Gość: tradycyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 13:14 Sympatyczne panie od dowodów osobistych zalecają ustawianie się w kolejce o godz. 5.30. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix13 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 13:16 a w innych miastach wnioski dowodowe przyjmują w soboty i niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:36 Przypomne ,że taki stan rzeczy zwdzięczacie swoim współobywatelom,którzy mając tzy lata na wymianę dowodów osobistycch robią to dopiero teraz. Urzednicy tez ludzie i mają prawo do wolnych weeknedów.A przyjmowanie wniosków w sb i nd nie załatwi problemu,ktory nabrzmiał przez kilka lat niedbalstwa naszych niektórych mieszkańców, którym się nie chciało przyjść i wymienić dowód wcześniej. Przykre to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 14:37 Ja już dwa razy wymieniłem carda i nie było kolejek - no ale nie robiłem za 5 12 Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 tez tak uwazam, to wszystko wina petentów 16.08.07, 14:46 masz racje, to wszystko wina ludzi, ze przychodza do urzedów... a powiedz mi po co w ogóle te dowody i wymóg ich wymiany? Ja posługuje sie przy identyfikacji paszportem lub prawem jazdy, do tej pory wystarczało. Pewnikiem uwazasz, ze korki na drogach to wina ludzi, którzy jezdza autami, a kolejki w sklepach, bo kupuja... Zas papierki na ulicach, bo smieca... To wszystko wina ludzi... Powiedz mi czy trudno było przewidziec taka sytuacje? Ja o tym Tobie mogłem powiedziec kilka lat temu, to było pewne, jak to, ze ostatniego dnia rozliczen podatkowych beda kolejki w US... Urzedy Skarbowe ustawiły skrzynki do wrzucania podań, wydłuzyły czas pracy... Moze urzedy powinny postapic tak samo - ustawic skrzynki na wrzucanie podan o dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: tez tak uwazam, to wszystko wina petentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 16:34 Forumowicz urzędnik zieje komunistycznosocjalistycznym pojęciem roli obywatela. Jeżeli w aptace zabrakcie bandaży to będzie wina obywateli bo się zbyt często kaleczą. Komunizm wiecznie żywy. Rozwiązań tysiące tylko tępe urzędnicze główki nie są w stanie nic wymyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyy Re: tez tak uwazam, to wszystko wina petentów IP: *.globalconnect.pl 18.08.07, 17:12 czasami piszesz jak człowiek permanentnie nawalony, zrób coś z sobą a najlepiej nie wymieniaj poglądów - żenada Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 14:54 Gość portalu: urzędnik napisał(a): > Przypomne ,że taki stan rzeczy zwdzięczacie swoim > współobywatelom,którzy mając tzy lata na wymianę dowodów osobistycch > robią to dopiero teraz. Urzednicy tez ludzie i mają prawo do wolnych > weeknedów.A przyjmowanie wniosków w sb i nd nie załatwi > problemu,ktory nabrzmiał przez kilka lat niedbalstwa naszych > niektórych mieszkańców, którym się nie chciało przyjść i wymienić > dowód wcześniej. Przykre to ale prawdziwe. ...................... jasne ,cala Polska zaniedbała, szkoda tylko,ze w innych urzędach można uruchomić dodatkowe okienko i wydelegować do pracy w dni wolne,a nawet w nadgodzinach - patrz skarbówka; kto powiedział,że caly urząd ma pracować w w sob. i ndz.? wystarczyłyby 2 okienka w BOI do przyjmowania wniosków i zatrudnienie kogoś na zlecenie skoro dla takiego urzędnika to praca ponadludzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzędnik Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:38 Proponuję stań do konkursu i przyjmij się do urzędu.Wtedy poznasz prawdziwe oblicze pracy w takiej instytucji za marne grosze.A pretensje do ciebie ma i szef i ludzie.mówię ci super praca.Taka super że połowa urzedników zarówno z UM jak i urzedu marszałkowskiego, urzędu wojewódzkiego i urzedów skarbowych upłynniła się do prywatnego biznesu lub zagranicę.Za 1500 zł brutto trudno jest ponosić odpowiedzialnośc za idiotyczne przepisy tworzone przez mafię posłów i senatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 14:42 A nie mozna tego zrobic przez Internet? 5.30 i czekac w kolejce? Zart jakis! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 14:51 switonemsi napisał: > A nie mozna tego zrobic przez Internet? > 5.30 i czekac w kolejce? Zart jakis! ................. ha ha ha , spróbuj przez internet co jakiś czas przez jakiś czas system się zawiesza, a obecnie na grudzień rejestruje; Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 15:01 Kurde, ale to panstwo chce dla nas nowych dowodow, to niech to zrobia tak, zeby obywatele sie tym najmniej przejmowali. Niech zrobia wszystkim dowody i wysla zawiadomienie, ze sa do odebrania. Potem delikwent przychodzi do urzedu, odbiera, oddaje stary i gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 14:51 Internet, Ty zartujesz chyba... bardzo sie chyba spodobało Tobie hasło - Polska druga Japonia. Wystarczyłyby skrzynki na podania o nowy dowód! Proste rozwiazania sa najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 14:59 Tak jest w Anglii. Aby sie zarejestrowac jako platnik Counsil Tax (podatek lokalny), trzaba wypelnic formularz i wrzucic do skrzynki. Tyle, ze Counsil (ratusz) ufa ze potrafisz wypelnic ten w sumie prosty formularz, a ty ufasz Counsilowi na tyle, ze nie potrzebujesz potwierdzenia zlozenia formularza. Podobnie z pozwoleniem na prace, paszportem itd. Wszystko, wlocznie z dokumentem tozsamosci wysylasz do urzedu poczta i urzad Ci wszystko poczta odsyla. Fajne? Fjane. Tyle ze niewykonalne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 15:04 nieprawda, w Polsce PITy mozesz wysyłac poczta... Jednak mozna! W przypadku błedów wzywa sie do wyjasnienia i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 15:55 Urzad Skarbowy. Cudowna instytucja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 15:55 Niestety, formulaz podania o dowod osobisty trzeba podpisac w obecnosci urzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:38 a czemu nie potrzeba tego w wypadku zeznania podatkowego? A moze wystarczyłoby w obecnosci notariusza... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:43 jakby tak ucywilizować urzędy i większość kontaktów z nim poprzez internet wprowadzić możnaby o co najmniej połowę zmniejszyć wydatki adminitracyjne (etaty),ale na to nigdy urzędnicy i ich rodziny nie zgodzą się Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:45 jest tak zwany podpis elektroniczny przeciez! A do niedawna nasz urzad był najliczniejszym w urzedników! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:48 Oj, zebys sie nie zdziwila. Tzw Manchester wlasciwy ma mniej wiecej tyle mieszkancow co Szczecin. A ratusz wiekszy. A wiekszosc rzeczy mozesz zalatwic na telefon i po sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:45 Bo tak jest napisane w ustawie. Nie podoba sie prawo? To je zmien. Masz konstytucyjne prawo do obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej. No, chyba, ze tylko potrafisz potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:52 masz racje mam prawo, tylko po co nam wtedy radni i posłowie, jak kazdy moze to zmienic! Wystarczy wtedy mała ekipa do rozpatrywania inicjatyw... dla dobra kraju! Proponuje wiec zrezygnowac z radnych i posłow w takiej ilosci, a ograniczyc sie do mniejszej grupy rozpatrujacych inicjatywy! A w ogóle tak zmienic prawo, by bardziej miało zaufanie do obywateli, bo prawo, bo panstwo nie majace zaufania do własnych obywateli, to takie smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 16:56 Zmien konstytucje. W referendum masz moj glos. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 17:05 wiesz na Twój post o inicjatywie tak mi sie przypomniały dwie historyjki z zycia! Pierwsza, gdy pan Piechota bedac w jakiejs komisji powiedział, ze jak ktos z wyborców zgłosi mu konkretne poprawki, to on to postawi na komisji... A druga niedawno w hotelu dośc drogim, gdy w recepcji wyraziłem swoje niezadowolenie wymieniłem liste popsutych urzadzen w pokoju - pani stwierdziła, ze to wina gosci, bo nie zgłaszaja usterek! Dobrze, ze nie dodała, ze klienci popsuli... Zdziwiłem sie, ze po sprzatnieciu pokoju nikt tego nie sprawdza! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 17:09 Pan Piechota to "niezwykle uczciwy" czlowiek, wiec jego deklaracje to .... tak nie do konca powaznie tratujmy. Mam nadzieje ze to byla twoja ostatnia wizyta w tym hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 17:17 Niestety nie, bo tam czesto jezdze, poza tym mam wejscie do tego hotelu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Internet - Ty zartujesz chyba 16.08.07, 17:21 No to sie czepiasz? Kup se nezbednik goscia hotelowego (recznik, lampa na baterie, farelka - tylko zima - przenosnia lodowka - tylko latem - wiatrowke na szczury, przepychacz do kibla i co tam jeszcze trzeba) Z osobistego doswiadczenia bardziej sobie cenie przydrozne zajazdy niz hotele miejskie. Tansze a standart czesto wyzszy. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 14:54 Obudzila sie spiaca krolewna. Odpowiedz Link Zgłoś
xennna Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:01 Co prawda to prawda, UM powinine zastosować jakieś rozwiązania, które by ograniczyły te ogromne kolejki, typu wspomniana skrzynka, praca w weekendy (godziwie opłacona), ale nie zmienia to faktu,że ludzie też są winni, mieli tyle czasu na wymianę dowodu i dopiero teraz sobie o tym przypomnieli....to takie typowo polskie, wszystko na ostatnią chwilę. Jak robisz coś na ostatnią chwilę to licz się z konsekwencjami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:03 idzcie na pielgrzymke w intencji. To podobno w Polsce pomaga. Frajerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 16:01 Skrzynka odpada, bo podanie powinno byc podpisane w obecnosci pracownika. Praca w Weekendy? A ty myslisz, ze te kobieciny zza szybki nie siedza po sobotach i niedzielach i nie wklepuja tych podan? Dwa lata temu sam to robilem. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:02 ale powiedz mi w jakim celu mamy wymieniac dowód? Przeciez to jakas urzednicza paranoja! Kafka sie kłania... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 16:49 Ni chcesz? Nie wymieniaj. Nie za to zadnych sankcji prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:02 A po co wymieniac? Na starych dowodach nie ma daty waznosci. To nie w porzadku, ze dowody bez waznosci trzeba wymieanic. Rozumiem, jak jest zniszczony to do wymiany, ale po co wymieniac inne? Jakos z 3 rodzajami tablic rejestracyjnych sobie radzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
xennna Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:05 A po co dowód w formie wielostronnicowej książeczki, co my jacyś porypani jesteśmy! Co za naród! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 po co wymiana? 16.08.07, 15:07 nie neguje tego, ze wchodzi nowy dowód w nowej formie, ale po co zmuszac do wymiany? Chyba, ze ktos na tym zarabia, powiedzmy na produkcji tychze... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:12 zarobiło państwo i to na 20 mln zmuszonych obywateli, a po co dowód w ogóle? wiele krajów obywa się bez kolejnego identyfikatora; idiotyzmem jest umieszczanie adresu w dowodzie,bo każda zmiana zmusza do ponoszenia kolejnych kosztów wymiany,a w ten sposób zniechęca się ludzi do mobilności Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:19 zapoewne jakas firma wykonuje te dokumenty - przeciez nic za darmo! Urzednicy marudza, ale przeciez ta wymiana kosztuje! zrozumiałbym protest urzedników do dodatkowej pracy, gdyby robiono wymiane za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
xennna Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:18 nie znam się na tym,ale wydaje mi sie,że to dośc istotne by system dowodów był ujednolicony, chociażby dla prawidłowej ewidencji ludności i w ogóle dwa systemy powodują zamieszanie, już nie mówiąc o tym jak jesteśmy postrzegani przez obcokrajowców Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:23 powtórze moze, bo nie zrozumiałaś... chodzi mi nie o system katalogowania obywateli, czy ich rejestracji, jak zwał tak zwał, ale o ostetczny dokument gnieżdżacy sie w kieszeni obywatela! Ci którzy maja stare, niech maja - chyba, ze wola mniejszy, estetyczniejszy, działajacy na terenie tylko Polski! Wydawac zas nowym obywatelom czy zagubionym, zniszczonym - NOWE! A wpychanie milonów obywateli w kolejki do rzedów, to jakas paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:27 przepraszam wkradł sie bład: chyba ze ktos woli mniejszy, estetyczniejszy działajacy na terenie Unii... a stary działa tylko na terenie Polski! I sprawa załatwiona! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:32 a na co i do czego komu w UE nasz dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:40 dowód wystarcza do przekroczenia granicy... ustalili by wiec, ze od 1.01.2008 nie wystarcza i po problemie! Ja jezdże na paszport! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:47 nigdy z dowodem nie przekraczałam granicy , od tego mam paszport,a ci ,którzy nie mają ,mogą sobie plasik wyrabiać , to skandal,żeby straszyć kilka mln ludzi z dowodami papierowymi,że nic od stycznia nie załatwią na pocztach ,w urzędach, bankach , etc. , nasz aparat państwowy stosuje szantaż w tym przypadku , podobnie jak w przypadku haraczu na tv i radio państwowe chca powiązać z fakturami za energie abonament, co by było na kilkaset tysięcy premii dla członków zarządu tvp i nową siedzibę w stolycy Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: po co wymiana? 16.08.07, 15:55 Ale paszportow tez chyba ze trzy rodzaje sa obecnie w obiegu. Tez nasz beda przymuszac do wymiany granatowego na bordowy? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Nie wymieniajcie dowodow. Kto was zmusi? 16.08.07, 16:50 Nikogo przeciez za to karac nie moga, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nie wymieniajcie dowodow. Kto was zmusi? 16.08.07, 17:05 grogreg napisał: > Nikogo przeciez za to karac nie moga, prawda? .................... terroryzujących zewsząd plakacików rządowych nie widziałeś o treści: bez nowego dowodu nie zalatwisz niczego w banku,urzędzie , na poczcie poleconego nie dostaniesz ani przekazu ,u notariusza etc Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Nie wymieniajcie dowodow. Kto was zmusi? 16.08.07, 17:13 > bez nowego dowodu nie zalatwisz niczego w banku,urzędzie , na > poczcie poleconego nie dostaniesz ani przekazu ,u notariusza etc A to juz Twoj problem. Osobiscie uwazam, ze zycie jest za krotkie aby sobie je utrudniac takimi aktami glu.... nieposluszenstwa obywatelskiego. Kiedys negowano sama idee dowodu osobistego. Aktualnie mieszkam w kraju gdzie dowodow nie ma. Aby wypozyczyc samochod musialem przedstawic dwa dokumenty ze zdjeciem, ze ja to ja i dwa inne dokumenty, ze mieszkam takm gdzie mieszkam. A tak, wystarczyl by zwykly dowod osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Bylo wymienic dowod wczesniej. 16.08.07, 15:22 Widocznie kiedys nie dalo sie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 15:15 Dajcie spokoj! Ostatnio chcialem sie wymeldowac. Po prostu zawiadomic machine biurokratyczna, ze nie mieszkam juz tam, gdzie mieszkalem, ze w ogole na razie nie mieszkam w Polsce. I co? Zmarnowalem godzine tylko po to, zeby sie dowiedziec, ze do tego potrzebna jest ksiazeczka wojskowa! Oczywiscie nie mialem jej przy sobie i nic nie zalatwilem. OK, moja wina, moglem sie wczesniej dowiedziec, jakie dokumenty beda potrzebne. Ale powiedzcie mi, bo ja chyba glupi jestem, po co do wymeldowania potrzebna jest ksiazeczka wojskowa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 15:17 Żeby wiedzieli gdzie cię szukac jak zmobilizują cały naród na wojnę z Afganami naszym wrogiem który chce zając Podlasie. Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 15:20 Gość portalu: Optymista napisał(a): > Żeby wiedzieli gdzie cię szukac jak zmobilizują cały naród na wojnę z Afganami > naszym wrogiem który chce zając Podlasie. Taaa... przy wymeldowaniu nie ma obowiazku podawania nowego miejsca zamieszkania. Moga mnie szukac, chocby w Zimbabwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 15:24 No spróbuj byc nie zameldowany to dopiero będziesz miał jazdę z urzędami - w skrócie nic nie załatwisz... jedyna zaleta że nie będziesz musiał umierac za ropę. Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 15:26 Ja sie chce wymeldowac calkowicie ze Szczecina, bo mam meldunek w Niemczech. I tego adresu wcale Urzedowi Miejskiemu podawac nie musze. Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 15:36 No i oczywiscie, jak sie wymelduje, bede potrzebowal nowy dowod osobisty. I tu sie dopiero zaczyna chora sytuacja - nie wolno mi podac adresu zamieszkania za granica, bo tego nie przewiduja przepisy. W dowodzie bede mial napisane "bez adresu". Chore!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:38 Zawdzieczasz to posłom, senatorom i ministrowi spraw wewnętrzynych.Urzednicy w UM wykonują tylko przepisy, które oni uchwalają lub przyjmują.I przestańcie pastwić się nad urzednikami.Macie kartki do głosowania i mądrze wybierzcie tych, ktzy przepisy ustalają. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 a wszystko to tylko trzeba chcieć! 16.08.07, 15:48 pamietaj jednak, ze za dowody urzad pobiera opłate, a dodatkowa ptraca jest pewnikiem dodatkowo wynagradzana! A wszystko to tylko kwestia organizacji pracy i checi! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: a wszystko to tylko trzeba chcieć! 16.08.07, 17:05 Dokladnie. Tylko jak zmusic ludzi do pracy za darmo? No bo jak dostana dodatek za nadgodziny to od razu wrzask sie podniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: a wszystko to tylko trzeba chcieć! 16.08.07, 17:32 Czyzby urzedników nie dotyczył kodeks pracy, czyzby tu były inne zasady, czyzby nie byli pracownikami? Zapewne dostana normalna płace za nadgodziny! Zapewne dostaja rózne dodatki czy premie czy za nadgodziny... nawet pan Jurczyk nieomal na odchodnym rzucił pare groszy premii! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: a wszystko to tylko trzeba chcieć! 16.08.07, 17:43 Ksiegowosc jednostek budzetowych wyglada troche inaczej. Takie sytiacje trzeba przewidziec gdy sie projektuje budzet. Nie uwzglednilo sie w budzecie (pol roku wczesniej) ze beda nadgodziny? Zapomnij o sprawie. Owszem mozna robic pewne przemieszczenia na kontach. Mozna np. zabrac z nagrod dla pracownikow z innego referatu (nie wydzialu), albo funduszu socjalnego. Ale czy to bedzie wobec nich uczciwe? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 mało przewidujacy dyrektorzy UM 16.08.07, 17:49 zartujesz, że nie ma takiej mozliwosci, jakiejs rezerwy niezbednej mieszkancom... no, na pewno jest taka opcja! A poza tym powiadam, ja kilka lat temu potrafiłbym przewidziec, ze tak bedzie, a tworzacy budzet nie potrafili... to jakies musza byc mało przewidujacy! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: mało przewidujacy dyrektorzy UM 16.08.07, 17:54 > jakiejs rezerwy niezbednej mieszkancom... > no, na pewno jest taka opcja! To zupelnie inna pozycja w budzecie. Przeniesienie srodkow na utrzymanie miasta na rodzial: utrzymanie urzedu - wynagrodzenia pracownikow byloby przestepstwem. Budzet jest aktem prawa miescowego uchwalonym przez rade miasta. Co do zdolnosci przewidywania dyrektorow wydzialow.... nie ja wybieram dyrektorow. W sumie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: mało przewidujacy dyrektorzy UM 16.08.07, 18:00 nie chce sie wdawac w wywody na co sa REZERWY, SKORO NIE MOZNA ICH WYDAC NA PRZYPADKI NIE PRZEWIDZIANE... nie przewidziane przez dyrektorów danego wydziału, a co przewidziałby kazdy nawet mało rozgarniety - jak ja! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: mało przewidujacy dyrektorzy UM 16.08.07, 18:06 Nie przewidzialbys, jesli by tego od Ciebie wymagano. Jasniej? Jak sie wykazac najlatwiej wykazac na stanowisku kierowniczym? Tak. Zrobie to samo co mo poprzednik, a moze i wiecej za mniej pieniedzy. Glupie? Jasne, ze glupie, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petent Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 16:00 Szanowny! Urzędników pracujących przy wymianie dowodów osobistych zatrudnić od 8.00 do 20.00 w : poniedziałek, wtorek, środę, czwartek, piątek, sobotę, niedzielę. W dni powszednie płacić solidnie za nadgodziny, za dni świąteczne - stawka za nadgodziny x 3. Będziecie mieli po kilkoro kandydatów na taką fuchę a my będziemy załatwiani chyba "od ręki" Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 17:06 Zgadza sie. Dobrze wynagradzany urzednik to dobry urzednik. Tak samo policjant, lekarz. Tylko zeby jeszcze tak placic chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Tego od ludzi wymagac nie mozesz. 16.08.07, 17:04 >Urzednicy w UM wykonują tylko przepisy, które oni >uchwalają lub przyjmują.I przestańcie pastwić się nad >urzednikami. Urzednik w Polsce to latwy cel. Mozesz go zwymyslac, napluc na niego .... pracodawca (urzad miejski, urzad wojwwodzki) i tak nie bedzie go chronil, mino ze ma srodki prawne bo.... sie nie bedzie chcialo.... bo gazeta lokalna cos napisze..... Podoba sie mi to jak to jest zorganizowane w Anglii. Urzednik jest dla ciebie. Wyslucha Cie, doradzi, zalatwi twoja sprawe tak szybko jak to jest mozliwe. W koncu to jego praca. Ale..... jesli bedziesz sie zachowywal agrasywnie, napastliwie to ma prawo odmowic obslugi. Co wiecej jesli bedzie tom konieczne ochrona wezmie cie za fraki i wywali z urzedu. To samo przy zalatwianiu spraw przez telefon. Rozmowa jest nagrywana. Napasc slowna jest rowniez scigana. No, ale niestety. Polska to troche inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 17:25 kilka lat temu zasłynął nasz Urząd Miejski podobnym dzadostwem, a mianowicie we wwszystkich mediach pokazywano rodziców okupujących gabinet wiceprezydent Nowak ,która nie poradziła sobie z wydawałoby się prostą sprawą wypłatą świadczeń rodzinnych, jako jedyna w Polsce. Oczywiście żadnych konsekwencji Nowak za ten skandal nie poniosła. Podejrzewam,że w przypadku dowodów nasz BOI zasłynie pod koniec roku jako ten z największą ilością niewymienionych. Znowu UM w mediach! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 17:31 Alez konsekwencje byly. Tyle ze poniosl je dyrektow wydzialu jak i polowa pracownikow tego wydzialu. Zasluzenie zreszta. Sam bralem udzial w porzadkowaniu burdelu (za darmo) jaki po sobie zostawili, wiec wiem czym pisze. Ale Pani Nowak byla jako dobry towarzysz panujacego wowczas prezydenta (ktorego sami wybraliscie) uniknela nieprzyjemnosci. Szczegol, ze polowa tych swiadczen trafila do niewlasciwych rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.bazapartner.pl 16.08.07, 17:56 Powtarzam, to zasługa naszych posłów i senatorów.Oni niszczą prawo w imię swoich interesów partyjnych i wlasnych.Urzednik to złe prawo musi stoswać. jesli nie zastosuje to ponosi odpowidzialność karną i dyscyplinarną.A poseł i senator za uchwalone buble nie odpowiadają w żaden sposób, a ich zarobki są kilkunastokrotnie wyższe od zarobków tych, którym oni swoimi bublami napsują krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 18:01 to jak z kelnerami, a przeciez nie oni gotuja! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 18:11 Ale zawsze moga napluc do zupy po drodze........oj korcilo, jak mnie czasami korcilo. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 18:15 kelner niesie zupke, ale trzyma palce w zupie... Klient zdenerwowany krzyczy, a kelner tłumaczy sie: - Trzymam palce w zupie, bo mam reumatyzm i musze tyrzymac w ciepłym. Klient na to: - To mozesz sobie trzymac w dupie... Kelner spokojnie: - A trzymałem na zapleczu... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 16.08.07, 18:10 Wybacz, ale to co sie dzialo w dokumentach owczesnego wydzialu "zdrowia i polityski spoleczne" (tak sie to chyba nazywalo, teraz nie pomne) porazalo nawet mnie - zagorzalego balaganiarza. A co podlego losu urzednika. Masz racje. Dlatego to rzucilem. Konflikt pomiedzy obowiazkiem a zdrowym rozsadkiem stal sie dla mnie juz nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka41 Re: Po co komu dowody osobiste 16.08.07, 18:28 i meldunki ? To pozostalosci systemu totalitarnego, gdy czlowiek nie mial prawa miec 2 domow lub mieszkan oraz prawa swobodnego przemieszczania sie. W USA prawo jazdy jest podstawowym dokumentem do zalatwiania wszystkiego wlacznie ze slubem. jesli nie prowadzisz samochodu, Motor Vehicle wydaje Ci cos podobnego do prawa tyle ze bez uprawnien prowadzenia samochodu.Ten sam format, te same dane. Dowodem na zamieszkanie moze byc np. rachunek za elektrycznosc z adresem ale generalnie poza toba samym nikogo to nie obchodzi gdzie mieszkasz. Jesli zmieniasz adres na stale lub czasowo - dajesz zawiadomienie na poczte zeby korespondencje wysylali na nowy adres. Prawo do glosowania potwierdzasz tzw Voters registration, ktore musisz okazac przy glosiwaniu wraz z prawem jazdy. Najwazniejszym jednak jest Social Security nr. ktory orzymuje sie raz w zyciu i to jest w sprawach b. wielu , zwlaszcza podatkowych potrzebne. Na podroze zagraniczne obowiazuja paszporty , ktore po zlozeniu wniosku ( poczta ) otrzymujesz rowniez poczta. Tylko podpis na prawie jazdy skladasz w obecnosci urzednika. Wydaje sie , ze ten system jest sprawny i nie zmusza obywateli do stania w kilometrowych kolejkach, pomijajac oczywiscie koszty jakie w Polsce sie powoduje ( dowody, melsunki, biura meldunkowe itp ) Moze jest to przyklad do przemyslenia ? Chyba warto. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Po co komu dowody osobiste 16.08.07, 18:33 Dla kogo koszty - dla kogo dochody... Pamietaj, ze ukrócenie tych kosztów, oznacza utrate dla kogos dochodów! A wogóle masz racje! Zreszta ja od wielu, wielu lat posługuje sie tylko prawem jazdy w Polsce lub paszportem! Nie było problemów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Po co komu dowody osobiste IP: *.chello.pl 16.08.07, 18:51 Dodajcie sobie do tej listy czekających o świcie tysiąc ludków z Jedności Narodowej TFu Alei PAPIEZA JANA PAWŁA II /bo tak sie teraz nazywa/ serdecznie pozdrawiamy myślących inaczej 20 radnych i a radnego Bazylego Barana ściskamy gorąco Za ich kaprysy zapłacimy wszyscy - równe 100 tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Po co komu dowody osobiste 16.08.07, 19:46 pie.... urzędasów, zbuntuję się i pozostanę przy pięknym zielonym kolorze Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Po co komu dowody osobiste 16.08.07, 19:51 ja to marzyłem o taki nie bycie zarejestrowanym, nie wiedzieliby gdzie mnie scigac za mandaty... i podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 20:21 >jesli nie zastosuje to ponosi odpowidzialność karną i >dyscyplinarną. Panie urzędnik bierzesz Pan silne środki odurzające :-) Możesz Pan wymienić tych karnie czy dyscyplinarnie ukaranych urzędników :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... IP: 195.28.182.* 16.08.07, 19:55 Kolejki ludzi wokół budynku a niedługo się okaże, że i tak winni są obywatele, bo nie chcieli bulić za durne przepisy o wymianie dowodów i ustawiać się w kilometrowych kolejkach, które po dowody stały odkąd ćwierćinteligent wymyślił tą wymianę. Powiem Wam coś wesołego... wszyscy za pare lat znów się w tej schizofreniczno - biurwokratycznej kolejce spotkamy, bo idioci od planowania dokumentów wszystkim wyznaczają ten sam termin ważności dokumetów... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... 16.08.07, 19:58 jak to - to te dowody maja jakąs wazność? Chyba sobie zartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... 16.08.07, 20:05 oczywiście, wszystkie plastiki na 10 lat sa wydane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 15:03 Na 10 lat ale wydawane od kilku lat sukcesywnie (?) więc ważność też rozłożona w czasie. Kto nie zrobił tego wcześniej bo nie przewidział co się będzie działo ten niech się nie piekli, że urzędnicy też nie przewidzieli. Jeszcze na początku roku było całkiem spokojnie i bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 zdjęcie słynnego szczecińskiego burdelu 17.08.07, 16:49 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4396365.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabina Re: zdjęcie słynnego szczecińskiego burdelu IP: *.szczecin.mm.pl 17.08.07, 18:57 Gdzie to zdjęcie szczecińskiego burdelu ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: zdjęcie słynnego szczecińskiego burdelu 17.08.07, 22:06 było i wycięli, ale jak pójdziesz w poniedziałek ok 7 to sama zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... 18.08.07, 00:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=67619018&wv.x=2&a=67639991 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: nieudolny urząd będzie kichał na obywateli... 16.08.07, 23:43 A zebys wiedzial. Ja swoj wymienilem ze dwa lata temu. Bezstrewsowo, bez kolejki. A ze niektorzy lubia sobie postac....milego stania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzia Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. IP: 80.72.195.* 17.08.07, 12:31 proponuje UM na prawobrzeżu - trzeba być punkt o 9 rano z wypelnionym wnioskiem (wtedy otwierają urząd)- procedura zajmuje 5 minut. Przestestowane tydzień temu. Hmm ale nie wiem czy obowiazuje jakas rejonizacja bo ja akurat jestem zameldowana na prawobrzeżu Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 17.08.07, 13:33 No co ty? Zycie sobie ulatwiac? To wbrew kodeksowi petenta! Nie ma rejonizacji. Mozna spokojnie jechac na prawobrzeze. Odpowiedz Link Zgłoś
1.bazyl Re: Sklończone dziadostwo Urz. Miejskiego. 17.08.07, 13:44 Dzięki za podpowiedz, dzisiaj pani w UM zaproponowała mi juz nie 5.30, ale 5.00 rano - w kolejeczke... Przez internet w ogóle nie ma żadnej możliwosci zarejestrowania (własnie w tym celu siedze w kawiarence). Chore to wszystko... Zastanawiam sie, czy w ogóle powinnam ten wniosek teraz składać? Co sie stanie, jesli złoże go w przyszłe wakacje w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 taki sobie sondaz 17.08.07, 23:20 ze strony podanej przez Beatrix Czy wymieniłe(a)ś już dowód 44% Nie (1448) 41% Tak (1340) 15% Nie muszę (488) Liczba oddanych głosów: 3276 Odpowiedz Link Zgłoś