
                Ajwaj, jak mi pejsy odstają. Czerwone i liberalne. Szkiełko kontaktowe także
                oglądam - mój ulubiony program. I co zrobisz mi coś, patridioto?
                • Gość: patriota Teras, oczywiscie ze nic Ci nie zrobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 21:29
                  bo tym sie roznimy, ze ja z ludzi nawet jezeli sie z nimi nie
                  zgadzam szanuje, nie wysylam do psychiatry, nie obrzucam ich
                  inwektywami itd itp Ogladaj sobie co chcesz, na zdrowie niech Ci
                  idzie, Twoje pejsy sa mi zupelnie obojetne, czy zes Zyd, Polak, czy
                  Kaszub, interesuje mnie tylko jedno: czy potrafisz okreslic i bronic
                  polskiej racji stanu i tyle.
                  • blooml Re: Teras, oczywiscie ze nic Ci nie zrobie 12.08.07, 21:49
                    kurcze, gosciu, no plyniesz w coraz zalosniejszy patos; o
                    jakiej "polskiej racji stanu" Ty mowisz, czlowieku?

To co probujesz tu uprawiac jest dawno wymyslonym szowinizmem, ktory
                    drzewiej uprawiali Wlosi, a my znamy jako: faszyzm. Z jakakolwiek
                    racja stanu ma to niewiele wspolnego.
                    • Gość: patriota Bloom Ty sie tak nie emocjonuj bo Ci zylka peknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:02
                      zaczynam sie o Ciebie martwic. No i czytaj ze zrozumieniem, na pewno
                      potrafisz, tylko Ci sie nie chce.
                  • Gość: Teras Re: Teras, oczywiscie ze nic Ci nie zrobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:36
                    Czy potrafię określić i bronić polskiej racji stanu?
                    Jezus-Maria-Zawszedziewca - nie umiem. I co tera? Do piekła pójdę, czy mnie
                    przeklniesz? Buu, uuu, uuu...
                    • Gość: patriota Teras oczywiscie ze Cie nie przeklne, co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:41
                      piekla nie wiem. I znowu roznica, nie potepiam, nie wysylam do
                      lekarza, nie obrzucam inwektywami, nie chce skrzywdzic, nie
                      zlorzecze... a i tak niektorzy nazywaja mnie "faszysta", "idiota"
                      itd. W takim razie jezeli oni sa przeciwienstwem faszystow, a
                      faszystow charakteryzuje zyczliwosc i umiar w debacie, to odkrywam
                      powoli ze mi z faszystami po drodze, chociaz jestem tym odkryciem
                      bardzo zdziwiony. Pozdrawiam serdecznie.
                      • Gość: Teras Re: Teras oczywiscie ze Cie nie przeklne, co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:02
                        No jakiś Ty dobry, jaki cacany, że nie potępiasz, nie obrzucasz. Fakt, że
                        chętnie widziałbyś napis Hakenterrase na Wałach Chrobrego, ale tylko po to, by
                        tam umieścić własny, koniecznie w marmurze wyryty: „Szczecin zawsze polski”. Ale
                        napis jutro i pojutrze też tam będzie. „Co pan zrobisz! Nic Pan nie zrobisz!”
                        Spróbuj, może napluć. Może się uda, że Ci w buźkę z powrotem nie trafi .
                        • Gość: patriota Obys Teras kiedys nie zasmial sie baranim glosem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:23
                          no i obym ja Twojego beczenia nie slyszal. Tak czy siak, cwicz
                          przeprosiny. No i wazelinke warto miec pod reka. Ja mysle, ze
                          postawienie Sediny na nowo, bedzie wspaniala okazja do przeproszenia
                          Niemcow za wyrzadzone im przez Polakow krzywdy. Tak czy siak, mi
                          przeszczepy pruskie czy hitlerowskie nie sa potrzebne do budowania
                          tozsamosci szczecinianina, jezeli ktos musi, prosze bardzo, wolny
                          wybor.
                          "No jakiś Ty dobry, jaki cacany, że nie potępiasz, nie obrzucasz." -
                          no coz, mi tam bycie "dobrym" i "cacanym" nie
                          przeszkadza, "potepiac" tez nie mam zamiaru ani przeklinac ani ani
                          itd. Po prostu glupio Ci sie zrobilo i kilku Twoim ziomkom, bo
                          wyskoczyliscie na mnie niczym pitbulle spuszczone ze smyczy.
                          Nieladnie, oj nieladnie... chociaz w imie ponadgranicznej przyjazni
                          moze tak trzeba?
                          • Gość: Teras Re: Obys Teras kiedys nie zasmial sie baranim glo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:37
                            No jakże mi głupio. Mnie i moim ziomkom. Beczymy i meczymy głosami baranimi. Ale
                            Ty nas, o Patridioto wielki a wspaniały nawrócisz i nauczysz Polskości i tej
                            nowej tożsamości Szczecina. Prosimy, prosimy, bo inaczej nas zje szatan.
                            • Gość: patriota AMEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:44
    • arkadiusz_litwinski Sedinę, choćby spod ziemi 12.08.07, 17:06
      Naturalnie, nie należy do rekonstrukcji ( bo ona wydaje się bardziej
      prawdopodobną) Sediny podchodzić jak do relikwii czy też cokolwiek
      sporego amuletu co to z dnia na dzień odmieni koleje szczecińskiej
      codzienności. Za sprawą wielu zapaleńców w ostatnich latach Sedina
      stała się znowu jednym z symboli Szczecina.Tyle że wirtualnym lub co
      najwyżej obrazkowym.Warto zapełnić pustkę na istniejącym cokole
      porządną rekonstrukcją.Po odnowieniu wschodniej elewacji Ratusza i
      niewielkich nakładach na zagospodarowanie terenów zielonych plac
      Tobrucki stanie się obok Wałów Chrobrego, Jasnych Błonii trzecią
      typową wizytówką Szczecina. Ma to również wymierny turystyczny
      wymiar, choć nie zapominajmy, że i nam Szczecinianom należy się
      poprawa jakości przestrzeni publicznej. Podtrzymując to co napisałem
      na wstępie zwracam uwagę również na aspekt emocjonalny. Sedina, jej
      odzyskiwanie dla Szczecinian może być tym czym dla Wrocławian była
      społeczna zbiórka która doprowadziła do powrotu do Wrocławai tzw.
      Skarbu ( kolekcja sreber wytworzonych w średniowiecznym i
      renesansowym Wrocławiu).Tam dokonała się przy okazji zbiórki kolejna
      praktyczna i powszechna lekcja tożsamości lokalnej, lokalnej dumy.
      Tej bez patosu, a z szacunkiem dla ciągłości historii miejsca.Mam
      podstawy sądzić, że tak jak tam, również w Szczecinie Prezydent
      Miasta obejmie pieczę nad projektem ( nie tylko kurtuazyjną). Co
      do "narodowo-katolickich" przeciwników to i tam nastąpują pewne
      zmiany.Wiosną brałem udział w spotkaniu poświęconemu rekonstrukcji
      gdzie bardzo reprezentatywnie przedstwaiciele tego środowiska
      wyrażali przyjazne zainteresowanie.
      • Gość: czesław Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: 195.28.182.* 12.08.07, 17:30
        Czyli rozumiem że "wykopana" czy zrekonstruowana Sedina prędzej czy
        później stanie na swoim miejscu. Myślę że Szczecinianie chętnie
        dołożą parę złotych i będą dumni(bez patosu) ze swojej Sediny.
        • Gość: marinero Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.centertel.pl 12.08.07, 18:59
          bylem ostatnio we wspanialym miescie Rodos
          zbudowanym i bronionym przez krzyzowcow pochodzacych ze wszystkich
          (prawie) panstw europy
          zdobyte w koncu przez Sulejmana wspanialego stalo sie na dlugie
          wieki miastek muzulmanskim
          pozniej pod okupacja wloska odkrylo swoje antyczne korzenie
          (wspaniale wykopaliska) a dzis ludnosc grecka czerpie ze wszystkich
          tych kultur pelnymi garsciami nie dzielac przeszlosci na lepsza czy
          gorsza
          dlatego dla mnie niemeickie dziedzictwo i sedina nie stanowia
          problemu lecz powod do dumy ze moge zyc w tak fascynujacym miejscu
          • Gość: patriota ale zes mnie rozbawil hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:34
            Marinero - kabaret powinienes zalozyc i taka argumentacje tam
            przedstawiac.
            • Gość: patriota jasnie oswieceni! pamietajcie: dzisiaj o 22 Szklo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:40
              Kontaktowe hehehe a moze wolicie "szkielko" ?
              • Gość: Hic Mulier Re: jasnie oswieceni! pamietajcie: dzisiaj o 22 S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 00:57
                Patriota, spadaj już stąd. Fajny wątek był ale żeś go skiepścił. Żeby doczytać
                go do końca muszę przebrnąć przez Twoje liczne, monotematyczne posty. Nudzisz
                już trochę i nie na temat. Spory typu "Niemcy vs. Polacy" czy "Polacy vs. Żydzi"
                stają się już nużące. Out!
                • Gość: patriota Mulier nikt Ciebie nie zmusza do czytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 10:30
                  moich wpisow. Jak dla mnie to Twoj wpis skiepscil watek, bo poza
                  polajanka pod moim adresem niczego do dyskusji tutaj toczonej nie
                  wniosles. Ja rozumiem, ze wpisujac to co wpisales, chciales dolaczyc
                  do grona hehehe forumowych "europejczykow", ale jakos takos kiepsko
                  Ci to wyszlo, mdlo i bez polotu.
                  • Gość: mix Re: Mulier nikt Ciebie nie zmusza do czytania IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.07, 10:34
                    Zdecydowanie zaśmieciłeś to miejsce i nawet jak by admin cię wyciął to już nigdy
                    nie będzie takie samo smród zawsze zostanie! Jak się jest kreaturą typu minister
                    Wiechecki to zawsze smród pozostanie.
                    • Gość: patriota Mix wybaczam Ci, widac przyzwyczajony jestes to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 11:02
                      jednomyslnego popierdywania na poprawny politycznie temat. Otoz
                      forum ma to do siebie, ze mozna sie spotkac z glosami rozniacymi sie
                      od Twojego... Twoja sklonnosc do szczucia administratorem swiadczy
                      tylko i wylacznie o tym, ze nie masz zielonego pojecia o swobodnej
                      debacie. Chciales zablysnac... a wyszlo slabiutko, zeby nie
                      powiedziec zenujaco. Mix - masz sklonnosci autorytarne, ale to Twoj
                      problem.
                      • Gość: mix Re: Mix wybaczam Ci, widac przyzwyczajony jestes IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.07, 11:17
                        To nie poprawność polityczna tylko świadomość, no ale jak ktoś chce rozwalać
                        niemieckie pomniki i skuwać napisy .... może rozwalmy wszystko co Niemcy
                        zbudowali zostanie wielka płyta i Pazim...
                  • Gość: Hic Mullier Re: Mulier nikt Ciebie nie zmusza do czytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 15:51
                    Słuchaj, wcale nie miało być z polotem. Nie uprawiam grafomańskiego onanizmu,
                    tylko przekazuję swoje myśli? Czy to źle? A Ty już wyraziłeś swoje zdanie,
                    wszyscy je znają i już daj sobie spokój. I wcale nie mam nic przeciwko Twoim
                    poglądom, nie popieram ich, ale masz do nich pełne prawo. Tyle tylko, że
                    ustawicznie powtarzasz to samo i to jest już nudne i nie na temat. Pozdrawiam!
                    • Gość: patriota na temat jest, czy nudne zalezy dla kogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 18:07
                      ...powtarzam "to samo" bo widac niektorym powtarzac trzeba, rowniez
                      pozdrawiam
    • Gość: Tak se myślemm Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.eastwest.com.pl 13.08.07, 11:25
      To co dzieje się w"necie" na różnych forach to --"klękajcie narody"!!
      Jakiś czas temu "paru" ludzi walczyło o wolność słowa ,no i mamy
      ..ZAMORDYSTYCZNOŚĆ totalną !!
      Szanowne Panie i Panowie Moderatorzy czy też Admini,wolność słowa to nie znaczy
      wycinanie innych poglądów czy też innego myślenia--na litość Boga czy tez
      Allacha czy innego Manitu!!
      -Wycinać z forum -bluzgi ,kłamstwa,obelgi --nie RUSZAĆ odmiennych poglądów i
      opinii !!!!
      P.S.-Chyba że ul.Mysia -wiecznie żywa!!
      • Gość: mix Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.07, 11:27
        Jestem jak najbardziej za cięciem chamstwa. Ale rozumiem że tu mowa o
        poglądach... uuu powiało. Proszę o szczegóły chętnie się podłączę do apelu.
        • Gość: patriota Mix, pusciles bąka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:23
          tak sie zapedziles w swoich polajankach i pomyslach spacyfikowania
          mnie, ze az pierdnales w towarzystwie, a fe. Moze nauczy Cie cos
          uwaga przedmowcy, bo widac moje uwagi zupelnie zignorowales. Mozna
          sie roznic w pogladach, spierac sie - tak jak to czynilo tutaj kilka
          osob - no ale czyms innym jest cenzurowanie i proba zalozenia
          kaganca. Powiem krotko: osmieszyles sie Mix.
          • Gość: Teras Re: Mix, pusciles bąka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:30
            Skorą On pierdnął według Ciebie, to Ty zrób sobie kupę. Ale taką solidną. "Kiedy
            się człowiek w***ra, życie staje się lżejsze."
          • Gość: mix Re: Mix, pusciles bąka IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.07, 14:44
            Patrioto polecam kursy czytania ze zrozumieniem. W skrócie: post w odpowiedzi na
            inny post z poparcie (polecam przeczytać oba) oznacza że;

chamstwo - nie = cenzura - tak

poglądy - tak = cenzura - nie

I wbrew pozorom to nie jest równanie z jedną niewiadomą i nie mnoży się tego na
            krzyż. Mam nadzieję że ta wersja jest łatwiejsza to zrozumienia.
            • Gość: Teras Re: Mix, pusciles bąka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:54
              Patridioto, Tyś wielki. Tyś mądrości krynicą i zdrojem roztropności. Czy wolno
              nam, nędznym robaczkom, usiąść u Twych kolan czcigodnych i czerpać z Twej
              wiedzy, z Twej kultury? Błagamy Cię, ulituj się, nie odtrącaj nas, lecz
              przygarnij i umiłuj. Alleluja i do tyłu.
              • Gość: patriota chlopcy czy tam dziewczeta Teras i Mix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 15:12
                ja nie mam warkoczy, wiec nie probujcie mnie za nie ciagnac.
                Zblazniliscie sie totalnie. Jeden zamiast podjac polemike postanowil
                nabluzgac, a drugi kaganiec zalozyc, a teraz w ten infantylny sposob
                probujecie ratowac twarz , ktora dawno zawineliscie w Gazete i
                sprzedaliscie tanio na targowisku przecietniactwa i
                cwiercinteligenctwa. pocieszni jestescie, ale z drugiej strony
                upierdliwie meczacy. Szkoda mi na Was mojego czasu, po co rozmawiac
                z tymi ktrozy rozmawiac nie potrafia. Przypominam - dzisiaj o 22.00
                Szklo Kontaktowe, czy tam szkielko kontaktowe - pewnie lubicie
                zdrobnienia. Mysle, ze tam doswiadczynie pociechy. Zegnam. Taplajcie
                sie nadal w blotku, ja odsune sie dalej bo jeszcze mnie ochlapiecie.
                • Gość: mix Re: chlopcy czy tam dziewczeta Teras i Mix IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.07, 15:42
                  Patrioto powtórzę naucz się czytać ze zrozumieniem... bo póki co sklepałeś post
                  a nie ma się do czego odnosić, bo nadal nie rozumiesz wcześniejszych.
                • Gość: Teras Re: chlopcy czy tam dziewczeta Teras i Mix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 16:47
                  Kochany nasz Patridotkuniu!
                  Poniechaj, mimo tego, że tak strasznie się zbłaźniliśmy różnorakimi
                  nabluzganiami, kagańcami. Oczywiście, że zawinęliśmy swoje twarzyczki w Gazetki
                  Wyborcze i Angorki, aż nam szkiełka kontaktowe wypadły i rzuciliśmy je na
                  błotko. Tylko powiedz, najdroższy Patridotkuniu, lżej Ci, lżej? Nie? To niech
                  nasze zachlapane pupy staną się sztandarem pokoju. Tschüß & Shalom.
    • Gość: czeslaw A Sedina czy tak czy siak IP: 195.28.182.* 13.08.07, 15:48
      zrekonstuowana czy "wykopana" prędzej czy póżniej stanie na swoim
      miejscu, dlatego że tak chce większość!! - i to jest istotne, więc
      bez znaczenia są wynurzenia chcącego "wlasnych sedin". Nie ma co
      rozgrzewać się marginalnymi pacjentami nakręcającymi się samymi
      sobą, ponieważ w przyszłości jedyne co będą mogli zrobić to
      odwrócić "zranione" oczy [i np. pójść (terapeutycznie)pod
      słuszniejszy pomnik] i to wszystko.
      • Gość: patriota nie pamietam jak to sie nazywa Czeslaw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:31
        ...- jezeli ktos nie zgadza sie z moimi pogladami to jest chory
        psychicznie - o ile sie nie myle niektorzy nazywaja
        to "michnikowszczyzna". Ok, tak chce wiekszosc i pewnie tak sie
        stanie, tylko czasami, w specyficznych sytuacjach warto miec na
        uwadze mniejszosc. Tak czy siak, pewnie tego nie wiesz, wiekszosc
        mieszkancow tych terenow, m.in. w czasach gdy stawiano Sedine, byla
        zwolennikami germanizacji lub pozniej NSDAP (najlepsze wyniki
        wlasnie tutaj na wschodzie Niemiec zalcizyli). Tobie to moze wisiec,
        ale sa tacy ktorym nie wisi, bo sa to elementy kultury symbolicznej
        wrogo nastawionych do Polakow pokolen. No ale podejrzewam, ze Twoja
        wrazliwosc nie obejmuje tego o czym napisalem, wiec nie pozostaje mi
        nic innego jak zyczyc zdrowia.
        • Gość: Terrass Re: nie pamietam jak to sie nazywa Czeslaw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:24
          Patriota napisał „Tak czy siak, pewnie tego nie wiesz, wiekszosc
          mieszkancow tych terenow, m.in. w czasach gdy stawiano Sedine, byla
          zwolennikami germanizacji [...]”.
          Patriodiotuciu drogi, jak można było w 1898 roku germanizować to co niemieckie?
          • Gość: patriota Terrass ales Ty malo domyslny... a tereny zaboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:37
            pruskiego to tez byly tereny niemieckie? Boze, do ktorej Ty szkoly
            chodziles? czy aby za czesto nie wagarowales? Prusacy byli
            antypolsko nastawieni, oczywiscie ze Szczecin nie byl wtedy polski,
            ani nie stanowil terenow zaboru, ale mieszkancy wlasnie tych
            obszarow wyjatkowo ochoczo popierali Bismarcka a pozniej Adolfa H.
            Poczytaj sobie o tym, ostatnio w Niemczech ukazala sie ciekawa
            ksiazka na ten temat.
            • Gość: Terrass Re: Terrass ales Ty malo domyslny... a tereny zab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:52
              Patridiotunciu, ja właśnie Szczecin miałem na myśli. Bo reszta mnie nie
              specjalnie obchodzi (mam takie prawo, żeby nie interesować się wszystkim)
              Co zaś się tyczy mojego wykształcenia, to ja i głąbem ostatnim być mogę (według
              szkiełka może i nawet wykształciuchem), a co mi tam. Grunt, żebyś Ty mnie, moja
              Ty mądrości krynico mądrości wyedukował. Pazdrawlaju.
              • Gość: patriota No to mamy jasnosc, no i zobacz jak milo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:55
                zamiast mi ublizac, spokojnie zreferowales swoje stanowisko, czy nie
                mozna bylo tak od razu? pzdr
                • Gość: Terrassen Re: No to mamy jasnosc, no i zobacz jak milo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 21:01
                  Tylko widzisz, patridiotuńciu, czasami i ciemność bywa inspiracją. A czasami
                  ironia. Gruba bądź subtelna. Albo i chamska i niewykształcona (moja ulubiona!).
                  Zatem możemy spokojnie odpłynąć tam, luzie ludzie mają dupy w poprzek.
    • miela Re: Sedinę, choćby spod ziemi 13.08.07, 17:18
      Mentalność pogan z X wieku... Pomnik w niczym nie pomoże.
      • Gość: Adamo13 mentalność lumpa vs Sedina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 14:43
        Sedina pomoże.Lepszy uczciwy poganin i przesądy niż mentalność
        robola i dziwki portowej.Kogo sprowadzono do tego miasta po
        wojnie.Nie wiecie?Kończcie uczelnie poza Szczecinem to coś będziecie
        potrafili zrobić.A tak Doda pozostanie kolejnym wstydliwym nabytkiem
        tego miasta.
    • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 12:35
      I dalej pada...
      • Gość: czesław Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: 195.28.182.* 16.08.07, 14:42
        trzeba poczekać.
        • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 14:45
          ... no tylko jak tak dalej pójdzie to do następnej wiosny a jak bym chciał
          przynajmniej w tym miesiącu!
          • Gość: patriota trzeba mlotkowych skrzyknac zeby od razu rozwalic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:50
            to pruskie plugastwo!
            • Gość: Optymista Re: trzeba mlotkowych skrzyknac zeby od razu rozw IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 14:51
              ... tak jak mówisz, ciekawe co byś powiedział jak by się wzięli za skuwanie
              polskich cmentarzy na Ukrainie?
              • Gość: patriota hahaha a Sedina to fragment czyjegos nagrobka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:05
                ale zes przywalil
                • Gość: Optymista Re: hahaha a Sedina to fragment czyjegos nagrobka IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 15:07
                  nie ale dla Ukraińców pomnik orląt to też nie monument wychwalający ich historię
                  - niesie o wiele bardziej niemiły przekaz niż bogu ducha winna Sedina
                  • Gość: patriota No i nie mialbym do nich pretensji jakby go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:50
                    wywalili. Trudno, trzeba szanowac tubylcow i ich wrazliwosc.
          • Gość: czesław Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: 195.28.182.* 16.08.07, 15:04
            Podobno żeby podziałać georadarem potrzebny jest tydzień bez deszczu.
            • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 15:05
              Właśnie dlatego obawiam się że realny termin to wiosna 2008
        • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 14:49
          no popatrz ku... sam za okno, jak na złośc!!
          • Gość: patriota mam nadzieje ze od tego deszczu przegnije IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:06
            pruska suka do reszty i to co wyciagna to bedzie tylko jeden wielki
            smrod hehehe
            • Gość: Optymista Re: mam nadzieje ze od tego deszczu przegnije IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 15:16
              oj widzę że będziesz ujadał jeżeli się okaże że tam jest...
            • Gość: Terrassen Re: mam nadzieje ze od tego deszczu przegnije IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 17:45
              Pruska suka? Toś Ty, Patridotuńciu, prawdziwy hycel, skoro się tak znasz..., o
              pardon, Tyś ęteligent.
              • Gość: patriota pruska suke potraktowac mlotami i palnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:54
                a pozniej postawimy swoja, nie beda nam niemiaszki wypominac ile
                to "wspanialosci" im ukradlismy, niech robia wypad i albo to
                rozwalic albo sprzedac im za kupe kasy jezeli ich to kreci. Za kaske
                postawimy swoja a moze i na sciezki rowerowe troche styknie.
                Terrassen Ty mieszkasz w Stettin, ja w Szczecinie, nie dalem sie GW
                wytresowac.
                • Gość: Terrassen Re: pruska suke potraktowac mlotami i palnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 23:57
                  Patridiot, masz typowe myślenie dla mieszkańców Königsbergu z lat powiedzmy
                  wczesnych pięćdziesiątych. I to mnie wcale nie dziwi, skoro masz takie
                  kompleksy, że zakazano Ci handlu w Media Markt. Ja oczywiście, że jestem
                  Stettiner, ale Ty raczej z Torunia jesteś - przecież nie ma się przecież czego
                  wstydzić.
                  • Gość: patriota no ja mysle ze nie ma czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 00:22
                    w kazdym badz razie ze myslenie "staromodne" to nie oznacza zaraz ze
                    nic nie warte. Zwlaszcza jezeli "nowe" definiuje GW i zwiazana z nia
                    warszawska inteligencja zydowska o antypolskim charakterze.
                    • Gość: Optymista Re: no ja mysle ze nie ma czego IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 00:27
                      "w każdym razie" lub "bądź co bądź" - sam robie błędy ale na to jestem wyczulony...
                      • Gość: patriota dzieki za uwage, domyslam sie ze z zyczliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 00:29
                        mi ja zwrociles, ale jakby Ci tutaj powiedziec, a nie wazne :-)
                        • Gość: Optymista Re: dzieki za uwage, domyslam sie ze z zyczliwosc IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 01:48
                          Na poważnie z życzliwości - jak napisałem robię często błędy ale to ktoś mi
                          wtłoczył do głowy i zawsze zwracam na to uwagę.
                    • Gość: Terrassen Re: no ja mysle ze nie ma czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 01:17
                      Mniam, mniam, GW, Angorka, Szkiełko, jakże wam dziękuję, że mnie
                      ukształtowaliście. Dzięki temu moim ideałem intelektualnym jest teraz Mosze Ben
                      Patriodiotsztain, właściciel nieobrzezanego mózgu.
                      • Gość: patriota Terassen i Optymista przestancie sie zgrywac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 10:29
                        przeciez nie uwierze, ze takie fajne chlopaki chcialyby postawic w
                        centrum Szczecina pruska suke. Mam nadzieje, ze spotkamy sie
                        wspolnie po jej wykopaniu, no i albo mlotkiem ja potraktujemy, albo
                        przynajmniej ja obsikamy.
                        • Gość: Terrassen Re: Terassen i Optymista przestancie sie zgrywac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 10:54
                          Ależ obsikaj sobie, kogo i co tylko sobie tam chcesz. Z pewnością Sedinie taka
                          urynoterapia nie zaszkodzi, a Tobie ulży w wyniku opróżnienia głowowego pęcherza
                          moczowego. W związku z czym oprócz moherowej prezerwatywy będziesz mógł także i
                          beret nacisnąć na głowę.
                          • Gość: patriota Terassenn ja wiem z Ty sie ze mna w duchu zgadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:13
                            i tez drazni Cie ta pruska suka, ale ulegasz wymogom politycznej
                            poprawnosci i obludnie cieszysz sie ze ja wykopia i co najgorsze
                            postawia w centrum Szczecina. No a ja Ciebie zdemaskowalem, wiec
                            odwdzieczasz mi si epitetami i zlosliwostkami, jak kazdy
                            zdemaskowany.
                            • Gość: Optymista Re: Terassenn ja wiem z Ty sie ze mna w duchu zga IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 12:47
                              Szczerze ci mówię, że jak ty to nazywasz "pruska suka", to dla mnie może byc
                              miły kawałek miasta do pokazywania przyjezdnym znajomym, do tego jak a legenda!
                              I nie interesuje mnie czy to pryska, niemiecka czy inna - gościom wały też się
                              bardzo podobają mimo że nie naszościowe.
                              • Gość: patriota no dobra, pokazuj co chcesz, tylko uwazaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:51
                                z ta goscinnoscia bo mozesz miec pecha i murzyn w domu na stale
                                zagosci hle hle hle
                                • Gość: Optymista Re: no dobra, pokazuj co chcesz, tylko uwazaj IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 13:01
                                  Oprowadzałem kiedyś przypadkowo spotkanego afrykańskiego imigranta z Danii, miał
                                  kilka dni wolnego i przyjechał zwiedzic Szczecin - podobało mu się.
                                  • Gość: patriota mam nadzieje ze afrykanski imigrant nie ma zamiaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 13:23
                                    tutaj osiasc na stale?
                                    • Gość: Optymista Re: mam nadzieje ze afrykanski imigrant nie ma za IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 13:32
                                      Wrócił zadowolony do Danii... spokojnie...
                        • Gość: Hic Mullier Re: Terassen i Optymista przestancie sie zgrywac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 13:18
                          Patriota, Ty to się dopiero polotem wykazujesz w swoich wypowiedziach! A niech
                          Cię...!
                          • Gość: patriota Hic dzieki za docenienie, milo mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 13:23
    • keinepanik Sedinę, choćby spod ziemi 17.08.07, 07:55
      powiedzcie gdzie mamy się stawić z łopatami ?!!!
      • Gość: patriota I co Terrassen? zatkalo kakao? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:36
        hehehe widzisz, latwo Cie rozszyfrowac, nie ma co, szykuj mlotek,
        bedziemy suke pruska obtlukiwac, no chyba ze niemiaszki chca ten
        badziew i kaske dadza.
        • Gość: Terrassen Re: I co Terrassen? zatkalo kakao? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:53
          Ależ, Patriodunciu, skądże znowu. Mnie się po prostu Manzelbrunnen podoba, jak i
          cały niemiecki Stettin - nie mogę patrzeć, jak polaczki takie jak Ty, po wojnie
          go zdewastowały. Lepiej?
          • Gość: patriota idziesz w zaparte, spoko jak juz sobie znajdziesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:56
            dziewczyne, to inaczej spojrzysz na swiat :-)
            • Gość: Terrassen Re: idziesz w zaparte, spoko jak juz sobie znajdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 13:55
              Spoko Patridotuńciu, to Ty tu budzisz kontrowersje. O jakichś sukach ciągle
              mówisz, znaczy wiadomo - Twój przyjaciel Cię rzucił. Współczujemy.
              • Gość: patriota eeee kolego... a od kiedy to na salonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 16:56
                drwi sie z pedalow? uwazaj, uwazaj, bo jestes o krok od zejscia na
                zla droge, ktorej Ojciec Redaktor A.M. nie pochwala.
                • Gość: Terrassen Re: eeee kolego... a od kiedy to na salonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 18:03
                  Skwapliwie dziękuję za ostrzeżenie.
                • Gość: Sława Re: eeee kolego... a od kiedy to na salonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:51
                  A tak na marginesie jutro idziemy kopac dalej,,, Sława!
                  • Gość: O_o Re: eeee kolego... a od kiedy to na salonach IP: 69.77.171.* 28.08.07, 23:25
                    Gość portalu: Sława napisał(a):

> A tak na marginesie jutro idziemy kopac dalej,,, Sława!

W głowę się kopnij, to ci przejdzie.
    • Gość: techno Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:22
      a dziś znowu napadało... czy odpowiedzialny za pogodę nie wie, że my tu mamy coś
      do wykopania?

(big) up:)
      • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 22.08.07, 23:38
        No i jutro znowu burza... :(
        • Gość: kiełbaska Sedinę, choć spod ziemi i zamienić ją na kiełbaskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 23:45
          I dobrze. Ta cała Sedina to też kielbaska?
          • Gość: patriota mam pomysl, jak juz ja wyciagniecie i postawicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 00:11
            w centralnym miejscu, to moze maly kompromisik i ubranie jej w jakis
            stroj ludowy? przebieraja sikajacego chlopca w brukseli, to moze i
            Sedine bysmy przebierali? w stroje ludowe - POLSKIE - latwiej by mi
            bylo przyznam przelknac ten pruski wtret symboliczny.
            • Gość: kiełbaska Re: mam pomysl, jak juz ja wyciagniecie i postawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 00:17
              Albo w plasterki salami, takiej kiełbaski. Albo otoczyć parówkami,
              kiełbaskami
    • Gość: techno Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 18:15
      Póki co jest piękna pogoda. Oby tak dalej, a w okolicy pewnego Lasku może coś
      poszukiwacze znajdą :)

Up :)
      • Gość: Optymista Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.globalconnect.pl 28.08.07, 18:46
        Jak mawiał pewien marynarz na świecie są 3 najważniejsze lasy:

Las Vegas, Las Palmas i Las ....i
        • Gość: patriota i co ? zamiast Sediny Adolfa wyciagneli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 19:50
    • Gość: wszechpolak Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.chello.pl 28.08.07, 20:20
      Chcecie kultywować germańskie tradycje w polskim mieście? Nazwę Sedina nadali
      raczkujący nacjonaliści niemieccy, a Wy się mało nie posikacie. Pseudopolacy.
      Mało macie do kultywowania Polskiej tradycji? Komu chcecie Sediną zrobić
      prezent. Sobie? Przemianujmy Szczecin na Stettin i będzie zupełnie ok.
      • Gość: LPR actyvist Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:49
        Miarą polskiej kultury jest szacunek do kultury antenatów tak jak szcunkiem dla
        kultury jest pielęgnowany Panteon, siedziba pogańskich bożków w Rzymie, blisko
        stolicy piotrowej. Miarą kultury nie jest siła niszczenia, a szacunek
        utrwalania, utrwalania kultury piękna.
      • Gość: Bocian Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: 83.168.96.* 29.08.07, 01:45
        Tadeuszu B., Ty tutaj?
    • Gość: dd Re: Sedinę, choćby spod ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 00:07
      jutro chyba sobie popenetrujemy bo suchoo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka