Dodaj do ulubionych

Opóźnienia na budowie mostu

06.09.12, 23:26
PiS żąda głowy dyrektora GDDKiA za opóźnienia w budowie A1.

A czy będzie żądało głowy Zaleskiego za opóźnienia na budowie mostu?

Czy ktoś się pokusi o ocenę o ile dni inwestycja jest spóźniona?

Według licznika na stronie mostowej do końca zostało 300 dni.

Ale to jest licznik Zaleskiego.... to tak jak z jego wycenami porównawczymi kosztów budowy na Wschodniej i na Waryńskiego
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: Opóźnienia na budowie mostu 07.09.12, 11:05
      panie Hecer, a co z wyrokiem sądu czy sprawa jest zakończona, odwołana czy oprotestowana. Jaki jest dalszy los głośnego werdyktu? Jakoś cicho o tym. Ciekawi mnie to.
    • patrz_realniej Re: Opóźnienia na budowie mostu 07.09.12, 12:41
      wykonawca nie musi sie przejmowac opóźnieniem, bo wszyscy wiedza, że za to u Zaleskiego sie nie placi.
      Wyślą pismo, że skoncza, jak skonczą i by to tego czasu można pocałować ich w dupę, na co gospodyni sie uprzejmie zgodzi.
      • szlachcic Re: Opóźnienia na budowie mostu 07.09.12, 17:48
        Wykonawca napisze ze byla powodz i Zaleski kar nie naliczy!!!
        Mowisz ze nie bylo powodzi? Tez dobre wytlumaczenie dla Zaleskiego
        Urzedowi miasta Torunia inwestorzy pisza niesamowite przyczyny opoznien.
        Klotnie z podwykonawcami
        Teraz moga wymyslic ze spawacz mial sraczke i pol dnia przesiedzial w kiblu
        Lysy to lyknie
        • obraza.uczuc.religijnych Wręcz przeciwnie 10.09.12, 10:59
          stan wody jest za niski a zaraz ma przypłynąć jakiś specjalny dźwig do pomocy. Jak taki stan wody się utrzyma (wszystko na to wskazuje że tak będzie) to dźwig nie da rady pracować i opóźnienie będzie faktem.
    • szlachcic Re: Opóźnienia na budowie mostu 07.09.12, 17:43
      > A czy będzie żądało głowy Zaleskiego za opóźnienia na budowie mostu?

PIS ma wazniejsze sprawy na glowie
      chlopaki juz teraz pisza scenariusze jak ma wygladac dzien otwarcia mostu. Kto ma byc z lewej lysego a kto z prawej. Wstega jedna czy wiecej. Otwierac najpierw na prawej stronie a na drugi dzien na lewej czy na odwrot, bo ze w dwa dni przecinania wsteg jest lepsze niz jeden to oczywiste.
      Cos mi sie wydaje ze Zaleski jak bedzie podpisywal umowe na 3 czesc "Lekarzy" wrzuci w umowe aby TVN na otwarcie mostu przyjechalo z kamera szerokokatna.
      Tylu bedzie tam ojcow sukcesu
      • uszaty25 Re: Opóźnienia na budowie mostu 07.09.12, 17:51
        Ojciec tego bekarta przy ulicy Wschodniej jest tylko jeden i nazywa sie Zaleski,
        Co do pytania glownego mysle ze maja co najmniej półroczne opoznienie, daj Boze sroga zime.
        • szlachcic Re: Opóźnienia na budowie mostu 09.09.12, 10:31
          > Ojciec tego bekarta przy ulicy Wschodniej jest tylko jeden i nazywa sie Zaleski

to oczywiste ze towarzysz gospodarz ma najwiekszy udzial w wybudowaniu mostu
          Proporcje przedstawiaja sie moim zdaniem nastepujaco
          towarzysz gospodarz - 95%
          budowlancy - 3,5%
          projektanci - 1%
          KABO - 0,1%
          Zostaje 0,4%
          Towarzysz gospodarz czeka na propozycje od koalicji
          Dzieki temu bedzie mogl zrealizowac kolejny swoj swietny jak zwykle pomysl
          Jak komunisci wejda w te 0,4% to czuje ze popra projekt budowy drugiego pomnika Popieluszki
          Jeden pomnik i jedna tablica upamietniajaca Popieluszke to stanowczo za malo
          A kto wie, moze to przewazy ze towarzysz gospodarz pojdzie do nieba.
          Przeszlosc pezetpeerowska nasmrodzila gospodarzowi, czas zmyc ta plame
          • diego_f Re: Opóźnienia na budowie mostu 09.09.12, 10:43
            szlachcic napisał:
            > Towarzysz gospodarz czeka na propozycje od koalicji
            > Dzieki temu bedzie mogl zrealizowac kolejny swoj swietny jak zwykle pomysl
            > Jak komunisci wejda w te 0,4% to czuje ze popra projekt budowy drugiego pomnika
            > Popieluszki
            > Jeden pomnik i jedna tablica upamietniajaca Popieluszke to stanowczo za malo
            > A kto wie, moze to przewazy ze towarzysz gospodarz pojdzie do nieba.
            > Przeszlosc pezetpeerowska nasmrodzila gospodarzowi, czas zmyc ta plame

Albo powstanie tunel pod placem Rapackiego, rozwiązanie dla ruchu drogowego stworzone przez wybitny umysł tow. Fruncka.
    • dawid.be Re: Opóźnienia na budowie mostu-autor? 07.09.12, 19:10
      hecer napisał:

> PiS żąda głowy dyrektora GDDKiA za opóźnienia w budowie A1.
      > A czy będzie żądało głowy Zaleskiego za opóźnienia na budowie mostu?....

Mała zagadka :)
      Kto rok temu na forum się chwalił, że:

"W ciągu ostatnich dziesięciu miesięcy próbowałem zatrzymać budowę mostu na Wschodniej składając skargi w Komisji Europejskiej, Europejskim Banku Inwestycyjnym, Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, pisząc list do Premiera, Ministra Infrastruktury, Minister Rozwoju Regionalnego i spotykając się z toruńskimi radnymi."

• szalonyjoe00 Dawidowicz to antymostowy Taliib 08.09.12, 20:55
        w myśl zasady "ch..., że w korkach, ale Zaleski nie zbudował mostu"

Hecerku drogi dawno, żeś do swojej znajomej co w Wawie co na Mokotowie pracuje nie pisałeś maila, może mały spacerek po parku im. J. Piłsudskiego na Polach Mokotowskich?

Pozdrawiam!

• diego_f Re: Dawidowicz to antymostowy Taliib 08.09.12, 23:16
          szalonyjoe00 napisał(a):

> Hecerku drogi dawno, żeś do swojej znajomej co w Wawie co na Mokotowie pracuje
          > nie pisałeś maila, może mały spacerek po parku im. J. Piłsudskiego na Polach
          > Mokotowskich?
          >
          > Pozdrawiam!

Szalony, w którym wydziale UM pracujesz??
    • hecer Niegospodarność na toruńskich drogach 09.09.12, 12:57
      Ja w słusznej sprawie mogę trafić za kraty (będę wówczas grypsował swoje wpisy na forum).

Wolałbym jednak aby państwo polskie za kraty na Rakowieckiej wpakowało tych, którzy dokonują aktów niegospodarności w Toruniu.

Nie będę was wówczas odwiedzał, chociaż to po drodze z parku na Polach Mokotowskich. Ale postaram się wam posyłać pocztówki.

nowomostowa.blogspot.com/2012/09/niegospodarnosc-na-torunskich-drogach.html
      opóźnienie na budowie mostu sięga... odpowiedź na blogu.
      • dawid.be Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 16:08
        hecer napisał:

> Wolałbym jednak aby państwo polskie za kraty na Rakowieckiej wpakowało tych, którzy dokonują aktów niegospodarności w Toruniu.

Art. 304 kpk
        § 1. Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję.

Zawiadomiłeś?
        • hecer Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 16:43
          zawiadomiłem, niestety tę samą, którą zawiadamiał KNF w sprawie Amber Gold. Ale widzę, że coś się tam zmienia ostatnio na lepsze.

Ja rozumiem, że można czuć się bezkarnym przed prokuraturą, zwłaszcza tak nieudolną i upolitycznioną. Ale nie mieć sumienia wobec tysięcy kierowców i tysięcy mieszkańców wydając ich pieniądze? Tego nie ogarniam.
          • uszaty25 Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 16:51
            Jak dawid.be i inni pozyteczni idioci rozwala samochod w zwezajacym sie tunelu (czego oczywiscie nikomu nie zycze) to dopiero zrozumieja "geniusz" tej lokalizacji.
            • dawid.be Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 17:00
              Czy ja cię zaczepiam i wyzywam od idiotów?
              Także bądź łaskaw przydupasie się odp......

A tak btw. to mało w temacie się wpisałeś :)
            • szlachcic Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 18:20
              uszaty25 napisała:

> Jak dawid.be i inni pozyteczni idioci rozwala samochod w zwezajacym sie tunelu
              > (czego oczywiscie nikomu nie zycze) to dopiero zrozumieja "geniusz" tej lokaliz
              > acji.

ktos kiedys zobaczyl ze projekt tunelu mowi o 2x1
              Potem ktos zadecydowal o zrobienie tego na 2x2, tak przynajmniej bylo to relacjonowane.
              Ja zobaczylem ta glupote z zwezajacym sie tunelem kilka tygodni temu.
              Pytanie brzmi?
              Po co zmieniono projekt z 2x1 na 2x1 bo defakto tunel pozostal 2x1
              Zmiana projektu spowodowala tylko zwiekszenie niebezpieczenstwa w tunelu
              To co wyprawia MZD to kwalifikuje sie na komisje sledcza i badania psychologiczne
              Glupota tej klasy co "3 pas na moscie"
              a na moje spokojnie wylot moglby pozostac 2x2 a na 50 metrach na Wschodniej mogloby byc
              2x3 z konczacymi sie pasami skrajnymi
              • romanbazylewicz Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 18:41
                Trzeci pas na moście zdał egzamin, 250 pojazdów na godzinę przejeżdża teraz więcej niż przed jego wprowadzeniem (przy pełnym korku z dwóch stron)
                • hecer Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 21:37
                  1. Na moście nie ma 3 pasów, tylko suwak. Kiedyś suwak był przed mostem, dziś jest na przeprawie, korki nadal sięgają Kaszownika. Wyliczenia MZD są o kant d... Oni uważają, że nie ma dobowej zmienności ruchu, tzn. o każdej porze dnia ruch do Torunia i z Torunia jest taki sam. Taki durny wniosek wyciągnęli z tego, że na moście zawsze są auta. Ale liczyć je powinni przed mostem, nie na przeprawie. Długość korka z każdej strony pokazuje ile pojazdów chce przejechać o danej porze dnia. Liczba pojazdów na moście informuje tylko o tym ilu szczęśliwców odstało swoje aby się na niego dostać. MZD nie doliczyłby się zwiększonej przepustowości nawet gdyby korzystał z najpotężniejszych komputerów w Polsce.

2. Trzeci pas spowodował przyspieszoną amortyzację nawierzchni na przeprawie. Suwak na moście powoduje, że auta na prawym pasie hamują by wpuścić te jadące środkiem. Prawym pasem wolno poruszają się autobusy i tiry. Hamują, aby wpuścić osobówki na suwak. To sprawia, że asfalt dosłownie wylewa się na chodnik. Między innymi dlatego rok temu jesienią, po upałach, nawierzchnia na moście w nocy był remontowana. Frezowano te hałdy asfaltu z boku. Znów tam są. Rozejrzyj się.
                  • szlachcic Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 18:13
                    > e na moście zawsze są auta. Ale liczyć je powinni przed mostem,

hecer , boj sie Boga
                    jakie auta przed mostem?
                    kazdego dnia sznurek aut przed mostem zmienia swoja dlugosc z roznych powodow
                    Badanie jest tylko wtedy rzetelne gdy da sie mozliwosc powtarzalnosci badania z ktorych to mozna wyciagac wnioski. To powtarzalnosc badania nadaje mu sensu
                    Dlugosc sznura aut kazdego dnia sie zmienia. Ile musialbys razy zbadac jak to sie przedstawia abys doszedl do chocby jako takich wnioskow? Dziesiatki dni by to zajelo.
                    A jest proste badanie ktore IDEALNIE pokazaloby sytuacje w ciagu 1 dnia
                    Tym badaniem jest liczenie ile aut na jednym cyklu zielonego przejezdza przez uklad komunikacyjny za mostem. Generalnie wyniki w czasie korka bylyby super zblizone bo kazdego dnia masz o okreslonych godzinach DOKLADNIE TE SAME WARUNKI BADANIA
                    To nie jest zadna filozofia, do tego potrzeba srodnio rozgarnietej malpy
                    Przepustowosc mostu a raczej ukladu komunikacyjnego okolomostowego to nie dlugosc korka a ile aut przejezdza przez sygnalizacje swietlne (NIE JEDNO MARYJAN A WSZYSTKIE)
                    Hecer, jakbys mial mierzyc przepustowosc kranu to ty bys patrzyl czy obniza sie stan Drwecy czy bys zmierzyl ile litrow przeplynie przez kran w ciagu 1 minuty (1 cyklu sygnalizacji)
                    I nie mow mi tu hecer ze dlugosc korka jest uzalezniona od przepustowosci. Tak, tylko liczyc cama przepustowosc mozna tylko pod sygnalizatorem na Rapaka
                    Nie potrzba do tego fachowcow z MZD, dalbym malpie 3 banany i to by malpa zrobila i przynioslaby mi raport.
                    Fachowcy z MZD niech sie zajma progiem spowalniajacym na Zagonowej i bramownica, ewentualnie remontami ala skrzyzowanie Rydygiera/Wschodnia
                    I glonek jest inzynierem? jego fachowcy tez?
                    ja pierd....
                    • hecer Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 20:12
                      > Przepustowosc mostu a raczej ukladu komunikacyjnego okolomostowego to nie dlugosc ?
                      > korka a ile aut przejezdza przez sygnalizacje swietlne (NIE JEDNO MARYJAN A WSZYSTKIE)

Ale mnie nie interesuje przepustowość, bo tę znam. Auta jadą jeden za drugim z określoną prędkością na jednym pasie.

mnie interesuje natężenie ruchu, czyli ilość aut która chce przejechać.

Zauważ, że gdy tir zablokuje przejazd pod wiaduktem to nic nie jeździ. Gdy na moście zdarzy się wypadek - nie jeździ nic. Nie ma ani jednego auta. Czy to znaczy, że nikt nie chce jechać? O tym, ile aut chce przejechać informuje mnie długość korka i tempo w jakim on przyrasta.

ja się nie chcę wykłócać z tobą, szlachcic. Wiesz swoje, zostań przy swoim.

Wkurza mnie to, że MZD i pan Zaleski twierdzą: nie ma zmienności dobowej natężenia ruchu, w związku z czym nie jest zasadne wykorzystanie trzeciego pasa wahadłowo: 2+1 rano, 1+2 po poludniu (tzn. dwa pasy do centrum z Podgórza rano, zaś po południu odwrotnie: 2 pasy z centrum).

My proponowaliśmy właśnie takie rozwiązanie: 3 pasy, a nie dwa suwaki.

Łysy gamoń, po tym jak taką propozycję przedstawiliśmy, zrobił dwa suwaki.

Dlatego czuliśmy się zobowiązani interweniować dalej - Stowarzyszenie Stawki napisało list do wojewody żeby suwaki na moście zlikwidować. Wojewoda zapytał... Zaleskiego, co o tym piśmie myśli. Więc gdy przyszła odpowiedź Stowarz. Stawki napisało odwołanie do Ministra Infry. I minister kazał wojewodzie jeszcze raz pochylić się nad odpowiedzią.

W tej sprawie ludzie działają, piszą sensownie, piszą o niszczeniu nawierzchni mostu, o zagrożeniu dla ruchu drogowego, o możliwości bardzo ciężkiego wypadku, o karetkach i wozach strażackich przeciskających się między zawalonym autami moście...

I co robi wojewoda? Nic, pisze do Zaleskiego co o tym myśli.

Tak wygląda prawo w Polsce. Tak wyglądają błyskotliwe rządy PO - bronią spółdzielcy wszędzie i zawsze.
                      • szlachcic Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 21:49
                        > Ale mnie nie interesuje przepustowość, bo tę znam. Auta jadą jeden za drugim z
                        > określoną prędkością na jednym pasie.

dokladnie, wysepka na srodku mostu jedyne co zrobila to koszty MZD
                        wg mnie przyblizenie suwaka minimalne bo minimalnie zmniejszylo ta przepustowosc ktora prawdopodobnie nadrobilo wydluzenie zielonego dla aut.

> mnie interesuje natężenie ruchu, czyli ilość aut która chce przejechać.

no ale po co? Jezeli wschodnia obwodnica ma zostac platna to nie mamy wplywu na to ile aut przejezdza przez Wisle w Toruniu

> Zauważ, że gdy tir zablokuje przejazd pod wiaduktem to nic nie jeździ. Gdy na m
                        > oście zdarzy się wypadek - nie jeździ nic. Nie ma ani jednego auta. Czy to znac
                        > zy, że nikt nie chce jechać? O tym, ile aut chce przejechać informuje mnie dług
                        > ość korka i tempo w jakim on przyrasta.

ale co ma tir zablokowany z przepustowoscia mostu czy jak ja mowie ukladu okolomostowego?
                        zablokowany tir to incydent. Nie mowie zeby nic z tym nie robic. Ja za rok na moscie Pilsudskiego postawilbym zakaz wjazdu pow 3,5 t
                        Uzasadnienia sa 3 i to ogromne
                        - przedluzam zywotnosc mostu i nawierzchni na moscie
                        - odsuwam ciezkie gowna poza SM i centrum
                        - daje wiekszy sens mostowi Wschodniemu
                        Bylem przeciwny wysepce na srodku mostu od poczatku i pisalem to ze to jest czekanie na krakse i totalne jego zablokowanie. Zdarzylo sie to 2 razy, raz szybko z tym sobie poradzono a kilka miesiecy temu to juz pr 1 PR informowal nawet aby jechac autostradowym.
                        dlatego jestem za 2x1 na moscie, tam nie ma miejsca na 3 pasy a za rok nie bedzie juz ZADNEGO UZASADNIENIA

> Wkurza mnie to, że MZD i pan Zaleski twierdzą: nie ma zmienności dobowej natęże
                        > nia ruchu,

To oczywiste ze teraz dorabiaja f"fakty" do swojej ideolgii

> My proponowaliśmy właśnie takie rozwiązanie: 3 pasy, a nie dwa suwaki.

nie uklega watpliwosci ze byloby to lepsze pod kazdym wzgledem z tym co mamy teraz
                        Z jednym warunkiem hecer, ograniczenie do "40" na moscie w czasiie szczytu pokazywanym przez ellektroniczne ograniczenie predkosci, bo bylyby kraksy znacznie czesciej niz to co mielismy teraz
                        bo chyba nadal jest 70, ale moge sie mylic

> Łysy gamoń, po tym jak taką propozycję przedstawiliśmy, zrobił dwa suwaki.

ktos tu kiedys cos pisal ze przepisy na to nie pozwalaja
                        nie wypowiadam sie wiec ostatecznie

> I co robi wojewoda? Nic, pisze do Zaleskiego co o tym myśli.

to sa ludzie ktorzy sa niekompetentni wiec boja sie podejmowania decyzji
                        dla takich ludzi status quo jest calym dobrem ich siedzenie na stolku. Nic nie robie wiec nic nie spieprze i nikomu sie nie naraze. To jeden z kilku sposobow na bycie na stanowisku
                        • hecer Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 23:29
                          odpowiedziałem ci poniżej, naprawdę ta rozmowa nie ma sensu bo się powtarzamy. Ja już to przerabiałem nie tylko na forum. Stawki.org, w interesie mieszkańców lewobrzeża, pisały w tej sprawie do wojewody, potem do ministra. Wybacz, ale to trochę więcej pracy niż wpisy na forum. Sam widzisz jak do tego podchodzą dziennikarze. To dlatego stoimy w korkach. Głupie propozycje wypierają lepsze.

Poniżej napisałem ci, że można zwiększyć przepustowość starego mostu prawie o 100%. Zresztą łysy ma zamiar to zrobić - po remoncie Piłsudskiego, ale nie teraz, bo teraz woli mieć tam korki by szczuć mieszkańców Wschodnim. Stąd mój wniosek że most na Wschodniej to po prostu kosztowny objazd za 700 baniek na czas remontu Piłsudskiego. To nie tylko moja uwaga, inżynier Milkowski też jest tego zdania. Mnie to po prostu dobija, Amber Gold przy skali tej niegospodarności na drogach Torunia to mały miki. A przeciw logice i rozumowi są dokładnie wszyscy politycy w Toruniu i wszyscy dziennikarze w Toruniu. No i w takiej sytuacji można się czuć naprawdę zmęczonym.

To tyle z mojej strony.
                          • szlachcic Re: Niegospodarność ? 11.09.12, 18:20
                            > Wybacz, ale to trochę więcej pracy niż wpisy na forum.

ja nie uwazam ze robie wiecej niz ty
                            kilkukrotnie pisalem na tym forum do kilku osob
                            Bezposrednia dyskusja z Zaleskim, Szmakiem, Zawalem, Glonkiem nie ma najmniejszego sensu
                            Poki oni czuja sie dobrze bo glupkowaty plebs daje w 70% status quo w miescie to tak niestety bedzie

>Sam widzisz jak do tego podchodzą dziennikarze.

moje forumowe zycie to wlasnie chec pobudzenia dziennikarzy do zainteresowania sie sprawami miasta, pokazanie wladzy ze patrzymy na ich brudne lapy oraz troche smiechu zwlaszcza z bydgoskich zakompleksiencow
                            Zycie nauczylo mnie jednego - wladza deprawuje, wladza absolutna deprawuje absolutnie
                            I tu mamy problem

> Poniżej napisałem ci, że można zwiększyć przepustowość starego mostu prawie o 100%.

nie przesadzaj z tymi 100%
                            to ze baedziesz mial 2 pasy w 1 strone nie poprawia przepustowosci o 100%
                    • hecer Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 20:36
                      Nie chce mi się teraz szukać w necie, ale był taki list Zaleskiego w sprawie trzeciego pasa, który napisał mu ktoś z MZD. I tam były takie dane:

na moście Piłsudskiego maksymalne natężenie ruchu to 2500 pojazdów na godzinę i takie natężenie utrzymuje się przez 10-11 godzin dziennie.

To było rzekomo stwierdzenie uzasadniające brak dobowej zmienności (bo gamonie mierzyły auta na moście a nie przed mostem).

Zauważ, 2.5 tys aut na dobę na obu kierunkach przez 10-11 godzin daje jakieś 25-27.5 tys aut. Oczywiście w pozostałych godzinach doby jeździ bardzo mało samochodów (od 1 w nocy do 4 rano przejedzie może dodatkowe 2.5 tys aut). Przyjmijmy że nocni kowboje to 10-15% tego dziennego natężenia ruchu - to daje 30 tys aut na dobę.

Tyle zresztą wynosi nominalna przepustowość jedni dwupasmowej w obie strony. Mówi się o tym, że przez toruński most jeździ 40 tys pojazdów na dobę, ale to by znaczyło, że nocny ruch jest większy niż mi się wydaje, nic więcej.

================================================
                      Po prostu przez most nie przejedzie więcej niż 2.5 tys pojazdów na godzinę.

Zauważ:

2.5 tys na dwóch pasach na godzinę = > 1.25 tys pojazdów na jednym pasie przez 60 minut

=> 20 pojazdów na minutę => 0.3 auta na sekundę. Przejazd jednego auta zajmuje więc ok. niecałe 2 sekundy.

Stań na moście przy Pilonie. Powiedz: 121, 122, 123. To są trzy sekundy. W tym czasie przejedzie jeden samochód. Więcej nie da rady, musiałyby jechać zbyt blisko siebie ze zbyt dużą prędkością.

Gdyby były dwa pasy.... wówczas nie byłoby problemu.

=======================================

Trzecia sprawa. Sygnalizacja świetlna na Rapaka nie ma znaczenia. Jak zapali się czerwone dla JP2 (na przejściu dla pieszych) to natychmiast ruszają auta z Chopina. Ruch na przeprawie jest nieprzerwany.

Jasne, są jakieś straty na zmianie świateł - ale jeśli chcesz utrzymać wjazd na most z podporządkowanej ulicy Chopina, to musisz mieć sygnalizację świetlną i przejście dla pieszych.
                      • szlachcic Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 22:22
                        > To było rzekomo stwierdzenie uzasadniające brak dobowej zmienności (bo gamonie
                        > mierzyły auta na moście a nie przed mostem).

ale nie myl przepustowosci ukladu komunikacyjnego okolomostowego z dobowa zmiennoscia
                        lekiem na dobowa zmiennosc oczywiscie byl naprzemienny PRAWDZIWY 3 PAS
                        Zas przepustowosc ktora zamierzal zmienic Glonek robic sie moglo metodami
                        - przedluzenie zielonego
                        - Bydgoska dwukierunkowa
                        - zakaz wjazdy tirom (nie wiem czy mozliwe)

Zas Glonek z Zaleskim zaproponowali przesuniecie suwaka. Zgadzam sie z tym ze bardzo minimalnie mogl to zmienic przepustowosc w czasie WZMOZONEGO ruchu ALE NIE KORKA
                        Jednakze minimalna poprawa przy wzmozonym ruchu zwiekszyla oczywiscie mozliwosc kraksy.
                        Reasumujac
                        W czasie korka to nie moglo pomoc, w czasie wzmozonego ruchu niezauwazalnie pewnie poprawialo sytuacje ale kosztem kraks i totalnego zablokowania mostu.
                        Werdykt? To co zrobil Zaleski z Glonkiem z UTP to obrazanie ludzkiej inteligencji

> Gdyby były dwa pasy.... wówczas nie byłoby problemu.

dokladnie
                        ale po wybudowaniu Wschodniego ja jestem przeciwny 3 pasom
                        Po prostu trzeba o ten most dbac, 2 pasy, zakaz tirom

• hecer poprawa o 100% 10.09.12, 23:22
                          szlachcic, narzuć sobie odrobinę dyscypliny. Ja cały czas pisałem o dobowej zmienności natężenia ruchu. Ty wtrąciłeś coś o przepustowości a teraz twierdzisz, że ja jedno z drugim mylę.

Na moście wciąż jest jeden pas. Suwak był przed mostem, teraz jest na moście. Nam zależy na tym, aby most przejechało jak najwięcej pojazdów w ciągu godziny, gdy natężenie ruchu jest największe. Przy zjeździe z mostu zawsze jest jeden pas i ten jeden pas określa ile samochodów przez most przejedzie na godzinę.

Istotną zmianą było nie tyle przesunięcie suwaka co zmiana pierwszeństwa. Teraz na lewym brzegu pierwszeństwo przy wjeżdżaniu na most ma DK1 z Kujawskiej, moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż było wcześniej: czyli pierwszeństwo DK15 (Poznańska). Ale to jest marginalna poprawa płynności ruchu, jeśli w ogóle udało się coś osiągnąć w tej sprawie. Dużo gorsze jest to, że nawierzchnia się psuje i zagrożenie w ruchu drogowym wzrosło.

-----------------------------------------

Załóżmy jednak że przepustowość mostu jest dana, ale możemy ją zwiększyć o 100% na jednym kierunku ruchu dodając drugi pas. Warto? Oczywiście, że warto.

Wówczas mamy wzrost przepustowości na jednym kierunku o 100%, na drugim kierunku - bez zmian (0%), średnio mamy poprawę o 50%:)

Gdyby zamiast suwaka były 2 pasy w jedną stronę to na tym kierunku nie mielibyśmy w ogóle korków - nawet w szczycie. Pozostaje nam tylko wybrać: czy chcemy aby dojazd z Podgórza do centrum był bez korków, czy wolimy bezkorkowy wyjazd z miasta. Ja bym wybrał dojazd do centrum, dwa pasy z Podgórza, bo wolałbym później wstawać:)

Ale jest jeszcze trzecia opcja. Dwa pasy do Torunia rano, dwa pasy z centrum na Podgórz po południu. Wówczas mamy poprawę o więcej niż 50%. Rano jedziemy bez problemu do Torunia do pracy czy szkoły (przepustowość większa na tym kierunku o 100%). Po 16-tej wracamy bez większego problemu do domu (zwiększamy przepustowość na tym kierunku o 100%).

Załóżmy, że zmiana na tym środkowym pasie trwa ok 35-45min. W ciągu doby tracimy tylko tę niecałą godzinkę na zmianę kierunku jazdy na środkowym pasie. Ale przez pozostałe 10 godzin mamy ruch znacznie bardziej płynny.

Efekt zmiany? Niemal 100% poprawy na obu kierunkach. Przesadzam? Okej, załóżmy że jest to poprawa o 75%. To jest skok ogromny w porównaniu z tym co było bez trzeciego pasa. Praktycznie moglibyśmy w ogóle nie mieć korków...

Zauważ bowiem, jaka jest natura drogowych korków - na prostym przykładzie. Na Równinnej zamykają szlaban bo jedzie pociąg. Auta stoją, kolejka rośnie. Widzisz więc, że wystarczy że tylko nieznacznie natężenie ruchu przewyższa przepustowość drogi a korki rosną. Rośnie kolejka. Nie jest tak, że kolejka się pojawia w jednej chwili i znika. Korek rośnie wówczas, gdy tylko nieznacznie przekroczysz nominalną przepustowość. Po ustąpieniu źródła korka - po podniesieniu szlabanu - korki na Równinnej nadal są. Ich rozładowanie możliwe jest tylko wówczas, gdy przepustowość drogi jest wyższa od natężenia ruchu.

Odnosząc to do sytuacji na moście: gdy natężenie ruchu przekracza przepustowość korek NARASTA. Korek rozładuje się dopiero wówczas, gdy natężenie ruchu SPADNIE PONIŻEJ przepustowości drogi. Czyli często dopiero po 20tej...

Podstawowym zadaniem jest ZAPOBIEGANIE powstaniu korka.

I nasza propozycja była właśnie taka: zrobić środkowy, trzeci pas, wahadłowo.

A MZD i Zaleski z uporem tę propozycję torpedowały pokazując przepisy... To jest bełkot. Wystarczy postawić dwóch policjantów do kierowania ruchem.

Ile razy mamy do czynienia z ruchem wahadłowym na remontowanych drogach? I co, to jest wbrew przepisom? Można to zrobić, można korki na moście zlikwidować. Tylko gdyby to się udało - gdyby nasza propozycja przeszła - wówczas Zaleski przyznałby się do nieudolności i stracił argument za szybką budową na Wschodniej. Wolał więc sabotować naszą propozycję, bo gdyby okazała się skuteczna i korki na moście by zniknęły, straciłby autorytet.
                          • szlachcic Re: poprawa o 100% 11.09.12, 19:22
                            > Przy zjeździe z mostu zawsze jest jeden pa
                            > s i ten jeden pas określa ile samochodów przez most przejedzie na godzinę.

hecer, ja o tym pisze caly czas i zaczelem pisac zanim Glonek oddal to gowno do uzytku
                            Przed oddaniem tego mowilem ze to nie zwiekszy przepustowosci a jedynie utrudni przejazd uprzywilekjowanym.
                            Przed oddaniem tego gowna pisalem ze predzej czy pozniej dojdzie do krakssy blokujacej caly most
                            Wszystko co pisalem o tym kompromitujacym Zaleskiego i Glonka rozwiazaniu mowilem przed oddaniem tego dziwactwa

> Istotną zmianą było nie tyle przesunięcie suwaka co zmiana pierwszeństwa.

od samego poczatku mowilem ze zmiana pierszenstwa nie zmieni przepustowosci mostu a z moich spostrzezen wynika ze i tak zmiana pierwszzennstwa nie spowodowala ze od dworca korek sie zmiejsza szybciej wiec zmiana pierwszenstwa nic chyba nie zmienila
                            Po prostu lewy pas "idzie szybciej"

> Załóżmy jednak że przepustowość mostu jest dana, ale możemy ją zwiększyć o 1
                            > 00% na jednym kierunku ruchu dodając drugi pas. Warto? Oczywiście, że warto.
                            >

I tu popelniasz straszliwy blad
                            2 staly pas nie zwiekszy przepustowosci o 100%!!!!!!!!
                            Musisz na ten problem spojrzec calosciowo
                            To naczynia polaczone, most nie zyje bez zepoolu sygnalizatorow swietlnych na Rapaka i kiepskiego ukladu drogowego. To jedna calosc
                            Spojrz co dzieje sie obecnie.
                            Wydluzenie zielonego dla aut praktycznie nic nie dalo.
                            Most przez suwak przyblizony o polowe do swwiatel dostarcza mniej aut pod sygnalizator niz robil to tamten suwak wczesniejszy.
                            Pod wzgledem przepustowosci tamto rozwiazanie bylo lepsze poniewaz bylo dalej, bylo tam wiecej miejsca co dawalo wieksza plynnosc suwaka bo to lagodzilo "czajenie sie" co jest zawsze zwiazane z kazdym suwakiem
                            Wydluzenie swiatel wiec praktycznie nic nie dalo, koncowka zielonego dla aut na Rapaka to wjazdy NA BIEZACO z bardzo duzymi odstepami - zawsze tak jest w pierwszym momencie po kazdym suwaku
                            Dlatego wlasnie mowie ze obecna sytuacja na 100% W CZASIE KORKA a nie wzmozonego ruchu jest gorsza od ubieglej
                            Co wiec da 2 pas? Czy 2dwukrotne zwiekszenie przepustowosci?
                            NIEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!
                            O ile dzisiaj most nie nadaza z dostarczaniem aut bo Glonek dal sie namowic nieudacznikom z UTP na skrajna glupote to gdy bylyby 2 pasy na moscie to momentalnie zapychasz sygnalizator i most!!!!!!!!!!
                            Momentalnie zapychasz bo masz idealny dojazd pod sygnalizatory
                            Co sie wtedy zmienia?
                            Nie most z kretynska wysepka na srodku staje sie "najslabszym ogniwem" a ZESPOL SYGNALIZATOROW (Maryjan, zamiast zajmowac sie tunelem dla pieszych zajmij sie wnukami)
                            Dzisiaj sygnalizatory moglyby przyjac moim zdaniem 20-30% aut wiecej i o tyle wlasnie hecer mozna zwiekszyc przepustowosc calego ukladu komunikacyjnego o ktorym mowimy.
                            O 20-30% w jednym kierunku wiec de fakto 15-20% faktycznej przxepustowosci
                            Niech bedzie ze moge sie troche mylic, uwazam ze nie wiecej niz 10%

> A MZD i Zaleski z uporem tę propozycję torpedowały pokazując przepisy... To jes
                            > t bełkot. Wystarczy postawić dwóch policjantów do kierowania ruchem.

dlaczego policjantow? kierowac ruchem w czasie budowy moze zwykly przeszkolony pracownik
                            taki trik

> Ile razy mamy do czynienia z ruchem wahadłowym na remontowanych drogach? I co,
                            > to jest wbrew przepisom? Można to zrobić, można korki na moście zlikwidować. Ty
                            > lko gdyby to się udało - gdyby nasza propozycja przeszła

uwazasz ze wasza propozycja likwiduje korki?
                            hecer, prosze abys przeanalizowal to co napisalem wyzej co moze dac 2 pelne pasy w jednym kierunku. To max 30% no niech bedzie 40% W JEDNYM KIRUNKU
                            To bardzo bardzo poprawiloby sytuacje ale nie byloby plynnego ruchu
                            Moje argumenty na 30% masz wypisane
                • szlachcic Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 17:55
                  romanbazylewicz napisał:

> Trzeci pas na moście zdał egzamin, 250 pojazdów na godzinę przejeżdża teraz wię
                  > cej niż przed jego wprowadzeniem (przy pełnym korku z dwóch stron)

ooooooo
                  dyrekcje MZD pojawila sie na forum
                  Witamy poana dyrektra/kierownika/przydupasa/rodzine z MZD
                  Suwak na moscie to kretynstwo ktore powinno byc karane
                  Tu nawet ie ma co mowic o problemach jakie mialy przejazdy uprzywilejowane bo to sie nadawalo do prokuratora. Dopiero po kilku miesiacach poprawiono to i jest dzisiaj tylko zle, a bylo skandalicznie
                  Suwak przed mostem byl lepszy bo jest tam szerzej czyli bezpieczniej sie "zasuwac"
                  Zmiana na to gowno co wymyslili "fachowcy" z UTP i "fachowcy" z UMT to zaakceptowali zwieksza przepustowosc bardzo minimalnie w czasie natezonego ruchu A NIE W CZASIE KORKA.
                  W czasie korka (auta jada po 20 na godzine i mniej) przyblizenie odleglosci suwaka do sygnalizacji swietlnej spowodowalo minimalne wydluzenie odleglosci miedzy autami dojezdzajacymi do swiatel co de fakto znaczy suwak na moscie zmniejszyl przepustowosc.
                  Skrocenie zielonego dla pieszych byc moze zrownalo sytuacje.
                  Jak jest nie da siedzisiaj powiedziec bo Glonek nie zrobil zadnego badania ile na 1 cyklu zielonego przejezza aut przed zmianami co moglby porownac z iloscia po zmianach
                  Tylko liczyc nalezaloby tylko w CZASIE KORKA czyli auta jada 20km na h i mniej
                  Dlaczego Glonek nie wykonal prostego liczenia aut ktore daloby podstawy do rzetelnej oceny?
                  Dlaczego pan szlachcic ktory nie jest fachowcem od drogownictwa i nie bierze za to pieniedzy wie co nalezaloby zrobic a cala dyrekcja MZD o tym nie ma pojecia?
                  Wystarczy miec troche oleju we lbie i mielibysmy odpowiedz super dokladna jak suwak na srodku wplynal na przepustowosc.
                  Dlaczego Glonek tego nie zrobil? Bo jest fachowcem czy zlizaly sie wybory i wynik musial byc pozytywny aby tepy plebs wiedzial na kogo glosowac?
          • dawid.be Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 17:10
            hecer napisał:

> zawiadomiłem, niestety tę samą, którą zawiadamiał KNF w sprawie Amber Gold. Ale
            > widzę, że coś się tam zmienia ostatnio na lepsze.
            >
            > Ja rozumiem, że można czuć się bezkarnym przed prokuraturą, zwłaszcza tak nieud
            > olną i upolitycznioną. Ale nie mieć sumienia wobec tysięcy kierowców i tysięcy
            > mieszkańców wydając ich pieniądze? Tego nie ogarniam.

To się chwali, że spełniłeś obywatelski obowiązek :)
            Tak się zastanawiam czy jest jeszcze jakaś instytucja, do której nie donosiłeś w swoim zaślepieniu i nienawiści.

Nie ogarniasz zapewne również tego, że prokuratura jest instytucją niezawisłą i niezależną.
            • szalonyjoe00 Tylko wytłumacz jak odebranie kasy pomoże? 09.09.12, 20:02
              w rozkorkowaniu miasta, walczysz o zabranie kasy na most, a gdyby się udało to co wtedy? Rozbierają wpół zbudowany most i budują nowy, czy tez stoi sobie taki niedokończony? Wtedy nie ma korków?

Już nawet w Twojej PO mają Cię dość, takiś mądry wystartuj i pokonaj Łysego jak go nazywasz i zbuduj 4 mosty po 100 mln każdy (pontonowe)
              • hecer Re: Tylko wytłumacz jak odebranie kasy pomoże? 09.09.12, 20:49
                Chyba ci nerwy ci puszczają. To dobrze.
              • diego_f Re: Tylko wytłumacz jak odebranie kasy pomoże? 09.09.12, 21:41
                szalonyjoe00 napisał(a):

> w rozkorkowaniu miasta, walczysz o zabranie kasy na most, a gdyby się udało to
                > co wtedy? Rozbierają wpół zbudowany most i budują nowy, czy tez stoi sobie taki
                > niedokończony? Wtedy nie ma korków?

Szalony, wciąż mi nie odpowiedziałeś na pytanie, w jakim wydziale UM pracujesz...?
                • szalonyjoe00 Re: Tylko wytłumacz jak odebranie kasy pomoże? 09.09.12, 22:07
                  > Szalony, wciąż mi nie odpowiedziałeś na pytanie, w jakim wydziale UM pracujesz.

Cierpliwości, a z moimi nerwami jest OK, za to koledze Dawidowiczowi puszczają, widać to w kolejnych rozpaczliwych pismach jakie śle gdzie się da. Oj załatwił Cię "Łysy" tworząc kolejne Stowarzyszenia i zgłaszając je do postępowania - ostatnio jakieś z siedzibą na Tuwima 10 powstało ;)

Pytanie do kolegi hecera ile Stowarzyszeń zmieści się przy Tuwima 10 i ile z nich przystąpi do postępowania.
            • pantaka Re: Niegospodarność ? 09.09.12, 21:21
              Bardzo szczególnie ciekawa jest informacja o niezawisłości i niezależności prokuratury. Czy w sprawiedliwość też wierzysz?
              • dawid.be Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 18:08
                pantaka napisał:

> Bardzo szczególnie ciekawa jest informacja o niezawisłości i niezależności prok
                > uratury. Czy w sprawiedliwość też wierzysz?

W prawo i "s" nie wierzę :) Bo to oszołomy. Jeżeli o to pytasz :)

Masz jakieś przykre doświadczenia, bądź sugestie niezależności prokuratury?

• pantaka Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 19:21
                  Chodzi mi o sprawiedliwość w znaczeniu ogólnym a jeśli chodzi o prokuraturę patrz: Amber Gold, wiem, ze to uproszczenie. Po prostu nie wierzę w obiektywizm, nie ma czegoś takiego.
                  • hecer Re: Niegospodarność ? 10.09.12, 21:37
                    jak prywaciarz zbudował piramidę złudzeń i stuknął klientów na 300 mln zł to zrobiła się awantura. Ale gdy robi to polityk z pieniędzmi samorządowymi wszystko jest w najlepszym porządku, to się nazywa "codzienność". Politycy PO z Torunia nie tylko osłaniają tego gamonia ale jeszcze mu jeździli załatwiać pieniądze. To tak jakby polityk reklamował Amber Gold. Takich platfusów mamy w Toruniu.
                    • hecer Rada Miasta Torunia i Amber Gold 10.09.12, 22:10
                      Tak wyglądało to w Toruniu.

nowomostowa.blogspot.com/2012/09/rada-miasta-torunia-i-torunski-amber.html
                      • pantaka Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 10.09.12, 22:31
                        A z drugiej strony ciekawe czy Zaleski prędzej zbuduje swój most czy Rydzyk swoją świątynię?
                        • hecer Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 11.09.12, 00:01
                          Rydzyk się finansuje przyjmując dobrowolnie wpłacane środki. Zaleski wydaje daniny obowiązkowe. Rydzyk namawia i przekonuje. Zaleskiemu odmówić nie mogę, on najpierw wydaje a potem jeszcze chce aby te głupie inwestycje oklaskiwać. Rydzyka zmienić mogę, ale nie widzę takiej konieczności. Na Zaleskiego mogę nie głosować, ale alternatywą są ci, którzy go w jego inwestycyjnej bezmyślności wspierają. Rydzyk ma wrogów. Zaleskiemu wszyscy czapkują i go chronią, nawet gdy popełnia ogromne błędy, takie jak most, czy choćby ostatnio spalarnia śmieci. Środowisko moherów jest więc zupełnie niegroźne, poważnym zagrożeniem jest spółdzielcza klika.
                          • pantaka Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 11.09.12, 11:00
                            Jestem nieco innego zdania na temat Rydzyka. Przede wszystkim pozyskuje on pieniądze wykorzystując ludzką naiwność i robi to lepiej od Plichty bo w zamian nie obiecuje im procentów tylko "życie wieczne". Jest wiec jednak nieporównywalnie groźniejszy niż AG i Michał Zaleski razem wzięci. Poza tym tragicznym dla Torunia jest uwiarygadnianie przez Zaleskiego działań Rydzyka. Porozmawiajcie z różnymi ludźmi w Polsce, nie ze znajomymi a z przypadkowymi, dowiecie się, że Toruń to Radio. Ale to już się stało. Musimy się przyzwyczajać, ze postrzegać nas będą jako centrum ciemnogrodu i zacofania. No i do tego ten most jak autostrada łącząca dwie jednokierunkowe dróżki osiedlowe (to też już się stało).
                            • buckshot Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 11.09.12, 16:31
                              pantaka napisał:
                              Ile razy mamy do czynienia z ruchem wahadłowym na remontowanych drogach? I co, to jest wbrew przepisom?

Wiadomym jest że ruch na 3cim pasie powinien być wahadłowy ale nie wiedząc czemu Zaleski nie brał tego pod uwagę.

Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Od rana do 14tej 2 pasy do centrum, następnie zmiana góra 20 minutowa i do nocy 2 pasy na Podgórz (wszystko to dzięki prostemu systemowi świateł koszt na pewno nie wiekszy niz te cale wysepki na środku)

Wie ktoś dlaczego taka propozycję Zaleski odrzucił ?
                              • buckshot Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 11.09.12, 16:34
                                miało być hecer napisał:

> hecer napisał:
                                > Ile razy mamy do czynienia z ruchem wahadłowym na remontowanych drogach? I co,
                                > to jest wbrew przepisom?

Wiadomym jest że ruch na 3cim pasie powinien być wahadłowy ale nie wiedząc czemu Zaleski nie brał tego pod uwagę.

Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Od rana do 14tej 2 pasy do centrum, następnie zmiana góra 20 minutowa i do nocy 2 pasy na Podgórz (wszystko to dzięki prostemu systemowi świateł koszt na pewn o nie wiekszy niz te cale wysepki na środku)

Wie ktoś dlaczego taka propozycję Zaleski odrzucił ? Chyba nie tylko dlatego że hecer jest za ?:)
                              • pantaka Re: Rada Miasta Torunia i Amber Gold 11.09.12, 17:21
                                Pantaka nie napisał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka