matomato 30.03.10, 12:49 Toruń dużych predkosci , czyli polskie TGV!!!! trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/51,89917,7711020.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kid_cassidy Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 13:22 Nawet Płock może znaleźć sie na trasie, do której byda bedzie znów ledwo doklejona. plock.gazeta.pl/plock/1,35681,7715392,W_80_minut_z_Warszawy_do_Gdanska__TGV__przez_Plock_.html Wielkomiejscy juz zbieraja siły na protesty i wyrywanie Torunia z planowanej trasy. No bo jak ma być przez Toruń, a nie przebiegac przez 8 miasto w Polsce??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 13:47 Bydgoszczanie !!! Nie liczy sie ilosc (ludnosci), ale jakość !!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 16:47 matomato napisał: > Bydgoszczanie !!! Nie liczy sie ilosc (ludnosci), ale jakość !!!!!:) Sahara się liczy nie Chiny Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 13:56 Kid nie chciałbym ciebie martwić ale Toruń na tej mapie jest zaznaczony symbolicznie. Najprawdopodobniej trasa do Gdańska będzie omijała Toruń. Natomiast planowane jest połączenie Gdańska z Poznaniem przez Bydgoszcz oraz Bydgoszczy z Warszawą w późniejszych planach do Szczecina. Jeśli chodzi o trasę Bydgoszcz Warszawa to możliwe że w Toruniu będzie stacja. Natomiast w innych przypadkach Toruń będzie omijany dużym łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 14:13 Zycie pokazuje zupełnie cos innego : Wiekim łukiem i oczywiscie symbolicznie omija bydgoszcz S 5:) Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 14:34 A która droga szybkiego ruchu lub autostrada nie omija dużego miasta. Z tego co wiem to was nawet nie opłaca się podłączać do A1 nie wspominając już o pociągach. Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 14:41 Widze , ze kolega mysle ciagle po bydgosku:), a wiec ..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 09:15 Skonieczny przestań już podniecać się. Pojedź sobie na Dworzec Toruń Główny i pomarz o tym jak będzie śmigać za 50 lat polska kolej astronomicznych prędkości. Taki stary, a taki durny. Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 15:28 >>>Kid nie chciałbym ciebie martwić ale Toruń na tej mapie jest zaznaczony symbolicznie a mi sie wydaje, że kropka oznaczajaca Torun jest nieco wieksza od bydgoskiej kropki. Poza tym jak cokolwiek ma jechac przez byde, jak tam pół dnia na przestawienie pociagu potrzebuja Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 15:48 Troluńskie trole już się onanizują ze szczęścia a nie chcą pamiętać że PKP nawet samo siana na ich dworcu głównym nie potrafi skosić. TGV pieprzona kolejowa kaczka dziennikarska. Cieszcie się dalej inwalidzi umysłowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 16:45 Ludzie szybciej z tego Torunia wyjadą do Gdańska czy Warszawy na studia lub za pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 16:50 Może jak poseł Gosiewski załatwią sobie, że w Toruniu się pociąg z Bydgoszczy zatrzyma na tym zarośniętym dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 20:09 No to by było odwrotnie niż przed wojną gdy pospieszny Toruń Piła zatrzymywał się dopiero w Nakle gdzie był tzw postój techniczny ( parowóz ) i wsiadali celnicy .Ale , o ile nie uda się Wam przenieść ( w czym macie niedoścignioną wprawę ) UM , to raczej ze względu na miejsce zapadania najważniejszych decyzji zatrzyma się w Toruniu bez interwencji posłów. Życzę rozwoju PKP i całościowego ( jak zwykle przeprowadzanego wicie tylko własnymi siłami) a bez smutnych żartów powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 11:27 jedrek95 napisał: > No to by było odwrotnie niż przed wojną gdy pospieszny Toruń Piła zatrzymywał > się dopiero w Nakle gdzie był tzw postój techniczny ( parowóz ) i wsiadali > celnicy . Ha ha oh wow. To gdzie teraz mamy granicę z wrogim państwem, z którym mamy niekorzystne umowy tranzytowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 09:14 kid_cassidy napisał: > Nawet Płock może znaleźć sie na trasie, do której byda bedzie znów > ledwo doklejona. > > plock.gazeta.pl/plock/1,35681,7715392,W_80_minut_z_Warszawy_do_Gdanska__TGV__przez_Plock_.html > > Wielkomiejscy juz zbieraja siły na protesty i wyrywanie Torunia z > planowanej trasy. > No bo jak ma być przez Toruń, a nie przebiegac przez 8 miasto w > Polsce??!!! bo jesteś jedyną osobą w Polsce która dziwnym trafem potrafi pisać choć nie potrafi czytać :D Ja tu widzę bardzo dokładnie realizację w pierwszej kolejności linii do Warszawy i Bydgoszczy z Toruniem, Kwidzynem i innymi wioskami jako stacyjki pośrednie, kolejne linie będą dojeżdżać podobnie jak do Bydgoszczy i Gdańska do Poznania, Wrocławia, Katowic i Krakowa ( dodatkowo możesz się wybrandzlować z powodu większej kropki Torunia niż Poznania, Wrocławia, Katowic i Krakowa - to pewnie jeden z twoich większych życiowych sukcesów :D Choć ja tam widzę jedną dużą kropkę Warszawa i wszystkie pozostałe trochę mniejsze o równej wielkości ale skoro sprawiło ci to aż taką przyjemność :D ) i zdecydowanie Bydgoszcz nie "jest doklejona" tylko jest wyraźnie miastem docelowym. Bydgoszczanie przeanalizujcie dokładnie tą mapkę - jesteśmy w bardzo dobrej sytuacji mając jedną z linii szybkiego pociągu realizowaną jako jedną z dwóch pierwszych to świetna wiadomość szczególnie patrząc na to iż plany w ogóle nie uwzględniają szybkich pociągów na tak ważnych trasach jak Poznań-Berlin, Poznań-Szczecin, Poznań- Gdańsk, Poznań-Wrocław i Wrocław-Katowice, Lublin i Szczecin w ogóle nie mają dostępu do szybkich pociągów. To dla nas ogromna szansa - gdyby udało się załatwić kilka ciekawych połączeń lotniczych nasze lotnisko dzięki dostępowi do szybkiej kolei stałoby się bardzo atrakcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
hecer bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 16:17 Właśnie dlatego Toruń jest głównym węzłem kolejowym w regionie. Zawsze nim był - ze względu na położenie geograficzne. Teraz cała Bydzia będzie popierać BiT City - kolej metropolitalną. Bo inaczej będą odcięci od KDP:)) buhahahhahahaha:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 16:27 ofkors, plan może ulec zmianie. bo najważniejsze jest połączenie KDP Trójmiasto-stolica. To nie musi iść przez Płock, Włoclawek czy Kwidzyń. Płockowi wystarczy 120km/h do stolicy. Toruń i Włocławek - przydałoby się 160km/h. Albo takie CMK, ale 300km/h to przesada. Podobnie Kwidzyn czy Grudziądz - do Gdańska wystarczy 120km/h, przydałoby się 160km/h. Z Torunia do Gdańska też by się nam przydało 160km/h. Za to Wawa-Trójmiasto - KDP. Ta linia KDP y 3miasta do Wawy ma służyć też w osi pn-pd, a więc na kierunku Trójmiasto-Warszawa-Kraków. Tutaj już byśmy korzystali z Torunia z KDP - do Łodzi i Krakowa. A tutaj ten pociąg z Trójmiasta do Krakowa trochę traci jadąc przez te pipidówki, jak Grudziądz, Kwidzyn, Toruń, Włocławek. Myślę, że to prędzej czy później będzie dyskutowane... ...czyli lepiej KDP: Trójmiasto-Warszawa-Łódź-Kraków (bez pipidówek) ...czy tak jak jest. Oczywiście z zapewnieniem 160km/h z Torunia do Łodzi (gdzie jest już KDP). I 160km/h do trójmiasta Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 16:52 hecer napisał: (a teraz będzie bardziej serio) > ofkors, plan może ulec zmianie. Jeszcze z następne pięć razy pewnie. Pierwsze było co, CMK Północ? > bo najważniejsze jest połączenie KDP Trójmiasto-stolica. I będzie kiedyś na przedłużeniu CMK, a na razie tak jak teraz modernizują Wwa-Tczew. > Płockowi wystarczy 120km/h do stolicy. Się nawet zgodzę. 160 byłoby jednak lepsze. Natomiast plany okołopłockie to w takich powijakach są. > Z Torunia do Gdańska też by się nam przydało 160km/h. I tu masz zasadniczo dwie opcje - moderna trasy przez Bydgoszcz (i nie marudź o obracaniu składów, pliz, normalne koleje to robią w sposób niezauważalny) która teoretycznie ma być robiona w ramach BitCity (a dalej już i tak jest w planie), bądź moderna trasy na Iławę. Docelowo obie opcje są potrzebne, docelowo obie powinny być porównywalne czasowo. > Za to Wawa-Trójmiasto - KDP. W tak zwanej świetlanej przyszłości, bo na razie uparli się na ygreki... > A tutaj ten pociąg z Trójmiasta do Krakowa trochę traci jadąc przez te > pipidówki, jak Grudziądz, Kwidzyn, Toruń, Włocławek. Ale wiesz, szybki pociąg z Trójmiasta do Krakowa to jedzie przez Warszawę. I będzie tak jechał, bo potoki lepsze. > ...czyli lepiej KDP: Trójmiasto-Warszawa-Łódź-Kraków (bez pipidówek) > > ...czy tak jak jest. Myć ręce czy nogi? > Oczywiście z zapewnieniem 160km/h z Torunia do Łodzi (gdzie jest już KDP). I > 160km/h do trójmiasta W ogóle to wszystkie magistrale powinny być na 160. Czy to Toruń-Inowrocław (Poznań), czy to Bydgoszcz-Tczew... ale po co, lepiej ygreka wybudować i tunel pod Łodzią. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 17:57 ka_zet: > Ale wiesz, szybki pociąg z Trójmiasta do Krakowa to jedzie przez > Warszawę. I > będzie tak jechał, bo potoki lepsze. hecer: > > ...czyli lepiej KDP: Trójmiasto-Warszawa-Łódź-Kraków (bez > > pipidówek) Jak widzisz, już w poprzednim poście wyraźnie podkreśliłem że takie KDP jest moim zdaniem najważniejsze - przez Warszawę. A ty nagle mi wyskakujesz o potokach przez Warszawę - i za chwilę mnie cytujesz. Każda KDP idzie przez Warszawę w osi pn-pd. Najlepsze jest połączenie Trójmiasto-Warszawa-Kraków. My (torunianie) powinniśmy być do niego włączeni. Ale niekoniecznie na zasadzie przystanku dla KDP, tylko poprzez choćby Łódź (w kierunku na południe). Dla mnie KDP z przystankiem w Kwidzynie czy Grudziądzu trochę mija się z celem. To jak przystanek Włoszczowa. A mówienie, że "Płock nie ma kolei" nie powinno od razu prowadzić do wniosku, że potrzebuje KDP do Warszawy która jest tylko kilkadziesiąt km od stolicy!:) Ale na razie trzeba poczekać, aż specjaliści wytłumaczą taki przebieg linii - na razie tłumaczą go dziennikarze. Mnie interesują połączenia z Torunia do KDP i oczywiście połączenia które należy realizować bez przesiadki na KDP, czyli Łódź, Warszawa, Trójmiasto, Poznań. To przeciąganie ciuchci w Bydzi uważam za debilizm. Tak może być na stacji gdzie pociągi kończą bieg, zdaje się że w Londynie, na stacji Waterloo z Jasona Bourne'a:) i w Helsinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk No i to jest twój problem 31.03.10, 00:21 za dużo czytasz "fikcji literackiej". Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 31.03.10, 11:02 hecer napisał: > ka_zet: > > > Ale wiesz, szybki pociąg z Trójmiasta do Krakowa to jedzie przez > > Warszawę. I > Jak widzisz, już w poprzednim poście wyraźnie podkreśliłem że takie KDP jest > moim zdaniem najważniejsze - przez Warszawę. A ty nagle mi wyskakujesz o > potokach przez Warszawę - i za chwilę mnie cytujesz. Nie ciebie, nie ciebie. Może to być szokiem ale czasem mamy podobny tok myślenia i dochodzimy do tych samych wniosków na podstawie tych samych źródeł. Nie wszystko piszę po to żeby ci udowadniać jakieś błędy. > > My (torunianie) powinniśmy być do niego włączeni. Ale niekoniecznie na zasadzie > przystanku dla KDP, tylko poprzez choćby Łódź (w kierunku na południe). Przez Łódź jak przez Łódź, przez jakiś węzeł na tej linii. Może i przez Płock, może i przez Toruń KDP. To wyjdzie w praniu. > Dla mnie KDP z przystankiem w Kwidzynie czy Grudziądzu trochę mija się z celem. > To jak przystanek Włoszczowa. Ale przystanek Włoszczowa z ruchowego punktu widzenia ma same zalety - zwiększa dostępność komunikacyjną, niweluje efekt tunelu. Zastrzeżenia tutaj można mieć po prostu do prymitywnego lobbingu Gosiewskiego i do tego czy to akurat tam PKP , a nie do koncepcji Zauważ, że istnienie dobrze zaprojektowanego przystanku pośredniego na linii nie oznacza automatycznie że muszą tam zatrzymywać się wszystkie pociągi, wręcz nie powinny. Natomiast brak przystanku oznacza że już żaden pociąg się tam nie zatrzyma. > A mówienie, że "Płock nie ma kolei" nie powinno od razu prowadzić do wniosku, ż > e > potrzebuje KDP do Warszawy która jest tylko kilkadziesiąt km od stolicy!:) No, ale już do Gdańska... ;) > Ale na razie trzeba poczekać, aż specjaliści wytłumaczą taki przebieg linii - n > a > razie tłumaczą go dziennikarze. O, to, to. > Mnie interesują połączenia z Torunia do KDP i oczywiście połączenia które należ > y > realizować bez przesiadki na KDP, czyli Łódź, Warszawa, Trójmiasto, Poznań. Wg tej koncepcji to Warszawa będzie z przesiadką na KDP w dowolnym wariancie... > To przeciąganie ciuchci w Bydzi uważam za debilizm. Tak może być na stacji gdzi > e > pociągi kończą bieg, zdaje się że w Londynie, na stacji Waterloo z Jasona Bourn > e'a:) > > i w Helsinkach. I w połowie dużych dworców Europy Zachodniej (z bliskich przykładów, Frankfurt Hauptbahnhof). A jak ci wiadomo w typowym składzie zespolonym nie ma mowy o żadnym "przeciąganiu ciuchci". Na pekapie i usyfionej EU07 świat się nie kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer no nie wiem 31.03.10, 12:47 > Nie ciebie, nie ciebie. Może to być szokiem ale czasem mamy podobny > tok myślenia > i dochodzimy do tych samych wniosków na podstawie tych samych źródeł. Wcale tego nie kwestionuję. Zauważam tylko, że najpierw mnie cytujesz a potem dochodzisz do wniosków które są w cytacie. > Przez Łódź jak przez Łódź, przez jakiś węzeł na tej linii. Może i > przez Płock, > może i przez Toruń KDP. To wyjdzie w praniu. Stawiasz znak równości między węzłem w Płocku a węzłem w Łodzi? Dla mnie jest oczywiste, że KDP będzie przebiegać przez duże miasta. Że w każdym wariancie będzie przebiegać przez Łódź. Że Łódź jest idealnym miejscem na węzeł, bo znajduje się na przecięciu szlaku pn-pd ze szlakiem wsch-zach. Tak jak Warszawa. Moim zdaniem jedną z ważniejszych wad sieci kolejowej jest: - brak sensownego węzła kolejowego w Łodzi, bo węglówka omija ją od zachodu a CMK od wschodu. KDP powinna to zmienić - węzłem kolejowym stało się Kutno i to też trzeba zmienić - w Łodzi nie ma porządnego dworca - właśnie przelotowego, bo Łódź jest na szlaku, nie jest punktem końcowym. Z tego samego powodu uważam, że megalomańska koncepcja Dworca Bydgoszcz Główna który nie jest przelotowy na najważniejszych szlakach komunikacyjnych PRZEZ Bydgoszcz (wsch-zach, pn-pd) jest szkodliwa dla Bydgoszczy. > A jak ci wiadomo w typowym składzie zespolonym nie ma mowy o > żadnym "przeciąganiu ciuchci". No to czemu PKP kupuje nowoczesne lokomotywy Huzar? I są to "jeszcze bardziej typowe składy", często spotykane zagranicą: na początku jest lokomotywa, za nią wagony. Nawet mówiąc o "szybkim przepinaniu ciuchci z przodu na tył" popełniasz logiczny błąd - nie da się tego zrobić na starym dworcu PKP w Bydzi, bez gruntownej modernizacji. Dlatego ja bym proponował zbudować nowoczesny, przyjazny pasażerom, dworzec w centrum, osadzony na głównym szlaku komunikacyjnym. Dworzec przelotowy, bo megalomańska koncepcja że "u nas pociąg kończy bieg" (albo stoi 20 min i czeka, aż hrabiostwo wsiądzie a lokomotywa zostanie przepięta) jest szkodliwa dla was. ================================ Peron Włoszczowa był nonsensem - dla pociągów IC była to czysta strata o czym wiele razy pisała prasa. Zahamować skład, stracić czas, tylko po to by wziąć kilka osób? Bzdura. Podobnym nonsensem jest moim zdaniem trasa przez Kwidzyn, Grudziądz, Tczew. Po co? Te ośrodki są związane z metropolią gdańską, powinno być więcej przystanków, prędkość 120-160km/h, duża częstotliwość odjazdów. A nie KDP. Na KDP można pojechać do Trójmiasta. Podobnie Toruń czy Bydgoszcz - polskie TGV ma jeździć do takich pipidówek? I jeszcze Płock, Włocławek??? KDP ma sens na dystansie powyżej 250-300km. Nam spokojnie wystarczyłyby regularne, częste połączenia do Warszawy z prędkością 160km/h albo więcej. Ale na infrastrukturze PLK i PKP, z dworcami, istniejącymi torami itd. A nie na KDP. Szczytem nonsensu jest stawianie znaku równości między węzłem Łódź a węzłem Płock. To może zostawmy węzeł Kutno. Co to za różnica. KDP ma łączyć metropolie. Metropolii jest kilka. KDP łączące Warszawę, Śląsk i Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań i Trójmiasto zupełnie wystarcza. A reszta musi mieć do tego KDP dojazd. Dla Torunia czy Bydzi KDP na północ nie jest potrzebne - bo my mamy tam 200km. Ale na południe czy na zachód (do Berlina) potrzebujemy KDP - na Wrocław, Śląsk, Kraków. Stąd dla nas najistotniejsze jest szybkie połączenie z Poznaniem i Łodzią, gdzie jest KDP, a także Warszawą i Trójmiastem, gdzie dojeżdżać powinniśmy szybką koleją v-160km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: no nie wiem 31.03.10, 13:39 > No to czemu PKP kupuje nowoczesne lokomotywy Huzar? I są to "jeszcze bardziej > typowe składy", często spotykane zagranicą: na początku jest lokomotywa, za nią > wagony. Oj to chyba rzadko bywasz za granicą. Z moich doświadczeń wynika że składy często są dwu lokomotywowe. Klasyczne składy TGV oczywiście pod innymi nazwami. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: no nie wiem 31.03.10, 13:53 hecer napisał: > Wcale tego nie kwestionuję. Zauważam tylko, że najpierw mnie cytujesz a potem > dochodzisz do wniosków które są w cytacie. Wiesz co, zużywamy strasznie dużo bajtów żeby napisać że się zgadzamy. > > Przez Łódź jak przez Łódź, przez jakiś węzeł na tej linii. Może i > p > rzez Płock, > > może i przez Toruń KDP. To wyjdzie w praniu. > > Stawiasz znak równości między węzłem w Płocku a węzłem w Łodzi? Z czyjego punktu widzenia? Węzeł w Łodzi oczywiście będzie większy. > Dla mnie jest oczywiste, że KDP będzie przebiegać przez duże miasta. Że w każdy > m > wariancie będzie przebiegać przez Łódź. Tak, i że w łodzi jest potrzebna średnicówka, najlepiej w tunelu. Dlatego też ciężko jest walczyć z całą koncepcją ygreka, bo ona jest do tego przypięta. > - węzłem kolejowym stało się Kutno i to też trzeba zmienić W zasadzie dlaczego? > Z tego samego powodu uważam, że megalomańska koncepcja Dworca Bydgoszcz Główna > który nie jest przelotowy na najważniejszych szlakach komunikacyjnych PRZEZ > Bydgoszcz (wsch-zach, pn-pd) jest szkodliwa dla Bydgoszczy. No jak nie jest przelotowy wschód-zachód, jak jest? Poza tym weź, megalomańską koncepcją to by było przesunięcie go gdzieś (w obrębie centrum). > > A jak ci wiadomo w typowym składzie zespolonym nie ma mowy o > > żadnym "przeciąganiu ciuchci". > > No to czemu PKP kupuje nowoczesne lokomotywy Huzar? Nowoczesne-szmowoczesne, zwyczajne. Poza tym mieliśmy się nie wzorować na pekapie. > I są to "jeszcze bardziej > typowe składy", często spotykane zagranicą: na początku jest lokomotywa, za nią > wagony. Tak, a na końcu jest WAGON STEROWNICZY pozwalający na ZMIANĘ KIERUNKU BEZ PRZEPINANIA LOKOMOTYWY. > Nawet mówiąc o "szybkim przepinaniu ciuchci z przodu na tył" popełniasz logiczn > y > błąd Chciałem zauważyć że o niczym takim nie pisałem. Nie dorabiaj. - nie da się tego zrobić na starym dworcu PKP w Bydzi, bez gruntownej > modernizacji. Dlatego ja bym proponował zbudować nowoczesny, przyjazny > pasażerom, dworzec w centrum, osadzony na głównym szlaku komunikacyjnym. Albo na głównym szlaku, albo w centrum. Bydgoszcz Wschód nie jest w centrum. Docelowo, jeśli będzie potrzeba, będziesz miał po budowie węzła przesiadkowego pociągi jadące bezpośrednio. Ale nikt nie będzie przenosił całego węzła, bo to zwyczajnie nierealne. Weź sobie obejrzyj listę dworców typowo czołowych w Europie kiedyś, to jest pouczające - bogate kraje, a wcale im przebudowa nie idzie. Daleko nie każde miasto stać na Berlin Hauptbahnhof. > Peron Włoszczowa był nonsensem - dla pociągów IC była to czysta strata o czym > wiele razy pisała prasa. Prasa pisała wiele rzeczy, z czego nie wszystkie miały oparcie w rzeczywistości. Weź sobie obejrzyj tablicę odjazdów/przyjazdów stacji Włoszczowa Płn. we wszystkich rozkładach od początku jej funkcjonowania. Poza tym jeżdżą tamtędy interregio, czego też nie zauważasz. Prasa mogłaby się zainteresować niezdolnością PLK do utrzymania infrastruktury, bo ograniczenia punktowe spowodowane przez niedrożne przepusty i inny syf powodują większe straty czasu i energii niż cztery Włoszczowe do kupy. I to dla wszystkich pociągów, nie tylko dla tych które się zatrzymują na tej stacyjce. > Zahamować skład, stracić czas, tylko po to by wziąć > kilka osób? Bzdura. Ta, IC Kujawiak też się w imię czasu przejazdu nie zatrzymywał w Solcu Kujawskim. Strasznie mu to pomogło. en.wikipedia.org/wiki/Gare_TGV_Haute-Picardie en.wikipedia.org/wiki/Gare_du_Creusot_TGV en.wikipedia.org/wiki/Gare_de_M%C3%A2con-Loch%C3%A9_TGV en.wikipedia.org/wiki/Limburg_S%C3%BCd_station Ale nie, my będziemy wiedzieć lepiej, nie to zo zgniły zachód. > Podobnym nonsensem jest moim zdaniem trasa przez Kwidzyn, Grudziądz, Tczew. Po > co? No jeśli sobie to wyobrażasz tak, że puszczą KDP po śladzie istniejących torów i wszystko się będzie zatrzymywać na każdej pipidówie po drodze, to istotnie - nonsens. Dlatego też nikt czegoś takiego nie proponuje. > Te ośrodki są związane z metropolią gdańską, powinno być więcej przystanków prędkość 120-160km/h, duża częstotliwość odjazdów. A nie KDP. Na KDP można > pojechać do Trójmiasta. Ty masz jakieś upodobanie do takiego projektowania ludziom dojazdów do transportu zbiorowego żeby machnęli ręką i pojechali do celu samochodem. > Nam spokojnie wystarczyłyby > regularne, częste połączenia do Warszawy z prędkością 160km/h albo więcej. Ale to jest wersja minimum. I owszem, ygrek mi się nie podoba ponieważ mam uzasadnione podejrzenia że > Szczytem nonsensu jest stawianie znaku równości między węzłem Łódź a węzłem > Płock. To może zostawmy węzeł Kutno. Co to za różnica. Ależ oczywiście że nikt nie będzie likwidował węzłów Kutno czy Tczew. Co najwyżej Koluszki. Podobnie jak na ygreku pojawi ci się węzeł Kalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: no nie wiem 31.03.10, 18:19 poczytaj sobie tutaj komentarze, ale nie moje tylko np meinglanz'a wo.blox.pl/2010/01/Pomnik-Zaradnego-Polaka.html to się dowiesz sporo o TGV. Szybka kolej po prostu nie jest szybka jeśli zatrzymuje się przez Grudziądz, Kwidzyn, Toruń, Bydgoszcz. Szybka kolej musi jeździć przez pola, bez przystanku. Dlatego dla grupy PKP bardzo rentowne są linie takie jak CMK czy linia do Trójmiasta z Warszawy A najbardziej deficytowe są te z wolne, z wieloma przystankami. Nie ma sensu zatrzymywać całego składu, w którym jedzie dużo mieszkańców Trójmiasta by kilka osób z Grudziądza pojechało do Warszawy. KDP jest autonomiczna wobec istniejącej sieci kolejowej. Ma osobne tory, osobne dworce. Doprowadzenie tej infrastruktury w rejon małych miasteczek podnosi koszty budowy. Potem okazuje się, że to nie miało żadnego uzasadnienia, bo stosunek spadku prędkości do przyrostu pasażerów (mieszkańców Kwidzyna, Grudziądza, Torunia) jest zbyt niekorzystny. Zawsze masz trade-off. Ty go starasz się "nie widzieć". Nie wzorujmy się na Francuzach i na Niemcach, bo oni akurat popełnili błąd. Toruń ma A1, Bydgoszcz ma S5+A1. Nie ma sensu prowadzić tu specjalnie szybką kolej do Trójmiasta. Do Warszawy to owszem, tu jest pewien potencjał. Tylko czy ta odległość - ok 240km koleją z Torunia - uzasadnia podnoszenie prędkości do 300km/h?? Absurd. Wystarczy maksymalna prędkość jaką można uzyskać na obecnych torach PLK - po modernizacji. Na pewno nie ma sensu budować tu żadnych nowych korytarzy dla szybkiej kolei!! Co do Włoszczowy - przecież mówimy o połączeniach Intercity. To właśnie krytykowali dziennikarze! Że ekspres z Częstochowy do Warszawy staje we... Włoszczowie. www.tur-info.pl/p/ak_id,9017,,stacja_wloszczowa,pociag_ekspres_z_warszawy_do_czestochowy,kordecki,adrianna.html No dla mnie to jest absurd! jak jadę kawał drogi, na drugi koniec polski, to nie chce zatrzymywać się we Włoszczowej itd! Ba! Ale na to znalazłeś argument! Zatrzymuje się interregio! Ale czy ja zabraniam Włoszczowej mieć własny peron? Regularnych połączeń z sąsiednim, dużym miastem, gdzie można złapać dogodną przesiadkę na pociąg do Warszawy? ja widzę że coraz więcej nas dzieli a nie łączy - przynajmniej jeśli chodzi o założenia dla KDP w Polsce. Dzieli nas to, co moim zdaniem jest najważniejsze! Szybka Kolej ma być szybka - a to wyklucza wszystkie stacje między Warszawą a Trójmiastem. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: no nie wiem 31.03.10, 18:58 hecer napisał: > to się dowiesz sporo o TGV. To znaczy że sugerujesz że stacje o których piszę nie istnieją czy że wikipedia bezczelnie zaniża ludność okolicznych ośrodków? > Szybka kolej po prostu nie jest szybka jeśli zatrzymuje się przez Grudziądz, > Kwidzyn, Toruń, Bydgoszcz. Tak, a ponieważ jak wiemy istnienie pociągów przyspieszonych wyklucza istnienie pociągów osobowych, to nie wolno budować stacji. Bo jak wybudujemy stacje, to wszystkie pociągi będą musiały się tam zatrzymywać. > Szybka kolej musi jeździć przez pola, bez przystanku. Najlepiej z Trójmiasta do Zakopanego. Bez przystanków pośrednich. > Dlatego dla grupy PKP bardzo rentowne są linie takie jak CMK czy linia do > Trójmiasta z Warszawy Proszę nie przywoływać tej księżycowej ekonomii. > A najbardziej deficytowe są te z wolne, z wieloma przystankami. Grupa PKP takich nie ma. > Nie ma sensu zatrzymywać całego składu, w którym jedzie dużo mieszkańców > Trójmiasta by kilka osób z Grudziądza pojechało do Warszawy. Bo nie i już. Po co likwidować efekt wykluczenia, niech Grudziądz zdechnie pod ciężarem bezrobocia w imię tego żeby pasażerowie 20% pociągów przejeżdżających po linii kolejowej dojechali do celu o osiem minut szybciej. > KDP jest autonomiczna wobec istniejącej sieci kolejowej. Ma osobne tory, osobne > dworce. Doprowadzenie tej infrastruktury w rejon małych miasteczek podnosi > koszty budowy. Skup się - nikt nie mówi o doginaniu trasy KDP do każdej pipidówy mniejszej. Chodzi o wstawienie czterech rozjazdów i dwóch krawędzi peronowej w miejscu, w którym odległość od okolicznych miejscowości to uzasadnia. > Zawsze masz trade-off. Ty go starasz się "nie widzieć". Oczywiście, bo można nie robić tego co wyżej i uzyskać nawet z pięć procent oszczędności. Kogo by tam efekt tunelu obchodził. > Nie wzorujmy się na Francuzach i na Niemcach, bo oni akurat popełnili błąd. No mówię - tylko fachowcy z internetów mają rację, nie tam jacyś Niemcy. > Toruń ma A1, Bydgoszcz ma S5+A1. Nie ma sensu prowadzić tu specjalnie szybką > kolej do Trójmiasta. No nie ma, po prostu. To ja proponuję przez Olsztyn. Zrozum że robisz błąd w założeniach, i to poważny. Kilka nawet. Po pierwsze, że likwidowanie efektu tunelu na KDP ma polegać na zbliżaniu korytarza do istniejących miejscowości, po drugie że przy każdej wybudowanej krawędzi peronowej będzie się zatrzymywać wszystko. > Do Warszawy to owszem, tu jest pewien potencjał. Tylko czy ta odległość - ok > 240km koleją z Torunia - uzasadnia podnoszenie prędkości do 300km/h?? Absurd. > Wystarczy maksymalna prędkość jaką można uzyskać na obecnych torach PLK - po > modernizacji. Na pewno nie ma sensu budować tu żadnych nowych korytarzy dla > szybkiej kolei!! Natomiast budowanie jej przy odległości Warszawa-Łódź albo Poznań-Wrocław jest już jak najbardziej OK, tak? Bo wiesz, za chwilę dojdziemy do tego że KDP w ogóle nie jest nam do niczego potrzebne i wystarczy 160-200 na liniach magistralnych. I ja nie mam nic przeciwko temu, tak zasadniczo. Ale jak już budujemy KDP to nie w charakterze kwiatka do kożucha, tylko żeby pełniło jakąś sensowną rolę. > Co do Włoszczowy - przecież mówimy o połączeniach Intercity. Popatrz, a mi się wydawało że o infrastrukturze. > To właśnie > krytykowali dziennikarze! Że ekspres z Częstochowy do Warszawy staje we... > Włoszczowie. > www.tur-info.pl/p/ak_id,9017,,stacja_wloszczowa,pociag_ekspres_z_warszawy_do_czestochowy,kordecki,adrianna.html "Ekspres wyjeżdża z z Częstochowy o 5 rano, we Włoszczowie bierze dosłownie kilka osób i do Warszawy dociera niemalże pusto." Pomijając już niesamowitą precyzję tego zdania, może zastanów się gdzie tu tkwi problem? Może jednak nie w stacji pośredniej? I to był rok 2007, mamy 2010. Na tej znikniętej z rozkładu Intercity stacji zatrzymują się dwa TLK (każdy w obu kierunkach) na dobę i kilka Interregio. Ciekawe po co, skoro nikt stamtąd nie jeździ. > No dla mnie to jest absurd! jak jadę kawał drogi, na drugi koniec polski, to ni > e > chce zatrzymywać się we Włoszczowej itd! To se wsiądź do samochodu i wtedy będziesz dyktował dowolne warunki. > > Ba! Ale na to znalazłeś argument! Zatrzymuje się interregio! Ale czy ja > zabraniam Włoszczowej mieć własny peron? Jak najbardziej, przez większość wątku. > Regularnych połączeń z sąsiednim, duży > m > miastem, gdzie można złapać dogodną przesiadkę na pociąg do Warszawy? No bo po co jechać półtorej godziny do Warszawy bezpośrednio, jak można w trzy z przesiadką w Kielcach? Zupełnie niezrozumiałe. >KDP w Polsce. Dzieli nas to, co moim zdaniem jest najważniejsze! > Szybka Kolej ma być szybka - a to wyklucza wszystkie stacje między Warszawą a > Trójmiastem. I między Warszawą a Berlinem też? I leć natychmiast wykreślić Kalisz z ygreka, bo to nie do pomyślenia żeby były stacje pośrednie. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: no nie wiem 31.03.10, 19:02 sugeruję, że te niektóre przystanki dla TGV są bez sensu - co zresztą podnosiła również prasa francuska, w linku do wikipedii który podałeś. Naprawdę nie domyśliłeś się, co sugeruję? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: no nie wiem 31.03.10, 19:09 hecer napisał: > sugeruję, że te niektóre przystanki dla TGV są bez sensu - co zresztą podnosiła > również prasa francuska, w linku do wikipedii który podałeś. To jeszcze sobie znajdź statystyki ruchu. Można oczywiście powiedzieć że tysiąc, albo pięć, albo dziesięć tysięcy pasażerów dziennie to jest pryszcz i mają spadać na autobus i wsiąść w pociąg 40 kilometrów dalej. Tylko to nie bardzo współgra z celem budowy takiej infrastruktury. Prasa francuska podważała sens budowy, podważała przebieg trasy i tak dalej. Możesz też powiedzieć że prasa polska podważała przebieg autostrady A1 (A2, A4, którejkolwiek) i to też będzie prawda. O czym to ma świadczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: no nie wiem 31.03.10, 19:37 to mi znajdź te statystyki. I porównaj to z Włoszczową. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer z drugiej strony... 31.03.10, 21:55 patrząc na tę mapkę którą bardzo lubię: www.selfgov.gov.pl/ widać jakiś sens KDP przez BiT. Ale należy to odnosić do połączenia z dużą prędkością tradycyjnymi liniami, czyli v-160km/h do Wawy i Trójmiasta z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: z drugiej strony... 31.03.10, 22:01 hecer napisał: > > www.selfgov.gov.pl/ na tej stronie jest mapka pod której wpisano Bydgoszcz jako centralne miasto naszej metropolii - czy skończony i zakomplekslachcic zostawią to bez interwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: z drugiej strony... 01.04.10, 00:31 o ile pamiętam, szlachcic nigdy nie interweniował w sprawie kropek, natomiast "wy" - czyli grupa "tylko metropolia bydgoska" - wytropicie każdą kropkę, czy to na mapie pogody, czy na stronach urzędu marszałkowskiego. BiT jest jedyną metropolią z dwoma miastami centralnymi - gdybyś raczył spojrzeć na tę mapę i legendę... Natomiast w tabelce wymieniona jest jako jedno miasto centralne, co jest błędem, bo BiT nie ma jednego jądra i układu koncentrycznego, tylko jak odkrył wielki astronom Roman Kołakowski, jest to "gwiazda podwójna". Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: no nie wiem 01.04.10, 12:07 hecer napisał: > to mi znajdź te statystyki. > I porównaj to z Włoszczową. A wysil się trochę i znajdź sam. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: no nie wiem 31.03.10, 19:35 > Tak, a ponieważ jak wiemy istnienie pociągów przyspieszonych > wyklucza istnienie > pociągów osobowych, to nie wolno budować stacji. Bo jak wybudujemy > stacje, to > wszystkie pociągi będą musiały się tam zatrzymywać. j/w - masz zdolność przekręcania tego co mówię, lub brak zdolności zrozumienia prostych wypowiedzi. > > Dlatego dla grupy PKP bardzo rentowne są linie takie jak CMK czy > >linia do > > Trójmiasta z Warszawy > > Proszę nie przywoływać tej księżycowej ekonomii. Księżycowa jest twoja wizja, czyli przystanek dla ekspresów we Włoszczowej. Przecież o tym pisały gazety - że po interwencji posła Gosiewskiego w PKP, pociągi zatrzymywały się we Włoszczowie. To jest peron dla osobowych ale nie dla pociągów IC czy ekspresów. Jeśli uważasz inaczej, to nie używaj określeń typu "księżycowa ekonomia" dla tego co piszę, bo brzmi to jak żart, autoironia lub bełkot. Sam wybierz. > Bo nie i już. Po co likwidować efekt wykluczenia, niech Grudziądz > zdechnie pod > ciężarem bezrobocia w imię tego żeby pasażerowie 20% pociągów > przejeżdżających > po linii kolejowej dojechali do celu o osiem minut szybciej. jeśli wykażesz związek między brakiem TGV w Grudziądzu a bezrobociem, to dostaniesz IgNobla w ekonomii. Nie ma takiego związku, bo mówimy zaledwie o 1-2 pociągach dziennie do Warszawy. Jeśli ci się wydaje, że mieszkaniec Grudziądza będzie nimi dojeżdżał do Warszawy co dzień do pracy, to jesteś na najlepszej drodze do wspomnianego nobla. > Skup się - nikt nie mówi o doginaniu trasy KDP do każdej pipidówy > mniejszej. > Chodzi o wstawienie czterech rozjazdów i dwóch krawędzi peronowej > w miejscu, w > którym odległość od okolicznych miejscowości to uzasadnia. Skup się - po co dostawiać te perony tam, gdzie odległość to uzasadnia, a rynek, popyt tego nie uzasadnia? W Grudziądzu nie ma rynku dla przystanku - nawet gdyby już tam wydano miliony na budowę KDP, to sugerowałbym aby pociąg się tam nie zatrzymywał bo to się po prostu opłaca tak, jak postój ekspresu we Włoszczowie. > No mówię - tylko fachowcy z internetów mają rację, nie tam jacyś > Niemcy. fachowcy z internetu nie projektowali niemieckich kolei. Oni po prostu oceniają to, co widzą, czyli rentowność tej inwestycji, ekonomiczny sens. > I to był rok 2007, mamy 2010. Na tej znikniętej z rozkładu > Intercity stacji > zatrzymują się dwa TLK (każdy w obu kierunkach) na dobę i kilka > Interregio. > Ciekawe po co, skoro nikt stamtąd nie jeździ. I bardzo dobrze, że zatrzymują się interregio i TLK. Te pociągi (przynajmniej interregio) są dotowane - nierentowne, ale subsydiowane. TLK to po prostu pośpiech, a nie żaden ekspres. Ty stosujesz sobie zamiennie określenie Intercity z Interregio i TLK. Skup się - Inter City. Z czym to kojarzy ci się City? Z Włoszczową? Gratuluje. Jesteś kandydatem do igNobla. > > Ba! Ale na to znalazłeś argument! Zatrzymuje się interregio! Ale > > czy ja > > zabraniam Włoszczowej mieć własny peron? > Jak najbardziej, przez większość wątku I tu uważasz, że my się rozumiemy? Zgadzamy? Mamy podobne opinie i wnioski?? Ja tu widzę z twojej strony kompletny brak zrozumienia, tylko nie wiem czy złośliwie przekręcasz moje wypowiedzi dla radochy, czy po prostu masz problem ze zrozumieniem. Wiele razy pisałem - rozwijajmy połączenia regionalne, z wieloma przystankami. Dzięki połączeniu małych miejscowości z dużymi obniżamy bezrobocie, aktywizujemy gospodarczo tereny, rozwijamy metropolie. Połączenia IC i KDP między metropoliami to moim zdaniem sprawa ważna, ale nie nie priorytet. Priorytetem jest interregio. Tylko ty masz bardzo dziwne rozumienie Interregio, IC, KDP. U ciebie to się zlewa w utopię, w której Intercity staje we Włoszczowie, a KDP w Kwidzynie. To nie ma sensu. Kolej musi być szybka, a tę szybkość i rentowność gwarantuje połączenie bez przystanków na duże odległości z dużą stałą prędkością. To jest idea KDP. IC - to są połączenia do KDP między regionalnymi ośrodkami metropolitalnymi. Interregio to połączenia w regionie z regionalnymi metropoliami. Dla mnie priorytet wygląda tak, że przypomina się o Interregio - zwłaszcza, gdy rząd zaczyna mówić o IC i KDP a lekceważy sytuację finansową PKP PR. Inaczej pojawią się bieguny wzrostu gospodarczego, takie jak główne metropolie w Polsce: Wawa, 3miasto, Wrocek, Poznań, Kraków, Łódź, Śląsk. W twojej wizji brak spójności po prostu - jak szybka kolej to trzeba przy okazji rozwiązać problem Płocka, Kwidzyna, Grudziądza. A akurat ich problemem nie jest brak KDP. To ty sobie ubzdurałeś że jak pociąg się w Grudziądzu zatrzyma, to inwestorzy z Warszawy tam wysiądą. Nie, oni po prostu jadą do 3miasta. A to pracobiorcy muszą przemieszczać się do metropolii - tylko naiwnością jest myślenie, że ktoś co dzień wyda kilkadziesiąt euro by dojechać z Grudziądza do pracy w Warszawie, przy sprzątaniu czy w ochronie biedronki. > > Szybka Kolej ma być szybka - a to wyklucza wszystkie stacje > > między Warszawą a > > Trójmiastem. > I między Warszawą a Berlinem też? I leć natychmiast wykreślić > Kalisz z ygreka, > bo to nie do pomyślenia żeby były stacje pośrednie. Kalisz pełni tę funkcję co Iława - funkcję węzła. Nie jest to przystanek typu Włoszczowa - dla mieszkańców Włoszczowy. Tylko przystanek węzłowy, na szlaku, przesiadkowy. Podobną rolę pełni Iława - dla Olsztyna i Torunia. Z tym, że ja bym z perspektywy Torunia widział raczej dobre i szybkie kolejowe połączenie z Gdańskiem przez Grudziądz i Kwidzyn. Z prędkością 160km/h. A oprócz tego regionalne połączenie osobowe 120km/h Toruń-Grudziądz. I regionalne osobowe Grudziądz-Gdańsk. To jest dla Grudziądzan i wszystkich mieszkańców "na trasie" (do Torunia, do Gdańska) dużo lepsze rozwiązanie niż KDP. Np Chełmży. Nie widzę sensu by pociąg pośpieszny do Gdańska miał się zatrzymywać w Ostaszewie. W Chełmży może tak, ale nie w każdej pipidówce. Te pipidówki muszą mieć dobry system połączeń do systemu IC. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer peron Włoszczowa 30.03.10, 18:44 mi się wydaje, że ten plan to jest jakaś rozbudowana wersja peronów we Włoszczowej. Kwidzyn, Grudziądz, Tczew - oni dojeżdżają do Trójmiasta, Torunia, Bydgoszczy. I tu powinni mieć 120-160 km/h. Bydgoszcz i Toruń powinny mieć połączenia 160km/h do Warszawy, Łodzi, Poznania, Wrocławia, Trójmiasta, Szczecina. Płock - 120km/h do Warszawy. I połączenie z Kutnem (węzeł). Natomiast KDP dla mieszkańców Kwidzyna do Warszawy to jakiś absurd. Dlatego w osi pn-pd ja bym widział tylko prostą trasę bez dodatkowych przystanków: Trójmiasto-Warszawa-Łódź-Kraków (przez Katowice?) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 16:41 hecer napisał: > > Właśnie dlatego Toruń jest głównym węzłem kolejowym w regionie. > Zawsze nim był - ze względu na położenie geograficzne. LOLZOR. Odpowiedz Link Zgłoś
nionio41 Re: 30.03.10, 17:27 Plany bardzo piękne, wydaję się że aż za bardzo. Trasa z Gdańska do Warszawy przez Grudziądz, Toruń i Płock to optymalna trasa, bo z jednej strony jest krótka i szybka - chodzi przecież o jak najkrótszy przejazd z Wybrzeża do stolicy, a z drugiej nie omija, tak jak do tej pory ważniejszych miast. Zastanawia mnie tylko jak ten szybki pociąg będzie jechał przez Toruń. Na dworzec główny wjedzie od strony Grudziądza i żeby pojechać w stronę Włocławka, musi zmienić kierunek jazdy. A to jest strata cennego czasu. No i zastanawiające jest to połączenie pomiędzy Włocławkiem, Płockiem i Warszawą. Szlak oznaczony na grafice dzisiaj w ogóle nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: 30.03.10, 18:03 to są całkiem nowe tory. A nie tory jakie są między Grudziądzem i Toruniem. W miastach w których ma być KDP buduje się nowe dworce. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 30.03.10, 18:08 razem jesteśmy na linii do Warszawy i do Trójmiasta ( (Linia: Warszawa-Toruń-Bydgoszcz i dalej na Szczecin, Gorzów linia: Trójmiasto-Bydgoszcz-Toruń-Łódź). wy macie własne połączenie do Poznania i my też mamy własne, tylko że na linii Wrocław-Poznań-Olsztyn, lepszej. Wy tego "nie mata". No i my mamy jeszcze dwa własne połączenia na Gdańsk - przez Iławę do IC oraz przez Grudziądz. Jesteśmy o wiele ważniejszym węzłem niż Bydzia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 31.03.10, 10:21 aż z ciekawości sprawdziłem jak to naprawdę wygląda i wytłumacz czemu linia Poznań-Toruń-Olsztyn jest ważniejsza niż Poznań- Bydgoszcz-Gdańsk skoro na tej pierwszej bezpośrednio między Poznaniem a Toruniem jeździ 7 par pociągów (3 osobowe, 2 TLK, 2 IC ) a pomiędzy Poznaniem a Bydgoszczą bepośrednio jest 10 par pociągów? ( 3 osobowe, 6 TLK, 1 IC ) Znów matematyka po Toruńsku? :) Toruń ma lepsze bezpośrednie połączenie z Olsztynem - to 7 par pociągów na dobę - 3 osobowe, 2 TLK i 2 IC, z Bydzi bezpośrednio jadą tylko 2 osobowe na dobę Za to z Gdańska do Bydgoszczy bezpośrednio dotrzeć można 22 parami pociągów na dobę ( 5 os 16 TLK 1 IC ) podczas gdy do Torunia 11 ( 10 TLK i 1 IC ) Pociągi do Warszawy i z Warszawy na zachód Polski jadą przez oba miasta, linia Gdańsk-BDG-TR-Kutno-... też jest wspólna za to linia Poznań-Bydgoszcz-Gdańsk jest ważniejsza niż Poznań-Toruń-... Jasno więc wychodzi że nie można powiedzieć żeby Toruń był ważniejszym węzłem skoro przejeżdża przez to miasto mniej bezpośrednich połączeń do najważniejszych miast Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 31.03.10, 10:37 hecer napisał: > wy macie własne połączenie do Poznania i my też mamy własne, tylko że na linii > Wrocław-Poznań-Olsztyn, lepszej. Wy tego "nie mata". A o ile procent lepszej? Czy lepszej dlatego że ma Official Hecer Seal Of Approval? Ja rozumiem że to przez te miliony ton towarów które Wrocław eksportuje do Olsztyna? > No i my mamy jeszcze dwa własne połączenia na Gdańsk - przez Iławę do IC oraz > przez Grudziądz. I przez most składany pod Kwidzynem! (nie ma go, ale przecież mógłby) > Jesteśmy o wiele ważniejszym węzłem niż Bydzia. Ta, to bardzo wyraźnie widać w statystykach ruchu i w kategoriach ważności dworców. #toruncentrumwszechswiataodczasowkopernika Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Re: bosko! Cała Bydzia popiera BiT City! 31.03.10, 00:17 Gorączka ciebie zjada. Napij sie wody z lodem i walerianka. Przecież to utopia, projekt płockich fantastów. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 19:06 mapka mowi wszystko - liczy sie tylko warszawka ale ona jest tez pewna lekcja dla pewnych oszolomow na tym forum albo przygotujemy sie jako metropolia BiT to wziecia kasy na S10 i wybudujemy ja w ciagu 3-4 lat albo warszawka bedzie budowala sobie S10 od siebie Nadal nasz odcinek jest najbardziej atrakcyjny i najtanszy z sensownych odcinkow na tej trasie Chwala Calbeckiemu ze on ta mozliwosc widzi - dlatego jest przygotowany teraz projekt drogowy Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 19:31 No i w końcu oszołomie się przydasz, będziesz kosił zarośla żeby wiedzieli gdzie się zatrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 20:27 prymitywie, napisz do derendy zeby trzymal reke na pulsie Warszawiakom nie bedzie na reke jechac do Bydgoszczy i potem cofac sie do torunia aby jechac do Gdanska przyczyna jest prosta - do Bydgoszczy nikt nie jezdzi bo po co? Wiec praktyczni warszawiaki ten odcinek do bydgoszczy zlikwiduja juz jak tory dojda do torunia, a kase na wasz odcinek wezma na metro Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Toruń dużych predkości 30.03.10, 21:02 szlachcic napisał: > przyczyna jest prosta - do Bydgoszczy nikt nie jezdzi bo po co? > Wiec praktyczni warszawiaki ten odcinek do bydgoszczy zlikwiduja juz > jak tory dojda do torunia, a kase na wasz odcinek wezma na metro 0/10 Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 08:55 szlachcic napisał: > przyczyna jest prosta - do Bydgoszczy nikt nie jezdzi bo po co? > Wiec praktyczni warszawiaki ten odcinek do bydgoszczy zlikwiduja juz > jak tory dojda do torunia, a kase na wasz odcinek wezma na metro hehe zakompleksieńcu nie "do Bydgoszczy nikt nie jeździ" tylko "ty nigdzie nie jeździsz", jak zmienią plany i szybkie pociągi do Gdańska puszczą jednak obecną, o wiele szybszą trasą to tylko dzięki położeniu na linii Warszawa-Bydgoszcz twoja mieścina zyska szybkie pociągi jako jedna ze stacyjek pośrednich Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 09:09 Do ciemnogrodu nikt nie jeździ bo jest to uważane w Warszawie za obciach. Nie przystoi inteligenty i dobrze zarabiającym Warszawiakom jeździć do stolicy zacofania intelektualnego. Trasa Gdańsk - Warszawa jest planowana przez Bydgoszcz bo to to będzie główna trasa do Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 09:43 Moim zdaniem z artykułu wynika że trasa Gdańsk-Warszawa nie jest planowana przez Bydgoszcz. Pociągi mają pokonywać duże odległości jak najszybciej ( jeśli w ogóle powstaną ;) więc raczej nie będą tak kluczyć. Na początek planowane są dwie trasy - Gdańsk-Warszawa i zamiast dzisiejszych TLK i IC jeżdżących na trasie Bydgoszcz Główna- Warszawa Wschodnia Bydgoszcz-Warszawa. Rzeczywiście najlepiej byłoby tą linię przedłużyć dalej do Szczecina, wiadomo jednak jak to jest u nas z kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 12:50 Tak. Ale musisz pamiętać że projektowanie kolej musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Gdyby nie to to trasa Gdańsk - Warszawa mogłaby być zaprojektowana najkrótszą i najszybszą drogą przez Iławę i Malbork. Mógłby się nie zatrzymywać na trasie tylko pewnie jeździł by pusty. Bydgoszcz - Warszawska dlatego że tworzyła ona by sieć tras Gdańsk - Poznań - Wrocław oraz Warszawa - Szczecin. Trasy będą krzyżowały się w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nionio41 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 09:53 > Do ciemnogrodu nikt nie jeździ bo jest to uważane w Warszawie za obciach. Nie > przystoi inteligenty i dobrze zarabiającym Warszawiakom jeździć do stolicy > zacofania intelektualnego. A nie prawda. Sam kiedyś widziałem w Bydgoszczy samochód na warszawskich numerach. Także nie jest u was tak źle. > Trasa Gdańsk - Warszawa jest planowana przez > Bydgoszcz bo to to będzie główna trasa do Szczecina. No coś ty?! A nie przez Aleksandrów Kujawski? Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 11:33 Ja w Bydgoszczy nie tylko widzę Warszawskie rejestracje, ale także Ciemnogrodowe CT, dawniej TYF - tyfusy. No przykro mi ale nie tylko bydgoszczanie tak was postrzegają. Musicie jeszcze wiele nad sobą popracować, aby zmienić swój wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar [...] 31.03.10, 17:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 18:40 borba_1 napisał: > Ja w Bydgoszczy nie tylko widzę Warszawskie rejestracje, ale także Ciemnogrodow > e > CT, dawniej TYF - tyfusy. Zanim rejestracje TYF pojawiły się na przyczepkach, wy tyfusami byliście już od kilku dziesięcioleci. No przykro mi ale nie tylko > bydgoszczanie tak was postrzegają. Was natomiast w ogóle nie postrzegają. Taka mieścina, która nikomu z niczym się nie kojarzy. Dziura bez tożsamości. Mieliśmy ubaw, kiedy próbowaliście zmienić taki stan rzeczy i bilbordami próbowaliście uzmysłowić warszawiakom, że Bydgoszcz to takie miasto koło Torunia i nawet jest od niego większa. My nie musimy się reklamować w stolicy. Trasa Toruńska to jedna z głównych arterii Warszawy, a jeden z dworców nazywa się Warszawa Toruńska. Poza tym codziennie jesteśmy obecni na TVN24. A to jak o dumnych mieszkańcach grodu Kopernika myślą tyfusy, jest dla nas tak samo ważne jak sytuacja polityczna w Mongolii. > Warszawskie rejestracje ... warszawskie, geniuszu, warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 21:37 i co aruś skończony ulżyłeś sobie? :) Zero mozliwości oplucia spod podstawowych kont skompromitowanych w tym temacie to załozone konto nr 1034? kiedy opublikujesz następną listę skończonego twierdząc że to konta "bydgoskiego puchatka" który sam siebie oskarża i atakuje Bydgoszczan oczywiście uwzględniając w niej "heńkasmara"? :) I co z tą kropką? Nadal taka sama kropka Torunia wydaje ci się większa niż ta Bydgoszczy? :D Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 22:47 nie żartuj, przecież to był podręcznikowy przykład pytania retorycznego - nikt nie spodziewał się że babbik który tak wstydzi się swojej działalności na forum że uporczywie wmawia autorstwo swoich wpisów innym odpowie "tak, to ja, moje 1034 konto, spod cassidy i matomato nie mam już za dużo do powiedzenia w tym temacie" ;D pierwszy krok utartego schematu - "ja to nie ja" już zaliczyłeś, czas na kolejny - stwierdzenie że jestem tą samą osobą co wszyscy inni bydgoscy forumowicze - puchatkiem i że henieksmar też jest tym puchatkiem i rozmawia sam ze sobą - dawaj dzisiaj, po co jutro będziesz czas tracił ;D -- nie wiem czy słyszałes o seksie, ale może spróbuj, jest fajny i wzrasta poziom endorfin- człowiek wtedy mniej sfrustrowany jest, może uznasz że są ciekawsze zajęcia niż szczekanie na forum. jazon do skończonego ( cassidy ) 06.11.09, 22:34 Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 23:05 Od dawna czujesz się prześladowany? Byłeś z tym u specjalisty? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 23:46 a co, pomógł ci w twoim roztysiączeniu jaźni i frustrującym wstydzie za własne parszywe zachowanie? Jakoś nie widać żadnych rezultatów :) Może spróbuj w lepszych szpitalach bydgoskich? Choć przyznać trzeba że jakaś poprawa jest, jeszcze nie stwierdziłeś że nie rozmawiam z tobą tylko z samym sobą choć jak to mówią "nie chwal dnia przed zachodem słońca" czyli przed zamknięciem tego wątku, na pewno skończony rano wstanie, przejrzy się w lustrze i będzie musiał odreagować więc coś jeszcze wymyśli :D -- nie wiem czy słyszałes o seksie, ale może spróbuj, jest fajny i wzrasta poziom endorfin- człowiek wtedy mniej sfrustrowany jest, może uznasz że są ciekawsze zajęcia niż szczekanie na forum. jaz0n do skończonego- cassidy 06.11.09, 22:34 Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Toruń dużych predkości 01.04.10, 10:39 > a co, pomógł ci w twoim roztysiączeniu jaźni i frustrującym wstydzie> za własne parszywe zachowanie? Ok, zdemaskowałeś mnie. Jestem kidem, mato matomato, muwonem, szlachcicem, hecerem, frychem, borbą, heńskiem smarem i panem twojego pana. A teraz idź na zastrzyk, żebyś cię ten matrix nie opuścił. > Może spróbuj w lepszych szpitalach bydgoskich Lepszych od których - pilskich, zamojskich? > nie wiem czy słyszałes o seksie, ale może spróbuj, jest fajny i > wzrasta poziom endorfin- człowiek wtedy mniej sfrustrowany jest, O proszę, a więc trochę na ten temat wiesz. Zaskoczyłeś mnie! Kumple-blokersi są na tyle wylewni, że ci się z takich rzeczy zwierzają? Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Przecież to widać 31.03.10, 23:22 Bederyk bucu niemyty, jak będę chciał żebyś zaczął szczekać, to powiem ci "daj głos". A teraz wracaj do swojej budgoszczy i przestań warczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 01.04.10, 08:39 A na tej głównej arterii zobaczysz znak kierunek Bydgoszcz lub Gdańsk. Aby dowiedzieć się że jedziesz także w kierunku Torunia trzeba wyjechać 100 km za Warszawę. Troszeczkę zaprzeczasz sam sobie bo gdyby was nie interesowała sytuacja Bydgoszczy to czemu 90% tematów na tym forum jest o Bydgoszczy lub pośrednio dotyczy jej. Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Toruń dużych predkości 01.04.10, 11:01 > A na tej głównej arterii zobaczysz znak kierunek Bydgoszcz Byś może gdyby była tabliczka Toruń, niewiele osób by wiedziało, ze to też droga na Bydgoszcz. No ale wasz Dyrenda robi wiele, aby warszawiacy się dowiedzieli o położeniu Bydgoszczy. > Troszeczkę zaprzeczasz sam sobie bo gdyby was nie interesowała sytuacja > Bydgoszczy to czemu 90% tematów na tym forum jest o Bydgoszczy lub pośrednio > dotyczy jej. Nie no coś w tym jest. Po stronie bydgoskiej jest dokładnie tak samo. Zastanawiające jest to, że tak wiele z was zagląda na forum Torunia i tak aktywnie uczestniczy nawet w tych tematach, które z Bydgoszczą nie mają nic wspólnego. To dopiero jest zainteresowanie sąsiadem i jego sprawami! Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Kolejny sie podnieca 31.03.10, 00:15 i tak będzie siedział w domu, bo na bilet nie będzie jego stać. Porypany totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 08:38 O co wasze swary glupie? ten projekt jest tak realny jak polska wyprawa na ksiezyc, albo most zaleskiego na Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 08:48 skonieczna już się zdążyła wybrandzlować przed monitorem - "kropka Torunia większa od kropki Bydgoszczy" LOL! bo padnę ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 12:13 A Pnedolino z Warszawy do Katowic juz dawno jeździ. Mial być skończony w 2005 roku. Taki sam jak między Pragą, Bratysławą i Wiedniem. Tyle że tam ten pociąg widziano i nawet można nim jechać. Ten plan to zwykły pasztet wyborczy i to w dodatku nie z mięsa tylko z kryla Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 14:09 zeby bylo wszystko jasne dla dobra regionu dobrze byloby gdyby linia poszla az do Bydgoszczy ale wiadome jest tez to ze zaczna ja budowac od Warszawy a odcinek z Torunia do Bydgoszczy bedzie tez sporo kosztowal Na moje to idealnie wpisuje sie w zrezygnowania z inwestycji tego odcinka Odpowiedz Link Zgłoś
pan_twojego_pana Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 15:16 Jasne, oczywiste i wiadome jak rotacyjna stolica aglomeracji górnośląskiej :D Oczywiste że teraz wszelkie inwestycje drogowe i kolejowe na świecie buduje się z najważniejszego miejsca i absolutnie nie dzieli na odcinki budowane w tym samym czasie bo jeszcze jeden fragment z drugim mogłyby się nie spotkać :) Po to planuje się linię Warszawa-Bydgoszcz rezygnując z wielu bardzo ważnych innych połączeń kolejowych w Polsce żeby zrezygnować z ostatniego odcinka, szybki pociąg do Katowic dojedzie zapewne też tylko do Częstochowy bo ostatni odcinek też sporo kosztuje a linia budowana będzie od Warszawy. Nawet żal komentować :D Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 15:19 Żeby było jasne. Dla dobra regiony byłoby dobrze aby szybka kolej zatrzymywała się w Toruniu. Jedna patrząc na chęć obcięcia kosztów stacja w Toruniu może nigdy nie powstać. Toruń pewnie nie bezie miał ani grosza w latach 2020-2025 a Państwo wszystkiego nie może sponsorować. Moim zdaniem dobrze spełni tu swoją rolę BiT którym dojedziecie do Bydgoszczy aby wsiąść na TGV do Gdańska lub Warszawy. Tak tak dobrze czytasz do Gdańska. Ze względu na to że budowa trasy Toruń Grudziąż jest kompletnie nie realna a TGV będzie docierał do Bydgoszczy i tą do Warszawy, Szczecina, Wrocławia i Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
henieksmar Re: Toruń dużych predkości 31.03.10, 18:15 borba_1 napisał: > Tak tak dobrze czytasz do Gdańska. Ze względu na to że budowa trasy Toruń > Grudziąż jest kompletnie nie realna a TGV będzie docierał do Bydgoszczy i tą do > Warszawy, Szczecina, Wrocławia i Poznania. I wtedy się obudzisz, spojrzysz w okno, a tam ... stara, szara bydgoska rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Toruń miasto .... 31.03.10, 23:11 Przepraw się na drugą strone Wisły, chyba, że mieszkasz na wsi Podgórze, pojedź na dworzec PKP i zobacz ten twoj kolorowy świetlany toruński krajobraz. Potem wybierz się na bydgoskie i zobacz to menelstwo, następnie wybierz się na Toruń wschód i zobacz oazę dobrobytu. Dla poprawienia wrażeń estetycznych odwiedź Rubinkowo, a na sam koniec, abyś nie popadł w depresję udaj się na starówkę, tylko uważaj, abyś w gówno nie wdepnął. Te szarości sa bardzo podobne w jednym jak i drugim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś