Gość: paco IP: *.torun.mm.pl 10.07.05, 14:19 Na forum bydgoskim / przewidywalem to juz dawna / zaczynaja dyskutowac, jak przeniesc U.Marszalkowki do Bydgoszczy. Co za wrednoty. Wychodzi prawdziwa natura. BADZMY CZUJNI. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Urzad Marszalkowski !!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 15:56 Spokojnie, spokojnie. Ustawa to reguluje. A tak na marginasie sami chcieli tego urzedu u nas. Teraz wychodzi ynteligencja elyt bydgoskich i jakby nie patrzec poklask wsrod plebsu bedzie 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Urzad Marszalkowski !!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.07.05, 16:23 Takie pomysly moga skończyc sie tylko w 1 sposob, czyli koncem kuj-pomu. moze to i dobrze by bylo?? Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm ... 10.07.05, 17:02 Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm i przyzwyczajenie do PRL-wskich metod centralnego sterowania wycisnelo pietno. A tusie okazuje, ze samorzad i demokracja sa wazniejsze niz centralizm! Kto by pomyslał ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.torun.mm.pl 10.07.05, 20:15 Owladnieci filozofia tow. Majchrzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . 10.07.05, 20:19 Toruń też wolał wojewodę, panie mądry, tylko teraz wygodniej o tym nie pamiętać :> Insynuacje co do wpojonego centralizmu też raczyłbym sobie darować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 21:10 KA_ZET Ale poklask wsrod bydgoskiego plebsu bedzie 100% czy nie? Jak sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . 10.07.05, 21:43 > Ale poklask wsrod bydgoskiego plebsu bedzie 100% czy nie? Jakoś nie widzę, żeby chociaż 100 tysięcy bydgoszczan wpisało się z poparciem w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . 11.07.05, 12:44 Gość portalu: ja napisał(a): > KA_ZET > Ale poklask wsrod bydgoskiego plebsu bedzie 100% czy nie? Jak sadzisz? Nie wiem kogo w tym kontekście uważasz za plebs. Na pewno parę osobników którym się taki pomysł spodoba się znajdzie, a jeszcze trochę będzie za przeniesieniem jako sposobem na to żeby Bydgoszcz nie straciła na znaczeniu (w błędzie będą, ale to nieistotne). Ja uważam że zwiększanie kompetencji samorządu i decentralizacja państwa to dobry pomysł (wypowiadałem się o tym na forum bydgoskim jak oszołomy coś bredziły o zdradzie Bydgoszczy w parlamencie), a to że urząd marszałkowski jest w Toruniu wcale tego nie zmienia. No i Achramowicz też nie będzie marszałkiem dożywotnio. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietliwy Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 21:29 Bydgoszcz chciala wojewode i go dostala. Odrzucil propozycje Ali Grzeskowiak, zeby w Bydgoszczy byl sejmik a w Toruiu wojewoda. Dlaczego? Bo wtedy wydawalo sie im, ze wojewoda to prestiz, pozycja itd. Bagatelizowali sejmik, bo wowoczas jego komeptencje byly figuratywne. Ala im dobrze mowila: sejmik bedzie zyskiwal na znaczeniu, dostanie mnostwo komptencji i kase do podzialu. I to on bedzie faktycznie rzadzil wojewodztwem. Nie chcieli sluchac, ze wojewoda bedzie tylko figurantem. No to teraz maja i nie dziwie sie, ze chca robic zamach na sejmik. ALE UWAGA. To ze jest ustawowy zapis o obecnosci wladzy samorzadowej w Toruniu, niestety nic nie znaczy. Wystarczy przeglsowoac to w sejmie. A sila poslow bydgoskich jest wielka w porownaniu z torunskimi miernotami. Pamietajcie, ze wloclawscy poslowie beda glosowali jak bydgoscy. Trzeba sie strzec i pilnowac, dawac odpor, bo nas zjedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 21:38 Cos mi sie przypomnialo. "Chwile" po tym jak bylo wiadomo ze wojewoda u nich a marszalek u nas byly derby Pomorza na zuzlu. Jeden kretyn z Bydgoszczy uniosl szalik w gore i krzyknal "Bydgoszcz wojewodztwem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 22:21 "Trzeba sie strzec i pilnowac, dawac odpor, bo nas zjedza" Z użyciem musztardy czy bez ? To pytanie nie daje mi spać po przeczytaniu tej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 23:14 balum, polecam bez musztardy, ale z chrzanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:54 Proponuję nazwę tej potrawy "toruninak na dziko" "udziec z torunianina sosie własnym" oczywiście wszystko przyprawione delikatnym sosem ksenofonbii oraz polane zaprawą z szowinistów lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:10 Takie to chamskie zlosliwosci bydgoszczkaka balum (tzw. jątrzący leszek) zazdrosnego o siłę Marszalka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:18 Niestety twoja zdolność czytania tekstu ze zrozumieniem jest bliska zeru :) Proszę o wskazanie tekstu w tym wątku w którym pisałem coś o marszałku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:27 1. Caly temat jest o Urzedzie Marszalkowskim 2. Obrażales torunian wczesniej: "toruninak na dziko" "...ksenofonbia" "...szowinistów lokalnych" 3. Teraz tłumaczac sie tez mnie obrazasz - ze nie mam zgodlnosci rozumienia Juz wiem, dlaczego wieloimiennego forumowicza leszka=balum=a_weirdo=dwumiasto - nazywaja bydgoskim jątrzacym leszkiem. Dajesz popis jątrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Sami woleli wojewode, bo wpojony centralizm . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:33 Niestety nie pamiętasz sam o czym piszesz. O marszałku nic nie wspominałem - rozbawiło mnie tylko to że ktoś napisał tutaj że was pożeramy, a potem wywiązała się dyskusja w filuternym tonie z torunianką. Niestety ty jak zwykle, willman, mavelis, arek, jarek, darekk i jak ci tam dalej leci jako zły duch tego forum musiałeś wejść tam gdzie ciebie nikt nie prosił. Oczywiście jak zwykle dorobiłeś do tego swoją ideologię a teraz czekam kiedy coś napiszesz o telewizji regionalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Urzad Marszalkowski !!! IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 21:22 > natura. BADZMY CZUJNI. czy organizowane jest pospolite ruszenie i straż obywatelska przed Urzędem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco Re: Urzad Marszalkowski !!! IP: *.torun.mm.pl 11.07.05, 08:31 Mysle, ze jesli Bydgoszcz bedzie znowu rozrabiala, to skonczy sie likwidacja wojewodztwa. Torun pojdzie do Gdanska, a Bydg. do Poznania , tam , gdzie jej miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Urzad Marszalkowski !!! IP: *.uci.uni.torun.pl 11.07.05, 12:52 otórz to! Odpowiedz Link Zgłoś