Gość: faf IP: *.adb.pl 21.08.03, 18:44 obiecuje odpowiedziec na ten apel i dzwonic regularnie na 112! jestem ciety na was kierowcy wiec uwazajcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ojciec Siwek Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 22:24 No, pięknie donosicielstwo zacznie kwitnąć. Bo mnie np. nie podoba się kierowca jadący lepszym samochodem od mojego i ja poprostu z dzikiej zazdrości doniosę na niego, jak policja sprawdzi zasadność donosu? A ponadto mam jeszcze jedno zastrzeżenie. Dzwoniący z komórki pod 112 w czasie jazdy powinien zawsze korzystać z zestawu głośnomówiącego lub słuchawkowego, bo inaczej sam łamie przepisy, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucha krakowska Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.visp.energis.pl 22.08.03, 21:28 Gość portalu: Ojciec Siwek napisał(a): > No, pięknie donosicielstwo zacznie kwitnąć. Chyba nie rozumiesz po co sa takie numery. No ale pewnie masz byczy kark, nie mozesz sie podrapac po plecach a sfoje frustarcje, ze Pulpet, Bigos czy jakis tam inny garmazeryjny zarobil wiecej na prochach wyladowyjesz z piecima kumplami na jakim cherlaku albo w swojej wspanialej bryce (Mercedes,BMW, VW*) teroryzujesz innych kierowcow. Narmalny kierowca nie bedzie dzwonil ze go ktos wyprzedza na Gdanskiej bo tam jechac 70 to przedsada. Ale jak ktos zmienia pas 15 razy na minute jednoczesnie jak sie da to grzeje 150 a nastepnie hamuje ci przed nosem bo ma taki kaprys. Siedzi ci na tylku chociaz jedziesz dosc szybko i to srodkowym pasem a lewy jest wolny i odwala inne numery, ktorych moglbym opisac i 100, to wybacz ale dobrze miec chociaz to zludne i naiwne 112. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucha krakowska Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.visp.energis.pl 22.08.03, 21:29 aa zapomnialem! * - niepotrzebne skreslic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.03, 03:17 Gość portalu: faf napisał(a): > obiecuje odpowiedziec na ten apel i dzwonic regularnie na 112! > jestem ciety na was kierowcy wiec uwazajcie! Przychylam się, chociaż raczej trudno jest wklepywać 112 co ułamek sekundy, łącznie z rozmową ;P POzdro Tomek PS: Kilka dni temu dzwoniłem do Straży Miejskiej, co by się zajęła zawalidrogami na ścieżce dla rowerów przy ul.Dworskiej, ale czy coś to dało? Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: Drogówka całkiem zdurniała ? ? ? 22.08.03, 09:35 trasa wyjazdowa z miasta, trzy (3) pasy ruchu w jedną stronę, ograniczenia do 70 km/h. ja jadę 80 km/h i wszyscy mnie biorą ! mam donosić na 100 kierowców na raz ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasyk Re: Drogówka całkiem zdurniała ? ? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 09:54 Możesz donieść na mnie. A ja wlotowką nieraz lecę chyba 100tką ( najczęsciej siła rozpędu z trasy, choć to mnie nie tłumaczy),a i tak też mnie biorą, dlatego nie dziw się że przy 80tce zawadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: Drogówka całkiem zdurniała ? ? ? 22.08.03, 12:23 Gość portalu: klasyk napisał(a): > dlatego nie dziw się że przy 80tce zawadzasz. ależ ja się wcale nie dziwię ;-) tylko jestem ciekaw z kim i jak chcą walczyć. są tacy co po al. piastów jeżdżą stówą i nic ! i nie są to tylko pojedyńcze przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rover Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 10:05 a ja rowniez zadzwonie na 112 jak jeszcze raz jakis debil wjedzie mi na trase rowerowa gdy mam zielone swiatlo!!! lub zostawi na niej swoj smierdzacy woz!!! 29 sierpnia o 18:00 z Grunwaldzkiego rusza Masa Krytyczna rowerzystow. Zapraszam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinyl Dlaczego Gdańską jeździmy 60 km/h? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 11:36 Po wielu modernizacjach i położeniu nowej nawierzchni nagle zabrakło znaków ograniczających prędkość do 70 km/h. Były tam wiele lat. Czy wynika to ze względu na bezpieczeństwo ruchu, czy też urzędnicze przeoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Dlaczego Gdańską jeździmy 60 km/h? 22.08.03, 11:48 O ! wreszcie policja zacznie ścigać policjantów ... Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Przecież Gdańską jeździmy zawsze 80-100 km/h! :-)) 22.08.03, 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: bo liczą na cud ! 22.08.03, 12:24 Gość portalu: vinyl napisał(a): > Po wielu modernizacjach i położeniu nowej nawierzchni nagle > zabrakło znaków ograniczających prędkość do 70 km/h. Były tam > wiele lat. Czy wynika to ze względu na bezpieczeństwo ruchu, czy > też urzędnicze przeoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: bo liczą na cud ! (cd) 22.08.03, 12:28 ergie napisał: > Gość portalu: vinyl napisał(a): > > > Po wielu modernizacjach i położeniu nowej nawierzchni nagle > > zabrakło znaków ograniczających prędkość do 70 km/h. Były tam > > wiele lat. Czy wynika to ze względu na bezpieczeństwo ruchu, czy > > też urzędnicze przeoczenie. w końcu podobno jesteśmy krajem katolickim ;-))) jak było 70 to prawie wszyscy jechali 100, jak będzie 60 to może pojadą 95, a jak będzie 50 to może zejdą do 90 ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: bo liczą na cud ! (cd) 22.08.03, 19:26 ergie napisał: > jak było 70 to prawie wszyscy jechali 100, > jak będzie 60 to może pojadą 95, > a jak będzie 50 to może zejdą do 90 ? ? ? I niestety właśnie większość znaków ograniczających prędkość (zwłaszcza te ograniczające ją do 40 km/h) ustawiona jest wedle ww. zasady... Ciekaw jestem np., kto jeździ 40 km/h Szosą Polską czy Powstańców Wielkopolskich, albo też kto jeździ 50 km/h niektórymi odcinkami trasy Gdańska- Struga-Zwierzyniecka. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: Dlaczego Gdańską jeździmy 60 km/h? 22.08.03, 19:32 To jeszcze nic - na odcinku od ul. Merkatora (światła za estakadą) do Basenu Górniczego jest na Gdańskiej ograniczenie do 50 km/h (a i tak wszyscy tam jeżdżą 80-100 km/h). To ograniczenie jest tam podobno ze względu na bezpieczeństwo ruchu. Ale czy nie bezpieczniej byłoby _skutecznie_ ograniczyć prędkość na tym odcinku do np. 70 km/h?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.X Re: Zastanówcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 23:10 Ludzie o czym wy mówicie pani naczelnik KWP moze se pogadac, ci co niby mają scigac piratów pracują w Komendzie Miejskiej a tam drogówka wlepia mandaty obszczymórkom za piwko po 20zł, i chodzi na pieszo więc po co donosić jak i tak bedzie to bezskutkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucha krakowska Re: Zastanówcie się IP: *.visp.energis.pl 23.08.03, 22:40 chyba bezskuteczne? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Zastanówcie się IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 23:50 Bo wy Kodeksu Drogowego nie znacie!!!!!!!! Po drogach jeżdżą pojazdy dwukołowe i ponad dwukołowe i ograniczenie prędkości odnośi się do pary kół. Tzn. 70 Km/h dla samochodu oznacza 140 !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP Re: Zastanówcie się IP: jednosci:* / 192.168.0.* 24.08.03, 00:47 > Tzn. 70 Km/h dla samochodu oznacza 140 !!!!!!!!!! Wykształceni są wśród nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madar Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: 213.155.167.* 24.08.03, 22:03 Nie mogą sobie dać rady z źle zaparkowanymi pojazdami a co dopiero z poruszającymi się po drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: federalny Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.espol.com.pl 25.08.03, 15:37 Znowu Pani naczelnik sieje propagandę na łąmach prasy. Policja się zajmie... ale która. Wszyscy siedzą za biurkami albo ganiają pianych rowerzystów żeby poprawić statystykę wykrytych przestępstw. Czy ktoś widział kiedyś jakiś radiowóz na trasie Szczecin - Gorzów albo Szczecin - Świnoujście. Chyba tylko podczas nagłośnionych działań policji. Radiowozy stoją na parkingach bo policja nie ma na paliwo. A panowie na tych smutnych hulajnogach to mogą tylko poganiać dzieci na rowerach. Radiowozy nieoznakowane z wideoradarami albo stoja na warsztacie gdzie partacze z Piastów lub Jasienicy je tylko jeszcze bardziej dewastują albo są oddawane na służbę do innych sekcji takich jak np. kryminalna. Policja na drogach to fikcja i mit. Wszyscy tylko klepią na łamach prasy co to nie zrobią, a chodzi jedynie o wyrabianie sobie nazwiska. Karani to są tylko biedni emeryci i spokojni obywatele, bo większość "krasnali" z SRD to boi się podejść /nie mówiąc już o zatrzymaniu/ do BMW z czterema smutnymi napakowanymi panmi w środku. Pani naczelnik podniosła krzyk bo jej statystyka leci na łep na szyję. Od dawna widać, że Szczecinie panowie jeżdżący radiowozami nie zwracają na wykroczenia uwagi, byle tylko odbębnić swój dzienny limit mandatów oraz zatrzymanych dowodów rejestracyjnych i fajrant. No i chyba to by było tym razem tyle.. Pozdrowienia dla Pani naczelnik i super medialnego "ZASTEPCY" z SRD KMP. A jeszcze jedno. Może zamiast 112 to może lepiej podać nr tel. służbowych w/w. Jak toś chce to służę uprzejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenas Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.fnet.pl / 192.168.1.* 25.08.03, 22:23 ....ale tak naprawde to do końca to nie jest prawda ,a to ze wzgledu na to iż w KMP w Szczecinie jako wyniki w służbie najbardziej preferowane są wyniki na ludkach pijących piwko w parku lub śpiących na ławkach-to są wyniki a nie jakieś tam łapanie kierowców na Gdańskiej .Bez obaw braki paliwa z tego co słychać i widać nie spowoduje poprawy bezpieczeństwa na drogach.Policjańci z drogówki to też ludzie i tak jak inni muszą wykazać się efektywnością w służbie,więc nie miejcie do nich pretensji za mandaty,oni to muszą robić bo tak jak ktoś wcześniej powiedział statystyka.Zastępca z SRD dużo mówi mało robi i szuka tylko konfidentów którzy doniosą na policjantów a wszystko i tak odbija się na kierowcach,kółki zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio radary... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 11:13 Gość portalu: federalny napisał(a): > Znowu Pani naczelnik sieje propagandę na łąmach prasy. Policja się zajmie... > ale która. Wszyscy siedzą za biurkami albo ganiają pianych rowerzystów żeby > poprawić statystykę wykrytych przestępstw. Czy ktoś widział kiedyś jakiś > radiowóz na trasie Szczecin - Gorzów albo Szczecin - Świnoujście. - widzialem - stoja głownie w renicach przy stacji benzynowej, przy wylotach z pyrzyc, niekiedy w lipianach, czesto jezdzi mondeo z kamera od szczecina do pyrzyc... generalnie niech sami kierowcy pomysla jak jezdza a bedzie zdecydowanie lepiej... i to bez donosicielstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
duo1 Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? 25.08.03, 16:01 hehe.... widzialem wczoraj ta "wojne" - panowie rozstawili sobie fotoradar na AUTOSTRADZIE (pomiedzy wezlem kijewo a rozjazdem na chociwel).... znowu drogowka idzie na latwizne, bo po co sie zajac opisanymi kilka postow wyzej zachowaniami (zmiany pasa, siedzenie na ogonie, zajezdzanie drogi) jak mozna stanac z radarem w krzakach przy szerokiej, bezwypadkowej drodze??? panie zastepco, od kilku lat drogowka ogranicza sie tylko i wylacznie do stania w krzakach niezwracajac calkowicie uwagi na kulture i sposob jazdy, jedyna przyczyna wypadkow w/g drogowki jest nadmierna predkosc, a w ogole najlepiej to stac z radarem na czteropasmowej trasie zamkowej - czy nie widzi pan, ze takie dzialania NIC nie przynosza? ostatni "wymysl" - 26 kwietnia pomiedzy santocka a derdowskiego ograniczenie predkosci do 40 km/h - czekam, kiegy "orly" z drogowki beda polowac na piratow drogowych jezdzacych tamtedy 60 km/h... juz widze te tytuly w prasie - "piraci drogowi ukarani" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Temat na poważną dyskusję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 20:20 Aż chce się zadać szersze pytanie: czy dzisiejsze przepisy ruchu drogowego, a szczególnie ograniczenia prędkości, są dostosowane do realiów? Podam kilka, moim zdaniem istotnych, kwestii, ale temat się do nich nie ogranicza. 1. Prędkość poza obszarem zabudowanym. Czy rzeczywiście 90 km/h to odpowiednia prędkość? Dzisiejsze samochody mają dużo lepsze hamulce i lepiej trzymają się drogi, niż auta z czasów, kiedy takie ograniczenie wprowadzano. Pomijam taki drobiazg, że jadąc zgodnie z tym ograniczeniem np. ze Szczecina do Warszawy można jechać i cały dzień... W większości krajów europejskich obowiązuje 100 km/h poza obszarem zabudowanym. 2. Prędkość na obszarze zabudowanym. Moje zdanie jest takie, że powinno być ogólnie 50, ale na przelotowych drogach, głównych arteriach miast itp. powinny być znaki podnoszące tę prędkość do 70-90 km/h. U nas przykłady to oczywiście Gdańska (teraz ograniczenie do 60, zupełnie absurdalne), most Pionierów. A po mojej wąskiej uliczce na Pogodnie można jechać szybciej (60) niż po 26 Kwietnia (40) czy Mickiewicza (50). 3. Wyprzedzanie z prawej i ogólnie ruch prawostronny. W tej chwili (poczytajcie kodeks drogowy) na jezdni jednokierunkowej można wyprzedzać również z prawej strony. Także na autostradzie!!!! Policja chyba jeszcze nigdy i nikomu nie wlepiła mandatu za jazdę lewym czy środkowym pasem, kiedy prawy jest wolny. Do czego to prowadzi, widać na Moście Pionierów (lewy pas - cisną się osobówki, środkowy - autobusy i ciężarówki, prawy - pusty, można nieźle depnąć...). Chyba czas wprowadzić odpowiednie zmiany w przepisach i w praktyce policji drogowej. A co do tej "wojny" z piratami - mam podobne zdanie jak poprzednicy: to tylko słowa, może ktoś się przestraszy, ale większość i tak będzie z premedytacją łamać przepisy wg zasady "ograniczenie plus VAT". Pozdrawiam i życzę szybkiej choć bezpiecznej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? 26.08.03, 23:27 > ostatni "wymysl" - 26 kwietnia pomiedzy santocka a derdowskiego ograniczenie > predkosci do 40 km/h - czekam, kiegy "orly" z drogowki beda polowac na > piratow drogowych jezdzacych tamtedy 60 km/h... juz widze te tytuly w prasie - > "piraci drogowi ukarani" Czy to prawda? Na 26 Kwietnia, na tym zjeździe od Santockiej do Derdowskiego, jest teraz ograniczenie do 40 km/h?? Jeżeli tak, to brak mi słów... :-/// To ograniczenie świadczy jedynie o tym, że nasza drogówka ma za mało miejsc do łatwego łapania kierowców przekraczających prędkość. :-| No chyba że faktycznie jest tam niebezpiecznie i dochodziło na tym odcinku do wypadków, a jako że średnia prędkość jest tam pewnie powyżej 80 km/h, toteż zastosowano środek najprostszy (efekt psychologiczny, buhahaha). Pozdrawiam. PS. Mam tylko nadzieję, że prasa zachowa widoczny w tym artykule obiektywizm i nie będzie uważała kierowcy jadącego ulicą 26 Kwietnia z prędkością 50 czy 60 km/h za pirata drogowego. Z całego serca tego życzę - zarówno redaktorom, jak i nam - czytelnikom (i kierowcom). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 23:32 Tam jest ograniczenie prędkości ze względu na remont nawierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.szczecin Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? 26.08.03, 23:44 No chyba że tak - jednak z wypowiedzi mojego przedpiścy to nie wynikało. Czyli w tej sytuacji trudno ad hoc ocenić zasadność takiego ograniczenia prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 13:22 Znak ograniczenia do 40 stoi zaraz za Santocką, a remontu tam żadnego nie ma - zaczyna się dopiero na górce za szkołą, przy garażach. Zresztą nie bardzo widać, żeby ktoś tam prowadził jakieś prace. Więc chyba jednak pułapka, a nie sensowne ograniczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
duo1 Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? 27.08.03, 14:04 robert.szczecin napisał: > No chyba że tak - jednak z wypowiedzi mojego przedpiścy to nie wynikało. > Czyli w tej sytuacji trudno ad hoc ocenić zasadność takiego ograniczenia > prędkości. To juz zaczeli remontowac??? ja tamtedy jezdze i jezdze, znaki wisza a robotnikow nie widzialem... generalnie z moich obserwacji wynika, ze "remont" polega na razie tylko i wylacznie na powieszeniu znakow ograniczajacych predkosc - i tak juz poltora tygodnia sobie wisza, obowiazuja, a jak sie drogowce nudzi to sobie tam stanac moze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 21:24 Panie i panowie mówicie że pani naczelnik duzo mówi mało robi, przecież zanim została naczelnikiem całe życie pracowała w propagndzie ruchu drogowego. A co do ZASTEPCY SRD jest to poważny człowiek na stanowisku wypowiadający sie ciągle w mediach (bo przecież rodzina w Gryfinie musi zobaczyć) lecz jest to osoba która nie skończyla żadnego SZKOLENIA POLICJI RUCHU DROGOWEGO, więc jest to samouk a i tak dużo umie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: federalny Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.espol.com.pl 27.08.03, 21:44 Proponuję w razie konieczności zamiast 112 kręcić bezpośrednio do ZASTĘPCY / który notabenenie nie skończył żadnej szkoły Ruchu Drogowego - tak więc nosi białą czapkę mimo, że mu nie przysługuje. Tak zwany czysty teoretyk po szkołach co to na drogach na siebie mandaty wypisywał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 09:02 Oj tam federalny mandaty na siebie raz mu się zdarzylo, przeciez az 3 miesiace pracowal na drodze wiec zna zycie policjanta ruchu no nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Drogówka wypowiada wojnę piratom drogowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 12:13 Co temat wygasl Odpowiedz Link Zgłoś