Dodaj do ulubionych

Sedina jak Colleoni?

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 09:59
Drodzy Forumowicze,

Wczoraj w czasie dyskusji na zupelnie inny temat Mike102 przypomnial jak to
za jego namowa szczecinianie i GW sprawili, ze na placu Lotnikow pojawil sie
kondotier.

Wiele raz dyskutowalismy na Forum o tym co stalo sie z pomnikiem Sediny.
Oryginal najprawdopodobiej nie zostanie odnaleziony, ale pocztowek z jej
wizerunkiem chyba troche pozostalo, nieprawdaz? Co powiecie na to zeby zaczac
akcje majaca na celu wykonanie kopii pomnika podobnie jak to sie stalo z
Colleonim? Szczecinowi przydalby sie jakis dodatkowy "morski symbol" oprocz
marynarza na placu Grunwaldzkim. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Sedina jak Colleoni? 25.11.03, 10:02
      ze wszystkich pomnikow ku chwale..., wole oczyszczalnie sciekow i zadbana
      zielen. Moze byc katolicka.
      • swarozyc Re: Sedina jak Colleoni? 25.11.03, 15:27
        swarozyc napisał:

> ze wszystkich pomnikow ku chwale..., wole oczyszczalnie sciekow i zadbana
        > zielen. Moze byc katolicka.
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''
        Widze ze nikt nie chce katolickiej zieleni. OK niech bedzie bezprzymiotnikowa
        jak was urazilem...
        >
        >
        >
        • Gość: dalila Re: Sedina jak Colleoni? IP: 217.153.159.* 07.12.03, 22:22
          jastem za (zielenia oczywiscie!).
          Czy ktos wie cos na temat stadionu bylego klubu PIONIER ?
          Prosze o konkrety. Pytanie kieruje takze do radnego Arkadiusza Litwinskiego.
          • arkadiusz_litwinski Re: Sedina jak Colleoni? 08.12.03, 09:03
            N ostatniej sesji 3-go grudnia z porządku obrad usunięto uchwałę dotyczącą
            protestu w sprawie nowych koncepcji zagospodarowania tego terenu.Stało się tak,
            gdyż radni uzyskali od Z-cy Prezydenata L.Chwata informację o rpzmowach, które -
            podobno w coraz lepszej i konstruktywnej atmosferze - prowadzą przedstawiciele
            Uniwersytetu Szczecińskiego, spółki będącej właścicielem terenu, a także
            Prezydenta. W grę wchodzi podobno doprowadzenie do zamiany terenu tak, by
            właścicielem stał się U.Sz., który odtworzy tam funkcję sportowo-
            rekreacyjną.Rozmowy trwają już miesiąc, ale nie sądze by w tym roku się
            zakończyły.
    • absztyfikant Re: Sedina jak Colleoni? 06.12.03, 15:16
      Idea przezacna. Popieram. Te kotwice robiace za sedine zreszta nigdy mi sie nie
      podobaly. Gdyby polaczono otwarcie zrekonstruowanej Sediny z regatami, to bylby
      to piekny iscie morski akcent.
      • Gość: tkkno Re: Sedina jak Colleoni? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 14:03
        Ja tez jestem absolutnie ZA!!! miasto nie musi byc same w finansowaniu
        rekonstrukcji. To powinna byc inicjatywa obywatelska! Ludzie, nie tylko nasze
        wladze powinny dbac o nasze miasto, my tez mozemy cos dla niego zrobic,
        najsmieszniejsze jest to ze zaczyna sie od symboli. Ale nie ma to jak symbol,
        ktorego w Szczecinie niestety brak. Sedina ma szanse. pozdrawiam
    • absztyfikant podbijam 06.12.03, 15:35

• arkadiusz_litwinski Re: Sedina jak Colleoni? 06.12.03, 16:50
      W latach 1995-1996 miałem okazję dość szczegółowo rozpoznać temat. Korzystając
      z instytucjonalnego wsparcia ( nie byłem wtedy radnym ) Towarzystwa Przyjaciół
      Szczecina - we współpracy z p.Małgorzatą Paszkowską Miejskim Konserwatorem
      Zabytków - nawiązaliśmy kontakt z przedstawicielami Domu Szczecińskiego w
      Lubece. Udało się doprowadzić do sytuacji w której pojawiły się deklaracje ze
      strony byłych szczecinian, co do współfinansowania rekonstrukcji Sediny.Koszt
      prac kalkulowano wówczas na 500-600 tysięcy zł. Był pomysł by zwrócić się do
      fundacji Boscha i innych podobnych, ale na początek powiniej pojawić się wkłąd
      własny ze srony miasta.Choć sytuacja budżetu była wówczas lepsza niż obecnie
      Prezydent Sochański wyraził obawę, że wyasygnowanie np. 100 tys. zł ze środków
      miasta będzie źle widziane w sytuacji, gdy nie wybudowano jeszcze pomnika Ofiar
      Grudnia 70, czy też pomnika Niepodległości na prawobrzeżu. I tak pomysł
      upadł.Dzisiaj chętnie posłucham Waszych opini, choć sytuacja z pewnością nie
      jest łatwiejsza ;). W Gorzowie Wielkopolskim się to jednak udało: od kilku lat
      na nibyrynku stoi spiżowa panna z wiaderkami i żabą ( taka tamtejsza Sedina).
      Pozdrawiam.
      • absztyfikant Re: Sedina jak Colleoni? 06.12.03, 16:57
        W Niemczech niedlugo do wladzy dojdzie pewnie chadecja z CDU/CSU, wiec moze
        fundacja Konrada Adenauera ? Wezma sobie za koalicjanta tradycyjnie FDP, wiec i
        fundacja Friedricha Naumanna moze cos dorzuci? Zawsze zostaje zbiorka
        publiczna, sponsorzy. Moze senat Berlina sie chociaz symblicznie dorzuci ?

Ciesze sie, ze podejmuje Pan temat. Pozdrawiam.
        • Gość: ząb zupa Re: Sedina jak Colleoni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 17:01
          Jak rany, absztyfikant znowu podejmuje dyskusję na BARDZO WAŻNY dla mieszkańców
          Szczecina temat. Będzie figurka na placu, czy nie będzie. Myślę, że dla
          większości jest to pasjonujące. Może od tego zminiejszy sie bezrobocie, albo
          przyjdą inwestorzy, albo będzie można kupić mieszkania za złotówkę, albo będą
          niższe czynsze, albo usprawni się komunikację, albo...
          • absztyfikant zab czasu 06.12.03, 17:04
            Jak zrozumiesz roznice miedzy zespolem Ich Troje, a Beethovenem to zapraszam do
            dyskusji. Oczywiscie to tylko porownanie majace zainspirowac Cie zabku (pleple)
            do pracy nad soba. Ku zdrowiu !
          • rrado Re: Sedina jak Colleoni? 06.12.03, 17:17
            Gość portalu: ząb zupa napisał(a):

> Jak rany, absztyfikant znowu podejmuje dyskusję na BARDZO WAŻNY dla
            mieszkańców
            >
            > Szczecina temat. Będzie figurka na placu, czy nie będzie. Myślę, że dla
            > większości jest to pasjonujące. Może od tego zminiejszy sie bezrobocie, albo
            > przyjdą inwestorzy, albo będzie można kupić mieszkania za złotówkę, albo będą
            > niższe czynsze, albo usprawni się komunikację, albo...

teraz sie przeknalem ze to jednak twoja wina. po cholere sie dozywasz. nie
            odpowiadac ci sedina to nie zagladaj tu nawet. pozdrawiam rado
      • absztyfikant spizowa panna w Gorzowie 06.12.03, 17:00
        A nie jest to cos na ksztalt poznanskiej Bamberki ?:)
        • Gość: ząb zupa Re: spizowa panna w Gorzowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 17:03
          Zajrzyj na podforum "kto nami rządzi" i odpowiedz na pytania.
          • arkadiusz_litwinski Re: spizowa panna w Gorzowie 06.12.03, 17:11
            Gość portalu: ząb zupa napisał(a):

> Zajrzyj na podforum "kto nami rządzi" i odpowiedz na pytania.

Odpowiadam na pytania mi zadawane, lub poruszam te kwestie, co do których mam
            jakieś nowe informacje, lub specyficzny pogląd.
            Pozdrawiam
            • absztyfikant Re: spizowa panna w Gorzowie 06.12.03, 17:12
              Panie Arkadiuszu, ten oszolom mowil do mnie.
        • arkadiusz_litwinski Re: spizowa panna w Gorzowie 06.12.03, 17:06
          absztyfikant napisał:

> A nie jest to cos na ksztalt poznanskiej Bamberki ?:)
          >
          Tak jakby, tylko, że zamiast dzbana dwa wiaderka. Poznań we współpracy z
          Kulczykiem prawdopodobnie nabył jedną z rzeźb Mitoraja.Tam jakoś można, tam
          jakoś nikt nie krytykuje.
          • absztyfikant Re: spizowa panna w Gorzowie 06.12.03, 17:09
            Kulczyk tez kwadryge na fronton Teatru Wielkiego/Opery Narodowej ufundowal.
            Mowi sie, ze woznica ma twarz Waldka Dabrowskiego.:)) A moj adwersarz to ta
            sama osoba, ktora uparcie twierdzi, ze jestem PB. Nie radze z nia dyskutowac.
            Zwykly oszolom.
    • absztyfikant podbijam (no text) 07.12.03, 21:11

• Gość: Martiner Re: Sedina jak Colleoni? IP: 217.153.159.* 07.12.03, 21:51
      Jeśli do akcji nie włączy się i nie zacznie jej promować szczecińska prasa
      toten swietny pomysł zginie w odchłani szczecińskiego forum...niestety.Hmm a
      może sms na Sedine , tylko 2,88 plus vat czy coś taiego zorganizować...
    • mike102 Re: Sedina jak Colleoni? 08.12.03, 11:08
      Temat Sediny byl juz walkowany wielokrotnie, bardzo doglebnie i profesjonalnie
      na tym forum.

Ja od siebie moge dodac tylko ze miesiac temu bylem w Warszawie. Majac troche
      czasu obejrzalem sobie myjakowy odlew Colleoniego oraz kwadryge na teatrze.
      Colleoni jest ewidentnie gorszy od naszego (nasz jest naprawde cackiem). Forma
      musiala byc kiepskiej jakosci bo wiele rysow i szczegolow jest splyconych badz
      zatartych. A kosztowalo to NAS 300 kafli. Oczywiscie myjakowy pomnik ma
      naprawiona uzde.

Kwadryga jest ok, ale nie jest cudem. Ja akurat b. lubie takie klasycystyczne
      rzezby wiec to co jest w Berlinie - np. na Bramie Brandenburskiej, albo Apollo
      i Artemida walczacy z bestiami przed pinakoteka to mnie rozwalaja. Przy nich
      kwadryga wyglada jakos tak niechlujnie (zreszta tez robota myjaka, wiec ogolnie
      gosc jest cienki). Koszt 4 koni, lodzi i Apolla - 2 mln.

Przywolywanie pomniczkow z Poznania albo Gorzowa jest nie na miejscu bo Sedina
      to zupelnie nie ta skala:
      www.bildindex.de/bilder/MI02950a02a.jpg
      Pytanie jaki bylby koszt odtworzenia pozostawie otwarte. Mysle ze 2 mln ktore
      wzial rektor ASP od Kulczyka za ozdobienie teatru to przesada. Po drugie czy
      koniecznie replike Sediny trzeba wykonywac w kraju? Na Ukrainie jest wielu b.
      zdolnych artystow a ceny 5 razy tansze...
      • absztyfikant Re: Sedina jak Colleoni? 08.12.03, 16:31
        No to do dziela !
        • mike102 Co proponujesz? 12.12.03, 10:57
          absztyfikant napisał:

> No to do dziela !
          >

OK. co poroponujesz?
          Jakie kroki i jakie dzialania powinno sie zrobic by doprowadzic do odbudowy
          Sediny wg Ciebie???
          • absztyfikant Re: Co proponujesz? 16.12.03, 12:48
            Podrzucic temat radnym, "Gazecie", albo zainicjowac powstanie spolecznego
            komitetu odbudowy Sediny. Nic innego nie przychodzi mi do glowy.
    • ztforka Re: Sedina jak Colleoni? 09.12.03, 13:03
      Sedina jak wiadomo była symbolem Szczecina. Gdyby tak zrobić reprodukcję i z
      powrotem na plac Tobrucki... Byłoby genialnie! Jestem za. Tylko pytanie, skąd
      wziąć na to pieniądze i kto by to zrobił? I czy nasz prezydent ksenofob sie
      zgodzi na przedwojenny symbol Szczecina?
      • Gość: malky A co na to Radna MJW? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 15:26
        Moze daloby rade sklecic jakas koalicje wokol Sediny w Radzie? Moze i
        kolega Napieralski tez by sie dolaczyl? No i co Wy an to zeby przy okazji w
        koncu zrobic cos z wolajaca o pomste do nieba ul. Sw.Ducha, transformatorownia
        etc... ?
        • absztyfikant Re: A co na to Radna MJW? 10.12.03, 15:12
          Radna MJW ma 52% poparcia, wiec pomysl moze poprzec tylko w 48%... No chyba,
          gdyby Sedina miala miec jej twarz. Przeciez MJW to nasza szczecinska
          Marianna* !!!

*nie mylic z Jurczykiem, ktoremu radna wlasnie zalatwia mieszkanie - mam na
          mysli te francuska Marianne.
      • Gość: gosia Re: Sedina jak Colleoni? IP: *.asternet.pl / 82.145.65.* 09.12.03, 22:59
        popieram a najlepiej jakby zorganizować jakieś zebranie dyskusję czy wręcz
        manifest o tym co w szczecinie ma powstać. przecież my żyjemy i miasto też
        • Gość: Grazioso Re: Sedina jak Colleoni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 12:17
          Jestem za! Poprośmy naszego najbardziej popularnego znawcę histori
          Szczecina /dla mnie jest nim p.Ryszard Kotla/, niech media nagłosnią i zróbmy
          zrzutę. Sedina to kobitka, zgrabna, a nie KoN Leoni z recami pustemi. Na
          początek może małe Sedinki? Model rzeźby jest /podobno/ w Muzeum naszymś
          którymś lub w Bibliotece
    • absztyfikant podbijam:)))))))))) 10.12.03, 15:52

• Gość: malky Co wiec proponujecie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 14:21
        Nalezaloby bowiem jakis harmonogram dzialan przygotowac, czy jak?
        • Gość: brasu Re: Co wiec proponujecie? IP: 213.155.188.* 11.12.03, 17:27
          Własnie , bo większość tych dyskusji jest jałowa i nie pociąga za sobą żadnych
          działań...
          • Gość: malky Do A.Litwinskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 08:38

Jest Pan w stanie pociagnac ta kampanie jako mlody, aktywny radny?
            Byloby dobrze gdyby Panska obecnosc na Forum nie ograniczala sie tylko do
            poinformowania nas o tym jaka rzezbe postawil sobie Gorzow...
            • arkadiusz_litwinski Re: Do A.Litwinskiego 12.12.03, 12:39
              Tak jak już pisałem ( nie tylko o Gorzowie) kiedyś już zainicjowałem taką
              akcję.Na swej drodze napotkałem wówczas wielu życzliwych ludzi, że wymienię
              tylko p. Małgorzatę Paszkowską (obecnie Jankowską) Miejskiego Konserwatora
              Zabytków, p.Krystynę Pohl z Głosu Szczecińskiego, Jerzego Gajdę ówczesnego
              prezesa Towarzystwa Przyjaciół Szczecina.Oczywiście mam nie mniej niż wówczas
              ochoty by się tym zająć, choć niewątpliwie sytuacaj bynajmniej nie jest obecnie
              bardziej sprzyjająca. Czy ja jestem najlepszym kandydatem do "pociągniecia"
              tego tematu? Nie jestem o tym przekonany. Po pierwsze poza chęciami, należ mieć
              jescze na to dostateczną ilość czasu. Praca zawodowa i obowiązki radnego
              zajmują mi niemal cały czasu.Do tego dochodzi nieco edukacji i życia
              rodzinnego.Po drugie, być może dla wielu koordynowanie przezemnie działań na
              rzecz Sediny byłoby traktowane jako autopromocja.Nie chcę by moi wrogowie stali
              się wrogami sprawy. Tak się składa, że dzisiaj - w porównaniu z połową lat 90-
              tych (kiedy to po raz pierwszy zajęłem się Sediną)- mam nieco inne możliwości w
              zakresie podejmowania decyjzji i poszukiwania sprzymierzeńców.Te możliwości z
              pewnością oddaje do dyspozycji. Jeśli natomiast
              stanie się to niezbędne - bo nikt inny się tego nie podejmie- zajmę się sprawą
              od A do Z. Niech to forum, ten wątek stanie się zalążkiem szerszej dyskusji na
              ten temat w której odnajdą się często rozproszeni zwolennicy rekonstrukcji
              Sediny.Za kilkanaście dni być może spotkamy się w mniej wirtualnej przestrzeni.

Pozdrawiam
              • Gość: lulep Re: Do A.Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 14:57
                Pierdoły. Powiedz lepiej co myślisz o przekazywaniu na własność mieszkań z
                mieszkańcami do TBS i wstrzymaniu w ten sposób prywatyzacji.
                • arkadiusz_litwinski Re: Do A.Litwinskiego 15.12.03, 07:48
                  Kolego o wdzięcznym imieniu "lulep" odpowiem na Twoje pytanie dotyczące TBS-u
                  bardziej szczegółowo, jeśli założysz taki wątek, bo ten czemu innemu jest
                  poświęcony.Najkrócej rzecz ujmując, jestem przeciwko takiemu podzyższaniu
                  kapitału zakładowego TBS-ów, jeśli maiłoby ono prowadzić do uniemożliwienia
                  prywatyzacji mieszkań komunalnych. W tym przypadku tak się jednak nie
                  stanie.Zapraszam na dzisiejszą sesję RM ( zapewne ok.12.00-13.00).
    • Gość: Lucky Może najpierw Colleoniego skompletować? IP: 157.25.198.* 15.12.03, 08:05
      Brakuje mu w rękach kilku rzeczy, miały zostać uzupełnione a tu zaraz kolejna
      rocznica jego przyjazdu do Szczecina i dalej jest niekompletny!
    • absztyfikant podbijam 28.01.04, 15:43

• Gość: Kicia Re: Sedina jak Colleoni? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 23:29
      Jestem za!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka