Dodaj do ulubionych

Ciekawe miejsca

08.03.07, 19:01
Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat bunkrów w miejscowości
Bocheniec.Jest to miejscowość na trasie do Rypina zaraz za Szafarnią.Nigdzie
nie mogę trafić na informacje na ten temat a to tak blisko i takie ciekawe.
Obserwuj wątek
    • rafas84 Re: Ciekawe miejsca 09.03.07, 12:53
      Znam dosyć dobrze te okolice, ale powiem Ci szczerze, że nigdy nie słyszałem nic
      o żadnych bunkrach w Bocheńcu. Wiem tylko, że w okolicach Płonnego i Szafarni
      działał w czasie II wojny światowej oddział AK, ale o fortyfikacjach naprawdę
      pierwsze słyszę.
      • thajfun Re: Ciekawe miejsca 09.03.07, 22:27
        Troszkę sprecyzuje lokalizacje tych obiektów.Jadąc z G-D do Radomina mijamy
        zakład wytopu smalcu w miejscowości Sadykierz a następnie skrzyżowanie z drogą
        prowadzącą do Szafarni(przy lesie).Następnie mijamy takie dwa niebezpieczne
        zakręty(było tam sporo wypadków)i 200m dalej widać po lewej stronie szosy
        ogromny bunkier obok zabudowań gospodarstwa.Kawałek dalej po prawo stoi taki
        mały przechylony na bok.To są dwa których nie można nie zobaczyć.Obiektów jest
        więcej tylko są przysypane i zarośnięte(dwa są przy samej szosie)dlatego ich nie
        widać.Kiedyś byłem w jednym z nich składał się z przedsionka i sporego
        pomieszczenia(5x5m około)oddzielonego żelaznymi drzwiami(4 cm
        grubości)podzielonymi na dwie części w poziomie.Pierwszy bunkier o którym pisze
        jest na tyle duży,że rolnik wykorzystuje go jako garaż(tak na oko ze 3m
        wysokości.Wiem o pięciu takich obiektach ale myślę,że jest ich tam więcej.
        • thajfun Re: Ciekawe miejsca 04.04.07, 13:06
          Wreszcie znalazł em informacje na temat bunkrów.Jest to linia fortyfikacyjna o
          nazwie Przedmoście golubskie. Zespół kilkunastu żelbetowych schronów ciągnących
          się na linii Bocheniec-Szafarnia(i dalej do Golubia-Dobrzynia), osłaniających od
          południa dostęp wojsk nieprzyjacielskich do Golubia-Dobrzynia. Powstawała
          sukcesywnie od 1944 r. przed spodziewaną ofensywą wojsk radzieckich, która
          nastąpiła ostatecznie w styczniu 1945 r.Podczas ofensywy styczniowej toczyły się
          tam zażarte walki, podczas których załoga schronów wstrzymywała nacierające w
          kierunku Golubia-Dobrzynia zmotoryzowane jednostki radzieckie.
          Więcej informacji zainteresowani znajdą w książce pana Ryszarda Kowalskiego pod
          tytułem Gmina Radomin.Polecam przeczytanie tej książki wszystkim chcącym poznać
          tamte okolice znajdziecie tam wszystko.Książka jest dostępna w bibliotece przy
          ul. Sienkiewicza(przedszkole).
          • wojt683 Re: Ciekawe miejsca 04.04.07, 17:15
            Postaram znaleźć sobie czas, odwiedzić, zobaczyć te bunkry. Zrobie pare zdjęc i
            zapodam na forum.
          • ankafanka Re: Ciekawe miejsca 04.04.07, 17:24
            Dzięki, że o tym nam napisałeś co się dowiedziałeś i za autora książki też
            poluję na tą książkę ale w bibliotece w Radominie mają tylko jedną ale ktoś ją
            przetrzymuje, pamiętam jak chodziłam do podstawówki to mieli też jedną cieniutką
            książeczkę o Radominie i Bocheńcu ale im zginęła.
            • thajfun Re: Ciekawe miejsca 04.04.07, 17:58
              Obiecuje oddać książkę zaraz po świętach.W tej bibliotece to też jedyny
              egzemplarz.Znajdziesz tam opisy wszystkich miejscowości wraz z liczbą
              mieszkańców(miejscowości istniejące i nieistniejące).Bardzo polecam.
              • ankafanka Re: Ciekawe miejsca 05.04.07, 10:08
                zaciekawiłeś mnie jeszcze bardziej pisząc że w książce są wspomniane
                miejscowości już nieistniejące. Jestem mieszkanką gminy Radomin i temat mnie
                ciekawi a w internecie można znaleść tylko informacje na temat Radomina i
                Szafarni ale jest tego mało zwłaszcza jeśli chodzi i historię. Ok po świętach
                pędzę do biblioteki
    • ankafanka Re: Ciekawe miejsca 06.04.07, 14:53
      Na tej stronie jest zamieszczony fragmenty książki Haliny Wróblewskej-Basiewicz,
      która opisuje swoje losy w czasie II wojny światowej w Golubiu-Dobrzyniu i o
      mieszkańcach domu na ul. Kościuszki 16 jest także wspomniana Szafarnia i Płonne.
      Nie czytałam całej książki ale być może jest też w niej o Bocheńcu
      mer.um.torun.pl/~archAK/popularyzacja/wydawnictwa/biuletyny/b-49/49-02-zrodla.htm
      • rafas84 Re: Ciekawe miejsca 06.04.07, 17:27
        To jest niesamowicie ciekawa historia. W tym domu mieściła się siedziba
        dowództwa Armii Krajowej z naszego terenu.
        Najsmutniejsze jest to, ze nasi konspiratorzy do końca wojny nie mieli ani
        jednej wpadki, ale zaraz po przepędzeniu Niemców "zajęło się" nimi NKWD:/
        Cięzkie czasy były wtedy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka