Dodaj do ulubionych

Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke

IP: *.espol.com.pl 30.10.03, 11:28
Będzie licytacja kościoła

Kościół w Dalikowie zostanie zlicytowany! Brakiem porozumienia zakończyło
się bowiem wczorajsze spotkanie arcybiskupa Władysława Ziółka z Teresą
Jolantą M., matką dziewczyny poszkodowanej na cmentarzu w Dalikowie. Kupnem
świątyni zainteresowany jest Jerzy Urban, który chce otworzyć w niej
dyskotekę!

Kuria, podobnie jak tydzień temu oferowała kobiecie 100 tys. zł, na co ta
nie chciała się zgodzić.

– Nie doszliśmy do porozumienia, bo propozycja kurii jest dla mnie nie do
przyjęcia – oświadczyła matka ofiary.

– Zaproponowano mi 100 tys. zł pod warunkiem rezygnacji z pozostałych
roszczeń. Ja byłam skłonna ograniczyć się do 250 tys. zł, ale kuria
stwierdziła, że nie ma więcej pieniędzy. Gdybym przyjęła tę propozycję
byłoby tak, jakbym okradła własne dziecko. Moja córka chodzi o kulach tylko
dzięki rehabilitacji. Trwała 7 miesięcy. Płaciłam za nią 50 zł dziennie.

6 lat temu w Dalikowie na 14-letnią wówczas Agnieszkę spadł konar akacji
rosnącej na cmentarzu. Dziewczynka doznała urazu kręgosłupa. Rok później jej
matka wniosła do sądu pozew przeciwko parafii w Dalikowie, której podlega
cmentarz. Sąd uznał parafię winną i zasądził na rzecz poszkodowanej
dożywotnią rentę w wysokości 1450 zł oraz ponad 130 tys. zł odszkodowania.
Parafia odwołała się od wyroku, ale sąd apelacyjny podtrzymał werdykt.
Obecnie dziewczyna powinna dostać ponad 350 tys. zł odszkodowania (wraz z
odsetkami). Parafia nie ma jednak pieniędzy i decyzją komornika miała zostać
wystawiona do licytacji. W tej sytuacji arcybiskup Władysław Ziółek zaprosił
dwukrotnie Teresę Jolantę M. i jej pełnomocniczkę na spotkanie. W wyniku
rozmów egzekucja długu została przełożona.

Wczorajsze, bezowocne spotkanie sprawiło, że egzekucja długu zostanie
wznowiona.

Jak się dowiedzieliśmy – jednym ze starających się o kupno kościoła jest
Jerzy Urban – były rzecznik rządu i redaktor naczelny kontrowersyjnego
czasopisma.

– Wysłałem swoich przedstawicieli, żeby zorientowali się, ile to będzie
kosztowało – mówi Jerzy Urban. – Na razie jednak gmina nie przedstawiła mi
swoich warunków. Chciałbym kupić ten kościół pod warunkiem, że nie będzie
zbyt drogi. Co w nim zrobię? Zastanawiam się nad dyskoteką...

Ksiądz kanclerz odmówił komentarza.

– Nie mam nic do powiedzenia – oświadczył zebranym w kurii dziennikarzom.
(mgr)
Obserwuj wątek
    • Gość: e.beata Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 12:01
      Licytacja kościoła wystawia swiadectwo Instytucji Kościoła w Polsce.
      Bardzo złe swiadectwo.
      Bo naprawdę co jak co, ale jest z czego zapłacić.
      I jest też wyrok sądowy.

• Gość: Aśka Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: 111.111.31.* 30.10.03, 12:04
        To głupoty, że kuria nie ma kasy na odszkodowanie. Parafia nie, bo za mała. Ale
        kuria? Jaja jakieś!
      • Gość: Pawel Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 14:50
        O czyms taki jak ubezpieczenie to chyba we wladzach katolickich nie slyszano, a
        moze tez nikt w tym kraju nie sadzil, ze znajdzie sie ktos, kto postawi kosciol
        przed sadem i postanowiono zaoszczedzic troche pieniedzy.
        A teraz to musztarda po obiedzie:albo kosciol placi,albo przychodzi komornik i
        licytuje kosciol.A moze wladzunie kosciola(parafi)krzykna na wiernych, aby
        zrzucili sie na tace na ten cel?
        A jezeli ktos kupi ten kosciol i bedzie jego pelnoprawnym wlascicielem, to moze
        w nim zrobic, co mus sie podoba - chocby i kurnik, jego sprawa.
        A przestrzegac porzadku prawnego musza sie nauczyc wszyscy- rowniez i kosciol
        katolicki.W koncu wydano wyrok, ktory, o ile jest prawomocny musi byc
        wyegzekwowany.
        • Gość: rado Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: 111.111.51.* 09.11.03, 15:40
          Gość portalu: Pawel napisał(a):

> A teraz to musztarda po obiedzie:albo kosciol placi,albo przychodzi komornik
          i
          > licytuje kosciol.

kosciola zlicytowac nie wolno w tym rzecz. pozdrawiam rado
    • Gość: JACEK Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: 64.9.159.* 30.10.03, 13:09
      www.superexpress.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_1.shtml
      • Gość: Żyleta Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: 217.153.159.* 30.10.03, 20:39
        przecież księża nie odmówią sobie kolejnego obiadu,wycieczki,samochodu a może
        domu.To jest czarna mafia(nie wszyscy)lepsza sala gimnastyczna albo muzeum
        ateizmu niż kościół!!!
        • Gość: przecinack Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: 81.210.44.* 31.10.03, 00:58
          ateizm tez ma swoich kaplanow, nie mniej lasych na kase
    • black.night Re: grube pupsko biskupa 31.10.03, 05:05
      A co mnie obchodzi czy Kuria ma te zasądzone pieniądze czy ich nie ma. Jak
      piszecie, jest wyrok. Jeżeli jest to do komornika i niech ściągają. Majątek
      Kurii to nie tylko ten licytowany kościół. Może w końcu powstanie to państwo
      prawa i komornik wykona wyrok sądu nie bacząc na to kto jest tą osobą. W tym
      konktenym przypadku wysadzi np grube pupsko biskupa z np : mercedesa i dalej
      sprzeda jedno auto, drugie auto itd itd
      • Gość: e.beata Re: grube pupsko biskupa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 12:59
        A po co auta???
        Z konta ściągnąć.

Ponad 6 lat kościół zwlekał z miłosierdziem, a teraz jak sprawa nabrała szumu
        proponuje mniej niż w wyroku ;-)) to już nie tylko na odsetkach chcą zyskać ale
        nawet na zasądzonej sumie ;-)))
        Wstydzę się nie pierwszy raz za ludzi kościoła.
        I ludzi z tej wsi.
        Ale to prości ludzie, nie widzą gdzie leży problem, bo wskazano im
        juz "winnych".

• piotr33k2 Re: grube pupsko biskupa 31.10.03, 15:19
          a może jankowski wespół z rydzykiem dołożą te brakujące 150 000 ? co to dla
          nich za pieniądze ,tyle co dla nas 150 zł.
    • Gość: TosT Re: Super, będzie disco ??? IP: 62.233.173.* 01.11.03, 18:17
      Byłem w Maastricht w kościele przerobionym na dyskotekę - totalny odjazd:
      wielkie wnętrze, super ośiwetlenie i akustyka, drink bar wewnątrz, a na
      ścianach rzeźby świętych ....
      Do nas też to dojdzie ? ;)
      • Gość: rado Re: Super, będzie disco ??? IP: 111.111.51.* 02.11.03, 08:29
        Gość portalu: TosT napisał(a):

> Byłem w Maastricht w kościele przerobionym na dyskotekę - totalny odjazd:
        > wielkie wnętrze, super ośiwetlenie i akustyka, drink bar wewnątrz, a na
        > ścianach rzeźby świętych ....
        > Do nas też to dojdzie ? ;)

najpierw odejdzie od nas rozum. od ciebie juz odszdl wiec wiesz jaki to stan.
        pozdrawiam rado
        • Gość: przecinack cmentarna imprezka IP: 81.210.44.* 02.11.03, 09:11
          wczoraj na cmentarzu juz niektorym rozum odebralo,
          grupy pijanej mlodziezy zachowywaly sie zupelnie
          jak na imprezie... wieczorem strach wychodzic na ulice,
          a teraz ludzie beda sie bali isc na spacer wieczorem
          na cmentarz... to juz nie miejsce modlitwy i zadumy,
          ale glosnego rechotu i zadymy...
          • Gość: rado Re: cmentarna imprezka IP: 111.111.51.* 02.11.03, 09:44
            Gość portalu: przecinack napisał(a):

> wczoraj na cmentarzu juz niektorym rozum odebralo,
            > grupy pijanej mlodziezy zachowywaly sie zupelnie
            > jak na imprezie... wieczorem strach wychodzic na ulice,
            > a teraz ludzie beda sie bali isc na spacer wieczorem
            > na cmentarz... to juz nie miejsce modlitwy i zadumy,
            > ale glosnego rechotu i zadymy...

mlodzeirzy nie widzalem ale widzialem grupke pijakow starych z piwkiem nad
            grobem wspominali kolege. a niebieskich plastusiow nie bylo. pozdrawiam rado
            • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 13:21
              jakby kosciołowi naprawde zalezało na tej parafi to zapłaciliby bez problemu
              te w sumie małe pieniądze jak dla nich ,widocznie mają w du... wiernych ,i
              tacy z nich wierzący chrześcijanie jak z koziej dupy trąba .
              • Gość: Żyleta Re: licytacja IP: 217.153.159.* 02.11.03, 13:23
                ...jak z koziej dupy trąba .
                Buhahahahahaha
              • absztyfikant Re: licytacja 02.11.03, 13:24
                Teraz zaplaca, bo beda woleli stracic pieniadze, niz dac sie zrobic w pewna
                czesc ciala Urbanowi. Teraz dopiero sprawa stala sie dla kurii prestizowa.

PS. Z podobnym pomyslem kupienia tego kosciola wystapil redaktor naczelny
                Faktow i Mitow (za TVN 24). On chce tam urzadzic muzeum ateizmu.
                • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 13:43
                  absztyfikant napisał:

> Teraz zaplaca, bo beda woleli stracic pieniadze, niz dac sie zrobic w pewna
                  > czesc ciala Urbanowi. Teraz dopiero sprawa stala sie dla kurii prestizowa.
                  >
                  > PS. Z podobnym pomyslem kupienia tego kosciola wystapil redaktor naczelny
                  > Faktow i Mitow (za TVN 24). On chce tam urzadzic muzeum ateizmu.

ja bym sie nawet tak bardzo nie bulwersowal jak urban czy jakis inny kretyn to
                  kupi niech kupi i sobie robi co tam uwarza ile takie muzeum mialo by
                  zwiedzajacych? muzea ateizmu nadal istnieja za nasza wschodnia granica i jakos
                  nie ciesza sie super popularnoscia. upadlo by i tyle. inna rzecz ze nie wiadomo
                  co mogloby sie w nim znalezc. jakos nie wiem co to jest ateistyczny eksponat.
                  pozdrawiam rado
              • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 13:38
                piotr33k2 napisał:

> jakby kosciołowi naprawde zalezało na tej parafi to zapłaciliby bez problemu
                > te w sumie małe pieniądze jak dla nich ,widocznie mają w du... wiernych ,i
                > tacy z nich wierzący chrześcijanie jak z koziej dupy trąba .

nie przesadzajmy. kosciol mialby zaplacic tez z moich pieniedzy a to
                niekoniecznie musi mi sie podobac zeby jakiejs kobicie placic za to ze jej
                galez na leb spadla. to moim sktomnym zdaniem jest zdarzenie losowe. no ale ok
                wyrok to wyrok powinni zaplacic mysle ze dla kosciola instytucji posiadanie
                budynku jest niezwykle istotne wiec skoro nie chca xzaplacic to widocznie
                dlatego ze ich na to nie stac. to jest mit z bogactwem kosciola w polsce.
                sczegolnie na wsi. pozdrawiam rado
                • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 13:58
                  ja nie mówiłem o bogactwie tej parafi ,ale przecież parafia nie jest tak
                  naprawdę sama w sobie państwem .kościół katolicki w polsce jest
                  uprzywilejowany ,spekuluje ziemią darowaną od państwa (atrakcyjną
                  turystycznie )a ustawa o reprywatyzacji ma zastosowanie co do niego od
                  początku lat 90 ,a do innych jakoś do tej pory nie .
                  • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 14:09
                    piotr33k2 napisał:

> ja nie mówiłem o bogactwie tej parafi ,ale przecież parafia nie jest tak
                    > naprawdę sama w sobie państwem .

no wlasnie wiec cala reszta musiala by sie zlozyc mi to troche nie na reke ale
                    juz trudno.

kościół katolicki w polsce jest
                    > uprzywilejowany

w stosunku do kogo? na czym to uprzywilejowanie polega?

,spekuluje ziemią darowaną od państwa (atrakcyjną
                    > turystycznie )

spekuluje czyli sprzedaje? slyszales o czyms takim? panstwo nie oddalo
                    kosciolowi mase ziemi i gdyby chcieli sie o to procesowac to bylby spory
                    problem.

a ustawa o reprywatyzacji ma zastosowanie co do niego od
                    > początku lat 90 ,a do innych jakoś do tej pory nie .

nie ma takiej ustawy. mozesz cos blizej powiedziec? pozdrawiam rado
                    • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 14:19
                      no własnie oto chodzi że niema ! ale kościół od początku transformacji ma
                      zwracane mienie na mocy jakiegoś porozumienia miedzy nim a rządem .a o
                      spekulacji na wielką skalę bardzo atrakcyjnymi terenami które niby są oddawane
                      na przyszłe parafie a potem przekształacane na działki budowlane i sprzedawane
                      devolperom nie słyszałeś ? trabiła o tym prasa i jeszcze od czasu do czasu
                      trąbi nadal, i prasa i telewizja ale jak grochem o ścianę żadnego efektu i
                      jeszcze żaden duchowny nie odpowiedział karnie .nie chcę uchodzić za
                      antyklerykała ale każdy widzi że kościół ma specjalne prawa i nawet lewica się
                      go boi ,dziwię się że ty tego nie dostrzegasz bo to przecież z wiarą niema nic
                      wspólnego ,tak samo jak sekta rydzyka czy ekscesy palanta jankowskiego .
                      • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 15:03
                        piotr33k2 napisał:

> no własnie oto chodzi że niema ! ale kościół od początku transformacji ma
                        > zwracane mienie na mocy jakiegoś porozumienia miedzy nim a rządem .

nie wiem o co chodzi musialbys jakos konkretniej bo wyglada bez tego na jakas
                        antykoscielna fobie. czasem gmina moze cos oddac jesli ma ochote tak jak i
                        kazdemu innemu.

a o
                        > spekulacji na wielką skalę bardzo atrakcyjnymi terenami które niby są
                        oddawane
                        > na przyszłe parafie a potem przekształacane na działki budowlane i
                        sprzedawane
                        > devolperom nie słyszałeś ?

no nie slyszalem.

trabiła o tym prasa i jeszcze od czasu do czasu
                        > trąbi nadal, i prasa i telewizja ale jak grochem o ścianę żadnego efektu i
                        > jeszcze żaden duchowny nie odpowiedział karnie .

to co nazywasz spekulacja moze byc zwyklym handlem a to w polsce nie jest
                        karalne. zreszta o tym tez nie slyszalem.

nie chcę uchodzić za
                        > antyklerykała ale każdy widzi że kościół ma specjalne prawa i nawet lewica
                        się
                        > go boi ,

lewica go tylko urzywa do swoich celow. i zawsze na tym przegrywa.

dziwię się że ty tego nie dostrzegasz bo to przecież z wiarą niema nic
                        > wspólnego ,tak samo jak sekta rydzyka czy ekscesy palanta jankowskiego .

no tych nie lubie i to potepiam ale czasem w krytyce idzie sie za daleko i
                        potepia sie cala grupe religijna dla zasady. np. tam spadla galaz na babe ok
                        zasadzili odszkodowanie. bylo juz w polsce kilkadziesiat pozwow o odszkodowanie
                        od gmin za zlamane rece nogi na lodzie dziurach itd i nikt nie dostal
                        odszkodowania. pozdrawiam rado
                        • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 15:29
                          ja uważam tylko że to po prostu jest żenujące aby kosciół niemógł zapłacić
                          tego odszkodowania ,ale tu chyba chodzi specjalnie aby zbuntować miejscowych
                          ludzi do niby obrony swojego kościoła tylko niewiem przed czym .co do tej
                          ziemi to jest to oficjalne porozumienie tylko niewiem czy w ramach konkordatu
                          czy jaieś odzielne (już mazowiecki takie zawarł) o oddawaniu ziemi w ramach
                          rekompensaty za utracone mienie w czasie ,i po wojnie ,w ramach tego
                          porozumienia gmina musi oddać ziemie kościołowi aby założyć lub powiekszyć
                          majątek parafi ,problem polega na tym że poszczególni proboszczowie (w
                          porozumieniu ze swoimi zwierzchnikami i władzami gminy ,specjalnie wybierają
                          najatrakcyjniejsze tereny ,przekształacają ją (w zmowie z urzednikami gminy )
                          na ziemię budowlaną i odsprzedają devolperom (tak sie dzieje np. na mazurach)i
                          zapewniam cię że nie ogarneła mnie jakaś fobia tylko czytam prasę i oglądam
                          telewizję a nie siedzę wyłącznie na forum .to jest tak jak z zaciemnianiem i
                          niewidzeniem problemu przez kościół jeżeli chodzi o afery pedofilskie w
                          kościele ,ujawnione fakty to tylko wierzchołek góry lodowej a i tak jest on
                          ukrywany zarówno przez władze kościelne jak i sadowniczo -
                          prokuratorskie .obawiam się jednak że za kilka lat to wszystko się wyda tak
                          jak w usa i dopiero wtedy bedzie larum i płacz, zamiast tego lepiej teraz
                          scigać i wyjaśnić uczciwie każde nieprawidłowości i afery ,jest to potrzebne
                          dla samego kościoła katolickiego i w jego interesie.
                          • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 17:50
                            piotr33k2 napisał:

> ja uważam tylko że to po prostu jest żenujące aby kosciół niemógł zapłacić
                            > tego odszkodowania ,ale tu chyba chodzi specjalnie aby zbuntować miejscowych
                            > ludzi do niby obrony swojego kościoła tylko niewiem przed czym .

nie wiem czy mamy oprawo dopatrywac sie takich spiskow i podlosci w
                            wkykorzystywaniu prostych a niewinnych ludzi nie majac na to zadnych dowodow.

co do tej
                            > ziemi to jest to oficjalne porozumienie tylko niewiem czy w ramach
                            konkordatu
                            > czy jaieś odzielne (już mazowiecki takie zawarł) o oddawaniu ziemi w ramach
                            > rekompensaty za utracone mienie w czasie ,i po wojnie ,w ramach tego
                            > porozumienia gmina musi oddać ziemie kościołowi aby założyć lub powiekszyć
                            > majątek parafi

gdyby tak bylo to 1/3 polsk nalezala by juz dzis do kosciola. uwirze jak
                            zobacze. konkordat o tym nie mowi.

,problem polega na tym że poszczególni proboszczowie (w
                            > porozumieniu ze swoimi zwierzchnikami i władzami gminy ,specjalnie wybierają
                            > najatrakcyjniejsze tereny ,przekształacają ją (w zmowie z urzednikami gminy )
                            > na ziemię budowlaną i odsprzedają devolperom (tak sie dzieje np. na mazurach)
                            i
                            > zapewniam cię że nie ogarneła mnie jakaś fobia tylko czytam prasę i oglądam
                            > telewizję a nie siedzę wyłącznie na forum .

ja tez nie siedze wylacznie na forum i czytam prase w ilosciach ogromnych mowie
                            tu o prasie nie papierze t. produkownym prze urbana i jego rodzine.

to jest tak jak z zaciemnianiem i
                            > niewidzeniem problemu przez kościół jeżeli chodzi o afery pedofilskie w
                            > kościele ,ujawnione fakty to tylko wierzchołek góry lodowej a i tak jest on
                            > ukrywany zarówno przez władze kościelne jak i sadowniczo -
                            > prokuratorskie.

no jak jest ukrywany to sad o tym wiesz ze to tylko wierzcholek. rsorry ale ten
                            ostatni akapit to czysta mania anktykoscielna. jak wiesz cos kto kogo molestuje
                            i jest to ukrywane to zglos to. podbnie z prokuratura i sedziami (ktore
                            notabenesz sa czerwone mocno).

obawiam się jednak że za kilka lat to wszystko się wyda tak
                            > jak w usa i dopiero wtedy bedzie larum i płacz,

sa w polsce przyadki pedofilii z udzialem ksiezy a naewet biskupa (nie
                            katolickiego) i nikt tego nie ukrywa inna rzecz i tu podzielam twoja uwage ze
                            kosciol powinien nauczyc sie szybko sobie z tym radzic.

zamiast tego lepiej teraz
                            > scigać i wyjaśnić uczciwie każde nieprawidłowości i afery ,jest to potrzebne
                            > dla samego kościoła katolickiego i w jego interesie.

swiata prawda. pelna zgoda. pozdrawiam rado
                        • Gość: przecinack Re: licytacja IP: 81.210.44.* 02.11.03, 15:32
                          wkurza mnie zachowanie kosciola w tej sprawie,
                          trza bylo dawno wywiazac sie z naleznosci finansowych,
                          a nie czekac, az to wszystko urosnie do takich kwot
                          i rozmiarow, w gre wchodzi przeciez czlowiek, ktory zostal
                          kaleka na cale zycie... przyzwoitosc tak nakazuje...
                          a tej jednak zabraklo w tej sytuacji zdecydowanie!!!

natomiast kupienie kosciola, zrobienie w nim disco lub
                          muezeum ateizmu to juz sa gesty majace wydzwiek spoleczny...
                          urban msci sie przez cale zycie za to, co oberwal w szkole
                          podstawowej, gdy jako maly chlopak musial uciekac ze strachem
                          przed prowodyrami wolajacymi "bij zyda" i rzucajacymi sie
                          cala zgraja na niego, a plany bylego ksiedza odnosnie zrobienia
                          z kosciola muzeum ateizmu to komentowac chyba nie trzeba...
                          wystarczy sam zalosny fakt...
                          • jottka raaado, 02.11.03, 16:48
                            może faktycznie piotr powinien sie poświęcić dla dobra dyskusji i poszukać
                            stosownych linków, ale rzeczywiście zwrot mienia kościelnego toczy się od
                            początku lat 90tych na innych zasadach niż w stosunku do innych obywateli/
                            instytucji. Nie pamiętam szczegółów, ale zwłaszcza w 1.połowie lat 90tych
                            kościół przejął sporo dóbr (chyba głównie ziemi), które niegdys były kościelne
                            lub w zamian za obiekty trudne do zwrotu (bo np. szpital tam działa). Z tego
                            powodu zresztą była parę lat temu afera przy okazji zwrotu mienia
                            pożydowskiego, bo politycy zasłaniali sie brakiem ogólnej ustawy
                            reprywatyzacyjnej i wtedy adwokaci zapytali, dlaczego ów brak nie przeszkadza/ł
                            we wcześniejszym dogadaniu się z kościołem katolickim.

o klasycznej spekulacji ziemią przez duchownych była np. mowa jakiś rok temu w
                            okolicach trójmiasta - prasa, łącznie z gw, pisała o księdzu jednej z
                            tamtejszych parafii, który kupował od gminy tanio ziemię (rzekomo na cele
                            kościelne) i niemal natychmiast odsprzedawał developerom po cenach ciężko
                            rynkowych. a to podpada pod jakiś paragraf, bo gmina sprzedawała ziemię na mocy
                            wspierania działalności charytatywnej, w nadziei na powstanie tam obiektów
                            użyteczności publicznej itp itd

a co do tej poszkodowanej dziewczyny - fakt, był to wypadek losowy o tyle, ze
                            gałąż zleciała akurat na nią, ale drzewo rosło na cmentarzu objętym
                            administracją kościelną. a zapobieganie takim wypadkom wpisane jest w obowiązki
                            zarządcy - inaczej płaci, co własnie musi uczynić. a gminy płacą za swoje
                            zaniedbania - za łamanie nóg na dziurawych ulicach płacono już odszkodowania w
                            krakowie, częstochowie i kielcach.
                            • Gość: rado Re: raaado, IP: 111.111.51.* 02.11.03, 18:00
                              jottka napisała:

> może faktycznie piotr powinien sie poświęcić dla dobra dyskusji i poszukać
                              > stosownych linków, ale rzeczywiście zwrot mienia kościelnego toczy się od
                              > początku lat 90tych na innych zasadach niż w stosunku do innych obywateli/
                              > instytucji. Nie pamiętam szczegółów, ale zwłaszcza w 1.połowie lat 90tych
                              > kościół przejął sporo dóbr (chyba głównie ziemi), które niegdys były kościelne

wiec nie przejal a zostaly mu zwrocone. podobnie jak np kamienice w warszawie
                              bez reprywatyzajci gmina oddala dawnym wlascicielom. podobnie z kosciolem
                              uchwala gminy mogli dostac to co bylo komunalne.

> o klasycznej spekulacji ziemią przez duchownych była np. mowa jakiś rok temu
                              w
                              > okolicach trójmiasta - prasa, łącznie z gw, pisała o księdzu jednej z
                              > tamtejszych parafii, który kupował od gminy tanio ziemię (rzekomo na cele
                              > kościelne) i niemal natychmiast odsprzedawał developerom po cenach ciężko
                              > rynkowych.

chodzi o stella maris? nie ma tez czegos takiego jak spekulacja. moze byc
                              handel ziemia.

a to podpada pod jakiś paragraf, bo gmina sprzedawała ziemię na mocy
                              >
                              > wspierania działalności charytatywnej, w nadziei na powstanie tam obiektów
                              > użyteczności publicznej itp itd

calkiem jak u nas spoldzielnia bryza. ja absolutnie nie mowie ze ksieza to
                              swiete owieczki i nie robia przekretow. chcialbym tylko zeby nie przesadzac i
                              nie popadac w antykoscielne fobie a normalnie na wszystko patrzec.

>
                              > a co do tej poszkodowanej dziewczyny - fakt, był to wypadek losowy o tyle, ze
                              > gałąż zleciała akurat na nią, ale drzewo rosło na cmentarzu objętym
                              > administracją kościelną. a zapobieganie takim wypadkom wpisane jest w
                              obowiązki
                              >
                              > zarządcy - inaczej płaci, co własnie musi uczynić. a gminy płacą za swoje
                              > zaniedbania - za łamanie nóg na dziurawych ulicach płacono już odszkodowania
                              w
                              > krakowie, częstochowie i kielcach.

o prosze nie wiedzialem. ale chyba nie jakies dozywotnie renty i 350 tys
                              odszkodowania? tez uwazam ze powinni zaplacic ale tez nie podoba mi sie postawa
                              tej baby. chyba rozumie ze nikt na nia drzewa specjalnie nie zwalil. pozdrawiam
                              rado
                              • Gość: trep Re: raaado, IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 18:47
                                Rado Ty chyba jesteś starym pierdołą.Fakty tłumaczysz przewrotnie jeśli
                                nie są po Twojej myśli.Te wnioski wyciągnołem wobec Twojej osoby po analizie
                                Twoich wypowiedzi nie tylko w tym przypadku.Jesteś ot taki "spinoza"
                                Masz coś w sobie z tych naszych ludzi.Kumasz o co chodzi?
                                • hanuta1 Re: raaado, 02.11.03, 19:50
                                  Gość portalu: trep napisał(a):

> Rado Ty chyba jesteś starym pierdołą.Fakty tłumaczysz przewrotnie jeśli
                                  > nie są po Twojej myśli.Te wnioski wyciągnołem wobec Twojej osoby po analizie
                                  > Twoich wypowiedzi nie tylko w tym przypadku.Jesteś ot taki "spinoza"
                                  > Masz coś w sobie z tych naszych ludzi.Kumasz o co chodzi?

Śledzę tę dyskusję i uwazam, ze Rado jest O.K! Niezly facet z mocnymi nerwami.
                                  Wybacz trepie, ale to Ty raczej wyglądasz na pierdołę!Mocnoś niekumaty! Kosciół
                                  to nie tylko instytucja. To konstrukcja. Jest taka jedna historia.
                                  ...Na jednej z wysp Oceanu(...), siedzibie plemienia dosc dzikiego, pewnego
                                  dnia pojawili się misjonarze. Nawracali, nauczali, mówili o przykazaniach,
                                  milosci bliżniego...Zebrala sie rada starszych plemienia, aby "rozwiązać
                                  problem". Szamani zalecali od razu pościnac łby przybyszom.Ale jeden z wodzów
                                  powiedział:
                                  "Jesteśmy w jasno oswietlonym, ciepłym pomieszczeniu. Spoza uchylonego okna
                                  dobiegają odgłosy burzy, zawierucy,ulewy - króluje tam ciemność i chaos. W
                                  pewnym momencie z zewnątrz wpada do izby ptak. Obija sie po ścianach, uderza w
                                  przedmioty, próbuje znależć drogę wyjścia. Wreszcie trafia przypadkiem w
                                  otwarte okno. Ponownie ulatuje w niespokojną przestrzeń, zanurza się w mroku.
                                  To obraz naszego życia. Nie wiadomo skąd przychodzimy, poobijamy się trochę w
                                  blasku i cieple zamkniętej przestrzeni, po czym ponownie giniemy w mroku
                                  kosmosu, odchodzimy nie wiadomo dokąd.
                                  Jeżeli przybysze, misjonarze choć trochę rozjaśnią nam tajemnicę tego skąd
                                  przybywamy i dokąd zmierzamy, to może...zostawmy ich przy życiu?"I tak się
                                  stało.
                                  Pozdro H1.
                                  • Gość: rado Re: raaado, IP: 111.111.51.* 02.11.03, 20:34
                                    hanuta1 napisała:

> Śledzę tę dyskusję i uwazam, ze Rado jest O.K!

moze chcialbys miec to na koszulce?

>Niezly facet z mocnymi nerwami.

rosne.
                                    ladna historia byla nizej. h1 niech wiecej pisze na forum. h1 jest madre.
                                    pozdrawiam rado
                                • Gość: rado Re: raaado, IP: 111.111.51.* 02.11.03, 20:31
                                  Gość portalu: trep napisał(a):

> Rado Ty chyba jesteś starym pierdołą.

o dziekuje. osobiscie czuje sie pierdola mlodym.

.Te wnioski wyciągnołem wobec Twojej osoby po analizie
                                  > Twoich wypowiedzi nie tylko w tym przypadku.Jesteś ot taki "spinoza"

nie jestem godzien. nie jestem godzien.

> Masz coś w sobie z tych naszych ludzi.Kumasz o co chodzi?

nie kumam i nie czaje. nie kminie tez. jakich ludzi?
                                  pozdrawiam rado
                              • jottka Re: raaado, 02.11.03, 19:16
                                Gość portalu: rado napisał(a):

> wiec nie przejal a zostaly mu zwrocone.

nikt nie zarzuca kościołowi, że grabił, co nie jego :) problem polega/ł na tym,
                                że w stosunku do kościoła kat obowiązuje inna, szybsza ścieżka
                                reprywatyzacyjna, tj. na nierówności traktowania obywateli.

> chodzi o stella maris?

nie pamiętam nazw ani bliższych detali - możliwe, ale możliwe też, że to jakaś
                                inna sprawa.

> nie ma tez czegos takiego jak spekulacja. moze byc handel ziemia.

określenie 'spekulant' w potocznym języku obrazuje charakter zajęcia. w w/w
                                przypadku chodziło o to, że gmina sprzedała ziemię po dużo niższej cenie
                                kościołowi w zamian za obietnicę wykorzystania tegoż gruntu na cele
                                użyteczności publicznej. natomiast ksiądz, jak sie okazało, działał w celach
                                czysto komercyjnych.

można oczywiście czynić zarzuty samorządowcom, że dali sie klasycznie zrobić w
                                jajo, nie sprawdzili kontrahenta, zawierzyli duchownej osobie itp. - ale rzecz
                                właśnie w tym, że kościół jest traktowany na innych zasadach.

> calkiem jak u nas spoldzielnia bryza. ja absolutnie nie mowie ze ksieza to
                                > swiete owieczki i nie robia przekretow. chcialbym tylko zeby nie przesadzac i
                                > nie popadac w antykoscielne fobie a normalnie na wszystko patrzec.

całkowicie popieram :) niech podkarpacka parafia podporządkuje się jak każda
                                inna instytucja/ obywatel prawomocnemu wyrokowi sądu.

> o prosze nie wiedzialem. ale chyba nie jakies dozywotnie renty i 350 tys
                                > odszkodowania?

siem nie orientuję, zdaje sie, że zależy od przypadku

> tez uwazam ze powinni zaplacic ale tez nie podoba mi sie postawa tej baby.
                                chyba rozumie ze nikt na nia drzewa specjalnie nie zwalil.

ta 'baba' to chyba matka poszkodowanej, bo ona wszędzie występuje w jej
                                imieniu? z doniesień prasy wynika, że chciała załatwić rzecz polubownie, ale
                                kościół (tak lokalny, jak kuria) kazał jej spadać, mówiąc w skrócie. no to w
                                końcu wniosła sprawę do sądu i trudno się jej dziwić - mało kto przyjmuje w
                                pokorze ciężkie kalectwo dziecka i nie stara się bodaj zapewnić mu środków na
                                leczenie itp.

kwota jest taka wysoka, bo razem z odsetkami - a matka dziewczyny proponowała
                                całkowitą ugodę za 250 tys., bo tyle jej trzeba na jakąś operację w stanach,
                                któa ponoć daje szanse na iluśtamprocentowe wyzdrowienie. na co - znów jak
                                donosi prasa - usłyszała parę umoralniających tekstów o chciwości.

to ja sie nie dziwie, że się wściekła :)
                                • Gość: rado Re: raaado, IP: 111.111.51.* 02.11.03, 20:41
                                  jottka napisała:

> Gość portalu: rado napisał(a):
                                  >
                                  > > wiec nie przejal a zostaly mu zwrocone.
                                  >
                                  > nikt nie zarzuca kościołowi, że grabił, co nie jego :) problem polega/ł na
                                  tym,
                                  >
                                  > że w stosunku do kościoła kat obowiązuje inna, szybsza ścieżka
                                  > reprywatyzacyjna, tj. na nierówności traktowania obywateli.

nie ma nic prostrzego niz zlozyc skarge konstytucyjna w tej sprawie i zapewniam
                                  cie ze budowniczowie muzeum ateizmu juz dawno by to zrobili gdyby mieli do tego
                                  podstawy. a co do podstaw. to moze ktos to jakos udokumentuje ta "szybsza
                                  sciezke" czy bedziemy opowiadac co kto slyszal u coci na imieninach wsrod zbroj
                                  starych azefalistow.

>
                                  >
                                  > > chodzi o stella maris?
                                  >
                                  > nie pamiętam nazw ani bliższych detali - możliwe, ale możliwe też, że to
                                  jakaś
                                  > inna sprawa.

no tak mozliwe. innych opicji nie ma.

>
                                  >
                                  > > nie ma tez czegos takiego jak spekulacja. moze byc handel ziemia.
                                  >
                                  > określenie 'spekulant' w potocznym języku obrazuje charakter zajęcia.

nic to nie obrazuje to propagandowy cwiek wbity w glowe niewiniatek w czasie
                                  prl.

w w/w
                                  > przypadku chodziło o to, że gmina sprzedała ziemię po dużo niższej cenie
                                  > kościołowi w zamian za obietnicę wykorzystania tegoż gruntu na cele
                                  > użyteczności publicznej. natomiast ksiądz, jak sie okazało, działał w celach
                                  > czysto komercyjnych.

zakmnac go. w czym problem?

> całkowicie popieram :) niech podkarpacka parafia podporządkuje się jak każda
                                  > inna instytucja/ obywatel prawomocnemu wyrokowi sądu.

no i sie podporzadkuje nie ma innej mozliwosci. nie wiadomo tylko co bedzie
                                  jakby nikt kosciola nie chcial kupic. zreszta ja na ich miejscu oglosilbym
                                  upadlosc i wtedy nie trzeba by splacac wirezyciela.
                                  >
                                  >
                                  > > o prosze nie wiedzialem. ale chyba nie jakies dozywotnie renty i 350 tys
                                  > > odszkodowania?
                                  >
                                  > siem nie orientuję, zdaje sie, że zależy od przypadku

no zalezy mi si wydai ze nie bylo jeszcze takich duzych sum.

>
                                  >
                                  > > tez uwazam ze powinni zaplacic ale tez nie podoba mi sie postawa tej baby.
                                  >
                                  > chyba rozumie ze nikt na nia drzewa specjalnie nie zwalil.
                                  >
                                  > ta 'baba' to chyba matka poszkodowanej, bo ona wszędzie występuje w jej
                                  > imieniu? z doniesień prasy wynika, że chciała załatwić rzecz polubownie, ale
                                  > kościół (tak lokalny, jak kuria) kazał jej spadać, mówiąc w skrócie. no to w
                                  > końcu wniosła sprawę do sądu i trudno się jej dziwić - mało kto przyjmuje w
                                  > pokorze ciężkie kalectwo dziecka i nie stara się bodaj zapewnić mu środków na
                                  > leczenie itp.

ja im bardzo wspulczuje. no ale drzewa maja to do siebie ze czasem spadaja.

>
                                  > to ja sie nie dziwie, że się wściekła :)

no ja tez sie nie dziwie w koncu to tragedia. chodzi mi tylko o antykoscielne
                                  zaslepienie i fobie. pozdrawiam rado
                                  • jottka Re: raaado, 02.11.03, 21:26
                                    Gość portalu: rado napisał(a):

> nie ma nic prostrzego niz zlozyc skarge konstytucyjna w tej sprawie i
                                    zapewniam cie ze budowniczowie muzeum ateizmu juz dawno by to zrobili gdyby
                                    mieli do tego podstawy. a co do podstaw. to moze ktos to jakos udokumentuje
                                    ta "szybsza sciezke" czy bedziemy opowiadac co kto slyszal u coci na imieninach
                                    wsrod zbroj starych azefalistow.

czekaj, ale ja nie łapię, czego ty sie domagasz - szczegółowego artykułu z
                                    datami i numerami spraw adm ci nie napiszę, bo nie mam na to czasu ni ochoty,
                                    więc tylko relacjonuję sprawy znane ogółowi z ogólnopolskich mediów. chcesz, to
                                    poprzeglądaj archiwa gw czy rzplitej.

'szybsza ścieżka' w wypadku kościoła polegała na tym, że oddawano mu od razu
                                    (tj. od początku lat 90tych) obiekty i ziemie, do których zgłosił roszczenia. w
                                    wypadku innych podmiotów oświadczono, że trzeba czekać na pełną ustawę
                                    reprywatyzacyjną, która uporządkuje wszystkie problemy. a w miarę narastania
                                    problemów (np. kwestii zabużan) załatwiano je cząstkowo lub starano się spychac
                                    na ubocze.

> nic to nie obrazuje to propagandowy cwiek wbity w glowe niewiniatek w czasie
                                    > prl.

ciem rozczaruje, ale pojęcie spekulanta jest dużo starsze niż prl :) już w
                                    19wiecznej literaturze sie pojawia, lichwiarza zastępując. ogólnie oznacza
                                    człowieka, który bogaci sie dzięki ciemnym interesom, a nie pracy rąk własnych.

> zakmnac go. w czym problem?

co tez i zrobiono. to był przykład wykorzystywania funkcji duchownej i
                                    skojarzeń, jakie się z nią wiążą (uczciwość, rzetelność, oddanie sprawom
                                    wyższym itp. :), do celów czysto merkantylnych czy wręcz kombinatorstwa.

> no i sie podporzadkuje nie ma innej mozliwosci. nie wiadomo tylko co bedzie
                                    > jakby nikt kosciola nie chcial kupic. zreszta ja na ich miejscu oglosilbym
                                    > upadlosc i wtedy nie trzeba by splacac wirezyciela.

1. cała dyskusja toczy sie z powodu chętny się znalazł :)
                                    2. nie wiem, czy parafia może upadać - upadłość ogłasza się przede wszystkim w
                                    celu sanacji firmy, to nie bardzo widzę, na czym tu ta sanacja miałaby polegac.

> no zalezy mi si wydai ze nie bylo jeszcze takich duzych sum.

ale w wypadku poniesienia znacznych szkód na zdrowiu juz od kilku lat zapadają
                                    wysokie odszkodowania (przeciwko szpitalom), a ten przypadek podobnego gatunku.

> ja im bardzo wspulczuje. no ale drzewa maja to do siebie ze czasem spadaja.

zgadza się, ale jest to zdarzenie z gatunku przewidywalnych. tzn. jeśli
                                    jesteśmy zarządcą drogi, przy której rosną stare i kruche topole, to musimy w
                                    porę sie im przyjrzeć i ocenic, czy przypadkiem niektóre gałęzie nie są
                                    nadłamane i nie grożą katastrofą, czy całe drzewo nie jest przeżarte kornikiem
                                    i nie trzeba go w ogóle wyciąć z tego samego powodu itp.

z równym powodzeniem mógłbyś powiedzieć, że ludzie mają to do siebie, że czasem
                                    wychodzą z siebie i dają w pysk bliźnim, no ale jednak muszą za to z zasady
                                    ponieść odpowiedzialność :)

• Gość: rado Re: raaado, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 10:33
                                      jottka napisała:

>>
                                      > czekaj, ale ja nie łapię, czego ty sie domagasz - szczegółowego artykułu z
                                      > datami i numerami spraw adm ci nie napiszę, bo nie mam na to czasu ni ochoty,
                                      > więc tylko relacjonuję sprawy znane ogółowi z ogólnopolskich mediów. chcesz,
                                      to
                                      >
                                      > poprzeglądaj archiwa gw czy rzplitej.

nie o artykul chodzi mi o podstawe prawna rzekomej uprzywilejowanej
                                      reprywatyzacji mienia koscielnego o ktrej mowilas. kolega zdziwiony czy jak mu
                                      tam podal cos z 1971 r. co wydaje mi sie nierealne.

>
                                      > 'szybsza ścieżka' w wypadku kościoła polegała na tym, że oddawano mu od razu
                                      > (tj. od początku lat 90tych) obiekty i ziemie, do których zgłosił roszczenia.

bajki. kto oddawal i na jakiej podstawie?

w
                                      >
                                      > wypadku innych podmiotów oświadczono, że trzeba czekać na pełną ustawę
                                      > reprywatyzacyjną, która uporządkuje wszystkie problemy. a w miarę narastania
                                      > problemów (np. kwestii zabużan) załatwiano je cząstkowo lub starano się
                                      spychac
                                      >
                                      > na ubocze.

no wlasnie nie w warszawce i np w krakowie miasto oddawalo bylym wlascicielom
                                      kamienice bez czekania na ustawe i nic sie nie stalo. a w poznaniu oddawalo
                                      spadkobiercom na posdstawie sfalszowanych testamentow.

>
                                      >
                                      >
                                      > > nic to nie obrazuje to propagandowy cwiek wbity w glowe niewiniatek w czas
                                      > ie
                                      > > prl.
                                      >
                                      > ciem rozczaruje, ale pojęcie spekulanta jest dużo starsze niż prl :) już w
                                      > 19wiecznej literaturze sie pojawia, lichwiarza zastępując. ogólnie oznacza
                                      > człowieka, który bogaci sie dzięki ciemnym interesom, a nie pracy rąk
                                      własnych.

to sie nazywa zlodziej. nie spotkalem sie nigdzie poza prl ze spekulatnem
                                      jeslinawet byl uzywany wczesniej to prl to zawlaszczylo zupelnie. lichwiarz to
                                      czlwoiek bioracy durze prcenty a w biblii bioracy procent w ogole.

>
                                      >
                                      > > zakmnac go. w czym problem?
                                      >
                                      > co tez i zrobiono. to był przykład wykorzystywania funkcji duchownej i
                                      > skojarzeń, jakie się z nią wiążą (uczciwość, rzetelność, oddanie sprawom
                                      > wyższym itp. :),

jak ktos ma takie skojarzenia to mocno bladzi.

>
                                      > > no i sie podporzadkuje nie ma innej mozliwosci. nie wiadomo tylko co bedzi
                                      > e
                                      > > jakby nikt kosciola nie chcial kupic. zreszta ja na ich miejscu oglosilbym
                                      >
                                      > > upadlosc i wtedy nie trzeba by splacac wirezyciela.
                                      >
                                      > 1. cała dyskusja toczy sie z powodu chętny się znalazł :)

no ale juz okazuje sie ze itaknie moze go kupic bo niemozliwa jest egzekucja z
                                      przedmiotow kultu.

> 2. nie wiem, czy parafia może upadać - upadłość ogłasza się przede wszystkim
                                      w
                                      > celu sanacji firmy, to nie bardzo widzę, na czym tu ta sanacja miałaby
                                      polegac.

sanacja czyli odrodzenie juz bez dlugow jak chociazby skolwin u nas.

>
                                      >
                                      >
                                      > > no zalezy mi si wydai ze nie bylo jeszcze takich duzych sum.
                                      >
                                      > ale w wypadku poniesienia znacznych szkód na zdrowiu juz od kilku lat
                                      zapadają
                                      > wysokie odszkodowania (przeciwko szpitalom), a ten przypadek podobnego
                                      gatunku.

ze szpitalami to wiesz jak jest. kolega ma zeznawac przeciwko koledze a bieglym
                                      jest ich kolega. malo jest bardzo takich wyrokow. masz stowarzyszenie
                                      poszkodowanych przez bledy lekarskie.

> > ja im bardzo wspulczuje. no ale drzewa maja to do siebie ze czasem spadaja
                                      > .
                                      >
                                      > zgadza się, ale jest to zdarzenie z gatunku przewidywalnych.

no to prosilem cie zebys przewidziala kiedy na mnie spadnie.

tzn. jeśli
                                      > jesteśmy zarządcą drogi, przy której rosną stare i kruche topole, to musimy w
                                      > porę sie im przyjrzeć i ocenic, czy przypadkiem niektóre gałęzie nie są
                                      > nadłamane i nie grożą katastrofą, czy całe drzewo nie jest przeżarte
                                      kornikiem
                                      > i nie trzeba go w ogóle wyciąć z tego samego powodu itp.

a i tak przy wietrze moze cos spasc.

>
                                      > z równym powodzeniem mógłbyś powiedzieć, że ludzie mają to do siebie, że
                                      czasem wychodzą z siebie i dają w pysk bliźnim, no ale jednak muszą za to z
                                      zasady ponieść odpowiedzialność :)

czlek ma wolna wole moze nie dac blizniemu w pysk. drzewo nie moze sie opanowac
                                      i galezie zrzuca. roznica zasadnicza. pozdrawiam rado
                                      • Gość: rado Re: raaado, aneks IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 11:01
                                        jest podstwawa dobrze mowil pan zdzwiony czy zorientowany MP 1990.5.39
                                        pozdrawiam rado
                          • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 17:54

> wkurza mnie zachowanie kosciola w tej sprawie,
                            > trza bylo dawno wywiazac sie z naleznosci finansowych,
                            > a nie czekac, az to wszystko urosnie do takich kwot
                            > i rozmiarow, w gre wchodzi przeciez czlowiek, ktory zostal
                            > kaleka na cale zycie... przyzwoitosc tak nakazuje...
                            > a tej jednak zabraklo w tej sytuacji zdecydowanie!!!

jak sie odwolywali to zajelo troche czaasu. generalnie tez uwazam ze jak
                            zasadzone (chociaz moim zdaniem troche przesadzil sad z ta suma) to powinni
                            zaplacic. pytanie kto. parafianie? wszyscy wierniw polsce?

>
                            > natomiast kupienie kosciola, zrobienie w nim disco lub
                            > muezeum ateizmu to juz sa gesty majace wydzwiek spoleczny...
                            > urban msci sie przez cale zycie za to,

no to dosc nieszczesliwy facio ktory jest swiecie przkonany ze nikt go nie
                            kocha im jest starszy tym bardzij mu wspolczuje. pozdrawiam rado
                            • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 19:52
                              gwoli ścisłości to w ramach tej umowy gminy muszą oddać tą ziemię za darmo
                              bez żadne zapłaty .co do tej baby jak rado ją nazwał to ma ona całkowitą
                              rację ,tym bardziej że od poczatku chciała sprawę załatwić polubownie
                              ale tak jak powiedziała jotka została olana przez tych pożal sie boże
                              przedstawicieli boga na ziemi .zrobili tak bo czują się w polsce ponad
                              prawem ,są arogancy pełni pychy i buty ,a jak znajdą się w śród nich naprawdę
                              wielcy ludzie (ksiądz tchisner)to są spychani na boczny tor i w mniejszości.
                              • absztyfikant Re: licytacja 02.11.03, 20:17
                                Jest wiecej wspanialych ksiezy: ks. prof. Michal Czajkowski, ks. Stanislaw
                                Musial, bp. Tadeusz Pieronek, abp. Jozef Zycinski, śp. bp. Chrapek czy
                                Prowincjal Zakonu Dominikanow w Polsce ojciec Maciej Ziemba.
                                • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 20:23
                                  zgadzam się to są naprawdę prawdziwi krzewiciele słowa bożego ale nie zmienia
                                  to mojego zdania że są w mniejszości i to nie oni kreują wizerunek
                                  kościoła ,ww. wymienieni już dawno postulowali aby odciąć się np. od tego
                                  podejrzanego chohsztaplera rydzyka i jak głową w mur ,kościól broni go jak
                                  komuniści socjalizmu.
                                  • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 20:46
                                    piotr33k2 napisał:

> zgadzam się to są naprawdę prawdziwi krzewiciele słowa bożego ale nie zmienia
                                    > to mojego zdania że są w mniejszości i to nie oni kreują wizerunek
                                    > kościoła

mysle sobie ze wizerunek kosciola kreowal J CH reszta sie malo liczy. osoby
                                    wymienione przez absztyfikanta to sam swiecznik kosciola instytucjonalengo w
                                    polsce. jak posluchasz radia z torunia to dowiesz sie ze to przez nich to cale
                                    zlo. a na codzien wizerunek kosciola kreuja wierni a ci sa rozni. zawyczaj sa
                                    malo przjeci zasadami.

,ww. wymienieni już dawno postulowali aby odciąć się np. od tego
                                    > podejrzanego chohsztaplera rydzyka i jak głową w mur ,kościól broni go jak
                                    > komuniści socjalizmu.

kosciol go nie broni kosciol to ludziki take jak ja. oni tez nigdy nie
                                    postulowali zeby sie od niego odciac. oni powolali zespol do spraw specjalnej
                                    troski nad rydzykiem. damy sobie z nim rade. pozdrawiam rado
                              • piotr33k2 Re: i jeszcze jedno do rado 02.11.03, 20:17
                                a o tym że jak polska długa i szeroka miało miejsce masowe sprowadzanie
                                samochodów z zagranicy w ramach tak zwanej darowizny dla kościoła też pewnie
                                nie słyszałeś ? z całum szacunkiem dla ciebie rado, ale nie czytasz chyba
                                tylko i wyłącznie Gońca Niedzielnego ?
                                • Gość: rado Re: i jeszcze jedno do rado IP: 111.111.51.* 02.11.03, 21:03
                                  piotr33k2 napisał:

> a o tym że jak polska długa i szeroka miało miejsce masowe sprowadzanie
                                  > samochodów z zagranicy w ramach tak zwanej darowizny dla kościoła też pewnie
                                  > nie słyszałeś ? z całum szacunkiem dla ciebie rado, ale nie czytasz chyba
                                  > tylko i wyłącznie Gońca Niedzielnego ?

to sie nazywa gosc niedzielny i tego akurat nie cyztam. o samochodach slyszalem
                                  ale nie bylo to jak polska dluga i szeroka. jak najbardzije potepiam takie
                                  zachowania. z szacunkiem pozdrawiam rado
                              • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 02.11.03, 20:28
                                piotr33k2 napisał:

> gwoli ścisłości to w ramach tej umowy gminy muszą oddać tą ziemię za darmo
                                > bez żadne zapłaty .

nie musza a moga. ciezko jest tez pobierac oplate za cudza wlasnosc.

co do tej baby jak rado ją nazwał to ma ona całkowitą
                                > rację ,tym bardziej że od poczatku chciała sprawę załatwić polubownie
                                > ale tak jak powiedziała jotka została olana przez tych pożal sie boże
                                > przedstawicieli boga na ziemi .

nu nu. ksiad znie jest zadnym przedstawicielem Boga. albo inaczej jest takim
                                samym jak i Ty.

zrobili tak bo czują się w polsce ponad
                                > prawem ,są arogancy pełni pychy i buty ,a jak znajdą się w śród nich naprawdę
                                > wielcy ludzie (ksiądz tchisner)to są spychani na boczny tor i w mniejszości.

dobrze ze to ostatnie zdanie dodales. nie mozna tak generalizowac. ksieza sa
                                tylko ludzmi jest w srod nich mase swin zlodziei itd. pewnie tyle samo co i
                                wsrod mieszkancow os sloneczne. moze nawet troche mniej. a tischner nigdy
                                niebyl na marginesie. nigdy sie takim nie czul, a i do dzis jest "guru"
                                katolikow myslacych. pozdrawiam rado
                                • piotr33k2 Re: licytacja 02.11.03, 21:06
                                  rado ja nie wymagam i nie chce abyś świecił oczami i odpowiadał za całe zło w
                                  kościele katolickim, ale nie znaczy to ze mozna chować głowe w piasek i udawać
                                  że wszystko jest ok.
                                  • Gość: przecinack Re: licytacja IP: 81.210.44.* 02.11.03, 21:13
                                    szwindle koscielne sa medialnie bardzo interesujace,
                                    dlatego sie je rozdmuchuje, czasami az nadto,
                                    ja ze wstretem przeczytalem w gw zeznania ksiedza z tylawy
                                    oskarzonego o molestowanie dzieci... takie historie
                                    i glupota ksiezowska jest widoczna golym okiem,
                                    a domyslam sie, ze bedzie jeszcze gorzej, w koncu
                                    ksieza sa odzwierciedleniem spoleczenstwa...
                                    • piotr33k2 Re: licytacja 03.11.03, 00:13
                                      jak to rozdmuchuje ? to lepiej o tym nic nie mówić i tolerować tak jak było do
                                      tej pory?
                                      • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 03.11.03, 06:40
                                        piotr33k2 napisał:

> jak to rozdmuchuje ? to lepiej o tym nic nie mówić i tolerować tak jak było
                                        do
                                        > tej pory?

mowic owszem ale coraz wiecej ludziw polsce zyje tylko tym i z tego sie
                                        utrzymuje. no to chyba lekka obsesja. pozdrawiam rado
                                  • Gość: rado Re: licytacja IP: 111.111.51.* 03.11.03, 06:29
                                    piotr33k2 napisał:

> rado ja nie wymagam i nie chce abyś świecił oczami i odpowiadał za całe zło w
                                    > kościele katolickim, ale nie znaczy to ze mozna chować głowe w piasek i
                                    udawać
                                    > że wszystko jest ok.

dziei ze zwalniasz mnie z odpowiedzialnosci. ja nidy nie twierdzilem ze
                                    wszystko jest ok. pozdrawiam rado
        • Gość: TosT rado: geniusz czy frustrat? IP: 62.233.173.* 09.11.03, 15:46

> najpierw odejdzie od nas rozum. od ciebie juz odszdl wiec wiesz jaki to stan.
          > pozdrawiam rado
          Poruszony głębią wypowiedzi zmuszonu jestem odgrzać stary wątek (sorry, nie mam
          zbyt wiele czasu na przesiadywanie w internecie): rado, musisz być geniuszem
          psychoaanalizy kreśląc mój portret umysłowy opierając się o kilka wyrazów
          przeze mnie napisanych :)
          A może inaczej? Nie napisałem, że jestem fanem Urbana, dyskotek czy też wrogiem
          jakiejkolwiek wiary. Napisałem tylko, że wcześniej czy później u nas też będą
          dyskoteki w kościołach i TY NIC NIE MOŻESZ PRZECIWKO TEMU ZROBIĆ. No czyba, że
          zaczniesz zbierać kasę na kupno tego kościoła, możesz też ubrać się w szaty
          pokutne i przukuć się np. w piątkowy wieczór do drzwi koscioła zamienionego na
          dyskotekę w Maastricht...Kościół to przede wszyskim ludzie i wspólnota, dopiero
          daleko za tym są budynki.
          Poważnie: wyluzuj, mniej agresji i jadu wylewanego na innych. Atakuj problem,
          nie ludzi. No chybam, że twoją frustrację wyładowywał będziesz na żonie i
          dzieciach (jeżeli masz takowe): to już lepiej wyżywaj się na tym fotum :).

Pozdrowienia.

PS1 Słyszałeś wypowiedź biskupa Pieronka na temat tegoż kościoła?
          PS2 Słyszałeś, że ksiądz Jankowski chce kupić jeden ze szpitali trójmiejskich?
          • Gość: e.beata Re: rado: geniusz czy frustrat? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 12:16
            Przecież w Polsce już jest dyskoteka w jednym z kościołów.
            Tylko że ten wcześniej stał pusty.

• Gość: rado U. nie kupi kosciola IP: 111.111.51.* 03.11.03, 06:43
      najnowsza wiesc niesie:
      Jerzy Urban chce kupić majątek parafii w Dalikowie. Prawnicy twierdzą, że
      niemożliwe jest sprzedanie samego kościoła. Jednak redakcja "Nie" chce przejąć
      także cmentarz, a w miejsce plebanii ma powstać agencja towarzyska -
      pisze "Życie Warszawy".

- Niedopuszczalna jest licytacja kościoła, bo według prawa nie podlegają
      egzekucji przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych - uważa Andrzej
      Marciniak, profesor prawa.

- Niejasna jest sprawa cmentarza.

pozdrawiam rado

• Gość: zdziwiony info dla RADO! IP: 212.160.165.* 03.11.03, 09:37
      Dz.U z 1971 nr 16 poz 156, to na poczštek, uwłaszczenie mieniem państwowym. Choć w sumie gdyby podej�ć do tematu tak ja sobie zyczy Rado, to kosciol bylby wlascicielem polowy Polski, niestety. Badajac ksiegi wlasnosci tytulu do gruntu wyszlo by ze cala sciana wschodnia nalezala by do jednego biskupstwa. niestety.
      Co do spadajacych galezi, rado, tutaj juz przesadziles. spadajace galezie sa wypadkiem losowym. jestes w stanie z dosc duza doza dokladnosci przewidziec kiedy spadnie ci na leb. konar zrobil z dziewczyny kaleke, a ona twoim zdaniem powinna, tak sobie mysle, jeszcze ksiedzu podziekowac za to ze ja zblizyl do Boga??? Takim samym sposobem tlumaczyly sie Gminy podczas pierwszych procesow o zlamane na nieodsniezonych chodnikach nogi, A po co babcia sie pcha na ulice podczas odwilzy??? czy babcia nie mogla siedziec przed telewizorem??? czy ta dziewczyna musiala wylazic??? ja proponuje pozwac ja o odszkodowanie za zniszczenie cmentarza!!!
      Placz o wysokosc odszkodowania jest zalosny, i kompletnie nie na miejscu!!!
      niech matka tej dziewczyny nazwana tutaj "BABĽ" wstydzi sie ze proboje bronic interesu swojego dziecka. O�mielila sie bowiem naruszyc mir ksiedza proboszcza i splonie za to w piekle bezboznica!!!
      ach, jak wskazuje rok to przebszydle komusze syny uwlaszczyly czarniutkich, wiedz moze choc troszke wdziecznosci?
      p.s. ze współczesno�ci
      M.P.z 1990 r. nr 5 poz. 39
      • Gość: rado Re: info dla RADO! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 11:55
        Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> Dz.U z 1971 nr 16 poz 156, to na poczštek, uwłaszczenie mieniem państwowym.

w 71 roku mowili o zwrocie mienia koscielnego? mozesz dac cytat?

Badajac ksiegi wlasnosci tytulu do gruntu wy
        > szlo by ze cala sciana wschodnia nalezala by do jednego biskupstwa.

glupota nie biskupstwa a diecezji jak juz i nie jednego bo na tamtych terenach
        bylo ich troche poza tym mase wielkich prywatnych wlascicieli ziemmkich ktorych
        jak jestes komunitsa mozesz nazywac obszarnikami ja ich nazywam ziemianami.

niestety.
        > Co do spadajacych galezi, rado, tutaj juz przesadziles. spadajace galezie sa
        wy
        > padkiem losowym. jestes w stanie z dosc duza doza dokladnosci przewidziec
        kiedy
        > spadnie ci na leb.

???? to ty jakas wrozka jestes? mozesz mi przewidzec co na mnie spadnie? pleace

konar zrobil z dziewczyny kaleke, a ona twoim zdaniem powin
        > na, tak sobie mysle, jeszcze ksiedzu podziekowac za to ze ja zblizyl do
        Boga???

nalezy jej sie odszkodowanie pisalem chyba ze im bradzo wspulczuje. pytanie czy
        takie wielki czy sad chcial sie wyzyc i dopieprzyc "czarnym"

> Takim samym sposobem tlumaczyly sie Gminy podczas pierwszych procesow o
        zlaman
        > e na nieodsniezonych chodnikach nogi, A po co babcia sie pcha na ulice
        podczas
        > odwilzy??? czy babcia nie mogla siedziec przed telewizorem??? czy ta
        dziewczyna
        > musiala wylazic???

nigdy nic takiego nie mowilem.

> Placz o wysokosc odszkodowania jest zalosny, i kompletnie nie na miejscu!!!
        > niech matka tej dziewczyny nazwana tutaj "BABĽ" wstydzi sie ze proboje bronic
        i
        > nteresu swojego dziecka. O�mielila sie bowiem naruszyc mir ksiedza proboszcza
        i
        > splonie za to w piekle bezboznica!!!

po co znowu wprowadzasz takie tony?

> ach, jak wskazuje rok to przebszydle komusze syny uwlaszczyly czarniutkich,
        wie
        > dz moze choc troszke wdziecznosci?

no wlasnie ten jezyk. pozdrawiam rado
        • Gość: e.beata Re: info dla RADO! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 14:17
          >"no ja tez sie nie dziwie w koncu to tragedia. chodzi mi tylko o antykoscielne
          zaslepienie i fobie. pozdrawiam rado

Rado jakie zaślepienie i fobie??? Zaślepieni to są ludzie na wsi którzy
          oskarżają matkę a nie kościelną administrację!
          Zaślepieni są przedstawiciele kościoła, którzy walczyli przez 6 lat aby nie
          płacić i pomimo wyroku walczą nadal. Kościoła który miłosierdziem powinien się
          kierować, dobrą wolą itp, itd.
          To nie fobie antykościelne tylko głosy przeciw chciwości i pazerniactwu.
          Gdyby to się stało na parkingu policyjnym, to zaprawdę przejawiałabym tutaj
          fobię mundurową ;-))).

Mówisz, ze to także z twoich pieniędzy...
          Ja zgadzam się aby ta dziewczyna otrzymała odszkodowanie z moich pieniędzy.
          Bardziej wkurza mnie ich marnotrawienie przez polityków zarządzających
          gospodarką. Wkurzają mnie pensje w agencjach rządowych które idą też z moich
          pieniędzy.

p.s.
          ciekawa jestem, czy gdy twojemu dziecku spadnie kawał tynku na głowę podczas
          mszy, też będziesz taki wielkoduszny.

• Gość: rado Re: info dla RADO! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 10:23
            Gość portalu: e.beata napisał(a):

> >"no ja tez sie nie dziwie w koncu to tragedia. chodzi mi tylko o antykoscie
            > lne
            > zaslepienie i fobie. pozdrawiam rado
            >
            >
            > Rado jakie zaślepienie i fobie??? Zaślepieni to są ludzie na wsi którzy
            > oskarżają matkę a nie kościelną administrację!

poczytaj tu w tym watku niektore glosy niczym sie nie roznia od tamtych.
            generalnie palaja nienawiscia do wszystkiego co ma jakikolwiek zwiazek z
            kosciolem. jak po obu stronach bedzie taka postawa to bedzie wojna religijna.

> Zaślepieni są przedstawiciele kościoła, którzy walczyli przez 6 lat aby nie
            > płacić i pomimo wyroku walczą nadal.

kazdy ma prawo walczyc przed sadem o swoje prawa. jakby z twojej posesji spadla
            mi na leb galaz to bys nie walczyla tylko poszlabys do domu po 400 tys?

> To nie fobie antykościelne tylko głosy przeciw chciwości i pazerniactwu.
            > Gdyby to się stało na parkingu policyjnym, to zaprawdę przejawiałabym tutaj
            > fobię mundurową ;-))).

no nie ale nie mowilo by sie o niebieskiej zachlannej mafi pedofilow itd.

>
            > Mówisz, ze to także z twoich pieniędzy...
            > Ja zgadzam się aby ta dziewczyna otrzymała odszkodowanie z moich pieniędzy.

no to musisz im wyslac :)

> Bardziej wkurza mnie ich marnotrawienie przez polityków zarządzających
            > gospodarką. Wkurzają mnie pensje w agencjach rządowych które idą też z moich
            > pieniędzy.

mnie tez ale to juz nie ma nic do rzeczy.

>
            > p.s.
            > ciekawa jestem, czy gdy twojemu dziecku spadnie kawał tynku na głowę podczas
            > mszy, też będziesz taki wielkoduszny.

nie zarzadam 1 mln zl odszkodowania i renty dla calej rodziny. a jak sie nie
            uda to zlicytuje cala diecezje i zrobie w kazdym kosciele burdel.
            pozdrawiam rado
            • Gość: przecinack pax pax pax IP: 81.210.44.* 04.11.03, 10:44
              raaaado, burdele zrob na plebaniach, a nie w kosciele,
              poza tym, po co sie denerwowac... luuudzie, badzmy dla
              siebie po prostu mili... przeciez to jest mozliwe, nie?

i tak koscioly beda zamykane, bo coraz mniej ludzi do
              nich chodzi i tak, wiec powoli trza sie z tym oswajac...
              i tym bardziej dbaco wiare, zeby nie wyparowala z czasem...
              • Gość: rado Re: pax pax pax IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 10:59

> raaaado, burdele zrob na plebaniach, a nie w kosciele,
                > poza tym, po co sie denerwowac... luuudzie, badzmy dla
                > siebie po prostu mili... przeciez to jest mozliwe, nie?

znamy sie troche przeciez wiesz ze ja jestem bardzo mily. w calej tej dyskusji
                nie widze nic nie milego. moze jakbym byl ksiedzem to bym widzial ale nie
                jestem wiec nie widze.

> i tak koscioly beda zamykane, bo coraz mniej ludzi do
                > nich chodzi i tak, wiec powoli trza sie z tym oswajac...

niezupelnie tak nadal buduje sie ich sporo a od 3 lat spadek sie zatrzymal. no
                i tez wzrasta jakosc wiernych czyli chodza ludzie ktorzy wiedza po co tam
                chodza a nie dlatego ze taka tradycja.
                pozdrawiam rado
            • Gość: e.beata Re: info dla RADO! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 13:13
              rado proszę rozmawiajmy na poziomie. Nie idz w ślady pewnego pana niemca ;-).

>jak po obu stronach bedzie taka postawa to bedzie wojna religijna.

To wykaż miłosierdzie. Każdy ma prawo do własnego zdania i poglądu. A niechęć
              do instytucji kościoła z nieba nie spadła.

> kazdy ma prawo walczyc przed sadem o swoje prawa. jakby z twojej posesji
              spadla mi na leb galaz to bys nie walczyla tylko poszlabys do domu po 400 tys?

400 tys to nie było. Było mniej tylko odsetki urosły ;-)
              Gdybym tyle miała... ;-) Gdyby wyrok był przez kolejne instancje utrzymywany to
              choćby z żalem, że trzeciego basenu przed domkiem nie wybuduję, ale musiałabym
              zapłacić. A gdybym nie chciała a komornik chciał zgodnie z prawem zlicytowac
              mój majątek to bym psów na matce nie wieszała. Miałabym żal do sytuacji nie do
              matki. Naprawdę rado sytuacja byłaby całkiem inna gdyby kościół nie miał z
              czego płacić i gdyby o instytucję kościoła nie chodziło.

> no nie ale nie mowilo by sie o niebieskiej zachlannej mafi pedofilow itd.

A dlaczego nie?? a czym sobie więc kościół zasłużył??? moze jednak zasłużył??

> no to musisz im wyslac :)

Jak otrzyma odszkodowanie to na pewno będą tam i moje grosze.

> mnie tez ale to juz nie ma nic do rzeczy.

Sprawy jednak łączy mój pieniądz.

> nie zarzadam 1 mln zl odszkodowania i renty dla calej rodziny. a jak sie nie
              > uda to zlicytuje cala diecezje i zrobie w kazdym kosciele burdel.

rado... a gdzie szarość komórek ;-(
              Ta matka też nie zarządała 1 mln i renty dla całej rodziny i to nie ona chce
              zrobić w każdym kościele burdel.

A ciekawa jestem czy gdyby sprawa nie dotyczyła kościoła ale np. SLD lub
              wypadek zdarzyłby sie na nieubezpieczonej sali poselskiej, czy byłaby
              różnica...?
              • Gość: rado Re: info dla RADO! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 21:57
                Gość portalu: e.beata napisał(a):

> rado proszę rozmawiajmy na poziomie. Nie idz w ślady pewnego pana niemca ;-

jakiego niemca?

).
                >
                >
                > >jak po obu stronach bedzie taka postawa to bedzie wojna religijna.
                >
                > To wykaż miłosierdzie. Każdy ma prawo do własnego zdania i poglądu. A niechęć
                > do instytucji kościoła z nieba nie spadła.

no nie spadla jest wynikiem kilkudziesiecioletniej indoktrynacji. ty tez mozesz
                miec milosierdzie. milosierdzie nie dotyczy tylko jednej strony.

>
                >
                > > kazdy ma prawo walczyc przed sadem o swoje prawa. jakby z twojej posesji
                > spadla mi na leb galaz to bys nie walczyla tylko poszlabys do domu po 400 tys?
                >
                > 400 tys to nie było. Było mniej tylko odsetki urosły ;-)
                > Gdybym tyle miała... ;-) Gdyby wyrok był przez kolejne instancje utrzymywany
                to
                >
                > choćby z żalem, że trzeciego basenu przed domkiem nie wybuduję, ale
                musiałabym
                > zapłacić.

no jasne ale widzisz poszlabys do sadu a nie do domu po kase. nie ma w tym nic
                dziwnego.

A gdybym nie chciała a komornik chciał zgodnie z prawem zlicytowac
                > mój majątek to bym psów na matce nie wieszała.

nikt na niej nic nie wiesza.

Miałabym żal do sytuacji nie do
                > matki. Naprawdę rado sytuacja byłaby całkiem inna gdyby kościół nie miał z
                > czego płacić i gdyby o instytucję kościoła nie chodziło.

no jakby ta parafia miala z czego placic to by zaplacila. ciezko cos blizej
                powiedziec o fonasach kosciola ja znam finanse swojej parafi i wcale tak dobrze
                nei jest ale moze z tego powodu ze trawa budowa. no i na wsi ludzie nie maja za
                duzo kaski.

> > no nie ale nie mowilo by sie o niebieskiej zachlannej mafi pedofilow itd.
                >
                > A dlaczego nie?? a czym sobie więc kościół zasłużył??? moze jednak zasłużył??

na co? na takie okreslenie? jak ja poznam jakoas beate pedofilke to bede mogl
                mowic o mafi beat pedefilek?

>
                > > mnie tez ale to juz nie ma nic do rzeczy.
                >
                > Sprawy jednak łączy mój pieniądz.

podatki sa obowiazkowe a datki na kosciol nie to zasadnicza roznica.

>
                > > nie zarzadam 1 mln zl odszkodowania i renty dla calej rodziny. a jak sie n
                > ie
                > > uda to zlicytuje cala diecezje i zrobie w kazdym kosciele burdel.
                >
                > rado... a gdzie szarość komórek ;-(

czemu szarosc? komorki powinny byc wyraziste. z duzymi jadrami ze tak powiem.

> Ta matka też nie zarządała 1 mln i renty dla całej rodziny i to nie ona chce
                > zrobić w każdym kościele burdel.

ale wszystkich niezwykle ciesza te plany.

>
                > A ciekawa jestem czy gdyby sprawa nie dotyczyła kościoła ale np. SLD lub
                > wypadek zdarzyłby sie na nieubezpieczonej sali poselskiej, czy byłaby
                > różnica...?

sld jakby mialo placic nam wszystkim odszkodowania to by sie nigy nie
                wyplacilo. dla mne to dzine rzadac odszkodowania za to ze cos komus na leb
                spadlo. ale pewnie i ja bym zadal. wiec jak mowilem jest wyrok to trzeba go
                wykonac. pozdrawiam rado
    • Gość: gotyk Re: Urban kupuje licytowany kosciol na dyskoteke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 00:24
      Mmmmmm, mmmmm. Hej młody gwardzisto smutek zwalcz i strach. Przecież na tym
      piachu za trzydzieści lat przebiegnie z pewnością, jasna, długa, prosta,
      szeroka jak morze Trasa Łazienkowska i z brzegiem zetknie drugi brzeg, na
      którym twój ojciec legł, la,la, laaaa, la, la, la, la.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka