Dodaj do ulubionych

Zmarł płk. Ryszard Kukliński !

IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 11.02.04, 13:54
Zmarł człowiek. Wiwelka szkoda!
Czy w naszej świadomości Pan pułkownik będzie postrzegany jako bohater
narodowy czy nie ?
Według mnie Pan Ryszard Kukliński zasługuje na miano bohatera narodowego,
wolnej i niepodległej ojczyzny, w której ówczesny Sąd w 1984 roku skazał go
na karę śmierci za pracę dla obcego wywiadu i za poinformowanie zachodu o
nadchodzącym wprowadzeniu stanu wojennego!
Po tym wyroku skonfiskowano majatek jaki pozostawił Pan Kukliński w Polsce a
do jego domu w Warszawie wprowadził się ówczesny Premier PRL-u Pan Zbigniew
Messne.
Czy mielibyśmy wolną, niepodległą ojczyznę bez takich ludzi jak Pan płk.
Ryszard Kukliński ?!
Obserwuj wątek
    • Gość: b3ut Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 11.02.04, 14:19
      Zasługi miał, ale bohaterem narodowym raczej bym Go nie nazwał. Zresztą jeśli
      ktoś po latach związuje się z ludźmi pokroju pana Parysa to nic dobrego z tego
      nie wychodzi
    • ivica Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 14:29

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=10690656
      • Gość: szteter Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.uci.uni.torun.pl 11.02.04, 15:37
        hmmm pamiętam jak w pracy z polaka piszac o Konradzie wallenrodzie zamiesciłem
        jego postać i tą całą historię hmmm cześć jego pamięci! spotkał się ze swymi
        dwoma synami którzy zginęli w niewyjasnionych okolicznosciach
        dziekuje panie ryszardzie!
        (i)
        • Gość: k13 Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: 217.97.134.* 11.02.04, 15:41
          Wydaje mi sie, ze bardzo dobrze to ujal Walesa: Kuklinski to bohater, ktorego
          nie nalezy nasladowac.
          Czesc Jego pamieci.
          • sdb Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 17:03
            powtorze wypowiedz prof. Nałęcza, odpisuje sie pod tym obiema rekami(poza tym
            ze poswiecilem duzo czasu studiowaniu poczynan Pilsudskiego):

"Zazdroszczę ludziom, którzy w sprawie płk. Kuklińskiego łatwo ferują wyroki i
            wypowiadają niepodważalne sądy. Ja akurat czuję się bezradny, a to wskutek
            niewiedzy. Bo co naprawdę o nim wiemy? Tylko to, co sam mówił o sobie albo co
            mówili o nim generałowie PRL-owskiej armii. Poświęciłem wiele czasu na
            wyjaśnianie związków piłsudczyków z wywiadem austriackim i wiem, że dociekanie
            prawdy, nawet po wielu latach, jest niesłychanie trudne. Dlatego uważam, że z
            kategorycznymi stwierdzeniami na temat Kuklińskiego trzeba się wstrzymać do
            czasu ujawnienia wyświetlających sprawę materiałów. Dziś nie można stwierdzić,
            czy kierowały nim szlachetne intencje czy chęć czerpania zysku ze zwyczajnej
            służby szpiegowskiej.

Mam ponadto wrażenie, że stosunek do sprawy płk. Kuklińskiego bardziej
            ilustruje poglądy polityczne niż chęć dojścia do prawdy.

Czy uważa Pan, że ludzie potępiający Kuklińskiego to ci, którzy pragną
            nobilitować PRL?

- Wielu ludzi przeprowadza bardzo kategoryczny rozrachunek z PRL, a mimo to
            mają nieheroiczny wizerunek pułkownika. Nie wykluczam również, że ci, którzy
            ferują kategoryczne wyroki, wiedzą o płk. Kuklińskim więcej niż ja. Wiem jedno:
            w publicznej debacie nikt nie powołał się na żadne sprawdzalne i poważne
            dowody. A wygląda na to, że CIA, która o Kuklińskim wie najwięcej, wybrała
            milczenie.

Angażowanie się w sprawę Kuklińskiego to bardziej kwestia temperamentu niż
            stosunku do przeszłości i III Rzeczypospolitej. Jest wokół niej mnóstwo
            wrzasku, a podstawę dyskusji stanowi niewiedza. Skoro nie wiemy, argumenty
            sklejamy z wyobrażeń. A wtedy wszystko wolno."

Jedna z koncepcji mowi ze facet zeglowal sobie pewnego razu po Baltyku, w
            poblizu Danii przechwycil go wywiad amerykanski i byc moze mocno sterroryzowal.
            Poza tym jezeli chodzi o kare- usunieto mu dwoch synow(chociaz tez
            niepotwierdzone) to chyba wystarczy.
            • Gość: 07(Janek Błąd) Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 11.02.04, 17:54
              Być może Nałęcz jest dla Ciebie autorytetem, dla mnie nie jest. Okazał się
              żałosny zwłaszcza w sprawie Rywina. Właśnie tam pokazał, jak można sterować
              przesłuchaniem, jak można uniemożliwiać zadawanie pytań i jak karcić kolegów. A
              przecież to on w czasie licznych wywiadów wydawał przedwczesne opinie. No, ale
              jest to twój Twój pogląd i kwestia smaku.
              Kukliński stał przed trudnym wyborem. W tym czasie Polska nie była suwerenna.
              To między innymi dzięki Kuklińskiemu jesteśmy dzisiaj wolni.
              • sdb Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 20:14
                nie mowie ze jest jakims autorytetem- sposrod roznych przeczytanych przeze mnie
                opinii politykow, historykow- jego slowa sa najblizsze mojemu stanowisku.
                szkoda ze tak juz jest ze jak ktos powie cos nieobrazliwego w stosunku do
                polityka to znaczy ze juz jest jego fanem. Janek odrzuc emocje. moglem
                powiedziec to dosadniej ale sie opanowalem.
                • Gość: Lucynka Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.ARMnet.Torun.org.PL 11.02.04, 20:47
                  Jesli chodzi o ocenę Pana Kuklińskiego to musze przyznac, ze masz racje ukazuje
                  ona przede wszystkim nasze sympatie polityczne i stosunek do PRLu. Ale trudno
                  silic sę na obiektywizm kiedy idzie o osoby publiczne. Ja sama jak tylko
                  usłyszałam o tych całych rozważaniach to moje pierwsze skojarzenie
                  było "działał przeciwko kumunista więc..bohater!". Po chwili zastanowienia
                  dodaje, ocenaalezy od jego pobudek, jesli robił to aby pogrążyć chory system,
                  to nie zależnie od tego ile pożytku z tego Amerykanie dla nas przynieśli, był
                  bohaterem. Ale jesli zmeczyl sie tylko szara polska rzeczywistoscią i
                  informacjami chciał sobie kupić nowe życie w USA, to zdrajca. Ja prywatnie chcę
                  wierzyć, że był patriotą, bo właśnie tacy idealiści, którzy ryzykowali życie i
                  rodziny w kraju i zagranicą wywalczyli naszej Ojczyżnie wolność, a bez Ikara
                  nie zbudowalibyśmy samolotu...
                  • Gość: Leonid Breżniew Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 21:01

....a bez Ewy nie byłoby szarlotki.
                    Lońka
                • Gość: 07(Janek Błąd) Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 11.02.04, 21:03
                  Sdb - Twoja argumentacja nabrała mocy, bo napisałeś ją bez gniewu. Nie każdy
                  potrafi trzymać emocje na wodzy.
                  Pozdrowienia
                  • sdb Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 21:23
                    fajno ciesze sie 07 ze sie rozumiemy :)
                    • Gość: Leonid Breżniew Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 21:28

Nawet nie wiecie jak ja się cieszę że się chłopaki rozumiecie :-)
                      Lońka
                      PS. Napiszcie coś jeszcze to będzie dłuższy wątek. Może nawet miszczami świata
                      w wątkach zostaniemy
              • Gość: maciej Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 12.02.04, 00:43
                Taki jaki nick taki tok myslenia-błąd!!!Kukliński i nasza wolność?
            • Gość: krotki Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 11.02.04, 21:35
              Prawdy pewnie się nigdy nie dowiemy, po to sa wywiady, kontrwywiady by szary człowieczek żył w niewiedzy. Zatem czy Go zwerbowali na Baltylu czy w Wietnamie, czy on do nich czy oni do niego - pozostanie dla nas tajemnica. Jednak nie zmienia to faktu, iż zdradził ...... to czemu przysięgał, czyli Socjalizm, Armie Czerwoną (braterską), Jaruzela - a wten sposób i inne komunistyczne szmaty takie jak; Nałęcz, kwach, czy nieżyjący tow. Wiesław czy Gierek. Zdradził wrogów Polaków - no bo chyba nikt mi nie będzie wcisłał, że komuniści nie rządzili w Polsce bez nadania Moskwy- ba wiernie jej służyli, Wniosek służyli ale nie Polsce!!! a jakiejs obłakanej ideii o której rozpaczliwie próbuja teraz zapomniec.
              Jak zatem ocenic człowieka, który na plaszczyźnie szpiegoskiej znalazł się po drugiej stronie. Czy ocena jego jest inna niz np. Światły, czy wielu innych co po prostu mając dośc uciekali!! Przecież tez mógł uciec, ale został coś robił!!! czy za darmo czy za pieniądze ? pytanie czy tylko oto chodziło . Nie wiem. Ale wiem, że ci co sprzedali się Moskwie i wiernie jej służyli do końca mają sie dobrze i ich nikt nie oskarża czy zdradzili Polskę Moskwie. Dla mnie to dziwne!!. Ja, jak patrzę na kwacha, aparatczyka PZPR, czy Milera widze gęby najbardziej sprzedajne i co ???? Mają się dobrze a nad Kuklińskim -sąd!!! Straszne.
              Pozdrawiam
              • Gość: 07(Janek Błąd) Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 11.02.04, 21:58
                Myślę,że argumentacja "krótkiego" jest nie do odparcia. Brawo! Też podpisuję
                się pod nią. 07
              • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 12.02.04, 00:21
                Napisałbym prawie to samo.
                Ci, którzy sprzedali Polskę za ruble, oceniają płk Kuklińskiego swoją miarą.
                Jeżeli nawet sprzedał ich "socjalistyczną ojczyznę" za dolary, to chwała mu za
                to. Nie sprzedał Polski!
    • malgoch Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 21:19
      Jaki bohater ??? Był normalnym zdrajcą. W końcu jako żołnierz zawodowy składał
      przysięge a dla Amerykańców pracował za takie zielone papierki $$$$$$.
      • ivica Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 11.02.04, 22:36
        Taaa, a Partia była siłą przewodnia narodu.....puknij sie w łeb jesli go masz...
      • Gość: ja Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: 158.75.204.* 13.02.04, 15:18
        ZGADZAM SIE I PODPISUJE SIE OBIEMA REKOMA!!!!!

...nierozumie jak mozna zdrajce nazywac bohaterem narodowym... mysle ze nie
        myslal o dobru polski tylko o pieniadzach!!!
    • Gość: maciej Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 12.02.04, 00:40
      Bez Kuklińskiego tez bysmy mieli wolna niepodległą itp.
      • ivica Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 12.02.04, 00:44
        Bez Rejewskiego, Zygalskiego Anglicy tez moze kiedys ny rozgryzli Enigme, stworzyli Ultre i w koncu wygrali by wojne. Ale trwalo by to o wiele dluze... i zawsze jest ale..
        • Gość: maciej Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: 62.244.137.* 12.02.04, 10:11
          Cos sie Tobie myli Ivica.Alan Turing zbudował Colosussa i to dzieki jego
          szybkosci rozszyfrowywano depesze sygnowane A.H. Rejewski czesc i chwala jemu
          tym bardziej ze z Bydgoszczy. Metody, które w latach 30 opracowali nasi
          kryptolodzy owszem byly przydatne, ale nie wystarczajace.A porównywanie
          Kuklinskiego do polskich kryptologów to wielkie nadużycie.Tak jak pisze w wielu
          watkach Kuklinskiemu nalezy sie wieczny spokoj.
          • ivica Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 12.02.04, 10:34
            sorry ale tera to ty prawisz jakies herezje...
            • Gość: maciej Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: 213.77.40.* 13.02.04, 08:12
              To prosze troche poczytac, a potem pogadamy!!!!Polecam postac Alana Turinga!!!
              Poczytaj o osrodku w Beatchley Park!!!Gdyby anglicy pracowali tak jak polscy
              kryptolodzy to jedna depesze odszyfrowywaliby przez kilka lat.Najpierw
              poczytaj, a pozniej o herezjach praw!!!
      • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 13.02.04, 16:11
        Gość portalu: maciej napisał(a):
        > Bez Kuklińskiego tez bysmy mieli wolna niepodległą itp.

Przeprowadź dowód.
        • Gość: b3ut Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 13.02.04, 16:38
          Polska jest wolna, bo ludzie tego chcieli... Było trochę odważnych, trochę dość
          odważnych, oprócz tego był czynnik ekonomiczny (kraje soc. na skraju
          bankructwa). A dzięki płk Kuklińskiemu USA nie musiały ryzykować życia swopich
          pilotów szpiegowskich samolotów by znać dokładne położenie wojsk sowieckich i
          ich plany...
          • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 13.02.04, 18:23
            Szkoda, że ludzie nie chcieli by była również bogata.
            A gdzie dowód?
            • Gość: b3ut Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 13.02.04, 18:28
              a może byś sam udowodnił że on jest kimś nadzywczajnym komu (w waszym mniemamiu)
              należałoby stawiać pomniki i nadawać Jego imię trasom przelotowym i gimnazjom.
              Bo dla mnie nikim nadzwyczajnym nie jest. Ot, jeden z wielu, dokonujących
              pewnego rodzaju transakcji...
              • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 13.02.04, 20:01
                > a może byś sam udowodnił że on jest kimś nadzywczajnym komu (w waszym
                > mniemamiu) należałoby stawiać pomniki i nadawać Jego imię trasom przelotowym
                > i gimnazjom.

Zasada jest taka, że żądać dowodu możesz od stawiającego tezę. Przyjrzyj się
                swojemu zabiegowi (szczególnie charakterystyczne owo "wy") i sam go nazwij
                jeżeli potrafisz... Ja, delikatnie, nazwę to mąceniem.

> Bo dla mnie nikim nadzwyczajnym nie jest. Ot, jeden z wielu, dokonujących
                > pewnego rodzaju transakcji...

Jeżeli patrzysz tylko w tych kategoriach, to jak już pisałem: zamiast
                sprzedawać Polskę za ruble, sprzedał tzw. socjalizm za dolary, przy czym podjął
                transakcję o poważnym ryzyku i być może liczył na zyski niekoniecznie wymierne.
                • Gość: b3ut Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 13.02.04, 21:45
                  >>Zasada jest taka, że żądać dowodu możesz od stawiającego tezę.
                  Ponieważ ten wątek to nie tylko nasza dyskusja, odnoszę się też do innych
                  wypowiedzi: pierwsza teza która została w nim postawiona brzmi "K. to bohater".
                  I to ją wypadałoby obronić...
                  A druga sprawa to sama Jego postawa: Jak się mówi "przyrzekam" to wypadałoby
                  tego dotrzymać (o ile wiem nie był na siłę wcielony do WP). W innym przypadku
                  mówi się "nie". Dlatego bardziej imponują mi ludzie którzy za komuny lata
                  spędzili w więzieniu niż uciekali jak szczury
                  • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 14.02.04, 14:14
                    > Ponieważ ten wątek to nie tylko nasza dyskusja, odnoszę się też do innych
                    > wypowiedzi: pierwsza teza która została w nim postawiona brzmi "K. to
                    > bohater". I to ją wypadałoby obronić...

Rozróżniaj! W sferze ocen subiektywnych, w której pomiędzy dwiema skrajnymi,
                    pustymi biegunami (bohater - zdrajca) rozciąga się cała przestrzeń ocen
                    indywidualnych. Tu nie ma miejsca na dowodzenie. Każdy z nas może jedynie
                    udowodnić, że istnieje, ze swoimi doświadczeniami, ocenami i wątpliwościami.
                    Można bronić swoich poglądów ale to nie dowodzenie! I nie można używać w takiej
                    dyskusji tez pochodzących ze świata zdań obiektywnych, naginanych do aksjomatu,
                    jak to zrobił Maciej. Ponieważ dowodu nie można dzisiaj (a czy kiedyś?...)
                    przeprowadzić, wypada takie zdania formułować jak hipotezy.

> A druga sprawa to sama Jego postawa: Jak się mówi "przyrzekam" to wypadałoby
                    > tego dotrzymać (o ile wiem nie był na siłę wcielony do WP).

Zapoznaj się z rotą, a dojdziesz do wniosku, że po drodze do generalnego
                    zwolnienia z niej przez prezydenta Wałęsę, przysięgę złamała cała armia z
                    Jaruzelskim na czele. To zbiorowe jej pogwałcenie przyszło już wtedy jednak
                    dość łatwo. Są miejsca, gdzie całe armie trwają w wierności podobnym
                    przysięgom: Kuba, KRL-D itp. Mają twoje zrozumienie?

Poza tym z twoich słów mogę wywnioskować, że historię pułkownika Kuklińskiego
                    znasz słabo sprowadzając ją do zdrady i ucieczki. Ten człowiek ewoluował,
                    obserwując z bliska agresywne plany parcia "obronnego" Układu Warszawskiego do
                    konfliktu jądrowego. Pewnie powinien to zgłosić do PRLowskiej prokuratury
                    wojskowej?
                    • Gość: krotki Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 14.02.04, 16:03
                      Twój interluktor uważa wszyskicxh za idiotów bo on sam... przeczytał ze trzy czytanki, argumentacja o continum pomiędzy biegunami nie dla niego, pozatym nigdy nie umie przyznać się do błedu czy niewiedzy.
                      Moim zdaniem bardzo trafnie ujmujesz te kwestie zdrady-w którym momencie sie ja czyni, dla mnie punktem wyjścia jest - binarne podejście swój-wróg Bez wątpienia PRL był "ich" nie nasz zatem jak tu szkodzić??? moim zdaniem jakkolwiek na wszystkich frontach, a romantyzm otwartej przyłbicy pozostawmy w książkach to przeszłość.
                      Pozdrawiam
                    • Gość: b3ut Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 14.02.04, 16:36
                      > Rozróżniaj! W sferze ocen subiektywnych, w której pomiędzy dwiema skrajnymi,
                      > pustymi biegunami (bohater - zdrajca)
                      Mylisz się: w moich ustach zdrajca oznacza osobę która zdradza, więc nie jest to
                      subiektywna ocena (bo tak było czy to się podoba czy nie). A moją subiektywną
                      oceną jest sprzeciw wobec nazywania tego bohaterstwem. Porównywanie postawy
                      pułkownika do żołnierzy KRL-D tez jest mało trafne - mimo wszystko nie
                      debatujemy tu nad szeregowcem ktory nie ma nic do powiedzenia tylko nad "kadrą".
                      A żeby dojść do kadry musiał przy każdym rozkazie iść dwa kroki przed
                      szeregiem... Twierdzisz że "Ten człowiek ewoluował", a ja twierdzę że system,
                      któremu był całkowicie wierny przez wiele lat od początku ni ebył obronny, i
                      jeśli Kukliński zauważył to dopiero po licznych awansach znaczy że za bystry nie
                      był. W końcu przeznaczeniem WP było zdobycie Danii...
                      • Gość: mat Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.elementy.pl 14.02.04, 17:49
                        > Mylisz się: w moich ustach zdrajca oznacza osobę która zdradza, więc nie jest
                        > to subiektywna ocena (bo tak było czy to się podoba czy nie). A moją
                        > subiektywną oceną jest sprzeciw wobec nazywania tego bohaterstwem...
                        Nie będę drugi raz pisał tego samego. A ty drugi raz nie czytaj.
    • Gość: timex Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 11:55
      Wytłumaczcie mi, jak to jest z tym Kuklińskim. Podają, że szpiegował na rzecz
      USA od wczesnych lat 70-tych, uciekł w 1981 a więc chyba powodem współpracy z
      obcym wywiadem nie było wprowadzenie stanu wojennego bo o takim w latach 70 nie
      było mowy. Zdaje mi się ze był to jednak zwyczajny zdrajca za pieniądze CIA, a
      bohaterem kreuje się go bo uciekł przed stanem wojennym. Oczywiście nie
      przesądzam tej tezy ale logicznie biorąc mam prawo tak sądzić.
      • krotki Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 12.02.04, 13:40
        Gość portalu: timex napisał(a):

> Wytłumaczcie mi, jak to jest z tym Kuklińskim. Podają, że szpiegował na rzecz
        > USA od wczesnych lat 70-tych, uciekł w 1981 a więc chyba powodem współpracy z
        > obcym wywiadem nie było wprowadzenie stanu wojennego bo o takim w latach 70 nie było mowy.

A kto tak mówi ??? Wprowadzenie stanu wojennego a właściwei ujawnienie że CIA wiedziala zdekonspirowało by go zatem musiał dac noge . A współpracował z NATO przeciwko komunistom to chyba oczywiste - A gdzie my teraz jestesmy - w NATO A jak dziś nzawac naszych szpiegów pracujących dla NATO ? Tak jak TY;

>Zdaje mi się ze był to jednak zwyczajny zdrajca za pieniądze CIA, a
        > bohaterem kreuje się go bo uciekł przed stanem wojennym. Oczywiście nie
        > przesądzam tej tezy ale logicznie biorąc mam prawo tak sądzić.

Wybacz ale z ta logika nie najlepiej.

Pozdrawiam

PS beda pluli na Niego dopóki sa przy władzi sowieckie piesiki z LWP - no bo tak jak powiedzial Jaruzel " jeżeli teraz uznamy że on nie był zdrajca to kim my byliśmy" Ja wiem Jaruzel i cała ta banda to byli komuniści którzy interesy narodowe mieli głeboko - zgodnie z ideologia komunistyczna - w d.......
        • Gość: timex Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 14:16
          Jakoś mnie nie przekonałes "któtki", przeczytaj w dzisiejszej prasie Nowości -
          "Jako wysoki oficer sztabu Generalnego w 1971 nawiazał wspólpracę z
          amerykańską agencją wywiadowczą CIA." - no nie wmawiaj mi że coś wtedy
          słyszałeś o stanie wojennym.
          • kocuur Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 12.02.04, 14:58

> Jakoś mnie nie przekonałes "któtki", przeczytaj w dzisiejszej prasie Nowości -
            > "Jako wysoki oficer sztabu Generalnego w 1971 nawiazał wspólpracę z
            > amerykańską agencją wywiadowczą CIA." - no nie wmawiaj mi że coś wtedy
            > słyszałeś o stanie wojennym.

W 1971 roku Polska była jednym z najbardziej demokratycznych i niezależnych
            państw na świecie, jedną też z większych potęg gospodarczych miała zostać.
            Ciała stoczniowców zamordowanych w grudniu 1970 roku zdążyły już wystygnąć,
            gierek pytał czy pomożecie, było super... timex, czy ty naprawdę uważasz, że
            PRL to był NORMALNY kraj??!! Ciekaw jestem, ile masz lat i ile z tego co wiesz
            o tamtych czasach...
            pozdrawiam i głębszej refleksji życzę
            A płk. Kukliński niech spoczywa w spokoju...

• krotki Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 12.02.04, 16:19

> Jakoś mnie nie przekonałes "któtki", przeczytaj w dzisiejszej prasie Nowości -
            > "Jako wysoki oficer sztabu Generalnego w 1971 nawiazał wspólpracę z
            > amerykańską agencją wywiadowczą CIA." - no nie wmawiaj mi że coś wtedy
            > słyszałeś o stanie wojennym.

Nie chcę byc niegrzeczny ale chyba masz niejakie kłopoty z rozumieniem teksu, pomijam taki drobiazg, że podpisuję sie "krotki" a nie "któtki" (pewnie miało byc "krótki" - literki obok ale i tak pisze się bez kreseczki).
            A do rzeczy, w którym miejsu ja pisałem cos co sugerowałoby, iż Kukliński rozpoczął współpracę z CIA ze względu na nadchodzący stan wojennym, pisałem zupełnie cos innego. Spróbuj przeczytac powtórnie - może tym razem zrozumiesz!!

Pozdrawiam

PS Może bys skorzystł z jakiejs jeszcze lektury poza "Nowosciami"?
            • ivica Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! 13.02.04, 02:05
              tak trzymac :)
              pzdr. somsiad za miedzy
              • ivica Apropos 13.02.04, 02:06
                zapraszam równiez do dyskusji na foeum w Bydzi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=10690656 u nas rowniez zazarta dyskusja, rowniez u nas zdarzaja sie roznej masci oszolomy

pzdr.
                • Gość: marian Re: Apropos IP: 158.75.204.* 13.02.04, 15:21
                  ...mysle ze w takim razie jestes ty oszolomem skoro nazywasz osoby majace inne
                  zdanie zniz twoje oszolomami...
            • Gość: timex Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 10:52
              hej krotki spójrz na to szerzej, gdyby dzisiejsi nasi sojusznicy z za oceanu i
              ci z zachodu nie sprzedali nas w Jałcie nie byłoby Kuklińskich, Jaruzelskich i
              stanu wojennego. Nie przekonało mnie to co piszesz. Uważam nadal że Kukliński
              sprzedał się tym co nas sprzedali, tym bardziej że szpiegował od 1971 roku. Gdy
              wiedział, że stan wojenny nie pozwoli mu nadal działać poprostu zwiał do swych
              mocodawców. Abyś mnie dobrze zrozumiał ja nie chwalę poprzedniego systemu ale
              tez nie z naszej winy tam sie znależliśmy.
              • Gość: YYYYYYYYY Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 11:05
                Zgadzam się z tą opinią. Nasi dzisiejsi sojusznicy już nas sprzedają po raz
                drugi i jeszcze każą nam za to płacić. Co czekałoby Polskę, gdyby doszło do
                wojny Sowietów z Zachodem, to zupełnie inna sprawa. Ci, którzy o ludowym
                niesuwerennym wojsku polskim wiedzą coś więcej, nadal nic nie mogą mówić na ten
                temat.
              • Gość: krotki Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 13.02.04, 12:00
                Właśnie patrzę i tak jak pisąlem jest to kwestia wielowątkowa i zbyt ciemna byśmy my szarzy ludzie dowiedzieli się wszystkiego. Mozemy jedynie oceniac po tym co nam rzucono. Oraz po tym co sami przeżyliśmy.

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do czegokolwiek jedynie wypowiadam swe sądy, nic więcej.
                Natomiast moge i mam do tego prawo sznować kogos, a kogos nie. I tak wolę Kuklińskiego niz Jaruzelskiego.
                A co do wracania do histori, kto, kiedy, kogo sprzedał - to raczej nie warto zbyt głęboko się w to wchodzić, bowiem wszystko jest powiażane z przeszłoscia i można popaść w paranoję cofajac sie w tył. Ty piszesz o Jałcie, ktos cofnie się do katynia , inny do paktu Mołotow - Ribbentrop, ktos do Curzona, jeszcze inny do Wysockiego, klejny do Napoleona, dalej do Poniatowkiego, kary Mustafy, Henryka, Krzyżaków, itp... Ma to sens?? Moim zdaniem nie. Czasem trzeba postawić kreskę - pytanie tylko gdzie? ja ja widze ją tam gdzie nie było jeszcze -izmów. Tych opetanych idei, które dzieliły w poprzek narody, a nawet rodziny.
                Dlatego odnosze się do komunistów - jak do zdrajców. Ale już nie do amerykanów (czy mieli wywolac wojne by obalić komunizm - nie, zrobiuli to poprzez Helsinki i III koszyk bez rozlewu krwi). Ale brak wojny to nie powód by szmaty takie jak Jaruzel, kwach, Mikller ciagle czuły sie dobrze.

Pozdrawiam
                • Gość: timex Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 12:15
                  zostawmy historii ocenę Kuklińskiego, ja mam pewne niejasnosci co do jego
                  osoby, może je kiedyś zweryfikuję, ty pozostań przy swoich. A co do komunistów
                  to sam widzisz co się dzieje, wykańczają się sami - 13%poparcia, idą pięknie w
                  dół. :)
                  Szacunek.
    • Gość: M.J. Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.torun.mm.pl 14.02.04, 17:43
      To m.in. my oceniamy historię i kreujemy opinie (może zbyt patetycznie) i
      pozostawianie oceny postawy płk. kuklińskiego innym jest najprostszą próbą
      ucieczki przed tym trudnym zadaniem.

Po pierwsze musimy zadać sobie podstawowe pytanie:
      Jak oceniamy PRL i ówczesny reżim komunistyczny?
      Jeśli są tacy którzy twierdzą że "nie było najgorzej" to uważam, że nie powinni
      oni zabierać głosy bo nie znają historii.

Po drugie:
      Czy płk. Kukliński, zarabiający na ówczesne czasy potężne pieniądze w Sztabie
      Generalnym LWP faktycznie chciał zarabiać więcej współpracując z Amerykanami?
      Moim zdaniem zdecydowanie nie. Decyzja którą podjął determinowana była
      stosunkiem do PRL i pozycją Polski jako państwa satelickiego ZSRR....

CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI !!!
      • Gość: maciej Re: Zmarł płk. Ryszard Kukliński ! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 15.02.04, 15:27
        O słodka naiwności!!!!
        • Gość: Szczery Ciszej nad tą trumną. Zdechło ścierwo. IP: *.chello.pl 15.02.04, 16:47
          I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka