Dodaj do ulubionych

Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szcze...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 00:12
czy to zawsze musi tyle trwac... sprawa prosta, jedno
glosowanie... a nie myslenie czy wolno nam..
dlaczego na pl. Lotnikow nie postawiono pomnika Piłsudskiego,
czy innej zasłóżonej osobistosci tylko jakiegos najemnika, ktory
mial za duzo kasy za zabijanie i zrobił sobie pomnik z nudow..

A.... i ile jeszcze z tego smiesznego ( brzydkiego )kamienia
zwanego rzeźba bedzie lała sie woda, kiedy na zewnatrz temp.
spada ponizej 0 nawet "-4, juz od dawna nikt z tego nie
korzysta....moze 3 osoby dziennie i kilku pijakow... a kto za to
płaci, oczywiscie my, jak zawsze ten co nic nie ma, musi coś
dać, oczywiscie z kieszeni..
powalone pomysly...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Roman Dmowski będzie patronem ronda w Sz-n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 00:16
      jasne ze tak, bede za tym, a ta wode niech ktos zakreci...
    • Gość: yeti Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.espol.com.pl 30.10.03, 02:21
      Przeciez Dmowki to byl rusofil, antysemicki endek i zwolennik
      getta lawkowego dla mniejszosci zydowskiej na uniwersytetach.
      Przeciwko temu demonstracyjnie protestowaly corki marszalka
      Pilsudskiego. Uhonorowanie tego wariata jest potwarza dla
      Szczecina. Zaskakuja mnie Wszechpolacy skladaniem wiencow pod
      pomnikiem Pilsudskiego. Przeciez Dmowski i Pilsudski to jak
      ogien i woda.
      • Gość: henio56 Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.comnet.krakow.pl 30.10.03, 08:13
        Faszysta patronem ? bez jaj.A może rondo 'Przesiedlonych 'to ich
        trzeba uhonorować za ból,cierpienie oraz odbudowę Szczecina.
        Nie ma już rdzennych mieszkańców miasta,są natomiast w
        zdecydowanej większości przesiedleni i ich potomkowie.
        • Gość: Aśka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 111.111.31.* 30.10.03, 08:44
          Co oni wymyślają? Może rondo imienia związku wypędzonych? Jak można honorować w
          ten sposób siewcę nienawiści rasowej i religijnej? Może od razu rondo ben
          ladena?
          • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 30.10.03, 08:51
            Asiu, niestety wydaje mi sie, ze oni to na powaznie. Wszechpolacy to fajne
            chlopaki. W tym roku w Krakowie wiecowali pod konsulatem Francji protestujac
            przeciwko.... Rewolucji Francuskiej, bo nie podobalo im sie Liberte, Egalite,
            Fraternite. Ostatnio chcieli tez przywiez zwloki gen. Maczka z Holandii do
            Polski, bo rzekomo w "bezboznej Holandii" nie powinien spoczywac mimo, ze tak
            chcial zapisujac miejsce pochowku w ostatniej woli. Jednak wygrali domagajac
            sie zniszczenia pomnika Boya-Zelenskiego na Plantach. Bo ich zdaniem byl zbyt
            postepowy, chcial regulacji urodzin czy edukacji seksualnej.

Rondo DMOWSKIEGO ?! STANOWCZE NIE !!! !!!
            • Gość: Aśka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 111.111.31.* 30.10.03, 09:04
              Absztyf nie mów , że chamom sie udało z pomnikiem Boya? Słyszałam ich wrzaski
              ale myślałam , że na tym się skończyło. Zlikwidowali? Skandal.
              • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 30.10.03, 09:07
                Nie udali im sie na szczescie. Zreszta m.in. Wajda, Zagajewski czy Szymborska
                pogrozili prezydentowi Majchrowskiemu, ze jak sie ugnie to beda robic
                awanture. Na szczescie nie zrobili tego publicznie, ale bylo goraco. LPR ma
                sporo radnych w Krakowie i sa niestety bardzo widoczni.
                • Gość: Aśka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 111.111.31.* 30.10.03, 09:54
                  Myślę, że Kraków zasługuje na taką ilość oszołomiastych radnych. Jeżeli oni
                  sami o sobie mówią Galicja, czyli używają nazwy nadanej przez rozbiorcę to maja
                  to co chcieli. Ale my niewinne robaczki czemu mamy się wstdzić, że w XXI w przy
                  znajomości postaci mamy mieć miejsce nazwane nazwiskiem psychopaty i szołoma?
            • Gość: czołg Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 80.51.250.* 19.11.03, 07:57
              absztyfikant-podać ci adres Urbana i redakcji "Nie"?Twoje opinie powinny
              właśnie tam się ukazywać!
              Zdecydowane TAK!!! dla Ronda Dmowskiego.Przestańmy się wstydzić wybitnych
              Polaków i spójrzmy obiektywnie co nam oferuje "nowoczesna europa"!!!
            • Gość: czołg Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 80.51.250.* 19.11.03, 08:00
              jeszcze jedno-jako apolityczny uważam Wszechpolaków za normalnych ludzi,a
              określanie ich mianem chłopców jest nieszczęśliwe-chłopcy to u szewca sznurówki
              prasują-także zionący nienawiścią folksdeutschu zastanów się co mówisz itrochę
              szacunku dla innych!
          • Gość: czołg Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 80.51.250.* 19.11.03, 07:53
            Czytaj dalej GW z rrreeeddaaaaktorrrem MMMMMMichchhcnikiem-czy nie
            zauważasz,że środowisko tego dziennika działa w ten sposób,że w przyszłości
            wszyscy,którzy będą nosić Martensy będą postrzegani jako naziści i faszyści.Co
            oferuje GW?Na podstawie działalności ostatnich lat-nic,co zasługiwać powinno na
            pochwałę-cała dyrekcja upapłana jest po uszy w aferach-a wiadomo,że ryba psuje
            się od głowy.
            Jeszcze jedno-jeśli ktoś uważa Dmowskiego za faszystę,to znaczy że jest
            ignorantem historycznym karmionym papką rządnej sensacji GW.Proszę nie
            zapominać,kto był współtwórcą podziału Europy po I wojnie-dla ułatwienia
            podam,że nie był to Marszałek P.Ludzie oczytani i światli wiedzą o kogo
            chodzi,a kto nie wie niech zajrzy do podręczników historii szkoły podstawowej.
            Pozdrawiam.Czołg.
            • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 19.11.03, 13:38
              Odsylam do historii pewnego banku w Wielkopolsce. Papa.
              • swantevit Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 27.01.04, 10:29
                W poczatkowym okresie wojny ogromna wiekszosc partii politycznych wyrazala
                opinie, ze po wojnie Polska powinna otrzymac Prusy Wschodnie i czesc Dolnego
                Slaska. W tym czasie, za wyjatkiem Grupy Szanca nikt nie mowil o granicy na
                Odrze i Nysie a pojecie ”Ziemie Odzyskane” bylo nieznane. Dopiero pozniej inne
                ugrupowania polityczne, a w szczegolnosci wywodzace sie z obozu narodowego,
                zaczely wysuwac zadania granicy na Odrze i Nysie.
                Pod koniec wojny koncepcja ta zostala zaadoptowana przez Zwiazek Sowiecki.

W artykule ”Nasze cele wojenne”(”Szaniec” nr 49 z grudnia 1940r) czytamy:

”Oto skrot najwazniejszych naszych celow wojennych:
                1.Polska musi odzyskac cale Prusy Wschodnie a na zachodzie co najmniej linie
                dolnej Odry(ujscie obustronne) i caly Slask po Nisse Luzycka. Nad tym punktem
                rozwodzic sie nie trzeba, dostatecznie jest on wyjasniony i tkwi juz mocno w
                swiadomosci calego narodu.
                2.Panstwu polskiemu przyslugiwac bedzie prawo wysiedlania do Niemiec calej
                ludnosci niemieckiej, niezaleznie od ewentualnej optacji tejze ludnosci wedlug
                swobodnego uznania wlasciwych wladz polskich”.

Patrzac na pusty i zapuszczony(jak wiekszosc przestrzeni publicznej w
                Szczecinie) (byly)pomnik wdziecznosci soldatowi sowieckiemu
                (czyzby dlatego tak sie nazywa plac zolnierza?) dostrzegam w nim brak
                swiadomosci historycznej i politycznej obecnych mieszkancow Szczecina;
                (Nie do konca)padle obce bogi(ul. Obroncow Stalingradu) a rownoczesnie brak
                potwierdzenia zwiazkow duchowych z tymi ktorzy o te ziemie walczyli.
                Nie widze powodow aby nie moc uczcic pamieci zolnierzy NSZ stosowna ulica lub
                placem, tym bardziej ze niemiecki szowinista, Ackerman dziwnym ”zrzadzeniem
                losu” na taki ”zasluzyl” w polskim – ponoc - Szczecinie.
      • Gość: pit Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.master.pl 03.11.03, 13:56
        Człowieku! Jeśli Ty nie dostrzegasz zasług Dmowskiego dla
        Polski, to proponuję wrócić do szkoły lub troszeczkę
        poczytać. "Potwarz dla Szczecina"?. Potwarzą dla naszego miasta
        jesto, iż tego pomnika jescze nie ma. A tak na marginesie:
        endecja była pierwszym ugrupowaniem, które mówiło o powrocie
        Ziem Zachodnich do Macierzy.
        • hsps Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 03.11.03, 14:43
          Gość portalu: pit napisał(a):
          A tak na marginesie:
          > endecja była pierwszym ugrupowaniem, które mówiło o powrocie
          > Ziem Zachodnich do Macierzy.

eeeeeeeeeeeh ? powrót ?
    • Gość: Phobos Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 217.153.158.* 30.10.03, 11:44
      Pomijając całą tę dyskusję wyżej o tym jak bardzo Dmowski
      zasługuje na swoje rondo w Szczecinie... Przeciez rondo to łączy
      ze sobą Mieszka I i Piastow... Czy nie wypadałoby nazwać go
      nieco bardziej historycznie?
      • Gość: e.beata Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 12:16
        To już lepsze od Dmowskiego będzie Rondo Przyjaciół Eternitu.

• hsps Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 30.10.03, 17:45
        Gość portalu: Phobos napisał(a):
        > Przeciez rondo to łączy ze sobą Mieszka I i Piastow... Czy nie wypadałoby
        > nazwać go nieco bardziej historycznie?

Proponuję: Wandy co nie chciała Niemca
      • Gość: powolniak Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.espol.com.pl 30.10.03, 21:26
        Gość portalu: Phobos napisał(a):

Przeciez rondo to łączy
        > ze sobą Mieszka I i Piastow... Czy nie wypadałoby nazwać go
        > nieco bardziej historycznie?

1. Rondo Galla Anonima
        2. Rondo Popiela, co go myszy zjadły
        3. Ale gdyby nie musiało być z polskim akcentem to: Rondo im. Dziewicy Orleańskiej.
        • hsps Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 31.10.03, 09:09
          Gość portalu: powolniak napisał(a):
          > 3. Ale gdyby nie musiało być z polskim akcentem to: Rondo im. Dziewicy
          Orleańskiej.

Tak jak moja propozycja Wandy co nie chciała Niemca należy Dziewica do tej
          samej klasy urozmaicającej opowiadanie o ruchu drogowym np.
          "w drodze do MediaMarktu przeleciałem Dziewicę, szybciutko i bez korka" albo
          "dzisiaj przed Dziewicą znowu długa kolejka" albo
          "dzisiaj dość intensywny ruch na Dziewicy"

Przynajmniej będą jaja.
    • Gość: Ted Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.civeng.tuniv.szczecin.pl 30.10.03, 15:28
      To nie jest żadne rondo i nie ma z rondami nic wspólnego.
      Budowane skrzyżowanie będzie posiadać wyspę centralną w
      kształcie cygara!
      • Gość: krzysiek Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.03, 15:34
        Gość portalu: Ted napisał(a):

> ...będzie posiadać wyspę centralną w
        > kształcie cygara!

To moze niech bedzie Plac Fidela Castro... hhmm cos juz takiego bylo, nie?
    • amsterdamer Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 30.10.03, 15:52
      Gość portalu: yeti napisał(a):

> Przeciez Dmowki to byl rusofil, antysemicki endek i zwolennik
      > getta lawkowego dla mniejszosci zydowskiej na uniwersytetach.
      > Przeciwko temu demonstracyjnie protestowaly corki marszalka
      > Pilsudskiego. Uhonorowanie tego wariata jest potwarza dla
      > Szczecina. Zaskakuja mnie Wszechpolacy skladaniem wiencow pod
      > pomnikiem Pilsudskiego. Przeciez Dmowski i Pilsudski to jak
      > ogien i woda.

Dziwisz sie? Mlodziez Wszechpolska nie jest od myslenia, Mlodziez Wszechpolska
      jest od maszerowania i robienia rozruby. Jestem pewien, ze wiekszosc z nich
      kompletnie nie ma pojecia o polityce, bezkrytycznie lykaja to co im
      ich "Fuehrer" naopowiada i tyle. Po co myslec jesli glowa ciagle w zime
      marznie, piwo litrami splywa do zoladka i nigdy nie mialo sie przyjaciol?
      Mozna od czasu do czasu "przyjebac" jakiemus brudasowi, podyskutowac o pascie
      do glanow itd, itd.
      • Gość: wch Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 18:27
        w związku z kształtem tego ronda przypominającym cygaro, to chyba oczywiste,
        że powinno się nazywac im. Winstona Churchila !!!!!!!!!!
        • Gość: Michał Albo rondo Clintona:) IP: *.pl / 192.168.7.* 30.10.03, 20:54
          Albo rondo (cygaro) Clintona:)
    • Gość: marian Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.espol.com.pl 30.10.03, 21:30
      Proponuje rondo Jurczyka, albo rondo Teresy Lubińskiej. Może też być rondo
      Koćmiela, choć najlepszy byłby Jacek Piechota jako patron.
    • Gość: Szczecinianka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 22:09
      Najpierw naucz się ortografii ( zasłóżonej pisze się przez "u"), a potem szerz
      patriotyzm. Poza tym, o ile wiem przy placy Sprzymierzonych stoi już popiersie
      Piłsudskiego.
      • Gość: Kamilla Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 00:38
        nie badz taka, pomylki kazdemu sie zdazaja.. sprawdziłas to w
        słowniku. <hahaha>

proponuje hmmm placyk.. bez nazwy i tak nikt go nie zapamieta
        przez najblizsze lata..
        • Gość: Aśka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: 111.111.31.* 31.10.03, 09:25
          Im. popaprańców od Romusia D.
          • piotr33k2 Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 31.10.03, 19:26
            dmowski powinien być patronem co najwyżej szaletów miejskich.
    • Gość: Dominus Papa Pewnie że powinien ale... IP: *.espol.com.pl 01.11.03, 01:20
      Oczywiście Roman Dmowski jest postacią ze wszechmiar
      zasługującą na posiadanie własnej ulicy w Szczecinie. To
      przecież według endeckiej koncepcji nasze miasto należeć
      powinno do Polski.
      Oczywiście Młodzież Wszechpolska to grupa nieszkodliwych
      głupków. Ale w całej tej dyskusji zastraszające jest coś
      innego. Boję się mianowicie tak radykalnych opinii, jakie
      pojawiają się na forum. Skąd ludzie obrażający Dmowskiego i
      pamięć o nim czerpią wiedzę pozwalającą wypowiadać tak
      kategoryczne sądy? Obawiam się, że konstytuują ją informacje
      zasłyszane w szkolnej ławie albo, co gorsza, czerpane ze
      środowisk (gazet?) filosemickich w najgorszym tego słowa
      znaczeniu.
      • Gość: bb Re: Pewnie że powinien ale... IP: *.espol.com.pl 01.11.03, 11:14
        Co to sa gazety filosemicke ? Dmowski byl faszysta, takie sa fakty. Nie mam na
        mysli mordowania Zydow w komorze gazowej, ale pogarde dla nich polaczana z
        kultem swojego narodu. Szowinizmem. Mial pewne sukcesy na konferencji
        pokojowej, ale jest to postac dwuznaczna. Poczytaj troche ksiazek prof. Joanny
        Kurczewskiej z IFIS PAN.
        • Gość: TR Ja też jestem "faszystą" !!!! IP: *.dami.pl 02.11.03, 15:53
          Witam

Mając do wyboru między:

- "faszystami" - Romanem Dmowski, wskrzesicielem Polski w Wersalu; Bolesławem
          Prusem, autorem "antyniemieckiego paszkwilu - Placówki"; Henrykiem
          Sienkiewiczem "marnym pisarzyną - populistą"; czy Tadeuszem Gajcym "polskim
          faszystą który poległ w powstaniu" (Czesław Miłosz w wierszu "Portret z połowy
          XX wieku")

- a "demokratami" Józefem Stalinem, Lwem Trockim, Bolesławem Bierutem, Adamem
          Michnikiem, czy Leszkiem Millerem. Wołam na cały głos:

Jestem "faszystą" !!!!!!!!

Pozdrawiam
          TR

• absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 16:07
            Nie wiem czy klinika w Zdrojach leczy z megalomanii, ale radze sprobowac.

A m.in. dzieki Michnikowi, ktory sprawil, ze Glowny Urzad Kontroli Prasy,
            Publikacji i Widowisk (tzw. cenzura) stal sie zabytkiem, mozesz wygadywac
            swoje madrosci na forum internetowym gazety, ktorej jest redaktorem naczelnym.

Chcociaz z drugiej strony moge sie mylic. Jesli jestes starszy nieco od tych
            lysych wyrostkow z Mlodziezwy Wszechpolakiej, to pewnie nalezales do PAX-u i
            kumplowales sie z Piaseckim, Moczarem etc. Kiedy Twoi koledzy podcierali tylki
            z powodu braku srajtasmy "Rzeczywistoscia", ty ja uwaznie studiowales.
            • Gość: TR Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! IP: *.dami.pl 02.11.03, 16:24
              Słuchaj absztyfikant mylisz się - ma 24 lata. Ale oczywiście wybaczam Ci, bo
              zdaje sobie sprawę, że jesteś "ze spalonej wsi", lub "z głodującego miasta". No
              i że cały czas próbujesz "ruszyć z posad bryłę świata" - a to musi być kurcze
              męczące...... Jak mogę się więc dalej o byle co gniewać??? No nie mogę.....

I mówisz że dzięki Michnikowi nie mamy dzisiaj cenzury??? - To poczytaj sobie
              list jego kumpli Kuronia i Modzelewskiego do PZPR z 1964. Nie tylko cenzura,
              ale uzbrojone "komuny ludowe" w każdej gminie, które miały stać na
              straży "demokracji ludowej" i walczyć z kontrrewolucjonistami.

I mogę wygadywać tutaj "swoje mądrości", nie bojąc się, że zaraz wpadną do mnie
              Twoi kumple i skończe z przestrzeloną czaszką w dole z wapnem - tylko dzięki
              żołnierzom z AK, WiN i NSZ, który pierwsi walczyli z komuną i nigdy nie złożyli
              broni. To byli prawdziwi antykominiści!!!! (choć rozumiem, że to dla
              Ciebie "faszyści" i reakcjoniści...) A nie żaden Michnik....!

Gratuluje wiedzy, ho ho i Piaseckim mnie atakujesz, hmmm inteligent z Ciebie.
              Ale Moczara to weź sobie zabierz, wiem, że to "Cham", ale Wasz, a nie nasz cham

Pozdrawiam
              TR
              • absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 16:32
                Przestan sie stroic w nieswoje piorka. Jakbys posiedzial pare lat mlody
                czlowieku w wiezieniu jak Michnik, to mialbys moralna legitymacje do
                krytykowania innych. Twoja postawa nie jest nonkonformizmem i przestac
                wystepowac tutaj niczym krzyzowiec w lsniacej zbroi atakujacy wraze sily. To
                srodowisko m.in. Gazety obalilo poprzedni ustroj. Wasi liderzy dogadywali sie
                z komunistami. Ojciec Giertycha Romana - Maciej - do tej pory jest apologeta
                Jaruzelskiego i cierpi, ze poprzedni system sie skonczyl. Pozdrawiam
                brunatnych !
                • Gość: TR Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! IP: *.dami.pl 02.11.03, 16:52
                  To właśnie my, młodzi ludzie jako jedynie mamy moralną legitymacje do
                  wypowiadania się, nigdy nikomu się nie zaprzedaliśmy - i się nie zaprzedamy!

Czas by tacy jak Ty skończyli tam gdzie ich miejsce - na śmietniku historii.
                  Niemcy dali sobie radę z pozostałościami totalitarnego systemu, jest to tam
                  obecnie jedynie folklor - my jakoś nie możemy się uwolnić od komunizmu.....
                  Ale pocieszam się, że już niedługo wszyscy wymrzecie - taka jest kolej rzeczy.

I nie wyciągaj tutaj rodzinnych spraw, tym bardziej wiedząc jaką rodzinke ma
                  Twój idol Michnik:
                  - jego ojciec - Ozjasz Szechter, w dwudziestoleciu walczył z Polakami m.in. o
                  to by przyłączyć Lwów do ZSRS Po wojnie jeden z propagandzistów, który starał
                  się przekonać społeczeństwo, że bardzo dobrze, iż morduje się polskich
                  patriotów, bo to przecież w najlepszym przypadku "burżuje" i "obszarnicy", a w
                  najgorszym "polscy hitlerowcy" (nimi byli m.in. Leopold Okulicki, Emil
                  Fieldorf, Adam Doboszynski i wielu, wielu, wielu innych....)
                  - jego brat Stefan Michnik, "polski Eichmann", bestia splamiona krwią
                  niewinnych ludzi, których skazał na śmierć bo "wierzył w komunizm"

To, że Maciej Giertych załuje, że "skończył się poprzedni system" to bzdura,
                  którą na pewno wyczytałeś w "GW", lub "Nie" - nie będę oczywistych kłamstw
                  komentował.
                  • absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 17:02
                    Upodobania Macieja Giertycha poznalem kilka lat temu - powiedzial mi to w
                    oczy. Dokladnie w Korniku pod Poznaniem. Maciej plakal wtedy, ze jakis czlonek
                    jego rodziny, tez dendrolog, zapisal sie do UPR-u. A Jaruzelskiego, Kiszczaka
                    czy Kanie traktuje jak przyjaciol.

Natomiast gratuluje Ci tupetu. Jestes gnosjkiem, ktory nie ma pojecia o
                    dwanych czasach. Michnik siedzial w wiezieniu za wolnosc i demokracje. Jego
                    rodzina nie ma nic do rzeczy. Te bzdury na temat jego rodziny drukowali
                    komunisci juz w PRL. Widze, ze masz dobre wzorce.

• absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 17:03
                      Nawet gdyby czesc z tych zarzutow o rodzinie Michnika bylo prawda, to i tak
                      nic nie zmienia faktu, ze trudno odpowiadac za swoje rodziny czy przodkow.
                    • Gość: TR Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! IP: *.dami.pl 02.11.03, 17:21
                      Działalność Macieja Giertych śledze od ponad 7 lat i nigdy nie spotkałem się z
                      podobną wypowiedzią. Trudny do zweryfikowania przykład podałeś....
                      Być może całą prawdę o tym mówi dalsza część - otóż nie wiem czy wiesz, że w
                      1993 roku Stronnictwo Narodowe, na którego czele stał wówczas Maciej Giertych
                      startowało do Sejmu z list UPR-u.....

Poza tym, kim ty jesteś, że Maciej Giertych zwierza Ci się w "cztery oczy" ze
                      swoich upodobań??? Dziwne, ale i bardzo ciekawe....

To o rodzinie Michnika, to sama prawde, wystarczy poczytać. Zgadzam się, że
                      trudno odpowiadać za grzechy rodziny - ale to zacząłeś, pisząc o ojcu Romana
                      Giertycha.

+ widzę dawne nawyki - ci co walczyli o "wolność i demokracje" kiedyś byli w
                      ZBOWiD-zie, teraz zaś przesiadują w SLD i UW.
                      A z "gnojkiem" to uważaj, bo poziom dyskusji może się grastycznie obniżyc

Pozdrawiam

• absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 17:27
                        Przywolalem Macieja Giertcyha, bo i on i jego syn sa poslami na sejm
                        Rzeczypospolitej z ramienia LPR, wiec jako tacy podlegaja ocenie. Wiem i to,
                        ze w ostatnich wyborach samorzadowych zawarliscie z UPR-em koalicje programowa
                        w Wielkopolsce. Wiem tez jaka byla rola Stanislawa Michalkiewicza z N-czasu w
                        wychowywaniu Romana Giertycha. Bo widzisz, ja ich wszystkich dosc dobrze znam.

A Macieja poznalem w ramach srodowiska dzialajacego przy komitecie
                        prymasowskim, ale i tak Ci juz za duzo powiedzialem.

A gnosjkiem, bo stawiajac Stalina w jednym rzedzie z Michnikiem sam sie o to
                        prosile, Jesli obrazilem Cie - przepraszam.

>
                        > To o rodzinie Michnika, to sama prawde, wystarczy poczytać. Zgadzam się, że
                        > trudno odpowiadać za grzechy rodziny - ale to zacząłeś, pisząc o ojcu Romana
                        > Giertycha.
                        >
                        > + widzę dawne nawyki - ci co walczyli o "wolność i demokracje" kiedyś byli w
                        > ZBOWiD-zie, teraz zaś przesiadują w SLD i UW.
                        > A z "gnojkiem" to uważaj, bo poziom dyskusji może się grastycznie obniżyc
                        >
                        > Pozdrawiam
                        >
                        >
                        >
                        >
                        • Gość: TR Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! IP: *.dami.pl 02.11.03, 17:46
                          Ciekawe rzeczy opowiadasz.... Skoro już za dużo powiedziałeś, to nie drąże
                          tematu.

Mam jedno pytanie, schodząc już z poziomu dyskusji typu "Dmowski to faszysta",
                          bo nie wierze, bo tym co piszesz, że reprezentujesz tak czarno-biały poziom
                          myślenia.

Otóż interesuje mnie, jakie rzeczywiście masz zarzuty pod adresem LPR-u i
                          dlaczego będąc tak blisko tego środowiska nie dałeś się mu, że tak powiem,
                          porwać?

Pozdrawiam
                          • absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 02.11.03, 20:10
                            > Mam jedno pytanie, schodząc już z poziomu dyskusji typu "Dmowski to
                            faszysta",
                            > bo nie wierze, bo tym co piszesz, że reprezentujesz tak czarno-biały poziom
                            > myślenia.

W niektorych kwestiach mysle w systemie zero-jedynkowym, ale przyznaje, ze
                            radko mi sie to zdarza.

>
                            > Otóż interesuje mnie, jakie rzeczywiście masz zarzuty pod adresem LPR-u i
                            > dlaczego będąc tak blisko tego środowiska nie dałeś się mu, że tak powiem,
                            > porwać?

Porwac ? Dobre okreslenie, bo wasza ideologia to takie opium dla prostego
                            luda. Zarzutow jest wiele. Przede wszystkim jestescie mowiac brzdko oszolomami
                            oderwanymi od rzeczywistosci. Zyjecie w swiecie wlasnie czarno-bialym.
                            Byliscie przeciwko integracji z UE, a to fundamentalny zarzut. Czy Tobie sie
                            sni czasem w nocy Ulrich von Jungingen albo Wieszatiel ? Takie mam wrazenie
                            sluchajac tego, co wygaduja wasi liderzy wietrzacy spiski zydokomuny (sam
                            dzisiaj operowales takimi argumentami, wiec szybko sie uczysz), masonerii czy
                            polujecie na biskupow-zdrajcow. Sam wielokrotnie slyszalem niewybredne epitety
                            z waszego srodowiska pod adresem bp. Pieronka czy abp. Zycinskiego. Wasz
                            program ideowy to pielegnowanie martyrologii, stereotypow, katolicko-narodowej
                            histerii (a przeciez wiesz co znaczy kattolikos po grecku, prawda?). Postawa
                            zamknieta, mit oblezonej twierdzy, spiskowa teoria dziejow - to Wasza dewiza.
                            W sferze gospodarczej macie rozne poglady, ale w przewazajacej mierze (Wrzodak
                            jest tutaj genialnym przykladem na skonczonego idiote, zreszta sam slyszalem,
                            ze po katach sobie z niego robicie zarty) jestescie SOCJALISTAMI.

Czym jest dla mnie polaczenie ideologii narodowej z socjalizmem nie bede ci
                            tlumaczyl, bo wedlug moich obserwacji jedna z niewielu zalet Wszechpolskiej
                            Mlodziezy jest wlasnie znajomosc historii. Traktowanej jednak instrumentalnie
                            i nieobiektywnie, ale to oddzielna sprawa.

A moment od ktorego Was po prostu NIENAWIDZE, to ten kiedy pewien schizofrenik
                            z Krakowa Bogdanem Pekiem zwanym uslyszawszy, ze JPII poparl otwarcie
                            integracje Polski z UE powiedzial, ze papiez jest starszym czlowiekiem, nie na
                            wszystkim sie musi znac i nie jest kompetentny w tej sprawie.

Jestescie hipokrytami. JPII fetujecie, ale wcale go nie sluchacie.
                            • Gość: TR Re: Ja też jestem "faszystą" !!!! IP: *.dami.pl 03.11.03, 00:47
                              Tak...

Poruszę tylko najważniejszą rzecz.

Otóż nie wiem ile masz lat, ale widać, że ponad 40. I tu tkwi zasadniczy punkt.
                              Pokolenie Twoje odznacza się (oczywiście są wyjątki) skrajnym
                              zmaterializowaniem. Nie jest to oczywiście wasza "wina", tak zostaliscie
                              ukształtowani, takie były czasy. I widać to najlepiej na często przytaczanym
                              przeze mnie przykładzie:
                              Gdy oto mówię jakiemuś człowiekowi w wieku mojego ojca, iż Polska może być
                              docelowo (lata tu nie są ważne) mocarstwem europejskim, może być bogatsza od
                              Niemiec itd. Przyznać musisz, że choćby tylko czysto teoretycznie jest to
                              możliwe. Tak, tylko, że tylko gdy to mówię - patrzą na mnie, albo jak
                              na "gorącokrwistego młodziana", albo znacząco pukają się w głowę. "To
                              niemożliwe - Polacy nie potrafią się sami sobą rządzić, tu nigdy nie będzie
                              dobrze" - często ostatnio to słyszę. Dlaczego tak się dzieje? Upraszczając -
                              dlatego, że wyrastaliście w państwie małym, zniewolonym, a u boku mieliście
                              wielkiego sąsiada. Wyobraźnia wasza, kształtowana przez system była nakierowana
                              na indywidualne potrzeby. Władza, potrzeby kraju?? Są oczywiście ważne, ale co
                              my możemy zrobić - niech rząd tym zajmie. Takie podejście pokutuje do dziś,
                              choć znacząco zmienił się system. Nawet mogę, by zrobić Ci przyjemność, nazwać
                              to społeczeństwem obywatelskim. Do dziś się nie wykształciło i już w obecnym
                              pokoleniu się nie wykształci.

Stawiamy sobie za cel zmianę tego postrzegania - tak jak po renesansie był
                              barok, a po oświeceniu romantyzm. Taka jest kolej dziejów, a tzw. "bunt
                              pokoleniowy" nie wynika, z tego, że ktoś tam robi coś na złość rodzicom, jak to
                              się często obecnie przedstawia - pokolenia, jeśli zmienią się warunki
                              wychowania, nie są w stanie się zrozumieć. Oczywiście indywidualnie jest to
                              możliwe, lecz na poziomie grup nie.

Nie będę rozbierał Twojego wywodu na czynniki pierwsze i komentował, to nie
                              miałoby sensu. Uważam całość za przejaw stereotypowego ujmowania Ruchu
                              Narodowego. Epitety w stylu: "postawa zamknieta, mit oblezonej twierdzy,
                              spiskowa teoria dziejow, liderzy wietrzacy spiski zydokomuny, masonerii" dawno
                              straciły jakiekolwiek głębsze znaczenie. To już nazwy własne, którymi określa
                              się przeciwników politycznych.

I na koniec ostatni przykład: czy poeci SiN-u Trzebiński, Bojarski, Gajcy ze
                              swą koncepcją Imperium byli: faszystami, jak chce Miłosz i Michnik, czy
                              kontynuatorami Mickiewicza (Polska Chrystusem narodów), Norwida,
                              Mochnackiego???? Tu nie może być między nami zgody. Odrzucam całą terminologię,
                              czy też mitologię waszego okresu: złych faszystów, nacjonalistów czyli
                              szowinistów, kosmopolityczną utopię - wczoraj ZSRS, dziś UE itd. Pewnie uznasz
                              za szokujące i nieuprawnione to ostatnie porównanie. Masz prawo, bo nie
                              wierzyłeś w komunizm, a teraz wierzysz w UE. My odrzucamy oba te byty. Czujemy
                              się kontynuatorami tysiącletniej kultury polskiej, i żadnej innej.....
                              A to co stało u fundamentów Twojego światopglądu ma maksymalnie 200 lat. Nikt
                              wcześniej nie słyszał o "faszystach" i "komunistach"

Pozdrawiam
                              TR

PS: I na rzeczy która mnie bardzo denerwuje w tym katolickim kraju - całkowity
                              brak znajomości dogmatów Kościoła, nawet u ludzi, którzy są uważani za elity
                              tego Narodu.

• absztyfikant Re: Ja też jestem 'faszystą' !!!! 03.11.03, 01:26
                                Napisales dlugi wywod, wiec ja chcac odpowiedziec na wszytkie jego zawilosci
                                bede to robil w przerwach miedzy akapitami.

> Tak...
                                >
                                > Poruszę tylko najważniejszą rzecz.
                                >
                                > Otóż nie wiem ile masz lat, ale widać, że ponad 40. I tu tkwi zasadniczy
                                punkt.

To nie ma znaczenia. Nie wiesz gdzie sie urodzilem czy wychowywalem. Kim
                                jestem z pochodzenia czy jaka wyznaje religie. Etykietki sobie daruj.

> Pokolenie Twoje odznacza się (oczywiście są wyjątki) skrajnym
                                > zmaterializowaniem. Nie jest to oczywiście wasza "wina", tak zostaliscie
                                > ukształtowani, takie były czasy. I widać to najlepiej na często przytaczanym
                                > przeze mnie przykładzie:
                                > Gdy oto mówię jakiemuś człowiekowi w wieku mojego ojca, iż Polska może być
                                > docelowo (lata tu nie są ważne) mocarstwem europejskim, może być bogatsza od
                                > Niemiec itd. Przyznać musisz, że choćby tylko czysto teoretycznie jest to
                                > możliwe. Tak, tylko, że tylko gdy to mówię - patrzą na mnie, albo jak
                                > na "gorącokrwistego młodziana", albo znacząco pukają się w głowę. "To
                                > niemożliwe - Polacy nie potrafią się sami sobą rządzić, tu nigdy nie będzie
                                > dobrze" - często ostatnio to słyszę. Dlaczego tak się dzieje? Upraszczając -
                                > dlatego, że wyrastaliście w państwie małym, zniewolonym, a u boku mieliście
                                > wielkiego sąsiada. Wyobraźnia wasza, kształtowana przez system była
                                nakierowana
                                >
                                > na indywidualne potrzeby. Władza, potrzeby kraju?? Są oczywiście ważne, ale
                                co
                                > my możemy zrobić - niech rząd tym zajmie. Takie podejście pokutuje do dziś,
                                > choć znacząco zmienił się system. Nawet mogę, by zrobić Ci przyjemność,
                                nazwać
                                > to społeczeństwem obywatelskim. Do dziś się nie wykształciło i już w obecnym
                                > pokoleniu się nie wykształci.

Spoleczenstwo obywatelskie to termin mi bardzo bliski. Minales sie z
                                powolaniem chyba. Powinienes zostac psychologiem. Polacy jeszcze dlugo beda na
                                szarym koncu, bo nie maja elit. Co zaczal Hitler i Stalin teraz konczy i
                                tworczo rozwija TV, alkoholizm, narkotyki czy telenowele. Pielegnowanie postaw
                                zamknietych sprzyja lenistwu, bo i tak nic nie warto robic, przyjdzie zla UE i
                                nam ziemie zabierze.

>
                                > Stawiamy sobie za cel zmianę tego postrzegania - tak jak po renesansie był
                                > barok, a po oświeceniu romantyzm. Taka jest kolej dziejów, a tzw. "bunt
                                > pokoleniowy" nie wynika, z tego, że ktoś tam robi coś na złość rodzicom, jak
                                to
                                >
                                > się często obecnie przedstawia - pokolenia, jeśli zmienią się warunki
                                > wychowania, nie są w stanie się zrozumieć. Oczywiście indywidualnie jest to
                                > możliwe, lecz na poziomie grup nie.

Jestem indywidualista. Nie lubie jak mi ktos mowi co mam myslec. A rewolucje
                                zawsze sie zle koncza. Ja wole ewolucje i ciezka prace u podstaw. Wiem, jestem
                                dziwny.

>
                                > Nie będę rozbierał Twojego wywodu na czynniki pierwsze i komentował, to nie
                                > miałoby sensu. Uważam całość za przejaw stereotypowego ujmowania Ruchu
                                > Narodowego. Epitety w stylu: "postawa zamknieta, mit oblezonej twierdzy,
                                > spiskowa teoria dziejow, liderzy wietrzacy spiski zydokomuny, masonerii"
                                dawno
                                > straciły jakiekolwiek głębsze znaczenie. To już nazwy własne, którymi
                                określa się przeciwników politycznych.

Tak sie zachowujecie. Taka polityke uprawiacie. Zamiast namawiac ludzi do
                                czegos sensownego, to straszycie ich UE, ktora jest cywilizacyjna szansa, a
                                pan Wierzejski walczy z postinorem. Jasne, niech sie rodziny patologiczne
                                mnoza na potego. Brawo. Powiem Ci, ze bylem we Wroclawiu na jakims wiecu
                                waszej partii w rynku i pani w srednim wieku spytala sie mnie czy jestem za
                                integracja z UE. Kiedy powiedzialem, ze tak powiedziala "ty parchu jeden,
                                takich jak ty nalezalo sie juz dawno pozbyc, zmijowe plemie etc." Lyse
                                chlopaki z Wszechpolskich brygad smialy sie dobrotliwie.

> I na koniec ostatni przykład: czy poeci SiN-u Trzebiński, Bojarski, Gajcy ze
                                > swą koncepcją Imperium byli: faszystami, jak chce Miłosz i Michnik, czy
                                > kontynuatorami Mickiewicza (Polska Chrystusem narodów), Norwida,
                                > Mochnackiego???? Tu nie może być między nami zgody. Odrzucam całą
                                terminologię,

Badz sobie Chrystysem Narodow. Bujaj w chmurach. Poeta moze sobie pisac co
                                chce. Jesli nie odpowiada mi jego tworczosc, to nie kupuje jego ksiazki.
                                Proste. Mamy XXI wiek, a ty ciagle wracasz do romatyzmu ?

>
                                > czy też mitologię waszego okresu: złych faszystów, nacjonalistów czyli
                                > szowinistów, kosmopolityczną utopię - wczoraj ZSRS, dziś UE itd. Pewnie
                                uznasz
                                > za szokujące i nieuprawnione to ostatnie porównanie.

Tak, bo pierdolicie towarzyszu. ZSRR mordowal Polakow, w tym wielu czlonkow
                                mojej rodziny, bo mieli np. zle dla sowieckiej wladzy pochodzenie. Ten system
                                byl zbrodniczy i totalitarny. Akcesja do UE byla dobrowolna. Polacy wybrali
                                UE, bo zrozumieli, ze to jedyna szansa, by o obecnej beznadzieji i braku
                                perspektyw dla mlodych ludzi jak Ty powiedziec: to se ne vrati.

Masz prawo, bo nie
                                > wierzyłeś w komunizm, a teraz wierzysz w UE.

Ja wierze w rozum. I podobnie jak Konfucjusz staram sie wierzyc w ludzi...

My odrzucamy oba te byty. Czujemy
                                > się kontynuatorami tysiącletniej kultury polskiej, i żadnej innej.....

Te megalomanskie i nacjonalistyczne wywody sa dla was typowe. Bo widzisz ja
                                czuje sie spadkobierca kultury uniwersalnej. A tekst "o tysiacletniej
                                kulturze" przypomina mi tysiacletnia rzesze. Na dzisiejsza polska kulture
                                mieli wiekszy wplyw Francuzi, Zydzi, Ormianie, Czesi, Holendrzy, Rosjanie czy
                                Niemcy, ktorzy wspoltworzyli tygiel kulturowy I i II Rzplitej, niz wszyscy
                                praslowianie.

> A to co stało u fundamentów Twojego światopglądu ma maksymalnie 200 lat.
                                Nikt
                                > wcześniej nie słyszał o "faszystach" i "komunistach"

Cóżes Atenom zrobil Sokratesie....!

> Pozdrawiam
                                > TR
                                >
                                > PS: I na rzeczy która mnie bardzo denerwuje w tym katolickim kraju -
                                całkowity
                                > brak znajomości dogmatów Kościoła, nawet u ludzi, którzy są uważani za elity
                                > tego Narodu.

Sancta Maria Mater Dei ora pro nobis peccatoribus...
                                • Gość: madzia do pana TR IP: *.espol.com.pl 03.11.03, 05:40
                                  pozdrawiam milosnikow tysiacletniej polski

www.astercity.net/~huzaar/img/mapa_wlkrp.jpg
                                • Gość: TR Re: Ja też jestem "faszystą" !!!! IP: *.dami.pl 03.11.03, 15:02
                                  1. Może trochę niszczęśliwie napisałem o "tysiącletniej kulturze polskiej", ale
                                  miałem na myśli jedynie to, że nasz kraj, a tego chyba nikt nie zakwestionuje,
                                  ma ponad 1000 lat i tyle też lat liczy jego kultura. Niestety niektórym obecnie
                                  wszystko kojarzy się z III Rzeszą, wszędzie widzą "duchowych następców
                                  Hitlera", wietrzą spiski jakiś neonazistów. To już dawno przestało być
                                  śmieszne, teraz trzeba to leczyć...
                                  2. Lecz pisząc, że:
                                  "na dzisiejsza polska kulture mieli wiekszy wplyw Francuzi, Zydzi, Ormianie,
                                  Czesi, Holendrzy, Rosjanie czy Niemcy, ktorzy wspoltworzyli tygiel kulturowy I
                                  i II Rzplitej, niz wszyscy praslowianie" sam ulegasz terminologii hitlerowskiej.
                                  Prawo krwi? No i co z tego, że tworzyli. Czy Wit Stworz był Niemcem czy
                                  Polakiem? Nie ma to znaczenia, bo dzieło, które stworzył jest częścią kultury
                                  polskiej - a nie niemieckiej.
                                  3. Nie straszyliśmy nikogo UE, podawaliśmy tylko argumenty przeciwko
                                  integracji, głównie ekonimiczne. Ale to już nie ma znaczenia, Polscy wybrali -
                                  niedługo sami zobaczą co. I nie już sensu się o to spierać, wkrótce przekonamy
                                  się kto miał racje. Wg mnie UE jest taką samą "cywilizacyjną szansą" jaką był
                                  ZSRS i tak samo UE będzie nam dawać pieniądze, jak dawał nam ZSRS. To niestety
                                  przejaw zdziecinnienia polskiego społeczeństwa, do którego środowisko "GW"
                                  najbardziej się przyczyniło. I wciąż szukamy "dobrych wujków" i "wiecznych
                                  sojuszników"...
                                  4. "Kultura uniwersalna" - podaj mi jakiś jej przedstawicieli. Okaże się, że
                                  wszyscy są częścią poszczególnych kultur narodowych. Oczywiście w Oświeceniu
                                  ktoś sobie wymyślił ten termin i do dzisiaj jest w modzie, ale to nie znaczy że
                                  coś się za nim kryje.
                                  5. Ja też jestem indywidualistą, każdy człowiek nim jest. Problem tylko, że z
                                  wszystkim można przesadzić. Wtedy lepiej schronić się na bezludnej wyspie.
                                  6. Nie wracam do romantyzmu. Staram się tylko szukać dobrych wzorców.
                                  • absztyfikant Re: Ja też jestem "faszystą" !!!! 05.11.03, 00:14
                                    Jestes niekonsekwentny. Sam pare postow temu wietrzyles spiski zydokomuny. Z
                                    III rzesza kojarzy mi sie tylko Wasz fanatyzm i nienawisc dla innych.

ɭ. Może trochę niszczęśliwie napisałem o "tysiącletniej kulturze polskiej", ale
                                    >
                                    > miałem na myśli jedynie to, że nasz kraj, a tego chyba nikt nie
                                    zakwestionuje,
                                    > ma ponad 1000 lat i tyle też lat liczy jego kultura. Niestety niektórym
                                    obecnie
                                    >
                                    > wszystko kojarzy się z III Rzeszą, wszędzie widzą "duchowych następców
                                    > Hitlera", wietrzą spiski jakiś neonazistów. To już dawno przestało być
                                    > śmieszne, teraz trzeba to leczyć...
                                    >

Ja ulegam terminologii hitlerowskiej? Gdzie ? A Wit Stwosz jest tez czescia
                                    niemieckiej kultutu. Gdybys znal Norymberge (Nuernberg), to bys wiedzial.

ɮ. Lecz pisząc, że:
                                    > "na dzisiejsza polska kulture mieli wiekszy wplyw Francuzi, Zydzi, Ormianie,
                                    > Czesi, Holendrzy, Rosjanie czy Niemcy, ktorzy wspoltworzyli tygiel kulturowy
                                    I
                                    > i II Rzplitej, niz wszyscy praslowianie" sam ulegasz terminologii
                                    hitlerowskiej
                                    > .
                                    > Prawo krwi? No i co z tego, że tworzyli. Czy Wit Stworz był Niemcem czy
                                    > Polakiem? Nie ma to znaczenia, bo dzieło, które stworzył jest częścią kultury
                                    > polskiej - a nie niemieckiej.

Chwala za to GW !!! Wasze argumenty ekonomiczne, hmm, a ja myslalem, ze
                                    ksiezycowa ekonomia juz sie konczyla.

ɯ. Nie straszyliśmy nikogo UE, podawaliśmy tylko argumenty przeciwko
                                    > integracji, głównie ekonimiczne. Ale to już nie ma znaczenia, Polscy wybrali -

> niedługo sami zobaczą co. I nie już sensu się o to spierać, wkrótce
                                    przekonamy
                                    > się kto miał racje. Wg mnie UE jest taką samą "cywilizacyjną szansą" jaką był
                                    > ZSRS i tak samo UE będzie nam dawać pieniądze, jak dawał nam ZSRS. To
                                    niestety
                                    > przejaw zdziecinnienia polskiego społeczeństwa, do którego środowisko "GW"
                                    > najbardziej się przyczyniło. I wciąż szukamy "dobrych wujków" i "wiecznych
                                    > sojuszników"...

Sokrates, Erazm z Rotterdamu, Leonardo da Vinci, Goethe, Adam Smith, Immanuel
                                    Kant, Thomas Moore, Tomasz Akwinata, Soren Kierkegaard, Platon, Mikolaj
                                    Kopernik etc etc etc etc etc etc etc..............

ɰ. "Kultura uniwersalna" - podaj mi jakiś jej przedstawicieli. Okaże się, że
                                    > wszyscy są częścią poszczególnych kultur narodowych. Oczywiście w Oświeceniu
                                    > ktoś sobie wymyślił ten termin i do dzisiaj jest w modzie, ale to nie znaczy
                                    że
                                    >
                                    > coś się za nim kryje.

Jesli kttos jest debilem i jest niebezpieczny dla otoczenia to w kaftan i do
                                    Tworek. W przeciwnym razie nie widze problemu.

ɱ. Ja też jestem indywidualistą, każdy człowiek nim jest. Problem tylko, że z
                                    > wszystkim można przesadzić. Wtedy lepiej schronić się na bezludnej wyspie.

Nie wazne czy Polska bedzie biedna czy bogata, wazne zeby byla katolicka, tak ?
                                    Czlowieku, Twoja ciasnota umyslowa jest przerazajaca.

ɲ. Nie wracam do romantyzmu. Staram się tylko szukać dobrych wzorców.
                                    • Gość: TR Re: Ja też jestem "faszystą" !!!! IP: *.dami.pl 05.11.03, 02:47
                                      Czas już najwyższy skończyć tą dyskusję. Na pożegnanie zadedykuję Ci cytat:
                                      (zgadnij kogo;)

"Czlowieku, Twoja ciasnota umyslowa jest przerazajaca."

P.S. Pozdrowienia dla szczecińskich Wszechpolaków i wytrwałości w uhonorowaniu
                                      Romana Dmowskiego, wskrzesiciela niepodległej Polski.
                                      • absztyfikant Re: Ja też jestem "faszystą" !!!! 05.11.03, 13:59
                                        "Aczkolwiek nie zgadzam sie z tym co glosisz, to jednak bede bronil do smierci
                                        Twojego prawa, by to powiedziec." - Wolter

PS.
                                        A Dmowski nie byl zadnym wskrzesicielem (sic!). Przypisujesz jednostce boskie
                                        cechy. Idz lepiej do konfesjonalu, bo bluznisz.
      • Gość: masala dosa Re: Pewnie że powinien ale... IP: *.teleton.pl 01.11.03, 12:33
        Gość portalu: Dominus Papa napisał(a):

> Obawiam się, że konstytuują ją informacje
        > zasłyszane w szkolnej ławie albo, co gorsza, czerpane ze
        > środowisk (gazet?) filosemickich w najgorszym tego słowa
        > znaczeniu.

co oznaczaja srodowiska albo gazety filosemickie w dodatku w najgorszym tego
        slowa znaczeniu? chodzi o wyborcza czy o tygodnik powszechny? a moze o jedna i
        druga? a moze o srodowiska zblizone do jana pawla II bo to on wdal sie przeciez
        w niebezpieczny flirt z semitami przestepujac progi synagogi rzymskiej i
        pielgrzymujac do ziemi zswietej? masz jakis problem z semitami? a moze to
        arabowie cos ci zrobili? dmowski byl faszyzujacym narodowcem i szefem
        ugrupowania ktore swoja dzialalnoscia przez podsycanie ksenofobicznych histerii
        doprowadzilo m in do zamordowania narutowicza jak rowniez wprowadzenia numerus
        nullus i numerus clausus na uczelniach czy atakow na zydow i ich mienie-byl
        antysemita czyli uzywajac dzisiejszej nomenklatury rasista chocby dlatego ze
        w/w dzialania tolerowal czy wrecz inspirowal-nie umniejszajac jego zaslug dla
        uzyskania oprzez polske niepodleglosci pozniejsza dzialalnosc ugrupowania na
        ktorego czele stal byla haniebna i nie sadze zeby on sam zalugiwal na
        upamietnienie poprzez nadanie placowi czy ulicy jego imienia...
        • Gość: kk Re: Pewnie że powinien ale... IP: *.espol.com.pl 01.11.03, 19:53
          Blagam tylko nie Dmowski ! Ta trasa prowadzi do Kolbaskowa, wiec mozna rondo
          nazwac np. Berlinskim.
          • piotr33k2 Re: Pewnie że powinien ale... 02.11.03, 13:33
            jakby dmowskiego przenieś w dzisiejszą terażniejszość z jego działalnością i
            poglądami to byłby gorszy od lepena, i albo by siedział juz w kiciu albo
            niemiałby wstepu do wiekszości panstw europejskich ,byłby
            wyizolowany ,wyśmiany i nieliczący się na świecie,co do patriotyzmy to adolf
            hitler też był patriotą swojego kraju .
          • Gość: e.beata Re: Pewnie że powinien ale... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 13:44
            Zdaje się ze zza Niemca Mieszka takie miano miała.
            Berlińska?
            Znowu będą boje ;-) jak z napisem na muzeum ;-).
            A nie daj Bóg, jakiś napis z nazwą ulicy się zachował.....
    • Gość: Kamil Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.master.pl 02.11.03, 13:29
      Bardzo ważna inicjatywa. W pełni popieram pomysłodawców. Roman
      Dmowski jest postacią, która w XX wieku najbardziej przysłużyła
      się sprawie Polski. Nie nazwać tego ronda imieniem tego
      wielkiego człowieka byłoby hańbą.
      • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 02.11.03, 13:36
        Czy jestes czlonkiem LPR lub Mlodziezy Wszechpolskiej ?
      • Gość: :) Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.penkom.com.pl 02.11.03, 13:39
        To wielki człowiek. To właśnie Roman Dmowski "walczył" o polską
        rację stanu z naszymi zagranicznymi sojusznikami. Gdyby nie on
        kto wie, jak potoczyłyby się losy Rzeczpospolitej.
        A tym co mają gębę pełną frazesów zachęcam do lektury książek
        historycznych a nie sugerowanie się plotkami głoszonymi choćby na
        łamach GW.
        • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 02.11.03, 14:00
          Twoim zdaniem nalzey czytac "Wszechpolaka", Nasz Dziennik, Mysl Polska ?
          Redaktor naczelny Voelkischer Beobachter smieje sie zza grobu...
    • Gość: Sylwester Chruszcz Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 13:51
      Rondo imienia Romana Dmowskiego powinno powstać właśnie w
      Szczecinie. To ten właśnie człowiek był twórcą myśli zachodniej,
      kierunku, który pomógł powrócić nam na linię Odry. Na kpinę
      zakrawa fakt, że gdy mowa jest o poczuciu tożsamości i polskich
      akcentach w naszym mieście nie słychać żadnego pozytywnego
      odzewu. Lecz gdy w rachubę wchodzi utrwalanie niemieckiego etapu
      w dziejach Szczecina, zauważyć można nad wyraz zdumiewające
      zaangażowanie i poświęcenie. Miejsce Dmowskiego, miejsce tego
      wielkiego Polaka, w tych właśnie czasach jest w Szczecinie. Ku
      przestrodze, by wszelkie nazizmy, komunizmy, hitleryzmy nie
      wróciły do Polski.
      • absztyfikant Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 02.11.03, 13:57
        Panie Sylwku, Szczecin nigdy nie byl polskim miastem. To bylo miasto, ktore
        stworzyli w obencym jego ksztalcie NIEMCY. Czy to sie Panu podoba czy nie.
        Polskie slady w przedwojennym Stettinie to slady po robotnikach polskiego
        pochodzenia. Gastarbeiterach. W Szczecinie nie ma zadnego przykladu kultury
        materialnej sprzed 1945 r., ktora bylaby polska. Natomiast Dmowski zasluguje
        na conajwyzej na uliczke gdzies na Warszewie. Czasy nawiedzonych faszyzujacych
        kabotynow sie skonczyly. Pozdrawiam

PS.
        Jest Pan dobrym architektem, ta dzialanosc w organizacjach watpliwej konduity
        nie przynosza Panu splendoru. No chyba, ze dostanie Pan pierwsze miejsce na
        liscie LPR do Sejmu. Wtedy zostanie Pan poslem, dla wielu po prostu oslem.
        Pozdrawiam.
        • Gość: TR Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.dami.pl 02.11.03, 15:36
          Dlaczego nie mowicie całej prawdy????

Przecież "faszystami" byli również tacy członkowie Ligi Narodowej, na której
          czele stał Roman Dmowski jak: Henryk Sienkiewicz, Stanisław Wyspiański, czy Jan
          Kasprowicz. To byli dopiero "antysemici" i "naziole".....

A Stefan Żeromski??? Nie wiecie??? - Ja wiem, bo czytałem artykuł w "Res
          Publice Nowej" pt: "Czy Stefan Żeromski wrzucałby cyklon B do komory gazowej?"

Polecam Wam - kontynuatorzy jedynie słusznej linii "W.Cz." Bolesława Bieruta. A
          może by tak jego uhonorować?? Zbierajcie podpisy - zobaczymy kto więcej
          zbierze....

To co - robimy zawody??
    • Gość: historyczka Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 19:09
      Jestem za !!!Roman Dmowski był wybitnym politykiem i Polakiem!!
    • Gość: Marek <Sulech> ROMAN DMOWSKI ZASŁUŻYŁ SOBIE NA TO IP: *.net.pl 02.11.03, 19:12
      Roman Dmowski Maz stanu i najwybitniejszy polityk uwczesnej
      europy zasluzyl sobie na nazwanie jego imieniem Szkol i liceow,
      to ze byl Polakiem napawa mnie dumom ze tez moge sie nim
      nazywac !
    • Gość: Maska Gazowa Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.vif.net 02.11.03, 20:29
      Sądze że pomysł jest bardzo dobry. Roman Dmowski jest zasłużony
      Polsce, przecież dzięki Niemu zyskaliśmy taki wielki obszar po
      Wielkiej Wojnie. Można się z Jego myślą polityczną nie zgodzić,
      lecz cześć Jemu się należy za to co zrobił. Zresztą, za dużo
      jest rond im. Piłsudskiego, także balans musi być.
    • Gość: madzia Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.espol.com.pl 03.11.03, 05:14
      Wszechpolskie glupki reobia teraz agitacje za, bo zobaczyli, ze 99% ludzi jest
      przeciwna Dmowskiemu - i slusznie. Ja proponuje neutralna, ladna i zwiazana ze
      Szczecinem nazwe. Pieknie, gdyby rondo nazwac imieniem PROFESORA SZYROCKIEGO !
    • Gość: piotr Dmowski to najwybitniejszy polityk XX wieku IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 10:00
      Buwersują mnie te wszystkie opinie prezentowane na forum. Wynika
      z nich tylko tyle że wiekszość ludzi nie ma zielonego pojęcia o
      R. Dmowskim, że naczytali się jakichś marksistowskich. Prosze
      poczytajcie cos Dmowskiego lub się gnijcie do obiektywnej
      literatury. Prosze !!!!!!!!!
      • Gość: Aśka Re: Dmowski to najwybitniejszy polityk XX wieku IP: 111.111.31.* 03.11.03, 15:37
        Jak czytam te pierdoły o wybitności RD to mi sie chce rzygać. Sorry ale to,
        że "walczył" o teoretycznie polską sprawę ( wdg własnych zapatrywań) nie
        oznacza, że należy wybaczyć mu antysemityzm i separatyzm. Nawoływał do
        segregacji religijnej i rasowej (przykładem może być dyskontowanie Michnika
        przez jego kontynuatorów) jest wystarczającym powodem by w XXI w nie było
        możliwości uhonorowania D.
    • Gość: ferd Protestuję. Dmowski był Żydem!!! nt IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 16:45
    • Gość: Krzysiek Bosak Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 17:12

Malo wywazony jest poziom tych wypowiedzi...
      Dmowski nie byl jedynym wielkim Polakiem ale robienie z niego faszystowskiego
      upiora jest komiczne. Wszak byl demokrata i dyplomata uznawanym przez
      prezydenta pierwszej demokracji swiata - Stanow Zjednoczonych AP. A zdaje sie
      ze to Pilsudski zaserwowal nam polskie wydanie faszyzmu z zamachem stanu,
      wladza dyktatorska, wiezieniem bez wyrokow i obozem koncentracyjnym w Berezie -
      jaki z tego wniosek??

Co niektorzy sie przezucaja tytulami prac majacymi pognebic Dmowskiego a ja
      polecam najnowsza biografie Dmowskiego, piora prof. Krzysztofa Kawalca wydanej
      w prestizowej serii Ossolineum - jest w miare obiektywna weryfikuje mity.

Poza tym to nie spor miedzy Giertychem a Michnikiem. To jest tylko spor o nazwe
      ronda - duzo osob nie lapie chyba tematu... Skoro Wszechpolacy dzialaja w
      Szczecinie i wychodza z propozycjami to chwala im za to! Tworza spoleczenstwo
      obywatelskie chyba, tak? Przeciwnicy niechaj zaloza swe stowarzyszenie i zloza
      kontrporpozycje :))) a nie histeryzuja na forum jaki to straszny byl Dmowski,
      ktorego (mimo roznych kontrowersji) wklad w odzyskanie niepodleglosci przez
      Polske nie kwestionuje zaden powazny historyk..

Pozdrawiam, Krzysiek Bosak

• piotr33k2 Re: Czy Roman Dmowski będzie patronem ronda w Szc 03.11.03, 22:40
        tak jak powiedziałem, dmowski ze swoim świtapoglądem dzisiaj byłby skazany na
        margines polityczny i towarzyski, za wyjątkiem skrajnych populistycznych i
        faszyzujących oszołomów.
    • Gość: de kuku "TOLERANCYJNI" ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ IP: 80.48.150.* 04.11.03, 16:12
      Gdy czytam posty dotyczące kwestii Dmowskiego, to aż za głowę się łapię.
      Nieuctwo i regres umysłowy, a uciekanie się do epitetów w rodzaju Dmowski-
      faszysta to najbardziej wyrazista z możliwych ubogość intelektualna...
      • absztyfikant Re: "TOLERANCYJNI" ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ 04.11.03, 16:18
        Podpisuje sie obiema rekami pod pomyslem jednego z przedmowcow, by rondo nazwac
        imieniem prof. Szyrockiego. Uzasadniac tej propozycji nie trzeba.

A Wszechpolakom agitujacym na forum za Dmowskim radze, to co pan Pawlak z
        Newsweeka w swoim felietonie na ostatniej stronie pare numerow temu : raczki na
        kolderke.
        • Gość: boski Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ IP: *.prusa.net / 192.168.0.* 05.11.03, 17:14

Sledze Twoja polemike i wydawalo sie ze masz jakies aspiracje do prowadzenia
          intelektualnej dyskusji na poziomie, a tu taki regreres...

Nie zgadzam sie z Toba ale potrafie docenic przeciwnika, a odwolywanie sie do
          insynuacji seksualnych w dyskusji o pogladach i to powialane za jakims malo
          znaczacym (sfrustrowanym?) felietonista po prostu poraza swoim prymitywizmem.
          Dales ciala!

Pozdrowienia dla Twego polemisty, ktorego Rola na tym forum byla chyba bardziej
          wywazona poza tym wyskokiem z porownaniem Michnika i Stalina...

boski

• absztyfikant Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ 05.11.03, 17:21
            Przeczytaj tekst Antoniego Pawlaka, ktory ma poza tym, ze pisuje felietony do
            Njusłika swietne pioro i jest szefem portalu bodaj literatura.net.pl , a
            zrozumiesz, ze z seksem to niewiele mialo wspolnego.
            • Gość: boski Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ IP: *.prusa.net / 192.168.0.* 05.11.03, 17:45

Czytam jego felietony w njusuiqu (wiec wiem ze prowadzi ta strone z ksiazkami -
              nie ma to zreszta nic do rzeczy) i uwazam ze ma dosc toporne pioro - ten
              felieton na ktory sie powolujesz wrecz powalal takim jadem postepu i pogardy
              dal ludzi o niewlasciwych pogladach. Tytul felietonu, z tymi raczakmi, byl malo
              blyskotliwy, poza tematem no i po porostou w zlym smaku. Poza tym zauwazylem ze
              on jest ostro nakrecony ideologicznie bo w swoich felietonach albo atakuje
              Lige, albo przeciwnikow UE, albo broni homoseksualistow. No coz - moze takie
              skrzywioenie juz ma. Tak czy owak obnizyles poziom dyskusji odwolujac sie do
              tego jego tekstu.

Poza tym czy ty bez przerwy sledzisz to forum???

boski

• absztyfikant Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ 05.11.03, 17:49
                Taka mam prace, ze pracuje uzywajac komputera. Raz przy laptopie, raz przy
                komputerze klasycznym. Ale do rzeczy.

Jesli nie pasuje Ci Pawlak to dedykuje Twojej uwadze teksty red. Mancewicz z
                Krakowa, ktory gromi Waszego wszechpolskiego kolege o nazwisku serowatym.
                Zreszta podobno jest on (ten o serowatym nazwisku) zieciem posla PiS-u o
                niemieckobrzmiacym nazwisku.
                • Gość: boski Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ IP: *.prusa.net / 192.168.0.* 05.11.03, 20:01

Teksty krytykujace inicjatywe Macieja Twaroga byly jeszcze bardziej prymitywne,
                  nie pamietam czy to byly teksty Mancewicz czy kogos innego ale pamietam ze
                  zamiast dyskusji ze strony polemistow padaly wyzwiska i odmowa prawa do
                  wyrazania swoich pogladow przez uznanie ich za wychodzace poza margines
                  tolerancji. W polemice nie zbijano glownych argumentow pomyslodawcow tylko
                  mieszano watki. Ehh.. zreszta co to ma do rzeczy? Tzn do ronda Dmowskiego jesli
                  nie pamietasz. I w dodatku co to za fasynacja plotkami towarzyskimi - mowiac
                  jezykiem przywolywanych przez ciebie publicystow: do lozka chcesz zagladac
                  uczestnikom debaty publicznej??? I jakie to ma znaczenie jakie kto ma nazwisko?
                  Chyba wazniejsze jest kim jest - nie sadzisz?

boski

• Gość: TR Re: 'TOLERANCYJNI' ZIONĄ NIENAWIŚCIĄ IP: *.dami.pl 05.11.03, 21:28
            Dzieki za pozdrowienia.

P.S. Mam takie nieodparte wrażenie (nie wiem dlaczego), że się skąś
            znamy..... ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka