Gość: jozef IP: *.torun.mm.pl 01.07.03, 23:10 ciekaw jestem czy jakby bylo 500 ochroniarzy to buraki nie pilyby alku i nie wsiadali do samochodow------------sczerze mowiac watpie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wasart nieszczęśliwy wypadek - wnioski ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 00:13 Moim zdaniem, to co się stało w Toruniu na zlocie ATS to nieszczęśliwy wypadek spowodowany brawurą i lekkomyślnością kilku osób. Byłem tam i mogę potwierdzić, że impreza była naprawdę ok także pod względem organizacyjnym. Zastanawia mnie brak Policji na tak masowej imprezie - przyjechałem w piątek wieczorem i nie widziałem Policji, a myślę, że w przyszłości bardzo by się przydała kontrolując trzeźwość kierujących samochodami. Wydaje mi się, że zrzucanie winy na organizatora jest teraz szukaniem kozła ofiarnego, a przy okazji urządza się nagonkę na tuning i ludzi z tym związanych pokazując ich jako tłum lekkomyślnych pijaków. To jest nieprawda. Wiedziałem ludzi i ich samochody, wysiłek i entuzjazm. Nie spotkałem się też z ani jednym przypadkiem agresji - to naprawdę zadziwiające jak na tak dużą grupę ludzi. Wiązanie wszystkich uczestników z bezmyślnością kilku osób jest bardzo dużym nadużyciem. A co do wypadków proszę pójść na dowolną imprezę tej skali (koncert, techno party itp.), a każdy znajdzie tam mnóstwo ludzi którzy zachowują się niebezpiecznie, a przecież nie można wyciągnąć wniosku, że trzeba zabronić organizacji takich imprez. Po prostu statystycznie na tak dużą grupę ludzi znajdzie się ktoś łamiący wszystkie zdroworozsądkowe zasady narażając swoje zdrowie i innych. Mam nadzieję, że ATS odbędzie się w przyszłym roku i obędzie się bez tragicznych wypadków - ale tego nikt nie zagwarantuje nawet zatrudniając 1000 ochroniarzy na imprezie, w której uczestniczy 20-30 tys ludzi. Pozdrowienia dla wszystkich tuningowców - i niech nieszczęście, które miało miejsce w Toruniu będzie przestrogą na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: nieszczęśliwy wypadek - wnioski ... IP: *.ima.pl 02.07.03, 09:22 > Moim zdaniem, to co się stało w Toruniu na zlocie ATS to > nieszczęśliwy wypadek spowodowany brawurą i lekkomyślnością > kilku osób. Ładne macie tam zwyczaje na tym zlocie. Wiesz, co winno się wam (nie tuningowcowm, tylko w ogóle kierowcom) robić za prowadzenie po pijaku samochodu? > Byłem tam i mogę potwierdzić, że impreza była naprawdę ok także > pod względem organizacyjnym. Zastanawia mnie brak Policji na tak > masowej imprezie - przyjechałem w piątek wieczorem i nie > widziałem Policji, a myślę, że w przyszłości bardzo by się > przydała kontrolując trzeźwość kierujących samochodami. Policja ma chronić bezpieczeństwo obywateli, a nie być odciągana do matkowania naj...nym jak szpadel kierowcom. Jak was nie stac na porzadną ochronę i ratownictwo, to NIE ORGANIZUJCIE imprezy. Dotarło to do zamroczonego alkoholem mózgu? Już kilka razy było, że policjanci ochraniali imprezy, a brakło ich do zwykłych czynności i chronienia mieszkańców na co dzień. Jak myślisz, co jest ważniejsze? Ja mam w dupie imprezy, chcę czuć się bezpiecznie na ulicy i w domu. A WSZYSTKIE imprezy moim zdaniem powinny wynajmować własną ochronę, a nie zawracać dupy policji, która jest i tak już marna. > Wiązanie wszystkich uczestników z > bezmyślnością kilku osób jest bardzo dużym nadużyciem. To proste - albo zmieni się formuła imprezy (zwłaszcza połączenie alkohol+auto), albo w ogóle nie organizowac impry. A że bez alkoholu na imprezę przyjdzie 250 ludzi, a nie 30 tys, to juz WASZ problem, moczymordy. > A co do wypadków proszę pójść na dowolną imprezę tej skali > (koncert, techno party itp.), a każdy znajdzie tam mnóstwo ludzi > którzy zachowują się niebezpiecznie, a przecież nie można > wyciągnąć wniosku, że trzeba zabronić organizacji takich imprez. > Po prostu statystycznie na tak dużą grupę ludzi znajdzie się > ktoś łamiący wszystkie zdroworozsądkowe zasady narażając swoje > zdrowie i innych. Cos mi się wydaje, że nie zarzucano organizatorowi, że wpuścił takich (bo faktycznie zawsze się znajdą), tylko że zaniedbał zabezpieczenia przeciwko takim gościom. Poza tym sadzac z opisów gazety chlanie i siadanie zaraz potem za kierownicą nie było jednostkowym przypadkiem na tej "imprezie". Choćby za to powinno się zamknąć permamentnie waszą imprezę nachlanych kierowców. > Mam nadzieję, że ATS odbędzie się w przyszłym roku i obędzie się > bez tragicznych wypadków - ale tego nikt nie zagwarantuje nawet > zatrudniając 1000 ochroniarzy na imprezie, w której uczestniczy > 20-30 tys ludzi. A miało być 5 tys... He, he, he. Bezpiecznie na takich imprezach będzie, jak przestaniesz siadać naj...ny za kierownica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radziu Re: Sąd nad imprezą IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 08:10 szkoda mi tego organizatora bo przez takich pijanych debili ma teraz same klopoty, a napewno robil impre w dobrej wierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sąd nad imprezą IP: 217.153.36.* 02.07.03, 08:31 Jak prezydent Zalewski będzie utrudniał organizatorom w przyszłym roku zorganizowanie imprezy i nie pomoże w zapewnieniu bezpieczeństwa to będzie skandal. Jak tak będzie to powinien być konsekwentny i buldożerami powinien zniszczyć wszystkie ulice w mieście bo po nich jeżdzą pijacy i zabijają siebie i innych. Szkoda że chłopak zginął, ale zginął z własnej głupoty. Takie jest życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi44 Re: Sąd nad imprezą IP: *.math.uni.lodz.pl 02.07.03, 09:47 Zawsze znajda sie gnoiki ktore wszysto psuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel to jest Polska właśnie IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 10:31 tu sa ludzie z ułańską fantazją: napija sie i zaraz wsiadali by na swoje rumaki. Problem w tym że obecnie te rumaki maja po 100 KM i brykaja z prędkoścoą 180 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
o92 Re: to jest Polska właśnie 02.07.03, 11:07 Gość portalu: falafel napisał(a): > tu sa ludzie z ułańską fantazją: napija sie i zaraz wsiadali by > na swoje rumaki. > Problem w tym że obecnie te rumaki maja po 100 KM i brykaja z > prędkoścoą 180 km/h Chciałeś chyba napisać: to są ludzie z UŁOMNĄ fantazją. Takich sie powinno zamykać w zakładach za usiłowanie popełnienia morderstwa. Co do fantazji to problem by rozwiązał wszywany na czas imprezy esperal :) Albo jeszcze lepiej zorganizować tuning szoł bez autek: tuningowcy by przynosili zdjęcia i opisy swoich cacek, wymieniali sie doświadczeniami i wrażeniami ze zlotu. Mogli by se palić gume (balonówa: 2zł), ścigać się (100m, 200m, 800m, 3km itd) nie wspominając o tankowaniu: "ej, piękna, jeszcze po 3 browarki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czat Re: to jest Polska właśnie IP: *.pppool.de 02.07.03, 12:22 Organizator sam byl nawalony,pewna infrmacja od swiatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T. Re: Sąd nad imprezą IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:08 Popatrzmy na to z innej strony: Jeżeli w jednym miejscu, o jednej godzinie spotyka się 80% miłośników podrasowanych aut z całej Polski i mają miejsce dwa, trzy wypadki w tym jeden śmiertelny czy to jest dużo??????? Radziłbym przeanalizować statystyki policji i podsumować ile w zwykły dzień na terenie całego kraju ginie osób w wypadkach spowodowanych przez podrasowane auta. Ludzie nie dajcie sobie mydlić oczu to nie jest temat do afery i skandalu. Ci ludzie będą i tak jeździć swoimi pojazdami i zabijać się wzajemnie, a to co się stało w Toruniu, dzieje się każdego dnia na ulicach każdego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: Sąd nad imprezą IP: 217.97.134.* 02.07.03, 15:17 Gość portalu: T.T. napisał(a): > Popatrzmy na to z innej strony: > Jeżeli w jednym miejscu, o jednej godzinie spotyka się 80% > miłośników podrasowanych aut z całej Polski i mają miejsce dwa, > trzy wypadki w tym jeden śmiertelny czy to jest dużo??????? rzeczywiscie, poniżej dziesięciu trupów nie ma co podnosić larum - zwyczajna sytuacja przecież... proponuję koledze solidny rozbieg w kierunku ściany, zakończony pokazowym 'barankiem' - moze się jeszcze w główce nastawi... Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Sąd nad imprezą 02.07.03, 15:34 dupa z tego organizatora- zadne przepisy ani zadna ilosc ochroniarzy nie zagwarantuja bezpieczenstwa na imprezie skupiajacej tysiace mlodych ludzi z niebezpiecznymi zabawkami w postaci samochodow. gdyby zrobic zlot posiadaczy karabinow albo zlot dilerow narkotykow to za ktoryms razem tez doszloby do smierci od postrzalu albo przedawkowania. Ja nie podjalbym sie organizowania imprezy nad ktora mozna w kazdej chwili stracic kontrole. Przyklad- prezydent wycofal pozwolenie na zlot a szef zlotu nie mogl go przerwac bo: 1. ludzie byli pijani- i tak nie mogliby wyjechac 2. popsulby zabawe wielu mlodym ludziom- mogloby poskutkowac agresja i zadyma 3. ci ktorzy wyjechaliby na miasto spowodowaliby w nim straszny chaos. Tak trudno sobie to wyobrazic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 21 Re: Sąd nad imprezą IP: *.ipt.aol.com 02.07.03, 17:54 Jak ostatnio bylem w Polsce to jechalem sobie z zona i tesciami (nieobeznanymi w polskich realiach) do Gdanska. Oni przezyli to jak jakis niesamowity film. Przez wiekszosc czasu zamykali oczy zeby nie widziec co sie dzieje. Ja nie bralem tego na powaznie, dopiero pozniej zdalem sobie sprawe, ze bliscy byli zawalu serca. W pewnym momencie kiedy wyprzedzalem, bral nas na trzeciego Opel Zafira. Mial jakies 170 na liczniku i jak gwaltownie wracal na swoj pas to wszyscy zaczeli krzyczec - "Zobacz! On ma dwa kola w powietrzu!" Nie wiem skad sie bierze ta mania predkosci. Zwiedzalem ostatnio pewien biedny kraj w Ameryce Lacinskiej, gdzie gorace temperamenty i brak policji na drogach - tzn sa, ale nie maja samochodow - pilnuja powiedzmy pewnych miejsc i mozna sie nie zatrzymac, ale nie zauwazylem zeby ktokolwiek przekraczal 60 w miescie i 110 poza. A uwierzcie mi ze lsniacych nowych terenowek z mozliwosciami tam niemalo. Odpowiedz Link Zgłoś