Dodaj do ulubionych

Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych

IP: 217.153.36.* 25.06.03, 11:44
Dlaczego Bydgoszcz chce uniwersytetu?
Zdaniem wielu - także bydgoszczan to sprawa tylko i wyłącznie chorej dumy
bądź jak kto woli zakompleksioenia bydgoszczan.
Dlaczego wg bydgoszczan-zwolennikow uczelnia ma powstać?
- bo na świecie tylko słowo uniwersytet jest znane - buahahahhaha
- bo Bydgoszcz to najwieksze miasto bez uniwersytetu - buahahahhaha
To są argumenty zakompleksionych elit bydgoskich
Dlaczego bydgoszczanie wolą mieć słaby uniwersytet od średniej Akademii?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted® Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 12:48
      sporo negatywnych emocji wlozyles w ten watek
      dopisz jeszcze PS jakie kompleksy cie slonily do pisania
      a moze tkwi w tym jakis glebszy sens
    • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 25.06.03, 13:52
      Dlaczego co poniektorych Torunian tak bardzo boli co sie
      dzieje za miedza? Moze by tak skupic sie na zabieganiu o
      rozwoj swojej dzialki?
      • Gość: zoro Re: Uniw IP: *.torun.mm.pl 25.06.03, 14:06
      • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.mm.pl 25.06.03, 14:06
        Tworzenie Uniwersytetu nastepnego w regionie nie ma absolutnie sensu. Jesli
        chodzi juz o rozpoznawalnosc nazwy Uniwersytet na zachodzie, to nalezy
        wiedziec , ze nie jest to wielki powod do dumy. Elite szkolnictwa na zachodzie
        tworza w zasadzie szkoly, ktore nie mienia sie uniwersytetami.
        PS. Proponuje przeniesienie Akademii Medycznej do Torunia, bo na swiecie te
        uczelnie funkcjonuja w ramach uniwersytetu.
        Powtarzam jeszcze raz , ze wladze Torunia nie dbaja o interesy ekonomiczne
        swojego miasta angazujac sie tak wyraznie w utworzenie UB.Jeszcze jedno.
        Oglaszam konkurs. Czy ktos moze podac mi chocby jeden przyklad, ze wladze B-
        szczy popieraly utworzenie czegos tam w Toruniu.
      • Gość: ja Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 217.153.36.* 25.06.03, 14:29
        Czy uważasz że uniwersytet powinien mieć odpowiedni poziom czy nie?
        Jestem przeciwko powstawaniu uniwersytetów na poziomie szkoły średniej, uczelni
        bez odpowiedniej kadry, zaplecza finansowego, technicznego i intelektualnego.
        Jestem przeciwny śmiesznym uczelnią wyższym. Czyli Uniwersytetowi w Opolu,
        Rzeszowie itd i ew śmiesznemu uniwersytetowi w Bydgoszczy czy w Solcu Kujawskim
        • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 25.06.03, 14:47
          Masz problemy z rozumieniem tekstu? Pytanie: Dlaczego
          Torunianie tak emocjonalnie podchodza do sprawy
          uniwerytetu w Bydgoszczy? Rozumiem emocje zwiazane z UMK
          (w koncu swoj)ale zyby tak sie denerwowac z powodu
          jakiegos tam UB?
          Spokojnie panowie.

Argument o absurdalnosci tworzenia 2 uniwerkow blisko
          siebie jest wlasnie absurdalny. Moglbym dlugo wymieniac
          stosunkowo niewielkie miasta ktore maja po 2, 3 a nawet 4
          uniwersytety o bardzo roznym poziomie. Tak wiec moi mili,
          uspokujcie sie i zajmujcie sie swoim podworkiem .

ps. wcale nie jestem zwolennikiem UB, jak by sie kto pytal.
        • Gość: SDB Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 14:47
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Czy uważasz że uniwersytet powinien mieć odpowiedni poziom czy nie?
          > Jestem przeciwko powstawaniu uniwersytetów na poziomie szkoły średniej,
          uczelni
          >
          > bez odpowiedniej kadry, zaplecza finansowego, technicznego i intelektualnego.
          > Jestem przeciwny śmiesznym uczelnią wyższym. Czyli Uniwersytetowi w Opolu,
          > Rzeszowie itd i ew śmiesznemu uniwersytetowi w Bydgoszczy czy w Solcu
          Kujawskim
          >
          A dlaczego ,przeciez cała Polska wie ,,ze to buractwo.Niech tam mają ten UB w
          Solcu.
          Jeszcze jeden powód ,aby sie z nich smiac.Ta chęć powołanie tego UNi i
          produkcja potencjalnych mgr czy inż to choroba ,która drąży miasto zwane
          Bydgoszczą od lat.
          Dalej hołoto, organizowac sie w hufce i z komunistycznym pozdrowieniem L
          Millera ruszyc do kopania fundamentów.
          • Gość: molton. Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.03, 18:48
            > > Jestem przeciwny śmiesznym uczelnią wyższym. Czyli Uniwersytetowi w Opolu,
            >
            Może w ogóle jesteś przeciwny uczelnią którym trzeba się przeciwstawić siłom i
            godnościom osobistom?
            A tak serio: jesli są zainteresowani indeksem z takim "logo" to czemu miałby Ci
            przeszkadzać Uniwersytet w Solcu? Przecież rynek ma to do siebie, że
            ekwiwaletnie wycenia wszystkie zasoby, także zasoby pracy w zalenosci od
            oferowanych umiejętności pracobiorców.
          • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 25.06.03, 23:28
            Czy to naprawde Ty SDB? Upiles sie czy co?
        • Gość: PIT Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 62.244.143.* 26.06.03, 01:38
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Czy uważasz że uniwersytet powinien mieć odpowiedni poziom czy nie?
          > Jestem przeciwko powstawaniu uniwersytetów na poziomie szkoły średniej,
          uczelni
          >
          > bez odpowiedniej kadry, zaplecza finansowego, technicznego i intelektualnego.
          > Jestem przeciwny śmiesznym uczelnią wyższym. Czyli Uniwersytetowi w Opolu,
          > Rzeszowie itd i ew śmiesznemu uniwersytetowi w Bydgoszczy czy w Solcu
          Kujawskim
          >
          Tak samo o Uniwersytecie w Toruniu mogliśmy mysleć, gdy on się tworzył czyli za
          czasów PRL. Jeśli uniwersytet dopiero powstaje, z natury rzeczy nie może być od
          razu w czołówkach rankingów. Poczekajmy 10 lat, a później zobaczymy. UMK miał
          50 lat i kadrę naukową z kresów niejako "w prezencie". Tak wiele osób usiłuje
          zbagatelizować nazwę "uniwersytet". Jeśli nazwa "uniwersytet" niewiele znaczy
          to może przemianujmy UMK na Akademię Toruńską ?
          Patrząc z punktu widzenia Torunia może się wydawać, że wzmocnienie funkcji
          naukowej Bydgoszczy to dla UMK strata. Tak naprawdę jednak Bydgoszcz i Toruń
          jadą na jednym wózku. Słabość sąsiada odbija się prędzej czy poźniej na
          kondycji drugiego.
          • Gość: ja Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 217.153.36.* 26.06.03, 08:56
            Go> Tak samo o Uniwersytecie w Toruniu mogliśmy mysleć, gdy on się tworzył
            >może być od
            > razu w czołówkach rankingów. Poczekajmy 10 lat, a później zobaczymy.

Uśredniając - poziom nauczania wyższego w Polsce z roku na rok się obniża.
            UMK też kształci źle na pewnych kierunkach studentów pewnego typu.
            Bieda w Polsce powoduje ze uczelnie dbaja przede wszystkim o kondycje finansową
            a nie o poziom nauczania. Tak jest na UMK, tak jest na UW czy w K-wie

>UMK miał
            > 50 lat i kadrę naukową z kresów niejako "w prezencie".

A Wy od kogo macie dostać prezent? Ze wschodu nie, z Torunia nie, z W-wy nie.
            To tak bez prezentu chcecie działać?
            Ew. przyszły UB ma dążyć do normalnego poziomu, a nie normalny poziom ma zostać
            obniżony do chorych ambicji zakompleksionych bydgoszczan ktorzy nie mogą
            znieść, że UMK jest największą i najlepszą uczelnią w Polsce polnocnej

> Patrząc z punktu widzenia Torunia może się wydawać, że wzmocnienie funkcji
            > naukowej Bydgoszczy to dla UMK strata. Tak naprawdę jednak Bydgoszcz i Toruń
            > jadą na jednym wózku. Słabość sąsiada odbija się prędzej czy poźniej na
            > kondycji drugiego.

A tu się zgodzę.
            Ja nie jestem przeciwnikiem uniwerku w Bydgoszczy.
            Ja jestem przeciwko wszelkim słabym uczelnią nie wazne czy w B-szczy czy w
            Lublinie
            Dzisiaj jestem przeciwnikiem uniwerku u Was - bo to nam szkodzi i Wam nie
            pomaga, tak jak bylem przeciwko inwestowaniu w lotnisko w Toruniu bo to nam nic
            nie pomoglo a i regionowi nic nie dalo.
            Sa rzeczy co powinny byc u nas a sa rzeczy co u Was. Glupcami bedziemy jak
            bedziemy powielac to co nie musimy.
            I przyklad.
            Walczylismy o Sąd Apelacyjny.
            Wygraliście wielkością, daliscie i wyremontowaliscie budynek sadowi.
            Nie bylo lepiej sie dogadac i Sąd budynek musieliby od miasta kupic i
            wyremontowac na wlasny koszt?
            Sprawą oczywistą jest że Bydgoszcz dąży do całkowitego zdominowania regionu za
            wszelką cenę. Wszyscy na tym tracą, Bydgoszcz też
            • Gość: bozo Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 158.75.13.* 26.06.03, 09:03
              Ci z B-szczy gotowi sa wszystko zaakceptowac byleby to bylo u nich. Ich TV
              podaje wiadpmosci jakby wszyscy dziennikarze byli chorymi megalomanami.Ja wam
              mowie i w koncu stolica Polski zostanie przeniewsiona do B-szczy. To tylko
              kwestia czasu. Ciemniak ,Rulewski i Bankowska to zalatwia. Wy z B-dzi dajcie
              nam spokoj. Szkoda, ze tak upieraliscie sie, zebysmy byli z wami. W zasadzie
              mieliscie racje , bo bez Torunia nic nie znaczycie. Mozecie sie oburzac ,ale
              rzeczywistosci nie zmienicie.
              • Gość: cOlo Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 213.77.96.* 26.06.03, 14:34
                > dajcie
                > nam spokoj.

A kto zalozyl ten glupi watek?? Kto kogo sie czepia??
            • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 26.06.03, 13:50

> obniżony do chorych ambicji zakompleksionych
              bydgoszczan ktorzy nie mogą
              > znieść, że UMK jest największą i najlepszą uczelnią w
              Polsce polnocnej

Coz, Twoj stan mozna okreslic krotko: zakompleksiony duren.
              • Gość: michu Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 158.75.5.* 26.06.03, 13:55
                prawdziwie akademicka dyskusja;)

pzdr
                • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 26.06.03, 14:06

> prawdziwie akademicka dyskusja;)

Uhm. Z mojej strony juz zakonczona.
                  • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.mm.pl 26.06.03, 16:53
                    Kiedy ci z B-szczy nie maja argumentow , to w taki oto sposob koncza dyskusje.
                    Rzeczywiscie duskusja akademicka rodem a AB.
                    • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 26.06.03, 16:55
                      > Kiedy ci z B-szczy nie maja argumentow , to w taki oto
                      sposob koncza dyskusje.
                      > Rzeczywiscie duskusja akademicka rodem a AB.

Argumenty? A byly jakies poza kibolskimi wyzwiskami? Mam
                      nadzieje, ze nie masz nic wspolnego z UMK bo wstydzilbym
                      sie, ze chodzilem kiedys do tego uniwerku.
                    • genuine44 Argumenty "torunian" 26.06.03, 17:06
                      „To są argumenty zakompleksionych elit bydgoskich”
                      „Proponuje przeniesienie Akademii Medycznej do Torunia,
                      bo na swiecie te
                      uczelnie funkcjonuja w ramach uniwersytetu.”
                      „śmiesznemu uniwersytetowi w Bydgoszczy czy w Solcu
                      Kujawskim”
                      „A dlaczego ,przeciez cała Polska wie ,,ze to
                      buractwo.Niech tam mają ten UB w
                      Solcu.
                      Jeszcze jeden powód ,aby sie z nich smiac.Ta chęć
                      powołanie tego UNi i
                      produkcja potencjalnych mgr czy inż to choroba ,która
                      drąży miasto zwane
                      Bydgoszczą od lat.
                      Dalej hołoto, organizowac sie w hufce i z komunistycznym
                      pozdrowieniem L
                      Millera ruszyc do kopania fundamentów.”
                      „do chorych ambicji zakompleksionych bydgoszczan ktorzy
                      nie mogą
                      znieść, że UMK jest największą i najlepszą uczelnią w
                      Polsce polnocnej”

Ot i przyklady m"merytorycznych argumentow" przytaczanych
                      przez NIEKTORYCH mieszkancow podobno inteligenckiego,
                      podobno nie zakompleksionego, uniwersyteckiego miasta.

ps. dla prawdziwych torunian podkreslam, ze w tytule
                      slowo "torunian" jest w cudzyslowie.
                      • Gość: zoro Re: Argumenty 'torunian' IP: *.torun.mm.pl 26.06.03, 19:13
                        Z ust mi wyjales. Kiedy brak argumentow, to czesto zaraz mowicie o zuzlu i
                        kibolach. Jest to tez ulubiony temat waszych wladz. Powiem Ci jeszcze jedno.
                        Bedzie rosla w sile samorzadnosc i stolice samorzadowe.Co wy wtedy zrobicie ?
                        PS. Nie jestem kibolem,ale kocham swoje miasto ,ktore odwiedza ponad 1 mln
                        turystow rocznie.Nawet wy tak bardzo ustosunkowani tu i tam nie jestescie w
                        stanie tego zmienic.U was rocznie jest ok 2000 tys turystow.To tak dla
                        porzadku. Nalezaloby sie zastanowic sie, czy nie powiekszyc lotniska w
                        Toruniu,choc tutaj moze nie mam racji. Standardem w Europie jest miec lotnisko
                        oddalone od miasta, a wiec wasze lotnisko moze i sluzyc Toruniowi. Bedziemy
                        mieli mniej halasu.

• genuine44 Re: Argumenty 'torunian' 26.06.03, 19:21
                          Wyrazy wspolczucia.
                          • Gość: SDB Re: Argumenty 'torunian' IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 20:03
                            genuine44
                            a miałes sie juz nie odzywac!i co?
                            • genuine44 Re: Argumenty 'torunian' 26.06.03, 20:04

> genuine44
                              > a miałes sie juz nie odzywac!i co?

Tak Cie lubie, ze nie moglem porzucic torunskiej
                              "inteligencji".
                              • Gość: SDB Re: Argumenty 'torunian' IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 20:30
                                genuine44 napisał:

>
                                > > genuine44
                                > > a miałes sie juz nie odzywac!i co?
                                >
                                > Tak Cie lubie, ze nie moglem porzucic torunskiej
                                > "inteligencji".

No ,jesli juz musisz.............. to pozostań.Wszyscy z zapartym tchem
                                bedziemy dalej czytac Twoją radosną twórczośc.
                                Pozdr.
                                • genuine44 Re: Argumenty 'torunian' 26.06.03, 20:32

> bedziemy dalej czytac Twoją radosną twórczośc.

Tworczosc rzeczywiscie radosna. Ale jaka ma byc gdy wie
                                  sie, ze czytelnik i tak ledwo literki rozpoznaje.
                                  • Gość: SDB Re: Argumenty 'torunian' IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 20:46
                                    genuine44 napisał:

>
                                    > > bedziemy dalej czytac Twoją radosną twórczośc.
                                    >
                                    > Tworczosc rzeczywiscie radosna. Ale jaka ma byc gdy wie
                                    > sie, ze czytelnik i tak ledwo literki rozpoznaje.

Wiesz ,przykro sie robi jak sie czyta tak irracjonalnej obrony czegos co z
                                    pewnoscia nie powstanie.
                                    Wiem ,ze zaraz odpowiesz ,ze druga strona nie jest nic lepsza.
                                    Jak przeczytasz wszystkie wątki jeszcze raz ( do czego zachecam) to staniesz po
                                    właściwej stronie ( do czego rowniez zachęcam).
                                    • genuine44 Re: Argumenty 'torunian' 26.06.03, 20:53

> Jak przeczytasz wszystkie wątki jeszcze raz ( do czego
                                      zachecam) to staniesz po
                                      >
                                      > właściwej stronie ( do czego rowniez zachęcam).

A moze trzeba bylo od razu probowac dyskutowac zamiast
                                      rzucac teksty typu:

"A dlaczego ,przeciez cała Polska wie ,,ze to
                                      buractwo.Niech tam mają ten UB w
                                      Solcu.
                                      Jeszcze jeden powód ,aby sie z nich smiac.Ta chęć
                                      powołanie tego UNi i
                                      produkcja potencjalnych mgr czy inż to choroba ,która
                                      drąży miasto zwane
                                      Bydgoszczą od lat.
                                      Dalej hołoto, organizowac sie w hufce i z komunistycznym
                                      pozdrowieniem L
                                      Millera ruszyc do kopania fundamentów.
                                      "

zy wg. Ciebie to sa "argumenty" godne torunianina? Jak
                                      mam to inaczej nazwac niz kibolskie?
                                      • Gość: SDB Re: Argumenty 'torunian' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 15:34
                                        genuine44 napisał:

>
                                        > > Jak przeczytasz wszystkie wątki jeszcze raz ( do czego
                                        > zachecam) to staniesz po
                                        > >
                                        > > właściwej stronie ( do czego rowniez zachęcam).
                                        >
                                        > A moze trzeba bylo od razu probowac dyskutowac zamiast
                                        > rzucac teksty typu:
                                        >
                                        > "A dlaczego ,przeciez cała Polska wie ,,ze to
                                        > buractwo.Niech tam mają ten UB w
                                        > Solcu.
                                        > Jeszcze jeden powód ,aby sie z nich smiac.Ta chęć
                                        > powołanie tego UNi i
                                        > produkcja potencjalnych mgr czy inż to choroba ,która
                                        > drąży miasto zwane
                                        > Bydgoszczą od lat.
                                        > Dalej hołoto, organizowac sie w hufce i z komunistycznym
                                        > pozdrowieniem L
                                        > Millera ruszyc do kopania fundamentów.
                                        > "
                                        >
                                        > zy wg. Ciebie to sa "argumenty" godne torunianina? Jak
                                        > mam to inaczej nazwac niz kibolskie?

No własnie,a co jeśli sie z Toba nie zgodzę?
                                        Dlaczego automatycznie klasyfikujesz jaki text jako kibolski?
                                        • genuine44 Re: Argumenty 'torunian' 27.06.03, 15:56
                                          Gość portalu: SDB napisał(a):

> genuine44 napisał:
                                          >
                                          > >
                                          > > > Jak przeczytasz wszystkie wątki jeszcze raz ( do czego
                                          > > zachecam) to staniesz po
                                          > > >
                                          > > > właściwej stronie ( do czego rowniez zachęcam).
                                          > >
                                          > > A moze trzeba bylo od razu probowac dyskutowac zamiast
                                          > > rzucac teksty typu:
                                          > >
                                          > > "A dlaczego ,przeciez cała Polska wie ,,ze to
                                          > > buractwo.Niech tam mają ten UB w
                                          > > Solcu.
                                          > > Jeszcze jeden powód ,aby sie z nich smiac.Ta chęć
                                          > > powołanie tego UNi i
                                          > > produkcja potencjalnych mgr czy inż to choroba ,która
                                          > > drąży miasto zwane
                                          > > Bydgoszczą od lat.
                                          > > Dalej hołoto, organizowac sie w hufce i z komunistycznym
                                          > > pozdrowieniem L
                                          > > Millera ruszyc do kopania fundamentów.
                                          > > "
                                          > >
                                          > > zy wg. Ciebie to sa "argumenty" godne torunianina? Jak
                                          > > mam to inaczej nazwac niz kibolskie?
                                          >
                                          > No własnie,a co jeśli sie z Toba nie zgodzę?
                                          > Dlaczego automatycznie klasyfikujesz jaki text jako
                                          kibolski?

Wyglada na to, ze to Ty masz problem a nie ja. Jezeli nie
                                          widzisz w tej budkowo-piwnej tyradzie nic zlego, nie mamy
                                          o czym rozmawiac. Czyzby niejaki Jagiello mial racje i
                                          mam do czynienia z kolejnym wcieleniem Krzyzaka? W tym
                                          przypadku nic mnie nie zdziwi.
                                    • Gość: jagiello1 Re: Argumenty 'torunian' IP: 204.2.20.* 26.06.03, 21:02
                                      Gość portalu: SDB napisał(a):

> Wiesz ,przykro sie robi jak sie czyta tak irracjonalnej
                                      obrony czegos co z
                                      > pewnoscia nie powstanie.

Krzyzio! Krzyżunia! Morrrda! :-)
                                      Porcięta wprawdzie nowe, ale rozbryzgi z piany jaką
                                      toczysz, są tak niepowtarzalne, jak linie papilarne.
                                      Wrociles, mordka ze stolicy? Zwinales interesiki, czy
                                      tylko w odwiedzinki wpadles?
                                      Juz ostrze oba mieczyki. Tylko ekranu nie zapluj.
                                      • Gość: krom Re: Argumenty IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 22:23
                                        Po pierwsze: mieszkańcy Bydgoszczy będą walczyć o uniwersytet z jednej prostej
                                        przyczyny - dlatego że jest w Toruniu a u nich nie ma. Podobna sprawa dotyczy
                                        toruńskiej starówki wpisanej na listę UNESCO. Jakiś czas temu czytałem
                                        wypowiedzi Bydgoszczan, że należy domagać się wpisania ich kanału na tę listę.
                                        Dlaczego tak naprawdę? Dlatego że Toruń ma, a Bydgoszcz nie. Całe szczęście, że
                                        mieszczanie spalili zamek krzyżacki w połowie XV wieku, bo gdyby stał to
                                        Bydgoszcz miałaby problem. Ciężko cofnąć się w czasie i zbudowac sobie zamek.
                                        Po drugie: najbardziej żenująca jest postawa Zaleskiego w tej sprawie (nie będę
                                        opisywał, bo wiemy o co chodzi). Jej wyjaśnienie jest proste. Zaleski poprze
                                        powstanie uniwerku w Bydgoszczy, a Bydgoszcz otworzy oddział TVP w Toruniu
                                        dzięki czemu nasz wspaniały gospodarz będzie miał jeszcze jeden kanał do
                                        pokazywania się wielbiącym go mieszkańcom bo na tym tylko jak na razie polega
                                        jego prezydentura.
                                        • Gość: zoro Re: Argumenty IP: *.torun.mm.pl 26.06.03, 22:31
                                          Krom chyba masz racje. P. gen... czytasz tylko argumenty kibolskie ,jak ty to
                                          mowisz i tylko takie do ciebie moga trafic.Inne przerastaja twoja percepcje.
                                        • sator_arepo Re: Argumenty 27.06.03, 12:18
                                          Gość portalu: krom napisał(a):

> Dlaczego tak naprawdę? Dlatego że Toruń ma, a Bydgoszcz nie. Całe szczęście,
                                          że mieszczanie spalili zamek krzyżacki w połowie XV wieku, bo gdyby stał to
                                          > Bydgoszcz miałaby problem. Ciężko cofnąć się w czasie i zbudowac sobie zamek.

Chwala koledze, ze zna dzieje swego miasta, ale dziwi jego przekonanie, ze moze
                                          sie wypowiadac o dziejach sasiedniej Bydgoszczy, skoro wie o nich tak malo.
                                          Dowod: kolega przeoczyl istnienie wzniesionego przez Kazimierza Wielkiego zamku
                                          w Bydgoszczy, ktory sluzyl obronie granic przed sasiadami (zakonem krzyzackim)
                                          od konca XIV wieku. W odroznieniu od zamku torunskiego przezyl dluzej niz
                                          Zakon - funkcje militarne pelnil do ''potopu'' szwedzkiego, kiedy to zostal
                                          zrujnowany. Jego ruiny przetrwaly do lat 80. XIX wieku, kiedy to wladze pruskie
                                          rozebraly go pod nową zabudowę.
                                          Szczegoły np. w pracy Bohdana Guerquin ''Zamki Polskie''. Polecam.

Szermierka na argumenty niech bedzie szermierka na argumenty prawdziwe.

Poza tym z sympatia pozdrawiam.
                                      • sdb Dementi 29.06.03, 21:37
                                        Gość portalu: jagiello1 napisał(a):

> Gość portalu: SDB napisał(a):
                                        >
                                        > > Wiesz ,przykro sie robi jak sie czyta tak irracjonalnej
                                        > obrony czegos co z
                                        > > pewnoscia nie powstanie.
                                        >
                                        >
                                        > Krzyzio! Krzyżunia! Morrrda! :-)
                                        > Porcięta wprawdzie nowe, ale rozbryzgi z piany jaką
                                        > toczysz, są tak niepowtarzalne, jak linie papilarne.
                                        > Wrociles, mordka ze stolicy? Zwinales interesiki, czy
                                        > tylko w odwiedzinki wpadles?
                                        > Juz ostrze oba mieczyki. Tylko ekranu nie zapluj.

hmmmm jakos sobowtor sie zamknal po tym poscie... Potwierdzam ze niezalogowany
                                        SDB to juz jakas marna chamska kopia, ktorej nie nalezy w zaden sposob kojarzyc
                                        ze mna. nie biore udzialu w dyskusji bo za pozno sie nia zainteresowalem i nei
                                        mam czasu sie w nia zaglebic. nie mam nic przeciwko uniwerkowi w Bydzi
                                        pozdrawiam
    • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 23:11
      Kilka ciekawostek na temat Uniwersytetu Bydgoskiego :
      Cytat z Gazety Pomorskiej 6 czerwiec 2003
      ....Uniwersytet w Bydgoszczy mógłby mieć już ponad 100 lat, a nawet i 200.
      Pierwszy projekt powstania uczelni akademickiej gotowy był około 1794 roku, ale
      realizację przerwała insurekcja kościuszkowska. Niemal wiek później, wiosną
      1872 roku dr Wilhelm Niemann, notariusz z Brzegu pisał w tygodniku "Im Neuen
      Reich": "Bydgoszcz licząca 30 tysięcy mieszkańców, otoczona ogromną
      przestrzenią, pozbawiona wyższego zakładu akademickiego, podobna jest do
      umysłowej pustyni". Ówczesna Rada Miejska chciała to zmienić, jeszcze tego
      samego roku przegłosowała postulat powołania uniwersytetu i wysłała petycję do
      władz centralnych w Berlinie. Bydgoszczanie gotowi byli wpłacać datki na cele
      uniwersytetu, ale jakoś się do tego nie wzięli. "Die Post" informował, że
      Bydgoszczy brakuje odpowiedniej atmosfery umysłowej i lokalnej gleby naukowej,
      bez której żaden uniwersytet nie może powstać..... Co racja to racja –
      dodatkowo Bydgoszcz kultywuje tradycje...umysłowej pustyni.
      Inny cytat z tego samego wydania –
      ... - Bydgoszcz musi mieć uniwersytet - dowodził na ostatnim obiedzie
      czwartkowym prof. Henryk Wrembel, prezes Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego.
      Przez wiele lat wykładał za granicą, więc wie, że tam liczy się dyplom
      uniwersytetu. - Bydgoszczanie wyjeżdżający na Zachód z dyplomami akademii będą
      mieli problem ze znalezieniem pracy - tłumaczy. - Uniwersytet coś znaczy.
      Natomiast akademie kojarzą się z kursami dla robotników....Co racja to racja
      dobre kursy nie są złe na AB.
      OLO
      • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 27.06.03, 14:41
        Przekonales mnie. Bydgoszcz musi miec Uniwersytet.
      • sator_arepo Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 27.06.03, 15:44
        Gość portalu: Olo napisał(a):

> Kilka ciekawostek na temat Uniwersytetu Bydgoskiego :
        > Cytat z Gazety Pomorskiej 6 czerwiec 2003
        > Co racja to racja � dodatkowo Bydgoszcz kultywuje tradycje...umysłowej pustyni.

Jak juz wczesniej wspomnialem: szermierka na argumenty niech sie odbywa za pomoca argumentow
        prawdziwych.
        Historia Bydgoszczy jest obszerniejsza niż to, co można wyczytac w Gazecie pomorskiej :-)
        Piszanie o 1872 roku, nie wyczerpuje tematu - trzeba jeszcze wspomniec o 1903-1906 roku, gdy
        zdesperowani mieszczanie bydgoscy na nowo prosili Berlin o uniwersytet, a ten odmowil tylko z tego
        powodu, zeby uczelnia nie stala sie miejscem ksztalcenia Polakow i repolonizacji tego terenu.
        Na pocieszenie powstal w Bydgoszczy Instytut Rolniczy - pierwsza placowka naukowo-badawcza (tyle,
        ze nie dydaktyczna) na naszym terenie.
        Rocznice zauwazyla Wyborcza:
        www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35596,1548317.html
        (Skoro moim bydgoskim kolegom sluze pomoca z historii miasta na bydgoskim forum, to co mi szkodzi
        niesc podobna pomoc na torunskim)
        Nieodmiennie serdecznie pozdrawiam
        • Gość: JotZet Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 213.77.40.* 27.06.03, 16:22
          W Bydgoszczy potencjał ewentualnego uniwersytetu rozkłada się na 4 akademie.
          Oprócz tego mamy 4 uczelnie niepaństwowe i 2 wydziały innych uczelni. To
          wszystko tworzy bazę niewiele gorszą od UMK, niestety jednak rozbitą...

A w Bydgoszczy i tak studiuje więcej osób niż w Toruniu :)
          • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.mm.pl 27.06.03, 16:55
            I znowu to samo ,a u nas wiecej, a my mamy wiecej , a my wieksi. Szlag by Was
            trafil. Mieszkacie w brzydkim miescie i taka jest rzeczywistosc i niech tak
            zostanie. najwieksi, najbrzydsi naj pppppproooooooooooo buf.
            • Gość: Ted® Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 17:12
              Gość portalu: zoro napisał(a):

> I znowu to samo ,a u nas wiecej, a my mamy wiecej , a my wieksi. Szlag by Was
              > trafil. Mieszkacie w brzydkim miescie i taka jest rzeczywistosc i niech tak
              > zostanie. najwieksi, najbrzydsi naj pppppproooooooooooo buf.

jak sie osmieszac to na calego, no nie?
              policzyles ile razy uzyles 'naj' ;))))
              mowiles cos o kompleksach?
              • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.mm.pl 27.06.03, 17:16
                Powtorzenie stosuje sie w celu uzyskania odpowiedniego efektu jezykowego,ale ty
                o tym nie wiesz,bo konczyles z pewnoscia AB.
                • Gość: Ted® Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 19:00

> Powtorzenie stosuje sie w celu uzyskania odpowiedniego efektu jezykowego,ale
                  ty
                  >
                  > o tym nie wiesz,bo konczyles z pewnoscia AB.

mimo, ze jestem tylko po zawodowce, AB to za wysokie progi, umiem czytac ze
                  zrozumieniem
                  mam nadzieje, ze nie jestes po umk, moja corka sie tam wybiera bo slyszala o
                  wysokim poziomie
                  zanim sie uniesiesz przeczytaj swoj poprzedni post, dla ulatwienia nie skupiaj
                  sie na powtorzeniach
                  moze nie konczylem tak znamienitych szkol jak ty ale sie w zawodowce nauczylem
                  siegac do slownika kiedy nie rozumiem jakiegos slowa
                  polecam uwadze slowo 'kompleks'

• Gość: Wiech Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.tvk.torun.pl / 172.19.14.* 28.06.03, 13:24

jestem z Torunia, nie mam nic przeciwko UB, nie mam też nic przeciwko
                  oficjalnemu poparciu dla tego pomysłu ze strony Zaleskiego, który stara się
                  zacierać głupawe bariery i tłumić wzajemne animozje.

Mam natomiast zastrzeżenia do durnego podziału na tych i onych, i licytacji w
                  styly: 'bo my mamy u siebie 4 zautomatyzowane fabryki czapek z daszkiem, a wy
                  żadnej! - jesteśmy zatem lepsi, piękniejsi i dłużej żyjemy'
                  autorzy takich tekstów nie mają na ogól nic merytorycznego do powiedzenia,
                  starając się jedynie znaleźć potwierdzenie dla własnych głeboko zakorzenionych
                  fobii i wstrętów.
                  skoro mają problem, to trudno, zdarza się.
                  jakoś to zniesiemy.

Pozdrawiam mieszkańców obu grodów.
                  W.
            • Gość: JotZet Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: 213.77.40.* 27.06.03, 17:41

> I znowu to samo ,a u nas wiecej, a my mamy wiecej , a my wieksi. Szlag by Was
              > trafil. Mieszkacie w brzydkim miescie i taka jest rzeczywistosc i niech tak
              > zostanie. najwieksi, najbrzydsi naj pppppproooooooooooo buf.

Nasze miasto jest co najmnie tak samo ładne jak wasze , a wy nie macie nawet
              porządnego centrum tylko tą swoją starówkę - niczym zaścianek.
              Ostatnio porównywałem też waszą trasę N-S i naszą. Wasza(krajowa jedynka) jest
              kręta i prawie w całości jednopasmowa. A nasza -omija centrum, jest szeroka, w
              całości dwujezdniowa.
              W ogóle wszystko oprócz starówki, uniwersytetu i krytych basenów mamy o wiele
              lepsze. A jeśli nie to napiszcie co.
        • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 17:35

Fajna ta Wasza hidtoria. Mi jednak najbardziej podoba się ta ...nieurodzajna
          gleba umysłowa. Rozumiem ,że wymaga ona rekultywcji ,ale to wymaga pokoleń -
          pokoleń kształconych przyzwoicie ,a nie na Akademii Bydgoskiej nawet na
          uniwerek przemianowanej. Inaczej będzie to coś w rodzaju chowu wsobnego
          groźniejszego niż zaraza. Zapraszam więc na UMK. OLO
          • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych 27.06.03, 17:39
            Czy Twoj stan umyslu jest wynikiem gleby UMK? Jezeli tak
            jest, to z gleba cos nie tak.
            • Gość: wojt Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.03, 18:38
              Tak sie składa ze studiowałem na dwóch uczelniach jeszcze na WSP Bydgoszcz i
              dwa lata na UMK porównujac poziom i klase oceniam UMK wyżej ,wykłady były
              ciekawe profesorowie przyjemni i profesjonalni ( zaznaczam ze jestem z
              Bydgoszczy) .Dawne WSP jako uczelnia pedagogiczna cos zanaczyło w rankingu
              uczelni pedagogicznych kiedy przemianowali sie na Akademię to tak jakby cos
              stracili .Ale może uniwersytet byłby szansą na zmianę i profesjonalizm
              nierozumiem dlaczego tak bardzo was to boli szanowni Torunianie ze chcemy mieć
              uniwersytet -spokojnie UMK i tak szybko nie dogonimy , a przecież dwa
              uniwersytety mogły by z sobą współpracować dla dobra regionu...
            • Gość: 21 Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych IP: *.ipt.aol.com 27.06.03, 18:40
              W Montrealu sa 4 wielkie uniwerki, ktore zajmuja ogromne przestrzenie. Jakos nie przeszkadzaja sobie nawzajem. Uniwersytet powinien byc dostepny jak najblizej studenta, dla Bydgoszczaka w Bydgoszczy, dla Toruniaka w Toruniu. Niech ludzie samo sobie wybieraja gdzie chca studiowac.
          • sator_arepo Re: Uniwersytet czyli ambicje 27.06.03, 19:02
            Gość portalu: Olo napisał(a):

> pokoleń kształconych przyzwoicie ,a nie na Akademii Bydgoskiej nawet na
            > uniwerek przemianowanej. Inaczej będzie to coś w rodzaju chowu wsobnego
            > groźniejszego niż zaraza. Zapraszam więc na UMK. OLO

Ależ do tego, drogi kolego, to sie sprowadza. Jak juz przyznalem sie do tego w innym watku - jestem
            ksztalcony na UMK wlasnie. Ciesze sie, ze odebralem tam przyzwoite wyksztalcenie [chociaz - tu mala
            dygresja - gdy ja tam studiowalem, cale UMK cieszylo sie, ze od paru lat istnieje uniwerek szczecinski, bo
            dzieki niemu UMK juz nie bylo najgorzej postrzegane wsrod uniwerkow].
            Teraz z tym wyksztalceniem, z powrotem w rodzinnym miescie, chce wspomagac plan stworzenia
            naszego uniwerku. Mysle ze te ambicje zawdzieczam wlasnie nabyciu starannej edukacji uniwersyteckiej
            na UMK.

I jeszcze jedno - slowo ''ambicje'' nie idzie w parze z ''zakompleksienie''.
            Zakompleksiony tylko obgryza pazury z frustracji i co najwyzej ubliza tym, wobec ktorych ma kompleksy.
            Ambicje ma ten, ktory ma poczucie swojej wartosci i gotow jest siegac po to, co - jak uwaza - warto
            osiagnac.
            Stad zmieniam powielany tytul watku, bo ... coz, dotychczasowy nosil wlasnie znamiona zakompleksienia
            autora...

Pozdrawiam cieplo
            • Gość: wojt Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.03, 20:10
              I bardzo słusznie nie ma nic gorszego niz kompleksy , słusznie napisal 21 o
              czterech uniwerkach w jednym miescie , kazdy wybierze jaki będzie
              chciał .szkoda tylko ze uniwersytet bydgoski powstanie tylko na podbudowie AB
              chociaż nie dziwie sie ATR ze nie chce fuzji ma on ostatnio bardzo wysoka
              pozycje w rankingach i aspiruje do miana Uniwersytetu Technologicznego albo
              Politechniki...
            • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 01:37

Odpowiem Ci poważnie bo jesteś miły. Tego całego genuine 44 czy też 69 tylko
              prowokuję bo to akurat łatwo zrobić ,gdy opluwa UMK na które wysyła córkę czyli
              sra we własne gniazdo, czego nawet jaskółki nie czynią.
              Otóż problemem toruńczyka jest subiektywizm spojrzenia na własne miasto i jego
              interesy z obiektywizmem spojrzenia na ambicje i potrzeby bydgoszczan .
              Porównanie tych dwóch spojrzeń jest niemożliwe bo wzajemnie się wyklucza. Jako
              człowiek myślący rozumiem wręcz konieczność powstania uniwerku w
              Bydgoszczy ,ale jako toruńczyk będę ten pomysł zwalczał. Uniwerek w Bydgoszczy
              jest zagrożeniem dla Torunia - po prostu. Koszula moja jest mi bliższa i to Ty
              powinieneś też zrozumieć. W tym wypadku nie będę obiektywny - i już. Dlatego
              też prowadzenie dyskusji o dwóch różnych rzeczach , obiektywnej potrzeby i
              subiektywnego zagrożenia jest bez sensu , jak w starym powiedzeniu - Ty o zupie
              a ja o dupie.
              Argumenty typu ....a w Moskwie jest pięć uniwerków... są kompletnie idiotyczne
              z uwagi na to, że Moskwa ma jeden budżet i pięć uniwerków a tu mamy dwa
              miasta , dwa budżety i dwa uniwersytety. Wszystkie pięć moskiewskich uniwerków
              pracuje na jeden budżet jednego miasta i konkurencja pomiędzy nimi tylko
              pozytywnie stymuluje rozwój jednego miasta. My natomiast nie mówimy o drugim
              uniwerku w Toruniu.
              Rozwój regionu natomiast mógłby polegać na ściąganiu instytucji ( inwestycji )
              których nie ma w naszych dwóch miastach , oraz w miarę sprwiedliwym ich
              podziale , np. pod kątem efektywności ich wykorzystania. Nie mówie tu wcale o
              proporcjach po 50%. Ulokowanie NSA w Bydgoszczy było bez sensu ,ale już Aqapark
              powinien powstać w Bydgoszczy ,a nie w Toruniu.
              Tego typu dyskusje mogę prowadzić na poważnie. Czasami też fajnie jest
              popieprzyć z indywiduami typu genuine 666.
              pozdrawiam OLO
              • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje 28.06.03, 04:16

> Odpowiem Ci poważnie bo jesteś miły. Tego całego genuine 44 czy też 69 tylko
                > prowokuję bo to akurat łatwo zrobić ,gdy opluwa UMK na które wysyła córkę

???
                Skad to wziales? To ja skonczylem UMK. A jak tak bardzo interesuje Cie moja
                corka to studiuje ona na University of Toronto, uniwersytecie o renomie
                znacznie wyzszej niz UMK. Pokaz mi gdzie opluwam UMK? To ty opluwasz wszystko
                dookola.

> Otóż problemem toruńczyka

To nie problem torunczyka tylko Twoj, a to roznica.

>jest subiektywizm spojrzenia na własne miasto i jego
                > interesy z obiektywizmem spojrzenia na ambicje i potrzeby bydgoszczan .
                > Porównanie tych dwóch spojrzeń jest niemożliwe bo wzajemnie się wyklucza.

Twoja milosc do miasta jest zrozumiala tylko, ze zamiast martwic sie o rozwoj
                swojego miasta, plujesz na sasiadow. Ot taka logika torunskiego (i nie tylko
                torunskiego) prymitywa.
                • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.mm.pl 28.06.03, 09:24
                  Jeszcze raz Wam pisze i moze wreszcie dotrze to do B-szczan. Nie chodzi w
                  sumie o powolanie slabego UB. Idzie o to , ze wasze deklaracje przed
                  utworzenien nowych wojewodztw byly inne. Miasta mialy sie w pewien sposob
                  uzupelniac. Mowilo po co 2 uniwerki ,kiedy jeden jest juz w Toruniu. Po co
                  Toruniowi opera, kiedy jest juz w B-szczy itp. Problem polega na waszej
                  pazernosci i na waszej typowej dla duzego arogancji. Zaraz ktos napisze, ze
                  jestem kibol zuzman itd.Niestety nic z tych rzeczy.
                  Tym bardziej nie rozumiem postawy naszych wladz !!!!!!Toz to istny skandal, to
                  podkladanie sie ze szkoda dla swojego miasta.
                  Chcialbym sie mylic i moze prez.Torunia nas czyms zaskoczy.
                  Odnosnie drzew pod Centrum 2000, to swietnie ktos zauwazyl,ze sa to egologiczne
                  pisuary. Na to jest rada.Placi sie z gory kare i drzewka-szczalnie sie usuwa.
                  Przeciez Pan .p.Prez. ,doskonale o tym wie. Do dziela!!!
                  • genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje 28.06.03, 13:16

> Idzie o to , ze wasze deklaracje przed
                    > utworzenien nowych wojewodztw byly inne. Miasta mialy sie w pewien sposob
                    > uzupelniac. Mowilo po co 2 uniwerki ,kiedy jeden jest juz w Toruniu. Po co
                    > Toruniowi opera, kiedy jest juz w B-szczy itp.

O ile sie nie myle, Torun planuje budowe Opery.

> Problem polega na waszej
                    > pazernosci i na waszej typowej dla duzego arogancji. Zaraz ktos napisze, ze
                    > jestem kibol zuzman itd.

Bo intelektualnie jestes nim.

> Odnosnie drzew pod Centrum 2000, to swietnie ktos zauwazyl,ze sa to
                    egologiczne
                    >
                    > pisuary.

Te drzewa to pewno na zlosc Toruniowi posadzili bydgoszczanie?

Jeszcze raz napisze bo czytasz i myslisz wolno: Skup sie na tym co Torun robi
                    i powinien zrobic a nie na tym co w Twojej imaginacji Bydgoszcz zabiera
                    Toruniowi. Najlatwiej i najwygodniej usiasc z d..a w fotelu i powiedziec
                    sobie, i tak nie warto uprawiac ogrodka bo sasiad ma juz wszystkie roslinki
                    posadzone. Czasami tylko wstanie sie z fotela aby wyrwac sasiadowi piekny
                    krzew lub olac drzewko. Wtedy samopoczucie sie poprawia, mozna wrocic do
                    swojego fotela i pograzyc sie w blogich rozmyslaniach.
                • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 14:08

Genuine - burak jesteś.
                  OLO
                  PS. A UMK tu opluwałeś :

...Re: Uniwersytet czyli ambicje zakompleksionych
                  Autor: genuine44@NOSPAM.gazeta.pl
                  Data: 27-06-2003 17:39 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
                  Czy Twoj stan umyslu jest wynikiem gleby UMK? Jezeli tak
                  jest, to z gleba cos nie tak.

• genuine44 Re: Uniwersytet czyli ambicje 30.06.03, 14:38
                    > Czy Twoj stan umyslu jest wynikiem gleby UMK? Jezeli tak
                    > jest, to z gleba cos nie tak.

Kolejny raz potwierdzasz, ze nawet czytac nie umiesz. Trub warunkowy i jezeli
                    kogos tu opluwalem to nie UMK:)
              • Gość: wojt Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 13:13
                No dobra jak powaznie to powaznie. Mam wielu dobrych przyjaciół Z Torunia , jak
                siadamy do alkocholu rozpoczynają się dyskusje .Co najczęsciej słyczałem otóz
                te same hasła : Zabraliscie nam NSA, macie opere ,dlaczego u was jest Multikino
                nawet Auchan wam wybudowali .ja wtedy odpowiadam a co ja za to mogę ja tego nie
                budowałem. Wydaje mi się ze macie nieustawiczny kompleks nizszosci wiecznie jak
                cos sie u nas pojawia to wychodzi ze zli bydgoszczanie uknuli na was spisek i
                wam wszystko zabrali .A przeciez to wy trzymacie kase czyli Urząd
                Marszałkowski ,dlaczego wasze władze nie walczą o lepszą promocję .Nikt wam
                przecież nie zabiera uwielbianej przeze mnie starówki( zajebistych lokali) ,
                zabytków -Kopernika ,bulwarów filadelfijskich itd no i pierników W Toruniu
                zawsze będa smakowały lepiej... A co do NSA -najwięcej wniosków do Gdanska
                zanim tam był NSA kierowano z Bydgoszczy wiec oczywiste jest ze powinien byc
                własnie w Bydzi . Pogodzcie sie z tym ze jestescie miastem dwa razy mniejszym i
                promujcie to co macie i co jest dziedzictwem całej Polski chyba ze sciagniecie
                do siebie jeszcze z 200 tys mieszkanców a wtedy bedzie to juz zupełnie inna
                bajka.Pozdrawiam
                • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 14:01

Masz całkowitą rację. Myślę też ,że frustracje toruńczyków wynikają bardziej ze
                  złości na toruńskie władze i ich mizerię. Bydgoszcz w tym przypadku jest tylko
                  dobrym przykładem na pokazanie tej mizerii władz. To jest tak jak z Żydami ,
                  często się ich nie lubi właśnie dlatego ,że lepiej dbają o własne grupowe
                  interesy i zamiast równać w górę - obniża się górę.
                  W dniu dzisiejszym budowa w Toruniu : opery , filcharmonii itp jest bez sensu z
                  punktu widzenia rozwoju regionu , tak samo jak rozwijanie uniwerku w
                  Bydgoszczy. W regionie brak jest Politechniki , brak odczuwalny i to ma sens na
                  bazie ATR'u.
                  Jeżeli zaczynacie mówić tak :... opera , filcharmonia , NSA , Multikino to
                  rozwój regionu , a Uniwersytet to inna sprawa to nasz miejski rozwój ...i
                  dodatkowo oczekujecie zrozumienia dla tej konstrukcji myślowej ze strony
                  torunian - to życzę powiedzenia w syzyfowej pracy.
                  pozdrawiam OLO
                  • Gość: wojt Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 14:22
                    No dlaczego zaraz w syzyfowej ,może ten Syzyf czyli Akademia Bydgoska jednak w
                    toczy ten kamień na górę i cos z tego będzie .Zwróć uwagę ze bardzo duża liczba
                    bydgoszczan studiuje na UMK wątpie zeby chcieli zmieniac uczelnię tutaj chodzi
                    o sprawy przyszłosciowe -student ma dzisiaj prawo wyboru .Chociaż przyznaje
                    tobie racje ze Politechnika na bazie ATR jest lepszym rozwiazaniem niz
                    Uniwersytet na bazie AB i nie podoba mi sie polityka naszyh wladz ktore
                    szantazuja pozostale uczelnie ze jak nie przystapią do UB to nie dostaną
                    dotacji.ATR się obraził i uznał ze sobie sam poradzi ,chociaż przyznam ze
                    konsekwencja naszych władz jest z determinowana ....
                    • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.mm.pl 28.06.03, 14:58
                      Z genuine juz nie dyskutuje, bo to prawdziwy prostak. Kiedy czyta sie posty z B-
                      szczy, to akceptujecie wszystko byleby B-szcz byla gora jak to g.....Ostatni
                      list Olo jest bardzo dobry. Jesli chodzi o wielkosc miasta,to zaczeliscie sie
                      rozrastac przylaczajac do siebie ,co sie dalo. Mysle, ze przylaczenie Torunia
                      jest tylko w waszych umyslach kwestia czasu.
                      Na marginesie pragne dodac ,ze w wielu panstwach jest tak, ze o pozycji miasta
                      nie swiadzczy ilosc mieszkancow. W Polsce nazwa Torun funkcjonuje w umyslach
                      Polakow. Od razu kojarzy sie to miasto z czyms tam np. pierniki,Kopernik itd.
                      Wasze miasto nie kojarzy sie przecietnemu Polakowi doprawdy z niczym.
                      Przepraszam spotkalem sie z takim skojarzenie, a mianowicie, ze jest to
                      karykatura Poznania.Jestesci chorzy z zazdrosci o czym swiadczy przylaczenie na
                      sile Torunia do kuj-pom.Na szczescie nie dostaliscie wszystkiego i musicie
                      dzielic stolecznosc z Toruniem, o czym tak wielu B-szczan nie chce przyjac do
                      wiadomosci.
                      • Gość: 21 Dla tych co chca zeby inni nie mieli. IP: *.ipt.aol.com 28.06.03, 17:34
                        Szanowni dyskutanci!
                        Jak widze niezdrowe emocje szerza sie w tym watku. Aby ocucic Was troche, ochlodzic przepocone upalami umysly, zachecic do zweryfikowania Waszego "pewnego i zawsze slusznego" punktu widzenia zachecam do rozpiecia guzika pod szyja i wakacyjnej lektury.
                        Dlatego ponizej wklejam esej G. Orwella pt. "Notes on Nationalism". Milej lektury!

Notes on Nationalism (May 1945)

Somewhere or other Byron makes use of the French word longeur, and remarks in passing that though in England we happen not to have the word, we have the thing in considerable profusion. In the same way, there is a habit of mind which is now so widespread that it affects our thinking on nearly every subject, but which has not yet been given a name. As the nearest existing equivalent I have chosen the word "nationalism", but it will be seen in a moment that I am not using it in quite the ordinary sense, if only because the emotion I am speaking about does not always attach itself to what is called a nation
                        • Gość: 21 ciag dalszy IP: *.ipt.aol.com 28.06.03, 17:43
                          In England, if one simply considers the number of people involved, it is probable that the dominant form of nationalism is old-fashioned British jingoism. It is certain that this is still widespread, and much more so than most observers would have believed a dozen years ago. However, in this essay I am concerned chiefly with the reactions of the intelligentsia, among whom jingoism and even patriotism of the old kind are almost dead, though they now seem to be reviving among a minority. Among the intelligentsia, it hardly needs saying that the dominant form of nationalism is Communism
                          • Gość: 21 koncowka IP: *.ipt.aol.com 28.06.03, 17:45
                            But for an intellectual, transference has an important function which I have already mentioned shortly in connection with Chesterton. It makes it possible for him to be much more nationalistic
                            • martini_z_lodem Re: koncowka? szkoda!! 28.06.03, 17:53
                              Gość portalu: 21 napisał(a):

) But for an intellectual, transference has an important function which I have
                              al
                              ) ready mentioned shortly in connection with Chesterton. It makes it possible
                              for
                              ) him to be much more nationalistic
                      • Gość: PIT Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: 62.244.143.* 29.06.03, 00:59

> Z genuine juz nie dyskutuje, bo to prawdziwy prostak. Kiedy czyta sie posty z
                        B
                        > -
                        > szczy, to akceptujecie wszystko byleby B-szcz byla gora jak to g.....Ostatni
                        > list Olo jest bardzo dobry. Jesli chodzi o wielkosc miasta,to zaczeliscie
                        sie
                        > rozrastac przylaczajac do siebie ,co sie dalo. Mysle, ze przylaczenie Torunia
                        > jest tylko w waszych umyslach kwestia czasu.>
                        Jak sam mówisz "zaczęliśmy się rozrastać" pod koniec XVIII w. od czasu
                        wybudowania kanału bydgoskiego. Od tego czasu Bydgoszcz stała sie ważniejszym
                        ośrodkiem ludnościowym i gospodarczym od Torunia i pogódzcie się z tym.
                        Przyłączenie Fordonu do Bydzi nastapiło tylko po to, aby zbudować na tym
                        terenie duże osiedle mieszkaniowe. W innym wypadku wybudowanoby i tak, lecz w
                        innym miejscu. Toruń też "przyłaczał co się dało" np Podgórz.

> Na marginesie pragne dodac ,ze w wielu panstwach jest tak, ze o pozycji
                        miasta
                        > nie swiadzczy ilosc mieszkancow. W Polsce nazwa Torun funkcjonuje w umyslach
                        > Polakow. Od razu kojarzy sie to miasto z czyms tam np. pierniki,Kopernik itd.
                        > Wasze miasto nie kojarzy sie przecietnemu Polakowi doprawdy z niczym.
                        > Przepraszam spotkalem sie z takim skojarzenie, a mianowicie, ze jest to
                        > karykatura Poznania.Jestesci chorzy z zazdrosci o czym swiadczy przylaczenie
                        na
                        >
                        > sile Torunia do kuj-pom.Na szczescie nie dostaliscie wszystkiego i musicie
                        > dzielic stolecznosc z Toruniem, o czym tak wielu B-szczan nie chce przyjac do
                        > wiadomosci.>

Rozpoznawalność miasta ma znaczenie w turystyce i prestiżu. Nic jednak nie
                        zmieni tego, że Bydgoszcz jest po prostu większa i przez to silniejsza od
                        Torunia.
                        • Gość: Olo Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 01:22

Slumsy w Rio są jeszcze większe. Przeprowadź się tam ,a będziesz miał jeszcze
                          większe powody do dumy. OLO
                          • Gość: zoro Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.torun.mm.pl 29.06.03, 12:15
                            Ci z B-szczy to jednak zakute lby.Nie trafiA DO NICH ABSOLUTNIE NIC. cO ZA
                            SPOSOB MYSLENIA Z MINIONEJ EPOKI. wICIE,ROZUMICIE.
                            • Gość: Wiech Re: Uniwersytet czyli ambicje IP: *.tvk.torun.pl / 172.19.14.* 29.06.03, 12:23

> Ci z B-szczy to jednak zakute lby.Nie trafiA DO NICH ABSOLUTNIE NIC. cO ZA
                              > SPOSOB MYSLENIA Z MINIONEJ EPOKI. wICIE,ROZUMICIE.

zamiast obrażać ludzi popracowałbyś lepiej nad rozumieniem tekstu pisanego.
                          • Gość: zoro Re: Uniwe IP: *.torun.mm.pl 29.06.03, 12:15
                            • Gość: wojt Re: Uniwe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 18:08
                              Eee !!! dyskusja schodzi na psy ,pojawiają się nawet zakute łby .Spokojnie nikt
                              nie zamierza przyłącać Torunia do Bydgoszczy wasza panika mnie zadziwia .A
                              jeżeli chodzi o rozpoznawalnosć miast czyli Kopernik itd to jak bedziemy myslec
                              takimy kategoriami to stolicami województw powinny byc np. miasta :
                              Pacanowo ,Wąchock , Biskupin , Oswięcim itd . itd.
                              • Gość: zoro Re: Uniwe IP: *.torun.mm.pl 29.06.03, 18:23
                              • Gość: zoro Re: Uniwe IP: *.torun.mm.pl 29.06.03, 18:23
                                Na wojta w Pacanowie, to sie nadajesz
                                • Gość: wojt Re: Uniwe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 20:29
                                  Nie chciałbym obrazić imienia wielkiego zorro ale dla ciebie przewidziałem
                                  miejsce w Wąchocku to wbrew pozorom bardzo sympatyczne miasto...
                            • Gość: zonc Re: Uniwe IP: *.awacom.pl 29.06.03, 22:50
                              Akademia nie jest taka średnia, mamy więcej studentów niż wy... i co z tegoo??
                              UNI może powstać ale na bazie ATR- jako uniwersytet technologiczny... i to za
                              kilka latek...

cze pozdr
                              • Gość: zoro Re: Uniwe IP: *.torun.mm.pl 30.06.03, 09:32
                                Drogi wojcie, jestem zoro nie zorro.
                                • Gość: wojt Re: Uniwe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 12:15
                                  Drogi zoro przez jedno r wybacz .Czyli twój nick nie ma nic wspólnego ze szpadą
                                  i znakiem z ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka