Dodaj do ulubionych

Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ?

30.11.09, 20:51
Rozumiem, ze tramwaj jest potrzebny ale .......

1) czy warto wydawać te powiedzmy 50 mln zeby zaledwie o 400 metrów
pzyblizyc sie do uniwerku ? to jest góra pare minut drogi.

2) Nie lepiej połączyć najpierw zajezdnie na ul Olimpijskiej z
petlą na Skłodowskiej i dalej starac sie przebic w kierunku koniuch
być może ul. Polną w okolice wrzosów ? Wiem ze to sa plany na wiele
lat do tego nie ma torów na nowej olimpijskiej (zapomniano?) ale
mysle ze wlasnie w taki sposob powinno sie przeprowadzic tory.
Spiecie tej lini (olimpijska-skłodowskiej) da nam łatwiejszy dostęp
do uniwerku i starowki - cześci Bielaw z hipermarkietem, Makro,
wschodniej Skarpy.
W przypadku budowy mostu przy wschodniej i przebudowy torowiska na
pl Daszynskiego i ul. Wschodniej mamy alternatywe.

3) CZy linia powinna przebiec z centrum Grudziadzka lub chełminską z
na wrzosy i powinna tam byc spieta z linia ww z rubinkowa?

4) Czy zbyt duza liczba przystanków tramwajowych i tym samym
czasochlonny dojazd na UMK ( Bielany) np. z Rubinkowa nie spowoduje
ze ludzie wybiora i tak autobus czy samochód?

5 CZy srednicowka tez moze byc ''zatrudniona' przez tramwaj ?

artykuł
torun.gazeta.pl/torun/1,48723,7315441,Tramwaj_coraz_blizej_uniwersytetu.html
Obserwuj wątek
    • hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 21:11
      > 1) czy warto wydawać te powiedzmy 50 mln zeby zaledwie o 400 metrów
      > pzyblizyc sie do uniwerku ? to jest góra pare minut drogi.

Linia tramwajowa zastąpi "15-tkę" - to chyba druga albo trzecia pod względem
      znaczenia i zatłoczenia linia w Toruniu.

Tu nie ma żadnego "czy". Jest pytanie "jak". Nie ma idealnego rozwiązania, ale
      to co wybrano nie jest, moim zdaniem, dobre.

> 2) Nie lepiej połączyć najpierw zajezdnie na ul Olimpijskiej z
      > petlą na Skłodowskiej i dalej starac sie przebic w kierunku koniuch
      > być może ul. Polną w okolice wrzosów ?

Powstanie nowa zajezdnia tramwajowa (bo Sienkiewicza jest za ciasna od bardzo
      dawna). Na Bielawach (naprzeciw Carrefoura, po drugiej stronie Olsztyńskiej).

Mostowy geniusz wymyślił trasę ulicą Wschodnią. To oznacza nie tylko większy
      hałas dla mieszkańców tych domków (będą estetyczne jak zwykle ekrany akustyczne
      - chyba wszyscy marzą by mieć widok z okna na taki ekranik...).

Oznacza również likwidację drogi dojazdowych do posesji od strony ul.Wschodniej...

Dlatego nieobliczalny gejzer samorządowego geniuszu wymyślił... "drogę serwisową".

A to z kolei oznacza, że nie będzie tam torów tramwajowych.

No ale skoro nie będzie torów, to nie będzie połączenia trasy jedynki i dwójki
      na Rubinkowie, a najbliższe jest dopiero na Uniwersyteckiej... więc jak tramwaje
      zjadą do nowej zajezdni na Bielawach z pętli na Olimpijskiej?

I na to menadżer jakości ma odpowiedź - puści się tory ul. Olimpijską, przetnie
      Lubicką i Olsztyńską, bardzo zatłoczone ulice...

A teraz odnoście twojej propozycji - nie możesz tam Polną puścić autobusu?
      Musisz puszczać tramwaj?

Niektórzy rzucali tutaj pomysł tramwaju Średnicową. Cóż, byłem przeciwny, bo
      wydaje mi się że tramwaj między jezdniami drogi 2x2 oznacza większą przeszkodę
      dla pasażerów, może dodatkowe zebry albo przejścia podziemne które również nie
      są sympatyczne. I po co tramwaj średnicową? Autobus może zjechać z trasy i
      wjechać w dowolne osiedle...

Tramwaj ma jednak sens gdy chodzi o SZYBKI przejazd z jednego krańca miasta na
      drugi. I dlatego byłbym nawet "za" tramwajem na Średnicowej, od Rubinkowa (z
      Olimpijskiej) aż po UMK na Grunwaldzkiej (od strony osiedla Brzeziny). Taka
      szybka linia W-Z, z niewielka liczbą przystanków po drodze.

> 3) CZy linia powinna przebiec z centrum Grudziadzka lub chełminską
      > z
      > na wrzosy i powinna tam byc spieta z linia ww z rubinkowa?

W jakiś budżecie AD 2030 Zaleski pewnie znajdzie pieniądze. Na razie tylko
      hojnie gada o potrzebie budowy linie na JAR (i na 90% pójdzie Chełmińską).
      Prezydent jest szczodry w słowach, ale nie ma dla tej propozycji nic konkretnego
      ani w budżecie, ani w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym, ani w Zintegrowanym
      Planie Rozwoju Transportu-Publ na lata 2007-13. Głupią linię na UMK mógł
      wybudować przez 7 lat, bo w końcu o tym mówi się od dekad... Ale on od kilku lat
      "planuje".

Poczytaj, co napisałem o budżecie MZK, poczytać ZPR-TP dla Torunia. Zobacz jakie
      kwoty przeznaczane są na transport publiczny w Toruniu. Jakie to są od lat
      śmieszne nakłady! (wysokość normatywna nakładów na odtworzenie infrastruktury to
      wg. tego dokumenty 17 mln zł... rocznie nie wydawano nawet 1/3 tej kwoty przez
      ostatnie 7 lat.

Poczytaj, a potem głosuj.

> 5 CZy srednicowka tez moze byc ''zatrudniona' przez tramwaj ?

już chyba odpowiedziałem.
      • hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 21:21
        "Liczone jako minimalne wydatki odtworzeniowe (normatywne) powinny się
        kształtować na poziomie 17,7 mln zł rocznie"

- przez ostatnie lata nie wydawano nawet 1/3.

Teraz ma to wzrosnąć - to są gigantyczne pieniądze w porównaniu z latami
        poprzednimi (230 mln zł!) ale biorąc pod uwagę skalę zaniedbać z lat poprzednich
        są to tak naprawdę nakłady dość niewielkie i powstanie z tego stosunkowo mało
        ciekawych projektów, mających wartość i znaczenie dla pasażera.

Ja przynajmniej nic ciekawego nie znalazłem. Samo skrosowanie tramwaju z trasą
        średnicową na Rubinkowie wydaje mi się zupełnie nieuzasadnione - niby co to ma dać?

• hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 21:23
          a już zupełnie kiepsko wyglądają te środki w zestawieniu z inwestycjami drogowymi...

Warto też wspomnieć, że most na Waryńskiego to 467 mln zł za drogę 2x3 z
          tramwajem. To byłoby świetne połączenie dla Torunia!! Znacząco wzrósłby udział
          transportu publicznego!

Ale niestety, geniusz woli most na Rudak... już widzę jak autobusy wyjeżdżają z
          Lipnowskiej na Łódzką by dojechać na Podgórz...

• buckshot Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 21:38
        Ja zawsze wybieralem 1ke i wolalem sie troszke przejsc niz korzystac
        z 15tki ale rozumiem ze ludzie sa leniwi.:) Ale masz racje korzystac
        tez z trejna beda mieszkancy osiedla uniwersyteckiego az po okrezną.
        Eliminacja torów ze wschodniej spowoduje ze mieszkancy Skarpy i
        innych zamieszkujacych wzdluz lini 1ki nie beda mieli korzystnego,
        szybkiego polaczenia z UMK, Mokrym tak jak to jest teraz poprzez
        linie np nr 4. Rowniez w odwrotnym kierunku.
        Istotnym problemem jest tez to ze jest zbyt duza liczba przystankow
        tramwajowych.
        Fakt trejn przecinając Lubicką i Olszynską bedzie komplikowal
        dodatkowo skrzyzowania:)
        • hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 22:48
          niestety, błądzisz.

T1 i T2 zostaną skrosowane na pl. Teatralnym, gdzie ma być przystanek przesiadkowy.

A więc T1 z Rubinkowa pojedzie z pl. Teatralnego zamiast na pl.Rapackiego w
          al.Solidarności a potem Kraszewskiego i w Sienkiewicza przy "gastronomiku".

Natomiast T2 pojedzie z Kościuszki na pl. Teatralny (czy skręci z Odrodzenia w
          al.Solidarności czy wcześniej, w Uniwersytecką, tego nie wiem). W każdym razie
          potem pojedzie przez pl.Teatralny na Rapaka i Bydgoskie.

Nie jestem pewien co do przebiegu T2, ale T1 raczej właśnie będzie jeździł tak
          jak napisałem - z Rubinkowa po staremu i od pl.Teatralnego śladem dwójki, a
          potem nowymi torami. Inaczej po prostu nie byłoby "crossowania" linii, nie
          miałoby sensu mówienie o "stacji przesiadkowej" na pl.Teatralnym.

Być może będzie jakiś T3, albo T4 na Bydgoskie; może podzielą linię T2, skrócą
          ją. Nie wiem dokładnie jak oni sobie to wyobrażają. Dobrze by było zapytać.

Ja w każdym razie proponowałbym zastanowienie się nad zupełnie innymi
          rozwiązaniami - np przedłużeniem linii dzisiejszej jedynki od pl.Teatralnego
          prosto, w Mickiewicza. Zresztą, nie musiałby to być tramwaj - może trolejbus na
          przykład.

Moim zdaniem Bydgoskie "cierpi" posiadając ten tramwaj. Ludzie mają kawał drogi
          na przystanek, a MZK ciągle będzie twierdzić "przecież tam jest tramwaj".

> Ja zawsze wybieralem 1ke i wolalem sie troszke przejsc

no cóż, ja też się wolę przejść ale to nie ma nic wspólnego z planowaniem
          rozwoju sieci. Ludzie nie chcą łazić; starsze osoby nie mogą; jak pada deszcz
          czy jest zimno, spacer to nie jest przyjemność; przekraczanie ruchliwych ulic to
          niebezpieczeństwo i wolniejsza jazda aut w ruchu miejskim, itd.

Możesz się przejść, jak chcesz, na następny przystanek. Studenci może mają
          krzepę. Ale np ludzie na Rubinkowie są raczej starsi i dla nich 10 min to sporo
          czasu.

Jak jesteś w garniaku to pójdziesz w deszcz na przystanek? Nie.

Ale w MZK tego nie rozumieją; wydaje im się że przystanek w odległości 10 min
          jest ok. Nie jest.
          • patrzerealnie Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 23:09
            hecer napisał:
            >
            > Nie jestem pewien co do przebiegu T2, ale T1 raczej właśnie będzie jeździł tak
            > jak napisałem - z Rubinkowa po staremu i od pl.Teatralnego śladem dwójki, a
            > potem nowymi torami. Inaczej po prostu nie byłoby "crossowania" linii, nie
            > miałoby sensu mówienie o "stacji przesiadkowej" na pl.Teatralnym.
            >
            > Być może będzie jakiś T3, albo T4 na Bydgoskie; może podzielą linię T2, skrócą
            > ją. Nie wiem dokładnie jak oni sobie to wyobrażają. Dobrze by było zapytać.
            >

Planowane sa trzy linie tramwajowe : 1 z Olimpijskiej przez Lubicką, Plac Teatralny, Kraszewskiego do Okrężnej; 2 tak jak obecnie z Elany do Merinotexu i nowa linia 3 z pętli na Wschodniej przez Kościuszki, Plac Teatralny, Plac Rapackiego , Bydgoską do Reja. Wszystkie linie mają kursować w szczycie komunikacyjnym co 4-6 minut , po godzinie 20.00 co 15 minut.
            • hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 23:45
              > Planowane sa trzy linie tramwajowe : 1 z Olimpijskiej przez
              > Lubicką, Plac Teatr
              > alny, Kraszewskiego do Okrężnej; 2 tak jak obecnie z Elany do
              > Merinotexu i nowa
              > linia 3 z pętli na Wschodniej przez Kościuszki, Plac Teatralny,
              > Plac Rapackieg
              > o , Bydgoską do Reja. Wszystkie linie mają kursować w szczycie
              > komunikacyjnym c
              > o 4-6 minut , po godzinie 20.00 co 15 minut.

To oznacza co 2-3 min tramwaj na odcinku Kościuszki: pętla na
              Wschodniej-Kościuszki-Odrodzenia. Baaaardzo wątpię.

Pętla na Wschodniej
              miała
              zniknąć
              , o ile pamiętam.

Chyba kiedyś widziałem mapkę na której tramwaj miał iść skrajem osiedla Rubinkowo.
              • hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 30.11.09, 23:47
                O właśnie, tu jest mapka docelowych zmian w układzie tramwajowym.

Bardzo trafnie ocenił go autor tego wpisu, mista78 (bardzo mądry gość). Aberracja.

• hecer Re: Tramwaj coraz bliżej uniwersytetu ? 01.12.09, 00:23
                  www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=28223580&postcount=204
                  nie wkleiło się w poprzednim poście.
            • hecer mapki 01.12.09, 00:23
              jest więc ta mapka:

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ecf05e32fd9ef905.html
              z niej wiadomo, co kryje się w ZPR-TP pod hasłem "krosowanie linii tramwaju na
              rubinkowie"

do likwidacji idzie odcinek od Wschodniej do Elany. Zamiast niego tory pójdą
              północnym skrajem Rubinkowa do pętli na Bielawach, ale powrót będzie inną trasą:
              do Elany wzdłuż ul.Curie, potem do Rubinkowa i dalej już w kierunku Wschodniej.

Alternatywa to połączenie z torami jedynki, czyli linia przebiegałaby z
              Lubickiej w lewo w ul.Przy Skarpie na Rubinkowo II i dalej aż do Elany a potem
              na pętlę na Bielawy. Z powrotem tak samo, tzn z Bielaw do Elany i w Przy Skarpie
              do Lubickiej.

Ul.Przy Skarpie zostanie przedłużona przez targowisko Manhattan i połączy
              średnicową z Lubicką, tak jak to było lata temu zaplanowane.

Skreślone odcinki zostaną usunięte, np tramwaj pojedzie prosto Kosciuszki do
              Grudziądzkiej koło Bumaru. Jedynka skręci już koło OBI w Przy Skarpie i pojedzie
              konstytucji 3 maja, itp.

Samo połączenie tramwajami w ten sposób Rubinkowa jest moim zdaniem bardzo
              korzystne; wszystkie moje rozmyślania zawsze opierałem właśnie o wykorzystanie
              ul.Przy Skarpie jako połączenia tramwajowego. Moim zdaniem niepotrzebnie jednak
              bawimy w takie przedłużanie tramwaju na siłę aż do Olimpijskiej - jedzie skrajem
              lasu przy szpitalu, konkuruje z linią 22 o pasażerów (ta linia pokrywa się na
              znacznym odcinku z T1).

Moim zdaniem powinniśmy wpychać busy na osiedle, na Wyszyńskiego itp. Mówienie
              "ludzie sobie dojdą", albo "tam jeździ tramwaj" (10 minut drogi piechotą) jest
              zupełnie nie na te czasy. Większość ludzi chce dziś wyglądać - MUSI, bo pracuje
              w garniturach, a nie w kufajkach jak kiedyś.

Ale w MZK nie myślą w kategoriach amerykańskich - "CHANGE".

• hecer Re: mapki 01.12.09, 00:40
                jeśli chodzi o zjazd tramwajowy z Kościuszki w Grudziądzką-Warneńczyka....

...to tutaj znowu chodzi o to, by wykorzystać istniejące torowisko do budowy
                drogi 2x2.

Tak przynajmniej ja to widzę. Chodzi o to by północna jezdnia Kościuszki która
                teraz biegnie do Bumaru, szła tam gdzie jezdnia południowa, czyli przy basenie
                elanowskim.

Dzięki temu możliwa jest zapewne budowa jakiejś estakady albo tunelu. Może być
                np tak, że wschodnia jezdnia Grudziądzkiej (z centrum na Gdańsk) pójdzie w
                tunelu a na niej będzie szła jezdnia z Kościuszki do centrum.

albo będzie estakada, tzn północna jezdnia Kościuszki będzie szła do centrum nad
                wschodnią jezdnią Grudziądzkiej.

To pozwoli utworzyć bezkolizyjne skrzyżowanie.

Oczywiście z Kościuszki w kierunku na Gdańsk będziemy jeździć tak jak dziś. I
                tamtędy pojedzie tramwaj.

Nie wiem, dokładnie o co tu chodzi.

Podejrzewam że przebudowa w tym miejscu była związana z budową Trasy Kościuszki,
                czyli przedłużenia ul.Kościuszki aż do Chełmińskiej (zostawiono miejsce przy
                wieżowcach na Głowackiego...ale potem podjęto decyzję o rezygnacji z tej trasy i
                zabudowano teren).

• hecer @patrzerealnie 01.12.09, 00:42
              a skąd to wiesz? może jakieś źródło?:)

• boczipl Re: @patrzerealnie 01.12.09, 11:54
                Byłem na spotkaniu dotyczącym rozwoju sieci tramwajowej w Toruniu we wrześniu i
                właśnie takie plany przedstawiali.

Czyli z tego co czytam, linią 3 z Bydgoskiego nie dojadę na Rubinkowo i będę
                musiał się przesiadać na Teatralnym, czekając po 20-tej do piętnastu minut?
                • hecer Re: @patrzerealnie 01.12.09, 17:35
                  trzy linie łatwiej zsynchronizować, więc 15 min. nie będzie.

Poza tym podstawą kom-publ jest konkurencja w dojazdach do pracy względem
                  transportu indywidualnego. Kluczowy jest przedział od 6 do 18.

Bardziej martwi mnie pokrywanie się nowych "dwójki i trójki". To oznacza, że
                  albo będziemy mieli za dużo tramwajów na odcinku Uniwersytecka-Wschodnia, albo
                  za mało na odcinku Reja-pl.Teatralny.

Nie wierzę że wszystkie linie będą w szczycie kursować co 6 minut. To by
                  oznaczało że na Kościuszki jeżdżą co 3minuty.

Poza tym dla osiedla na Bażyńskich lepsze są busy niż gonienie na tramwaj przez
                  jezdnię. Lepiej mieć bliżej przystanki i podjechać na tramwaj.

Ale widzę że na dźwięk słowa "przesiadka" wszyscy reagują alergicznie. A to jest
                  podstawa NISKICH cen. Połączenia punkt-punkt są bardzo drogie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka