Dodaj do ulubionych

Dworzec główny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:27
Dlaczego tak marnie wygląda Dworzec Główny w Toruniu? Czy nie można
zainwestować jakiś pieniędzy w jego remont. Co tydzień jeźdzę na zajęcie do
Torunia. Jestem zmuszona czekać na pociag godzinę i nie ma gdzie. Jedyna mała
poczekalnia to kilkanaście siedzeń, gdzie czas spedzają bezdomni, a pozostała
część jest albo wyrwana albo zniszczona. Toalety nie ma, jak chcesz
skorzystać, to musisz wyjść poza teraz poczekalni i iść do baru obok.
Na peronach ławki zarobione przez ptaki, a poza tym jest ich aż po dwie.
Skandal. Nienawidzę tego dworca. I to ma być wizytówka Torunia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 12:33
      Kilka miesięcy temu Urząd Miasta szumnie zapowiadał remont otoczenia Dworca
      Głównego . Czy to przerasta możliwości miasta ? Kto jest za to odpowiedzialny ?
      • Gość: podróżny żenada... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 26.12.05, 12:39
        Byłem zmuszony jechać z peronu zdaje się drugiego...Najpierw kolosalne problemy
        z odnalezieniem dworca - słabo oznakowany.Później moje półbuty nie wytrzymały
        starcia z błotem , głębokimi kałużami i lodem przed zejściem podziemnym na
        dworzec (to kpina żeby nikt się tym w tej piernikowej wiosce nie zajmował).Po
        dotarciu na peron okazało się że wygląda on podobnie - niezadaszony , pełen
        śniegu , lodu i kałuż.I niebezpiecznie i wieśniacko bo po co komu kółka przy
        walizce skoro i tak toną w breji po kostki.Ż E N A D A!!!
    • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:40
      Ale najważniejsze, że władze cały czas napie..ją szczękami o turystycznych
      walorach naszego województwa i Torunia w szczególności. No i nie zapominajmy o
      dworcu PKS, HAHAHAHAHAHHA!
      • Gość: ewa_zawada@gazeta. Re: Dworzec główny IP: *.torun.mm.pl 07.01.06, 17:30
        jestem z Torunia i czesto jestem na dworcu głównym w charakterze odprowadzającej
        szlag mnie trafia jak widze ten bród,zarzygane ławki,pijanych
        bezdomnych,resztki jedzenia walające się po podłodze,i niemoc pracowników
        dworca głównego.Czy tak być musi,że opuszczając nasz piękny Toruń musimy mieć w
        pamięci ten okropny widok? Wizytówką miasta jest nie tylko ratusz,i starówka
        ale i dworzec.A może w kasie miejskiej,i PKP znalazłoby sie troche pieniedzy na
        odnowienie naszego dworca PKP.
    • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 12:44
      Po pierwsze wszystkie perony z wyjątkiem 4-go są zadaszone.
      Po drugie z tymi kałużami to nie przesadzasz?
      Toalety były - trzeba poszukać.
      Ławek o ile dobrze pamiętam jest całkiem sporo.
      Co do dworca PKS budowa startuje w przyszłym roku.
      • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:50
        > Po pierwsze wszystkie perony z wyjątkiem 4-go są zadaszone.

Czyli bydło na 4. peronie może moknąć?

> Toalety były - trzeba poszukać.

A właśnie powinno być tak, żeby ludzie nie musieli szukać.

> Co do dworca PKS budowa startuje w przyszłym roku.

Łał, czyli w sumie tylko 5 lat ludzie będą stać na mrozie i w błocie czekając
        na autobus.
        • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:02
          Gość portalu: s napisał(a):

> > Po pierwsze wszystkie perony z wyjątkiem 4-go są zadaszone.
          >
          > Czyli bydło na 4. peronie może moknąć?

Tego nie powiedziałem, ale z drugiej strony kto karze tam stać i moknąć.Można iść na peron dopiero przed samym przyjazdem pociągu.Poza tym jakoś nie wydaje mi się aby to był jedyny niezadaszony peron w naszym kraju.

> > Toalety były - trzeba poszukać.
          >
          > A właśnie powinno być tak, żeby ludzie nie musieli szukać.

Wcale nie jest tak trudno trafić.O ile dobrze pamiętam dojście do niech jest nieźle oznakowane.

> > Co do dworca PKS budowa startuje w przyszłym roku.
          >
          > Łał, czyli w sumie tylko 5 lat ludzie będą stać na mrozie i w błocie czekając
          > na autobus.

To w sumie nie wina miasta.Wszystko przez spadkobierców dawnego budynku dworca.
          • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:06
            > Tego nie powiedziałem, ale z drugiej strony kto karze tam stać i moknąć.Można
            i
            > ść na peron dopiero przed samym przyjazdem pociągu.Poza tym jakoś nie wydaje
            mi
            > się aby to był jedyny niezadaszony peron w naszym kraju.

Ale to jest dworzec główny miasta wojewódzkiego z ambicjami turystycznymi,
            podobno.

> To w sumie nie wina miasta.Wszystko przez spadkobierców dawnego budynku
            dworca.

Oczywiście, że to wina miasta, bo zbudowało dworzec na kradzionym terenie.
            Powiedz to ludziom, którzy dojeżdżają do Torunia i 4 rok stoją na mrozie i
            deszczu, bo w baraku mieści się 10 ludzi.
            • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:09

> > Tego nie powiedziałem, ale z drugiej strony kto karze tam stać i moknąć.M
              > ożna
              > i
              > > ść na peron dopiero przed samym przyjazdem pociągu.Poza tym jakoś nie wyd
              > aje
              > mi
              > > się aby to był jedyny niezadaszony peron w naszym kraju.
              >
              > Ale to jest dworzec główny miasta wojewódzkiego z ambicjami turystycznymi,
              > podobno.

Jak Karol niżej napisał na peron 4 wjeżdżają pociągi kończące kurs na Dw Głównym, czyli wszystko jest ok.

> Oczywiście, że to wina miasta, bo zbudowało dworzec na kradzionym terenie.
              > Powiedz to ludziom, którzy dojeżdżają do Torunia i 4 rok stoją na mrozie i
              > deszczu, bo w baraku mieści się 10 ludzi.

Teraz to już chyba problem Connexu.
              A dworzec będzie.
              • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:12
                > Teraz to już chyba problem Connexu.

Ale to polskie. Zwalić winę na kogoś innego. Ale do niedawna to jeszcze była
                firma państwowa i przez te 3 lata nic nie zrobiono. A jak pewnie Connex
                wybuduje ładny dworzecz, to władze zaraz będą się chwalić zajebistym dworcem.
                • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:14

> > Teraz to już chyba problem Connexu.
                  >
                  >
                  > Ale to polskie. Zwalić winę na kogoś innego.

Nie do końca.
                  O ile dobrze pamiętam miasto wymusiło na Connexie budowę dworca.Taki był warunek przejęcia toruńskiego PKS-u.
                  Miasto pomaga również Connexowi w przygotowaniach do budowy.
                  • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:17
                    > O ile dobrze pamiętam miasto wymusiło na Connexie budowę dworca.Taki był
                    warune
                    > k przejęcia toruńskiego PKS-u.

To aż musieli wymuszać zbudowanie dworca? Co za inwestora znaleźli?!

> Miasto pomaga również Connexowi w przygotowaniach do budowy.

W jaki sposób? Znowu komuś ukradnie teren?
                    • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:22
                      > W jaki sposób?

Bespłatne projekty, czy coś.
                    • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 13:29
                      "Znowu komuś ukradnie teren?"
                      Stary dworzec autobusowy został zbudowany przez firmę prywatną , na terenie
                      prywatnym . Zawiłości okresu powojennego doprowadziły do bezprawnego przejęcia
                      budynku dworca razem z otaczającym go terenem przez PKS . Obecnie teren z
                      dworcem został zwrócony prawowitemu właścicielowi a budowa nowego dworca ma
                      jakieś opóźnienia . Miejmy nadzieję , że w przyszłym roku problem będzie
                      rozwiązany .
                      • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:31
                        Bezprawne przejęcie, czyli kradzież.
              • Gość: ,. Re: Dworzec główny IP: 83.238.147.* 26.12.05, 15:31
                > Jak Karol niżej napisał na peron 4 wjeżdżają pociągi kończące kurs na Dw Główny
                > m, czyli wszystko jest ok.

I wyjeżdżające w kierunku Inowrocławia i Poznania. Nie masz o czymś pojęcia -
                nie wypowiadaj sie.
              • Gość: podróżny Re: Dworzec główny IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 26.12.05, 20:12
                Nieprawda! Może to nie jest peron 4 ale jechałem z Torunia do Ełku i musiałem
                wraz z kilkudziesięcioma ludźmi stać "pod chmurką"...
      • ursua Re: Dworzec główny 26.12.05, 12:51
        poczekamy zobaczymy. na razie totalna wiocha. przy okazji czy torunski dworzec az tak bardzo odbiega "standartem" od innych o podobnej wielkosci? nie mowie tu o Poznaniu czy Krakowie.
        • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:04
          ursua napisał:

przy okazji czy torunski dworzec
          > az tak bardzo odbiega "standartem" od innych o podobnej wielkosci?

Obiektywnie mówiąc nasz dworzec szału nie robi, ale nie jest znów taki tragiczny.
          • Gość: ble Re: Dworzec główny - więcej zdecydowania IP: *.wlan.pl 26.12.05, 13:20
            Denerwują mnie bezdomni, którzy upatrzyli sobie dworzec na sypialnie. - Od
            kilku lat ci sami, brudni, pijani, żebrzący pod kasami - Pod automatem z kawą
            uwił sobie gniazdko, tfu barłóg ciągle ten sam nawalony i śmierdzący na
            kilometr jegomość. Dziwię się, że dyżurująca tam policja i służba ochrony kolei
            nie może sobie z nimi dać rady. Dowiadywałem się i wiem, że są w Toruniu
            miejsca w noclegowniach. Dziwi mnie bezradnoość toruńskich służb porządkowych.
            • ursua Re: Dworzec główny - więcej zdecydowania 26.12.05, 13:23
              w noclegowniach nie wolno pic alkoholu.
              poza tym zyczylbym wiecej wyrozumialosci i milosci blizniego.
            • Gość: L Re: Dworzec główny - więcej zdecydowania IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:24
              Gość portalu: ble napisał(a):

> Denerwują mnie bezdomni, którzy upatrzyli sobie dworzec na sypialnie. - Od
              > kilku lat ci sami, brudni, pijani, żebrzący pod kasami - Pod automatem z kawą
              > uwił sobie gniazdko, tfu barłóg ciągle ten sam nawalony i śmierdzący na
              > kilometr jegomość. Dziwię się, że dyżurująca tam policja i służba ochrony kolei
              >
              > nie może sobie z nimi dać rady. Dowiadywałem się i wiem, że są w Toruniu
              > miejsca w noclegowniach. Dziwi mnie bezradnoość toruńskich służb porządkowych.

Nie tylko Ciebie denerwują.Na pocieszenie mogę powiedzieć, że to nie tylko problem Torunia.
            • Gość: Joe Re: Dworzec główny - więcej zdecydowania IP: *.cable.mindspring.com 03.01.06, 05:35
              A mnie najbardziej denerwuja zlodzieje ktorzy wlasnie w Toruniu na Glownym
              grasuja ... miesiac temu znajoma zostala okradziona przez grupke
              zorganizowanych zlodziei i torunskiego SOK komentarz byl taki ze ah tak kreca
              sie tu tacy - a co ze sprawa no coz Policjae zawolali - spisali i na tym koniec
              zero jakiegos kontaktu i pewnie umozone... TU JEST LUDZIE PROBLEM a nie jacys
              bezdomni ... SOK torunski poprostu NIC kompletnie NIC nie robi i sa niewidoczni
              spia w swoich pomiszczeniach i jest kompletna lacha...

Wielu znam ktorzy chcieli by podrozowac PKP z Torunia - ale poprostu sie boja -
              wiec biora samochod lub wolniejsze polaczenie autobusowe.

Ja na dworcu w Toruniu bylem kilka razu ... i znajac wiele dworcow kolejowych
              nie jest on najgorszy - gdzie przy malym wysilku mogl by byc naprawde fajny -
              jakas farba jakies monitorowane poczekalnie WC z babcia klozetowa... Ale
              najwazniesze to monitoring obiektu - gdzie mienie PKP oraz pasazer jest
              bezpieczny...

zlikwidowac "biura" SOKistow - nie sobie chlopcy spia albo w poczekalni albo w
              hali sprzedazy biletow - nie mowiac juz o budce poprostu na kazdym peronie
              (albo poprostu kamery na peronie gdzie nagrywane lub monitorowane jest 24
              godziny dziennie i w razie jakis problemow typu kradziezy sa dowody i zdjecia
              sprawcow)...

No coz narazie PKP wklada glowe w piasek - nie myslac ze powoduje to poprustu
              nadal nierentownosc PKP i niskie zyski - gdzie ludzie poprostu sa odstraszani
              przez samo PKP...
        • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 13:05
          ursua napisał:
          > poczekamy zobaczymy. na razie totalna wiocha. przy okazji czy torunski
          dworzec
          > az tak bardzo odbiega "standartem" od innych o podobnej wielkosci? nie mowie
          tu
          > o Poznaniu czy Krakowie.
          W Toruniu mamy 3 dworce kolejowe na których zatrzymują się wszystkie pociągi ;
          najbardziej zadbany jest Dworzec Toruń Miasto . Stan Dworca Głównego mieści się
          w polskiej normie dla dworców kolejowych ( porównuję teraz z dworcami w
          Radomiu , Białymstoku , Kielcach ). Peron 4 nie ma zadaszenia , ponieważ na tym
          peronie zatrzymują się pociągi kończące trasę w Toruniu. Dworca PKS nie będzie
          w Toruniu ponieważ u nas nie ma już tej firmy ; w przyszłym roku ma ruszyć
          budowa dworca conexu .
          • ursua Re: Dworzec główny 26.12.05, 13:13
            >Peron 4 nie ma zadaszenia , ponieważ na tym
            >peronie zatrzymują się pociągi kończące trasę w Toruniu.

na przyklad ten do inowroclawia 15:41
            • Gość: podróżny Re: Dworzec główny IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 26.12.05, 20:10
              albo do Ełku - pełen peron ludzi stojących na mrozie na łasce pogody...
    • Gość: Mark Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:11
      Gość portalu: Ania napisał(a):

Jestem zmuszona czekać na pociag godzinę i nie ma gdzie.

To po co pojawiasz się godzinę wcześniej?
      • Gość: Ania Re: Dworzec główny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 14:41
        Pojawiam sięc godzinę wcześniej, bo nie mam czego ze sobą zrobić. Przyjeżdzam
        do Torunia w każdy piątek o 9.20 do godziny 12.30 chodzę po starówce, potem od
        14.00 do 15.30 nie mam czego ze sobą zrobić, a nie chce mi się znowu przez
        następne popołudniowe 1,5 godziny zwiedzać starówki co tydzień.
        Co do toalet to ja ich jeszcze nigdy nie znalazłam, i wo ogóle tłuimaczenia
        wasze na temat dworca są strasznie żenujące. Macie takie fajne miasto, piękną
        starówkę, tłumy turystów, a dworzec jak ze wsi :(
    • Gość: st Re: Dworzec główny IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 26.12.05, 13:24
      Wasz dworzec to wstyd.Po prostu obciach.A jak czytam o super miejscach Torunia w
      rankingach i planach budowy lotniska, umieram ze śmiechu hahahaha
      • Gość: L Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 26.12.05, 13:27
        Gość portalu: st napisał(a):

> Wasz dworzec to wstyd.Po prostu obciach.A jak czytam o super miejscach Torunia
        > w
        > rankingach i planach budowy lotniska, umieram ze śmiechu hahahaha

To napisz może jakie jest rozwiązanie tego problemu?
        PKP raczej nic nie zrobi.Miasto choćby chciało też raczej nie ma możliwości.
        • Gość: s Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:30
          Chodzi o to, że władze nie potrafią sobie poradzić z dworcem PKP czy PKS, a
          chcą budować lotnisko, metropolię i kolej miejską.
          • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 26.12.05, 13:38
            Może by tak miasto wykupiło po prostu ten teren ..??
          • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 13:38
            Dworzec Główny i teren go otaczający jest własnością PKP ; miasto niewiele może
            tu zdziałać . Od kilku miesięcy nie ma na Dworcu Głównym posterunku policji ,
            bo PKP kilkakrotnie podniosło czynsz . Teraz bezpieczeństwa podróżnych strzegą
            SOK-iści , których jest niewielu. Ciekawe czy jest jakiś sposób , aby miasto
            mogło wymusić na PKP doprowadzenie dworca i jego otoczenia do normalności ?
            Dlaczego dworce mają być schroniskami dla bezdomnych , przecież mamy tyle
            kościołów zamykanych na noc.
            • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 26.12.05, 13:44
              Bardzo słuszna uwaga ..:))) Na pociechę Ci powiem , że na warszawski wschodni
              też w nocy sama nie pójdę ..:)))
              • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 13:52
                Na pociechę Ci powiem , że na warszawski wschodni
                > też w nocy sama nie pójdę ..
                Ja Cie rozumiem , bo miesiąc temu miałem nieprzyjemnośc tam czekać na pociąg .
                • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 26.12.05, 13:57
                  Trzeba było powiedzieć , to byśmy się gdzieś na kawę umówili w celu wymiany
                  poglądów na powyższe...:))) Ale ponawiam pytanie : Czy nie może miasto tego
                  terenu po prostu wykupić ..?? Lub PkP wydzierżawić ..??
                  • Gość: Karol Re: Dworzec główny IP: 83.238.145.* 26.12.05, 14:06
                    > Trzeba było powiedzieć , to byśmy się gdzieś na kawę umówili w celu wymiany
                    > poglądów na powyższe..
                    Nic straconego , ja często przejeżdżam przez Warszawę.
                    Czy nie może miasto tego
                    > terenu po prostu wykupić ..?? Lub PkP wydzierżawić ..??
                    To chyba nie jest takie proste ; wiele miast chciałoby przejąć zdewastowane
                    dworce ( ostatnio słyszałem o dworcu włocławskim ) ale PKP bardzo się ceni.
                    • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 26.12.05, 14:11
                      Fakt , że się ceni , ale może jednak gra była by warta świeczki ... Dać im tę
                      górę złota i raz na zawsze pozbyć się zależnośći .:)
                      • Gość: Karol Dworzec w Koszalinie IP: 83.238.145.* 26.12.05, 14:51
                        Nigdy nie byłem w Koszalinie , ale tu jest o tamtejszym dworcu
                        kolejowym
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=83&w=33292879
                        • Gość: Iza :) Re: Dworzec w Koszalinie IP: *.chello.pl 26.12.05, 15:09
                          Przeczytałam . Jak widać , podobny problem mają chyba wszystkie miasta , co
                          jeszcze raz potwierdza fakt , że PKP jest partacką firmą i należałoby ją
                          szerokim łukiem omijać . Pomysł z rewitalizacją jest całkiem
                          niegłupi ,rzeczywiście , Wileński w Warszawie zyskał na urodzie dzięki
                          Carrefourowi , chociaż podróżni starają się jak mogą , żeby go czym prędzej
                          zdewastować . Chyba jedynym wyjściem byłby całkowity bojkot kolei , może to
                          dałoby PKP do myślenia , szkoda tylko , że jest to nierealne .
                        • Gość: Addy Re: Dworzec w Koszalinie IP: *.torun.mm.pl 01.01.06, 17:08
                          Tak się składa, że jakiś czas temu często jeździłem z albo do Koszalina i nieraz
                          czekałem na pociąg na tamtejszym dworcu. I z całym szacunkiem dla Torunia, ale
                          problem jest nieporównywalny - koszaliński dworzec nie jest ani perełką
                          architektury, ani synonimem czystości lub bezpieczeństwa, ale zapewnia podróżnym
                          jednak jako takie warunki. Można coś przekąsić, usiąść w poczekalni, kupić prasę
                          czy jakieś drobiazgi. Dworzec w Toruniu to po prostu jakieś nieporozumienie.
                    • Gość: Ania Re: Dworzec główny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 14:43
                      No sorry, ale dworzec wrocławski wcale nie jest zdewastowany, wygląda ładniej i
                      czyściej niż centralny w stolicy i wszystkie toruńskie razem wzięte.
                      • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 27.12.05, 14:51
                        No patrzcie jaka ..:))) Ale nam po ambicji pojechała..:))))))
        • Gość: st Re: Dworzec główny IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 27.12.05, 01:42
          Jasne.Problem jest niewymyślony.Jest całkiem poważny i namacalny.Ja chciałem
          zwrócić uwagę na jego nieco inny aspekt-na forum trwa hurraoptymizm pt
          "budujemy w Toruniu lotnisko".Chcecie wydać kilkadziesiąt milionów na port
          lotniczy a macie taki dworzec PKP?Śmieszą mnie te ciągłe rankingi wg.których
          Toruń to metropolia.Oczywiście lepsza od Bydgoszczy.Nie wiem jak rozwiązać
          problem dworca ale budowanie przy takim dworcu lotniska to jak przyjście na
          wytworne przyjęcie w nowym fraku i 10letnich butach z których przez dziury
          wystają brudne palce.Jesteście najbardziej zarozumiałym miastem jakie znam.
          • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 27.12.05, 07:43
            No cóż....:)) Cesaria Evora też występuje na scenie boso i nikt jej
            zarozumialstwa nie zarzuca , co najwyżej ....oryginalność :)))
          • Gość: Krzychu Re: Dworzec główny IP: 158.75.197.* 27.12.05, 12:17
            St - zrozum jedno, dworzec jest własnością PKP a nie miasta. Oczywiscie miasto
            może się wstydzić ale niewiele może zrobić. Chyba nie sądzisz że miasto da kasę
            na jego remont. Ty też byś dał kasę sąsiadowi na remont np. elewacji bo jest be
            ?? Natomiast lotnisko jest własnością miasta, więc planują to i tamto.
            • tytt Re: Dworzec główny 27.12.05, 12:23
              Gość portalu: Krzychu napisał(a):

> St - zrozum jedno, dworzec jest własnością PKP a nie miasta. Oczywiscie
              miasto
              > może się wstydzić ale niewiele może zrobić. Chyba nie sądzisz że miasto da
              kasę
              > na jego remont. Ty też byś dał kasę sąsiadowi na remont np. elewacji bo jest
              be
              > ?? Natomiast lotnisko jest własnością miasta, więc planują to i tamto.

no warszawa na postawienie centralnego kaske da,nie czekajac na pkp-wiec nie
              bylby to zaden precedens.. wiesz,chodzi raczej o logike dzialania i pewną
              calosciową wizję-torun pręży sie na miano miasta estetycznego, sa tacy co mowia
              nawet kulturalnego-nie przystoi taki dworzec.. jasne, turysci nie musza jezdzic
              po osiedlach a z lewego brzegu moga szybko sie wynosic ale dworzec? :/
            • Gość: V Re: Dworzec główny IP: *.torun.mm.pl 31.12.05, 20:14
              > St - zrozum jedno, dworzec jest własnością PKP a nie miasta. Oczywiscie miasto
              > może się wstydzić ale niewiele może zrobić. Chyba nie sądzisz że miasto da kasę
              > na jego remont.
              Moze cos na wzor PPP? Miasto daje kase na remont, ale w zamian podpisuja
              kontrakt w ktorym miasto dostaje prawo dysponowania jakas powierzchnia dworca
              (pod wynajem) na jakis okres czasu, PKP zobowiazuje sie do utrzymywania
              czystosci od brudu i bezdomnych? Da sie zrobic, na pewno, tylko trzeba chciec.
              Widocznie to za malo medialne dla lysego prezydenta... Lotnisko brzmi fajniej,
              ch... ze dworzec PKP to problem nasz realny a nie wirtualna zachcianka. Straszna
              poruta, mowie Wam, odebrac znajomego obcokrajowca na lotnisku w Poznaniu i
              nedznym pospiesznym przywiezc na nedzny Torun Glowny. Atrakcja turystyczna ze
              zesrac sie mozna ze wstydu.

V
          • tytt Re: Dworzec główny 27.12.05, 12:20
            Gość portalu: st napisał(a):

> Jasne.Problem jest niewymyślony.Jest całkiem poważny i namacalny.Ja chciałem
            > zwrócić uwagę na jego nieco inny aspekt-na forum trwa hurraoptymizm pt
            > "budujemy w Toruniu lotnisko".Chcecie wydać kilkadziesiąt milionów na port
            > lotniczy a macie taki dworzec PKP?Śmieszą mnie te ciągłe rankingi wg.których
            > Toruń to metropolia.Oczywiście lepsza od Bydgoszczy.Nie wiem jak rozwiązać
            > problem dworca ale budowanie przy takim dworcu lotniska to jak przyjście na
            > wytworne przyjęcie w nowym fraku i 10letnich butach z których przez dziury
            > wystają brudne palce.Jesteście najbardziej zarozumiałym miastem jakie znam.

nie zarozumialym, tylko zadufanym, a wlasciwie zakompleksionym (choc na boga
            nie wiem dlaczego..)
            • Gość: Oliwia Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 13:21
              Nie zakompleksionym, a walczącym o swoje. Jeśli pojawiają się możliwości, to
              należy je wykorzystać. Z dworcem też się coś ruszy. PKP poszło po rozum do
              głowy i będzie podpisywać porozumienia z samorządami.
    • tytt Re: Dworzec główny 27.12.05, 09:05
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Dlaczego tak marnie wygląda Dworzec Główny w Toruniu? Czy nie można
      > zainwestować jakiś pieniędzy w jego remont. Co tydzień jeźdzę na zajęcie do
      > Torunia. Jestem zmuszona czekać na pociag godzinę i nie ma gdzie. Jedyna mała
      > poczekalnia to kilkanaście siedzeń, gdzie czas spedzają bezdomni, a pozostała
      > część jest albo wyrwana albo zniszczona. Toalety nie ma, jak chcesz
      > skorzystać, to musisz wyjść poza teraz poczekalni i iść do baru obok.
      > Na peronach ławki zarobione przez ptaki, a poza tym jest ich aż po dwie.
      > Skandal. Nienawidzę tego dworca. I to ma być wizytówka Torunia?

no coz,dworzec w toruniu wygląda strasznie,ale idealnie komponuje z krajobrazem
      torunia po tej stronie wisełki :) no ale to nie wlasnosc miasta tylko pkp. to w
      ogole bolączka nie tylko torunia, nawet warszawa ma problem ze swoim
      centralnym..
      • Gość: Iza :) Re: Dworzec główny IP: *.chello.pl 27.12.05, 12:52
        Warszawa ma problem z KAŻDYM swoim dworcem , centralny to małe piwo .
        • Gość: tomas Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 16:15
          No ale troche wody, sprzatniecia podlogi itp, jakis dodatkowych patroli
          policji, wyrzucenia bezdomnych do noclegowni to mozna by od miasta
          turystycznego wymagac. Nikt nie mowi ze tu nagle ma wygladac jak Holandii. W
          koncu radni lekka reka dotuja np dawny klub apator, a on tez nie jest
          wlasnoscia miasta...
        • Gość: tomasso Re: Dworzec główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 17:30
          zapraszam na warszawski dworzec Gdański albo Śródmieście, tam dopiero
          czulibyscie się nieswojo wieczorową porą.

Wątek przypomniał mi dawną dyskusję o remoncie wiaduktu kolejowego. Spory kto
          ma zapłacić za remont ciągnęły się latami, PKP wciąż brakowało pieniędzy, a
          miasto nie chciało płacić za remont trakcji. Skończyło się na tym, że
          wybudowano most autostradowy i obwodnicę południową, a porozumienia z PKP co do
          remontu nadal nie osiągnięto. To tak tylko dla uzmysłowienia niektórym jak
          wygląda dogadywanie się z PKP.
          • Gość: ble Są jednak dworce, które rozwiązały problem... IP: *.wlan.pl 27.12.05, 23:33
            Wystarczy pojechać do Lublina. Tam dworzec lśni czystością. Na dworcu nikt nie
            wije sobie do spania gniazd - barłogów. Działa klimatyzacja. Policja i Służby
            Ochrony Kolei czuwają jak należy.
            Trzeba tylko chcieć - to do naczelnika stacji Toruń Główny
            • Gość: Joe Re: Są jednak dworce, które rozwiązały problem... IP: *.cable.mindspring.com 03.01.06, 05:38
              Podstawa to SOK i odpowiedni monitoring - w Toruniu SOK ma swoje "biuro" na
              koncu peronu gdzie poprostu caly czas siedza - nie widac ich nigdzie - TYLKO
              przy odbiorze wyplaty...
    • Gość: EX Re: Dworzec główny! tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:49
      Dworzec glówny to żenada! trzeba to z calą stanowczością przyznać, że ma się on
      do turystycznego oblicza Torunia jak za przeproszeniem łajno do deptaka. Miasto
      nic od lat nie zrobilo i widać, zrobić nie potrafi nadal.
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3088952.html
      PKP chce się dogadywać z miastami w sprawie remontów. Stanowczo jestem za tym,
      żeby Toruń zrobil to jak najszybciej. Niech w końcu zmieni się trochę na
      dworcu. Nie może być tak, że nawet napis Toruń Glówny jest niewidoczny, bo od
      10 lat żarówki w nim nie zmieniono.
      • Gość: Wojtekh Re: Dworzec główny! tragedia IP: 82.146.250.* 02.01.06, 16:25
        ja mieszkam w Bydgoszczy i czasami muszę korzystać z Waszego dworca. No nie
        będe dyskutował z tymi którzy tu piszą bo zapewne bardziej znają zagadnienie.
        Patrząc z boku mogę jedynie powiedzieć, że głównym winowajcą stanu rzeczy jest
        jego położenie. To jest na uboczu i ukryte. Nikt nie będzie inwestował w
        sklepiki itp na dworcu bo mało klientów. Nie wiem ile pociągów ( nie
        robotniczych ale takich z podróżnymi) przejeżdża przez Toruń ale oni sami nie
        nakręca inteesu. Wiadomo, że o czystość głównie dbają właściciele takich
        sklepików. Latem okolice dworca są bardzo ładne i zielone a i sam dworzec nie
        jest brzydki. Zimą rzeczywiście kicha. Wszystko by obleciało gdyby nie było to
        ładne turystyczne miasto. Turysta pociągiem napewno nie przyjedzie a jeśłi już
        to najwyżej raz, jak tu słyszę PKSem tudzież innym przewoźnikiem też nie. Warto
        więc może stanąc na nogi i zamiast hiper inwestycji księżycowych zrobić coś dla
        ludzi. A tak jako ciekawostka mówiąca że z PKP da się dogadać. Już niedługo nie
        będzie głównego Holu dworca w Bydgoszczy. Zostanie zamieniony na sklep :) a
        dworcowe wszystko będzie przeniesione do głównego budynku pomiędzy peronami :))
        To dopiero wynalazek będzie heheh. Ciekawe jak to będzie wyglądało :)
        • Gość: Joe Re: Dworzec główny! tragedia IP: *.cable.mindspring.com 03.01.06, 05:54
          "To jest na uboczu i ukryte. Nikt nie będzie inwestował w
          sklepiki itp na dworcu bo mało klientów. "

Blad w mysleniu - duzo jest tu ludzi i o roznych porach - konkurencja 0 - ja
          np. bardzo chetnie kupil byl min. kawe - ciacho - jakies pieczywo - prase -
          itp. czekajac w jakies poczekalni nie smierdzacej moczem, na nastepny pociag.

Druga sprawa to jest samo polaczenie z dworcem gdzie plac przed dworcem nie
          jest wykozystany na przystanek miejskiego autobusu - a ten gdzies tam zboku to
          ten ktory jest ciemny daleko i z droga nieoswietlona ...

Co do polaczen PKP z Toruniem - no coz Torun jest odwiedzany i przez Torun jest
          tez sporo polaczen jak np do obok Ciechocinka - no ale do momentu gdy PKP
          stanie sie bezpieczniejsze PKP nie ma o czym mazyc aby zainteresowac podroznych
          swoja oferta ... Wiec naprawde proponuje PKP obudzic lub lepiej poprostu
          wymienic leniwych SOKistow ktorych teraz tam maja - nie mowiac juz o
          monitoringu ktorego porostu tam nie ma ... no i farba zmiana zarowki itp... to
          juz kompletna podstawa...
          • Gość: ble Re: Kolega Achramowicza? IP: *.wlan.pl 03.01.06, 10:53
            Myślę, że najpierw trzeba wymienić naczelnika stacji, a później żarówki. Tyle
            uwag i żadnej reakcji.
            • Gość: Joe Re: Kolega Achramowicza? IP: *.cable.mindspring.com 03.01.06, 18:47
              Tu sie zgadzam bo wkoncu ON na taki stan pozwala - kasujac tylko (AZ tyle) kase.
          • Gość: Wojtekh Re: Dworzec główny! tragedia IP: 82.146.250.* 03.01.06, 11:29
            nie obraź się nie miąłęm na myśli że gdzieś tam na wsi, ale jest ukryty bardzo.
            Chciałem kiedyś dojechać samochodem i ciągle go widziałem ale dojechać nie
            mogłem. gdyb stał po drugiej stronie byłoby inaczej ale tego się nie zmieni.
            Policz z punktu widzenia prowadzącego sklep. Taki ruch na dworcu to dla niego
            prawie zerowy w sklepie. Niestety. To są prawa rynku, gdyby tak było jak
            piszesz to już tam dawno byłoby kilka sklepików i kącików z jedzeniem. A tak?
            Nic. Zwyczajnie mało ludzi przesiada w Toruniu więc i mało siedzi na dworcu. To
            nie wina miasta oczywiście, taki rozkład.
            • Gość: A Re: Dworzec główny! tragedia IP: *.petrus.com.pl 03.01.06, 15:06
              Gość portalu: Wojtekh napisał(a):

gdyb stał po drugiej stronie byłoby inaczej ale tego się nie zmieni.

Niestety.
              Na lokalizację dworca i głównych urządzeń kolejowych w Toruniu rzutował niekorzystnie system fortyfikacji. Fakt ten spowodował usytuowanie głównego dworca Torunia w oddaleniu od centrum.

> Policz z punktu widzenia prowadzącego sklep. Taki ruch na dworcu to dla niego
              > prawie zerowy w sklepie.

Ja wiem.Trochę ludzi jednak się przemyka.

to już tam dawno byłoby kilka sklepików i kącików z jedzeniem.

Ależ są.

Zwyczajnie mało ludzi przesiada w Toruniu więc i mało siedzi na dworcu.

Przesiada się całkiem sporo, jednak moze być tak, że pociągi są dobrze skomunikowane i po prostu nie ma czasu na siedzenie na dworcu
              • ka_zet Re: Dworzec główny! tragedia 03.01.06, 15:08
                Gość portalu: A napisał(a):

> Gość portalu: Wojtekh napisał(a):
                >
                > gdyb stał po drugiej stronie byłoby inaczej ale tego się nie zmieni.
                >
                > Niestety.
                > Na lokalizację dworca i głównych urządzeń kolejowych w Toruniu rzutował niekorz
                > ystnie system fortyfikacji. Fakt ten spowodował usytuowanie głównego dworca Tor
                > unia w oddaleniu od centrum.

Powiedziałbym, że raczej Wisła...
              • Gość: A Re: Dworzec główny! tragedia IP: *.petrus.com.pl 03.01.06, 15:12
                Powstanie jakiegoś centrum handlowego nie jest jednak niemożliwe.Hipermarkety powstają na obrzerzach, a mają klientów.
                Na powiększenie liczby odwiedzających ten rejon może wpłynąć również zorganizowanie centrum przesiadkowego komunikacji miejskiej-tym samym teren będzie atrakcyjniejszy dla inwestora.Nie zapominajmy o mającej powstać SKM - która może zwiększyć liczbę osób korzystających z Dworca Głównego.
    • Gość: Michu Re: Dworzec główny IP: *.torun.mm.pl 03.01.06, 17:25
      Ludzie, to wszystko obiektywna prawda co piszecie o naszym dworcu. Niestety mam
      często wątpliwą przyjemność z niego korzystać i za każdym razem cisną mi się na
      myśl dokładnie te same pytania, które zadajecie. Irytuje mnie wszechogarnający
      syf i brak jakiejkolwiek troski o ten obiekt. Z każdego kąta wyziera brak
      jakiegokolwiek pomysłu, zaangażowania i nawet kszty zarządania dworcem i
      terenami przyległymi. Wszystko w okół jest na poziomie żenującym (i bardzo
      proszę tych, którzy chcą się bezsensownie spierać, że jest inaczej o spacer w
      tamtą okolicę, najlepiej po zmroku, oczywiście w towarzystwie i uważną
      obserwację) zwłaszcza żarzący się neon z nazwą naszego, wpisanego na listę
      dziedzictwa światowego UNESCO.
      ALE!!! jest wyjście z tej patowej sytuacji!!!
      KTOŚ kto ma dojście do Ojca Dyrektora, powinien jakimś cudem skłonić go pod
      jakimś pretekstem do zajrzenia na dworzec i zasugerowania że to "ludzie ludziom
      gotują ten los". Przyjmując za prawdopodobną reakcję Ojca Dyrektora na stan i
      wygląd dworca do reakcji na stan i wygląd drogi krajowej nr 10 (ta na Warszawę)
      i następnie reakcję odpowiednich kół rządowych, moglibyśmy liczyć na jakąś
      poprawę stanu rzeczy.
      W razie czego zgłaszam copyright na to rozwiązanie...
      • Gość: Joe Re: Dworzec główny IP: *.cable.mindspring.com 03.01.06, 18:57
        Mysl dobra - ALE gdyby Ojciec Dyrektor jezdzil chociaz raz na 10lat PKP - w
        jego przypadku wazniesza sprawa jest droga krajowa nr 10 aby stwarzala
        najwyzszy standard w czasie jazdy w jego limo... A jesli nie droga to juz
        predzej pewnie mozna bylo by O.Rydzyka naklonic do jakies interwencji w sprawie
        lotniska (albo i nie bo dodatkowy ruch tez by zaklucil jemu calkowita
        dyspozycje), ale nie PKP ...
    • Gość: Benek Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 07.01.06, 11:33
      Widziałaś dworce w Gdynii lub Szczecinie?
      • Gość: Benek Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 07.01.06, 11:34
        Toruń pod tym względem wydaje się być średniakiem w skali kraju.
    • Gość: mn Re: Dworzec główny IP: *.petrus.com.pl 07.02.06, 16:09
      będzie modernizowany.
      • saccularius Re: Dworzec główny 08.02.06, 10:02
        skąd te wieści nic mi o tym nie wiadomo, możesz podać jakieś szczególy czy
        ttylkotak cos powiedziałeś??
        • aztx Re: Dworzec główny 08.02.06, 13:32
          saccularius napisał:

> skąd te wieści nic mi o tym nie wiadomo, możesz podać jakieś szczególy czy
          > ttylkotak cos powiedziałeś??

Ja też o tym słyszałem.Na początek zostanie zamontowany monitoring.Nastepnie najprawdopodobniej dworzec zostanie wydzierżawiony firmie prywatnej, na podobnez zasadzie jak ma to miejsce na jednym z innych toruńskich dworców (Toruń Miasto).To umożliwi remonty i modernizacje.PKP jest poważnie zainteresowane.Chęć współpracy potwierdza szef firmy "Bastion"
          • saccularius Re: Dworzec główny 10.02.06, 08:55
            To miło słyszeć, ja tylko w nowościach czytałem o monitoringu, akle jeśli ma to
            być równiez remont to brawo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka