Dodaj do ulubionych

Zginęło dwóch robotników budowlanych

03.07.08, 18:50
oby nie było tak jak przy budowie Carrefoura;
od czasu do czasu ginie górnik podczas pracy i wtedy wielkie larum w
Polsce,a jak sądzę w budownictwie wiele wypadków śmiertelnych
dziennie w Polsce zdarza się i może te zawody należałoby
rekompensować wcześniejszymi emeryturami z poodu szkodliwych
warunków pracy
Obserwuj wątek
    • dyzurny-malkontent Zginęło dwóch robotników budowlanych 03.07.08, 18:56
      Ciekawe, czy to dlatego, że musieli mieć czas, żeby sfałszować dokumentację zatrudnienia, czy może zgadnąć, kto wtedy miał być na budowie? Ciekawe jak wyglądało 8 godzinne przeszkolenie BHP przed dopuszczeniem do pracy?

Znów będą wypłacać odszkodawanie jak Carreforur tym biedakom, którzy poginęli budując supermarket na Turzynie?

Ja już kilka dni temu, jak tylko pojawiły się zdjęcia z rozbiórki za pomocą koparki budynku Odry ostrzegałem, że nie widziałem tak absurdalnej i potencjalnie niebezpiecznej działalności... i mamy. Praca w 35 stopniowym upale przez nieprzygotowanych ludzi z łapanki.

Insepektor nadzoru z kierownikiem budowy do pierdla!
      • Gość: Gacek Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.globalconnect.pl 03.07.08, 20:58
        Tak jak w każdej innej firmie.. 8h w 1-2h.. norma.. ;/
        • Gość: firmabud Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:57
          Niestety nie 8h w 2h tylko 2h w 8h, piwko, wodeczka i jazda po pijaku do domku.
      • Gość: ja Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.acx.pl 07.07.08, 10:05
        Do pierdla powinni tez pojsc ludzie odpowiedzialni za durne prawo
        budowlane,ktore sprawilo ze obecnie wg statystyk na jednego uprawnionego
        kierownika bud. przypada 6-7 budów. Jak nie ma byc bajzlu w takim razie? PZiTB -
        organ,ktory nadaje uprawnienia to klika podobnie jak korporacja prawnicza.
    • Gość: GOSC Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:08
      A O WYPADKU INTERGLOBUS TO NIKT NIE PISZE?
      • beatrix13 Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych 03.07.08, 21:48
        Gość portalu: GOSC napisał(a):

> A O WYPADKU INTERGLOBUS TO NIKT NIE PISZE?

........................
        skoro nikt nie pisze, to może nikt o nim nie wie
    • Gość: budowlaniec Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:20
      na budowie własnie tak jest,zawsze pracujemy za wolno.za mało
      zrobione a płaca ze płakac sie chce.A teraz wymigają sie ze to był
      zbieracz złomu i wlazł na teren budowy niezauwazalnie. I tak nikt za
      to nie beknie .Szkoda tylko młodego.
      • Gość: fuzzy Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.globalconnect.pl 04.07.08, 10:34
        tak, mi jako "inweestorowi" płakać się chce ( a domek se stawiam...) we łbach
        się przewraca ...w ciągu trzech lat cena budowy wzrosła cztero krotnie ( 4),
        banda naciągaczy.
        • Gość: Ch to jest tragedia IP: *.hsi.kabelbw.de 04.07.08, 11:01
          napewno ten 20latek byl pracowity
          tak sie, staral i co
    • Gość: anonim.. Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.07.08, 23:36
      To jest skandal co tam sie dzieje na tej budowie!!!! Ja tam obok
      pracuje i na codzien widze ten brak organizacji i balagan
      Po stronie Pleciugi stoi pelno autokarow i ludzie z biegajacymi po
      ulicy dziecmi a z drugiej strony budowa i co chwile cos wjezdza i
      wyjezdza, syf kila i mogila,a przeciez tam jest strefa platnego
      parkowania a samochod codziennie caly zakurzony i nikt nam nie
      zaplaci za mycie, nie mowiac o tych metalowych plotach co
      postawili,dopiero kilka dni temu cos do nich przykrecali zeby sie
      nie przewrocily,bo wczesniej jak wiatr mocniej zawial to wszystko
      lecialo
      A robotnicy ciagle pija, zaden z nich nie ma kasku na glowie ani
      kamizelki, budynek sie wali a robotnicy stoja na gruzach bez jakich
      kolwiek zabezpieczen, a ten biedak co zginal wcale nie byl pierwszy
      dzien w pracy tylko pracowal na czarno, tam wiekszosc tak pracuje
      Ciekawe co w tym czasie robila ochrona przeciez wypadek mial miejsce
      pod ich nosem Wszyscy maja tam tylko zakodowane ze maja zbierac zlom
      bo zlom trzeba sprzedac i nic sie nie moze zmarnowac!!!! Tylko
      dlaczego kosztem tych ludzi? Jak oni musza miec zakodowane przy
      przyjeciu do pracy w glowach ten zlom ze narazaja nawet swoje zycie?
      Pewno im placa za to kto wiecej nazbiera
      To jest skandal ze taka firma wygrala wszystkie wieksze przetargi na
      rozbiorke!!!!Ta sama firma ma burzyc Pleciuge, Arkone i Neptuna, czy
      to nie dziwne? Ciekawe ile osob jeszcze zginie?!!!
      • Gość: baobao Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 10:28
        Oby sprawe w prokuraturze i pip-ie dostali ludzie, ktorym bedzie
        zalezalo na wyjasnieniu sprawy i wyciagnieciu wnioskow redukujacych
        podobne wypadki do zera i postawieniu zarzutow, a nie TYLKO
        PRZEANALIZOWANIU zdarzenia o malej szkodliwosci - wplywie na
        historie Polski- zdarzenia.
    • Gość: epd rok temu ofiarę odnotowała też budowa FERIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 10:41
      przy Wojska Polskiego, miejsce można juz powiedzieć dawnego POLMO
    • dyzurny-malkontent Kurier potwierdza burdel na budowie 05.07.08, 21:36
      www.kurier.szczecin.pl/Art.aspx?a=7124 czytam i jakbym czytał swój pierwszy post w tym wątku..
    • Gość: anonim.. Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 05.07.08, 22:34
      do dupy to nasze prawo, brak slow
      Wyrazy wspolczucia dla rodziny tego chlopca
      • wypedzonyzziemodzyskanych Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych 06.07.08, 14:58
        Pracownicy TVP Szczecin juz dawno mogli nakrecic reportaze o szczecinskich
        budowach, ustawiajac sie z kamera gdzies po drugiej stronie ulicy - mogliby sie
        w kpncu oderwac od krzeselek
    • Gość: max Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 10:36
      Powiem tyle-skoro ktos nie ma wyobrazni i nie przestrzega podstawowych przepisow
      bhp to nie dziwi mnie, ze potem takie sa skutki. oczywiscie szkoda chlopaka, ale
      tez szkoda mi kierownika budowy, ktory zostanie pociagniety do odpowiedzialnosci
      za czyjas glupote. wszyscy tu wieszacie psy na nadzorze, a nikt nie pomysli, ze
      przeciez kierownik budowy/robot nawet gdyby wtedy byl na placu to nie moze stac
      nad KAZDYM robotnikiem i patrzec, co jeden z drugim as robi, czy ma kask, czy
      nie wlazi pod dzwig/koparke/wywrotke. kazdy ma swoj mozg i powinien dbac o
      wlasne bezpieczenstwo.
      a zlom ten koles pewnie zbieral dla siebie-i tak dobrze ze tylko wybieral z
      gruzu, bo u nas robole kradna swiezo kupione zbrojenia z budowy.
      co do szkodliwosci warunkow-robol na budowie zarabia 2 razy tyle co inzynier po
      studiach. a inzynier budowy wcale nie ma lzej niz fizyczni. juz nie wspomne, ze
      ta robolska pensja jest rowna pensji kierownika budowy. tylko ze jak cos sie
      stanie to robol za nic nie odpowiada a kierownika czekaja sankcje finansowe,
      grozba pozbawienia uprawnien, a nawet wiezienia. tylko, ze o tym zaden fizolski
      "budowlaniec" nie pamieta.
      • Gość: budowlaniec Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 07.07.08, 18:17
        Po pierwsze maxiu- robol to cie strugal z drewna frajerze, po drugie to z tego co napisales to nie masz nawet fioletowego pojecia o pracy na budowie i zalozylbym sie ze nie przepracowales na zadnej ani jednego dnia jesli nawet to od razu cie wywalili bo dwie lewe raczki to tylko do pisania na klawiaturze, po trzecie to kierownik sprawuje nadzor na budowie i jezeli ktos robi cos wbrew przepisom BHP to jest uprawniony do stosowania nawet kar pienieznych, w koncu po to sie szkolil tyle lat zeby wiedziec jak organizowac prace a budowlaniec jest od jej wykonywania po n-te to cchyba sobie zartujesz twierdzac ze kiero zarabia tyle co pracownik- twoje kolejne stwierdzenie ktore swiadczy o tym ze nie wiesz o czym piszesz.

Maxiu dalej bujaj w oblokach i pisz takie bzdety z palca wyssane albo " ktos ci powiedzial ".

Aha i w koncu nie obrazaj ciezko pracujacych ludzi jesli nie wiesz jak ciezki jest chleb pracownika budowlanego.

pozdrawiam budowlancow

ps. j...c takich pazi jak maxiu
        • Gość: ja Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.acx.pl 07.07.08, 18:49
          A ja uwazam,ze b.dobrze napisal. Nie ma mozliwosci stania nad kazdym i
          pilnowania kazdego z osobna co kto robi albo przewidywania komu do glowki
          wpadnie kolejny oplakany w skutkach pomysl.Budowa to nie piaskownica,jesli ktos
          nie posiada elementarnych podstaw rozumowania to zaden kierownik czy inzynier
          nie pomoze.
          Jesli chodzi o zarobki inzyniera na budowie to sa porownywalne a najczesciej
          nizsze z pierwszym lepszym łopaciarzem na budowie. Nawet studenci przychodzacy w
          wakacje dorobic dostaja wieksza kase niz osoba ktora ma nad tym calym bajzlem
          panowac - wiem,bo sam tak pracowalem,a kiedy slyszalem opowieści przy fajce
          kolesi opartych o szpadel i snujacych wizje ile to ten czy tamten zarabia to w
          glowie sie zastanawialem - skad wy sie wszyscy pobraliscie ludzie:)
          • Gość: bud ow laniec Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 07.07.08, 19:12
            a jak myslisz kto zatrudnia tych tepych budowlancow- kierownik- to on musi sprawdzic co to za kandydat co potrafi jaki ma stosunek do pracy, nikt kolezko sympatyczny nie bedzie zatrudnial nierobow zeby im placic ciezkie pieniadze- nic sie samo nie zrobi terminy gonia i sie wybiera ludzi takich ktorzy wiedza o co chodzi a jak kiera nie ma na budowie tylko lata niewiadomo gdzie to i pewnie ze nie ma kto sprawdzic co to za typek wyciaga zlom niemalze spod koparki, zgadza sie glupich nie sieja zawsze sie znajdzie jakis "anglik" co sie bierze za zlom.

Odnosnie pieniedzy jakie zarabia kiero ze niby "duzo mniejsze" to jak myslisz po co ten przyszly kiero lata na te uczelnie uczy sie 5 czy wiecej lat wkuwa sterty papierow do glowy po to zeby malo zarabiac !?! hehe no to polacy na studia
            • Gość: ja Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.acx.pl 07.07.08, 21:09
              Po pierwsze,zeby kiero mogl sprawdzic co delikwent potrafi i czy jest przydatny musi go zatrudnic,bo nikt za frajer nie bedzie odstawial przedstawien pt."szpachlowanie,murowanie,malowanie". Po drugie,najczesciej jest w chwili obecnej tak,ze ów kiero zmuszony jest zatrudniac każdego kto sie trafi,bo nie ma technikow i fachowcow. Sa za to malolaci,ktorzy chca dorobic w wakacje jako pomocnicy.
              Kierownik nie ma mozliwosci stania nad glowa kazdemu i pilnowania,bo oprocz rozdzielania roboty odpowiedzialny jest za rozliczenia finansowe budowy. Nie kloc sie kolego w kwestii zarobkow,bo wiem ile wyciagali kolesie na dzialalnosci gosp. - murarze,tynkarze itp. Co z tego,ze kierownik skonczyl studia itp? Ja tez koncze budownictwo i doskonale wiem,ile na rynku szczecinskim dostaje mlody inzynier budowy,a budowe znam od podszewki,bo na niejednej pracowalem tez fizycznie.
            • Gość: max Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:06
              Czlowieku... w duzej-podkreslam jeszcze raz DUZEJ firmie kierownik nie ma
              absolutnie zadnego wplywu na dobor pracownikow fizycznych. Co do zarobkow to
              wiem co pisze-wiem, ile zarabia u nas kierownik budowy i doskonale wiem, ile
              zarabiaja fizole bo sam im rozliczam karty pracy na koniec miesiaca.
              Stwierdzam z bolem serca ze znaczna czesc fizycznych to tepe nieroby. Umyslowy
              sie nie poobija bo na koniec miesiaca papiery musza byc porobione i tyle, bo jak
              nie to Ich Fizolskie Wysokosci nie dostana po prostu wyplaty. A twoje podejscie
              jest charakterystyczne dla wiekszosci roboli-wam wszystkim sie zdaje ze
              praownicy umyslowi caly dzien w nosie dlubia, zarabiaja krocie i pija krew
              biednego robotnika. Prawda jest taka, ze inzynier zarabia polowe tego co np pan
              operator koparki, siedzi na budowie od switu do nocy, nadgodzin nikt mu nie
              placi, a zeby nie ten inzynier to nie dostalibyscie wyplaty bo na widok papierow
              (i ich ilosci), jakie przerabia sie codzien na budowie dostalibyscie zapasci.
              Wiec prosze wiecej szacunku.
        • Gość: max Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:54
          co do tego twojego post scriptum... bez komentarza. ciekawym tylko, jak byscie
          wygladali bez nas "co to maja dwie lewe raczki do pisania na klawiaturze" (to
          pisanie na klawiaturze to taka bzdura ze nawet polemizowac mi sie nie chce)...
          sam pewnie nawet nie umiesz porzadnie sobie delegacji wypelnic, ze o rozliczeniu
          jej czy bardziej skomplikowanych sprawach nie wspomne. trzymaj sie tej lopaty i
          nie wypowiadaj sie w kwestiach, o ktorych pojecia nie masz.
          BEZ ODBIORU.
          • Gość: budowlaniec Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.chello.pl 09.07.08, 23:42
            bez odbioru to jest tylko twoj mozg cwaniaczku a lopaty to sie ani razu nie dotknalem, delegacji wypelniac nie musze bo jestem miejscowy, o polemizacji to mogles slyszec raczej tylko na budowie "przy łopacie" chlopaczku z damskimi rączkami; od lopaty to sa wlasnie te mlode chlopaczki co sie na niczym nie znaja a juz zarabiaja wiecej niz ty -z szanownym dlugopisem, przy szanownym biureczku w ciepełku i z dachem nad glowa w stercie tych ciezkich papierkow do wypelnienia za marna kase,
            • Gość: ja Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych IP: *.acx.pl 10.07.08, 10:47
              Gościu po co ty sie tak pienisz? Doskonale wiesz ile w ciagu 10 h dziennie
              przepracowales a ile powinienes i wiecej pokory,bo bez inzyniera po pachy w
              gownie bys utonal na budowie. Czujesz sie dowartosciowany,bo jestes specjalista
              od docinania desek i gięcia pretow? Wrzuc na luz i skoncz z fantazja. Trzeba
              bylo pojsc na politechnike,skonczyc studia,tez mialbys cieplo,papierkowa
              robotę,stres i odpowiedzialnosc,a w razie wypadku prokuratora nad glową. A teraz
              idz,wez do rączki szpadelek i popracuj troche. Może praca Cie uspokoi.
    • esmeralda_2 Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych 07.07.08, 11:05
      Biedna matka, tego chłopca, wyrazy współczucia i dla rodziny tej drugiej osoby też.
      {*)(*)
    • switonemsi Re: Zginęło dwóch robotników budowlanych 07.07.08, 11:40
      Czemu nie ma żałoby miejskiej przynajmniej?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka