Dodaj do ulubionych

W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dworzec P

IP: 83.168.108.* 19.12.07, 09:04
STARGARD
19 grudnia 2007 - 6:00
Dworzec XXI wieku
Stargardzki dworzec kolejowy i jego okolice mają byc wizytówką miasta. Do 2012 roku ma tu powstac imponujące centrum komunikacyjne.

Koncepcja przebudowy dworca zaklada, ze powstanie tam m.in. 22-pietrowy budynek. Byc moze bedzie tam hotel.
PRZECZYTAJ WIĘCEJ
Jedynka z 19 grudnia 2007
19-12-2007

Przygotowana juz zostala wizualizacja przyszlego centrum.

- Stargardzki dworzec kolejowy nalezy do strategicznych dla kolei wezlów - mówi Józef Jastrzebski z firmy Ingeno Consult, która wymyślila koncepcje jego zagospodarowania. - Ten atut warto wykorzystac.

- Moze to byc strefa, która polączy podzielony przez kolej na dwie cześci Stargard - uwaza Pawel Zaremba, architekt.

Kolej i miasto myślą o zalozeniu spólki. Jej zadaniem bedzie znalezienie inwestorów.
reklama

Już wymyślili nazwę

Wstepnie ustalono, ze centrum bedzie mialo nazwe "Hetman".

- To dobrze, ze nasz dworzec zostanie odremontowany - mówią Marianna i Eugeniusz Wojdalscy ze Stargardu. - Ale naszym zdaniem, nie powinno sie go zmieniac az tak diametralnie. Bo stare dworce mają swój niepowtarzalny urok.

Wstepny projekt zagospodarowania terenu ograniczonego ulicami Szczecinską, Bema, Barnima, Dworcową i Konopnickiej jest bardzo ambitny. Zaklada powstanie nowoczesnej bryly budynku dworca i kompleksu obslugi ruchu pasazerskiego.

Tunel połączy dworce

Planowane jest powstanie m.in. biura informacji turystycznej, poczekalni z kawiarenką internetową, kawiarni i cukierni, holu prasowego, czytelni dla podróznych, salonu fryzjerskiego, przechowalni bagazu i palarni dla podróznych. Dworzec PKP ma byc polączony tunelem z dworcem PKS. Przebudowy doczekalby sie takze wiadukt kolejowy nad ul. Wyszynskiego i wejście pod nim. Zmiany wizerunku doczekac sie ma nie tylko dworzec, ale i przylegle ulice Dworcowa i Towarowa. Mają byc poszerzone, powstaną tam parkingi i miejsca dla busów
Obserwuj wątek
    • Gość: Ekspans Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.108.* 19.12.07, 09:10
      www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071219/STARGARD/317411186 Będzie szybcjiej w takim Stargardzie jak w Szczecinie ni i drapacz 22 piętra.
      • Gość: 2007 Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: *.globalconnect.pl 19.12.07, 09:26
        No widzisz, będziesz wreszcie szczęśliwy więc przeprowadź się do
        Stargardu. Bedziesz miał najwyższy budynek w Polsce w swojej
        wielkiej metropolii. Powodzenia.
        • Gość: Ekspan Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.108.* 19.12.07, 10:05
          No widzisz a przez Ciebie przemawia zazdrość że tam potrafia zobic coś szybko a u nas jeszcze nie ma zatwierdzonego planu i wiadomo juz że przed 2012 rokiem szczeciński dworzec nie powstanie.
          • Gość: Sedina Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.106.* 19.12.07, 11:06
            Na przykładze tego dworca którego życzę Stargardowi wychodzi to o
            czym piszę od dawna o twoich sensacyjnych informacjach.
            Na razie to ten dworzec i 22 piętrowy wieżowiec to tak będzie jak
            twoje słynne wieżowce w Rzeszowie czy Kielcach. Plany to nie fakty i
            może zaczniesz to rozróżniać.
            Szczecin taki projekt przedstawił już rok temu więc nie pisz, ze tam
            można, a nie tutaj. Tutaj plany również powstają genialne już ci
            pisałem, że możesz spokojnie rozgłosić sensacyjną wiadomośc o
            budowie metra ze Szczecina do Polic.
            Fakty są jednak takie, że nie wszystkie plany można zrealizować. Co
            do Stargardu jestem pewien, że nowy dworzec powstanie co do wieżowca
            to nie wiem. Nawet twierdzę, ze Stargard jest tak ładnym miastem, że
            z pojedyńczym 'drapaczem" raczej będzie wyglądał gorzej niż w tej
            chwili.
            Kielce nie są tak ładne ale i tam pojedyńcza wieża będzie wyglądała
            idiotycznie.

• Gość: gość Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: *.smsnet.pl 19.12.07, 12:06
            a skąd ta pewność? może jakieś źródełko? I wiesz co? ostatnio
            wszyscy tak hucznie zapowiadają te dworce, a data 2012 to juz wręcz
            jakaś magiczna jest :). Wszyscy zrobią wszystko do 2012.
            • Gość: Ekspans Do Sediny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! IP: 83.168.108.* 19.12.07, 13:01
              ochany forumowiczu w Rzeszowie nie planują ale to wszystko o czym pisałem już budują !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W Szczecinie dworzec nie powstanie do 2112 tak podało PKP a w Stargardzie powstanie.
              • Gość: gość Re: Do Sediny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.smsnet.pl 19.12.07, 14:20
                Kolego...przecież oni nawet inwestora nie mają o czym ty mówisz?
                Zapowiadać to sobie można. Widzisz...Jak w Szczecinie coś się
                zapowiada to bijesz pianę, że to się nie uda, jest du dupy i w
                ogóle! Ale jak tylko gdzieś tam ktoś tam coś powie, że będzie to ty
                w to wierzysz? Stargard ma no ile? 80-90tys mieszkańców? To teraz
                pomyśl...jesteś inwestorem, chcesz postawić taki super fajny obiekt
                i masz do wyboru, miast o wojewódzkie - stolice euroregionu
                Pomerania, miasto akademickie gdzie masz ponad 70 tys studentów czy
                miasto, które nie ma nawet 100tys i jest 3 miastem pod względem
                wielkości w regionie? No które Ekspans wybierze? Gdzie Ci szybciej
                zejdzie powierchnia biurowa, handlowa itd? No słucham szpecu.

Dla jasności bardzo chciałbym, aby takie obiekty powstały w
                Szczecinie i Stargardzie.
                • Gość: Ekspans Re: Do Sediny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.168.108.* 19.12.07, 23:58
                  Masz rację ale nie do końca. Pojedż do Słupska tam budują trzy centra handlowo - rozrywkowe jak nasze Galaxy a Słupsk ma 90 tys mieszkańców. W Szczecinie powstają zwykłe obrzydliwe blaszaczyska handlowe i jak najtańszym kosztem. Tak Szczecin jest atrakcyjniejszym miastem od Stargardu,Słupska czy Rzeszowa ale jak to zwykle bywało zawsze ktoś przeszkodził zablokował jak pani konserwator Marian Rujnowicz czy szczecińscy kupcy i to mam na myśli. Jak wbiją łopatę to będę miał pewność że nikt już nie przeszkadza i nie będzie przeszkadzał szczecińskim inwestycjom. PKP wystawia cały swój teren bo ma pewnośc że będą zainteresowani taką działką. PKP do 2012 roku wystawi na przetarg dworce w Katowicach Gdyni Stargardzie Szczecinbie i Kielcach.
                  • Gość: gość Re: Do Sediny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.smsnet.pl 20.12.07, 00:08
                    Nie wiem co budują w Słupsku, ale w Koszalinie powstają dwa spore
                    CHRy - jeden to blaszak, a drugi powiedzmy zjadliwy. No niestety to
                    co u nas w Szczecinie wybudowali na Prawobrzeżu to g...jakiego już
                    się chyba nie buduje nawet w małych miejscowościach. Zobaczymy co
                    tam Auchan wyczaruje w Kiełbaskowie no i Ferio. Kaskada zapowiada
                    się powiedzmy ok, żadnych rewelacji, ale ładniejsza będzie niż
                    Galaxy. No i póki co to chyba tyle, bo nie mówi się o innych trego
                    typu obiektach? Starą Cegielnię można dorzucić, ale ona mała jest :
                    (. Zobaczymy co tam wyczarują w Dąbiu na działkach przy aeroklubie...
              • Gość: Sedina Bzdury IP: 83.168.106.* 20.12.07, 01:51
                Ekspans zmień informatora.
                Gdzie wyczytałeś, że do 2012 w Stargardzie dworzec wybudują, a w
                Szczecinie nie. Oba te projekty maja takie same szanse realizacji
                jak znajdzie się inwestor to wybudują tak samo zreszt jak kilka
                pozostałych (np. Gdynia, Poznań, Wrocław, Rzeszów itp.).

Co do Rzeszowa to z tego co napisałes o tym mieście to połowa to nie
                są realizację tylko plany i to niektóre tak mgliste jak nasze metro.
                Prawdą jest, że budują 2 centra handlowe, 3 to taki sam projekt jak
                nasz czy Stargardzki projekt.
                Wieżowce to nie wiem o których piszesz czy o tych przy stadionie
                Resovii gdzie na całe centrum rozrywkowe wraz z wieżowcami
                obliczyli, że maja na razie 30% potrzebnej kwoty i cały czas coś
                obcinają (już nie będzie lodowiska, czy hali łuczniczej). Wieże
                również już są "skrócone".
                Czy o stadionie Stali gdzie mają 20 mln i za tyle chcieli wybudowac,
                niestety najtańsza oferta budowy to 110 mln.
                Czy może o działce po hotelu gdzie okazało się, że budować nie moga
                bo kilkaset metrów w centrum przyszłej budowy nie należy do miasta.
                Czy też o terenie nad Wisłokiem gdzie inwestor prywatny twierdzi, że
                na razie wybuduje 4-6 piętrowce, a jak będzie zapotrzebowanie to ma
                teren i może postawić coś wyższego (podać ci kilka takich terenów w
                Szczecinie, Stargardzie czy nawet Resku).
                Czy nadal twierdzisz, że już wszystko już budują ?
                Jak będę miał chwilę to napiszę na forum Rzeszowskim o tym, że co
                tam ich wieże jak 80 tyś. Stargard buduje większa, a co mi tam może
                u nich też jest jakiś Ekspans i będzie się tym ekscytował.

• Gość: Ekspans Do Sediny IP: 83.168.108.* 20.12.07, 09:08
                  Drogi forumowiczu ja nie muszę zmieniać informatora bo sam nim jestem. W Rzeszowie byłem pod koniec września więc nie muszę czytać co piszą na Rzeszowskim forum bo i u nas na naszym też piszą wiele kłamstewek. Prawie wszędzie rozpoczętro inwestycje w miejscach jakie tu wymieniałem,masa sprzętu budowlanego koparek,żurawi i spychaczy. Centrum Nowe miasto inwestycja warta około 120 mln euro przebiega w zaawansowanym stopniu,Budowa centrum po wyburzonym hotelu Rzeszów ( 14 piętrowy hotel już wyburzyli i trwają na tym terenie prace budowlane wartości 80 mln euro będzie tam wszystko biznes wielki handel hotel itd... a u nas mają burzyć Neptun za dwa lata Arkone na wiosnę ) Budowa Carrefoura centrum rozrywkowo handlowe na Baranówce za 50 mln euro. Ja chce tylko podkreślić ile tam się buduje w tak małym mieście a ile w wielkim szczecinie i to jeszcze w sferze wirtualnych planów.Nie wspominam ile w Rzeszowie w ostatnich trzech latach wybudowali i zmodernizowali dróg wyremontowano solidnie elewacje około 100 kamienic a wSzczecinie no ile weremontowano kamienic ? kilka tylko . Zapraszam pojedź tam Rzeszów zrobił gigantyczny przeskok z zapyziałej mieściny na miasto nowoczesne. Po wybudowaniu nowych centrów będą mieli wszystkie sieci handlowe Mają już Praktikera,Leroy Merlin,Castoramę,Makro,Auchan,Real,Leclerk, Plaza,będzie Obi,Carrefour, za rok będą mieli prawie wszystkie sieci handlowejakie działają w Polsce! a w Szczecinie nie ma nawet połowy !!! Nie wspomnę o innych inwestycjach. Proszę Cie Sedina nie przekonuj mnie bo ja wiem na te tematy bardzo wiele i mam bardzo dobre rozeznanie na te tematy. Mało mam czsu na wyszukiwanie linków i wizualizacji o rozpoczętych inwestycjach w Polsce ale posiadam wszystkie bo to maja architektoniczna pasja.www.erzeszow.pl/3841/3841/art3945.html?PHPSESSID=0848e9e577f4ca3aaa311b22fdb2f616
                  • Gość: Sedina Re: Do Sediny IP: 83.168.106.* 20.12.07, 12:43
                    Ekspans tak się składa, ze ja również tam bywam.
                    Tak naprawdę to potwierdziłeś to, co ja npisałem. Zgadza się budują
                    2 centra handlowe, a co do reszty to nie wiadomo.
                    Zburzyli hotel, ale nadal nie można tam nic wybudować, pisze
                    ponownie -miasto sprzedało teren którego część nie należała do niego
                    (własciciel wygrał sprawę w sądzie). Reszta inwestycji o których
                    pisze rownież widze, że się za mną zgadzasz ponieważ nie ma ich w
                    budżecie miasta na ten rok.
                    Też twierdzę, że Rzeszów fajnie się rozwija. Głównym powodem jest to
                    czego u nas wszyscy się boją czyli wchłanianie do miasta okolicznych
                    miejscowości, Rzeszow przez ostatnie lata powiększył się o około 50%
                    powierzchni.
                    Tylko bez przesady porownaj skalę - ze względu na wielkośc miasta
                    oni wyremontują 100 kamienic i większa część centrum jest odnowiona,
                    u nas to byłoby nawet nie 10%. Tak samo inwestycję (co sam podajesz
                    w swoim linku) wszystkie inwestycje miasta Rzeszowa są czasami
                    mniejsze od jednej inwestycji u nas (oczyszczalnia, SST, hala,
                    Struga, Poznańska, obwodnica i jeszcze kilka).
                    Dlatego trudno to porównywać. Co im się rzeczywiście udało to jest
                    to w tej chwili najczystsze miasto w Polsce. Centra w większości
                    wyglądają tak jak nasze na Wiosennej (oprócz tych nowych) więc nie
                    pisz o jakiś niesamowitych centrach.
                    • Gość: KubaG Re: Do Sediny IP: *.177.wmc.com.pl 20.12.07, 13:58
                      Sedina jeżeli chodzi o wchłanianie okolicznych wiosek to w Rzeszowie
                      robia to z głową, bo miasto wchłania mocno zaludnione tereny przy
                      czym nie zmiejsza zbyt swojej gestości zaludnienia, a w Szczecinie
                      Krzystek chce wchłonac 153 km kw pustej powierzchni z polami i
                      lasami co za tym idzie zrobić z miasta syberie, a nie metropolie.
                      • Gość: KubaG Re: Do Ekspansa IP: *.177.wmc.com.pl 20.12.07, 14:05
                        Ekspans a ty daj sobie już siana z tym porównywaniem Szczecin do
                        Rzeszowa, Kielc czy Stargardu na korzyść tych drugich bo to sie robi
                        już żałosne.
                    • Gość: Ekspans Re: Do Sediny IP: 83.168.108.* 21.12.07, 00:49
                      Widzę że nie znasz Rzeszowa i nie będę z Tobą dyskutował bo nasza dyskusja nie ma sensu a ja nie mam na to czasu.Podaj maila i wyślę Ci realizowane projekty a do wiosennej to tam nawet jedenego tak szkaradnego obiektu nie postawili.Pozdrawiam pasdła propozycja i czekam na odzew.
                      • Gość: gość Wejdz na forum Rzeszowa IP: *.smsnet.pl 21.12.07, 00:55
                        jak wyżej
                        • Gość: Ekspuns Re: Wejdz na forum Rzeszowa IP: 83.168.108.* 21.12.07, 01:06
                          Ja nie muszę wchodzic na forum Rzeszowa bo jest ono nie obiektywne jak i podobnie nsze szczecińskie forum . Ludzie w Polsce zazwyczaj lpotrafią narzekać i nie potrafia dostrzegać zmian.Mało ludzi na forum zna temat i większość pisze bzdury. Pozdrawiam Koniec dyskusji. Zaproponowałem dyskusję i prześlę zdjęcia z realizowanych inwestycji w Rzeszowie a nie planoanych. Pozdrawiam Mój mail mardeb@poczta.onet.pl
    • Gość: KubaG Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: *.177.wmc.com.pl 20.12.07, 13:39
      Taa, a ty go zaprojektujesz i wybudujesz :P
      • Gość: Ekspans Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.108.* 21.12.07, 00:54
        Oni h wiedzą i dlatego w Szczecinie jest jak jest .
        • Gość: Sedina Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.106.* 21.12.07, 02:40
          Ekspans nie chcę się powtarzać. Wymieniłem praktycznie wszytskie
          największe plany inwestycyjne Rzeszowa wraz z aktualnym stanem tych
          planów.
          Nie musisz mi wysyłać mail-i tylko napisz gdzie twoim zdaniem się
          pomyliłem czy w sprawie hotelu czy może stadionu Resovii czy gdzie
          indziej.
          Jak widzę dla ciebie nie zna się każdy kto ma inne od ciebie zdanie.
          Porównaj wydatki inwestycyjne miasta za ostatnie 4 lata Rzeszowa i
          Szczecina to zobaczysz jaka jest różnica skali.
          Równie dobrze jak to miasto rozwija się Stargard czy Gorzów.
          • Gość: POPISowy Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 212.160.172.* 21.12.07, 11:58
            Co do dworca w Gdyni to modernizacja już ruszyła, więc nie wiem co
            sedina miał na myśli może Gdynia Stocznia lub jakiś inny dworzec
            dajmy na to SKM. Modernizacja dotyczy torów kolejowych sygnalizacji
            i zasilania. Co do Dworca wyłoniono projektanta.
            • Gość: Sedina Re: W Stargardzie będzie drapacz 22 pięter i dwor IP: 83.168.106.* 21.12.07, 14:12
              Ja pisze o budowie nowych dworców tak jak to ma być w Stargadzie,
              Gdyni i Szczecinie, a nie o samej modernizacji.
              Modernizację to nasz dworzec przechodzi już od dwóch lat 9dlatego
              wygląda trochę lepiej niż wyglądał) tu chodzi obudowę nowego; w
              Gdyni również.
              W Gdyni sytuacja wygląda tak, że moją na razie plan jego budowy, a
              nie budowę. Choć posuneli się do przodu.
              • Gość: POPISowy Gdynia Główna Osobowa cz. I IP: 212.160.172.* 21.12.07, 14:35
                Ponad milion euro ma kosztować nadzór nad pierwszym etapem
                modernizacji stacji Gdynia Główna Osobowa. PKP PLK i przedstawiciele
                wykonawców podpisali umowę w tej sprawie.

Jak poinformowały PKP PLK, wykonawcą prac nadzorczych będzie
                konsorcjum w składzie: TPF PLANEGE - Consultores de Egenharia e
                Gestao z Lizbony i E&L Architects sp. z o.o. z Warszawy.

Wartość zamówienia wynosi 1 mln 40 tys. euro, z czego udział
                Funduszu Spójności to blisko 874 tys. euro. Termin wykonania prac
                przewidzianych umową wynosi 30 miesięcy od chwili rozpoczęcia robót,
                a okres gwarancji - 12 miesięcy.

Przedmiotem umowy jest nadzór, w imieniu zamawiającego, nad
                realizacją inwestycji, w tym między innymi sprawowanie nadzoru
                inwestorskiego nad robotami i koordynacja umowy na prace pierwszego
                etapu modernizacji stacji Gdynia Główna.

Umowa na I etap modernizacji stacji, została podpisana 12 czerwca
                br. Wykonawcą jest konsorcjum Budimex Dromex i Ferrovial Agroman.
                Wartość zamówienia wynosi blisko 38 mln 93 tys. euro. Przedmiotem
                umowy jest m.in. wymiana 5,4 km torów, przebudowa 10,8 km sieci
                trakcyjnej oraz inne prace remontowe i modernizacyjne.

• Gość: POPISowy Re: Gdynia Główna Osobowa cz. II IP: 212.160.172.* 21.12.07, 14:37
                  Gdynia gotowa za 2,5 roku
                  O modernizacji stacji Gdynia Główna Osobowa z Dariuszem
                  Taraszkiewiczem, dyrektorem rejonu północnego firmy Budimex-Dromex,
                  rozmawia Paweł Rydzyński, korespondent "Rynku Kolejowego".
                  Paweł Rydzyński: Jaki jest harmonogram prac w Gdyni Głównej?

Dariusz Taraszkiewicz: Zgodnie z kontraktem umowa z PKP PLK została
                  podpisana w czerwcu tego roku, a prace rozpoczęły się na początku
                  sierpnia. Przewidywane zakończenie kontraktu to styczeń 2010.
                  Obejmuję on przebudowę wydzielonych, wytypowanych rozjazdów (zarówno
                  na torach szlakowych, jak i bocznych oraz tych, które łączą tory
                  dalekobieżne z SKM-ką), przepustów, innych obiektów inżynieryjnych,
                  torowisk, elektryfikację nowych fragmentów torowisk. Przed nami
                  wymiana ok. 6 kilometrów torów. To jednak mniej niż połowa
                  wszystkich torów położonych na terenie stacji.

P.R.: Ilu ludzi bierze udział w projekcie?

D.T.: Od początku sierpnia każdego dnia, w zależności od potrzeb, od
                  10 do 30. W tej chwili ok. 20. Są to zarówno robotnicy miejscowi,
                  jak i ściągnięci z innych rejonów Polski.

P.R.: Co do tej pory zostało zrobione?

D.T.: Kończymy tor 2a, została też już wykonana znaczna część pracy
                  związana z przebudową trakcji, m.in. stoją już nowe słupy. Poza tym
                  za nami jest już proces fazowania projektu. Taka jest specyfika
                  Gdyni, gdzie jest duży ruch pociągów, że nie możemy sobie pozwolić
                  na duże zamknięcia torów. Dlatego najczęściej będziemy zamykać za
                  jednym zamachem tylko po jednym, dwóch torach.

P.R.: Równolegle w Gdyni toczy się modernizacja SKM. Utrudnienia dla
                  pasażerów są duże. W przypadku „dalekobieżnej” Gdyni będzie
                  podobnie?

D.T.: Raczej nie. Pociągi muszą przez Gdynię przejeżdżać. Nie możemy
                  pozwolić sobie na sytuację, że zamykamy stację na głucho i
                  remontujemy. Mogą się zdarzać skrócone bądź zmienione trasy
                  przejazdów z powodu remontu, np. niektóre składy mogą kończyć bieg w
                  Chylonii, jednak zrobimy wszystko, by trwało to jak najkrócej.
                  Będziemy też współpracować ściśle z SKM, podłączać się pod ich
                  harmonogram. Podwykonawcami w przebudowie Gdyni Głównej są KZA
                  Katowice, PKP Energrtyka, PKP Telekomunikacja.

P.R.: Jak przebiega współpraca?

D.T.: Początki są najtrudniejsze. Ale ruszyliśmy w terminie i
                  idziemy niemal dokładnie zgodnie z harmonogramem. Nie ma spraw,
                  które całkowicie blokują pracę. Oczywiście kolizje, czyli zderzenie
                  projektu z napotkaną rzeczywistością, zdarzają się i trochę trwa ich
                  rozpoznanie, naprawienie. Ale nie są to rzeczy nie do przeskoczenia.

P.R.: Jak prace będą postępować zimą?

D.T.: Zależy od tego jaka będzie pogoda. Ale jeśli temperatura nie
                  spadnie poniżej minus pięć, a nawet minus 10, możemy robić,
                  przynajmniej wiadukty i tunel dla pieszych. Stawiamy namioty i
                  działamy. Mróz nie przeszkadza, gorzej ze śniegiem.

P.R.: Czy to prawda, że stan urządzeń srk w Gdyni jest w bardzo złym
                  stanie?

D.T.: Tak. Po pożarze nastawni kilka lat temu wiele urządzeń nie
                  zostało odbudowanych. Chyba nie muszę mówić, jakie to jest
                  utrudnienie dla pracy kolejarzy. Dlatego tak bardzo wszyscy czekają
                  na ten remont.

P.R.: Czy to prawda, że dwóch różnych projektach, jednym na
                  modernizację SKM, drugi na przebudowę Gdyni Głównej, znalazł się
                  projekt modernizacji... tych samych rozjazdów (numer 95 i 98 na
                  torach 502 i 24)?

D.T.: Nie znam dokładnie planów modernizacyjnych SKM. Mogę
                  powiedzieć tylko tyle, że my w kontrakcie mamy zapisaną przebudowę
                  rozjazdu 95 i w tym roku się za to zabierzemy. Przy okazji powiem
                  też, że powstaną nowe przejścia z torów dalekobieżnych na tory SKM.

P.R.: Czy to jest jeden z większych projektów spółki Budimex-Dromex?

D.T.: Na dzień dzisiejszy tak. I na pewno największy jak dotąd na
                  północy Polski. Do tej pory pracowaliśmy przede wszystkim na
                  południu, jednym z większych projektów była modernizacja stacji
                  Święta Katarzyna na linii Wrocław-Opole.

P.R.: Dziękuję za rozmowę.

zródło Rynek Kolejowy
                  • Gość: POPISowy Re: Gdynia Główna Osobowa cz. II IP: 212.160.172.* 21.12.07, 14:39
                    Druga duża inwestycja w Gdyni
                    Niedawno opublikowaliśmy rozmowę z D. Taraszkiewiczem, dyrektorem
                    okręgu północnego firmy Budimex-Dromex, prowadzącej przebudowę
                    stacji Gdynia Główna. Budimex wygrał przetarg na modernizację
                    dalekobieżnej części Gdyni Gł.; podwykonawcami robiącymi urządzenia
                    srk są w tym kontrakcie Siemens Transportation Systems i KZA
                    Katowice. Natomiast równolegle prowadzoną modernizację SKM wykonują
                    Siemens, katowicki KZA i Kontron.
                    Oto garść szczegółów na temat modernizacji SKM.

- W tej chwili prowadzimy modernizację odcinka Gdynia Główna-Gdynia
                    Chylonia. Jest to dość kompleksowa modernizacja, dlatego że
                    wymieniamy całą sieć trakcyjną na tym odcinku, łącznie ze słupami i
                    robotami fundamentalnymi, gdzie wcześniej były kłopoty, bo całe
                    fundamenty zjeżdżały z nasypu. Teraz są wzmacnianie przy użyciu tzw.
                    palownicy - informuje Paweł Wróblewski, rzecznik prasowy SKM.

W okolicy stacji Gdynia Grabówek zakończyła się już wymiana
                    konstrukcji jednego z wiaduktów na torze 501 (w kierunku Chylonii) i
                    zamknięto do przebudowy tor 502. Na wspomnianym wiadukcie górą idą
                    tory SKM, a dołem tory PKP PLK do stacji towarowej. Modernizacja
                    toru 502 będzie skoordynowana w czasie z pracami PKP PLK, gdyż na
                    tym torze wymieniony będzie m.in. rozjazd nr 95, stanowiący
                    przejście z torów SKM na dalekobieżne.

Dyrektorowi Taraszkiewiczowi zadaliśmy pytanie: "Czy to prawda, że
                    dwóch różnych projektach, jednym na modernizację SKM, drugi na
                    przebudowę Gdyni Głównej, znalazł się projekt modernizacji... tych
                    samych rozjazdów (numer 95 i 98 na torach 502 i 24)"?

Dyrektor odpowiedział: "Nie znam dokładnie planów modernizacyjnych
                    SKM. Mogę powiedzieć tylko tyle, że my w kontrakcie mamy zapisaną
                    przebudowę rozjazdu 95 i w tym roku się za to zabierzemy. Przy
                    okazji powiem też, że powstaną nowe przejścia z torów dalekobieżnych
                    na tory SKM".

Paweł Wróblewski doprecyzowuje: - Te roboty są skoordynowane. Jest
                    jeden wykonawca i praktycznie jedno rozliczenie tych robót. Po
                    prostu częścią kosztów będzie obciążona SKM. Stary rozjazd 95
                    pozwalał nam na jazdę w kierunku zasadniczym z prędkością 40 km/h,
                    teraz będzie ona zwiększona do 60 km/h. Rozjazd powstanie na
                    podkładach strunobetonowych. Fachowcy z PKP PLK podpowiadali, że
                    tylko takie rozwiązanie ma sens, bo drewniane podkłady trzeba
                    niemalże bez przerwy wymieniać.

Prace modernizacyjne PKP PLK i SKM zasadniczo się nie nakładają,
                    choć - jak zaznacza Paweł Wróblewski - współpraca terminowa być
                    musi, choćby przy przebudowie wspomnianego wiaduktu czy przy okazji
                    korzystania przez pociągi SKM z toru dalekobieżnego na odcinku
                    Gdynia Gł. - Chylonia. W tej chwili mniej więcej połowa pociągów SKM
                    zarówno od strony Gdańska, jak i Wejherowa, kończy bieg w Gdyni Gł.
                    W związku z zamknięciem jednego toru SKM między Gdynią Gł. i
                    Chylonią część składów SKM kursuje po torze dalekobieżnym z
                    pominięciem przystanków Stocznia, Grabówek i Leszczynki. - Poza tym
                    remont prowadzony przez PKP PLK na terenie Gdyni Głównej raczej nie
                    mają wpływu na naszych pasażerów - mówi Wróblewski przypominając
                    jednocześnie, że niegdyś rozważano wybudowanie przejścia z torów SKM
                    na dalekobieżne w Gdyni Gł. od strony wyjazdu do Gdańska. Ten
                    projekt nie jest jednak realizowany i nic nie wskazuje, by był w
                    przyszłości.

Inny element remontu infrastruktury SKM to przesiewanie podsypki
                    m.in. przy przystanku Gdynia Stocznia. - Przy okazji prowadzone jest
                    wyrównywanie poziomów, bo po poprzednich różnorakich robotach
                    poziomy peronów są fatalnie poprowadzone. Są duże różnice między
                    peronami, a poziomem naszych ezt-ów, zwłaszcza EW 58. To będzie
                    wyrównywane sukcesywnie, na kolejnych odcinkach, do wiosny
                    przyszłego roku.

Zakończenie prac PKP PLK w Gdyni Gł. planowane jest na 2010 rok. SKM
                    swój remont ma ukończyć w kwietniu 2008 r. - Liczę ten czas łącznie
                    z niwelacją różnic wysokości przy przystankach, jak i całkowitą
                    wymianę powierzchni peronu w Gdyni Głównej. Jest wola, żeby remont
                    peronu rozpocząć jeszcze w tym roku. To będzie robione odcinkami:
                    remont krawędzi peronowych, wybieranie ziemi... Warunki
                    meteorologiczne nie mają tu kolosalnego znaczenia, choć oczywiście
                    lepiej byłoby, gdyby zima była łagodna - dodaje Wróblewski. Remont
                    peronu SKM w Gdyni Gł. będzie prowadzony kawałkami (tak jak nie tak
                    dawno choćby w Gdańsku-Zaspie), więc nie ma problemu całkowitego
                    wyłączenia go z eksploatacji.

Ilu ludzi uczestniczy w pracach remontowych SKM? - To zmienia się w
                    zależności od potrzeb, ale średnio można powiedzieć, że ponad setka -
                    wylicza Paweł Wróblewski. Bardzo często ci sami robotnicy (z
                    Siemensa i KZA Katowice) pracuje równocześnie przy kontraktach PKP
                    PLK i SKM.

zródło rynek kolejowy za WNP
                    • Gość: Sedina Re: Gdynia Główna Osobowa cz. II IP: 83.168.106.* 22.12.07, 00:41
                      Ty o torach ja o dworcach.
                      Jeżeli piszesz o torach to masz rację rozpoczęto moderanizację.U nas
                      równiez wystarczy przejechać się na stację Szczecin Dąbie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka