Dodaj do ulubionych

Tor Formuły 1 pod Szczecinem

03.04.08, 11:36
Opadają ręce. Małysz wygrywa - ruszy budowa skoczni. Kubica się
ściga - będzie tor formuły pierwszej. Dobrze, że o Hermaszewskim
nikt nie pamięta, bo jakiś "Zaremba" zechciałby budować kosmodrom.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fugazi zgłaszam mocnego zawodnika na nowy tor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 11:39
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Popemobil_Mai_2007.jpg

Pozdrawiam
      Fugazi
      • swantevit Re: zgłaszam mocnego zawodnika na nowy tor 03.04.08, 11:42
        ale on wygra bez walki; przeciwnicy padna twarza w ziemie nie smiac
        spojrzec w oczy mocarzowi tego swiata.
        • Gość: Fugazi Re: zgłaszam mocnego zawodnika na nowy tor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 11:51
          > ale on wygra bez walki; przeciwnicy padna twarza w ziemie

Ach, gdybyż to żył nasz padre...
          Wyscignąłby tego mocnego już przed pierwszą koronką.

Pozdrawiam
          Fugazi
    • kotbehemot6 Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:40
      heh szkoda,ze nikt nie pamięta,ze swojego czasu w Szczecinie był pięĸny tor
      regatowy....ostał sie jeno przystanek autobusowy"tor "-na żądanie.....
      • albert_c Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:43
        ale o co chodzi, ze sie tak dopytam?
        • kotbehemot6 Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:48
          Bodajze w latach 80 na Dziewokliczu był Tor Regatowy , na którym organizowane
          była nawet jakies mistrzostwa.. już nie pomne Polski czy Europy...a przystanek
          do wglądu :)

www.zditm.szczecin.pl/rozklady/
          wWielka szkoda,ze całkiem poszedł w zapomnienie, jego reaktywacja mogłaby
          uczynic ze Szcevina faktyczne ośrodek sprtów wodnych..szkoda...

• albert_c Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:53
            z przystaniek to wiem o co chodzi, ale o co chodzi z tym torem F1?

Gorzow w zeszlym roku zafundowal sobie tor regatowy z prawdzowego zdarzenia - moga sie tam teraz odbywac imprezy rangi mistrzowskiej, Gorzow ma tez basen 50 m gdzie rowniez takie imprezy moga sie odbywac - no ale Szczecin bedzie mial Floating Garden...

Co do sordka sportow wodnych - to predzej bedzie nim Gorzow niz Szczecin - bo im sie chce i wiedza jak to robic.
            • kotbehemot6 Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:56
              Pojęcia nie mam co z tym Torem F1....plotka??? chory pomysł?????

Jeżeli chodzi o Floating gardens to na razie mamy ogólne lanie wody....
            • albert_c Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:57
              Dobra juz wiem, Zaremba sie odezwal 'Pod Krawatem' - wystarcza mi tez gosc, tor F1 pod Szczecinem - czyli gdzies kolo Berlina bop innej lokalizacji na taka inwestycje nie widze w promieniu 500 km.
              • swantevit Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 11:59
                Ja tam widze czasami jak nawiedzam Katoland; jest nim kazda droga, z
                katolem za kierownica.
                • albert_c Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 12:02
                  to fakt, nie pomyslalem o tym, moze tym tokiem rozumowania poszedl Zaremba z tym torem F1...
            • Gość: gość Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem IP: *.cable.smsnet.pl 03.04.08, 12:55
              Albert znowu siejesz panikę - projekt basenu jest już na ukończeniu,
              a kasa będzie z ministerstwa.
              • albert_c Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem 03.04.08, 12:57
                nie sieje paniki ino opisuje to co istnieje, a w Gorzowie taki basen istanieje, a u nas nie, ale to przeciez my jestesmy maistem 'wodnym', a nie Gorzow przecie.

ten projekt jest na ukonczeniu juz od 5 m-cy.

• Gość: mariner Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:41
                Wlasnie, ale od tego basenow w Szczecinie nie przybedzie bo w miejscu
                istniejacego powstanie kryty i to jest skandal.
          • Gość: mariner Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:24

Wioslarski tor regatowy jest potrzebny Szczecinowi jak kryte baseny
            czy przystan zeglarska na Wysoie Grodzkiej.Problem w tym ze trzeba
            go zbudowac od nowa bo zgodnie z aktualnymi przepisami nie moze byc
            czescia wod otwartych.Stad upadek tego na Dziewokliczu.
    • Gość: nowe warpno Re: Tor Formuły 1 pod Szczecinem IP: 217.153.136.* 03.04.08, 11:47
      Pewnie mało osób wie, ale mister Zaremba juz kiedyś błysnął jak startował na
      burmistrza gminy Nowe Warpno. Nie pamiętam szczegółów programu, ale między
      innymi było tam wybudowanie lotniska dla samolotów ratowniczych. Ludzie kładli
      się ze śmiechu jak to czytali:) Budżet gminy to 4-5 milionów, a ten chciał
      lotnisko:):)
    • ksiadzmercedes wiem kto go wybuduje 03.04.08, 11:54
      Firma Energopol-Szczecin S.A. wygra przetarg, na pewno odda tor w terminie. Po
      gładkiej nawierzchni będą sunąć bolidy gubiąc wszystkie części. Po wyścigu
      będzie można pozbierać parę części z Ferrari może coś przypasi do mojego fiaciora.
    • Gość: . Z kolei ja czytając to forum proponuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 12:07
      (szczególnie tutejsze wpisy)
      od Szczecina po Białogard i Gorzów zasadzić czosnek i cebulę.
    • andreas.007 a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem 03.04.08, 12:10
      a ja pamietam, jak na autostradzie - teraz droga szybkiego ruchu,
      odbywały sie wyscigi moze nie formuła 1, ale takie bolidy...
      Mały byłem, to wiele nie pamietam, ale zasuwały,
      a na zakretach to opony były, jako barierka!
      • Gość: zona Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.google.com 05.04.08, 17:45
        > a ja pamietam, jak na autostradzie - teraz droga szybkiego ruchu,
        > odbywały sie wyscigi moze nie formuła 1, ale takie bolidy...
        > Mały byłem, to wiele nie pamietam, ale zasuwały,
        > a na zakretach to opony były, jako barierka!

Tez pamiętam, był to rok 71 albo 72. Był obecny Zasada (chyba na Jaguarze) a scigały sie nawet podrasowane 125p. Ja stałam wtedy blisko wiaduktu, gdzie był nawrót. Po latach nawet marzyłam o wybudowaniu własnego toru F! tu:
        maps.google.com/?ie=UTF8&ll=53.436231,14.906774&spn=0.011504,0.028796&t=h&z=15
        niestety za drogo dla mnie.
        Vivat Kubica!!!
        • Gość: Vlad.H. Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.08, 00:35
          maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=53.282869,14.96973&spn=0.02381,0.05167&z=14
          tu jest chyba lepiej...
          • Gość: zona Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.google.com 06.04.08, 09:21
            Jednak podtrzymuję że ta lokalizacja:
            byłaby lepszą. Oglądałam ten teren, jest wspaniale ukształtowany, prawie że bezposredni dojazd z autostrady, zwłaszcza dla niemców od strony Kołbaskiwa (Berlin), 20 minut jazdy oraz otaczającą tą doline wzgórza, gdzie niewielkim nakładem kosztów można wybudować trybuny nawet na 100000 osób. Zainteresowanym proponuję pojechać tam i spojrzeć na tą płaską dolinkę z pasma wzgórza od
            strony wschodniej. Zresztą zachodniej również. Wspaniałe widoki.
          • Gość: zona.pijaka Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.google.com 06.04.08, 09:24
            Jednak podtrzymuję że ta lokalizacja:
            byłaby lepszą. Oglądałam ten teren, jest wspaniale ukształtowany, prawie że bezposredni dojazd z autostrady, zwłaszcza dla niemców od strony Kołbaskiwa (Berlin), 20 minut jazdy oraz otaczającą tą doline wzgórza, gdzie niewielkim nakładem kosztów można wybudować trybuny nawet na 100000 osób. Zainteresowanym proponuję pojechać tam i spojrzeć na tą płaską dolinkę z pasma wzgórza od strony wschodniej. Zresztą zachodniej również. Wspaniałe widoki.
            • Gość: jarek Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.szc.vectranet.pl 06.04.08, 10:01
              Chcialbys wyciac tyle drzew ? ;)
              • Gość: zona.pijaka Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.google.com 06.04.08, 11:00
                W samej dolinie nie ma drzew, jest łąka i strumyk-rzceczka, no może teraz są jakieś drobne krzaki typu rokita. A wszystko otoczone co prawda lasem ale nie przesadzajmy bez żadnych wycinek. Miejsca w sam raz na normalny 3-4 km tor z infrastrukturą.
                • Gość: Vlad.H. Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.08, 13:18
                  Uksztaltowanie terenu i drzewa nie sa problemem - jest kilka torow o
                  zroznicowanych poziomach czy kilka torow ktore leza w lasach a sa i takie ktore
                  sa w gorach i w lesie (radykalnym przykladem sa tory: uliczny w Monaco czy
                  Nürburgring).
                  Scigac mozna sie w wielu miejscach... wazne by tor byl dobry technicznie,
                  ciekawy motoryzacyjnie i przede wszystkim dobrze utrzymany z dobra
                  infrastruktura... problem jest inny - raczej maksymalna ilosc wyscigow w
                  najblizszym czasie nie przekroczy 20, za to kandydatow kotrzy juz jakis czas
                  temu podjeli trud budowy toru (a nie myslenia o nim) znacznie wiecej, Formula
                  ucieka z Europy ze wzgledu na zakaz reklam papierosow a to glownie firmy
                  produkujace papierosy sa sponsorami - w Azji nie ma tych klopotow.
      • Gość: mariner Re: a ja pamietam wyscigi pod Szczecinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:46

To sie nazywalo Tor Magnolia. Wyscigi w roznych klasach odbywaly sie
        dosc czesto.Sam startowalem w 68 lub 69 na Wartburgu (:(:
    • Gość: Vlad.H. Moze nie F1 ale... IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 13:20
      Przydalby sie tor i nie ma co do tego watpliwosci - przypuszczalnie adapatacja
      ktoregos terenu po starym lotnisku bylaby idealna (a mamy w wojewdztwie kilka
      takich miejsc).
      Z technicznego punktu widzenia mozna by rozgrywac na nim zawody nizszych rang
      niz F1 (bo to malo realne) ale co wazniejsze udostepniac odplatnie ludziom
      chcacym pojezdzic szybciej niz pozwalaja na to przepisy (mysle ze sporo byloby
      takich osob - zreszta tak dziala to w Niemczech)
      • Gość: aaa Re: Moze nie F1 ale... IP: *.szc.vectranet.pl 03.04.08, 14:32
        Trzymam kciuki za pana, panie posle zaremba !
        • Gość: Vlad.H. Re: Moze nie F1 ale... IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 14:53
          Nie jestem poslem Zaremba (na szczescie)
    • Gość: Klon a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 14:57
      • swarozyc Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t 03.04.08, 15:00
        Wbicie lopaty(Jozkowi w plecy) przewidziane jest gdzies ok roku 2050.
      • Gość: Vlad.H. Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:01
        bedzie - tylko trzeba zrobic konkurs na najwiekszego peknietego jeza w UM a
        potem fantazyjnie go przyciac (jeza a nie wlascicielke).
        • Gość: Sedina Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: 83.168.106.* 03.04.08, 15:15
          O widzę znajome nicki te same które pisały, żeby nie budować
          stadionu ponieważ szansa na to, że Polska dostanie ME to fatamorgana.

Założe się o to, że do 2015 taki tor w Polsce będzie i region który
          go wybuduje będzie na nim zarabiał i powodował tysiące zazdrosnych
          komentarzy na forach w innych miastach. Nie wiem tylko gdzie bo u
          nas chcemy stracic kolejną szansę nie dlatego, że nie mamy kasy czy
          możliwości tylko dlatego, że nie daj Boże sie uda i co wtedy będa
          pisały "znajome nicki".
          • Gość: Vlad.H. Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 16:15
            Budowa toru to nie wszystko - tak sie sklada ze jestem kibicem F1 od ok 17 lat
            i mam mgliste pojecie o tym ze budowa toru to nie wszystko (no chyba ze jest sie
            emirem Bahrajnu). Proponuje poszukac sobie w internecie i poczytac o tym ze tor
            i wyscig to wierzcholek gory lodowej - poza tym tor musi zyc przez caly rok tak
            by mozna bylo go regularnie konserwowac (a jest to wymog bezpieczenstwa wyscigow).
            Tak wiec z duza radoscia powitalbym GP Polski na torze w okolicach Szczecina czy
            na terenie wojewodztwa ale obawiam sie ze to nie ma wiekszej realnej szansy na
            zmaterializowanie sie.
            • Gość: Sedina Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: 83.168.106.* 03.04.08, 16:27
              Vlad masz rację tor nie służy tylko i wyłącznie F1 co więcej może
              sie tak zdarzyć, że pomimowybudowania takiego toru wyścigów F1 tu
              nie będzie.
              To jest jednak nie słabością, a mocna stroną budowy toru. Zarabia on
              wiekszą część roku, nie tylko na zawodach gokartów, osobówek (kilka
              formuł), motocykli i ciężarówke ale róznież na testach czy czy
              imprezach na nim organizowanym.
              Tor kosztuje około 100-200 mln $ jego utrzymanie kilka milionów
              rocznie i 90% torów jest dochodowa.
              W Polsce na pewno by tak było ponieważ nie miłby tu konkurencji i
              np. od razu przejał wiele wyścigów które z braku miejsca są
              rozgrywane po za naszym krajem np. wyścigi o mistrzostwo Polski
              rozgrywane w Brnie.
              • Gość: Vlad.H. Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 17:31
                Teoretycznie jest tor Poznan... ale jest przestarzaly i absolutnie nie przystaje
                do specyfiki nowoczesnego sportu motorowego... Ogolnie uwazam ze mozna zbic na
                tym niezla kase organziaujac w okolicy Szczecin multi tor w ktorym oprocz
                asfaltu i szybkiej jazdy mozna byloby np pojezdzic w warunkach terenowych
                enduro, quadami i 4x4 - to mogloby w koncu ucywilizowac dzicz w naszych lasach
                ktora moglaby sie legalnie wyszalec za niewielka odplatnoscia z zagwarantowanym
                bezpieczenstwem i wsparciem technicznym (obecnosc karetki, samochodu wsparcie
                technicznego itd) - bez watpienia w dluzszej perspektywie czasu mogloby sie
                komus bardzo oplacic (polaczyc to z edukacja i stworzyc miejsce w ktorym mozna
                bedzie sie nauczyc jezdzic w sytuacjach ekstremalnych). Nie oszukujmy sie,
                ludzie jezdza coraz szybicej, coraz bardziej agresywnie i jedyna szansa na to by
                nauczyli opanowywac sie samochod beda takie miejsca... Z autopsji wiem ze po
                kilku godzinach jazdy na takim torze w warunkach ekstremalnych czlwoiek zyskuje
                nowe spojrzenie na wlasne umiejetnosci i mozliwosci i z troche wieksza pokora
                podchodzi do drogi i motoryzacji.
                Dlatego jestem za takim torem a wlascwie wiekszym kompleksem skladajacym sie z
                kilku torow.
              • Gość: czekając.na.godota Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 18:40
                ...a czy wodolot będzie wtedy już pływał ? Byłaby to spora atrakcja
                na otwarcie F1 :-))
                ...F1 powinien organizować ktoś doświadczony. Mogą to być
                właściciele jakiegos klubiku rozrywkowego.
                • Gość: gonzo Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 19:05
                  can-can? oni "znają się" na piłce nożnej to i formułe mają w jednym
                  paluszku :DDDDDD
                  • Gość: Sedina Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: 83.168.106.* 04.04.08, 01:59
                    Tego jestem pewien nikt ze Szczecina nie ma wiedzy, żeby to zrobić.
                    Jeżeli sa jakies takie pomysły to znaczy, że albo ktos szykuje
                    wałek, albo nie wie co mówi. W skali całego kraju myślę, że trudno
                    byłoby taka osobe znaleźć.
                    Jeżeli ma to być coś do czego nie będziemy dokładali to potrzeba do
                    tego fachowca z zwnątrz np. Niemiec czy Hiszpani. Nawet projekt nie
                    wierzę, że ktoś jest w stanie tutaj zrobić (Węgrzy zrobili sami i
                    tor nie dośc, że jest najgorszym w GP to jeszcze przeżył juz 4
                    reanimacje). Z sama budową bez problemu sobie Polskie firmy poradzą.
                    • Gość: Sedina Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t IP: 83.168.106.* 04.04.08, 12:51
                      Dobrze, że piszesz teoretycznie jest Tor Poznań.
                      Tor Poznań ma tyle wspólnego z torem F1 co Poznańska Malta z tą
                      prawdziwą.

Uwielbiam te górnolotne Poznańskie nazwy. Czyż to nie piękne do
                      Poloneza przykleić znaczek Mercedesa (jak ktoś nie zobaczy tylko
                      przeczyta w prasie to nawet uwierzy, że masz Mercedesa).
                      • albert_c Re: a czy będzie w końcu Park Fantasia ? 0-t 04.04.08, 14:03
                        Sedino, jezeli piales do mnie to ja moze sprecyzuje ze moja mala wiara nie wynika z tego ze nie wierze w sens powstania takiego toru, ile z tego kto stoi za tym pomyslem i go werbalizuje - otoz jak ja slysze posla Zarembe ktory mowi cos o inwestycjach to wybacz, ale mnie to smieszy i na pewno nie wezme tego na powaznie.

Bo rownie na powaznie musialbym brac pod uwage ze do 2012 Szczecin ma miec stadion pilkarski klasy elit...
    • Gość: leman Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.szc.vectranet.pl 05.04.08, 15:49
      Inne polskie miasta maja teraz zajete glowy budowaniem stadionow na
      EURO a nasze miasto ma z tym spokoj, moze wiec skupic sie na torze.
      Panie Krzystek i Zaremba - DO ROBOTY !
      • Gość: Vlad.H. Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 16:03
        oprocz toru musza powstac hotele, parkingi, zaplecze... poza tym Szczecin
        jeszcze powinien zbudowac hale widowiskowa sportowa i stadion... potrzebny jest
        aquapark itd itd itd
        • Gość: jarek Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.szc.vectranet.pl 05.04.08, 16:11
          na tor F1 potrzeba okolo 180 hektarow ziemi, czy Szczecin lub jakas
          sasiednia gmina ma taki duzo wolny obszar ?
          • Gość: Vlad.H. Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.08, 00:37
            Stargard, lotnisko w Kluczewie, przybliżony obszar który można by zając bez
            kombinowania to ok 400 - 800ha, gdyby wykorzystać w pełni ten rejon (bliskość
            jeziora Miedwie) to wyszłoby ok 900 - 1500ha

maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=53.282869,14.96973&spn=0.02381,0.05167&z=14
            • Gość: jarek Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.szc.vectranet.pl 06.04.08, 09:22
              Ale to ma byc tor pod Szczecinem a nie pod Stargardem :)
              • Gość: Vlad.H. Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.08, 10:18
                Dla mnie to zaden klopot - niech bedzie pod Stargardem albo niech tor nazywa sie
                Tor Szczecin czy Tor Pomorze albo np Tor Gryfa.
        • beatrix13 Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie 06.04.08, 20:57
          skoro były mistrzostwa na torze motocrossowym swego czasu, to na
          torze F1 mogą być
          • Gość: Vlad.H. Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: 80.53.41.* 07.04.08, 02:28
            ekhm... budzet najlepszych stajni F1 to jakies 400 mln dolarow dla kazdej...
            daje to jakies wyobrazenie o pieniadzach jakie stoja za tym cyrkiem. Dosc
            powiedziec ze sa zespoly posiadajace po dwa tunele aerodynamiczne i klastry
            superkomputerow do prowadzenia symulacji z zakresu aerodynamiki. Skrzynia biegow
            starczyc musi na 4 wyscigi a silnik na 2.
            • Gość: Sedina Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: 83.168.106.* 07.04.08, 18:31
              Albert i tu się różnimy. Jak dobry pomysł "rzuci" nawet polityk
              którego nie lubie to dla mnie to będzie nadal dobry pomysł.
              Są dobre albo złe pomysły, a nie pomysł partii X to znaczy, że
              zawsze zły, a partii Y to zawsze dobry.

Co do lokalizacji to absolutnie nie ma zanczenia czy będzie ten tor
              w Szczecinie czy w pobliżu. Nawet z góry wiadomo, że nie będzie w
              Szczecinie od lat pisze (przy okazji Parków Przemysłowych), że
              Szczecin nie ma tak duzego wolnego terenu w jednym kawałku. Kluczewo
              oczywiście, że jest dobrą likalizacją tylko jest też pomysłem
              po 'najniższej "lini oporu. Tak duże inwestycje powinny kreować cos
              nowego, a Kluczewo i bez toru wiadomo, że znajdzie inwestorów.

Dla rozwoju aglomeracji moim zadzaniem trzeba taki teren znaleźć na
              terenie gmin Dobra lub Police. Będzie to dobry impuls dla
              równomiernego rozwoju aglomeracji.
              Vlad z takim torem jest podobnie jak ze stadionem. Budujesz tor, a
              resztą inwestycji masz "prawie gratis" . Hotele, knajpy, osrodki
              badawcze itp. budują się "same". Uważam, że dlatego tak ważne jest
              umiejscowienie na terenie tych wymienionych gmin będziemy mieli
              potężny argument w ręku do budowy Obwodnicy Zachodniej (wtedy nie
              wierzę, że jej nie zatwierdzą), a po za tym trzeba myśleć o
              dochodowości przedsięwzięcia. Niemcy to jest nacja wydająca na ten
              typ rozrywki najwięcej w Europie.
              Tym bardziej, że Niemcy by nas na pewno poparli, ponieważ przy takim
              położeniu mogą równiez liczyć na zyski (hotele, miejsca pracy itp.).
              • Gość: czekając.na.godota Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 18:43
                Sedina. Dobrymi pomysłami to piekło i Domy Wariatów są wytapetowane.
                To się po prostu nie trzyma kupy a kupa jest rzeczą bardzo realną.
              • Gość: Vlad.H. Re: Tor F1 ma szanse byc w Szczecinie IP: 80.53.41.* 07.04.08, 21:19
                > dochodowości przedsięwzięcia. Niemcy to jest nacja wydająca na ten
                > typ rozrywki najwięcej w Europie.

Zachodni Niemcy tak ale wschodzni juz niekoniecznie... poza tym obserwuje sie
                wyrazny spadek zainteresowania F1 w Niemczech odkad przestal jezdzic
                M.Schumacher a zaden z Niemcow jezdzacych obecnie raczej wygrac nie ma szans.
    • dyzurny-malkontent raczej fontanna powstanie... 07.04.08, 19:26
      Jak się uda to Krzystek wybuduje pare metrów kwadratowych fontanny przed Urzędem Miejskim - jak mu się to uda do końca kadencji, to będzie sukces na miarę rządów PO w Szczecinie.
      • Gość: gonzo Re: raczej fontanna powstanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 19:31
        albo coś innego,jakiś murek albo krawężnik
        • Gość: Michal zwyklej drogi patalachy wyremontowac nie potrafia IP: *.europe.hp.net 07.04.08, 19:34
          a wy tu i jakichs torach F1...

www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080407/SZCZECIN/452996057
    • Gość: remi Krakow juz planuje budowe IP: *.szc.vectranet.pl 12.04.08, 12:49
      sport.onet.pl/0,1248769,1728801,wiadomosc.html
      • Gość: H56 kurde, bendem miał blisko IP: *.chello.pl 12.04.08, 13:51
        tylko jakim cudem Pasternik jest 10 km od Krakowa, skoro forty są na
        terenie Krakowa tuż przy wyjazdówce z Krakowa w kierunku Zabierzowa
        i autostrady A4
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=414&w=78212810&a=78226313

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka