Dodaj do ulubionych

Lekarze mają receptę na bunt bez bólu

04.06.12, 07:36
no qur... cholerne darmozjady... POWYWALAĆ ICH NA ZBITE PYSKI DARMOZJADÓW.
ludzie poumierają w liczbie sztuk kilku ale ich się na dożywocie skaże tych morderców albo przez ścięcie albo powieszenie....
Obserwuj wątek
    • tomluc1 Refundacja jest zła 04.06.12, 19:42
      Witam, być może likwidacja refundacji jest najlepszym rozwiązaniem. Leki, które nie znalazły się na obecnej liście refundacyjnej są dużo tańsze niż poprzednio ( np cena Fluconazole spadła ze stu kilkudziesięciu do czterdziestu kilu złotych - oczywiście w zależności od apteki, choć jest też wiele innych leków z podobną historią). Być może refundacja jest sposobem na zwiększenie zysków firm kosztem podatnika, mam nadzieję, że odpowiednie służby to monitorują. Uważam, że powinniśmy spróbować choć przez chwilę żyć bez refundacji i sprawdzić o ile firmy są w stanie obniżyć ceny preparatów? Myślę , że dla pacjenta niewiele się zmieni a będzie duży zastrzyk gotówki w budżecie NFZ. Pozdrwiam
      • jarsem Re: Refundacja jest zła 05.06.12, 07:42
        Z mojego podworka - 100% platna insulina Lantus kosztowala juz okolo 36 pln za fiolke - teraz cena wrocila do poziomu sprzed 2 lat,czyli okolo 48 pln za fiolke. Nie jest wiec tak, ze leki nierefundowane tanieja.
        Tutaj mamy jeszcze doczynienia ze swoistym monopolem: analog insuliny dlugodzialajacej produkuja tylko dwaj: na rynku mamy wiec Lantus i Levemir.
        Rzady RP od 8 lat obiecywaly refundacje tych insulin - zaden z nich jej nie wprowadzil. Z roznych powodow, mniej lub bardziej naciaganych.
        Ostatnim bylo to, ze te insuliny powoduja raka (jak kazda insulina zreszta), ale z aptek ich nie wycofano - dziwne...

Najbardziej meczy lista lekow refundowanych zmieniana co kilka miesiecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka