yourwalter 20.04.09, 13:21 POWINIEN MU TEN KLUCZ WRECZYC JURCZYK TO PRZECIZ KOLEDZY PO FACHU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc Re: Z tej listy to tylko Wloszczan zasluzyl 20.04.09, 14:03 Bzdura! Najlepszym ciecinianinem byl Hitler, bo skierowal strumien panstwowych pieniedzy na upadly juz Szczecin.. Pamietajcie! Szczecin skonczyl sie w 1918 roku. Bez zaplecza towarowego ze Slaska i Wielkopolski ciecin jest niczym.. po wojnie mial szanse i jakos to wykorzystal, ale dzisiaj slonce juz zaszlo za dzwigi stocznii.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 14:01 czy to sie (inspirowanej przez wyjątkowych szkodników kaczynskich) pisowskiej hołocie podoba czy nie lech wałesa wielkim polakiem i patriotą jest! , he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 20.04.09, 14:05 Spasiba1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 20.04.09, 14:04 Może ktoś z Platformy przetłumaczy co nasz mały geniusz miał na myśli: Zaczepiony przy wejściu na dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich przez stoczniowca, który stracił pracę i prosił o pomoc w ratowaniu stoczni prezydent odpowiedział: "Gdyby było rozwiązanie sam bym jeszcze raz skoczył przez płot, ale tu nie ma rozwiązania. Musimy znaleźć rozwiązanie, ale nie takimi metodami, musimy lepiej wybierać". I nad tym zdaniem intelektualiści z PO i UW będą mądrze kiwać głowami i piać z zachwytu nad głębokością i tragicznym sensem zawartm w metafizyce słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 20.04.09, 14:07 Czy minister Wachowski tez jest jako tłumacz? czy pan prokurator z PRLu Milczanowski wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 14:10 a czemu nie i nie zadał tego pytania czesto podrózujacego prezydenta kaczyńskiego? ,wszak to oni z bratem prze dwa lata nie podjeli nawet rozmów z komisja europejską na temat dotacji dla stoczni która by wtedy załatwiła sprawe że o prywatyzacji nawet (przez litosć dla tych nieudaczników) nie wspomne, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 14:21 a co zrobił cudok z ekipą rozwalił stocznię by na jej gruzach prywatnie zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 14:36 stocznie to rozwalił jarek z leszkiem kaczynskim (za przyzwoleniem solidarnosci) jak wszystko czego sie tkneli zresztą , taka jest prawda i to bynajmniej nie objawiona , he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Dobrze Piotruś że jesteś! IP: 195.72.91.* 20.04.09, 14:50 Co dzień czytasz Wyborczą i już wiesz co masz myśleć, a potem to wszystko nam ciemniakom zawsze w prostych słowach przekazujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
marie-100 Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 14:36 POwtarzam niemal od zawsze - "Medrcowi Europy" POdczas każdej wypowiedzi POwinien towarzyszyć tłumacz symultaniczny, który te jego "mądrości" POprawnie przełoży na język POlski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus siem on myslal ze to jego zasluga IP: *.dynamic.mnet-online.de 21.04.09, 09:46 ze siem nauczyl skakac i chodzic i siem poplakal z kadzenia polprawd jak to on obalal i jak to on chce dobrze ale nie dla siebie niech on siem zamieni z tym ktory nie ma roboty jak on nic nie chce dla siebie to chociaz dla tamtego bezrobotnego niech raz zrobi dobrze hahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Piotrze nie pij tyle i nie bierz narkotyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 14:32 żyj na trzeżwo Odpowiedz Link Zgłoś
dolo-mit Napieralskiego też zróbcie honorowym obywatelem 20.04.09, 15:14 ...miasta Szczecin. Jak taka kandydatura może nie przejść do historii ? Tu dobra rekomendacja. Warto się zapoznać. www.tvn24.pl/-1,1596385,0,1,napieralski-w-luksusowym-hotelu-jak-w-fastfoodzie,wiadomosc.html Taki młody, a już polityka zdążyła go dobrze zepsuć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moralny po polsku Ale paradoks historii- upadła stocznia i Pan LW IP: 217.153.4.* 20.04.09, 16:20 Muszę przyznać że władze Szczecina i Pan Prezydent wybrali najlepszy termin na takie honory - przejdzie on do historii stając się symbolem. Upadły niepotrzebnie największy zakład i duma miasta z pracownikami bez jasnej przyszłości z jednej i ordery z drugiej. Panie Prezydencie- różnica pomiędzy Szczecinem a Gdańskiem jest taka że o Gdańsk Pan i Pana koledzy walczyli jak lwy więc stocznia dalej tam istnieje a nielubiany w Trójmieście Szczecin ze słabymi politytkami bez żadnej koncepcji i woli walki musiał się za stocznią pożegnać. Wytyczna Brukseli była jasna - w Polsce moze zostać tylko jedna stocznia czyli Gdańsk. "G. gadka" typu musiemy walczyć innymi metodami tylko nie wiemy jakiemi" urąga inteligencji młodych i mądrych Polaków. Gratuluję dobrego samopoczucia władzom Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 17:09 Żenada, żenada Panowie z Platformy Obywatelskiej! Najpierw proszę pokazać Młodym debatę TV, Michnik-J Kaczyński, to się dowiedzą jaka była prawda, jak żeście pluli na tą niby legendę! To raz, a drugie to co robicie z naszą Szczecińską Legendą Marianem Jurczykiem, no to za to, pod stienku, jak mawiają Rosjanie, złodzieje jesteście i tyle. Panie Milczanowski, gdzie wtedy byłem? A na Pana wykładach w stołówce Pogotowia Ratunkowego! Wie Pan że wywalczyliście w Solidarności, prawie dynastyczny system żądzenia, nawet Putin się nie odważył brać 3 kadencję, a wy co? Te same mordy od 89r. i tyle, może nie Pan, ale złodziejastawa tam pełno! A PO, te socjalne mieszkania miejskie? Bawcie się naszym kosztem, kara jesze przyjdzie złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 17:59 Doskonale. Gratulacje dla Szczecina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 20.04.09, 18:09 Przed chwilą widziałem w Kronice Szczecińskiej, tą całą żenadę, wy błazny, z PO, Jurczyk twierdzi że nie został zaproszony, a wy powiedzieliście Wałęsie że nie chciał, wy mendy jedne! Mendy i łobuzy, szmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Panie W. dzięki za prawo do wolności słowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 18:24 Dostał ten pan W. ten tytuł, to szkoda, ale trudno. W końcu nie on pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogoń Solidaruchy rules !!! IP: *.chello.pl 20.04.09, 18:53 Yes, yes, yes !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxterier Wybory już nie długo. IP: *.chello.pl 20.04.09, 19:18 Zapamiętamy ci to Bazylu Baranie przy wyborach , a to już nie długo. Nie zaproszenie Mariana Jurczyka na te wszystkie uroczystości jest to esbecka kontynuacja podziału Solidarności i podziemia , która miała już miejsce w Sierpniu 80 roku., potem spektakularny podział , a praktycznie przejęcie władzy przez TWesbeków w 1986 roku. I walka o nie dopuszczenie Jurczyka do wyborów w 89. Teraz tylko pogłębiacie ten stan podziału. Kto to jest jakiś Jurek? Co reprezentował pajac Radziewicz , co nie dawno przepraszał stoczniowców i portowców przy smutnej rocznicy. Co myślą ludzie i mówią w Polsce , albo na Śląsku o Milczanowskim ( kto to jest Olin?)i Wałęsie? Dlaczego Tusk wstawił jego syna na ostatnie miejsce na liście do UE? Czyżby uważał go za idiotę? I Lechu szuka dobrego słowa i ocierania łez u swoich pracowników. Dla mnie na tron możecie posadzić Dodę, miała by tu większy szacunek . Historii i pamięci nam nie wymażecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzys59 Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 19:15 Jest to nagroda za działalność za okres29.12.1970-19.06.1976.Niech nasz Nasz Narodowy Bohater wypowie się na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan1 Re: Dostał obywatelstwo od kołtuństwa 20.04.09, 20:32 Którzy oprócz Milczanowskiego w czasach przemian srali w gacie ze strachu przed esbecją a wręczył osobiście oszust mieszkaniowy. Obrzydliwe sku...syństwo i zakłamanie. Sobiepan ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxterier Re: Dostał obywatelstwo od kołtuństwa IP: *.chello.pl 20.04.09, 21:31 Ponoć Milczanowski dostał wyrok 2 lata za działalność opozycyjną , gdzie jest ten prokurator co go skazywał , gdzie jest ten sędzia ? Jak się nazywa, jaką ma teraz emeryturę , może dalej wyrokuje? Gdzie siedział Milczanowski , czy ktoś to pamięta , może są jeszcze ludzie , co z nim siedzieli . Kto organizował przywitanie Milczanowskiego na dworcu? w jakim celu? Czy innych tez tak spontanicznie witano? Strasznie dziwne to było dla mnie już wtedy. Czy jest film nagrany z tej szopki przez esbecję. chętnie bym zobaczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sramnaUBekistan Dzień dobry, cześć i czołem - jestem UBolek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 20:41 pytacie skąd się wziąłem ? Jestem wesoły uBolek mam na przedmieściu dworek. Pytacie skąd na to wziąłem? Za młodu się uwinąłem ! Był ze mnie wielki zuch, kablowałem solidnie za dwóch. Kiedy kasy nie chcieli już dać pomyślałem: psia ich mać. Tak się na nich zawziąłem że Gwiazdę wnet wyciąłem. Zasłużyłem się wtedy wielce, chodzili mi na pętelce. W nagrodę miałem sanatorium Victoria przy nim to prosektorium. W Sztokholmie Nobla mi przyznali, z Kiszczakiem żeśmy się rozbrechtali. I wszystko dobrze by było gdyby czerwonych nie powaliło. Czaru Magdalenki doświadczyli, Bałtyk wódki my tam wypili. Z tego chlania sama bieda, do roboty wziąć się trzeba. Prezydentem mnie ustanowili, chyba jaja se zrobili. Rządzić było całkiem miło, zwłaszcza jak się akta paliło. Esbecy też się wyrobili, szantażować rzadko przychodzili. I tak było fajnie, cacy nim nastąpił reżim kaczy. Z teczek Bolka wydziobali, szlag by trafił tych krasnali ! Mag Donald też nie lepszy, ciągle coś o cudach pieprzy. Mam już tego wszystkiego dość, zamknę się Wam na złość ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo kwiaty wręczal Stopyra :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:17 Prezydent Szczecina w czasach wprowadzenia stanu wojennego. No pięknie!!! :))))) Pasuje do Wałęsy jak ulał! Odpowiedz Link Zgłoś
tateti Re: kwiaty wręczal Stopyra :))) 20.04.09, 22:57 Nazwałbym to chichotem historii :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dumny Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.static.espol.com.pl 20.04.09, 22:33 ja sie ciesze i gratuluje !!! sporo zdjęć : www.naszemiasto.stetinum.pl/pl/wiadomosci/zasluzeni_dla_szczecina_wiadomosci/Lech_Walesa_honorowym_obywatelem_Szczecina/page/1 Odpowiedz Link Zgłoś
cieka-wy Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 20.04.09, 22:54 < czy to sie (inspirowanej przez wyjątkowych szkodników kaczynskich) pisowskiej hołocie podoba czy nie lech wałesa wielkim polakiem i patriotą jest! , he he.> Podczas gdy kaczuszki nawet do pięt nie dorastrają Wałęsie.Jako mieszkaniec Szczecina jestem dumny z tego że Lech Wałęsa został honorowym obywatelem naszego Miasta. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 21.04.09, 00:21 to całuj go w te pięty, może jest na bosaka jak na zdjęciu w samolocie , jak mu Danuśka ubierała .hit w NIE J.Urbana. Właśnie już cała wierchuszka lewicy bratała się Z Wałęsą i stała w jego obronie. Został tylko Urban , no panie Jerzy tylko pan nie poparł Wałęsy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Jurczyk mówił ze nie dostał a PO że wysłai zprosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 10:41 kto z was kłamie. Dlaczego PO teraz ustanowiło honorowego a nie kilka lat wcześniej czyzby chodziło o to by za miejskie pieniądze kampanię robić?Sp-rytnie żecie to zrobili. I na marginesie co takiego wałek zrobił dla szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczta polska Re: Jurczyk mówił ze nie dostał a PO że wysłai zp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:02 Poczta na działki nie chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
anamar mikroby 21.04.09, 12:27 choćby kaczyńscy żyli tysiąc lat (czego im serdecznie życzę)nie osiągną nigdy nawet 1% tego co osiągnął wałęsa.można mieć do niego masę zastrzeżeń,ale to człowiek,który przeszedł już do historii,co dla większości jego oponentów może być tylko niedoścignionym marzeniem.rozumiem wściekłość braci,wałęsa zresztą jako pierwszy się na nich poznał,ale zrozumcie i wy:przez tą wściekłość jesteście jeszcze mniejśi... Odpowiedz Link Zgłoś
as9943 Re: mikroby 21.04.09, 12:42 jeszcze nikt nikomu nie zaproponował po debacie że mu nogę może podać ,faktycznie to przeszło do historii.moze kaczory nie chciały się znizyć do poziomu tego robola i miały dosyć wstydu z wałkiem i wachowskim ,obrazaniem intelektualistów jakimiś obiadami drawskimi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mikroby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 13:12 No akurat w obrazaniu intelektualistów Kaczynscy sa mistrzami ! To chyba kompleksy. A dlaczego nie brali udziału w walce z komunizmem , w dziele wywalania Rosjan z Polski , w budowie nowej Polski? Bo byli szaraczkami? Bo owczesna opozycja nie chciała z nimi miec nic wspolnego? Bo sie bali? Ktoz to wie? Latwo teraz strugac bohaterow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: mikroby IP: *.chello.pl 21.04.09, 15:13 A Wałęsa w którym momencie brał udział w walce z komunizmem, może przy flaszce i suto zastawionym stole z Kiszczakiem w Arłamowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: mikroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:20 zazdroscisz bo ty wowczas piles ze kochankiem twojej zony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Ech, głupi! IP: *.chello.pl 21.04.09, 06:22 Zajmujecie się Bolkami i Palikotami a tu: "Rzeczpospolita": Rząd chce wprowadzić dodatkową składkę, z której finansowana byłaby pomoc dla osób wymagających stałej opieki. Odprowadzaliby ją wszyscy podlegający ubezpieczeniu zdrowotnemu, łącznie z rolnikami - czytamy w "Rzeczpospolitej". Nad takim rozwiązaniem pracuje zespół złożony z przedstawicieli resortów pracy i zdrowia oraz parlamentarzystów i ekspertów. Przewodniczy mu senator PO Mieczysław Augustyn. "Rz" informuje, że składka miałaby się wahać między 1 a 1,5 proc. dochodu. Byłaby w całości finansowana z dochodu ubezpieczonego, a więc zmniejszyłaby dochody pracujących. Gazeta szacuje, że przy średnim wynagrodzeniu brutto wynoszącym 3,1 tys. zł wyniosłaby 31- 47 zł miesięcznie. Uzyskane w ten sposób 6-8 mld zł zasiliłyby odrębny fundusz, którym zarządzałby NFZ. Bawcie się dalej.... a PO robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uf Re: Ech, głupi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 09:15 kochany Wałesa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logica Wazelina bywa niebezpieczna IP: *.chello.pl 21.04.09, 09:26 Jak to powiedział Krzystek do wałęsy: "Uderzył pan w komunizm jak stutysięcznik..." Chyba nawet dziecko wie, że jak stutysięcznik uderzy w przeszkodę to katastrofa murowana:) Wazelinowanie nie zwalnia od myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina 21.04.09, 09:27 Tak, ale Jurczyk nie zaszedł tak daleko, choć był prezydentem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan1 Re: Jak przyjechał, tak i pojedzie 21.04.09, 09:37 w pizdu! Sobiepan ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejść do czynów Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: 217.153.73.* 21.04.09, 09:59 bo po prostu, młócicie słomę, oni i tak pieprzą takie komentarze, siedzą przy stole i chlejąc wódeczkę nie za swoje przyznają sobie honory, pan, wójt i pleban, ciągle razem, a ty narodzie morda w kubeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Krzystkowy prezent IP: *.chello.pl 21.04.09, 10:09 Wałęsa otrzymał klucze do takiego szczecina miasta budowanego na planach Paryża. bi.gazeta.pl/im/2/6100/z6100502X.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXX Re: Krzystkowy prezent IP: *.chello.pl 21.04.09, 11:52 Mam 60 lat urodziłem i wychowałem się w SZCZECINIE ze wstydu na stare lata chyba trzeba będzie się wyprowadzić TO STRASZNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina na uniwersytecie szczecińskim IP: *.chello.pl 21.04.09, 13:06 Wystąpił popularny "Kabaret Łowcy B' W programie "Idźcie matoły na Wybory" Wrzawa i entuzjazm , oraz spontaniczne oklaski podnosiły temperaturę auli w naszej alma mater. Aplauzowi i bisom nie było końca. www.baltyckie.pl/assets/img/news/%C5%82owcy.b43.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: Krzystkowy prezent 21.04.09, 13:15 Gość portalu: xXX napisał(a): > Mam 60 lat urodziłem i wychowałem się w SZCZECINIE ze wstydu na > stare lata chyba trzeba będzie się wyprowadzić TO STRASZNE werwolf? Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Decyzja Rady Szczecina to wstyd i hańba! 21.04.09, 13:51 1. Wałęsa nie przecierał drogi do wolności (cały czas się "opieprzał" i działał na szkodę zakładów w których pracował!). Robili to Wyszkowski, Walentynowicz, Gwiazda, Szołoch, Lenarciak i inni!!! 2. W grudniu 70 Wałęsa rozpoznawał na milicji na zdjęciach protestujących stoczniowców (dla SB!) oraz podpisywał zobowiązanie do współpracy, z którego potem ochoczo się wywiązywał (ponad 20 płatnych, obszernych donosów na kolegów z pracy!!!). 3. W 1980 roku został głównie dzięki SB i PZPR "przywódca strajku", po to, by można było "oddać władzę" jednocześnie jej nie oddając! (gwarantował to Wałęsa, któremu strach przez ujawnieniem przez SB i PZPR jego konfidenckiej przeszłości uniemożliwiał uczciwe i niezależne postępowanie - mógł być manipulowany!). 4. Nie wiem zupełnie, czym zasłużył się Wałęsa w roku 88 (chyba obijactwem, cwaniactwem finansowym, "życiem na gapę" na koszt społeczeństwa oraz rozwaleniem i zniszczeniem związku Solidarność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: front 242 Re: Decyzja Rady Szczecina to wstyd i hańba! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.09, 17:40 Wszystko co napisales to prawda,ale ta meda(Walesa) ma jak narazie za mocne plecy.....Robia z niego wielkiego bochatira dla durnego ludu i lud lyka ten kit...Rece opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex A jakaś wioska w Polsce... IP: *.chello.pl 21.04.09, 17:08 ...chce nadać honorowe obywatelstwo piosenkarce Madonnie. Dają jej też sztukę gruntu ażeby się tam osiedliła. Na wjeździe obok nazwy wsi napisali "tu prawdopodobnie zamieszka Madonna". Może by tak w Szczecinie coś podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: front242 Co za WSTYD!Bolek powies sie! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.09, 17:35 Bolek honorowym obywatelem mojego miasta?!Boze dzieki Ci te juz w Szczecinie nie mieszkam..... Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan1 Re: Przestańcie biadolić 21.04.09, 19:08 Waleza co mial dostać, to dostał. Wszyscy to widzieli i już pojechał w pizdu. Krzyż mu na drogę. Sobiepan ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Honorowy BOLO IP: *.globalconnect.pl 21.04.09, 19:29 I znowu uprawianie pijaru. Zakłady padają, coraz więcej dziur zamiast placów budowy, ale co tam, mamy honorowego "Bolo". dla mnie lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze strony pis list otwarty IP: *.chello.pl 22.04.09, 15:35 W czasie laudacji wygłoszonej na cześć Lecha Wałęsy, pan Andrzej Milczanowski, wspominając lata walki z komunistycznym zniewoleniem, zadał publicznie pytanie wobec krytyków Lecha Wałęsy: „ gdzieście wtedy byli?!” Pytanie to pan Milczanowski stawiał już wcześniej kilkakrotnie, rozumiem, że ma ono sugerować, że Lech Wałęsa w samodzielnej walce obalił komunizm a wszyscy ci, którzy go krytykują to gromada tchórzy, którzy w czasie wielkiej próby siedzieli cicho jak mysz pod miotłą. Te słowa i sugestie obrażają tysiące, często bezimiennych, byłych działaczy opozycji niepodległościowej, którzy włożyli niegdyś swój trud w podziemną walkę z sowiecką okupacją a obecnie są przez pana Milczanowskiego obdzierani z tej zasługi tylko dlatego, że mają inne poglądy polityczne i inaczej postrzegają historię i osobę Lecha Wałęsy. To próba zwykłego zafałszowania historii. Te słowa obrażają mnie i wielu moich przyjaciół i kolegów z Prawa i Sprawiedliwości, np. Leszka Duklanowskiego, jednego z bardziej znanych szczecińskich działaczy podziemnej „Solidarności”, Kazimierza Drzazgę organizatora konspiracyjnej „Solidarności” Polic i Nadodrza, Macieja Kopcia działacza Konfederacji Polski Niepodległej, Dariusza Kłosa działacza Federacji Młodzieży Walczącej, Piotra Janię uczestnika strajku w porcie w 1988r…. Takich ludzi jest więcej. Różny był nasz wysiłek i zaangażowanie w działalność niepodległościową, ale każdy z nas włożył swoją małą cegiełkę w wielką budowę Polski Niepodległej. Wspólną pracą sprawiliśmy, że w 1989 r. „Solidarność” pod przywództwem Lecha Wałęsy mogła odnieść wielki sukces. Może tylko budzić zdziwienie jak mało uczynili rządzący po 1989 r. by utrwalić i upowszechnić pamięć i obraz wielkiego wysiłku jaki w latach osiemdziesiątych podjęła spora część polskiego społeczeństwa angażując się w różnorodne inicjatywy opozycyjne. Dzisiaj pan Milczanowski i jemu podobni usiłują wmówić nam, że to Lech Wałęsa samotrzeć (ewentualnie do spółki z A.Milczanowskim) wywalczył niepodległość, obalił berliński mur a na koniec wziął szturmem Moskwę. Proszę wybaczyć, ale taka teza może budzić jedynie uśmiech politowania i podejrzenie albo o megalomaństwo albo o próbę budowy kultu jednostki i zawłaszczenia historii. Powiem panu Milczanowskiemu więcej: walczyliśmy wtedy o Polskę wolną i demokratyczną, gdzie prawem wolnego obywatela jest zarówno posiadać swoje poglądy jak i mieć wolność do ich głoszenia. Polskę gdzie prawo do głosu w publicznej debacie obojętnie na jaki temat będzie miał każdy obywatel a nie tylko klan namaszczonych czy też zasłużonych (choćby w najszlachetniejszej i bohaterskiej walce). Pan Milczanowski tym wyobrażeniom o wolności i demokracji zaprzecza. Leszek Dobrzyński, uczestnik opozycji niepodległościowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Serdyński Re: list otwarty IP: *.chello.pl 22.04.09, 16:49 Zakładając, że ten list jest autentyczny... Przejawem jakże demokratycznej postawy polityków PiS-u mającej na celu zapewnienie wolności zabierania głosu osobom o odmiennych poglądach jest niezliczona ilośc wystąpień pp. Kaczyńskich, w których odzierali z godności wiele, wiele osób. Co do meritum, czyli interpretacji słów p. Milczanowskiego to kolejny już przykład absolutnego mijania się z prawdą! Trzeba było uczestniczyc w spotkaniu, wysłuchac całości wystąpienia i oszczędzic Sobie i nam wystąpień pełnych przekłamań i osądów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością. Ale w imię demokratycznych (?)zasad, które się głosi ogłasza się bojkot, a następnie ogłasza się list otwarty. Bez komentarza. Co do faktów: pytanie "gdzieście wtedy byli?!" w żadnym stopniu nie odnosiło się do wielu tysięcy znanych i nieznanych osób, którzy nie bacząc na okoliczności dawali dowód na umiłowanie Ojczyzny. Odnosiło się ono (moim zdaniem) do tych wszystkich, którzy i dziś dezawuują dokonania bohaterów czasu Przełomu. Insynuowanie p. Milczanowskiemu zapominanie o innych (także i tych, którzy obecnie związali się z PiS-em)jest po prostu niegodziwością. Nie pierwszą niestety... Pozdrawiam kolegę radnego, Leszka Duklanowskiego z PiS-u, cichego bohatera tamtego czasu. Odnosząc się z szacunkiem do Pana, jako uczastnika opozycji niepodległościowej apeluję o wyzbycie się nienawiści, która wyziera z każdego Pańskiego słowa. Życząc przeżywania więcej pozytywnych uczuc i odczuc, pozostaję z poważaniem - Jerzy Serdyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolf jak z podręcznika... IP: *.chello.pl 22.04.09, 18:02 W ostatnim punkcie poradnika "Jak zwyciężyć w dyskusji": gdy nie masz argumentów i czujesz, że przegrywasz, musisz przejść do ataku zarzucając przeciwnikowi złe intencje. Możesz np. powiedzieć, że jest przepełniony nienawiścią, złością,że kierują nim złe emocje..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.uznam.net.pl 22.04.09, 21:56 Lech zasłużył na to piękne i wspaniałe wyróżnienie. Kochani oponenci-prosty chłopak z Popowa , absolwent Przyzakładowej, Zasadniczej Szkoły Zawodowej POM zostaje PREZYDENTEM RP z powodu zwycięskiej solidarnościowej fali przemian.Potrzebny był CZŁOWIEK, którego można by było " załatwić " gdyby się nie udało... "Ciemniak,robol" itp- takie epitety były najlepszą gwarancją na taką ewentualnośc. Wałęsa jednak był inteligentnym twardzielem, jego chłopska przebiegłoć ośmieszyła wykształcolnych mądralinskch. To oni zaczynają "szyć buty "swojemu idolowi. "Sikający Bolek" to tylko skromna zapłata za prezydenckie "sukcesy" Wałęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Lech Wałęsa Honorowym Obywatelem Szczecina IP: *.chello.pl 22.04.09, 23:01 Ty jesteś taki znawca jak on mędrzec. Na Uniwersytecie podobno coś nie zaiskrzyło mimo ,że maładież sprawdzona. Odpowiedz Link Zgłoś