Dodaj do ulubionych

Jak jest w Kanadzie

IP: 199.71.64.* 19.02.02, 18:57
Jak jest zorganizowana sluzba zdrowia .prawo pracy .otwieranie firmy ,budownictwo mieszkaniowe
,nauka ,turystyka , gastronomia , transport.Prosze zadawac pytania bede odpowiadal .
.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzyżak Re: Jak jest w Kanadzie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 19:01
      Nie przepadam za długimi podróżami.szczególnie po 11 wrzesnia.Ale kanada wydaje
      mi sie dużo ciekawsza niż Stany.Jeżeli miałbym wybierać to na 100% wybrałbym
      ekologicznę Kanadę.
      pozdrowienia.
      • Gość: Profesor Wadliwy transfer IP: 205.189.191.* 20.02.02, 19:13
        Przepraszam
    • robert_wl Re: Jak jest w Kanadzie 19.02.02, 19:15
      Dlaczego hokeiści kanadyjscy grają tak asekuracyjnie w Salt Lake? Drużyna przez
      wielu typowana do olimpijskiego złota wygrała co prawda ze słabiutkimi
      Niemcami, ale z Czechami zanotowała szczęśliwy remis, a ze Szwedami doznała
      klęski. Dlaczego w ich grze nie widać już takiej zadziorności, skuteczności jak
      jeszcze kilka lat temu? Co zamierza zrobić Wayne Gretzky, by w grze
      kanadyjczyków nastąpiła oczekiwana poprawa?
      • lech.niedzielski Re: Jak jest w Kanadzie 19.02.02, 19:31
        Ile zarabia kierowca z tytułem prof. doc. hab. inż. ?
        • Gość: polonus Re: Jak jest w Kanadzie IP: 198.138.227.* 19.02.02, 20:21
          lech.niedzielski napisał(a):

> Ile zarabia kierowca z tytułem prof. doc. hab. inż. ?
          to zalezy czy pracuje jako kierowca czy jako profesor, w USA w przeceiwienstwie
          do Polski umyslowi zarabiaja wiecej niz fizyczni...
          A umyslowi z mgr to juz zupelnie wiecej...

• Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:21
            To co Piszesz o pracownikach umyslowych w USA jest klamstwem .Tak samo jest w Kanadzie .
            Osoba wprowadzajaca dane do komputera moze zarabiac 8$ na godzine a osoba sprzatajaca metro 18 $
            na godzine itp.Np. osoba po studiach pracujaca w bibliotece zarabia na godzine 17 $ , a murarz ma 30$ na
            godzine itp.
            • Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 20.02.02, 15:39
              Gość portalu: Profesor napisał(a):

> To co Piszesz o pracownikach umyslowych w USA jest klamstwem .Tak samo jest w K
              > anadzie .
              > Osoba wprowadzajaca dane do komputera moze zarabiac 8$ na godzine a osoba sprza
              > tajaca metro 18 $
              > na godzine itp.Np. osoba po studiach pracujaca w bibliotece zarabia na godzine
              > 17 $ , a murarz ma 30$ na
              > godzine itp.
              widzisz nie dokonca to co zrobiles to manipulacja, po pierwsze zarobki 18$ przy
              sprzataniu metra, chyba jestes przeziebiony (chyb aze mowisz o tym ze gosciowi
              placa za posprzatanie i jak to zrobi przez 1h to tyle mu wyjdzie) bo ni epowiesz
              mi ze przy sprzataniu metra mozna zarobic 38k$ rocznie a tyle to wyjdzie jak
              dodasz podatki i inne swiadczenia przy sredniej pesji w USA 28512$, obsluga
              lotniska JFK zarabia 8$/h dane z www.cnn.com po drugie murarz to wolny zawod i
              bierze za h wiec to co innego, informatyk pracujacy na zlecenie tez bierze 60$/h
              i wiecej ale na pesji rocznej juz 20-pare$ i o tym pisalem a po trzecie osoba
              wprowadzajaca dane to nie pracownik umyslowy, moze powiesz mi ze kierowca to tez
              umyslowy i ze mozna na tym profesure zrobic. :)

• Gość: Profesor Do Lecha Niedzielskiego IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:12
          Kierowca jezdzacy u kogos i to na dalekie trasy do Kaliforni potrafi zarobic 6000$ na miesiac oczywiscie brutto.
          Jest wtedy zatrudniony na kontrakt i placi sam podatki .Moze odpisac np.odziez w ktorej pracuje ,koszty
          wyzywienia do 25 $ dziennie itp.
          W Kanadzie sa tylko cztery stopnie naukowe sa to : bechelor ,masters ,doktor i profesor.
    • Gość: polonus Re: Jak jest w Kanadzie IP: 198.138.227.* 19.02.02, 20:22

> Jak jest zorganizowana sluzba zdrowia .prawo pracy .otwieranie firmy ,budownict
      > wo mieszkaniowe
      > ,nauka ,turystyka , gastronomia , transport.Prosze zadawac pytania bede odpowia
      > dal .
      > .
      mam pytanko jaka jest srednia pesja w Kanadzie?
      jaka jest stopa bezrobocia?

• Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 19.02.02, 23:24
        Srednia pensja statystyczna to 1500$ na miesiac .Stopa bezrobocia za miesiac styczen wynosila 8,3%.
        • Gość: 21 do Profesora IP: *.proxy.aol.com 20.02.02, 05:13
          Profesor, w jakim miescie w Kanadzie mieszkasz?
          • Gość: Profesor Do 21 IP: 205.189.191.* 20.02.02, 18:17
            Mieszkam w Toronto.
          • Gość: Profesor Do 21 IP: 205.189.191.* 20.02.02, 18:20
            Mieszkam w Toronto.
          • Gość: Profesor Do 21 IP: 205.189.191.* 20.02.02, 18:21
            To jest oczywiscie Toronto.
            • Gość: Lukash Do profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 22:26
              A kiedy pan wyjechał i z jakiego mista. Zamierza Pan wrocic?
              • Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:07
                Wyjechalem z Torunia w 1983 roku na wycieczke do Wiednia i po 4,5 miesiaca znalazlem sie w Kanadzie juz na
                prawach rezydenta.W Toruniu caly czas mam piekne mieszkanie i byle ju w Polsce 17 razy . W tym roku tez
                bede w Toruniu przy okazji wakacji w Grecji.Tak , ze ja nie musze wracac caly czas mam zameldowanie w
                Toruniu .Kiedy mam ochote to jestem w Toruniu.
            • Gość: 21 Re: Do Profesora IP: *.proxy.aol.com 21.02.02, 05:58
              A ja w Montrealu. Podobno Toronto od Montrealu sie znacznie rozni, a poza tym
              sporo tam Polakow (300 000?). Tu w Montrealu jest ich okolo 20 000 - w miescie
              mowi sie glownie po francusku i to ich przede wszystkim zniecheca. Poza tym w
              Toronto ceny sa podobno 2 razy wyzsze. Nie wiem czy ta roznica dotyczy
              generalnie Ontario i Quebecu czy tez Montrealu i Toronto, bo np w Ottawie
              benzyna tansza. (DO WSZYSTKICH W POLSCE - DUZO TANSZA NIZ U NAS W KRAJU BO
              KOSZTUJE CO NIECO PONAD 50 CENTOW - 1 DOLAR KAN = 2.60!!!)Ile placisz za
              mieszkanie? Ja wynajmuje 2,5 w centrum i place 400 dolcow. Czy tez 2 razy
              drozej? Poza tym mieszkasz miedzy Polakami? Ja bedac tu spotkalem ich w ciagu 5
              miesiecy moze razem z 5 osob w tym 4 w polskim sklepie. Pozdrowienia z Mont
              Royal!
              • Gość: polonus Re: Do Profesora IP: 198.138.227.* 21.02.02, 15:27
                Gość portalu: 21 napisał(a):

> benzyna tansza. (DO WSZYSTKICH W POLSCE - DUZO TANSZA NIZ U NAS W KRAJU BO
                > KOSZTUJE CO NIECO PONAD 50 CENTOW - 1 DOLAR KAN = 2.60!!!)
                W uSA kosztuje 1gal =3.785l 1.05$
                Ile placisz za
                > mieszkanie? Ja wynajmuje 2,5 w centrum i place 400 dolcow.
                400USD, to potwornie tanio ja place za 2BR 700USD i to jest w mojej okolicy super
                okazja!
                • Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:21
                  W jakim miescie Ty mieszkasz .Tutaj w Toronto trzeba zaplacic za dwie syp[ialnie plus garaz 1100 $ i standard
                  jest dziadowski bo to najnizsza cena .
                  • Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 21.02.02, 20:40

> W jakim miescie Ty mieszkasz .Tutaj w Toronto trzeba zaplacic za dwie syp[ialni
                    > e plus garaz 1100 $ i standard
                    > jest dziadowski bo to najnizsza cena .

mailem znajoma w Toronto to placila za 2BR 1000 ale kanadyjskich, ja mieszkam na
                    seberbiach Phili.
                    Co do dziadostwa, to nie widzialem jeszcze niedziadowskich apartamentow, sa tylko
                    mniej lub bardziej dziadoskie.
                    Coz my mielismy Kazimierza Wielkiego co zostawil Polske murowana w XIVw,... :)

• Gość: Profesor Do 21 IP: 199.71.64.* 21.02.02, 17:15
                Mieszkanie dwu sypialniowe mam wykupione w centrum kosztowalo 180000 $ teraz jest warte 250000$.Place
                na koszty 510 $ na miesiac .Splacale je 12 lat.W budynku jest ochrona , basen kryty sauna i silownia wszystko
                do dyspozycji.Mieszkanie dwusypialniowe kosztuje z garazem 1100 $ na miesiac do wynajecia . To tylko drozsze
                w Toronto ; jedzenie , szmaty wszystko tansze jak w Montrealu .
                • Gość: polonus Re: Do 21 IP: 198.138.227.* 22.02.02, 18:57

> Mieszkanie dwu sypialniowe mam wykupione w centrum kosztowalo 180000 $ teraz je
                  > st warte 250000$.Place
                  > na koszty 510 $ na miesiac .Splacale je 12 lat.W budynku jest ochrona , basen k
                  > ryty sauna i silownia wszystko
                  > do dyspozycji.Mieszkanie dwusypialniowe kosztuje z garazem 1100 $ na miesiac do
                  > wynajecia . To tylko drozsze
                  > w Toronto ; jedzenie , szmaty wszystko tansze jak w Montrealu .

masz to mieszkanie w cegle?

• Gość: Profesor Do Polonusa IP: 199.71.64.* 22.02.02, 20:19
                    Budynek to klasyczna wylewka betonowa jesli chodzi o szkielet sciany zewnetrzne to izolacja termiczna plus
                    cegla.Konstrukcja jest wytrzymala sejsmicznie tak sie tu buduje wysokie budynki .Pod ziemia jest jeszcze 2
                    pietrowy garaz.Pozdrowienia.
                    • Gość: polonus Re: Do Polonusa IP: 198.138.227.* 22.02.02, 21:49

> Budynek to klasyczna wylewka betonowa jesli chodzi o szkielet sciany zewnetrzne
                      > to izolacja termiczna plus
                      > cegla.Konstrukcja jest wytrzymala sejsmicznie tak sie tu buduje wysokie budynki
                      > .Pod ziemia jest jeszcze 2
                      > pietrowy garaz.Pozdrowienia.

Ja tez mieszkam we "wspanialym" apartamencie, fundament to wylewka betonowa,
                      sciany to izolacja termiczna oblozona z zewnatrz 1-na wartwa cegly. Same
                      nowoczesne technologie, moj landlord z dumy umiera. A odkad mu uswiadomilem jakie
                      technologie mamy w Polsce (dla niego 3-ci swiat) to schodzi mi z drogi bo po
                      rozmowach ze mna jego american dream zamienia sie w american nightmare.

Izolacja ta jest pierwszej klasy, latem jak wracam z pracy, przed wlaczeniem
                      klimy jest 35C (nie mam centralnej), zima dla experymentu wylaczylem kiedys
                      ogrzewanie w ciagu 1 dnia temp spadla do 4.7C. To nie zarty!
                      W Polsce mieszkalem w typowym bloku z cegly, temp ani nie spadala tak drastycznie
                      zima ani nie rosla jak szalona latem ani nie mialem tak wspanialego wgladu w
                      zycie sasiadow i nie bylo takiej "nowoczesnej" izolacj technicznej.
                      A tez masz podloge z izolacji termocznej przez ktora wszystko slychac.
                      Musisz przyznac ze te ich budownictwo jest zalosne chcialoby sie rzec 100 lat z
                      murzynami ale niestety murzyni mieszkaja jeszcze gorzej...

My te termiczne cudowne apartamety i ich codowne kolorowe domki ze znajomymi z
                      pracy nazywamy po prostu stodolami, choc moja rodzina ze wsi by sie obrazila bo
                      maja murowana stodole!

czy w Kanadzie tez nie odkryto jeszcze piorunochronow i po kazdej wiekszej burzy
                      jak w Phili spala sie do gruntu 100-300 stodol z izolacji termicznej?
                      A w zeszlym roku spadlo duzo sniegu to sie 100 domow zawalilo w Phili, widomo
                      snieg ciezki (30cm).

mam szczescie ze w Pennsylvanii nie ma juz tornad bo na Florydzie te cudowne domy
                      odfruwaja, nalezy sie skryc albo w piwnicy jak ktos ma albo w samochodzie (te sa
                      naprawde solidne!).
                      • Gość: Profesor Re: Do Polonusa IP: 199.71.64.* 23.02.02, 17:54
                        Masz racje te ich domki to po prostu baraczki .Wystarczy niwielki pozar i nic nic nie zostaje. Jak oni budowali
                        by tak solidne domki jak w Polsce to na nie stac by bylo garstke ludzi.Taki domek tutaj jest obliczony na
                        4 0 lat ttrwalosci .
                        • Gość: 21 Do Polonusa, Profesora i reszty IP: *.proxy.aol.com 23.02.02, 22:29
                          Mam w Polsce wspanialy dom wybudowany z Ytongu. Tu o tej technologii wiekszosc
                          ludzi nie slyszala. Jedynie moj tesc slyszal ze takie lekkie materialy z
                          pecherzykami powietrza niczym pumex testuja tu jako nowosc. Dom w ktorym
                          mieszkam w Montrealu to cos potwornego. Cala konstrukcja z drewna, sciany
                          kartonowo-gipsowe. Jak ktos przechadza sie po swoim mieszkaniu nade mna, to
                          sufit sie trzesie i slychac wszystkie odglosy. Nie mozesz wbic gwozdzia w
                          sciane bo sciany te sa z papieru. Caly Montreal tak wyglada. Sciany zewnetrzne
                          maja grubosc jednej cegly! Cegla ta to nie element konstrukcji, tylko atrapa!
                          (widzialem, gdy rozbierali) Nie wspominam juz o tym ze wszedzie wisza zwoje
                          kabli na ulicach i ze samochody sa tak konstruowane zeby sie rozkraczaly po 5
                          latach. Uszkodzonych czesci sie nie naprawia ale wymienia. Na dodatek oddajecie
                          auto do serwisu, to polowa czesci jest wymieniona na stare! 15 minutowa wizyta
                          hydraulika kosztuje od 60 dolarow wzwyz.
                          • Gość: koko Re: Do 21 IP: 217.97.234.* 24.02.02, 10:01
                            to czas chyba wraca do Polski:)
                            • Gość: Profesor Re: Do 21 IP: 199.71.64.* 24.02.02, 21:48
                              Budynki wysokie sa tu bardzo solidnie zbudowane .Domki jednorodzinne sa drewniane i w wiekszosci
                              okladane cegla .Sa cieple i tanie .Sa bardzo energooszczedne .Przecietna rodzine stac na to by splacic taki domek
                              przez 25 lat .Trzy czwarte Kanaqdy to domki jednorodzinne.Kazdy domek ma stylu kawalek trawnika , czesc
                              posiada baseny .W Polsce sa domy jednorodzinne solidne ale kosztuja majatek . W polskim domu jednorodzinnym
                              wystarczy polozyc na parapetach worki z piaskie i mozna sie bronic od ognia karabinowego .Tu w Kanadzie
                              zanim sie wyda pieniadze to sie mysli .Po co budowac drogie bunkry jak w Polsce kogo by bylo na to stac?
                              • Gość: polonus Re: Do 21 IP: 198.138.227.* 25.02.02, 15:07

> okladane cegla .Sa cieple i tanie .Sa bardzo energooszczedne .Przecietna rodzin
                                > e stac na to by splacic taki domek
                                z ta energooszczednosci abym nie przesadzal, caly pic w USA polega ze ceny
                                energii byly tu zamrozone przez dlugi czas, stad ogrzewanie w stodolach jest na
                                prad (plus wzgledy bezpieczenstwa). Przy cenie 5.5c za 1kWh. Wiec naprawde tanio
                                i mimo tak niskiej ceny pradu
                                znajoma za ogrzeanie duzego dosc domu (2 letni) rocznie placi 5k$ i naprawde ma
                                tam chodno zima i raczej cieplo latem.
                                > przez 25 lat .Trzy czwarte Kanaqdy to domki jednorodzinne.Kazdy domek ma stylu
                                > kawalek trawnika , czesc
                                > posiada baseny .W Polsce sa domy jednorodzinne solidne ale kosztuja majatek .
                                Kosztuje w porownaniu do polkskich pesji a bezwzglednie sa tanie jak barszcz, w
                                styczniu bylem w Toruniu i zorietowalem sie troche w cenach, za 60k$ mozna
                                kilkuletni domek na (5arow) 12 akrach kupc 160m2 kupic. Tutaj taka impreza w
                                okolicach Phili (caly murowany, sciany 50cm) ponizej 500k$ nie schodzi. Wiec
                                chocby z tego powodu wroce kiedys...
                                > zanim sie wyda pieniadze to sie mysli .Po co budowac drogie bunkry jak w Polsce
                                > kogo by bylo na to stac?
                                kiedys rozmawialem z main engineer z duzej amerykanskiej korporacji, doklanie
                                zapytalem go dlaczego w kraju posiadajacym najszersze autostrady (nawet do 6-ciu
                                pasow na strone) bardzo trwale autostrady nawet przy 40C upalach nie topia sie, w
                                kraju gdzie samochod osobowy potrafi wazyc 2tony(moj nawet wiecej) i wiecej domy
                                sa gorsze czesto niz slamsy w Rio.
                                Otoz ma to podobno ekonomiczne uzsadnienie, po pierwsze technologia papierowa
                                jast o wiele tansza o wiele mniej trwala, wystarcza taki dom na 40lat, na wiecej
                                nie wpowinien bo nastepne pokolenie ma splacac juz nastepny, dlaczego srednia
                                cena stodoly wynosi az 206k$ bo tyle jest w stanie obywatel splacic w ciagu 25lat
                                ze sredniej pesji, gdy pesje rosna rozna ceny stodol automatycznie, po Sep 11
                                ceny nieruchomosci spadly. Wiec jest to jak wszystko tutaj podyktowane nie
                                niczyim dobrem tylko wzgledami ekonomicznymi, nawet pozornie idiotyczny brak
                                poiorunochronow ma ekonomiczne uzasadnienie, ludzie ubezpieczaja sie od pozarow,
                                daje to prace 100.000 agentow w skali kraju. Plus ogromna ilosc tych domow sie
                                pali wiec branza budownicza kwitnie w nieskoncznosc, nie ma problemu z nasyceniem
                                rynku. Wiecej gosc powiedzialby gdyby udalo sie narod polski wygnac z domow do
                                stodow bezrobocie spadlo by o conajmniej 8-10 procent, a patrzac w druga strone
                                uczynienie ameryki murowanej spowodowaloby tu straszne bezrobocie, bo ich caly
                                sukces polega na tandecie i na rzeczach jednorazowych a co najlepsze ci prosci
                                amerykanie wierza ze ta papierowa technologi jest super.
                                Skro taka super dlaczego ludzi esukcesu zawsze maja domy w technologi
                                ceglano/kamiennej????
    • Gość: Lukash Do Profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.02, 16:39
      Interesuje sie Pan sportem? Jeśli tak to czy chodzi Pan na NBA lub NHL? Jak
      ksztaltuja sie ceny biletow, jakies znizki dla mlodziezy czy rodzinne?
      • Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 24.02.02, 21:39
        Sportem specjalnie sie nie interesuje .Sa znizki dla mlodziezy .Kupujac 4 bilety za 80$ dostajemy jeszcze po
        napoju i kielbasce jest to bilet grupowy rodzinny na koszykowke .Na hokiej normalny bilet kosztuje 40$ .
        Sport ogladam z okazji olompiady czy innych wielkich okazji.Sam uprawiam sport dla przyjemnosci.Od maja
        codziennie 30 km na rowerze .Plywanie w jeziorze po dwie godziny bez przerwy dziennie , zima narty i lyzwy
        oraz kryty basen .Pod Toronto sa wyciagi narciarskie i mozna jezdzic na nartach .Baseny odkryte ;
        lodowiska , boiska sa za darmo tylko korzystac .Masa silowni ; czynne nawet w nocy.Kazda szkola ma kryty
        basen i sale gimnastyczna i boisko .Dla lubiacych uprawiac sport jest tutaj super.
        • Gość: Lukash Do Profesora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 22:49
          No coz my jestesmy niestety daleko z tylu we wszystkim. Jak cos jest to albo
          zdemolowane stoi i niszczeje albo nie te standardy. Na lodowisku w Toruniu jest
          wewnatrz zimniej niz na dworzu! Wytrzymac na meczu hokeja to jest cos:) Kanada
          to zupelnie inny swiat
          • Gość: Profesor Do Lukasha IP: 199.71.64.* 25.02.02, 22:58
            Tutaj nikt niczego nie niszczy bo nie ma aresji w dzieciach i mlodziezy .Tego uczy sie tu od przedszkola.
            Mlodziez jest spokojna ma pieniadze .Zarobic pieniadze nastolatkowi jest bardzo latwo .Energia mlodych
            jest wyzwalana , albo w sporcie albo na dyskotekach.
            • Gość: Lukash Re: IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 23:09
              U nas mlodziez nie ma kasy. Niszczy sie po prostu z nudow a agresja jest
              wyzwalana na ulicy lub dyskotece co nieraz mozna odczuc na wlasnej skorze.
              Polskie realia:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka