Dodaj do ulubionych

Średnicowa - protestujemy!

03.05.11, 16:34
Trasa Średnicowa musi powstać w zagłębieniu, w rowie, tak jak położone są tory kolejowe między Dworcem Miasto a Dworcem Wschodnim.

To jedyny wariant na odcinku od Grudziądzkiej do św.Józefa.

W każdym mieście w którym wybudowano "trasy średnicowe" są one zagłębione. Nie ma ani jednej trasy średnicowej w Polsce - jako drogi głównej, klasy GP, położonej w sąsiedztwie centrum miasta - która jest wybudowana na powierzchni i całkowicie oklejona ekranami akustycznymi na odcinku kilku kilometrów.

Nie ma takiej trasy w Polsce. Tak się dróg nie buduje.

Wybudowanie tej trasy w ten sposób, w jaki buduje je Zaleski, spowoduje wielolomilionwe straty dla miasta:

- w przyszłości trzeba będzie budować bardzo kosztowne wiadukty i rozległe skrzyżowania
- trzeba wydać wiele milionów złotych na ekrany akustyczne
- zablokowane zostaną połączenia piesze między osiedlami
- spadnie wartość terenów leżących w samym środku miasta gdyż w odległości około 30-50 metrów nie powstaną żadne mieszkania, bloki, zakłady usługowe (brak dróg dojazdowych)

Budowa w zagłębieniu umożliwia całkowite zlikwidowanie uciążliwości trasy na otoczenie, obniżenie kosztów budowy węzłów, znaczne ułatwienie w przeprowadzeniu kładek nad jezdniami trasy średnicowej dla pieszych i rowerzystów

Trasa Średnicowa na odcinku od Chełmińskiej do Okrężnej MUSI przechodzić POD ulicą św.Józefa. Nie ma innej możliwości niż TUNEL

Dlatego trasa średnicowa powinna być zagłębiona już na odcinku co najmniej od ulicy Legionów - aż do Św.Józefa

=====================

Ponadto Trasa Średnicowa powinna zostać przesunięta na teren Urzędu Celnego, a Urząd Celny powinien zostać przesunięty na teren centrum logistycznego w Biznesparku Elana, W SĄSIEDZTWO AUTOSTRADY!

Dlaczego prezydent chce zapraszać TIRY do centrum miasta, do Urzędu Celnego?

=============================

Most na Wschodniej jest o 3000-400 mln droższy niż most na Waryńskiego, więc pieniądze w Toruniu się znajdują, gdy są potrzebne. Nie znajdują się wtedy, gdy ktoś nie bije głową przed Michałem Zaleskim, nie składa mu hołdów.

=============================

Jeszcze raz powtórzę - nie ma w Polsce i w Europie tras średnicowych które budowane są na powierzchni zamiast w zagłębieniu czy na estakadzie. Nigdzie się tak nie buduje - tylko w Toruniu. A wyłącznym powodem robienia Trasy Średnicowej bez początku i końca, bez węzłów i bez zagłębienia jest WYBRANIE 3-KROTNIE DROŻSZEGO DLA BUDŻETU MIASTA MOSTU NA WSCHODNIEJ
Obserwuj wątek
    • zawsze.torunczyk Wy protestujecie... 03.05.11, 17:26
      Twierdzisz baranie że budowa trasy w zagłębieniu jest tańsza od ekranów akustycznych? Twierdzisz że nie buduje się w tras na powierzchni tylko w zagłębieniu? Dziwne bo niemal wszystkie drogi w Polsce są na poziomie gruntu. Zablokowane połączenia piesze między osiedlami? A o przejściach, kładkach, tunelach słyszał? Brak budownictwa w sąsiedztwie trasy? Raz że argument nie poparty niczym poza gdybaniem a dwa- jeśli nawet to co? Nie ma gdzie wybudować kolejnego bloczku czy postawić szmateksu? Ogranicza nas z 3 stron morze a z 4-tej góry?

Mam w dupie kilka żab w poprzemysłowym bajorze oraz wartości nieruchomości przy średnicowej (bo idąc tym tropem mieszkańcy Skarpy czy Rubinkowa powinni domagać się likwidacji i przesunięcia Sz.Lubickiej). Twoje argumenty są jak zawsze naciągane. Toruń potrzebuje średnicówki jak kania dżdżu i bardzo dobrze że Dębowy zaczyna ją budować. Bez względu na wszystko.
    • hecer Nigdzie w Polsce tak się nie buduje 03.05.11, 17:43
      Nigdzie w Polsce tak się nie buduje tras średnicowych jak w Toruniu. Powtarzam: teren w mieście jest bezcenny, nie można go w taki sposób marnować i degradować sąsiedztwo. Trasa główna, najważniejsza arteria drogowa miasta położona w centrum musi zapewniać WYSOKĄ płynność ruchu i wysoką prędkość.

Średnicówka jest taką drogą jak Lubicka - ktoś widzi w sąsiedztwie Lubickiej bloki w odległości 15 metrów?

Grunty w centrum są niezastąpione, terenów w Toruniu brakuje. Tracimy setki milionów złotych budując średnicową wg marnego projektu, który stworzy ogromne korki na Chełmińskiej, Grudziądzkiej i Curie Skłodowskiej.

Trasa średnicowa wg projektu "gospodarskiego" nie ma początku i końca, to nie jest arteria: zaczyna się od zakorkowania Chełmińskiej na skrzyżowaniu na wysokości Wybickiego a kończy na... działkach ogrodniczych przy Rubinkowie. Nic nie łączy, ale przecina najważniejsze drogi pn-pd, które zostaną na wiele lat zakorkowane bo będziemy spłacali 300 mln zł kredytu mostowego przez najbliższe 30 lat i inne długi wynikające z budowy krytych bieżni, sal koncertowych i kolejnych muzeów w Toruniu...
    • skator Re: Średnicowa - protestujemy! 03.05.11, 17:44
      Lepszy by był jednak tunel... Tak 3 dni temu twierdził sam hecer.
    • hecer w Grudziądzu są mądrzejsi niż w Toruniu! 03.05.11, 17:49
      Trasa Średnicowa w Grudziądzu:

www.youtube.com/watch?v=cmUeIQoShAk

Tam budują węzły... u nas skrzyżowania w jednym poziomie. Tam przebieg trasy AKTYWIZUJE nowe tereny. W Toruniu projekt DEGRADUJE tereny w sąsiedztwie!
    • hecer Drogowa Trasa Średnicowa 03.05.11, 17:56
      Śląsk. DTŚ-ka:

pl.wikipedia.org/wiki/Drogowa_Trasa_%C5%9Arednicowa
      • zawsze.torunczyk Re: Drogowa Trasa Średnicowa 03.05.11, 18:23
        Pokaż no mi to palcem wszystkie trasy średnicowe w Polsce. Niech zobaczę że żadna z nich nie jest na powierzchni.
    • hecer Sopot - Trasa Średnicowa 03.05.11, 18:01
      A tak wygląda to w Sopocie:

www.youtube.com/watch?v=Ps_zVMUnnxY

U nas ważniejszy jest dach nad motoareną niż wiadukt czy tunel. No pewnie! Stać nas na rozdzielenie miasta na pół, zablokowanie wszystkich ciągów komunikacyjnych: drogowych, pieszych i rowerowych w osi północ południe, degradację terenów w centrum.

My ogólnie mamy w Toruniu dużo pieniędzy ale mało intelektu. Więc wyprzedza nas nawet Grudziądz.
      • arafat11 Re: Sopot - Trasa Średnicowa 03.05.11, 18:06
        tak wyglada na wizkach...tylko, ze nie wiadomo kiedy i czy wogole powstanei bo koszt to kilka budzetow miasta sopot...
      • skator Re: Sopot - Trasa Średnicowa 03.05.11, 18:17
        hecer napisał:

> U nas ważniejszy jest dach nad motoareną niż wiadukt czy tunel.

Mamy już jeden wiadukt, tunel jest w trakcie budowy. Sytuacja 1 : 1 : 1 :)

> rozdzielenie miasta na pół, zablokowanie wszystkich ciągów komunikacyjn
        > ych: drogowych, pieszych i rowerowych w osi północ południe,

Wszystkich jeden i pół!

> degradację terenów w centrum.

Należy rekultywować Mokre - tam kiedyś też żyły żaby!

W jednym być może jest mi bliżej do Twojego protestu - zamiast Motoareny lepiej było wcześniej robić średnicówkę. Z wiaduktami. Z drugiej strony - żadna z tych inwestycji nie stanowi o rozwoju miasta. Niemniej średnicówka z wiaduktami ulżyłaby samochodziarzom i zmniejszyła natężenie spalin. Z trzeciej strony jednakowoż - im więcej korków tym większa zachęta do korzystania z komunikacji alternatywnej, której ja np. jestem zwolennikiem :) Tak czy inaczej - za bardzo się stresujesz, hecer, i tak już tu nikogo nie porwiesz pod swoje sztandary. Upuszczasz sobie tylko ciśnienia pisarstwem ale lepiej jakbyś zmienił zupełnie nastawienie do rzeczywistości bo się wykończysz.
        • hecer Re: Sopot - Trasa Średnicowa 03.05.11, 18:41
          > Mamy już jeden wiadukt

gdzie? nad torami? Słyszałem jednego głupka w telewizji i na debacie, jak mówił że to jest "węzeł" - chyba z torami kolejowymi:)

tunel jest w budowie - znikąd donikąd. A i tak w miejscu gdzie jest budowany pogorszy się płynność ruchu bo auta zamiast wjeżdżać do tunelu będą go omijać:)))

> Należy rekultywować Mokre - tam kiedyś też żyły żaby!

weź pojedź już gdzieś rowerem - tylko nie pod prąd autostradą żeby udowodnić że biednym rowerzystom dzieje się źle.

> Tak czy inaczej - za bardzo się s
          > tresujesz, hecer, i tak już tu nikogo nie porwiesz pod swoje sztandary.

Pisałem ci już wcześniej - brak dobrych rozwiązań drogowych, budowa tras bez poszanowania przestrzeni jest najgorszym rozwiązaniem dla rowerzystów. Zresztą ta średnicówka bardzo wam utrudni przejazd przez miasto w osi północ południe. Moglibyście jeździć ścieżką rowerową przy trasie położonej w tunelu, skręcać na kładkę - zamiast jechać pod górkę wiaduktem, który nigdy nie powstanie.

Ja cię pod swój sztandar nie zaciągam. Nawet cię nie zapraszam. Już ci mówiłem "bye", teraz ci powiem "get lost" ale wrócisz znów z jakimś wpisem biadoląc, że obrażam cię i innych którzy nie mają nic do powiedzenia.
    • hecer Chcemy animacji! 03.05.11, 18:28
      Proszę pokazać animacje przebiegu trasy średnicowej.

Proszę pokazać połączenie trasy średnicowej z mostem na animacji.

Proszę pokazać, jak będzie wyglądało skrzyżowanie Chełmińskiej i Średnicowej oraz skrzyżowanie Grudziądzkiej i Średnicowej NA ANIMACJI!

Proszę pokazać jak wjedziemy na Średnicową z Curie Skłodowskiej! (bo że nie wjedziemy na nią ze Wschodniej to wiemy)
      • zawsze.torunczyk Re: Chcemy animacji! 03.05.11, 18:48
        Wy czyli kto? I na jakiej podstawie twierdzisz że kierowcy będą omijać tunel?
        • hecer Re: Chcemy animacji! 03.05.11, 19:03
          my, czyli ja i moi koledzy z PIT.

> I na jakiej podstawie twierdzisz że kierowcy będą omijać tunel?

na takiej, że on nigdzie nie prowadzi - no chyba, że mówisz o wąskiej Wschodniej, która już teraz jest zakorkowana na skrzyżowaniu z Rydygiera i Curie Skłodowskiej.
        • hecer omijać tunel! 03.05.11, 19:47
          Przypatrz się dobrze animacji, makietce... Zauważ, że zjazdy z mostu i wjazd na most mają 2 pasy ruchu. To znaczy, że głównym połączeniem będzie ten dwupasmowy zjazd z mostu w kierunku Żółkiewskiego i dwupasmowy wjazd na most z Żółkiewskiego.

Tunel pierwotnie miał być jednojezdniowy, miał mieć tylko jeden pas ruch w każdą stronę. Potem dziennikarz zapytał: "a dlaczego?" i łysy kazał doprojektować jeszcze po jednym pasie:) Ale tak naprawdę ta droga donikąd nie prowadzi. Ona się kończy na Wschodniej, na skrzyżowaniu z Curie. Dalej nigdzie nie pojedziesz. Przynajmniej przez 30 lat - bo drugi etap zaplanowano gdzieś na odległą przyszłość. A przecież poziom 40 tys aut na moście Piłsudskiego (tyle jest dziś i to jest max) będzie osiągnięty w 3 lata po otwarciu Wschodniego, więc prędzej powstanie drugi most - na Waryńskiego, bo jest najtańszy - niż II etap Wschodniej. A jak powstanie Waryńskiego to nikt nie będzie budował 2 razy droższej trasy wschodniej tylko nowomostowa
          • skator Re: omijać tunel! 03.05.11, 20:50
            hecer napisał:

> A przecież poziom 40 tys aut na moście Piłsudskiego (tyle jest dziś i to j
            > est max) będzie osiągnięty w 3 lata po otwarciu Wschodniego, więc prędzej powst
            > anie drugi most - na Waryńskiego, bo jest najtańszy

Co oczywiście (a jest oczywiste swoją oczywistością) wyprowadzi ruch na kierunku pn-pd z centrum miasta na jego obrzeża. A czego się domaga hecer jako optymalnego posunięcia w temacie rozwiązania korków miejskich - budujmy most na Waryńskiego zamiast budowy średnicówki (w kierunku w-z)!

Nie zdziwię się, że aby rozwiązać problemy w kierunku w-z za chwilę hecer zaproponuje jeszcze jeden most - tym razem wzdłuż Wisły. Jak w Wąchocku!
            • hecer Re: omijać tunel! 03.05.11, 21:04
              > Co oczywiście (a jest oczywiste swoją oczywistością) wyprowadzi ruch na kierunk
              > u pn-pd z centrum miasta na jego obrzeża

barany tak myślą. Ludzie inteligentni wiedzą, że ruch zostanie na mostu Piłsudskiego, w centrum, na pl.Rapackiego, Odrodzenia.

A wystarczy tylko wyprostować Grudziądzką...i przenieść ten ruch z centrum wprost na nowy most i na Łódzką.

Ale idioci dalej jednak będą twierdzić swoje.. Wyprowadzą ruch tranzytowy z centrum budując bezpłatną drogę tranzytową przez miasto - obok autostrady (specjalnie dla tranzytu budowanej). I na nowo wprowadzą tranzyt do centrum zamiast udrożnić ruch miejski w ścisłym centrum kończąc budowę Trasy W-Z i przedłużając Grudziadzką.

Temat tyle razy wałkowany...ale zawsze pojawi się nowy spłodzony przez neostradę gamoń, który powróci do tego samego: "wzrośnie ruch na Grudziadzkiej". Ilekroć rozmawiam z urbanistami niż architektami zawsze łapią się za głowę, gdy to słyszą. Ale wciąż, uparcie, konsekwentnie głupota płodzi swoje nowe wcielenia:)))
              • hecer jak ominąć gamoni? "Nie da się" 03.05.11, 21:08
                W jednym muszę przyznać rację pewnemu inżynierowi z Torunia: głupoty ominąć się nie da. Będzie uparcie blokowała dyskusję, konsekwentnie powtarzała te same bzdety w różnych formach...

Kiedyś pewien architekt powiedział, że NAJGŁUPSZE co słyszał w tej dyskusji o moście to stwierdzenie że "wzrośnie ruch na Grudziądzkiej".

Ja mu na to, że jest w tym trochę racji bo trasa wschodnia w ogóle nie ma połączenia na Gdańsk:)
      • hecer Chcemy animacji - lepszej niż mostowa!:) 03.05.11, 19:01
        Dlaczego nie powstała animacja trasy średnicowej?

Z niej wynikałoby właśnie to, o czym tutaj piszę.

Tak samo jest na animacji mostowej:) Samochody nie jadą, tylko stoją:) Nie jest pokazane jak te samochody jadą przez pl.Daszyńskiego i dokąd mogłyby jechać tunelem. Na samym początku mamy "lot helikopterem nad trasą z Rudaku na pl.Daszyńskiego" - jedziemy i nagle jest tunel i koniec ujęcia:))) Dokładnie na 1min 52 sek

www.mzd.torun.pl/index.php?lang=pl&m=page&pg_id=6
        Zresztą wybrano helikopter, bo gdybyśmy widzieli co robią auta na węźle to dla każdego byłoby jasne że tam jest zwykłe rondo wstawione, z większą ilością wlotów niż teraz:)

To widać, ale trzeba patrzeć uważnie a nie się zachwycać na próżno.

A jak wyglądałaby animacja trasy średnicowej? Jak wyglądałby wjazd na trasę średnicowej z Curie Skłodowskiej?

a skrzyżowanie z Grudziądzką - i obok ze Żwirki i Wigury, którego nie będzie?:)

Albo z Legionów...ale najlepsze będzie na Chełmińskiej.

Można to sobie wyobrazić patrząc na tę animację:

www.youtube.com/watch?v=n6K2qbPW9C0&feature=related
        Jedziemy tunelem ale stworzonym przez ekrany akustyczne:)) Tylko że tam akurat w okolicy nie ma domów, są głównie tereny zielone
    • jaz0n Re: Średnicowa - protestujemy! 03.05.11, 18:59
      A o ile droższy bedzie ten wariant z tunelami itp. ?
      I skąd wziąc na to pieniądze?

Tylko błagam, nie pisz że z mostu na Wschodniej...
      • hecer Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 19:24
        > A o ile droższy bedzie ten wariant z tunelami itp. ?

policz sobie, ile trzeba wywrotek aby wywieźć ziemię z pasa drogowego o szerokości powiedzmy 16 metrów i długości niecałe 1.3km.

O tyle to będzie droższe.

Bo reszta jest prosta - woda ścieka w dół po ścianach wykopu, więc z obu stron masz taki kanał drenażowy, który odprowadza wodę.

Większość dróg w Polsce budowana jest w taki sposób, że zawsze kładzie się dodatkową warstwę wyżej. To wynika wyłącznie ze względów oszczędności - jeśli to jest remont istniejącej drogi to warstwa poniżej jest już dobrze utwardzona. Poza tym jak jest wyżej to woda ścieka na boki.

Dlatego przy starszych domach okna są coraz niżej chodnika. Bo nie chce im się robić ładnie, bo uważają że jest drożej. Na Fasolowej nawieźli podbudowę, podnieśli drogę tak na pół metra i woda pięknie ścieka do garaży - na jezdni nie ma kałuż, są w piwnicach...

---------------------

To nie jest duży koszt, netto to się nawet opłaca bo nie ma ekranów akustycznych a węzły się ładnie buduje.

Tylko że oni wcale nie chcą tych węzłów budować

=======================

Zauważ, że na skrzyżowaniu z Chełmińską NIGDY NIE POWSTANIE WĘZEŁ

On w ogóle nie jest planowany, nie ma zresztą takiej możliwości żeby później w tym miejscu węzeł powstał. Bo ani Chełmińska górą nie pójdzie, ani średnicowej dołem nie puścisz. A to oznacza, że Chełmińska się zatka.

I gdyby ktoś faktycznie chciał budować średnicówkę do Okrężnej - żeby wyprowadzić ruch z BEMA!!! - to wziąłby pod uwagę to, że musi wejść średnicową tunelem pod św.Józefa. Tam nie ma innej możliwości, tylko taka, że średnicowa idzie dołem.

Ale oni wcale nie chcą tego budować... Więcej, chcą ten odcinek średnicowej do Karaweli w ogóle uwalić.

================

Zostawmy sobie te stawy na Świętopełka na później.

Weźmy ten odcinek Grudziądzka-Chełmińska. To jest naprawdę fragment bezpośrednio przylegający do śródmieścia, to leży między największym osiedlem - Chełmińskim Przedmieściem - a Koniuchami i Wrzosami. To są najgęściej zabudowane w Toruniu tereny. Tu jest największy ruch. I tu musisz mieć trasę, która nie stanowi bariery komunikacyjnej. Tu masz cenne grunty.
        • jaz0n Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 19:56
          No dobrze ale ja nie pytałem o wały tylko o tunele- o ile podnosi to koszt inwestycji?
          • hecer Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 20:57
            A umiesz czytać? Czy mam ci to jeszcze raz napisać?

Nic nie podnosi kosztów. Wręcz je obniża. Zamiast ekranów akustycznych wykopujesz ziemię. Policz ile wywrotek potrzebujesz żeby wybrać ziemię o szerokości 16 metrów, głębokości 2.5-3 metry na odległości 1.5km. Pewnie nie kosztuje to dużo więcej niż te ekrany akustyczne. To jest czas pracy koparki i ludzi.

I powiedz mi dlaczego teraz koszty są dla ciebie tak istotne - a nie były wtedy gdy wybrano 3 krotnie droższy most i wypieprzenie tak ze 300 mln zł na estakady o długości 1300 metrów dla mostu?:)
            • jaz0n Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 21:05
              Hasło 'most na Wschodniej' = dziekuje, baw się sam.

Jeżeli twoje science-fiction opiera się na kasie ktora mialaby sie znaleźć w wyniku zaniechania budowy mostu na Wschodniej to powiedziałbym ze cała ta koncepcja wywala sie na warunku wstępnym. Nie ma kasy, więc rownie dobrze mogłbys sobie walnąc wiadukt nad całym miastem- papier wszystko przyjmie. Natomiast twoja koncepcja budowy tunelu i kosztorys wyglada jakbys załozył że tunel to usypanie gorki a potem wykopanie dziury po obu koncach. Ja sie moze na tym nie znam, ale jak dla mnie sciany tunelu nie sa usypane z ziemi- zatem przy budowie drogi masz tylko drogę, a przy budowie tunelu drogę, oraz ściany boczne i jego pokrycie. Tak 'na oko' to drugi wariant jest jakby droższy, ale co ja tam wiem... :)
        • szlachcic Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 20:11
          > policz sobie, ile trzeba wywrotek aby wywieźć ziemię z pasa drogowego o szeroko
          > ści powiedzmy 16 metrów i długości niecałe 1.3km.
          > O tyle to będzie droższe.

hecer, ja sie tam nie znam na drogownictwie i na szacowaniu kosztow
          ale to co piszesz sprawia ze mnie wlosy na ja....ch deba staja, znowu
          Nie znam sie na tym ale jako laik moge z czystym sumieniem kolejny raz ci powiedziec - bredzisz
          dlaczego?
          wywoz ziemi pod taka inwestycje jest znaczacy w kwestii finansowej
          I to jest TYLKO ulamek tego jajkie koszty generuje tunel!!!!!!
          Jakby ci to prosto powiedziec zebys zrozumial
          Tunel to zaglebienie - wykopanie rowu jak piszesz. Do tego momentu piszesz jak nieidiota.
          Potem juz piszesz bredni. Tunel musi miec "dach"
          Nie wiem, moze ty ten "dach" znowu zalatwisz za free jak most tymczasowy ale co ze scianami?
          Tunel to tez sciany ktore utrzymuja "dach" To tez za free?
          Hecer, przestan kolejny raz przekonujac do swoich jedynie slusznych koncepcji robic to wybitnie tendencyjnie.
          Tunel kosztuje wielokrotnie wiecej niz jego brak i to doskonale frustracie wiesz bo w innym watku pisales ze tunel kosztuje wiecej niz wiadukt - i to jest fakt.
          Pytanie brzmi, dlaczego wiedzac to udajesz ze w kontekscie finansow nie ma to znaczenia, bo tym jest pisanie ze to tylko wywoz piachu

Pytanie ode mnie
          Dlaczego ci nagle przeszkadza w kontekscie uciazliwosci trasa sredniicowa a lekka reka a w zasadzie lekkim ryjem klapiesz o wybitnej propozycji mostu Warynskiego ktory sprawilby jeszcze wieksza liczbe aut na Grudziadzkiej gdzie jest i 1 blok ktory jest 8 metrow od ulicy?
          Dlaczego w jednym temacie problem uciazliwosci ma dla ciebie wage POTEZNA a w drugim to PRZEMILCZASZ?
          • sylwiada116 Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 20:34
            Szlachcic napisał:

Pytanie ode mnie
            Dlaczego ci nagle przeszkadza w kontekscie uciazliwosci trasa sredniicowa a lekka reka a w zasadzie lekkim ryjem klapiesz o wybitnej propozycji mostu Warynskiego ktory sprawilby jeszcze wieksza liczbe aut na Grudziadzkiej gdzie jest i 1 blok ktory jest 8 metrow od ulicy? Dlaczego w jednym temacie problem uciazliwosci ma dla ciebie wage POTEZNA a w drugim to PRZEMILCZASZ?

Dziękuję, że się ktoś upomniał o budynek na Grudziądzkiej!!!
            Ale paradne jest to, że gdy chodzi o średnicówkę i wpieprzenie na skrzyżowaniu z Grudziądzką ogromnego ronda, to blokowi 8 metrów od ulicy to nie przeszkadza, ale gdyby chodziło o zwiększenie ruchu na Grudziądzkiej do mostu na Waryńskiego, to jest problem!
            Ruch na linii w-z nie generuje hałasu, ruch na linii pn-pd generuuje.
            • hecer Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 20:52
              > Dziękuję, że się ktoś upomniał o budynek na Grudziądzkiej!!!
              > Ale paradne jest to, że gdy chodzi o średnicówkę i wpieprzenie na skrzyżowaniu
              > z Grudziądzką ogromnego ronda, to blokowi 8 metrów od ulicy to nie przeszkadza,
              > ale gdyby chodziło o zwiększenie ruchu na Grudziądzkiej do mostu na Waryńskieg
              > o, to jest problem!
              > Ruch na linii w-z nie generuje hałasu, ruch na linii pn-pd generuuje.

Dokładnie:)))

Poza tym ruchu na Grudziądzką nikt nie wpieprza - on tam będzie. Spadnie o połowę jak powstanie trasa nowomostowa na odcinku od Grudziądzkiej, wzdłuż Batorego, do Kościuszki.

Oczywiście mógłby całkiem zniknąć, bo budując most na Waryńskiego można postawić tunel dla Grudziądzkiej od Bażyńskich do Jeśmanowicza, tak za Bumarem kawałek (albo do Szczanieckiego). I wyjdzie i tak o 100 mln zł taniej niż budowa samego tylko mostu na Wschodniej (wystarczy zamiast 1300 metrów estakady przez Rudak postawić tunel o długości 600 metrów).
            • skator Re: Rozsądne pytanie, więc odpowiadam 03.05.11, 21:13
              sylwiada116 napisała:

> Ale paradne jest to, że gdy chodzi o średnicówkę i wpieprzenie na skrzyżowaniu
              > z Grudziądzką ogromnego ronda, to blokowi 8 metrów od ulicy to nie przeszkadza,
              > ale gdyby chodziło o zwiększenie ruchu na Grudziądzkiej do mostu na Waryńskieg
              > o, to jest problem!
              > Ruch na linii w-z nie generuje hałasu, ruch na linii pn-pd generuuje.

Ruch na linii pn-pd ma rozwiązać budowany most. Oczywiście nie rozwiąże dopóki się nie dopnie tej trasy budując kolejne kilometry drogi omijające dworzec wschód od wschodu. Jednak ani most na Wschodniej ani most na Waryńskiego nie rozwiązują problemu w kierunku w-z. Aktualnie jedyną realną koncepcją w tym temacie jest trasa średnicowa. Owszem, najlepiej byłoby ją poprowadzić tunelem - tyle, że to kosztuje. Patrząc realnie, to w zasadzie właśnie most na Wschodniej pomaga trochę rozwiązać problem zakorkowania w kierunku w-z bo, że część ruchu (w tym i tranzytu) będzie w relacji Szosa Lubicka - lewy brzeg Wisły. Niemniej to za mało - stąd potrzebna planowana od lat trasa średnicowa lub coś jeszcze bardziej omijającego centrum Torunia od północy. No chyba że robimy tunele. W tej nowej, tunelowej koncepcji, jakby tak spuścić wodę z Kaszownika to można by wygospodarować całkiem fajny teren na nową podziemną trasę w-z :) Na Bachę mam już kilka pomysłów.
              • hecer stop trying to hit me and hit me! 03.05.11, 22:53

> Ruch na linii pn-pd ma rozwiązać budowany most. Oczywiście nie rozwiąże dopóki
                > się nie dopnie tej trasy budując kolejne kilometry drogi omijające dworzec wsch
                > ód od wschodu.

czyli nigdy, bo już budowa samego mostu na który prezydent zaciąga 300 mln kredytów w EBI może się okazać niemożliwa z uwagi na zmianę przepisów dot. deficytu j.st. Ale nawet jak to wybuduje to NIGDY nie powstanie II etap Wschodniej, bo z opracowań (studium wykonalności) jasno wynika, że to się nie opłaca.

> Jednak ani most na Wschodniej ani most na Waryńskiego nie rozwią
                > zują problemu w kierunku w-z. Aktualnie jedyną realną koncepcją w tym temacie j
                > est trasa średnicowa.

Nie daj się zmylić, sylwia. Tak twierdzą gamonie (wliczając to łysych gamoni)

Most na Waryńskiego to także 5-ty etap Trasy W-Z, od Lubickiej do Kaszownika. Piąty etap, jedyny brakujący, którego łysa pała nie chce zrealizować, choć tylko w ten sposób można wyprowadzić ruch z Bulwaru i ze Starówki na obwodnicę.

Poza tym jest Trasa Kościuszki. Tu znów gamonie budują ulicę Bema 2x2 do skrzyżowania z Chełminską. Naturalnym połączeniem jest Trasa Kościuszki, od skrzyżowania z Chełmińską do ulicy Kościuszki (równolegle do Podgórnej). Na tej trasie miał być tramwaj, który znakomicie skomunikowałby by CHełmińskie w osi W-Z (tam nie jedzie ani jeden autobus w osi w-z bo na uliczkach nie ma zatoczek i nie można ich wybudować, np na Podgórnej. Dlatego wszystkie pojazdy MZK omijają Chełmińskie od południa: Odrodzenia, lub od północy - Żwirki)

Ten tramwaj miał mieć odnogę w PCK w stronę Legionów i na JAR. Tak było jeszcze na projekcie Iwańskiego z 1999 roku, widziałem projekt i całe opracowanie przygotowanie na ten temat. Ale o tym łysy nie chce wam powiedzieć.

Dziś optymalna jest Trasa Kościuszki w tunelu, która rozwiązuje dwa skrzyżowania, które są jednymi z najbardziej zakorkowanych w mieście: Chełmińska-Bema-Podgórna i Grudziądzka-Kościuszki-Podgórna.

Dzięki temu mamy węzeł na trasie staromostowej (CHełmińska) i węzeł na nowomostowej (Grudziądzka) oraz 2gą trasę w osi W-Z. Czyli mamy docelowy układ węzłowy w centrum wraz z arteriami, na głównych kierunkach bezkolizyjny.

No i przy okazji komunikację publiczną.

Ale gamoń rowerowy i zarazem wielki miłośnik drogowych bzdetów woli srednicową, która jest kompletnie bez znaczenia dla komunikacji zbiorowej, a wręcz jej szkodzi. Bo teraz MZK zamiast żwirki pojadą jakoś naokoło, z dala od mieszkań (bo żwirki zamkną z jednej strony)

Do Józefa i na UMK nie będzie nowoczesnego połączenia, bo średnicowa nie ma początku i końca.

============

to jest merytoryczny post. Twoje bzdety tyle razu tu odkręcałem, gamoniu, że nawet ci do których tak na forum się podlizujesz pisząc "wszyscy" i "my" moga stracić cierpliwość czytając te bzdety
                • buckshot Re: stop trying to hit me and hit me! 03.05.11, 23:05
                  hecer napisał:
                  Dziś optymalna jest Trasa Kościuszki w tunelu, która rozwiązuje dwa skrzyżowania, które są jednymi z najbardziej zakorkowanych w mieście: Chełmińska-Bema-Podgórna i Grudziądzka-Kościuszki-Podgórna.

Ta trasa możliwe ze powstanie ale nie stać nas na tunel i do tego Zaleski boi się mieszkańców zdaje się wieżowców przy tej trasie, przez to może nie wygrać następnych wyborów.
                  A tak w ogóle orientujesz się o ile tunel byłby droższy od normal. drogi ?
                  • hobbes1980 Re: stop trying to hit me and hit me! 04.05.11, 09:45
                    > A tak w ogóle orientujesz się o ile tunel byłby droższy od normal. drogi ?

Sądząc po tym jak zgrabnie uciekł od odpowiedzi na Twoje pytanie to nie ma zielonego pojęcia. Taniocha przeciez- pan Zenek z łopata, taczki wywożące ziemie- no ile to moze kosztowac? Przecież nawet taniej niz normalna droga bo pod ziemia nie bedzie widac dziur wiec mozna ją bedzie gorzej wykonac:)
                  • hobbes1980 Re: stop trying to hit me and hit me! 04.05.11, 09:58
                    Z tego co na szybko znalazłem koszt budowy tunelu jest porównywalny z kosztem budowy estakady o tej samej długości. Lublin ma prowadzic podobna inwestycje (500 m tunelu plus wiadukt) i koszt tego rozwiązania szacowany jest na ponad 200 mln (mówi sie ze moze być z 50 więcej). A skąd je wziąc? Oczywiście hecer ma tylko jedna recepte...
                • buckshot Re: stop trying to hit me and hit me! 03.05.11, 23:14
                  hecer napisał:
                  > Poza tym jest Trasa Kościuszki. Tu znów gamonie budują ulicę Bema 2x2 do skrzyż
                  owania z Chełminską. Naturalnym połączeniem jest Trasa Kościuszki, od skrzyżowa
                  nia z Chełmińską do ulicy Kościuszki (równolegle do Podgórnej). Na tej trasie m
                  iał być tramwaj, który znakomicie skomunikowałby by CHełmińskie w osi W-Z (tam
                  nie jedzie ani jeden autobus w osi w-z bo na uliczkach nie ma zatoczek i nie można ich wybudować, np na Podgórnej.
                  Ten tramwaj miał mieć odnogę w PCK w stronę Legionów i na JAR. Tak było jeszcze na projekcie Iwańskiego z 1999 roku, widziałem projekt i całe opracowanie przygotowanie na ten temat.

Zupełnie nierealne. Tramwaj trasą Kościuszki też w tunelu?
                  Trasa przy stawach 50 metrów od domów jest wg Ciebie beeeee a tramwaj z drogą przy wieżowcach i PCK, Legionów jest już ok? heheh. Śmieszny jesteś.

Niech skończą tą Średnicówkę (na którą mają pozwolenie i pieniądze) a później zrobią Trasę Kościuszki w jakimś sensownym wariancie (chociażby droga 1x1), wszystkiego na raz hecer nie zrobią, nie ma już pieniędzy.
                  • hecer Free your mind, Neo! 04.05.11, 00:52
                    > Zupełnie nierealne. Tramwaj trasą Kościuszki też w tunelu?
                    > Trasa przy stawach 50 metrów od domów jest wg Ciebie beeeee a tramwaj z drogą
                    > przy wieżowcach i PCK, Legionów jest już ok? heheh. Śmieszny jesteś.

A czemu tramwaj w tunelu? Toż on ma zabierać pasażerów z przystanków.

Trasa w tunelu. Tramwaj na powierzchni. Albo po prostu autobusy w tunelu - przystanki na powierzchni (wtedy jest to wariant z możliwością wyjazdu z tunelu i skręceniem np. w Legionów. Bo na powierzchnię wyprowadza nas łącznica)

Tramwaj przy wieżowcach? Oczywiście! Po to jest tramwaj by obsługiwać gęste potoki pasażerskie a w wieżowcach mieszka dużo ludzi.

Please, wymyśl jakiś wariant z tramwajem na JAR. Bo na razie obowiązuje nas wariant z tramwajem Chełmińska-Długa-Legionów-Ugory, tzn że tramwaj przetnie skrzyżowania Chełminska-średnicowa. A na Chełmińskiej będziesz miał całą pierzeję do wyburzenia i trasę wepchniętą jeszcze bardziej pod bloki, żeby wcisnąć w środek tramwaj...który zatarasuje skrzyżowania.

Trasa Kościuszki jest niezbędna. I dlatego łysy zlecił opracowanie teraz wariantu połączenia Bema z ulicą Kościuszki inżynierowi od dróg - bo projekt mu zrobiło MPU, które na drogach się nie zna, co zresztą wprost mi tam powiedziano.

Wyśmiewałem się z tego projektu mpzp dla Trasy Kościuszki, bo jest strasznie lichy - jednopasmówka jako połączenie dwóch odcinków dwujezdniowych? Bzdura. Idiotyczne skrzyżowania w jednym poziomie - bzdura.

I nie tylko ja to obśmiałem na forum. Ale ja napisałem wprost, że mpu nie jest od projektowania układu drogowego i węzłów.

Łysy wyciągnął lekcje (po wyborach, w których naściemniał, że trasy nie będzie) i zlecił to Iwańskiemu.

I założę się, że Iwański wymyśli tunel. Wymyśli, żeby łysy mógł pokazać, że 'on też potrafi' - wymyślać dobre rozwiązania drogowe:)) Oczywiście nigdy tego nie będzie realizował tylko pójdzie na emeryturę zostawiając plany bez szansy na sfinansowanie (bo budżet będzie zadłużony).

Czy jest potrzebny tramwaj na Trasie Kościuszki? Tak, jest potrzebny przynajmniej na odcinku do PCK by wyprowadzić linię na JAR i skomunikować Chełmińskie do linii T2.

Gdybyśmy mieli most na Warynskiego to mielibyśmy połączenie też T1 od Kaszownika do T2 na wysokości basenu elanowskiego z odnogą na JAR. Czyli super.

...problem w tym, że łysy dał już zgodę i zabudował to okienko na przedłużeniu PCK za Podgórną, które pozwalało wyprowadzić tramwaj z Trasy Kościuszki do Legionów.

Widziałem plan dla Trasy Kościuszki i tam nie ma co demonizować wyburzeń ani uciążliwości tej trasy. Można ją zagłebić przy tych dwóch wieżowcach na Głowackiego, w innych miejscach ona w ogóle nie jest uciążliwa jak się usunie te zrujnowane budynki i gołębniki. Przejdź się kiedyś, potem pokażę ci plan trasy i zobaczysz.

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."

M.Zaleski: - To jest pana problem osobissssty
                    www.tvn24.pl/0,1699175,0,1,jednym-strzalem-zalatwili-konkurencje,wiadomosc.html
                    • hecer Re: Free your mind, Neo! 04.05.11, 00:56
                      > Gdybyśmy mieli most na Warynskiego to mielibyśmy połączenie też T1 od Kaszownik
                      > a do T2 na wysokości basenu elanowskiego z odnogą na JAR. Czyli super.

tramwaj T1 na W-Z od pl.Pokoju do Trasy Kosciuszki, połączy z T2 i wyprowadzony na JAR przez środek Chełmińskiego (wzdłuż Trasy Kościuszki do PCK i dalej na JAR).

Wtedy masz skomunikowane Chełminskie i JAR, właczone do sieci tramwajowej.

Poza tym Trasa Kościuszki jest niezbędna jak ktoś ma poroniony pomysł umieszczania hali sportowej - o tej lokalizacji urbaniści całkiem słusznie mają fatalne zdanie... brak parkingów to nie jedno zastrzeżenie, tam w ogóle brak jest komunikacji.
    • pan_z_gniezna Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 19:34
      Hecerku, takie mądrości nam tu wypisujesz.
      A czy to takie same stuprocentowe pewniaki jak te którymi obrażałeś prezydenta Michała Zaleskiego, a potem się okazało, że jednak nie wiedziałeś aż tak dobrze i przegrałeś z nim proces w tej sprawie?
      Zapewne jak się skończy budowa średnicówki to się okaże, że nie musiała byc w żadnym rowie "ekspercie".
      A wogóle na twoim miejscu to ja bym się zakopał w jakimś rowie i już z niego nie wychodził, bo byłoby mi wstyd, że rok nawalałem na forum, a potem jak piesek przepraszałem Pana Prezydenta.
      • hecer Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:01
        > A czy to takie same stuprocentowe pewniaki jak te którymi obrażałeś prezydenta
        > Michała Zaleskiego, a potem się okazało, że jednak nie wiedziałeś aż tak dobrze
        > i przegrałeś z nim proces w tej sprawie?

Ja tam nic nie przegrałem. O ile pamiętam proces się nie odbył. Nie obrażam tylko na forum - chętnie za to krytykowałem jego inwestycje, przede wszystkim tę na Wschodniej, którą realizuje ku zgubie miasta.

I informacje na temat geniuszu autorów tej drogowej poszły w szeroki świat i powiązań takich jak spółka na K. zostały szeroko upowszechnione w kraju i w kilku miejscach w Europie. Trudno to nazwać przegraną.

Od przeprosin pęknięta szklanka się nie poskłada.

A skąd wziął się ten proces? Chyba z tego, że prezydent Michał Zaleski nie umie czytać.

Uznał, że ktoś go nazwał skorumpowanym baranem i chciał bardzo być za to przeproszonym w kampanii wyborczej. Może to stąd ten proces?

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."

M.Zaleski: - To jest pana problem osobissssty
        www.tvn24.pl/0,1699175,0,1,jednym-strzalem-zalatwili-konkurencje,wiadomosc.html
        • hecer Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:04
          Nie obrażam tylko na forum - chętnie za to krytykowałem jego inwestycje,

Sorry, chciałem napisać że ja obrażam tylko na forum anonimowych internautów. A krytykuję inwestycje, gdy są bezdennie głupie. O ich autorach nie mam najlepszego zdania. Zwłaszcza o pomysłodawcach mostu na Wschodniej./
          • zawsze.torunczyk Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:12
            Hecer najpierw pisałeś że nikt nie buduje w odległości 30 m od trasy, jako przykład podałeś Szosę Lubicką (potem zmniejszyłeś odległość do 15m- nie wiedzieć czemu- pewnie dlatego że się zorientowałeś że się wygłupiłeś) Piskorskiej 1 oraz Szosa Lubicka 133 znajdują się 35m od Sz.Lubickiej

Jeśli swoją wiedzę o budowie dróg i mostów bierzesz z wizualizacji to gratuluje.
            • hecer Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:41
              > (potem zmniejszyłeś odległość do 15m- nie wiedzieć c
              > zemu

w takiej odległością od trasy średnicowej są budynki na Świętopełka

> Piskorskiej 1 oraz
              > Szosa Lubicka 133 znajdują się 35m od Sz.Lubickiej

20 lat temu, gdy powstawały, ruch na Lubickiej był mniejszy. I w planach była trasa średnicowa, która miała ją odciążyć.

Kamienice na Grudziądzkiej są jeszcze bliżej. Dlatego pomysł, aby wraz z budową mostu powstał nowoczesny węzły i tunel, który zmniejszy uciążliwość trasy w tym miejscu.

> Jeśli swoją wiedzę o budowie dróg i mostów bierzesz z wizualizacji to gratuluje

Właśnie na wizualizacji najlepiej widać jak rozkłada się ruch i jakie znaczenie mają węzły. Wizualizacje robią ci, co chcą się pochwalić nowoczesnymi rozwiązaniami. W przypadku trasy średnicowej nie ma się czym chwalić - ot, zwykła droga pociągnięta przez środek miasta ze zwykłymi skrzyżowaniami otoczona ekranami akustycznymi. Każdy kto by na to spojrzał od razu domyśliłby się, że nie tędy droga. Dlatego takiej animacji nie ma.
              • skator Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:54
                hecer napisał:

> Dlatego pomysł, aby wraz z budową mostu powstał nowoczesny węzły i tunel,

Tunel od razu dwupoziomowy, z podziemnymi węzłami - koszt to tylko wykopanie dwa razy więcej ziemi... Tak przynajmniej orzekł pewien ekspert z tego forum.
                • hecer Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 20:57
                  masz coś ciekawego do powiedzenia, rowerowy trollu?
                  • skator Coś ciekawego do powiedzenia 03.05.11, 21:28
                    hecer napisał:

> masz coś ciekawego do powiedzenia, rowerowy trollu?

Widzę, że strasznie Cię frustruje, iż Twoje iluminacje nie dają rady oświecić nas ciemnogrodzian a nawet wywołują żarty i docinki lokalnej forumowej społeczności.
                    • hecer Re: Coś ciekawego do powiedzenia 03.05.11, 22:42
                      Przywykłem. Nie jesteś pierwszą osobą, która wypowiada się na forum w imieniu zbiorowości, nadużywa zaimka "my" czy "nikt". Raz na jakiś czas trafiam na takiego arafata11 w nowym wcieleniu. Ci, co są tu dłużej, zdążyli to zauważyć. Ty jesteś nowy, więc wciąż ci się wydaje że jesteś wyjątkowy i że po raz pierwszy kpię sobie z takich gamoni, którzy brak argumentów kompensują sobie używaniem zaimków "my" oraz stwarzaniem forumowej presji poprzez alienację i wykluczenie. Odpowiem ci więc to samo co odpowiadałem tamtym wcieleniom Agenta Smitha: wolę być sam niż w gronie idiotów wzajemnie poklepujących się po plecach atakujących stadnie. W tym waszym stadzie gamoni jeden przez drugiego próbujecie zakrzyczeć argumenty i dyskusję swoimi emocjonalnymi wystąpieniami.

Tobie - tak jak twoim poprzednikom i ich poprzednikom - wydaje się, że w tym stadzie osiągacie swój cel. Ale każdy z was w pojedynkę jest cienki, tylko stawia się w jednym rzędzie z innymi cieniasami i od tego robi się mądrzejszy, nabiera odwagi:) Jak dzieci w piaskownicy.

Spójrz w lustro i sam sobie odpowiedz na pytanie - czy tym razem hecer nie ma racji?:)

Mam rację mój drogi. Widziałem tu już nie jednego takiego ziomka jak ty, który używał podmiotu zbiorowego bo cierpiał na impotencję. Ty się wyróżniasz klepiąc rowerowy banały, arafat11 celował w metropolitalnych bzdetach. Zapytaj zresztą swoich nowych kolegów, albo wrzuć do forumowej szukajki właściwe zapytanie.

Postaraj się mnie czymś zachwycić, systematycznie twój poziom na forum się obniża - teraz jedynym tematem na który umiesz pisać jestem ja, a to znaczy że nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

Poświęciłem ci całego posta. To zdecydowanie za wiele. Masz to na kredyt.
                      • skator Re: Coś ciekawego do powiedzenia 04.05.11, 06:30
                        Hecer, problem polega na tym, że niestety zaczynasz być szkodnikiem na Tym forum. Twoja obsesja w temacie rezygnacji z budowy mostu na Wschodniej i ciągłego wytykania błędów i zaszłości nie służy dyskusji, która miała by służyć czemuś więcej, niż samej sobie. Co jakiś czas Twoja koncepcja jest inna, ale za każdym razem to tylko sobie pozwalasz przyznać rację. Wygląda na to, że Tobie zależy jedynie na samej dyskusji - nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go. Stąd te setki wpisów, miliony znaków i obrażanie dyskutantów, którzy wytknęli nieścisłości, luki i wewnętrzne zaprzeczenia w Twoim rozumowaniu. A szkoda, bo nie jesteś głupi. Tyle tylko, że - z braku przełożenia - cała para idzie w gwizdek.
                        • hecer Re: Coś ciekawego do powiedzenia 04.05.11, 09:43
                          > obrażanie dyskutantów, którzy wytknęli
                          > nieścisłości, luki i wewnętrzne zaprzeczenia w Twoim rozumowaniu.

Wskaż jakąś lukę, nieścisłość czy coś co nazywasz "wewnętrznym zaprzeczeniem" (jakieś nowe pojęcie, więc może od razu podaj jego definicję)
                          • buckshot Pytania odnośnie Średnicówki itp. 04.05.11, 17:11
                            Pytania do hecera (proszę o odpowiedz na wszystkie bez gadania co by było gdyby):

1) Jaki jest koszt przeprowadzenia Średnicowej w wykopie i tunelu pod Grudziądzką ? (nie zapominaj o stawach i dopływach do nich).

2) Jaka będzie długość tego wykopu i tunelu pod Grudziądzką?

3) Ile będzie kosztowała trasa Kościuszki w wykopie?

4) Kiedy w końcu zrozumiesz że most przy Wschodniej już na pewno będzie ?

5) Dlaczego chcesz aby mieszkańcy przy Stawach mieli lepiej kosztem mieszkańców ul. Kościuszki, Lubickiej, Podgórnej, Lelewela, Długiej itd ? (gdyż jak wiesz ruch się rozłoży dzięki Średnicówce ).

6) Wolisz żeby budowa Średnicówki w ogóle się nie rozpoczęła ?

Jednym zdanie proszę – najlepiej tak, nie lub koszt inwestycji.
                            Jeśli nie znasz odpowiedzi na te podstawowe pytania to nie powinieneś zabierać głosu na ten temat.
                            • hecer Re: Pytania odnośnie Średnicówki itp. 04.05.11, 17:32
                              Dlaczego mnie pytasz o koszty a nie zadajesz pytań o koszty tym, którzy realizują inwestycje drogowe bezmyślnie? Dlaczego ja mam wyjaśniać każdą złotówkę, a ci, którzy wydają setki milionów złotych bezmyślnie nie muszą się przed tobą tłumaczyć?

> 1) Jaki jest koszt przeprowadzenia Średnicowej w wykopie i tunelu pod Grudziądz
                              > ką ?

Jaki jest koszt nieprzeprowadzenia średnicowej w wykopie i tunelu, uwzględniając konieczność budowy węzła z Chełmińską i Grudziądzką oraz ekranów akustycznych i zajętości atrakcyjnych terenów w centrum miasta? Jaki jest bezpowrotnego zniszczenia ładu przestrzennego miasta?

Zadaj to pytanie właściwym urzędnikom, jak uzyskasz od nich odpowiedź to przyjdź do mnie.

Bo stawiasz pytania pod z góry przyjętą tezę: że najtaniej w przetargu będzie najoszczędniej. A to jest odpowiedź delikatnie mówiąc gamoniowata.

> 2) Jaka będzie długość tego wykopu i tunelu pod Grudziądzką?

W tym miejscu mamy do wyboru:
                              - wiadukt średnicowej nad Grudziądzką
                              - wiadukt Grudziądzkiej nad średnicową
                              - tunel dla średnicowej
                              - tunel dla Grudziądzkiej

I właściwe rozwiązanie powinno uwzględniać to, że most znajdzie się na Waryńskiego a trasa mostowa znajdzie się w ciągu tej ulicy, bo tylko takie rozwiązanie umożliwia poprawne zaprojektowanie węzła przy Kaszowniku i węzła na pl.Pokoju Toruńskiego.

> 3) Ile będzie kosztowała trasa Kościuszki w wykopie?

Trasa Kościuszki W TUNELU, czyli zakrytym wykopie na którym widziałbym parkingi i zielone skwery albo linię tramwajową. Koszt około 250 mln zł - razem w węzłami na Chełmińskiej i Grudziądzkiej, odszkodowaniami za nieruchomości (trasa od basenu elanowskiego do skrzyżowania na Bema). Dla porównania trasa średnicowa bez węzłów to koszt 120 mln zł.

Ty patrzysz na metry wykonanej drogi. Ja patrzę na EFEKT tych inwestycji: za jednym zamachem uzyskuje:
                              - ciągłość przebiegu na drugiej trasie W-Z
                              - świetne skomunikowanie transportem zbiorowym dzielnicy która jest jej pozbawiona, największej dzielnicy w mieście, najgęściej zaludnionej
                              - rozwiązanie DOCELOWE na najgorszych węzłach drogowych w Toruniu, czyli skrzyżowaniu Grudziądzka/Kościuszki i Chełmińska/Bema
                              - ład przestrzenny, miejsca parkingowe

I podstawowe pytanie brzmi - czy można nie budować Trasy Kościuszki? Odpowiedź - ona musi powstać. Dlatego łysy zlecił projekt Iwanskiemu

> 5) Dlaczego chcesz aby mieszkańcy przy Stawach mieli lepiej kosztem mieszkańców
                              > ul. Kościuszki, Lubickiej, Podgórnej, Lelewela, Długiej itd ? (gdyż jak wiesz
                              > ruch się rozłoży dzięki Średnicówce ).

Wiesz, w poprzednim ustroju rozmawiało się o tym, komu dopieprzyć i dyskusja dotyczyła o tym komu dopieprzyć najbardziej a komu najmniej. Ty chcesz ją kontynuować. Ja rozważam jak zrobić tak, aby najlepiej mieli KIEROWCY, MIESZKAŃCY, ROWERZYŚCI, PIESI, BIZNES i inni interesariusze inwestycji.

> 6) Wolisz żeby budowa Średnicówki w ogóle się nie rozpoczęła ?

Tak. Dlatego, że jej realizacja wg istniejącego projektu spowoduje ogromne wprost korki drogowe bez możliwości poprawy w przyszłości (np na chełmińskiej to będzie katastrofa po prostu: i drogowa i społeczna)

Uważam, że więcej korzyści przyniesie trasa Kościuszki w tunelu.

=========================

Jednym zdaniem to wybrano wariant na Wschodniej. Za który TY zapłacisz 5-6 tys zł więcej, tyle zapłaci też twoja małżonka i twoje dzieci.
                              • buckshot Re: Pytania odnośnie Średnicówki itp. 04.05.11, 17:49
                                > 1) Jaki jest koszt przeprowadzenia Średnicowej w wykopie i tunelu pod Grudziądz ką ?

hecer napisał:
                                > Jaki jest koszt nieprzeprowadzenia średnicowej w wykopie i tunelu, uwzględniają
                                c konieczność budowy węzła z Chełmińską i Grudziądzką oraz ekranów akustycznych i zajętości atrakcyjnych terenów w centrum miasta? Jaki jest bezpowrotnego zniszczenia ładu przestrzennego miasta?

Już w tym momencie mogę stwierdzić że z Ciebie hecer jest nieprzeciętny fantasta. Miałeś odpowiedzieć konkretnie na pytanie a nie znowu motać i pytać. Wysłałeś zapytania do Zaleskiego?

Zapytaj się expertów a później truj że ekrany są prawie tak samo drogie jak tunele i wykopy. hehe.
                                Most przy Waryńskiego już sobie daruj fantasto bo kasa poszła na most przy Wschodniej i nic już nie zrobisz w tej kwestii.

hecer napisał:
                                Trasa Kościuszki W TUNELU, czyli zakrytym wykopie na którym widziałbym parkingi i zielone skwery albo linię tramwajową. Koszt około 250 mln zł - razem w węzła
                                mi na Chełmińskiej i Grudziądzkiej, odszkodowaniami za nieruchomości (trasa od
                                basenu elanowskiego do skrzyżowania na Bema). Dla porównania trasa średnicowa bez węzłów to koszt 120 mln zł.

Jak załatwisz te brakujące miliony to pogadamy (130) i uzgodnisz z mieszkańcami w okolicy Głowackiego i nie tylko.
                                Jak to możliwe że chcesz dobra dla 'Stawowych mieszkanców' a nieszczęścia dla przynajmniej 5 razy większej grupy ludzi z okolicy Głowackiego i do tego tramwaj koło wieżowców ?
                                • hecer cierpliwie proszę o odrobinę rozsądku 05.05.11, 09:13
                                  Cierpliwie proszę cię o rozsądek:

Masz dwa projekty:

- wybudowanie nowej drogi 2x2 GP przez całe miasto od Bydgoskiej do Lubickiej wraz z węzłami - czyli trasy średnicowej
                                  - wybudowanie odcinka 2x2 w tunelu wraz z dwoma węzłami, które i tak trzeba zrobić między ulicą Grudziądzką i Chełmińską (bo Bema 2x2 i tak powstaje)

To teraz zastanów się - - co będzie tańsze
                              • buckshot Re: Pytania odnośnie Średnicówki itp. 04.05.11, 18:05
                                Hecer a odpowiesz konkret chociaż na to pytanie bez śmiesznych wywodów ?

5) Dlaczego chcesz aby mieszkańcy przy Stawach mieli lepiej kosztem mieszkańców ul. Kościuszki, Lubickiej, Podgórnej, Lelewela, Długiej itd ?
                                Czy 51 metrów od najbliższego bloku Stawowych to daleko czy blisko w porównaniu do 6 metrów przy Kościuszki lub np. Lubickiej w okolicy np. Targowej ??

Jeśli znowu będziesz gaworzył niczym ''chłopek na zagrodzie" to naprawdę się skompromitujesz.

7) Czy zdajesz sobie sprawę że dzięki Twoim protestom większość Torunia będzie cierpiało kolejne dni bez Średnicowej i że te Twoje fantazyjne 2 poziomowe skrzyżowania będzie można wybudować później (bez wiekszych przeróbek) zaraz po tym jak znajdziesz na to pieniądze ?

8) Dlaczego wrzucacie do skrzynek mieszkańcom Wybickiego brednie o tym że powinno się zblokować trasę i trzeba dać ją w wykopie ?
                                • hecer 2.5km tunelu w Warszawie 05.05.11, 13:25
                                  warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9541201,Obwodnica_przetnie_Ursynow_w_tunelu__Most_bez_pylonow.html
                                  Tunel będzie miał 2650 m długości i będzie się zaczynał kilkaset metrów przed skrzyżowaniem Płaskowickiej i Pileckiego, a kończył na skarpie.

Wisłę ekspresówka przetnie mostem - płaską konstrukcją bez pylonów, by umożliwić migrację ptaków.

ochłoń trochę, buckshot. Nakręciłeś się na średnicówkę, jakby wszystko z nią było w porządku. A tymczasem właśnie rozpieprzana jest druga strategiczna inwestycja. Pierwsza - most w osi pn-pd - już spieprzona. Druga - średnicówka w osi w-z - będzie spieprzona wkrótce.
                                  • buckshot Re: 2.5km tunelu w Warszawie 05.05.11, 16:33
                                    Hecer marz dalej o tunelach ''z wykopem i z przytupem'' ale forum to nie miejsce na tego typu rozważania.

Wiem że zostałeś ''wynajęty'' przez mieszkańców ul. Świętopełka żeby powstrzymać tą inwestycje na którą już teraz zostały wydane spore pieniądze także i Twoje. Mieszkasz też w pobliżu ?

Ile razy tu wszyscy Ci oznajmiają że w razie potrzeby i co najważniejsze gdy będą na to pieniądze będzie można zrobić wiadukty np. przy Grudziądzkiej.

Najlepiej przynieś w worku pieniądze i na pewno je Tobie wybudujemy choć pewnie w pierwszej kolejności bo tam potrzeba jest większa taki wykop powstanie w okolicy Chełmińskiej.
                                    Zielona fala na Grudziądzkiej będzie podobna do tej która teraz jest, niewiele da się poprawić w tej kwestii tanim kosztem.

Ile kosztują te 2, 5 km tunelu w Warszawie? Masz na coś podobnego pieniądze ?
                                  • buckshot Re: 2.5km tunelu w Warszawie 05.05.11, 22:29
                                    Hecer pobudujemy Tobie ten ''tunele z wykopem i z przytupem'' zaraz po tym jak powstanie ten tunel w Warszawie który pokazałeś, zgadzasz się na to ???

A jest tam napisane cytuje:

''Na razie nie wiadomo jednak, kiedy ten odcinek południowej obwodnicy Warszawy może być budowany. W Generalnej Dyrekcji Dróg mówią ogólnie o drugiej połowie tego dziesięciolecia. Tunel na Ursynowie, most na Wiśle, długie estakady w Mazowieckim Parku Krajobrazowym sprawią, że to będzie rekordowy drogi odcinek.
                                    Może kosztować co najmniej 4-5 mld zł.''

Tylko 4 do 5 miliardów, już widzę jak coś takiego pobudują.

• arafat11 Re: 2.5km tunelu w Warszawie 05.05.11, 22:39
                                      oczywiscie, ze nie pobuduja predko...zreszta zaraz zaczna sie protesty i sprawa zostanie odozona na polke...ponadto nie wiadomo, czy te 4-5 miliardo starczy bo to sa tylko luzne szacunki...pewnie sie okaze, ze trzeba zaplacic wiecej i to tez odsunie te inwestycje w czasie...
                                      a szacunki hecera, ze na 2 wezly i tunel starczy mu 250 milionow ( ktorych nota bene nie ma i nie ma skad wziac) sa tyle warte co jego wycena mostu tymczasowego czy jego projekt skm po toruniu...czyli mniej niz zero...
                          • skator luki, nieścisłości i wewnętrzne zaprzeczenia 04.05.11, 19:25

hecer napisał:

> Wskaż jakąś lukę,

Tu masz wizualizację trasy średnicowej w Grudziądzu

A w tym wątku napisałeś "W każdym mieście w którym wybudowano "trasy średnicowe" są one zagłębione"

> nieścisłość

Tu napisałeś "Rowerowy Toruń jest przeciw garażom podziemnym"

Z czego potem się wycofałeś "Zgodzę się, że to jeszcze nie jest dowód, że są przeciw garażom podziemnym. "

O, tu druga ewidentna co_najmniej_nieścisłość w kosztach kostki i asfaltu

czy coś co nazywasz "wewnętrznym zaprzeczeniem" (
                            > jakieś nowe pojęcie, więc może od razu podaj jego definicję)

W jednej dyskusji twierdzisz coś, i zarazem coś przeciwnego jednocześnie. Np. twierdzisz, że jesteś za usunięciem rowerzystów z jezdni (dla ich bezpieczeństwa ich), ale uważasz za słuszne, że co chwilę droga rowerowa prowadzi w poprzek jezdni na drugą jej stronę (to z kolei dla ich wygody).

Wybrałem na chybił trafił z dwóch ostatnich dyskusji i po prostu nie chce mi się szukać dalej, bo po co. Zarówno hobbes1980 i arafat11 i zawsze.torunczyk i gilpert.grape i jaz0n (że wymienię z pamięci) wszyscy mogą też podać więcej takich przykładów (bo nie raz na tym forum każdy z nich "dziwił się" Twojej "niepamięci" co do Twoich własnych wcześniejszych wypowiedzi). Pieprzysz hecer, a robisz to po to, żeby było pikantnie, bo tak lubisz. Lubisz słowne pieprzenie i dyskusję dla samego jej (byle nie była mdła) smaku.
                            • hecer Re: luki, nieścisłości i wewnętrzne zaprzeczenia 06.05.11, 15:21
                              1. Nie porównuję nazw "trasa średnicowa" tylko charakter drogi. Średnicowa to nie obwodnica, to trasa w średnicy miasta (u nas). W Grudziądzu to obwodnica - z węzłami! O niskiej uciązliwości na otoczenie, co widać na wizualizacjach.

2. "Zgodzę się, że to jeszcze nie jest dowód, że są przeciw garażom podziemnym" - to, że nie są "za" nie oznacza automatycznie że są przeciw. Ale w świetle tego, co mówią dalej - o wyrzucaniu ruchu samochodowego, promocji rowerów, skoku cywilizacyjnego do Europy bez samochodów - jest oczywiste, że są przeciw garażom podziemnym, tak samo jak są przeciw tunelom w centrum miasta ("bo zwiększają ruch samochodowy"). Ty zdaje się to samo twierdzisz, jako rowerzysta. Z tego, co wyprawia julo - zaangażowany członek SRT - jasno wynika, że są przeciw.

3. Wszystkie dostępne w sieci opracowania "kostka-asfalt" są robione przez rowerzystów. Nie podważam "kosztów materiałów" - bo przecież nie same materiały określają koszty budowy. Nie podważam nawet "kosztów budowy" w ich wyliczeniach - choć jestem przekonany że nie uwzględniają np. różnicy w kosztach przygotowania podłoża, projektu.

Ja po prostu doskonale rozumiem to, że jak się buduje z kostki chodnik to łatwiej i taniej go poszerzyć o 2 metry niż budować z asfaltu bo to wymaga innego przygotowania gruntu, wymaga pracy na łączeniach asfaltu z chodnikiem, wymaga wciskania asfaltu między kilka chodników na skrzyżowaniu. Ale wykonawcy to zrobią, tylko projektantowi się nie chce tego projektować:) I to jest prawdopodobnie najlepsza odpowiedź na pytanie "dlaczego powstaje kostka", której poszukiwałem bezskutecznie.

Warto zwrócić bowiem uwagę na jedno - koszt ścieżki rowerowej na Chełmińskiej to 762 tys za 1.7km. Nawet jakbyś miał zaoszczędził połowę to ci wychodzi ledwie 380 tys zł. Koszty ścieżki rowerowej są żadne. Zrobienie ścieżki od Polnej do centrum to będzie drugie 750 tys zł, więc koszt wybudowania całej trasy rowerowej pn-pd w Toruniu to.... 1.5 mln zl.

Ergo: koszty ścieżki w ogóle nie mają znaczenia. Chodzi więc wyłącznie o lenistwo projektanta, któremu nie chce się projektować porządnych ścieżek dla rowerzystów a samo zaprojektowanie asfaltu jest z jego strony wielką łaską.

I lenistwo MZD, które mogłoby tych ścieżek jeszcze natrzaskać trochę bo są tanie.

• skator remis 06.05.11, 19:22
                                Z większością Twojej wypowiedzi się zgadzam. Odrzucam tylko (częściowo) fragment o przeciwnikach garaży podziemnych jako niezgodny z moim postrzeganiem większości rowerzystów - do tej pory wydawało mi się, że rowerzyści w swojej większości nie tyle są wrogami samochodów ile raczej są przeciwnikami postępującego zawłaszczania kolejnych, kurczących się dostępnych fragmentów przestrzeni publicznej przez samochodziarzy kosztem wszystkich innych zastosowań wolnego miejsca a przede wszystkim są nie tyle przeciwnikami samochodów, ile lubiącymi jazdę rowerem.Napisałem "częściowo" bo są na pewno wśród rowerzystów ekstremiści negujący samochody co do ich zasady - przyznaję, że i we mnie widok smrodzących, stojących w korkach aut, z których większość wiezie "jednego cherlaka ze śniadaniówką" przywołuje czasami myśl o marnowaniu nieodwracalnych zasobów energii kopalnej, zbędnej emisji zanieczyszczeń i hałasu i zmarnowanej okazji na trochę ruchu na świeżym (hmm, w takim "ruchu" to nie bardzo świeżym) powietrzu. Niemniej - jeśli ktoś tak chce, trudno, jego wybór (nie każdy zresztą może, tu znowu miałbyś rację pisząc, że takich jest na pewno większość, czy to z uwagi na stan zdrowia, pokonywane odległości czy charakter pracy), tylko proszę i to wyrażam jadąc w Masie Krytycznej, zauważcie mnie kierowcy i MZD, ja też chcę mieć miejsce do życia i bezpiecznego poruszania się po mieście na mój, ekologiczny, cichy, prozdrowotny sposób, mi wystarczy 2 metry taniej (jak słusznie prawisz) ścieżki. A przecież trochę osób z samochodów na pewno mogłoby z nich zrezygnować, w mojej pracy jest takich większość, tylko im się nie chce. A droga ogólna? Też mi jest potrzebna, często w weekendy i zawsze na urlop jeżdżę samochodem. Też bym chciał rozwiązania ułatwiające poruszanie się samochodów po mieście (i tak - masz rację, lokalizacja mostu na Wschodniej jest IMHO błędem, ale IMHO nieodwracalnym). Natomiast przeniesienie ruchu silnikowego w najbardziej "obciążonych roszczeniowo" lokalizacjach pod ziemię lub choćby ukrycie tam miejsc parkingowych to wg. mnie wspaniały, acz niestety kosztowny, sposób na odzyskanie naziemnej przestrzeni publicznej. Widok setek samochodów na parkingu jest atrakcyjny chyba tylko dla właściciela galerii handlowej. Co do reszty - nie licząc jakichś nieistotnych "zastrzeżeń" - zgoda.
                                Myślę, że na tym moim credo możemy zakończyć, proponuję ciężko wypracowany remis. Pozdrawiam.
                                • hecer Re: remis 07.05.11, 20:12
                                  dla mnie remis jest gorszy niż przegrana. Na przegranej przynajmniej się czegoś uczę. Remis oznacza że dyskusja była jałowa.

Ja bardzo lubię się kłócić z osobami, które mają to samo zdanie:) Czy ty chcesz zakorkowanego miasta? Czy miasta ze sprawnym transportem zbiorowym?

Dobra, tylko że ty chcesz to zrobić tak, że "usuniesz ruch z centrum miasta".

A ja chcę aby środki na inwestycje szły przede wszystkim na centrum miasta. Żeby właśnie tam budować drogi, bo wraz z nimi powstają przystanki czy sieć tramwajowa. I te drogi mają iść w tunelach. Węzły nie mają stać na Wschodniej czy pl.Daszyńskiego, pieniądze nie powinny być wyrzucone w błoto na arterie w miejscach, gdzie nikt nie chce jechać.

Zarzuciłeś mi niespójność w dygresjach (kostka-asfalt itd). A ja ci zarzucam niespójność wynikają z braku zrozumienia czym jest układ komunikacyjny miasta i jak osiągnąć cel jakim jest przyjazne miasto: dla mieszkańców, kierowców, rowerzystów, pieszych.

Trasa Kościuszki jest o wiele lepsza dla transportu zbiorowego niż średnicowa - ona nam zdecydowanie szkodzi. Już wiele razy pisałem "dlaczego". Mówię o tunelu dla Trasy Kościuszki - i miałbyś rowerową trasę tranzytową przez całe miasto w osi W-Z na najgęstszym osiedlu miałbyś tam efektywny transport zbiorowy. Ale wolisz średnicową - kolejną zaczętą i nie skończoną inwestycję. Mamy dwie niedokończone trasy W-Z, zacznijmy robić trzecią - tej też nigdy nie skończymy bo nie mamy kasy. Suuuuper.

Na most wydajemy ponad 300 baniek bez sensu - własnych pieniędzy. I nie budujemy w centrum tylko znów gdzieś poza.

Możesz nazywać to remisem. Ja zdania nie zmieniłem ani trochę.
      • arafat11 Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 03.05.11, 22:15
        masz jakis link o tym procesie? zwlaszcza o owej ugodzie, chetnie poczytam...
        • hecer Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 04.05.11, 00:03
          Wyślę ci emailem na skrzynkę na gazecie.
          • arafat11 Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 04.05.11, 00:24
            dzieki!
          • arafat11 Re: Hecer szuka nowej kompromitacji :) 05.05.11, 11:26
            hecer, kiedy mi to podeslesz? bo czekam juz 2 dni...
    • uszaty25 Re: Średnicowa - protestujemy! 04.05.11, 08:42
      Trasa srednicowa, jesli kiedykolwiek powstanie w calosci, ma sluzyc miastu, a nie tranzytowi, wiec zaglebianie jej w tunelu zwlaszcza w takiej dzielnicy jak Mokre to raczej niepotrzebna fanaberia.
    • torunskiprzedsiebiorca weź sąsiadów! 05.05.11, 21:48
      tu jest wyjaśnione kto protestuje: stowarzyszenie, któego członek zarządu kupił mieszkanie obok średnicówki. Więc jak chcesz protestować, to głupich szukaj gdzie indziej
      forum.gazeta.pl/forum/w,71,124691077,124691077,ciekawostka_kto_protestuje_przeciw_srednicowce.html
      • arafat11 Re: weź sąsiadów! 05.05.11, 22:26
        masz jakis link do tej ugody bartosza dawidowicza z zaleskim? chetnie bym przeczytal...
      • julo57 Re: weź sąsiadów! 07.05.11, 19:22
        torunskiprzedsiebiorca napisał:

> tu jest wyjaśnione kto protestuje: stowarzyszenie, któego członek zarządu kupił
        > mieszkanie obok średnicówki. Więc jak chcesz protestować, to głupich szukaj gd
        > zie indziej

No i szuka. Moje osiedle jest oblepione listem Stowarzyszenia "Toruń bez Hałasu". List zachęca do składania zbiorowego pozwu i do zablokowania inwestycji. Na moim osiedlu list nalepiono na każdych drzwiach BEZ AUTORYZACJI SPÓŁDZIELNI. Jako spółdzielca, czyli WŁAŚCICIEL budynku nie życzę sobie oklejania domu jakimkolwiek protestem, bez względu na słuszność wyrażonych w nim opinii.
        A tak na marginesie. Rozumiem, że dalsze działania TbH będą dotyczyć takich ulic, jak Kraszewskiego, Poznańska, Legionów, Żwirki i Wigury, Kościuszki....i że zapanuje tam błoga cisza.

> forum.gazeta.pl/forum/w,71,124691077,124691077,ciekawostka_kto_protestuje_przeciw_srednicowce.html
    • infaillible Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 11:54
      A czemu nie mozna w pasie Wybickiego zrobić jednopasmowej drogi? Czemu musi być zaraz coś tak wielkiego - trasa w tym miejscu się przyda to się zgadza, ale po co dwa pasy w jedną stronę?
      Rozsądniej by było zrobić jednopasmówkę i parkingi dla okolicznych osiedli oddzielone od drogi. Widzieliście ile samochodów stoi wieczorami na tym pasie koło cmentarza na Wybickiego? Gdzie oni będą parkować jak im wybudują drogę i zabiorą ten dziki parking?
      Skoro nie ma być to droga tranzytowa tylko obsługująca Toruń, to po co dwa pasy?
      • arafat11 Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 12:25
        Skoro nie ma być to droga tranzytowa tylko obsługująca Toruń, to po co dwa pasy

zeby za kilka lat nie okazala sie za waska...i wtedy jak ja zmodernizujesz? i jak myslisz aut w toruniu bedzie przybywac czy ubywac?
        • annamaria1981 Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 13:05
          No jasne, że będzie przybywać, jak wszędzie (i w związku z tym ten parking na Wybickiego to nie jest głupi pomysł :-) - tam ludzie faktycznie nie mają gdzie parkować, a ci co przyjeżdżają na cmentarz to juz w ogóle), ale mimo, ze będzie przybywać, ja też myslę, że po jednym pasie by wystarczyło.

Droga tam jest konieczna, ale czy aż dwupasmowa? Zaraz obok mamy ulice Długą. Czy ktoś tam kiedyś widział korki??? Wystarczyłoby ją dalej pociągnąć (a miejsce między blokami jest) i były dwie równoległe ulice. Korkuje się Chełmińska i to przez skrzyżowanie na Odrodzenia i dalej przez most.

Poza tym mnie zastanawia jedno, bo chyba tak nie do końca ma obsługiwać Toruń, skoro mieszkańcy osiedla Małachowskiego nie będą mieli wyjazdu na Wybickiego i będą musieli jechać do Chełmińskiej, gdzie wyjeżdża się na skrzyżowaniu bez świateł (i trzeba liczyć na zlituj się i wpuść toruńskich kierowców.) Dla mieszkańców tego osiedla to kolejne utrudnienie.

• mr.kev Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 15:31
            A wyobrażacie sobie, jakie będą korki z Wrzosów przez to skrzyżowanie średnicowej z chełmińską? zatykanie i degradacja miasta. W czasach gdy intensywny ruch się z miast wyprowadza i zastępuje go ruchem jednokierunkowym, komunikacją miejską itd...
            • buckshot Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 17:12
              Przy Średnicowej będzie komunikacja miejska i będziesz miał okazje się wykazać, zmienisz auto na MZK i drogi będą przejezdne. hihi
          • buckshot Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 17:10
            annamaria1981 napisała:

> No jasne, że będzie przybywać, jak wszędzie (i w związku z tym ten parking na Wybickiego to nie jest głupi pomysł :-) - tam ludzie faktycznie nie mają gdzie parkować, a ci co przyjeżdżają na cmentarz to juz w ogóle), ale mimo, ze będzieprzybywać, ja też myslę, że po jednym pasie by wystarczyło.

Nie znasz się i raczej się ciesz że teraz nie będzie 3 pasów tak jak jest to jest zaplanowane , wolisz żeby był jeden pas i korki na Średnicówce koło Twojego bloku, dodatkowe spaliny hałas itd?? Na parkingi miejsca starczy, zajrzyj do planów.

Gdyby nic w Toruniu nie planowano w kwestii dróg i np ul. Kościuszki miałaby teraz jeden pas to co byś zaproponowała ? Dorzuciła byś im kolejne 2 pasy a sobie tylko 1 na takiej przestrzeni przy Wybickiego ? Ile jest przy Kościuszki do drogi ?

Gdzie mają bliżej do drogi, mieszkańcy Wybickiego czy może Kościuszki, Lubickiej albo (np. koło Gołębiej albo Targowej) czy może Ci z Podgórnej ?

> Droga tam jest konieczna, ale czy aż dwupasmowa? Zaraz obok mamy ulice Długą. C
            > zy ktoś tam kiedyś widział korki??? Wystarczyłoby ją dalej pociągnąć (a miejsce
            > między blokami jest) i były dwie równoległe ulice. Korkuje się Chełmińska i to
            > przez skrzyżowanie na Odrodzenia i dalej przez most.

Zobacz jak blisko jest do bloków kolo Długiej i jaki tam jest ruch a później opowiadaj. Pogadaj najlepiej z mieszkańcami Długiej i zobacz jak się będą cieszyli z Twojego pomysłu zaniechania budowy 2 pasa Średnicówki.

> Poza tym mnie zastanawia jedno, bo chyba tak nie do końca ma obsługiwać Toruń,
            > skoro mieszkańcy osiedla Małachowskiego nie będą mieli wyjazdu na Wybickiego i
            > będą musieli jechać do Chełmińskiej, gdzie wyjeżdża się na skrzyżowaniu bez świ
            > ateł (i trzeba liczyć na zlituj się i wpuść toruńskich kierowców.) Dla mieszkań
            > ców tego osiedla to kolejne utrudnienie.

A co to za problem z Małachowskiego skręcić w prawo albo podjechać do Podgórnej. Myślisz że na innych osiedlach jest dużo lepiej ? Chełmińska też będzie przebudowana jak ruszy inwestycja IGI.
            • annamaria1981 Re: Średnicowa - protestujemy! 09.05.11, 12:56
              ....Nie znasz się i nie znasz się, najpierw zobacz a potem opowiadaj..... :-)
              Ja po prostu uważam, że prowadzenie tranzytu przez miasto jest głupotą, w mieście powinno się budować drogi potrzebne jego mieszkańcom, a nie trasy przelotowe.
              Na Długiej mieszkałam dwa lata temu, więc doskonale wiem jaki tam jest ruch :-) i jak daleko są domy od jezdni. Dalej niż te na Wybickiego. Byłeś tam kiedyś?

• buckshot Re: Średnicowa - protestujemy! 09.05.11, 16:59
                > Na Długiej mieszkałam dwa lata temu, więc doskonale wiem jaki tam jest ruch :-)
                > i jak daleko są domy od jezdni. Dalej niż te na Wybickiego. Byłeś tam kiedyś?

Przejeżdżam tamtędy prawie codziennie i nie wiem czy wiesz ale do kilku bloków jest poniżej 20 metrów, chyba że mówisz o ul Długiej w Bydgoszczy :)

Na Wybickiego do bloków (starszych które nie były ostatnio na siłę wpychane) jest ponad 30 metrów.Koło cwaniaków Stawowych jest ponad 50 i wciąż im mało. Daj palec, chcą rękę.

Zapewne jesteś z nowych bloków które podobnie jak te np. przy Lubickiej (one są zaledwie niecałe 10 metrów od ulicy) będą znajdować się nieco bliżej.
                Nawet ludzie którzy mieszkają (Wybickiego, Sczanieckiego) tam od 30 lat wiedza o takiej ewentualności (Średnicówka).
                Na pewno wiedzieli o tym że może tam powstać drogą podobna do Kościuszki a może nawet 2x3.

1) Do kogo masz pretensje że budują drogę która jest zaplanowana od 30 lat?
                2)Wiedziałaś że tam będzie droga 2x 2 czy nie chciało się zasięgnąć podstawowej informacji przed zakupem ?
                • buckshot Re: Średnicowa - protestujemy! 29.09.11, 13:54
                  Wiadomo coś już o Średnicówka ? do kiedy urzędnicy maja czas na odpowiedz w kwestii zblokowania przez ''Toruń a w szczególności koło naszych bloków bez hałasu'' ??
      • buckshot Re: Średnicowa - protestujemy! 06.05.11, 17:18
        A po co są 2 pasy przy Kościuszki ? Oni nawet po wybudowaniu Średnicówki będą mieli o wiele gorzej. Dzięki Średnicówce trochę się im polepszy, mieszkańcom innych ulic również tzn. Podgórnej, Długiej, Lubickiej, Lelewela, Grudziądzkiej (przy Filmarze), Zwirki itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka