Dodaj do ulubionych

Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy

23.11.06, 23:17
Bydgoszczanie narzekaja na brak inwestycji a robi sie tam o wiele wiecej niż w
Toruniu i to z srodkow budzetowych dk krajow nr 25(dwie jezdnie skrzyzowania
bezkolizyjne), wezły w stryszku i bialych blotach Torun o takich inwestycjach
moze pomazyc( z prostego powodu - gddkia miesci sie w bydgoszczy i tam wydaje
budzetowa kase) bydgoszcz komunikacyjnie staje sie metropolia a Torun buduje
kolejne skrzyżowania na ktorych z gory wiadomo ze beda korki (przy dworcu
PKS)jaki sens ma remont skrzyzowania ktory nic nie poprawia (Plac Daszynskiego
korki aż do sklepu Komfortu)
Obserwuj wątek
    • tortor5 Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 24.11.06, 00:14
      Zgadzam się. Nawet remontując wiadukt Kościuszki przywrócono układ
      komunikacyjny z 1980 roku. Czy mamy XXI wiek?
      • rotepirat Ale jak zwrócisz uwagę, to zaraz wielkie pretensje 24.11.06, 07:47
        Tylko czekać jak odezwie się jakiś magistracki dyżurny mądrala. Teraz zrobią
        ulicę na Łyskowskiego - też w starych zarysach, a przecież mogliby poszerzyć
        drogę chociaż o pół metra i złagodzić zakręt na Niesiołowskiego. Ech, szkoda
        gadać.
    • tor11 Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 24.11.06, 07:55
      Skoro tak wiele się u was dzieje to po co były te ciągłe narzekania o rzekomej
      dyskrymnacji waszego miasta przez marszałka województwa?
    • nautile Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 09:05
      Co za bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji w regionie.

W ostatnich latach zbudowano ok. 50 km nowych drog, wylotowek, obwodnic - czy
      wieksza Bydgodszcz zbudowala ok. 100 km?????
      Sa to m.in. 4 nowe wylotowki dwupasmowe, 2 obwodnice i srednicowki (S-10,
      Andersa), 4 nowe ulice środmiejskie (Ligi Polskiej z wiaduktem, Wielki Row...)
      Gruntownie zmodernizowano drugie tyle (Lubicka, Żółkiewskiego, Polna,
      Chrobrego, Chelminska, Poznanska...).

W ciagu 3 lat zbudowano w Toruniu 11 mostow i wiaduktow (w tym 9 na S-10) - czy
      wieksza Bydgoszcz zbudowala 22 takie mosty???????

W Toruniu gruntownie zmodernizowano 2 teatry - a czy w wiekszej Bydgoszczy
      zmodernizowano 4 teatry (w ogole jest tylko 1 :-)

W Toruniu buduje sie pierwsze po 1945 w kraju nowe muzeum CSW.

Zbudowano w Toruniu 2 nowe szkoly i mini aqua park - w Bydgoszczy żadnej nowej
      szkoly.

W Toruniu od lat buduje sie wiecej mieszkan i domow niz w wiekszej Bydgoszczy,
      tu osiagaja takze najwyzsze ceny.

Wsrod 3 najwiekszych firm budowlanych w regionie 2 sa z Torunia, trzecia z
      Wloclawka, zadna z Bydgoszczy. Najwieksze inwestycje mieszkaniowe w Bydgoszczy
      robia 2 firmy z Torunia (Marbud, Budlex). Torunska firma sponsoruje nawet
      bydgoski żużel :-)

Torunski TBS zbudowal jakies 10-15 razy wiecej (!!!) niz bydgoski.

Pod Toruniem buduje sie jedyna w regionie SSE - 14 fabryk w sumie 14,500
      miejsc pracy. Otwarto juz Oriona, niebawem otwieraja Sharpa....

W Toruniu znajduje sie zbudowane najwieksze w regionie multikino, o ok. 1/4
      wieksze od bydgoskiego.

Torunskie uczelnie zbudowaly kilkanascie ogromnych nowoczesnych campusow w
      Toruniu - Geografia UMK, Biologia UMK, Informatyka UMK (Chopina), wczesniej
      Wydzial Prawa UMK, Wydzial Ekonomii UMK, nowy campus Wyzszej Szkoly Medialnej
      na Starotorunskiej...

Torunskie firmy rozbudowuja sie znacznie - Centrum Logistyczne Nestle, Fabryka
      Nestle Lubicz, Centrum Logistyczne TZMO, Centrum Logistyczne Staler,
      ThyssenKrupp, najwieksza w polnocnej Polsce hala przemyslowa Nova Trading
      (kilka hektarow !!!), nowe budynki Torfarmu, Apatora, Urbanskiego, Servitora,
      wloskiej Beretty, ogolnopolskiej siedziby dostawczej Toyoty (na Stawkach).

Pokaż mi choć 1/5 takiej ilosci inwestycji w Bydgoszczy :-)
      Najwieksze chyba robi Żywiec w Kujawiaku, potem Eltra, Romet, Zachem :-)
      • a_creep Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 09:46
        > czy wieksza Bydgodszcz zbudowala ok. 100 km?????

Nie wiem, czemu wymyśliłeś 100 km, ale prawie masz racje. W Bydgoszczy zbudowano
        ponad dwa razy więcej dróg niż w Toruniu, chociaż ciągle mało.

> W ciagu 3 lat zbudowano w Toruniu 11 mostow i wiaduktow (w tym 9 na S-10)

Więc nie ma potrzeby budowania drugiego mostu?

> W Toruniu buduje sie pierwsze po 1945 w kraju nowe muzeum CSW.

*ziew*

Takim oto sposobem Robert odmówił istnienia kilkuset muzeom w Polsce.

> Torunski TBS zbudowal jakies 10-15 razy wiecej (!!!) niz bydgoski.

To może podasz dokładne dane, a potem przyznasz się do kolejnego kłamstwa?

> W Toruniu znajduje sie zbudowane najwieksze w regionie multikino,

*ziew*
        Ponieważ nie wiesz, co to jest Multikino, więc pewnie i tak nie uwierzysz, jeśli
        ci napiszę, czy w Toruniu takowe jest.

> Torunskie uczelnie zbudowaly kilkanascie ogromnych nowoczesnych campusow

:-)
        Widzę, że nie rozumiesz znaczenia słowa "campus", więc pewnie nie uwierzysz,
        jeśli się dowiesz prawdę...

> najwieksza w polnocnej Polsce hala przemyslowa Nova Trading

*ziew*
        Jak ty wymyślasz te bzdury?

> (kilka hektarow !!!),

A dokładnie 0,95 ha.

> Pokaż mi choć 1/5 takiej ilosci inwestycji w Bydgoszczy :-)

Tylko po co? Też ma wymyślać sobie?

> Najwieksze chyba robi Żywiec w Kujawiaku, potem Eltra, Romet, Zachem :-)

Ostatnio największa to chyba rozpoczęcie produkcji telewizorów plazmowych, ale
        co ty możesz wiedzieć, młody człowieku.

Czy nie potrafisz się cieszyć z tego, co się dzieje w mieście bez kłamania?
        • nautile Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 12:16
          O jak ty nie lubisz Torunia :-/
          • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 12:47
            nautile napisał:

> O jak ty nie lubisz Torunia :-/

Typowe. Podać fałszywe dane, a jak ktoś wytknie to skarżyć się na jątrzących
            bydgoszczan.
            • kmyszka Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 12:51
              A skąd wiesz że fałszywe?
              • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 12:55
                Część jestem w stanie sam zweryfikować, co do reszty wierzę a_creepowi (bo jemu
                odbiegającą od rzeczywistości daną zdarzyło się podać za mojej pamięci raz, po
                czym przyznał się do błędu i przeprosił) a nie nautile i spółce (bo oni nie
                potrafią przyznać się do nawet ewidentnych przekłamań, a co gorsza powtarzają je
                w kółko i w kółko i w kółko).
                • kmyszka Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:10
                  Czyli... wnioskuję z twojej wypowiedzi... "jestem w stanie sam zweryfikować"
                  czyli nie zweryfikowałeś a już orzekarz że są fałszywe... "co do reszty wierzę
                  a_creepowi" nie uważasz że oskarżając kogoś o podawanie fałszywych danych
                  powinieneś trzymać się faktów a nie wiary...?
                  • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:18
                    kmyszka napisał:

> Czyli... wnioskuję z twojej wypowiedzi... "jestem w stanie sam zweryfikować"
                    > czyli nie zweryfikowałeś a już orzekarz że są fałszywe...

Nie wiem skąd wniosek że nie zweryfikowałem. Oczywiście że zweryfikowałem.
                    • kmyszka Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:19
                      ka_zet napisał:

> kmyszka napisał:
                      >
                      > > Czyli... wnioskuję z twojej wypowiedzi... "jestem w stanie sam zweryfikow
                      > ać"
                      > > czyli nie zweryfikowałeś a już orzekarz że są fałszywe...
                      >
                      > Nie wiem skąd wniosek że nie zweryfikowałem. Oczywiście że zweryfikowałem.
                      >
                      Jakość ci nie wierzę...
                      • michutor Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:23
                        Ze strony Nova Trading;)

ączna powierzchnia magazynowa - 21.600 m2
                        Centrala: Toruń 16.600 m2
                        Odział: Katowice/Sosnowiec 3.000 m2
                        Oddział: Warszawa 2.000 m

czyli...?
                        (a_creep napisal 0,95 ha)
                        • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:35
                          michutor napisał:

> Centrala: Toruń 16.600 m2

> czyli...?
                          > (a_creep napisal 0,95 ha)

Interesujący rozstrzał, rzeczywiście. a_creep?
                          (acz zgryźliwie zauważę że 1,6 hektara to nadal nie "kilka")
                          • michutor Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:40
                            ka_zet napisał:

>
                            > Interesujący rozstrzał, rzeczywiście. a_creep?
                            > (acz zgryźliwie zauważę że 1,6 hektara to nadal nie "kilka")
                            >

hehe, ja zwykle nie przyznasz mi racja. jednak pomylil sie o prawie 100%.

jednak wracajac do tematu. a_creep pisze duzo i ciekawie, bledy zdarzaja sie
                            tylko tym co nic nie robia. pozdrawiam (bez urazy a_creepie)
                            • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:45
                              michutor napisał:

> ka_zet napisał:
                              >
                              >
                              > >
                              > > Interesujący rozstrzał, rzeczywiście. a_creep?
                              > > (acz zgryźliwie zauważę że 1,6 hektara to nadal nie "kilka")
                              > >
                              >
                              > hehe, ja zwykle nie przyznasz mi racja. jednak pomylil sie o prawie 100%.

Bo mnie interesuje jego źródło jeszcze. Ale jak chcesz to explicite napiszę -
                              wygląda na to, że istotnie się sporo pomylił. :)
                              • a_creep Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 25.11.06, 00:22
                                > wygląda na to, że istotnie się sporo pomylił. :)

To tak we mnie wierzysz? ;-)
                                • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 27.11.06, 13:44
                                  a_creep napisał:

> > wygląda na to, że istotnie się sporo pomylił. :)
                                  >
                                  > To tak we mnie wierzysz? ;-)

"Kochajmy się jak bracia, a liczmy się jak Żydzi" :->

A zupełnie inną kwestią jest to że nautile jak zwykle pisze z precyzją właściwą
                                  wesołej gromadce więc ciężko zrozumieć w ogóle o co mu chodzi, a tym bardziej
                                  się odnieść. Za chwilę dowiemy się że "hala" znaczyło "wszystkie hale", na przykład.
                            • a_creep Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 25.11.06, 00:16
                              > jednak wracajac do tematu. a_creep pisze duzo i ciekawie, bledy zdarzaja sie
                              > tylko tym co nic nie robia. pozdrawiam (bez urazy a_creepie)

Oczywiście pomyłki się zdarzają i już kilkukrotnie przepraszałem, ale w tym wypadku zdania nie
                              zmieniam. Największa hala ma 9500 m2, znajduje się tam Magazynu Wyrobów Płaskich, w hali, gdzie się
                              dawniej znajdował (powierzchni nie znam) znajduje się Magazyn Wyrobów Długich. W sumie są minimum
                              trzy magazyny.
                        • staszekk1 Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 14:17
                          michutor napisał:

> Ze strony Nova Trading;)
                          >
                          > ączna powierzchnia magazynowa - 21.600 m2
                          > Odział: Katowice/Sosnowiec 3.000 m2
                          > Oddział: Warszawa 2.000 m
                          >
                          >
                          > czyli...?
                          > (a_creep napisal 0,95 ha)

Nautile ma racje z tym spisem, rzeczywiscie Torun od lat nie przezywal takiego
                          boomu inwestycyjnego. Mysle, ze ani ty michutor, ani nautile ani ja - nie
                          przekonamy bydgoszczan ze jest inaczej.
                          Skoro nawet jeden bydgoszczanin wchodzac na torunskie forum podwaza tourunian a
                          drugi bydsgoszczanin mu wierzy i mimo twoich danych pokazujacych ze jest grubo
                          ponad 2 hektary magazynow - mowi ze jest 0,95... nic na to nie poradzimy.
                          • tytt ja jestem przekonany 27.11.06, 11:15
                            ja jak i wielu innych bydgoszczan zdajemy sobie sprawę z sukcesu torunia na
                            przestrzeni ostatnich lat! moze nie jest to zasługą samego torunia ani
                            torunian, ale i to torunianie wiedzą (patrz wyniki wyborow)
                            brawo prezydent zalewski brawo marszalek achramowicz brawo sld! my czerwona
                            bydgoszcz oddajemy sztandar w toruńskie ręce! :D
                        • a_creep Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 25.11.06, 00:08

Łączna w Toruniu. Nowa (największa) hala ma dokładnie 9500 m2.
                      • ka_zet Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 13:47
                        kmyszka napisał:

> > Nie wiem skąd wniosek że nie zweryfikowałem. Oczywiście że zweryfikowałem
                        > .
                        > >
                        > Jakość ci nie wierzę...

O sprawach wiary dyskutować jest ciężko, bo są niesprawdzalne. :)
                        (ale wystarczy "pierwsze od 1945 muzeum" czy "kilkanaście ogromnych nowoczesnych
                        kampusów")
                        • kmyszka Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 14:08
                          ka_zet napisał:

> kmyszka napisał:
                          >
                          > > > Nie wiem skąd wniosek że nie zweryfikowałem. Oczywiście że zweryfik
                          > owałem
                          > > .
                          > > >
                          > > Jakość ci nie wierzę...
                          >
                          > O sprawach wiary dyskutować jest ciężko, bo są niesprawdzalne. :)
                          > (ale wystarczy "pierwsze od 1945 muzeum" czy "kilkanaście ogromnych
                          nowoczesnyc
                          > h
                          > kampusów")
                          >
                          dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3674426.html
                          GW -"Toruń jest pierwszym miastem w powojennej historii Polski, w którym
                          powstanie całkowicie nowe muzeum gromadzące współczesne dzieła "
                          Jak się czyta w gazecie takie słowa to nie dziwią takie:
                          Nautile - "W Toruniu buduje sie pierwsze po 1945 w kraju nowe muzeum CSW."
                          • muvon200 Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 25.11.06, 15:18
                            No i dobrze, że nową maturę wprowadzili bo większość matołków nie zdałaby jej
                            na 100%. Wyraźnie Nautilkowi babikowemu chodzi o instytucję czyli nowe muzeum
                            które powołano i dla niego buduje się siedzibę. Niech więc nie pitoli głupot bo
                            budynków muzealnych zbudowano dziesiątki od 45 roku. Co za matoł.
                            • kmyszka Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 27.11.06, 14:04
                              Ale po co odrazu obrażać? Nie każdy musi być tak wykształcony i oczytany jak
                              ty...
                        • mac_byd Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 14:09
                          Jejku znowu to samo pitolenie.
                          ps. popatrzmy na Wrocek i to nas ostudzi!
                          • michutor Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 14:19
                            mac_byd napisał:

> Jejku znowu to samo pitolenie.
                            > ps. popatrzmy na Wrocek i to nas ostudzi!

100% jestesmy wiochami w porownaniu z innymi metropoliami.
                            • mac_byd Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 23:39
                              Tylko Bydgoszcz nalezy do związku polskich metropolii, Toruń jest za mały. Nie
                              ta liga, juz poniżej 200 tys. Tak więc można napisać, ze Bydgoszcz wsrod innych
                              metropolii wypada bardzo blado. Toruń sorry, ale w takim porównaniu to nawet
                              nie wiocha, może osada. ;)
                              • gruss.aus.thorn Re: Bzdura 25.11.06, 00:00
                                mac_byd napisał:

> Tylko Bydgoszcz nalezy do związku polskich metropolii, Toruń jest za mały.
                                Nie
                                > ta liga, juz poniżej 200 tys. Tak więc można napisać, ze Bydgoszcz wsrod
                                innych
                                >
                                > metropolii wypada bardzo blado.
                                Oj , bardzo blado . Jeśli miarą jest dla ciebie liczba ludności to Bydgoszcz
                                jest między Lublinem , Katowicami i Białymstokiem.
                                Toruń będący na liście dziedzictwa UNESCO wymieniany jest z najwspanialszymi
                                miastami na świecie ( nie koniecznie mertopoliami w rozumieniu bydgoskim )
                                • marboro2 Re: Bzdura 25.11.06, 00:16
                                  tylko ze wieksza czesc europejczykow nie wie co to UNESCO
                                • mac_byd Re: Bzdura 25.11.06, 00:28
                                  Też będziemy miec Kanał bydgoski na tej liscie, czego to dowodzi? Tylko tego,
                                  ze niezła kasę trzeba płacić do UNESCO!
                                  ps. komentarz był o zabarwieniu humorystycznym, ale ty i tak tego nie
                                  zrozumiałeś!
                                  • gruss.aus.thorn Re: Bzdura 25.11.06, 10:33
                                    mac_byd napisał:
                                    > Też będziemy miec Kanał bydgoski na tej liscie, czego to dowodzi? Tylko tego,
                                    > ze niezła kasę trzeba płacić do UNESCO!
                                    > ps. komentarz był o zabarwieniu humorystycznym, ale ty i tak tego nie
                                    > zrozumiałeś!
                                    Jeśli Kanał Bydgoski będzie na liście UNESCO to może ożyje i nie będzie tak
                                    dewastowany. To dowodzi , że to większa atrakcja niż "metropolia" pt.
                                    Bydgoszcz. Mam nadzieje ,że tym razem odnajdziesz w tym komentarzu zabarwienie
                                    humorystyczne.
                                • paralead Re: Bzdura 25.11.06, 01:11
                                  gruss.aus.thorn napisał:

> Toruń będący na liście dziedzictwa UNESCO wymieniany jest z najwspanialszymi
                                  > miastami na świecie

Nie cały Toruń, tylko Zespół Staromiejski Torunia został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego UNESCO.
                                  www.torun.pl/index.php?strona=zw_unesco
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Lista_światowego_dziedzictwa_UNESCO
                                  Jest to zasadnicza różnica. W tym miejscu objawia się gigantomania torunian.

• salemski Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 27.11.06, 19:40
                                A kto taki ranking tworzy? Ty??
        • staszekk1 Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 14:19
          a_creep napisał:

> > W ciagu 3 lat zbudowano w Toruniu 11 mostow i wiaduktow (w tym 9 na S-10)
          >
          > Więc nie ma potrzeby budowania drugiego mostu?

Jest. taki most juz sie projektuje.
          Ogloszenie i zatwierdzenie ostatecznego projektu - w grudniu 2006.
          • mac_byd Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 24.11.06, 23:40
            Ty nawet takich prostych tekstów nie rozumiesz.
          • staszeek1 Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 25.11.06, 16:30
            Jak mozna pisac takie bzdury ze torun wybudowal 10 mostow na obwodnicy?
            Pomijajac drobny fakt ze nie sa to mosty tylko wiadukty i nie leza w toruniu
            tylko w wielkiej nieszawce, i nie pobudowal tego torun tylko GDDKiA to wszystko
            sie zgadza!!!
            • nautile Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 27.11.06, 08:27
              A nie sa to mosty dla Torunia?
              A co z tego ze budowano je ze srodkow zewnetrznych - czy to uniemozliwia jazde
              nimi?
      • w_l Re: Bzdura. Torun od lat ma najwiecej inwestycji. 27.11.06, 01:50
        Wyluzuj troche...

Kampus to moze uzbieralby sie jeden, jakby wszystkie budynki UMK skupic na
        jednym ciaglym obszarze, teraz to nie mamy nawet pol kampusu (troche swiata
        zwiedzilem, wierz mi).

Co do wymienionych przez Ciebie firm, to generalnie handel i produkcja, branze
        ktore nawet w Chinach sa doskonale rozwiniete. Braki mamy w dziedzinach:
        IT/telekomunikacja/farmacja/finanse i pokrewnych.

Posiadanie wielkiej hali w zaden sposob nie nobilituje, chyba ze to wysokiej
        klasy hala sportowa :)

Argument o cenach mieszkan jest tez niezly. Jak wiemy cena wynika z relacji
        popytu i podazy, nie swiadczy natomiast o miescie jako takim (co najwyzej o jego
        problemach z zagospodarowaniem terenow co ogranicza podaz).

Zylem w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy, znam dobrze Gdansk i Warszawe, bywalem za
        granica. Torun jest uroczy, kocham go i kocham wydawac w nim pieniadze na dobry
        obiad i piwo.

Od czasu jak 8 lat temu z Torunia wyjechalem, wciaz nie moge sie w nim odnalezc.
        Zarabiam w innym miescie, a do Torunia wroce moze na emeryture. Wiocha, ale kochana.

w_l

PS. Jestem ciekaw czy Ci ktorzy Toruniowi robia taka reklame, dali sobie czas
        pomieszkac chociaz rok-dwa w jakims duzym miescie... To pomaga spojrzec z troche
        innej perspektywy.

• copperius Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 26.11.06, 16:23
      Owszem, masz po części rację... Toruń może pomarzyć o inwestycjach drogowych
      właśnie dlatego, że O/REG GDDKiA mieści się w Bydgoszczy i jest Bydgoszczanami
      obsadzony. Sposób w jaki jest to wykorzystywane przez Bydgoszcz pozwala
      zrozumieć dlaczego większa część wojewódzkiej PO nie chciała Bydgoszczanina na
      MArszałka. Zarówno byłe woj. toruńskie jak i byłe bydgoskie ma dobrą pamięć i
      pamięta kto miał monopol na rozwój za czasów rządów waszego miasta...
      • a_creep Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 26.11.06, 16:27
        > Toruń może pomarzyć o inwestycjach drogowych właśnie dlatego,
        > że O/REG GDDKiA mieści się w Bydgoszczy

*ziew*

Dlatego właśnie południowa obwodnica Torunia nie istnieje, podobnie, jak nie remontuje się DK10 koło
        Torunia.
        • copperius Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 26.11.06, 22:59
          Najpierw się dowiedz kto pozyskał kasę na budowę tejże obodnicy z phare. POza
          tym DK 10 to nie dzięki GDDKiA a dzięki Rydzykowi i każdy o tym wie ;)
          • mac_byd Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 27.11.06, 09:21
            Kto pozyskał te kasę, jestem bardzo ciekaw!
            • torunianin1 Torun rozwija sie szybciej i ma wiecej inwestycji. 27.11.06, 11:42
              Generalnie widac, ze Torun rozwija sie szybciej i ma wiecej inwestycji.
              Co nie znaczy, ze sytuacja Bydgoszczy powinna nas cieszyc.
              • mac_byd Re: Torun rozwija sie szybciej i ma wiecej inwest 27.11.06, 11:45
                Przyjedź i zobacz, potem wypisuj te swoje brednie!
      • mac_byd Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 27.11.06, 09:20
        Kto zbudował południowa obwodnicę Torunia?
        • copperius Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 27.11.06, 17:33
          Herman Kirchner oczywiście...
          • mac_byd Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 27.11.06, 20:37
            W dniu 12 lutego 2004 r. została podpisana umowa pomiędzy GDDKiA w Bydgoszczy a
            wykonawcą firmą Hermann Kirchner GmbH & Co. KG Baunnternehmung na budowę 12,5
            km południowej obwodnicy Torunia. Wartość kosztorysowa zadania oszacowana
            została na 90,57 mln zł, z czego udział środków Phare wynosi 10,56 mln euro.
            ps. miasto Toruń ani grosza do tego nie dołożyło!
            • copperius Re: Inwestycje-Torun wypada blado przy Bydgoszczy 27.11.06, 22:47
              coś jeszcze chciałes powiedzieć ? Wiem co piszę. Kasy z phare na ten odcinek
              drogi nie załatwiłą GDDKiA, a pozostałe środki którymi dysponuje pochodzą z
              budżetu państwa, więc łaski nie zrobili. Może tak byś skorzystał z prawa do
              dostępu o informacji publicznej i sprawdził jak i kto prowadził negocjacje z
              Komisją Europejską w tej sprawie ? BO to, że coś nie przeszło przez czyjś budżet
              a przez czyjść przeszło i to że ktoś podpisał umowę, jako organ odpowiedni do
              prowadzenia inwestycji w ciągu dróg krajowych albo nie podpisał, jeszcze o
              NICZYM nie świadczy. Więc pobaw sie swoimi klockami może...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka