06.11.03, 09:01
Forum z przylbica ruszylo!

Wyglada na to, ze bedzie to forum politikum:(
chcetni do wladzy beda krytykowac konstruktywnie oczywiscie obecna wladze
Obserwuj wątek
    • jottka Re: ALE JAJA! 06.11.03, 12:06
      a ty sie czego spodziewałeś?
      • Gość: JACEK Re: ALE JAJA! IP: 64.9.159.* 06.11.03, 12:52
        A ty siem jottka zarejestrowywujesz?
        • jottka Re: ALE JAJA! 06.11.03, 12:58
          nie

prawdę mówiąc, za naiwne i obraźliwe uważam licznie wyrażane oświadczenia, że
          pod nickiem każdy kłamie, bluzga i znieważa, a pod nazwiskiem nagle nabierze
          ogłady i głęboka mądrość z jego/ jej ust popłynie. innymi słowy - redakcja mi
          oświadcza w zawoalowanej formie, że jako jottka jestem nieodpowiedzialnym
          tchórzem, a dopiero jako kasia nowak moje opinie nabierają wiarygodności.

wystarczy rzucić parę razy okiem na forum, żeby się zorientować w jakości i
          kalibrze wypowiedzi poszczególnych nicków, a jeśli np. jacyś politycy bądź inne
          siły władne są zbyt leniwe, by to zrobić, to jest ich problem :)

no chyba, że chodzi o to, że teraz to laura musi sie tłumaczyć z bluzgów
          niedowarzonych forumowiczów, a jawne forum ten trud z niej zdejmie. ale wnioski
          pozostają te same.
          • hsps Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:05
            jottka napisała:
            > prawdę mówiąc, za naiwne i obraźliwe uważam licznie wyrażane oświadczenia, że
            > pod nickiem każdy kłamie, bluzga i znieważa, a pod nazwiskiem nagle nabierze
            > ogłady i głęboka mądrość z jego/ jej ust popłynie. innymi słowy - redakcja mi
            > oświadcza w zawoalowanej formie, że jako jottka jestem nieodpowiedzialnym
            > tchórzem, a dopiero jako kasia nowak moje opinie nabierają wiarygodności.

Zgadzam się w STUPROCENTACH !!!

• Gość: JACEK Re: ALE JAJA! IP: 64.9.159.* 06.11.03, 13:15
              Dobra obserwacja ;-)

Ja mam tylko nadzieje ze cale to przylbicowe forum moze
              troche odpolitykuje nasze "kiedys"swietne miejskie forum
              jakim bylo forum # 1
              • skuter70 Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:46
                zaklad o czerwonego schlodzonego bosmana , ze forum sie nie odpolitykuje

otwarta przylbica bedzi zamieszkiwana przez gora 5 osob, a jezeli wypowiedzi
                nie beda publikowane przez wybiorcza to bardzo szybko bedzie martwa
          • laura74 jottka 06.11.03, 15:20
            Nikt przeciez nie sugeruje i nie sugerowal, ze wszyscy forumowicze anonimowi sa
            z definicji wulgarnymi lgarzami. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy anonimowi
            forumowicze sa z natury rzeczy niewiarygodni. Ale - zdarzaja sie jednostki
            bluzgajace, nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje - i
            odstraszajace innych. Czasem jest ich na tyle duzo, ze atmosfera robi sie zbyt
            ciezka i nieprzyjemna, by prowadzic normalna dyskusje o Szczecinie, o tym co
            sie w nim dzieje, co dla miasta i ludzi jest wazne. A my chcemy o tych sprawach
            rozmawiac, chcemy umozliwic mieszkancom spokojna dyskusje - i temu miedzy
            innymi ma sluzyc FzPP.

Tekst o tym, jakobym musiala sie tlumaczyc z ksztaltu i tresci forum potraktuje
            jako zart.
            • hsps Re: jottka 06.11.03, 15:43
              laura74 napisała:

> Nikt przeciez nie sugeruje i nie sugerowal, ze wszyscy forumowicze anonimowi
              sa
              >
              > z definicji wulgarnymi lgarzami. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy anonimowi
              > forumowicze sa z natury rzeczy niewiarygodni. Ale - zdarzaja sie jednostki
              > bluzgajace, nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje - i
              > odstraszajace innych. Czasem jest ich na tyle duzo, ze atmosfera robi sie
              zbyt
              > ciezka i nieprzyjemna, by prowadzic normalna dyskusje o Szczecinie, o tym co
              > sie w nim dzieje, co dla miasta i ludzi jest wazne. A my chcemy o tych
              sprawach
              >
              > rozmawiac, chcemy umozliwic mieszkancom spokojna dyskusje - i temu miedzy
              > innymi ma sluzyc FzPP.

Nie za bardzo rozumiem :
              czy ci "normalni" nie są w stanie sami rozpoznać "jednostki bluzgajace,
              nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje" i poprzez niereagowanie
              wprowadzać znowu "równowagę" ?
              Udział jawny w nowym forum nie zwiększa ani o milimetr prawdopodobieństwa, że
              wszystko co tam zawarte jest szczere i prawdziwe. Będzie przyciągał głównie
              mniej lub bardziej spragnionych słuchaczy politykierów, którzy zazwyczaj nie
              operują faktami tylko interpretacją owych. (Nawiasem mówiąc tych jawnie
              bluzgających postów nie ma aż dużo, że to nie Wersal to chyba każdy zauważył)
              Pożyjemy, zobaczymy - na szczęście nie jest to przymus, można pokibicować.

P.S. I jeżeli piszesz "jednostki" to nie jest to wylewanie dziecka z kąpielą ?
              Tzn., że owe "jednostki" wygrały ?
              • absztyfikant W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:48
                Nie wiem czy przywolanie akurat Wersalu jako dobrym przykladem na miejsce z
                wysoka kultura. Pomijam fakt, ze dwor tam zamieszkujacy musial od czasu do
                czasu zmieniac miejsce pobytu z powodu braky toalet. Mowiac wprost zalatwiano
                sie pod siebie, a choroby weneryczne, hmmm. Nie myto sie tez wcale. Peruki
                noszono, bo od tych chorob z reguly sie lysialo, a smrod z powodu braku toalet
                byl niewyobrazalny. Dlatego tez uzywano perfum.
                • hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:56
                  Użyłem "Wersalu" w przenośni, od lat jest to "symboliczny" synonim
                  dla "wyższych sfer". Jak było w rzeczywistości nie musimy się sprzeczać. W
                  żadnym filmie "historycznym" (chyba oprócz Jabberwocky, częściowo) nie udało
                  się oddać tej "pachnącej rzeczywistości".
                  • absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:57
                    A szkoda... Ogrody maja za to fantastyczne. Od niedawna trzeba za nie placic
                    mnostwo pieniedzy. Mam na mysli oplate za zwiedzanie.
                    • hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:07
                      absztyfikant napisał:

> A szkoda... Ogrody maja za to fantastyczne. Od niedawna trzeba za nie placic
                      > mnostwo pieniedzy. Mam na mysli oplate za zwiedzanie.

Zgadzam się w pełni, że Wersal oprócz ogrodów jest ... nudny. To już wolę
                      spędzić czas, na ławeczce z flaszką Bordeux,... na Montmartre.
                      • absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:08
                        A wlazisz tam na gore pieszo, czy wwozisz sie kolejka ?
                        • hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:14
                          absztyfikant napisał:

> A wlazisz tam na gore pieszo, czy wwozisz sie kolejka ?

Pieszo. Stąd koniecznie potrzebny relaksik na ... ławeczce.
                          • absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:18
                            Ja sie tam kiedys zgubilem... W czasie zwiedzania bazyliki Sacre Coeur
                            odlaczylem sie od gromadki i polazlem oglada mimow. A potem musialem dralowac
                            az do Champs de Mars, gdzie byl nasz transport.
                            • Gość: e.beata Re: W sprawie Wersalu IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 11:02
                              To z górki miałeś ;-)
            • jottka Re: jottka 06.11.03, 20:10
              w moim poście był zwrot 'w zawoalowanej formie' :) to miłe, że redakcja uważa,
              że jako forumowicze jesteśmy generalnie mili i sympatyczni, ale wnioski na
              temat jawnego forum nie ulegają przez to zmianie.

po pierwsze - jest trudne w realizacji, że tak powiem. wyjątkowo dożartego
              dyskutanta in spe trzeba, żeby chciało mu sie latać w godzinach pracy na
              pobożnego, żeby tam się rejestrować, nie mówiąc już o takich, co w szczecinie
              nie mieszkają. ja rozumiem, że jak jacek do ciebie napisze czy może ewentualnie
              nawet ja :), to się coś da zrobić. ale na wejściu nie przewidzieliście takiej
              możliwości, czyli mniej lub bardziej świadomie ograniczyliście dyskusję do
              tutejszych. emigrantów krew zalewa z definicji

po drugie - skąd pewność, bo tej nie rozumiem, że rejestracja pod nazwiskiem
              zapewni kulturę i poziom? obejrzenie kilku losowych programów w tv, gdzie nie
              tylko nazwisko, ale i całą personę widać, świadczy o czymś zupełnie przeciwnym.
              w tej chwili admini mają prawo (i czynią z niego czasem użytek) do blokowania
              szczególnie uciążliwych opryszków sieciowych albo też wpływają na nich innymi
              sposobami. to nie jest argument wystarczający do powołania rejestrowanego forum.

po trzecie - styl to człowiek. nie wiem, czy hsps, skuter, franekkk czy cała pt
              reszta ma ochotę się 'dekonspirować' :) po to, zeby sobie spokojnie z nimi
              pogadać, nie muszę się nigdzie zgłaszać z zaświadczeniem i nawet jeśli ktoś
              wepcha sie w wątek, to nie szkodzi. czasem nawet rozszalały wariat pod naszym
              dobrym anonimowym wpływem sie cywilizuje :)

po czwarte - rozmowa pod nickiem zapewnia często nie tyle wolność w bluzganiu,
              co swobodę wypowiedzi. student 'kajtuś' dyskutujący z profesorem 'wacusiem'
              mogą dojść w zanickowanej dyskusji do ciekawszych wniosków niż zrobią to pod
              nazwiskami. innymi słowy - studentowi widok pana prof odbierze przytomność
              umysłu i utrudni komentowanie wypowiedzi :)
              • skuter70 Re: jottka 07.11.03, 08:41
                > po pierwsze - jest trudne w realizacji,

jest. ale nikt nie ma obowiazku tego robic
                tak jak nie musisz pisac na forum rowery albo seks tak nie musisz pisac na
                przylbice, szczegolnie ze masz poprzednie anonimowe forum, ktore zyje i ma sie
                coraz lepiej:)

ja nie wierze w rozruszanie fourum z przylbica ale uwazam, ze pomysl jest OK

>
                > po drugie - skąd pewność, bo tej nie rozumiem, że rejestracja pod nazwiskiem
                > zapewni kulturę i poziom?

zapewnic nie zapewni ale mysle, ze czlowiek znany z nazwiska bedzie sie
                bardziej zastanawial nad tym co pisze
                I w wielu wypadkach trudniej bedzie pisac brednie.
                Zeby podac glupi przyklad to ja np. nie napisze na takim forum , ze jestem
                zawodowym koszykarzem :)

>to nie jest argument wystarczający do powołania rejestrowanego forum

argument wystarczajacy do powolania takiego forum jest bardzo prosty:
                wlasciciel forum tak zdecydowal:)

> po to, zeby sobie spokojnie z nimi
                > pogadać, nie muszę się nigdzie zgłaszać z zaświadczeniem

ciagle nie musisz tego robic
                forum anonimowe nie zostalo zamkniete

jedyny problem z rejestrowanym forum jaki ja widze wynika z tego, ze co
                niektorzy dyskutanci sie znaja
                gdybym np. ja wpisal sie na forum dla rycerzy to taki np. franiu-włodek
                automatycznie na forum tajnym obwiesci to calemu swiatu i moja anonimowosc na
                dotychczasowym forum trafi szlak

Nie rozumiem dlaczego tak sie handryczysz:)
                1- dostalas mozliwosc wyboru
                2- pare osob z forum zna cie z nazwiska i jakos zyjesz z tym problemem:)

• jottka niunia, 07.11.03, 13:23
                  że tak powiem :) wyraziłam opinię, kiedy mnie o to zapytano, po czym okazało
                  sie, że nie jestem w niej odosobniona. osobiście nic do tego foruma nie mam,
                  niech sobie żyje bądź zdycha w spokoju - a na większość twoich zarzutów
                  odpowiedziałam była we wcześniejszych postach, zapewne ponadludzką intuicją
                  wiedziona

poza tym ty dzisiaj zmywasz, żeby ci sie nie wydawało
    • absztyfikant Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:48
      Jesli beda publikowane "na papierze", to na forum bez przylbicy zalegna sie
      tlumy. Nie wiem czy o to akurat chodzilo.
      • franekkk Re: ALE JAJA! 07.11.03, 13:33

tłum:

- drogi marku czy nie sądzisz że....
        - a tutaj akurat wielce czanowny marku nie mogę się zgodzić
        - no nie do końca mogę się zgodzić ze swoim przedmówcą markiem
        - mnie markowi powyższa opinia marka nie do końca przemawia do...
    • skuter70 a na forum dla rycerstwa dialog sie rozwija:) n/t 07.11.03, 14:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka