snajper1ww 20.08.10, 07:48 Jestem za rozwojem UMK za każdą cenę... liczę na efekty takich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujek.andrzejek Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 20.08.10, 08:11 Za kazdą cenę? Ceną za megalomanię kolejnych rektorów będą drastyczne redukcje kadry naukowej - szczególnie tej obiecującej - asystentów, doktorantów. Tym sposobem za 10 lat na UMK pozostanie stetryczała warstwa profesorska oraz ich satelity, utrzymane po linii familiarno - towarzyskiej. Będą cudne obiekty, ale bez studentów - ci zasilą prywatne uczelnie. Obym się mylił, boć to moja alma mater. Odpowiedz Link Zgłoś
1999a Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 21.08.10, 14:41 Niestety w 100% muszę się zgodzić z powyższą opinią "wujka.andrzejka". Adiunkt UMK Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 20.08.10, 09:09 Dobrze ze UMK poprawia warunki ale czas tez zmienic sie mentalnie To trudne bo to duza uczelnia ale czas nowoczesnie ta uczelnia zarzadzac. 5 pozycja jesli chodzi o uniwersytety jest niezagrozona ale w perspektywie dekady nie jest ona wcale pewna przez to ze powstaly smieszne uniwersytety te drugorzedne nie maja wielkich szans na rozwoj bo kasa sie tez trzeba dzielic z 3 liga czas powycofywac akredytacje dla liceow ogolnoksztalcacych do ktorych przybito tabliczke "uniwersytet" ale w tym kraju to nie przejdzie, bedzie fikcja, bo w miescie X (znacznie wiekszym od Lublina) plebs chce miec uniwersytet, a plebs ma moc postawienia krzyzykach na wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Głupi byłeś, 20.08.10, 16:05 Jak było na początku, teraz i na wieki. Nic dodać nic ując. Dawno nie spotkałem takiego nadętego bufona. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 20.08.10, 09:24 snajper1ww napisał: > Jestem za rozwojem UMK za każdą cenę... liczę na efekty takich inwestycji. Rozwój UMK to nie drogie inwestycje a konieczność ostrej selekcji całych tysięcy darmozjadów- łącznie z asystentami i doktorantami którzy już zdążyli przesiąknąć komunistycznym fetorem snującym się gęsto po korytarzach. 7 lat robienia doktoratu nie jest niczym nadzwyczajnym na tej "uczelni". Sobolowe futra panoszą się jak lokali baronowie. To obyczaje upadłych państw afrykańskich . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper1ww Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 20.08.10, 11:23 kochani chodziło mi tylko i wyłącznie o infrastrukturę, co do zacofanego systemu i monopolizacji profesorków zgadzam się z wami w100% niestety w naszym kraju tak jest wszędzie :(... Niestety wiele prywatnych uczelni jest lepiej zarządzana ( Odpowiedz Link Zgłoś
maciundo Re: Nowe Centrum UMK stanie na Bielanach 20.08.10, 12:56 Poza powyższą inwestycją mam nadzieje że uda się na terenie Elany zrobić Biznes Park. Toruń potrzebuje miejsc które przyciągną inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 20.08.10, 15:23 W Młynach na Kościuszki ma powstać Centrum Nowoczesności (ogromna przestrzeń). Na Rudaku jest Park Transferu Technologii (ul.Włocławska) Przy UMK ma powstać Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii. Nie za dużo tego? A i tak sens ma jedynie Elana Biznes Park. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 20.08.10, 19:40 > Nie za dużo tego? nie masz pojecia co jest na Rudaku, nie masz pojecia co ma byc na UMK, nie masz pojecia czym jest propozycja w Elanie a poki co to tylko propozycja. Najwieksze poparcie jakie ma to utworzony prymitywna wizualizacja zrobiona w 3 minuty mimo to klapiesz jakbys sie znal nie znasz sie hecer i gowno wiesz. trudno wiec z toba rozmawiac jedyne pytanie w kontekscie twojego postu jakie mozna zadac jest takie Dlaczego UMK zdecydowalo sie na swoja inwestycje w kontekscie tego ze podpisalo sie pod Elana chce brac udzial w obu przedsiewzieciach czy olalo juz plany elany? i jeszcze jedno hecer, moglbys podac zrodlo o tej inwestycji w elanie czy robisz nam wyklad bo przeczyttales w Nowosciach jak tam bedzie pieknie i nowoczesnie? Ja propozycje w elanie stawiam na rowni planom po bylym tormiesie To na dzien dzisiejszy pobozne zyczenia - niestety ale masz szanse mnie wyrwac z tego pesymizmu - link prosze Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 20.08.10, 20:04 Technopark ma za sobą nieudany projekt klastra spółek bodaj odzieżowych albo meblarskich. Szeroko pisała o tym prasa. Miał być "parkiem transferu technologii" - a co tam jest? Przez dłuższy czas były problemy z wynajmem biur. Działa tam taka spółka jak "track gigant" - dealer ciężarówek. Jednym słowem nowe technologie pełną gębą. Teraz ruszyły tam inwestycje przy torach kolejowych bo Zaleskiemu zależy żeby szybko zabudować ten teren, tak aby jednym wariantem budowy trasy mostowej była Lipnowska, w sąsiedztwie Natura 2000. Z tym były duże problemy w CUPT. Teraz chciałbym żebyś napisał mi, co ty wiesz o Technoparku. Dobrze? Wiesz więcej niż ja, to napisz. Podziel się z nami swoją wiedzą ekspercką, informacjami. > Dlaczego UMK zdecydowalo sie na swoja inwestycje w kontekscie tego > ze podpisalo sie pod Elana > chce brac udzial w obu przedsiewzieciach czy olalo juz plany elany? to wiesz coś, czy zadajesz mi pytania, bo brak ci umiejętności prowadzenia aktywnych poszukiwań? Czekasz na łatwiznę od hecera?:) > i jeszcze jedno hecer, moglbys podac zrodlo o tej inwestycji w > elanie czy robisz nam wyklad bo przeczyttales w Nowosciach jak tam > bedzie pieknie i nowoczesnie? Pytasz, a jednocześnie twierdzisz: > mimo to klapiesz jakbys sie znal Kolejna osoba się podlizuje się by zadać pytania, by wyszarpać trochę informacji, trochę logicznych wniosków. Jest to taki rodzaj kokieterii jaką często stosują debile: "ty się na niczym nie znasz... no dobra, to powiedz mi o co chodzi tutaj, bo ja nie rozumiem, ale jak mi powiesz to na pewno obśmieję cię znów" Wiesz kto tak robił? Twoje alter ego z Bydgoszczy: arafat11. Jesteś równie durny, ale bardziej wulgarny. Dałeś mi jednak trochę frajdy, znów mogłem się z ciebie ponabijać. Z twojego folkloru, z twojego umiłowania gospodarza Torunia, którego we wszystkim popierasz podlizując się do innych ludzi na forum udając jakiś wstręt do czasu gospodarzy i spółdzielczości. Prostactwo, bye! Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 21.08.10, 09:09 > [b]Teraz chciałbym żebyś napisał mi, co ty wiesz o Technoparku. Dobrze? Wiesz więcej niż ja, noja wiedza jest taka na temat watku - park za wisla to kpina - inwesycja w mlyn to tylko haslo - inwestycja w Elane tez tylko haslo Nie dziwie sie ze UMK robi cos sam sprawa ww inwestycji jest dokladnie lustrzanym odbiciem sprawy budowy hali wid-sport UMK mial juz dosc planow pisanych na wodzie i i po wczesniejszym wejsciu w projekt olal to dokladnie to samo bedzie w tym temacie i w zasadzie mozna powiedziec ze juz jest bo inwestycja UMK ma jakies namacalne argumenty Pozostale nie!!!!! park za wisla to tylko teren na wynajem dla pospolitej produkcji inwestycja w mlyn jest sztuczna i na sile inwestycja w elane to na dzien dzisiejszy wyciaganie kasy dla prywaciarza z panstwiwej kasy, nie ma zadnego planu poza haslem prosilem cie abys mi podal argument abym mogl sie z tego myslenia wycofac. Jeszcze niedawno mialo tam stac dosc duze osiedla mieszkaniowe hecer!!!! Nie wiesz o tym. Teraz mniejszono je takie o to sa plany Karkosika, w poniedzialek moze byc kolejny pomysl bo wstanie tym razem lewa noga i na wtorek juz mu przygotuja plan ktory w srode pokaza gazety. i ty sie znowu podniecisz Elana a w zasadzie teren Elany to wielki atut dzisiaj, a le poki co to atrakcyjny jest tylko teren. Na dzien dzisiejszy Karkosik nie ma na niego zadnego pomyslu ktory bylby przygotowany w takim stopniu aby mial szanse on na realizacje Dlaczego cie wiec dziwi postawa UMK to nie wiem, moim zdaniem to jest wlasnie dowod na to co tu pisze i hecer powiem ci jedno, diabelnie chcialbym sie mylic, chcialbym aby faktyczny plan byl w duzej mierze gotowy i tylko czekal na pieniadze do realizacji dalem ci szanse abys nam tu pokazal ze cos faktycznie sie dzieje ty zas bazujesz tylko na artykule z Nowosci. Moim argumentem kpina jest zas to ze artykul o torze F1 w toruniu tez w Nowosciach byl > to wiesz coś, czy zadajesz mi pytania, bo brak ci umiejętności prowadzenia > aktywnych poszukiwań? Czekasz na łatwiznę od hecera?:) o Elanie nie wiem nic, postawe UMK rozumiem, a widze twoj optymizm i pytam skad on sie bierze park na wloclawskiej jest tylko skupiskiem firm i to jest fakt wiec jesli chodzi o temat watku to on sie nie liczy Mlyn jest dokladnie taka inwestycja co dzisiaj elana - czyli nic nie wiadomo. Wyremontuja go i na sile beda cos tam robic. I mysle ze wyjdzie cos na podobe parku na wloclawskiej czyli kicha Reasumujac mamy kiche na Wloclawskiej bedzie kicha w Mlynie Elana jest niepzygotowanym pomyslem I pytanie. Na co ma czekac UMK? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 21.08.10, 12:18 jest tu jakiś posterunkowy? zabierzcie mu to ziele, bo się dzieciak wykończy. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: a co z Centrum Nowoczesności Zaleskiego? 21.08.10, 12:36 Dno, hecer, dno. W dyskusji ze szlachcicem strzelasz ślepakami a do tego robisz sam sobie laurkę... I ty liczysz ze osiągniesz jakis sukces w życiu publicznym? Zaczynam rozumieć dlaczego nikt nie bierze cie powaznie, poza wąska grupka fanow na forum- człowiek który nie umie dyskutowac bedzie zawsze wolającym na puszczy. Świadomośc tego juz chyba do ciebie dotarła bo o ile na poczatku twojej 'kariery' tutaj sprawiałes przynajmniej wrażenie kompetentnego tak teraz wygladasz jedynie na sfrustrowanego... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer frustracja itp 21.08.10, 19:06 dyskusję ze szlachcicem zostawiam tobie. > I ty liczysz ze osiągniesz jakis sukces w życiu publicznym? Nie. > Świadomośc tego juz chyba do ciebie dotarła bo o ile na poczatku > twojej > 'kariery' tutaj sprawiałes przynajmniej wrażenie kompetentnego tak > teraz > wygladasz jedynie na sfrustrowanego... to daj mi jakiś powód by nie być sfrustrowanym. Opisz coś, co dzieje się w Toruniu, co napawa nadzieją, optymizmem. Owszem, jestem sfrustrowany. Widzę jak jedyna partia polityczna mogąca skutecznie rywalizować z miernotą z czasu gospodarzy od czterech lat utrzymuje się z nim w koalicji by załatwiać swoje mniejsze i większe interesiki. Nie widzę nadziei na zmianę, oczekuję kolejnych 4 lat takiej frustrującej rozsądnych ludzi koalicji stetryczałych pierdzieli, dinozaurów samorządności, których miejsce jest w muzeum paleontologicznym albo w jakimś piernikowym muzeum etnograficznym. Jedyną iskierką nadziei był dla mnie pomysł na Biznes Park Elana. Wiele razy pisałem na forum "dlaczego". Dlaczego akurat ta inwestycja, dlaczego Karkosik, dlaczego nie widzę sensu by współpracą biznesu i nauki kierowali urzędnicy czy naukowcy. Nie widzę sensu by powtarzać całą te argumentację. Powtórzę tylko myśl przewodnią tego wywodu: innowacje wprowadzają firmy, menadżerowie, biznesmeni. Jeśli robią to urzędnicy czy naukowcy to fiasko takiej inicjatywy jest przesądzone. Tym bardziej nie widzę sensu powtarzać tej argumentacji w dyskusji ze szlachcicem, przynajmniej do czasu gdy odstawi zioło, kleje i inne używki, którymi się inhaluje w trakcie pisania swoich rozprawek najeżonych błędami językowi, stylistycznymi i ortograficznymi. Nie umiem ich doczytać do końca, sorry. Bawcie się dobrze. Nie oczekujcie, że hecer da wam rozrywkę, entuzjazm, nadzieję, optymizm i energię. Myślę, że prędzej doczekacie się jej od magistratu dzięki kolejnej, po Carrerasie, imprezie na motoarenie. Możecie też świętować rozpoczęcie budowy mostu na Wschodniej i korki na pl.Daszyńskiego, korki przez ponad 3 lata na moście Piłsudskiego. Ja w tym czasie będę szukał sposoby zmiany koloru czcionki na tym forum: na dark blue. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: frustracja itp 21.08.10, 21:16 Smutne. Tylko w takim razie po co ten cały cyrk na forum? Masochizm? Moge zrozumiec ze ktos nie chce dyskutowac ze szlachcicem, ale po co strzelac fochy jak jest tak beznadziejnie? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: frustracja itp 22.08.10, 11:59 hecer, ja malutki chce tylko cos sie dowiedziec wiecej chce abyc udokumentowal jakos swoj optymizm dot inwestycji w elanie Z tego co tu piszesz wnioskuje tylko to ze przeczytales smieszny artykulik w Nowosciach Moja wiedza na temat elany choc niewielka jest i tak wieksza niz twoja Wg mnie szkoda tego terenu na to co chce wlasciciel Logistyka z tirami na tory jak sam pisales? sprawa watpliwa, o ile wiem nigdzie w Polsce tego nie ma. W gdansku mialoby to znacznie wiekszy sens a i tak nia ma. ty sie tym podniecasz dlaczego? Torun od Gdanska jest mniejszym osrodkiem i do tego polozonym centralnie co zmniejsza sens tego co mogloby byc np w Gdansku Pytanie zasadnicze. Dlaczego "tiry na tory" nie ma w Gdansku? elana pomuinna zostac wlaczona w SSE, idealne warunki, wszelkie media i dobre polozenie Tak hecer, jestes frustratem i to pokazuje nie tylko ten watek Most tymczasowy tez to pokazal ale ja ci daje szanse hecer, pokaz nam forumowicza ze w sprawie Elany masz jakas wiedza poza tymi ogolnikami co przeczytales w Nowosciach Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: frustracja itp 22.08.10, 23:29 > hecer, ja malutki chce tylko To nie moja wina, że natura cię hojnie nie obdarzyła. Lecz swoje kompleksy inaczej, ja cię pocieszać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer listen to my innuedno 21.08.10, 19:40 www.poetry-archive.com/w/la_fuite_de_la_lune.html O outer senses there is peace, A dreamy peace on either hand, Deep silence in the shadowy land, Deep silence where the shadows cease. Save for a cry that echoes shrill From some lone bird disconsolate; A corncrake calling to its mate; The answer from the misty hill. And suddenly the moon withdraws Her sickle from the lightening skies, And to her sombre cavern flies, Wrapped in a veil of yellow gauze. Miałbym mieć nadzieję, że znajdzie się w Toruniu polityk, który to czyta, rozumie, potrafi zinterpretować?:) Dark blue. (i nie chodzi o fajny, skądinąd, film z Kurtem Russelem) Ale zawsze można zmienić miasto, otoczenie. Są miasta, które inwestuję w dworce (swoją wizytówkę). Nawet dziś na tvn24 był o tym program. W rolach głównych: Warszawa Centralna, Wschodnia, Kraków Główny, Wrocław Główny, Poznań Główny. stacja Toruń Główny jest niestety tylko na forum "BiT City" hecera. O stadionach nie chce mi się gadać; wystarczy orgazmiczne porównanie motoareny do dowolnego stadionu na euro. Nie powiem, żeby migrena mi ustąpiła po wczorajszym artykule w Nowościach o tym, że prezydent przełożył sprzedanie basenu elanowskiego. O toruńskich inwestycjach drogowych wolę wyć do księżyca, albo rozmawiać z fajnym inżynierem, przy dobrej kawie. Bo to jest pyszne. Słuchanie o tym, co było w planach, przeglądanie starych projektów, rozwiązania konkretnych problemów. Może nie jestem stworzony by się czymś fascynować długo i konsekwentnie (z wyjątkiem wina), ale gdy ktoś potrafi ładnie opowiadać i odpowiadać interesująco na pytania to czuję przyjemne ciepło i miło. Oczywiście wszystko się i tak na drugi dzień spieprzy jakimś idiotycznym newsem prasowym z dołączonym komentarzem pełnym zachwytu nad postępem i rozwojem tego miasta w nawiązaniu do zdarzenia, które powinno mieć miejsce już wiele lat temu a dziś jest spóźnione i spieprzone (jak most). Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Co do poezji politycznej. 22.08.10, 14:27 Kukiz napisał kiedyś kawałek który szedł tak: Jak ja was ku... nienawidzę I jak ja wami ku... gardzę Jak ja się za was ku... wstydzę Gdy za granicę czasem zajrzę Jak ja się wami ku... brzydzę Jak ja was dobrze ku... znam Jak ja się bardzo ludziom dziwię Którzy wybrali taki chłam To wszystko czego się dotkniecie Od razu obracacie w pył Szarańcza przy was to jest bajka Bo cały kraj już zgnił Rozpasłe mordy, krzywe ryje Kurestwo wszędzie tam gdzie wy Jak ja was ku... nienawidzę Jak do was bym z kałacha bił A nawet jak wam plunąć w twarz To wy mówicie że deszcz pada Jebana wasza partia mać Co mi ojczyznę okrada Nadejdzie kiedyś taki czas Za wszystko ku... zapłacicie W helikoptery wsadzą was I nigdy już tu nie wrócicie Mam nadzieję że czyta to jakiś polityk. Niezależnie od barw politycznych wszyscy oni tacy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer innowacje 23.08.10, 00:00 Problem niskiego poziomu innowacji w Polsce nie należy tłumaczyć "niskim wskaźnikiem wydatków na badania i rozwój". To nie tak. Głównym problemem jest oczywiście często omawiany brak transferu wynalazków z laboratorium na rynek. Może taki prosty przykład: samo wynalezienie wzoru E=mc2 nie oznacza, że mamy gotowy produkt, który można sprzedawać na rynku. Nauka dostarcza odkryć, ale nie dostarcza rynkowych produktów. Do powstania bomby atomowej trzeba było kilku lat pracy naukowców w utworzonym Narodowym Laboratorium Los Alamos. Dlatego zresztą sektor zbrojeniowy odpowiada za lwią część innowacji. Ten sektor wdraża naukowe odkrycia, przekształca myśl w gotowy produkt. Takie produkty jak internet czy nawigacja satelitarna są wynikiem wdrożenia produktów z sektora zbrojeniowego w przemyśle cywilnym. Innowacyjna gospodarka USA opiera się w dużej mierze na dofinansowaniu poprzez zlecenie wielkim koncernom realizacji różnych projektów badawczych na potrzeby wojska; to po jakimś czasie powoduje transfer technologii do przemysłu cywilnego. W Polsce nie wystarczy wydawać dużo na badania i rozwój. Trzeba stworzyć przede wszystkim system transferu. Gdy on istnieje, wtedy można wierzyć, że wydając kasę na stypendia dla doktorantów, na laboratoria dla naukowców, na projekty badawcze dostaniemy tę kasę z powrotem, pomnożoną. Można wtopić mnóstwo złociszy w dofinansowanie nauki i nic z tego nie mieć. Wdrażanie wynalazków jest już przedsięwzięciem biznesowym - bardzo ryzykownym zresztą, dlatego wymaga dofinansowania pieniędzmi publicznymi. Jeśli słyszę o tym, że jest jakiś biznesmen który UMIE i CHCE się zajmować wdrożeniami (by na tym zarabiać) to się bardzo cieszę. Ma grunty, ma wysokie zdolności, kapitał wiedzy, kwalifikacje. W Toruniu - w Przysieku - ma powstać Regionalne Centrum Innowacji i Społeczeństwa Informatycznego (czy coś w tym rodzaju). Chodzi o program operacyjny innowacyjna gospodarka i ten drugi, kapitał ludzki. Musiała w związku z tym powstać Strategia Rozwoju Innowacji w Kuj-Pom, itd. Moim zdaniem to jest produkt urzędniczy, litania pobożnych życzeń i jakieś działania w zakresie urzędniczych mocy sprawczych. Innowacje powstawały przecież przez setki lat rozwoju gospodarczego, bez żadnych strategii. Zróżnicowane tempo innowacyjności wynikało głównie z warunków społeczno-ekonomicznych: bardziej liberalna gospodarka, z lepszym przepływem pieniądza pozwalała lepiej wykorzystywać potencjał. Trzeba jednak przyznać, że w niektórych krajach świadoma polityka gospodarcza ukierunkowana na innowacje (czyli pewna strategia) przynosiła duże sukcesy. Ale te sukcesy zawsze były sukcesami firm i menadżerów. Transferem technologii, tworzeniem produktów innowacyjnych, musi zajmować się biznes. Oczywiście mieliśmy w Polsce próbę zastosowania na bardzo szeroką skalę modelu partnerstwa publicznego z biznesem w celu zarządzania, restrukturyzacji, modernizacji, wprowadzania nowych, ulepszonych produktów przez firmy. Jeśli ktoś kojarzy o co chodzi, to szacun i wyrazy uznania od hecera:) Był w Polsce taki projekt. I do takiego właśnie myślenia gorąco bym dziś zachęcał. Jest więc nawet niemal gotowa formuła współpracy z Karkosikiem przy tworzeniu Biznes Park Elana jako centrum innowacji, rozwoju gospodarczego regionu, wspierania gospodarki miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: innowacje 23.08.10, 15:29 należy więc podkreślić, że innowacja jest produktem rynkowym a odkrycia naukowców nie są produktem rynkowym a więc nie stanowią innowacji. W Polsce brakuje przede wszystkim mechanizmu przekształcania wiedzy i odkryć w gotowe produkty rynkowe. To może być bardzo długi, czasochłonny i kapitałochłonny proces. Sterować powinny nim firmy, menadżerowie, biznes. I nie jest to żadne odkrywanie ameryki, tylko po prostu stwierdzenie faktu. Biznes jest dość słabo zainteresowany współpracą z nauką i to trzeba zmienić. Dając pieniądze biznesowi - a nie nauce:) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Berkshire Hathaway:) 23.08.10, 00:40 Oczywiście, toutes proportions gardees, Karkosika można porównywać do Buffeta. Przejmował firmy, modernizował, restrukturyzował, łączył, tworzył grupy, konsolidował w taki sposób, by ze sobą współpracowały. Na świecie działa bardzo wiele tego typu funduszy, ich rozwój jest ściśle związany z globalizacją. Są określane jako private equity funds, itp. Są też duże fundusze państwowe, na przykład arabskie. Przypomnieć warto ten dziwny twór który wygrał licytację na majątek po stoczniach obiecując przywrócenie ich do życia... To nadal niewyjaśniona sprawa, ale jakby na to nie patrzeć istnienie takich funduszy jest faktem;) Ale wracając do tematu, jeśli ta kadra zarządzająca od pana Karkosika oferuje swoje usługi w zarządzaniu seed capital to należy temu przyklasnąć, bo lepszych ludzi nie znajdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer metropolie biorą większość 23.08.10, 01:09 polecam, jako miłośnik metropolii BiT (w barwach dark blue i, jak można przeczytać w artykule, całkiem uzasadnionych) funduszeue.wyborcza.biz/FunduszeUE/1,107496,8264984,Metropolie_biora_wiekszosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
hecer roriisi 24.08.10, 09:07 hehe, dobre: www.roriisi.eu/7,aktualnosci.html?more=24 świetne wręcz. Wykład profesora Chmielewskiego... albo ten super diagram o strategii innowacji w Finlandii... suuuuuuuuuuuper. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer ersemat 24.08.10, 09:21 analizy.kujawsko-pomorskie.pl/index.html jest jednak fajne narzędzie zachwycające nie tylko bydgoszczaków:) niestety, nie ma jeszcze rozwiniętej bazy danych, więc pozycja "środki pozyskane z innych źródeł" jest póki co niedostępna. Odpowiedz Link Zgłoś