Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 02.12.05, 18:08 grudniowy zmierzch, cichutki, cieplutki przy piecu, kocie, kawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 02.12.05, 22:55 co niektórym to dobrze wiedzie się i latem i zimą:) w Indiach dzisiaj jest + 30 więc festiwal Gangesu odbywa się w odpowiedniej atmosferze, a u nas gwiazdy widać tylko w Suwałkach 22:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka stan wyjątkowy na Krymie IP: *.petrus.com.pl 03.12.05, 22:22 ptasia grypa coraz bliżej. Trzymajmy się, nie dajmy się. Bałwan stracił 2/3 swojej osobowości, słońca nie ma,księżyca brak. A na takiej Antarktydzie w całej krasie. antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap051125.html 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka świąt długi ciąg.. IP: *.petrus.com.pl 04.12.05, 19:39 Barbórka dzisiaj. Wszystkiego dobrego dla wszystkich Baś i górników z naszej Geofizyki:) 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: świąt długi ciąg.. IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 04.12.05, 22:13 dziękuję, chociaż nie jestem z Geofizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka z dymem pożarów IP: *.petrus.com.pl 04.12.05, 22:48 nocko-Barbaro, lub górniczko niegeofizyczna - Wszystkiego dobrego z powodu nieujawnionego a domniemanego. w kilku miastach poszło z dymem sporo mieszkań i kościół zabytkowy. Bezmyślność ludzka bywa porażająca. 22:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka urodziny IP: *.petrus.com.pl 05.12.05, 18:19 nie, nie moje, ale m.in. samego Marszałka Józefa Piłsudskiego i Władysława Szpilmana, którego piosenki znane były bardziej od życia, które dopiero pokazał nam Polański w Pianiście. A poza tym szaro wciąż. 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Mikołajki IP: *.petrus.com.pl 06.12.05, 16:55 dzień coraz krótszy, noc coraz dłuższa, a na biegunie północnym nocka polarna zaległa, stąd jej brak tu. Mgliście dookoła i trochę jakby szaro. Na pocieszenie od Mikołaja zdjęcie kolorowe mgławicy antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html 16:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Mikołajki IP: 80.54.187.* 06.12.05, 17:43 wcześnie, coraz wcześniej! A Mikołaj prezenty przyniósł, czy też dyskryminacja? Pozdrowienia dla astronowa (-mki też), wszak w Toronto to tradycja wielowiekowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Mikołajki IP: *.petrus.com.pl 06.12.05, 18:31 Witaj nocko:) Dobrze żeś wróciła. Co do Mikołajkowych prezentów, to od kiedy Mikołaj założył sobie kwaterę główną w Toruniu, to niestety, niestety, przestał dbać o tych, którzy blisko są. Nie szkodzi, trzeba się przyzwyczajać do takiego traktowania. No, ale jeszcze trochę czasu ma;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Mikołajki IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 06.12.05, 19:03 zatem polećmy się serdecznie. Lubię dostawać prezenty, ale dawać też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Mikołajki IP: *.petrus.com.pl 07.12.05, 00:01 to prezent dla Ciebie na koniec i początek nowego dnia:) www.ewa.bicom.pl/ptaki/pt10.htm 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Mikołajki IP: 80.54.187.* 07.12.05, 17:34 i posłuchałam wiosny. Ech marzenie. Tymczasem ulice pięknieją, oświetlone, idą święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zjazd w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 07.12.05, 22:44 aura nie była łaskawa dla rzesz sporych, nawiedzających dziś Toruń, a jutro Bydgoszcz. Mokry śnieg utrudnił nieco celebrę, ale nie zniechęcił wytrwałych. Ale za oknem, choć gwiazd nie widać, białe jeszcze dachy cieszą oko. 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 25 lat temu IP: *.petrus.com.pl 08.12.05, 19:59 jeden z najbardziej znanego zespołu angielskiego, John Lennon zginął z ręki "nibyfana", który uznał, że nie jest to sprawiedliwe, że on jest nikim, a taki Lennon ma wszystko. Więc jak to jest z tą sprawiedliwością? A dzisiaj Maryla Rodowicz obchodzi kolejne urodziny i wciąż śpiewa 19:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sorry sikory IP: *.petrus.com.pl 09.12.05, 17:41 że musiałyście same szukać sobie jedzenia po zakamarach kuchennych. Przyrzekam, że jutro dostatecznie wcześnie zadbam o was. 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kombinowanie IP: *.petrus.com.pl 09.12.05, 23:35 szał zakupów przedświątecznych się zaczyna, szczególnie, że to przedostatni weekend. Ile to się człowiek musi namęczyć, aby odpowiednie prezenty namierzyć. To do dzieła od rana. 23:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka nowy rozkład IP: *.petrus.com.pl 10.12.05, 18:22 od jutra nowy rozkład jazdy pociągów. Będzie więcej połączeń, jak mówią. No ciekawe. Na razie nigdzie nie jeździłam tylko pochodziłam sobie po mieście, gdzie spore już tłumy poszukujących prezentów świątecznych. 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka północ IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 00:00 i tym sposobem pół weekendu już minęło:( 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 111 IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 19:03 liczba dnia wczorajszego. Tyle lat przeżył polski Kombatant Jerzy Pajączkowski- Dydyński, po wojnie już w Wielkiej Brytanii. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3059601.html 19:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 90 lat temu IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 00:44 urodził się ten, co tak śpiewał: Strangers in the night exchanging glances Wond’ring in the night What were the chances we’d be sharing love Before the night was through. Something in your eyes was so inviting, Something in you smile was so exciting, Something in my heart, Told me I must have you. Strangers in the night, two lonely people We were strangers in the night Up to the moment When we said our first hello. Little did we know Love was just a glance away, A warm embracing dance away and - Ever since that night we’ve been together. Lovers at first sight, in love forever. It turned out so right, For strangers in the night. czyli Frank Sinatra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: 90 lat temu IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 12.12.05, 19:59 i jeszcze zaśpiewaj proszę, bo ja nucę często. Wróciłam, a tu na naszych ulicach i drogach zimno, że hej. Tylko nadal czuję urok ciepłych miast, pobył by człowiek dłużej, ale co tam, w tak miłym gronie ogrzeję się zapewne. Byle do świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: 90 lat temu IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 20:04 witaj nocko, siądź wygodnie i słuchaj, bo śpiewam:) Tylko proszę o wyrozumiałość. Aby na nią sobie zasłużyć serwuję zieloną herbatkę i katarzynkę toruńską:) No i Strangers in the night.....la la la la la 20:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka dzikie szarże IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 20:27 dzików na miasta, w tym i w Bydzi, dzik się budzi też. Choć najwięcej ich podobno w kurortach. ps. a tak przy okazji, to "rż" w tych szarżach to takie ładne zestawienie dla kogoś kto nie wie czy ma być "rz" czy "ż";) 20:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: 90 lat temu IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 12.12.05, 20:58 lubię, lubię, lubię słuchać nocą, albo stary dobry jazz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 13 grudnia IP: *.petrus.com.pl 13.12.05, 17:00 24 lata temu polskie władze wypowiedziały wojnę swojemu narodowi. 17:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: tak tu cicho o zmierzchu IP: 80.54.187.* 14.12.05, 19:24 a przecież pora wybierania, kupowania, a może robienia samemu, prezentów. Obiecałam sobie w październiku, ze w tym roku zrobię je wcześniej, tylko, że dni mijały zapracowane, zabiegane, zatroskane i znowu dopiero trzeba wyruszyć na łów. Zatem cała przyjemność przed nami. Wyruszam. Każda pora dobra na kupowanie prezentów. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 17.12.05, 18:35 hop, hop, zasypało zawiało wszystkich, czy co? Pozdrawiam ciepło w sobotni przedświateczny wieczór, ale fajnie, biało i święta niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka śniegu trochę napadało:) IP: *.petrus.com.pl 17.12.05, 23:10 trudno było znaleźć drogę do zmierzchu:) To jak z tymi zakupami-prezentami? Ja jestem w połowie starań:) 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Święta idą IP: *.petrus.com.pl 18.12.05, 19:20 a z nimi: sprzątanie odkurzanie pranie prasowanie kupowanie wybieranie gotowanie pieczenie czyli Świąt przygotowywanie 19:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Święta idą IP: 80.54.187.* 18.12.05, 21:45 tak, tak, moja mama tak zawsze. Wszystko sama, łącznie z nocnym ubieraniem choinki. A ja, o ile sił i czasu starcza. Teraz pora prezentów, reszta powoli, obok. I od razu spokojniej, przyjemniej. Najważniejsze, że będziemy wszyscy razem. Lubię święta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Prezenty IP: *.petrus.com.pl 19.12.05, 19:34 moja mama też zawsze sama nie tylko tak się przemęczała, a dzieciakom pozwalała na jakieś tam mało znaczące działania. Ja sobie ułatwiam na ile się da:) A najważniejsze teraz są prezenty Połowa już przygotowana, ale jeszcze trochę trzeba poprzebierać, powybierać. Czasu coraz mniej, ale jeszcze powinno udać się. 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka artykuł pierwszej potrzeby już jest IP: *.petrus.com.pl 19.12.05, 19:44 śnieg leży i czeka na Święta. Oby go tylko nikt nam nie zwinął. 19:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: prognoza pogody IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 19.12.05, 20:29 jest śnieg, na jak długo nie wiadomo. Dzisiejszy dzień to od świętej Łucji lipiec. Będzie śliczne lato. Sprawdzimy jeszcze od Bożego Narodzenia, aby wiedzieć jak i kiedy wakacje planować. Lepsze to niż górali przewidywania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ośnieżone drzew korony IP: *.petrus.com.pl 20.12.05, 17:20 zapowiadali deszcz, padał śnieg, trochę mokry, ale posypało na biało i szczególnie teraz drzewa ślicznie wyglądają, jak z bajki o Królowej Śniegu. Oby tak zostało do Świąt. 17:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: prezenty, prezenty IP: 80.54.187.* 20.12.05, 18:06 prezenty zakupione, prawie, tylko jeszcze szukam niebieskich korali, a potem pakowanie i dedykowanie, i reszta takich tam przyziemnych różności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: prezenty, prezenty IP: *.petrus.com.pl 21.12.05, 18:52 prezenty dobre są. Ja też już je mam. Jeszcze tylko parę drobiazgów trzeba dokupić, aby bardziej cieszyły. No i potem pakowanie, podpisywanie:) 18:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka dzisiaj zima się zaczyna IP: *.petrus.com.pl 21.12.05, 20:05 śnieg jest i cieszy oko, choć niektórym przeszkadza. Ja też dzisiaj ślizgałam się;) 20:05 Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wesołych Świąt !!! 22.12.05, 22:34 Wesołych, radosnych, serdecznych Świąt, spełnienia marzeń, pragnień, zamiarów, a gwiazdka niech Wam świeci długo, długo. Tak tu dobrze o zmierzchu, niech trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Wesołych Świąt !!! IP: *.petrus.com.pl 22.12.05, 22:54 Niech wszystko idzie jak z płatka, Niech codziennie trafia się gratka, Niech w święta Bożego Narodzenia zaczną spełniać się marzenia, a Rok Nowy- niech będzie wyjątkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Venus, Vega i Capella IP: *.petrus.com.pl 23.12.05, 18:19 Venus pierwsza zabłysie po 16, potem Vega i Capella dadzą znak, że czas zacząć Wigilię. 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka coraz cieplej IP: *.petrus.com.pl 23.12.05, 18:28 przed Świętami coraz cieplejsze uczucia od których nawet śnieg stopniał i unosi się mgiełką mleczną do nieba 18:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: coraz cieplej IP: *.petrus.com.pl 23.12.05, 22:04 fakt, święta chyba juz tuż tuż, sądząc po stężeniu zapachu bigosu w środowisku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zapachy IP: *.petrus.com.pl 23.12.05, 22:10 bigosy, ryby i ciasta muszą być. 22:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka najważniejsze dzisiejsze wydarzenie IP: *.petrus.com.pl 23.12.05, 22:24 koronacja Prezydenta Lecha Aleksandra. Ciekawe następstwo. - Lech - Aleksander - Lech Aleksander 22:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Wigilijny Zmierzch IP: *.petrus.com.pl 24.12.05, 16:02 Za kilkanaście minut zabłyśnie pierwsza gwiazdka na niebie i forum zamilknie. Przed tym życzę Wszystkim, którzy tu zajrzą Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego, Wymarzonego Nowego Roku 2006: Jest taki dzień , bardzo ciepły choć grudniowy Dzień zwykły dzień , w którym gasną wszystkie spory Jest taki dzień , w którym radość wita wszystkich Dzień który już , każdy z nas zna od kołyski Niebo ziemi , niebu ziemia Wszyscy wszystkim , ślą życzenia Drzewa ptakom , ptaki drzewom Tchnienie wiatru , płatkom śniegu Jest taki dzień , tylko jeden raz do roku Dzień zwykły dzień , który liczy się od zmroku Jest taki dzień , gdy jesteśmy wszyscy razem Dzień piękny dzień , dziś nam rok go składa w darze Niebo ziemi , niebu ziemia Wszyscy wszystkim ślą życzenia A gdy wszyscy usną wreszcie Noc igliwia za - a - a - pach niesie 16:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka tak tu cicho o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 25.12.05, 22:58 w Święta Bożego Narodzenia trudno znaleźć czas na forum;) (Większa;) połowa Świąt już za nami. Ale jeszcze cały dzień przed nami. 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Święta, święta i już po IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 23:25 krótkie były w tym roku, a wszystko co dobre szybko się kończy. 23:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Święta, święta i już po IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 27.12.05, 19:21 poświątecznie pozdrawiam. Ale było miło i smakowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka liczba roku IP: *.petrus.com.pl 27.12.05, 20:20 388 milionów SMSów wysłaliśmy na Święta. ja tym razem się nie przyczyniłam;) 20:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: liczba roku IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 27.12.05, 21:18 ja też nie, ale za to znam przyjemniejsze sposoby świątecznego komunikowania się, pracochłonne, staroświeckie, kolorowe pisanie kart światecznych. Lubi ktoś jeszcze? Zdecydowanie polecam, tak jakby na chwilę świat i czas stanął. Święta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: liczba roku IP: *.petrus.com.pl 27.12.05, 22:22 w tym roku wysyłałam kartki e-mailowe z Yahoo i kartki najprawdziwsze z prawdziwych. Bez sms-ów! Kartki z Yahoo doszły do adresatów w połowie albo na 3/4 bo portal się przegrzał, czym byłam niepomiernie zdziwiona. Kartki zwykłe pewnie jeszcze dochodzą bo wysłane były w ostatniej chwili. Ale zrobiłam postanowienie na przyszły rok, że wysyłam kartki zwykłą pocztą już od listopada;) Teraz muszę tylko wytrwać w tym postanowieniu. No, ale mam na to sporo czasu. 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wyzwania 23:06 IP: *.petrus.com.pl 27.12.05, 23:07 Rzucenie pracy to śmiały czyn w dzisiejszej rzeczywistości. A czemu rzuciłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka na minusie IP: *.petrus.com.pl 28.12.05, 18:54 Śnieżno i trochę mroźno się zrobiło. A tu mamy dziś Międzynarodowy Dzień Pocałunku. Na mrozie nie radzę jednak bić rekordów;) 18:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka "jego orle oczy patrzyły daleko w przyszłość" IP: *.petrus.com.pl 28.12.05, 22:22 z jego woli 25000 "wrogów ludu" zginęło po torturach w naszych więzieniach, 10.000 rozstrzelano w lasach. to dramatyczne dane z dokumentów prezentowanych teraz w TV1. Kto dziś pamięta o ich przelanej krwi? 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Prawdziwy cud IP: *.petrus.com.pl 29.12.05, 19:51 Polacy zadowoleni! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3087726.html 19:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 29.12.05, 19:55 zasypało, zawiało, wyszło mi tym razem, że to kwiecień. To druga szkoła liczenia, od drugiego dnia Bożego Narodzenia, a Niebo i tak zrobi swoje! Na szczęście! Na ten Nowy rok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekameron Re: Zmierzch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:54 Zimna noc, zimna noc grudniowa a za chwilę zimna noc styczniowa, i tak rok za rokiem, dekada za dekadą, ani się obejrzysz jak na cmentarz pojadą, i kto tam będzie pamiętał, że pisałaś wiersze, wiersze co wypływały pewnie z twego ducha, wiersze najszczersze, pochłonie je pewnie niebyt internetu. Więc żyj chwilą bo chwila jest ważna, a nie natura melancholijna i mina poważna, baw się na sylwestra, baw się w karnawale bo jak przyjdzie ciemnośc zapomną ciebie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 30.12.05, 18:06 ja powiem tak, rób to co lubisz: chcesz baw się, nie lubisz czytaj, albo nawet śpij, dla każdego coś miłego, niech będzie chwila, ona jest ważna. Tak. Zgoda, a Los wtedy rękę poda. Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zapamiętane IP: *.petrus.com.pl 30.12.05, 18:40 750-lecie lokacji Włocławka 350-lecie obrony Częstochowy a za oknem biało w powietrzu biało na niebie biało Nieźle napadało! 18:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka beciki na Nowy Rok IP: *.petrus.com.pl 30.12.05, 23:05 będą dwa. Czyli na świat będą przychodzić dwojaczki. 23:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: beciki na Nowy Rok IP: 80.54.187.* 31.12.05, 11:21 wszak już strożytni twierdzili, że w kupie rażniej, sorry, cieplej! Zasypało w te ostatki roku, zatem o świcie, w bieli, w ciszy jeszcze, do zmierzchu, do nocy, do Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 31.12.05, 14:57 zasypało na biało naszą Brodnicę, zima wita Nowy Rok, a Toruń? Też pewnie taki biały, i wtedy taki średniowieczny, uroczy, spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 31.12.05, 16:28 W Toruniu tony śniegu na ulicach leżą. Na moim balkonie było go tyle, że wielkiego bałwana mogłam zrobić, ale za późno na to wpadłam i pozbyłam się tego pięknego materiału. Widziałam jak niektórzy rezygnowali z odkopywania swoich samochodów i wracali do domów. Ale jest pięknie, czysto, anielsko wprost:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 31.12.05, 16:33 Niecały rok ma Zmierzch, a taki duży wyrósł. Miło było gościć tu wszystkich, którzy celowo lub przypadkiem wpadli - na chwilę lub dłużej. Szkoda, że niektórzy wypadli bez śladu, jak najwierniejszy współtwórca Zmierzchu kolabor. Ogólnie był to bardzo ciekawy i udany rok, pełen wrażeń i ciężkiej pracy, z relaksem o Zmierzchu. Wszystkim Forumowiczom życzę udanego Nowego Roku 2006 i do zobaczenia :) wczesny zmierzch 31 grudnia 2005 roku godz. 16:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 31.12.05, 17:53 ja wpadłam, przechodząc, i polubiłam tu zaglądać. Bywalców też, i gospodarzy. Niech nam się darzy w Nowym Roku, niech nam nie zbraknie woli, sił i zapału! O zmierzchu, i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Pierwszy Zmierzch w Nowym Roku 2006 IP: *.petrus.com.pl 01.01.06, 18:30 Dość ciepły jest. Topią się zwolna góry śnieżne, nagromadzone przez Stary Rok. Oby tylko inne zapasy zeszłoroczne nie topiły się tak szybko, a raczej pomnażały, czego sobie i Wam życzę:) 18:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: i kolejny IP: 80.54.187.* 02.01.06, 16:13 dobry wieczór w Nowym Roku, zmierzcha spokojnie, teraz to już tylko oby do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: i kolejny IP: *.petrus.com.pl 02.01.06, 19:22 W mgle wieczornej toną ośnieżone budynki. Pierzynka śnieżna kurczy się jednak i nie wiadomo jak długo cieszyć będzie oko. A na podwórku mamy dwa dorodne bałwany; one chyba nie czekają na wiosnę:) 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 2022 lat temu IP: *.petrus.com.pl 02.01.06, 20:10 nad Morzem Czarnym w Konstanza zmarł Owidiusz, autor wielu aforyzmów, piewca miłości. Za Sztukę kochania wygnany z Rzymu. A oto kilka ciekawych cytatów: * Być zakochanym to być szalonym przy zdrowych zmysłach. * Amor błąka się i nigdzie nie zagrzewa miejsca * Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! * Często nieszczęście rozbudza talent. * Miłość sycić trzeba słodkimi słowami * Przypadek wszędzie ma znaczenie. * Jeśli chcesz być kochanym, bądź wart miłości. * Kropla drąży skałę. * W miarę wzrostu bogactw rośnie i chciwość - im więcej kto ma, tym więcej pragnie. * W zabawie ujawniamy, jakimi jesteśmy ludźmi. * Widzę i uznaję lepsze, a jednak wybieram gorsze. Prawda, że prawdziwe;) 20:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wczesny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 03.01.06, 16:57 Nigdy nie wiadomo kiedy komu zaczyna zmierzchać;) Na wcześny, mokry od topiącego się śniegu zmierzch, deser niewielki;) www.vivid.pl/mp3/130396/13039624_01.mp3 16:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenkowiec Re: Zmierzch... IP: *.flashnet.pl 02.01.06, 19:32 g.19:31 TVP2 "Larwy dra Orkiszewskiego".... Niesamowite..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: O jak Owidiusz IP: 80.54.187.* 03.01.06, 19:48 Omnia mutantur, nihil interit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: O jak odwilż IP: *.petrus.com.pl 04.01.06, 19:33 bałwan nam się rozsypał na podwórku, a jak już o sypaniu mowa, to chyba Rząd się nam sypie. 19:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka krótszy rok IP: *.petrus.com.pl 05.01.06, 19:13 krótszy rok, ale tylko szkolny. robotniczy pozostaje bez zmian (chyba). 19:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: krótszy rok IP: 80.54.187.* 05.01.06, 21:02 z czegoś trzeba żyć, i kraj rozwijać, tzn. jednak z pracy, aby nam się lepiej żyło, a ludzie itd itp i tak naokoło, walczykiem, poleczką wszak trzeba patriotycznie, z szabelką, albo becikiem. Gdzie my zdążamy? Taniec chochołów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Trzech Króli IP: *.petrus.com.pl 06.01.06, 17:11 Mirra, kadzidło i złoto - takie dary przynieśli królowie Jezusowi. A ciekawe co przynieśliby dzisiejsi ludzie w darze? 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Trzech Króli IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 06.01.06, 20:50 nawet się nie ośmielę zgadywać, tak wiele wartości uległo komercjalizacji. Chociaż w mądrość i rozwagę królów, albo jak kto woli mędrców, wątpić nie należy nigdy. Władców tak. Nie wypada wątpić w mądrość władców? A co to za władcy? To co widać, słychać i czuć? I w tak pogodnym nastroju - dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka w samo południe IP: *.petrus.com.pl 07.01.06, 18:30 Zyta Gilowska została wicepremierem. A o zmierzchu w Toruniu tłumaczy to posunięcie Kaczyński, ale nie wiem który, bo ciągle nie potrafię rozróżnić między Prezydentem a szefem PiSu. 18:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ten to miał szczęście IP: *.petrus.com.pl 07.01.06, 22:23 Rosjanin, w mieście, którego nazwy nie usłyszałam, a który zabalował gdzieś, w drodze do domu tak poczuł się znużony, że ułożył się na torach kolejowych, (na szczęście wzdłuż nie w poprzek) i spał tak długo, aż wytrzeźwiał, nie podnosząc (znowu na szczęście;) głowy, mimo kilku/nastu przejeżdzających nad nim pociągów. 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka czerwono dookoła od serc gorących IP: *.petrus.com.pl 08.01.06, 16:30 Orkiestra Świątecznej Pomocy gra po raz 14. I u nas też krążą dzieciaki z puszkami. Wrzucałam swoje grosiki do każdej napotkanej puszki, nawet do tej, która mnie nie dostrzegała;) Zimno na dworze, dzieciaki trochę zziębniete miały prawo być. Wszędzie pełno serc "na dłoni". I od tych serc niebo się zaróżowiło. Po długim czasie zmierzchu od świtu od nocy, pierwszy ciekawy zmierzch za oknem. 16:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: czerwono dookoła od serc gorących IP: 80.54.187.* 08.01.06, 19:22 i ja dorzucałam, dzisiaj w Sopocie. A Sopot w słońcu i mrozie, i pełno kolorowych, młodych i uśmiechniętych puszek na Mońciaku. No to jak nie wrzucać? Jak się do nich nie uśmiechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: czerwono dookoła od serc gorących IP: *.petrus.com.pl 09.01.06, 19:17 Sopot najbardziej lubię latem:) Ale to głównie z tego powodu, że nigdy tam nie pojechałam zimą. Za to wczoraj po północy zaskoczył mnie księżyc, zaglądający do okna:) Dziś za to będzie zaskakiwał nas Leszek Kołakowski w TVP2 o 19:35, czyli już, już, tuż tuż. 19:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Filozofia Kanta przez Kołakowskiego zapodana IP: *.petrus.com.pl 09.01.06, 20:06 Filozofia Kanta przez Kołakowskiego w pigułce podana, a przeze mnie rozwodniona: Przestrzeń i czas to twory ludzkiego umysłu Możemy pojąć pusto płynący czas, ale nie możemy pojąć zdarzeń, które by się nie działy w czasie. Nasza wiedza odnosi się tylko do zjawisk, które postrzegamy Przedmiot bez podmiotu istnieć nie może. Rozum nasz służy nie tylko do interpretacji doświadczenia. Rozum praktyczny ma własne zasady a priori. Zasady, reguły moralne odnoszą się do naszych obowiązków, obowiązek powinien być spełniony tylko dlatego, że jest obowiązkiem. Imperatyw kategoryczny żąda, aby każdy z nas powodował się takimi regułami, co do których mógłby chcieć, aby stały sie prawem powszechnym. Wszystkie reguły mają sens tylko pod warunkiem wolności woli. Nakaz moralny zakłada, że istnieje najwyższe dobro. Doskonałość moralna i szczęście uzgodnione powinny być. Pytania o Boga, nieśmiertelność, wolność woli są rozstrzygalne jako postulaty wolnego rozumu. Pytań nie spisuję bo zbyt kłopotliwe 20:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka skutki Sylwestra IP: *.petrus.com.pl 09.01.06, 22:26 Dr Pojmański dokonał odkrycia w noc sylwestrową, niewiele ponad godzinę po rozpoczęciu się nowego roku. Na zdjęciu wykonanym przez zespół teleskopów ASAS w polskim obserwatorium w Las Campanas (Chile) zauważył jasny, nieznany dotąd obiekt. Obserwacje wykonane w ciągu kolejnych kilku dni jednoznacznie pokazały, iż jest to niewielka kometa. Otrzymała schematyczne oznaczenie C/2006 A1 Pojmański (nazwę musi zaakceptować jeszcze Międzynarodowa Unia Astronomiczna, ale jest ona już w użyciu) informujące, przez kogo została odkryta i że jest pierwszą kometą znalezioną w roku 2006. 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka próba napadu, czy samobójstwa? IP: *.petrus.com.pl 10.01.06, 17:02 sikorka poturbowała się chyba nieco, gdy z hukiem walnęła w moje okno. Nie wiem czy chciała podebrać mi kawy, którą piłam czy też orzeszek w czekoladzie. Trochę się te sikory za bardzo oswoiły chyba. Ale lubię patrzeć jak wpadają kolejno po słonecznik lub wiszą na słonince. Tylko woda za szybko teraz zamarza. No to byle do wiosny. 17:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka paszporty Polityki IP: *.petrus.com.pl 10.01.06, 19:55 Nagrody za talent i oryginalność.W tym roku dla: LITERATURA Marek Krajewski (wykładowca na Uniwersytecie Wrocławskim) za serię kryminałów o przedwojennym Wrocławiu SZTUKA FILMOWA Przemysław WOjcieszek - filmowy i teatralny samouk - za dokumentowanie zmian pokoleniowych zachodzących w społeczeństwie 30-latków - optymista! ESTRADA d. Rock-Pop-Estrada Skalpel - duet z Wrocławia (płyta Confusion) - za oryginalny mariaż jazzu i elektroniki (wydają płyty dla wytwórni londyńskiej) - rodzaj muzyki bez nazwy - wg twórców efektem finalnym jest muzyka;) TEATR Jan Klata - za nowatorskie i odważne odczytywanie klasyki, przywrócenie ducha obywatelskiej odpowiedzialności SZTUKI WIZUALNE Robert Kuśmirowski - za tworzone z rozmachem dzieła - którego sztuka budzi pytanie gdzie zaczyna się sztuka a kończy realny świat MUZYKA KLASYCZNA orzywiście Rafał Blechacz (zdyskontował Nałęcza-Niesiołowskiego) za wybitny talent, ale i za skromność i przywrócenie wiary w to, że Polak może wygrać konkurs chopinowski. Największe brawa od publiczności. Nagroda Specjalna - dla kreatora-animatora kultury - złoty wieniec laurowy Paweł Dunin-Wąsowicz za stworzenie czasopism Lampa, promocję młodej ambitnej literatury 19:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka noce i dnie IP: *.petrus.com.pl 11.01.06, 19:38 rano słońce, o zmierzchu księżyc - tak to lubię:) 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: zima? zima! IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 12.01.06, 19:51 a dzisiejszą zimową ślizgawicę? Jest taki jeden dzień w roku, gdy zima zaskakuje drogowców, to było dzisiaj. Wolę sporty zimowe, zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zima? zima! IP: *.petrus.com.pl 12.01.06, 20:01 dziś nawet na balkonie nogę można było złamać;) W ogóle dziś smutno, szaro i źle. I na dodatek chcą nas forum pozbawić, w jasyr logowania wcisnąć. Ostatnie zmierzchy, nocko:( 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: zima? zima! IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 12.01.06, 22:07 jakieś wiadomości przegapiłam, albo zgubiłam? Proszę o szczegóły, nic nie rozumiem, a zdecydowanie lubię wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kneblowanie IP: *.petrus.com.pl 12.01.06, 23:03 tak, nocko admini robią porządki i chcą, jak to zwykle bywa "wylewają dziecko z kąpielą" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=34848842 pozdrawiam 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co z tą Polską? IP: *.petrus.com.pl 12.01.06, 23:23 no co? 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Zmierzch... 11.02.06, 17:38 Rok temu założyłam wątek Zmierzch na forum toruńskim i bydgoskim. Zmierzcha codziennie i tak zmierzchało do czasu, kiedy forum zostało otoczone kordonem "logistycznym". Aby wejść do środka niezbędne stały się przepustki, wyrabiane u głównego komendanta obozu. Najdziwniejsze dla mnie było to, że zamknięto fora toruńskie i bydgoskie na życzenie samych zainteresowanych, którzy uznali, że tylko ich teksty godne są uwagi i "politycznie poprawne". Nie mam ochoty legitymować się przed wejściem do obozu. Traktuję tę przepustkę jako jednorazową. Kończę tym tekstem wątek Zmierzch. Dziękuję za zainteresowanie stałym bywalcom i przypadkowym przechodniom, którzy wpadli na chwilę, a także obserwatorom, którzy czytali, ale nie pisali:) Myślę, że sporo się nauczyłam na tym forum. Miło mi, że od czasu do czasu ktoś wspomni mnie tu jeszcze. Zapraszam do rozmów w miejsce pozaobozowe, gdzie nie są potrzebne przepustki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=688&w=36633280 A kłótnie na forach to jakby element stały. Kutz nazywa to internetową spluwaczką. Sfrustrowani mogą sobie ponarzekać, natchnieni mogą pobrylować, czyli jak w życiu. W czasie nieobecności podyskutowałam sobie trochę z jabburem, powędrowałam po kilku forach i doszłam do wniosku, że wszędzie jest tak samo. Wszędzie admini uważają się za wybrańców i korzystają z danej im "władzy". Jeden, który mi się spodobał - frustrat z Krakowa, który uważał, że ograniczenie wolności bardziej niszczy forum niż jej nadmiar - został właśnie tej funkcji pozbawiony. A my jesteśmy na siebie skazani, więc dobrze byłoby mniej wrogo do siebie podchodzić. Ale tego oczekiwać trudno. Zmierzch się kończy, noc nadchodzi. Czy Świt wstanie? Odpowiedz Link Zgłoś