Dodaj do ulubionych

ucieczka kierowców

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:03
Właśnie przezcytałam o masowych wyprawach kierowców MZK na wyspy z powodów
ekonomicznych. Sytuację zaraz odniosłam do siebie: Jestem nauczycielką,
skończyłam trudne 5 letnie studia, kursy takie i owakie (i nadal muszę je
robić jak wszyscy w moim fachu), studia podyplomowe, bezustannie mam jakieś
szkolenia, bo "trzeba się dokształcać". Mimo, że etat nauczycielski to tylko
18 lekcji, ale dokładając do tego całą masę czasu, którą trzeba poświęcić na
przygotowanie się do lekcji, sprawozdania, plany, ewaluacje etc. wychodzi
tego w sumie dużo więcej. Przez ostatni rok pracowałam średnio (liczyłam!) 67
godzin tygodniowo. zaznaczam, że nie jestem osobą powolną - wręcz przeciwnie,
wprowadzam masę nowych rzeczy i innego spojrzenia w to co robię. W moim
miejscu pracy jestem bardzo ceniona. Kierowcy, z dużo niższym wykształceniem
zarabiają mniej więcej tyle samo i są bardzo z tego powodu niezadowoleni. Coż
więc ja mam powiedzieć?! Oczywiście, każdy może mi doradzić wyjazd, jednak
wydaje mi się to rozwiązaniem nie dla mnie. Może ktoś wreszcie pomyśli o
biednych nauczycielach?! Za marne grosze pracują jak woły i ciągle dokłada im
się nowych obowiązków, albo zabiera śmiesznie niskie dodatki. Nota bene nie
wiem skąd biorą się od czasu do czasu informacje, choćby w "Gazecie",
że "średnio" zarabiają dużo więcej. Tylko płakać. Mogłam zastać kierowcą MZK -
miałabym przynajmniej dużo dłuższy staż pracy, bo przecież nie musiałabym
tyle czasu poświęcić na przygotowanie do zawodu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kamil Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:08
      Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO
      • siwy51 Re: Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO 10.11.05, 15:54
        O tym trzeba bylo myslec przed wyborami.
        • Gość: sqrtxyz Re: Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.11.05, 10:38
          Różnica w wykształceniu to niekoniecznie różnica w zarobkach.Ponad 12 godzin
          dziennie pracuje mnóstwo osób i to intensywnie(prace domowe mają nie tylko
          nauczyciele,dokształcają się też inni)O pracy nauczyciela niektórzy marzą
          szczególnie latem,kiedy są wakacje,a otrzymanie urlopu w tym czasie jest
          niemożliwe.Ci kierowcy ,którzy poszli na autostradę ,będą zasuwać także w dni
          wolne oraz w nocy.
    • Gość: aaasadfg Re: ucieczka kierowców IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 14:35
      Jak ci sie niepodoba ta praca to po ch... tam siedzisz????Idz do MZK-cały czas
      przyjmują!!!Skonczą sie wakacje,wszystkie swieta wolne,roczne urlopy
      zdrowotne,13,prezenty,kwiaty,łapówki,a zacznie sie KATORGA-daje sobie reke
      obciać(na serio)że po 2 dniach bedziesz na KOLANACH szła do Czestochowy żeby
      spowrotem być nauczycielem i zeby nigdy nie postawicc nogi w mzk.Wytrzymasz
      wstawanie o 3 rano,lub prace do 23-24 na popołudniu,brak jakiegokolwiek
      grafiku,np:zaplanujesz cos na niedziele,a tu każa przyjść do pracy(choć w
      grafiku wolne),koniec z wakacjami- dostaniesz pare dni wolnego w listopadzie
      lub w innym terminie jaki odpowiada mzk a nie tobie,CIEKAWE JAK BEDZIESZ sie
      załatwaiać??Faceci to na koło leja:)bo wc brak:)Moze plus dla ciebie to ze
      dużo schudniesz bo niewiem czy zjesz kanapki z mortadela(na wiecej niestać)
      brudnymi smierdzacymi rekami.Ale ty wolisz spać do 10 rano ,ciagle imprezować,i
      jeszcze na to narzekasz????LECZ SIE!!A to że sie ma wyższe wykszt.to nie musi
      gwarantować że trzeba zarabiać wiecej od tych z nizszym-PO PROSTU WEŻ SIE ZA
      ROBOTE A NIE NARZEKASZ!!
      • Gość: marek Re: ucieczka kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 17:02
        Gość portalu: aaasadfg napisał(a):

> łapówki

Możesz to rozwinąć...???
        • Gość: aaasadfg Re: ucieczka kierowców IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 22:11
          Ale to by trzeba ksiązkę o tym napisać!!Oświata zajmuje miejsce "na pudle"(może
          nawet 1)jeśli chodzi o ilość przyjmowanych łapówek,w kazdej szkole,czy to
          sredniej czy wyzszej jest pewna grupa"czarnych owiec"co tylko na to tam
          czychają,na niektórych prywatnych uczelniach to jak sie ma kase to sie ma
          mgr.bez uczenia sie nawet przez minute:)A Pan to w tyle w tym temacie????
          • Gość: marek Re: ucieczka kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:30
            Masz pewnie racje jesli chodzi o szkoly ponadpodstawowe.
            Ja jestem belfrem w podstawowce i o zadnych lapowkach nie slyszalem.
            pozdro
    • malgoch Re: ucieczka kierowców 10.11.05, 18:10
      A kogo to wina, że mało zarabiasz? Decydując się na bycie nauczycielką
      wiedziałaś ile płacą. No chyba, że to ukrywali przed obą. A teraz to się możesz
      odwołać do składu desek. I nie rozśmieszaj mnie, że pracujesz 67 godz.
      tygodniowo. Wychodzi na to, że poza szkołą siedzisz nad zeszytami czy innymi
      tam papierami 7 godz. dziennie. Kto w to uwierzy ???
      • Gość: zxc Re: ucieczka kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 18:40
        Nie narzekam, wręcz przeciwnie kocham swoją pracę i nie zamieniłabym jej na
        inną. Jednak przyjemniej byłoby mieć świadomość, że jest się należycie
        wynagradzanym. Nie specjalnie ineteresuje mnie, że nie wierzysz w to ile godzin
        pracuję. Widocznie nie wiesz co robi nauczyciel, jeśli sądzisz, że
        tylko "siedzi nad zeszytami czy innymi papierami". Zapytaj jakiegokolwiek
        solidnego nauczyciela, to Ci opowie. Nie uważam też, że wszyscy nauczyciele,
        pielęgniarki czy też kierowcy powinni zarabiać tyle samo. Pracownicy są różni.
        Wszędzie!
        • jakub_lauder Re: ucieczka kierowców 10.11.05, 22:16
          To jakis "fakt prasowy" - ilu tych kierowcow ucieklo? 2? 3? 5?
          • Gość: boby Re: ucieczka kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:26
            Święte słowa, pewnie 1, najwyżej 2
            • Gość: marek Re: ucieczka kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:32
              Ponoc ponad 20.
              pozdro
              • Gość: ambasador Re: ucieczka kierowców IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.05, 14:09
                około 20 za granice,a ok.50 szykuje sie(czesc juz odeszła)na autostrade A1
                • sdb Re: ucieczka kierowców 11.11.05, 16:20
                  ktos mi moze wytlumaczyc o co chodzi z ta autostrada zamiast pracy w MZK?
                  redaktor w gazecie uzyl jakiegos skrotu myslowego niezrozumialego dla mnie
                  teraz ktos na forum go powielił a ja dalej nie kumam
                  • Gość: marek Re: ucieczka kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 17:51
                    Ja to rozumiem jako prace na tirach, ktore beda obslugiwaly budowe a1.
                • Gość: ,. Re: ucieczka kierowców IP: 83.238.144.* 12.11.05, 14:09
                  Budowa się skończy i na kolanach będą prosić MZK o ponowne przyjecie do roboty.
                  • Gość: ambasador Re: ucieczka kierowców IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.05, 18:03
                    praca przy autostradzie,głownie na ciezarówkach,choc tez sprzet budowlany,kilka
                    autobusów,pensja troche lepsza,a stres mniejszy i wazne ze bydła nie trzeba
                    wozić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka