Dodaj do ulubionych

Wariograf w polityce

22.07.11, 17:36
Pomysł z wariografem w sprawie dotyczącej mobbingu w muzeum skłonił mnie do refleksji na temat potencjału tego urządzenia - spektrum zastosowań w polityce.

W wielu firmach gdy jest ono stosowane jako standardowa, najtańsza procedura. Z firmy wyciekły istotne dla rozwoju firmy informacje, zachodzi podejrzenie szpiegostwa przemysłowego. Najtańszym sposobem zawężenia kręgu podejrzanych jest badanie wariografem. Postępowanie rekrutacyjne w firmie, szczególnie na stanowiska związane z bezpieczeństwem, wymagające odpowiedzialności i lojalności? Badanie wariografem.

Dlaczego nie zastosować tego w polityce czy w pracy urzędów? Wystarczy zadań politykom proste pytania pokazujące ich predyspozycje:

- czy byłbyś skłonny załatwić znajomemu korzyści finansowe w wykorzystując do tego swoje stanowisko?
- czy kiedykolwiek wykorzystałeś swoje stanowisko w tym celu?
- czy znane ci są informacje by ktoś w twoim otoczeniu wykorzystywał swoje stanowisko w tym celu?
- czy kiedykolwiek świadomie mówiłeś nieprawdę w celu uzyskania bądź pozostania na stanowisku?
- czy kłamałeś w kampanii wyborczej?
- czy miałeś uzasadnione podejrzenie ustawienia przetargu i sprawa ta nie została wykryta?

I tak dalej... Można by pojechać hurtowo, po 100 zł od osoby.

Przecież partie mogą stosować taki tryb wyłaniania kandydatów na swoje listy.

Jak tylko pojawi się taka partia w Polsce będzie moim faworytem w wyborach.
Obserwuj wątek
    • alienisko Re: Wariograf w polityce 22.07.11, 18:49
      > Jak tylko pojawi się taka partia w Polsce będzie moim faworytem w wyborach.

A potem będziesz wylewał żale na forum, jak to Cię wariograf oszukał ;-)
    • roman_ Re: Wariograf w polityce 22.07.11, 19:53
      Domniemuję, iż podejrzewasz obecnych notabli o to że osiągnęli swoją pozycję nie zawsze uczciwie. Ja też to podejrzewam :) I dlatego myślę że niema szans na to żeby Twój pomysł przeszedł . Nikt nie lubi podcinać gałęzi na której siedzi .
      Jak już ktoś powiedział/napisał demokracja to kiepski ustrój ale każdy inny jest gorszy. Bierzemy głęboki wdech , liczymy do dziesięciu i żyjemy dalej.
      • zweglony_pazur Re: Wariograf w polityce 22.07.11, 23:27
        roman_ napisał:
        > Jak już ktoś powiedział/napisał demokracja to kiepski ustrój ale każdy inny jes
        > t gorszy.

ten co to powiedział znacznie nadużywał whisky i otępiających cygar, dlatego wypuścił z siebie taką bzdurę.
        • roman_ Re: Wariograf w polityce 23.07.11, 05:33
          A Winston, ale trzeba stwierdzić że to człowiek nie małego kalibru.
    • hecer Wariograf w Toruniu 22.07.11, 22:47
      www.express.bydgoski.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1694&NrSection=1&NrArticle=200806&IdTag=7971
      Zainteresowanie nimi jest olbrzymie i ciągle rośnie. Osobom prywatnym jednak odmawiam. Przyjmuję tylko zlecenia biznesowe - zaznacza. - Konsorcja i duże firmy, np. ubezpieczeniowe, korzystają z wariografu najczęściej w dwóch sytuacjach: na etapie przyjmowania do pracy albo przy podejrzeniu nieuczciwości, nawet popełnienia przestępstwa.

U Lewandowskich ponad 95 proc. zleceń firmowych dotyczy kradzieży. Szefowie firm wybierają wariograf, bo policja jest przygnieciona ogromem podobnych spraw, a znalezienie materiału dowodowego jest trudne. W każdej z wymienionych sytuacji badany musi, oczywiście, zgodzić się na test. Dlaczego godzą się pracownicy firm, w których ginie towar albo dokumentacja?

By chronić mienie, przywrócić zaufanie w zespole, a czasem i ratować samą firmę przed upadkiem - mówi Łukasz Lewandowski.

Ale to nie wszystkie powody. Czasem ludzie godzą się, bo na szali leży ich posada. Za badanie płaci szef: od 400 do 1500 zł.

======================================

Jakie to proste... I jakie oczywiste.

Ale lepiej przyjmować do partii masowo. W Gorzowie Platforma miała wśród członków osoby, które o tym nie wiedziały.

Weryfikacja osób, które będą reprezentowały obywateli w parlamencie, sejmiku czy radzie miasta powinna obejmować ocenę ich predyspozycji za pomocą wariografu. A wszyscy, którzy nas dziś reprezentują powinni dać przykład.

...To by była prawdziwa rzeźnia.

Doszedłem do wniosku, że udział w wyborach wezmę dopiero wówczas, gdy będę miał okazję głosować na ludzi uczciwych. Mam dość cwaniaków i ściemniaczy, ludzi bez pomysłów, pchających się łokciami, lizusów, itd.

• hecer Nie głosuję w wyborach 22.07.11, 23:15
      Nie będę głosował w tych wyborach. Po raz pierwszy nie pójdę. No chyba że ktoś rozsądny wpisze do ordynacji możliwość głosowania na "żadnego z powyższych".

Poziom polityki w Polsce sięgnął dna. Nie mam za grosz zaufania do przedstawicieli zarówno PO jak i PiS a także SLD i PSL to dla mnie. Nawet jeśli jest kilka osób, które są uczciwe w tych partiach to en masse są to struktury pozbawione zasad i moralności, dla których wyznacznikiem jest władza i rządzenie a nie służenie, teraźniejszość a nie przyszłość kraju.

Zagłosuję dopiero na doktrynalnie uczciwych. Szkoda, że ludzie pracującycy z Balcerowiczem nie mają ochoty brać udziału w polityce; nie dziwię im się, dyskusja na obecnym, tabloidowym poziomie w sprawach istotnych - a nie na przykład w sprawie dotyczącej podróży wieloryba Lolka Wisłą z Gdańska do Warszawy - po prostu ośmiesza.

----------------------------

Tak nawiasem mówiąc, gdy przeczytałem w prasie że Unia da Polsce tyle samo kasy na kolejne 6 lat po 2013 roku zastanawiałem się po co. Spójrzmy na budżet państwa, budżety regionów, budżety miast. My już w ten sam sposób co teraz więcej kasy nie weźmiemy. Po trzech kadencjach Zaleskiego mieszającego w pustych głowach naszych radnych Toruń może uczyć się obsługi długu a nie realizacji inwestycji.

Trzeba by radykalnie zmienić sposób realizacji inwestycji. Czyli radykalnie wykopać takich prezydentów, którym Partnerstwo Publiczno Prywatne kojarzy się z prokuratorem, nieudaczników którzy opóźniają kluczowe inwestycje i realizują je w sposób szkodliwy dla interesu mieszkańców, trzeba by pozbyć się uległych, sprzedających się, konformistycznych radnych którzy kompromitują się ilekroć otworzą usta na sesji rady miasta. Mamy zresztą kilku którzy nigdy się nie odzywają, których jedyną umiejętnością jest wciskanie przycisku. Są też tacy, którzy mylą się i przyciskają niewłaściwy przycisk. Ci małomówni chcą wysoko zajść, jednemu się udało zostać prezesem spółki zajmującej się sportem - na razie nie ma czym dyrektorować i oby ten stan jeszcze trochę potrwał. Trzeba by radykalnie przyjrzeć się kadrom menadżerskim w instytucjach, które realizują inwestycje drogowe za setki milionów, lub które nie mają żadnego pomysłu na zagospodarowanie setek milionów złotych i prowadzą do wyniszczenia wizerunku firm świadczących usługi komunikacyjne.

Dopóki polityka jest spółdzielnią, dopóty ciekawym zajęciem będzie pokpiwanie z niej i krytykowanie jej na forum.
      • zweglony_pazur Re: Nie głosuję w wyborach 22.07.11, 23:30
        brawo!
        no i w końcu co nieco dociera do hecera :)
        ewolucja jednak działa i może zostaniesz anarchokapitalistą??
        • hecer Re: Nie głosuję w wyborach 22.07.11, 23:36
          i kto to mówi? Jeden z wielkich zwolenników spółdzielni toruńskiej?

Spółdzielnia sama się skompromituje. Ja tylko dopiszę do tego swój komentarz na forum.
          • zweglony_pazur Re: Nie głosuję w wyborach 22.07.11, 23:40
            pomyliłeś mnie z kimś :)))
            ale wybaczam, bo ewolucja wymaga czasu. to powolny proces.
            • hecer Re: Nie głosuję w wyborach 23.07.11, 00:37
              Nie sądzę aby kiedykolwiek ewolucja pokierowała mnie w twoim kierunku. Ewolucja to proces przeczący drugiej zasadzie termodynamiki mówiącej o wzroście entropii.
              • zweglony_pazur Re: Nie głosuję w wyborach 23.07.11, 08:58
                czyli jesteś za, a nawet przeciw.
                typowe dla hecera :))

to zdecyduj się wreszcie... nie będziesz głosował, system demokratyczny jest be (przynajmniej wczoraj w okolicy godziny 23:15) ale jednocześnie nie jesteś skłonny iść alternatywną dla demokracji drogą.
                podsumowując: nikt nie przekona ciebie, że białe jest białe, a czarne jest czarne
                • hecer Re: Nie głosuję w wyborach 23.07.11, 12:11
                  > czyli jesteś za, a nawet przeciw.

czyli nie próbuj więcej próbować wyciągać wniosków. Natura cię do tego nie stworzyła, może w drodze ewolucji kiedyś...

> nie będziesz głosował

na mniejsze zło, przeciw czemuś a nie za czymś.

> system demokratyczny jest be

Nie gamoniu. Ordynacja wyborcza jest be. W wyniku tej ordynacji na listy trafiają coraz gorsi. To jest selekcja negatywna. Poziom polityki pogarsza się, bo coraz gorsi i coraz bardziej skorumpowaniu politycy, coraz bardziej prostaccy politycy zajmują miejsca tych uczciwych. A ostatnie próby zmiany tej ordynacji miały na celu jeszcze bardziej pogorszyć warunki selekcji, utrwalić rządy wyrachowanych.

Wystarczy wprowadzić lepszą ordynację wyborczą. Na początek - zlikwidować bezpośrednie wybory prezydenta miasta. Proste - a ile korzyści może przynieść.

Po drugie, zmienić sposób wyboru radnych - kandydaci startują z okręgów, mogą dostać głosy tylko w okręgu, ale lista z której startują musi zdobyć przynajmniej 5% głosów w skali miasta. To zły system.

...podobnie skonstruowane są wybory do sejmiku województwa, ale tam na szczęście nie ma bezpośrednich wyborów zarządu województwa i jest zarząd województwa a nie dyktatura gamonia.

> ale jednocześnie nie jesteś skł
                  > onny iść alternatywną dla demokracji drogą.

Hallo, pobudka. Już 12:06. Minęło 12 godzin a ty nadal nie rozumiesz.
                  • zweglony_pazur i ty się dziwisz że nikt nie chce z tobą rozmawiać 23.07.11, 19:34
                    hecer napisał:
                    > Nie gamoniu.

ponieważ jesteś zwykłym prostakiem i chamem (o czym świadczy powyższy zwrot używany przez ciebie wobec wielu adwersarzy) miałem dać sobie spokój, jednak próba uświadomienia nawet takiego chama jak ty jest warta poświęcenia tych 2 minut.

gdybyś jako wielbiciel demokracji poświęcił choć trochę czasu na zapoznanie się z historią tego ustroju, tym jak ewoluowała i zmieniała się na niekorzyść (choćby od modelu XVII-wiecznego w Anglii do współczesnej parodii na przykład w PL) to wiedziałbyś, że to co napisałeś po zwrocie "gamoniu" jest nieuniknionym efektem upływu czasu i zmiany klasycznej demokracji w zwyczajną dyktaturę.
                    ponieważ jedną z podstawowych wartości dla człowieka jest wolność, ten system, tak jak wszystkie inne totalitarne upadnie prędzej czy później. do tego czasu będzie jednak ewoluował w stronę jeszcze bardziej durnego modelu.

rozluźnij się trochę, sięgnij po Hansa Hermana Hoppe, Murraya Rothbarda czy guru indywidualizmu - Ayn Rand i jej "Atlas zbuntowany".
                    poczytaj podczas urlopu, poznaj drugą stronę medalu i wtedy zacznij się wymądrzać.

obawiam się jednak, że próżne moje nadzieje, ponieważ każdy kto nie podpisuje się "hecer", to przecież "gamoń" :))

nie musisz odpowiadać swoimi typowymi inwektywami, ponieważ i tak nie będę tego czytał, więc daruj sobie swą wątpliwą "twórczość".
                    żegnaj i dyskutuj dalej na tym forum sam ze sobą.

bez odbioru.
                    • hecer Re: i ty się dziwisz że nikt nie chce z tobą rozm 24.07.11, 20:27
                      > gdybyś jako wielbiciel demokracji poświęcił choć trochę czasu na zapoznanie się
                      > z historią tego ustroju, tym jak ewoluowała i zmieniała się na niekorzyść (cho
                      > ćby od modelu XVII-wiecznego w Anglii do współczesnej parodii na przykład w PL)

Tak, naczytałeś się książek, ale w głowie ci wiele z tego nie zostało. Gdybyś łaskawie zwrócił uwagę że w porównaniu z XVII wiekiem dziś nie ma niewolnictwa, feudalizmu, pańszczyzny, kobiety mogą głosować a pracownicy najemnicy zakładać związki zawodowe i organizować strajki.

I ty się dziwisz, że ja cię mam za gamonia? Rozmowa z tobą pozwoliła mi się zrelaksować przy kilku uszczypliwościach; od początku nie wierzyłem, że powiesz coś ciekawego na poważnie. I nic ciekawego nie powiedziałeś.
    • szlachcic Wariograf na forum 23.07.11, 10:57
      na forum tez by sie przydalo hecer
      1- czy mowiles ze most tymczasowy bedzie za frre?
      2- czy mowilesz ze natychmiast trzeba remontowac Nieszawska?

w obu przypadkach z czasem sie do tego nie przyznawales
      ale szlachcic ma dobra pamiec i pamieta nawet zlote cytaty ktore przy tym padly

ad1 "na co czekamy, taniej niz za darmo juz nie bedzie"
      ad2 "trzeba remontowac Nieszawska natychmiast bo to torunskie TIRy ja zniszczyly"

cytaty sa twoje

• hecer Re: Wariograf na forum 23.07.11, 12:49
        > w obu przypadkach z czasem sie do tego nie przyznawales

Kłamiesz, grubasie.
        • frych74 Re: Wariograf na forum 23.07.11, 13:06
          Ej, chudy blady urzędasku, szlachta nie gest gruby, tylko postawny.
          Facet powinien mieć odpowiednią sylwetke, bo inaczej bedzie wygladał jak ty.
        • dawid.be Re: Wariograf na forum 23.07.11, 13:25
          hecer napisał:

> > w obu przypadkach z czasem sie do tego nie przyznawales
          >
          > Kłamiesz, grubasie.

Hehehehe, ale argument na cytaty własnych słów...
          Oj hecer, staczasz się coraz bardziej.
        • szlachcic Re: Wariograf na forum 23.07.11, 17:02
          > Kłamiesz, grubasie.

dziwie sie ze Zaleski podal cie do sadu a ty tak na niego ciskasz
          mentalnosc macie dokladnie ta sama
          • szlachcic Re: Wariograf na forum 23.07.11, 17:21
            forum.gazeta.pl/forum/w,71,118773309,,Platforma_zbudujemy_most_tymczasowy_za_darmo.html?v=2
            Wytlumacz 2 zdanie w drugim wpisie od gory

gowniarz
            • hecer Re: Wariograf na forum 23.07.11, 18:34
              drugie zdanie w drugim wpisie od góry:

Nie chcecie mostu za darmo?

Myślę, że nie jest trudne do zrozumienia. Myślę, że badanie wariograficzne wykazałoby że faktycznie zadałem to retoryczne pytanie.

Myślę, że ty byś oszukał wariograf, szlachcic. Oszukałbyś go bez żadnego treningu. Po prostu jesteś za głupi by to urządzenie w twoim przypadku mogło zadziałać.
              • szlachcic Re: Wariograf na forum 23.07.11, 19:28
                > Myślę, że nie jest trudne do zrozumienia. Myślę, że badanie wariograficzne wyka
                > załoby że faktycznie zadałem to retoryczne pytanie.

calkowita zgoda
                nie mam zadnych watpliwosci ze to bylo pytanie retoryczne
                wariograf powiedzialby ze nie klamies co do tego czy to pytanie retoryczne czy nie
                ale fachowcu od wszystkiego my nie o tym mowimy

ja sie wysmiewam z ciebie ze mowiles ze most bedzie za darmo
                zaprzeczales
                dlatego gamoni podalem ci ten cytat
                zadales retoryczne pytanie, sam to teraz stwierdziles.
                "chcecie mostu za darmo?"
                sam gamoniu napisales ze nie oczekiwales odpowiedzi no bo przeciez kto by oczekiwal odpowiedzi jak ktos chce nam cos dac ZA DARMO

jestes gowniarz hecer bo nie potrafisz sie przyznac do bledu, jestes gowniarz podwojny bo probujesz powiedziec to nawet jak przedstawiam ci cytat
                I jestes oszolom poniewaz w powyzszym poscie sie skompromitowales uznajac ze on jest argumentem ze tak nie mowiles
                • hecer Re: Wariograf na forum 24.07.11, 02:07
                  a wracając do tematu, czyli twoich bezpodstawnych zarzutów że oblałbym forumowy test na wariografie, masz coś więcej do powiedzenia, grubasie? Jak nie, to sprd.
                  • szlachcic Re: Wariograf na forum 24.07.11, 09:49
                    hecer, ja jestem gamon, ty jestes wybitny specjalista od wszystkiego
                    wyjasnij mnie prosze to retoryczne pytanie jak sam mowisz
                    "Nie chcecie mostu za darmo?"
                    co ono moz znaczyc?
                    Moim zdaniem retorycznosc tego pytania co sam podkresliles sprawia ze sens tego zdania moze byc tylko jeden
                    Jest szansa na most za darmo i glupota byloby nie skorzystac!!!!
                    to zas sprawia hecer ze w kontekscie tego ze wciaz uwazasz ze nie mowiles ze most bedzie za darmo zachowujesz sie jak gowniarz
                    No ale przyznam ze masz przewage nade mna, ja zaprzeczajac sobie mimo przedstawionych dowodow czulbym sie wlasnie jak gowniarz
                    ty jako gowniarz masz prawo miec inne odczucia, np ze jestes wybitnym fachowcem od budowy mostow, specjalnosc mosty tmczasowe
                    • szlachcic Re: Wariograf na forum 25.07.11, 08:24
                      co jest hecer?
                      fachowcu od wszystkiego, odpowiedz na pytanie
        • jaz0n Re: Wariograf na forum 23.07.11, 19:59
          Hecer czy ty juz nie masz zadnych kolegów ktorzy powiedziliby ci ze zachowujesz się jak dureń? Naprawde jezeli masz teraz zmienic wcielenie na 'hecera zawsze dziewice oszukanego przez kumpli z PO', to naprawde weź sobie odpuść, idz do psychologa i nie zawracaj d..y swoimi placzami albo wróc do wcielenia 'oszoloma budującego tunele pod miastem' wrzucającego w kazdy post most na Wschodniej i super fajne mapki które sobie po nocach wykreślasz, bo normalnie na wymioty się zbiera. Myslałem ze nie da sie byc bardziej upierdliwym niz byles dotąd, ale mylilem sie. Zabrnałes tak daleko że wielu rzeczy juz nie odkręcisz, chocbys milion ludzi nazwał gamoniami, czy w tym wypadku 'grubasami ' (nawet nie chce sie zastanawiac skad znasz obwód szlachcica). Co wlasciwie próbujesz osiagnąc? Wygadac sie bo w realu nie masz przed kim? W to akurat uwierze, ale nie zmienia to ogolnego wrazenia. Zrobic sobie psychoterapie? Szlachcic to zasugerowal i tu nawet jestem sklonny przyznac mu racje, choc w historii robilem to epizodycznie.
          Generalnie mam wrazenie, graniczace z pewnością, że nie wystarczy ci to ze zostales wydymany przez prawie-prezydenta Przybyszewskiego oraz faktycznego prezydenta Zaleskiego, ale masz zamiar ta frustrację rozrzucać wkoło. Get a life...
          • buckshot Re: Wariograf na forum 23.07.11, 20:37
            Ciekawe jak odpowiedział by hecer (wariograf) gdyby mu zadali pytanie np:

Dlaczego blokuje Średnicówkę razem z ''Toruń bez hałasu'', ludzmi stawowymi i tymi z Wybickiego??? A wszystko to odbywa się kosztem mieszkanców np. ulic: Kościuszki czy Lubickiej, Długiej, Wigury itd ?

Odpowiesz byłaby chyba tylko jedna.,, Bo mam ich głęboko w tyle ?
            • hecer Re: Wariograf na forum 24.07.11, 02:17
              może nie zauważyłeś, ale odpowiadziałem ci wiele razy. I tylko dlatego, że miałem przyjemność ci kiedyś ucisnąć w realu rękę odpowiem ci raz jeszcze poważnie:

- dlatego, że najpierw najpierw należy dokończyć Trasę W-Z w osi W-Z i Trasę Kościuszki w osi W-Z (w tunelu) oraz korytarz Polna-Mazowiecka w osi W-Z. Dopiero wówczas, po wybudowaniu DO KOŃCA tych trzech trasa i umieszczeniu na nich WĘZŁÓW można przystąpić do projektowania trzeciej trasy, która naturalnie powinna przebiegać w ZAGŁĘBIENIU na obszarze położonym blisko centrum miasta, gdyż tak projektuje się nowoczesne arterie w miastach.

Hipokrates powiedział primum non nocere - i dlatego, że do ciebie nie dociera po polsku spróbuję ci to przełożyć na łacinę: kur, weź się ocknij i popatrz na mapę. Jak raz spieprzysz średnicową to nigdy jej już nie naprawisz. A obniżenie trasy jest konieczne by wejść pod św.Józefa gdyż tak NIE MA innej możliwości.

Wyczerpałem pokłady cierpliwości, nie potrafię dłużej znosić zarzucania mi przez ciebie jakiegoś kolesiostwa, tym bardziej że broniłem i bronię średnicowej dłużej niż twoja kariera na tym forum. Spróbuj pierdnąć podobny bzdet na tym forum jeszcze raz.

• szlachcic Re: Wariograf na forum 23.07.11, 21:25
            > (nawet nie chce sie zastanawiac skad znasz obwód szlachcica).

w pańcie wyliczył mi obwod, tak jak w pańcie wyliczyl ze most tymczasowy bedzie za free

> nie wystarczy ci to ze zostales wydymany przez prawie-prezydenta Przybyszewskiego

jak on byl/jest prawie prezydentem to ja jestem prawie papiezem

• frych74 Re: Wariograf na forum 26.07.11, 11:25
              Hecer, wrzuc zrobiona w paincie mapke szlachcica:)
              Na zółto zaznacz obszary nadwagi, na zielony obszar garba.
              Nogi niech będą zaznaczone czerownymi kreskami, a na czarno głowa.
              Poradzisz sobie zuchu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka