Gość: Profesor IP: 199.71.64.* 19.02.02, 18:57 Jak jest zorganizowana sluzba zdrowia .prawo pracy .otwieranie firmy ,budownictwo mieszkaniowe ,nauka ,turystyka , gastronomia , transport.Prosze zadawac pytania bede odpowiadal . . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzyżak Re: Jak jest w Kanadzie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 19:01 Nie przepadam za długimi podróżami.szczególnie po 11 wrzesnia.Ale kanada wydaje mi sie dużo ciekawsza niż Stany.Jeżeli miałbym wybierać to na 100% wybrałbym ekologicznę Kanadę. pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wl Re: Jak jest w Kanadzie 19.02.02, 19:15 Dlaczego hokeiści kanadyjscy grają tak asekuracyjnie w Salt Lake? Drużyna przez wielu typowana do olimpijskiego złota wygrała co prawda ze słabiutkimi Niemcami, ale z Czechami zanotowała szczęśliwy remis, a ze Szwedami doznała klęski. Dlaczego w ich grze nie widać już takiej zadziorności, skuteczności jak jeszcze kilka lat temu? Co zamierza zrobić Wayne Gretzky, by w grze kanadyjczyków nastąpiła oczekiwana poprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Jak jest w Kanadzie 19.02.02, 19:31 Ile zarabia kierowca z tytułem prof. doc. hab. inż. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Jak jest w Kanadzie IP: 198.138.227.* 19.02.02, 20:21 lech.niedzielski napisał(a): > Ile zarabia kierowca z tytułem prof. doc. hab. inż. ? to zalezy czy pracuje jako kierowca czy jako profesor, w USA w przeceiwienstwie do Polski umyslowi zarabiaja wiecej niz fizyczni... A umyslowi z mgr to juz zupelnie wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:21 To co Piszesz o pracownikach umyslowych w USA jest klamstwem .Tak samo jest w Kanadzie . Osoba wprowadzajaca dane do komputera moze zarabiac 8$ na godzine a osoba sprzatajaca metro 18 $ na godzine itp.Np. osoba po studiach pracujaca w bibliotece zarabia na godzine 17 $ , a murarz ma 30$ na godzine itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 20.02.02, 15:39 Gość portalu: Profesor napisał(a): > To co Piszesz o pracownikach umyslowych w USA jest klamstwem .Tak samo jest w K > anadzie . > Osoba wprowadzajaca dane do komputera moze zarabiac 8$ na godzine a osoba sprza > tajaca metro 18 $ > na godzine itp.Np. osoba po studiach pracujaca w bibliotece zarabia na godzine > 17 $ , a murarz ma 30$ na > godzine itp. widzisz nie dokonca to co zrobiles to manipulacja, po pierwsze zarobki 18$ przy sprzataniu metra, chyba jestes przeziebiony (chyb aze mowisz o tym ze gosciowi placa za posprzatanie i jak to zrobi przez 1h to tyle mu wyjdzie) bo ni epowiesz mi ze przy sprzataniu metra mozna zarobic 38k$ rocznie a tyle to wyjdzie jak dodasz podatki i inne swiadczenia przy sredniej pesji w USA 28512$, obsluga lotniska JFK zarabia 8$/h dane z www.cnn.com po drugie murarz to wolny zawod i bierze za h wiec to co innego, informatyk pracujacy na zlecenie tez bierze 60$/h i wiecej ale na pesji rocznej juz 20-pare$ i o tym pisalem a po trzecie osoba wprowadzajaca dane to nie pracownik umyslowy, moze powiesz mi ze kierowca to tez umyslowy i ze mozna na tym profesure zrobic. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Lecha Niedzielskiego IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:12 Kierowca jezdzacy u kogos i to na dalekie trasy do Kaliforni potrafi zarobic 6000$ na miesiac oczywiscie brutto. Jest wtedy zatrudniony na kontrakt i placi sam podatki .Moze odpisac np.odziez w ktorej pracuje ,koszty wyzywienia do 25 $ dziennie itp. W Kanadzie sa tylko cztery stopnie naukowe sa to : bechelor ,masters ,doktor i profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Jak jest w Kanadzie IP: 198.138.227.* 19.02.02, 20:22 Gość portalu: Profesor napisał(a): > Jak jest zorganizowana sluzba zdrowia .prawo pracy .otwieranie firmy ,budownict > wo mieszkaniowe > ,nauka ,turystyka , gastronomia , transport.Prosze zadawac pytania bede odpowia > dal . > . mam pytanko jaka jest srednia pesja w Kanadzie? jaka jest stopa bezrobocia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:24 Srednia pensja statystyczna to 1500$ na miesiac .Stopa bezrobocia za miesiac styczen wynosila 8,3%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 21 do Profesora IP: *.proxy.aol.com 20.02.02, 05:13 Profesor, w jakim miescie w Kanadzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do 21 IP: 205.189.191.* 20.02.02, 18:21 To jest oczywiscie Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukash Do profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 22:26 A kiedy pan wyjechał i z jakiego mista. Zamierza Pan wrocic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:07 Wyjechalem z Torunia w 1983 roku na wycieczke do Wiednia i po 4,5 miesiaca znalazlem sie w Kanadzie juz na prawach rezydenta.W Toruniu caly czas mam piekne mieszkanie i byle ju w Polsce 17 razy . W tym roku tez bede w Toruniu przy okazji wakacji w Grecji.Tak , ze ja nie musze wracac caly czas mam zameldowanie w Toruniu .Kiedy mam ochote to jestem w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 21 Re: Do Profesora IP: *.proxy.aol.com 21.02.02, 05:58 A ja w Montrealu. Podobno Toronto od Montrealu sie znacznie rozni, a poza tym sporo tam Polakow (300 000?). Tu w Montrealu jest ich okolo 20 000 - w miescie mowi sie glownie po francusku i to ich przede wszystkim zniecheca. Poza tym w Toronto ceny sa podobno 2 razy wyzsze. Nie wiem czy ta roznica dotyczy generalnie Ontario i Quebecu czy tez Montrealu i Toronto, bo np w Ottawie benzyna tansza. (DO WSZYSTKICH W POLSCE - DUZO TANSZA NIZ U NAS W KRAJU BO KOSZTUJE CO NIECO PONAD 50 CENTOW - 1 DOLAR KAN = 2.60!!!)Ile placisz za mieszkanie? Ja wynajmuje 2,5 w centrum i place 400 dolcow. Czy tez 2 razy drozej? Poza tym mieszkasz miedzy Polakami? Ja bedac tu spotkalem ich w ciagu 5 miesiecy moze razem z 5 osob w tym 4 w polskim sklepie. Pozdrowienia z Mont Royal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do Profesora IP: 198.138.227.* 21.02.02, 15:27 Gość portalu: 21 napisał(a): > benzyna tansza. (DO WSZYSTKICH W POLSCE - DUZO TANSZA NIZ U NAS W KRAJU BO > KOSZTUJE CO NIECO PONAD 50 CENTOW - 1 DOLAR KAN = 2.60!!!) W uSA kosztuje 1gal =3.785l 1.05$ Ile placisz za > mieszkanie? Ja wynajmuje 2,5 w centrum i place 400 dolcow. 400USD, to potwornie tanio ja place za 2BR 700USD i to jest w mojej okolicy super okazja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:21 W jakim miescie Ty mieszkasz .Tutaj w Toronto trzeba zaplacic za dwie syp[ialnie plus garaz 1100 $ i standard jest dziadowski bo to najnizsza cena . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 21.02.02, 20:40 Gość portalu: Profesor napisał(a): > W jakim miescie Ty mieszkasz .Tutaj w Toronto trzeba zaplacic za dwie syp[ialni > e plus garaz 1100 $ i standard > jest dziadowski bo to najnizsza cena . mailem znajoma w Toronto to placila za 2BR 1000 ale kanadyjskich, ja mieszkam na seberbiach Phili. Co do dziadostwa, to nie widzialem jeszcze niedziadowskich apartamentow, sa tylko mniej lub bardziej dziadoskie. Coz my mielismy Kazimierza Wielkiego co zostawil Polske murowana w XIVw,... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do 21 IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:15 Mieszkanie dwu sypialniowe mam wykupione w centrum kosztowalo 180000 $ teraz jest warte 250000$.Place na koszty 510 $ na miesiac .Splacale je 12 lat.W budynku jest ochrona , basen kryty sauna i silownia wszystko do dyspozycji.Mieszkanie dwusypialniowe kosztuje z garazem 1100 $ na miesiac do wynajecia . To tylko drozsze w Toronto ; jedzenie , szmaty wszystko tansze jak w Montrealu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do 21 IP: 198.138.227.* 22.02.02, 18:57 Gość portalu: Profesor napisał(a): > Mieszkanie dwu sypialniowe mam wykupione w centrum kosztowalo 180000 $ teraz je > st warte 250000$.Place > na koszty 510 $ na miesiac .Splacale je 12 lat.W budynku jest ochrona , basen k > ryty sauna i silownia wszystko > do dyspozycji.Mieszkanie dwusypialniowe kosztuje z garazem 1100 $ na miesiac do > wynajecia . To tylko drozsze > w Toronto ; jedzenie , szmaty wszystko tansze jak w Montrealu . masz to mieszkanie w cegle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 22.02.02, 20:19 Budynek to klasyczna wylewka betonowa jesli chodzi o szkielet sciany zewnetrzne to izolacja termiczna plus cegla.Konstrukcja jest wytrzymala sejsmicznie tak sie tu buduje wysokie budynki .Pod ziemia jest jeszcze 2 pietrowy garaz.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 22.02.02, 21:49 Gość portalu: Profesor napisał(a): > Budynek to klasyczna wylewka betonowa jesli chodzi o szkielet sciany zewnetrzne > to izolacja termiczna plus > cegla.Konstrukcja jest wytrzymala sejsmicznie tak sie tu buduje wysokie budynki > .Pod ziemia jest jeszcze 2 > pietrowy garaz.Pozdrowienia. Ja tez mieszkam we "wspanialym" apartamencie, fundament to wylewka betonowa, sciany to izolacja termiczna oblozona z zewnatrz 1-na wartwa cegly. Same nowoczesne technologie, moj landlord z dumy umiera. A odkad mu uswiadomilem jakie technologie mamy w Polsce (dla niego 3-ci swiat) to schodzi mi z drogi bo po rozmowach ze mna jego american dream zamienia sie w american nightmare. Izolacja ta jest pierwszej klasy, latem jak wracam z pracy, przed wlaczeniem klimy jest 35C (nie mam centralnej), zima dla experymentu wylaczylem kiedys ogrzewanie w ciagu 1 dnia temp spadla do 4.7C. To nie zarty! W Polsce mieszkalem w typowym bloku z cegly, temp ani nie spadala tak drastycznie zima ani nie rosla jak szalona latem ani nie mialem tak wspanialego wgladu w zycie sasiadow i nie bylo takiej "nowoczesnej" izolacj technicznej. A tez masz podloge z izolacji termocznej przez ktora wszystko slychac. Musisz przyznac ze te ich budownictwo jest zalosne chcialoby sie rzec 100 lat z murzynami ale niestety murzyni mieszkaja jeszcze gorzej... My te termiczne cudowne apartamety i ich codowne kolorowe domki ze znajomymi z pracy nazywamy po prostu stodolami, choc moja rodzina ze wsi by sie obrazila bo maja murowana stodole! czy w Kanadzie tez nie odkryto jeszcze piorunochronow i po kazdej wiekszej burzy jak w Phili spala sie do gruntu 100-300 stodol z izolacji termicznej? A w zeszlym roku spadlo duzo sniegu to sie 100 domow zawalilo w Phili, widomo snieg ciezki (30cm). mam szczescie ze w Pennsylvanii nie ma juz tornad bo na Florydzie te cudowne domy odfruwaja, nalezy sie skryc albo w piwnicy jak ktos ma albo w samochodzie (te sa naprawde solidne!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re: Do Polonusa IP: 199.71.64.* 23.02.02, 17:54 Masz racje te ich domki to po prostu baraczki .Wystarczy niwielki pozar i nic nic nie zostaje. Jak oni budowali by tak solidne domki jak w Polsce to na nie stac by bylo garstke ludzi.Taki domek tutaj jest obliczony na 4 0 lat ttrwalosci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 21 Do Polonusa, Profesora i reszty IP: *.proxy.aol.com 23.02.02, 22:29 Mam w Polsce wspanialy dom wybudowany z Ytongu. Tu o tej technologii wiekszosc ludzi nie slyszala. Jedynie moj tesc slyszal ze takie lekkie materialy z pecherzykami powietrza niczym pumex testuja tu jako nowosc. Dom w ktorym mieszkam w Montrealu to cos potwornego. Cala konstrukcja z drewna, sciany kartonowo-gipsowe. Jak ktos przechadza sie po swoim mieszkaniu nade mna, to sufit sie trzesie i slychac wszystkie odglosy. Nie mozesz wbic gwozdzia w sciane bo sciany te sa z papieru. Caly Montreal tak wyglada. Sciany zewnetrzne maja grubosc jednej cegly! Cegla ta to nie element konstrukcji, tylko atrapa! (widzialem, gdy rozbierali) Nie wspominam juz o tym ze wszedzie wisza zwoje kabli na ulicach i ze samochody sa tak konstruowane zeby sie rozkraczaly po 5 latach. Uszkodzonych czesci sie nie naprawia ale wymienia. Na dodatek oddajecie auto do serwisu, to polowa czesci jest wymieniona na stare! 15 minutowa wizyta hydraulika kosztuje od 60 dolarow wzwyz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Do 21 IP: 217.97.234.* 24.02.02, 10:01 to czas chyba wraca do Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re: Do 21 IP: 199.71.64.* 24.02.02, 21:48 Budynki wysokie sa tu bardzo solidnie zbudowane .Domki jednorodzinne sa drewniane i w wiekszosci okladane cegla .Sa cieple i tanie .Sa bardzo energooszczedne .Przecietna rodzine stac na to by splacic taki domek przez 25 lat .Trzy czwarte Kanaqdy to domki jednorodzinne.Kazdy domek ma stylu kawalek trawnika , czesc posiada baseny .W Polsce sa domy jednorodzinne solidne ale kosztuja majatek . W polskim domu jednorodzinnym wystarczy polozyc na parapetach worki z piaskie i mozna sie bronic od ognia karabinowego .Tu w Kanadzie zanim sie wyda pieniadze to sie mysli .Po co budowac drogie bunkry jak w Polsce kogo by bylo na to stac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Do 21 IP: 198.138.227.* 25.02.02, 15:07 Gość portalu: Profesor napisał(a): > okladane cegla .Sa cieple i tanie .Sa bardzo energooszczedne .Przecietna rodzin > e stac na to by splacic taki domek z ta energooszczednosci abym nie przesadzal, caly pic w USA polega ze ceny energii byly tu zamrozone przez dlugi czas, stad ogrzewanie w stodolach jest na prad (plus wzgledy bezpieczenstwa). Przy cenie 5.5c za 1kWh. Wiec naprawde tanio i mimo tak niskiej ceny pradu znajoma za ogrzeanie duzego dosc domu (2 letni) rocznie placi 5k$ i naprawde ma tam chodno zima i raczej cieplo latem. > przez 25 lat .Trzy czwarte Kanaqdy to domki jednorodzinne.Kazdy domek ma stylu > kawalek trawnika , czesc > posiada baseny .W Polsce sa domy jednorodzinne solidne ale kosztuja majatek . Kosztuje w porownaniu do polkskich pesji a bezwzglednie sa tanie jak barszcz, w styczniu bylem w Toruniu i zorietowalem sie troche w cenach, za 60k$ mozna kilkuletni domek na (5arow) 12 akrach kupc 160m2 kupic. Tutaj taka impreza w okolicach Phili (caly murowany, sciany 50cm) ponizej 500k$ nie schodzi. Wiec chocby z tego powodu wroce kiedys... > zanim sie wyda pieniadze to sie mysli .Po co budowac drogie bunkry jak w Polsce > kogo by bylo na to stac? kiedys rozmawialem z main engineer z duzej amerykanskiej korporacji, doklanie zapytalem go dlaczego w kraju posiadajacym najszersze autostrady (nawet do 6-ciu pasow na strone) bardzo trwale autostrady nawet przy 40C upalach nie topia sie, w kraju gdzie samochod osobowy potrafi wazyc 2tony(moj nawet wiecej) i wiecej domy sa gorsze czesto niz slamsy w Rio. Otoz ma to podobno ekonomiczne uzsadnienie, po pierwsze technologia papierowa jast o wiele tansza o wiele mniej trwala, wystarcza taki dom na 40lat, na wiecej nie wpowinien bo nastepne pokolenie ma splacac juz nastepny, dlaczego srednia cena stodoly wynosi az 206k$ bo tyle jest w stanie obywatel splacic w ciagu 25lat ze sredniej pesji, gdy pesje rosna rozna ceny stodol automatycznie, po Sep 11 ceny nieruchomosci spadly. Wiec jest to jak wszystko tutaj podyktowane nie niczyim dobrem tylko wzgledami ekonomicznymi, nawet pozornie idiotyczny brak poiorunochronow ma ekonomiczne uzasadnienie, ludzie ubezpieczaja sie od pozarow, daje to prace 100.000 agentow w skali kraju. Plus ogromna ilosc tych domow sie pali wiec branza budownicza kwitnie w nieskoncznosc, nie ma problemu z nasyceniem rynku. Wiecej gosc powiedzialby gdyby udalo sie narod polski wygnac z domow do stodow bezrobocie spadlo by o conajmniej 8-10 procent, a patrzac w druga strone uczynienie ameryki murowanej spowodowaloby tu straszne bezrobocie, bo ich caly sukces polega na tandecie i na rzeczach jednorazowych a co najlepsze ci prosci amerykanie wierza ze ta papierowa technologi jest super. Skro taka super dlaczego ludzi esukcesu zawsze maja domy w technologi ceglano/kamiennej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukash Do Profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.02, 16:39 Interesuje sie Pan sportem? Jeśli tak to czy chodzi Pan na NBA lub NHL? Jak ksztaltuja sie ceny biletow, jakies znizki dla mlodziezy czy rodzinne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 24.02.02, 21:39 Sportem specjalnie sie nie interesuje .Sa znizki dla mlodziezy .Kupujac 4 bilety za 80$ dostajemy jeszcze po napoju i kielbasce jest to bilet grupowy rodzinny na koszykowke .Na hokiej normalny bilet kosztuje 40$ . Sport ogladam z okazji olompiady czy innych wielkich okazji.Sam uprawiam sport dla przyjemnosci.Od maja codziennie 30 km na rowerze .Plywanie w jeziorze po dwie godziny bez przerwy dziennie , zima narty i lyzwy oraz kryty basen .Pod Toronto sa wyciagi narciarskie i mozna jezdzic na nartach .Baseny odkryte ; lodowiska , boiska sa za darmo tylko korzystac .Masa silowni ; czynne nawet w nocy.Kazda szkola ma kryty basen i sale gimnastyczna i boisko .Dla lubiacych uprawiac sport jest tutaj super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukash Do Profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 22:49 No coz my jestesmy niestety daleko z tylu we wszystkim. Jak cos jest to albo zdemolowane stoi i niszczeje albo nie te standardy. Na lodowisku w Toruniu jest wewnatrz zimniej niz na dworzu! Wytrzymac na meczu hokeja to jest cos:) Kanada to zupelnie inny swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 25.02.02, 22:58 Tutaj nikt niczego nie niszczy bo nie ma aresji w dzieciach i mlodziezy .Tego uczy sie tu od przedszkola. Mlodziez jest spokojna ma pieniadze .Zarobic pieniadze nastolatkowi jest bardzo latwo .Energia mlodych jest wyzwalana , albo w sporcie albo na dyskotekach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukash Re: IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 23:09 U nas mlodziez nie ma kasy. Niszczy sie po prostu z nudow a agresja jest wyzwalana na ulicy lub dyskotece co nieraz mozna odczuc na wlasnej skorze. Polskie realia:( Odpowiedz Link Zgłoś