shangazi Re: Wolszczan współpracował? 17.09.08, 14:12 niezalezna.pl/article/show/id/8086 Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 Re: Wolszczan współpracował? 17.09.08, 14:47 Zasadniczo nie dziwi mnie żadne nowe nazwisko kolejnego ewentualnego tajnego współpracownika SB. Tak samo więc Wolszczan nie jest dla mnie osobą, która z definicji nie mogła być TW. Tekst w Gazecie Polskiej, jak zwykle zresztą, jest dobrze udokumentowany, wzbogacony o relacje, cytaty. Tym samym więc wydaje się - nie oznacza to bynajmniej pewności - że przybył nam kolejny "autorytet". Co innego jest dla mnie jednak ciekawsze w tej sprawie. Otóż zastanawia mnie jak "znaczny jest to autorytet"? Ale to będziemy wiedzieć w chwili, gdy - jeśli w ogóle - rozpocznie się jego publiczna obrona i walka o dobre imię. Dla prof. Wolszczana i mówię to kierując się sympatią w jego stronę, dużo lepiej by było, gdyby taka publiczna obrona się nie rozpoczęła. Bo jeśli się rozpocznie, będzie to znaczyło, że chyba jednak coś mogło być na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Wolszczan współpracował? 17.09.08, 15:51 Instytut Naukowy IPN powinien natychmiast przeslac udokumentowane dowody do wszystkich wazniejszych Akademii Nauk aby anulowano wszystkie "odkrycia" tzw. Wolszczana. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Wolszczan współpracował? 17.09.08, 15:54 Przy okazji wyjasnila sie tajemnicza dymisja arcyprofesora Cenckiewicza ktory po prostu w prezydenckiej wili bedzie pisal ksiazke o Wolszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 @mudah 17.09.08, 16:19 A możesz mi Mudah wyjaśnić związek między ewentualną współpracą z SB a odkryciami naukowymi o znaczeniu światowym? Jeśli potrafisz, to zgodzę się, że miałeś powód wplatać w wątek o możliwej esbeckiej przeszłości wątek astronomiczny. Jeśli natomiast nie potrafisz, to jesteś zwykłym gamoniem, którego stać na mało zabawne komentarze, choć wydaje mu się, że są one w istocie zabawne. Weź zabawki, rusz się do piaskownicy, wpuść rodziców przed komputer i pozwól porozmawiać na forum ludziom, którzy mają coś bardziej interesującego do powiedzenia niż ty. Dobrze? No ale w pierwszej opcji spróbuj uzasadnić związek między byciem TW, a odkryciami mogącymi przynieść Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: @mudah 17.09.08, 16:22 >zwykłym gamoniem Dziekuje, z Twoich ust brzmi to jak wielki komplement. :) > No ale w pierwszej opcji spróbuj uzasadnić związek między byciem TW, a > odkryciami mogącymi przynieść Nobla. Odpowiedz: :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: @mudah 17.09.08, 16:23 > porozmawiać na forum ludziom, którzy mają coś bardziej interesującego do > powiedzenia niż ty. Dobrze? A co Ty masz do powiedzenia? O Wolszczanie oczywiscie a nie o mnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 Re: @mudah-wyjaśnienie 18.09.08, 12:39 Zadałem Ci pytanie. Ja nie umiem powiązać i znaleźć wytłumaczenia pomiędzy SBecką przeszłością Wolszczana a jego dorobkiem naukowym. Dlatego nie widzę potrzeby pisania w wątku o tym czy donosił, czy nie o jego naukowych dokonaniach. Ty pisałeś o tym jaki to z niego świetny naukowiec. Z czym się zgadzam. Zauważ jednak, że nie rozmawiamy tu o tym, czy Wolszczan jest wybitnym naukowcem, tylko o tym jaka była jego postawa w stosunku do takiej kwestii jak niepodległość państwa polskiego. Za PRL była to niepodległośc bardzo mocno ograniczona. Dlatego nie łącz kwestii uwiklania w kontakty z SB z piękną kartą naukową. To dwie różne kwestie. To tak samo jakby Noblista został złapany na plagiacie, ale chroniłbyś go stwierdzeniami, że może i Noblista jest plagiatorem, ale jakie to ma znaczenie w świetl etego, że to wybitny patriota i wielki społecznik. Rozumiesz juz o co mi chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
julo57 Re: Wolszczan współpracował? 17.09.08, 17:10 Oczywiście! Jak każdy mieszkaniec Polski urodzony przed rokiem 1989. W IPN mogą być "papiery" na każdego i to autentyczne. Przecież w SB mogli pisać, co im się tam uroiło, co nie znaczy że to prawda. Już niejedna taka rewelacja przeleciała przez media i zawsze znajdą się tacy, co dla własnej przyjemności, satysfakcji, zaistnienia, dokopania, itd...wysmażą coś na kolanie. Nawet "w oparciu o materiały IPN". Strzeżcie się wszyscy o inicjałach JW - to oznacza "Jawny Współpracownik". Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 a tak na prawdę to kogo to obchodzi? 17.09.08, 19:34 Facet jest wybitnym naukowcem. Jedynym Polakiem, uczonym tak bardzo znanym na świecie (żyjącym oczywiście). Kogo to obchodzi czy podpisał kwit żeby móc wyjechać na konferencję albo gdzieś tam? IPN to banda aparatczyków partyjnych i oszołomów. Po Lechu zabrali się za kolejnego bohatera Odpowiedz Link Zgłoś
morciasz Re: a tak na prawdę to kogo to obchodzi? 17.09.08, 22:56 a pomyslales, ze wlasnie tacy ludzie (okurat nie odnos tego do Wolszczana, bo sprawa na razie nie jest oczywista), ktorzy w kregach naukowych wspolpracowali z SB zniszczyli nie jeden wspanialy naukowy talen - ucinajac stypendia, pozbawiajac szans na awans, zdobycie naukowych tytulow, uniemozliwiajac wyjazd na badania za granice itd itd. Tak dzialalo SB. Gdyby nie takie sluzby byc moze mielibysmy o wiele wiecej takich naukowcow z takimi sukcesami naukowymi jak Wolszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl nie osądzajmy zbyt pochopnie.. 18.09.08, 13:15 powtórzę to co napisałem w sąsiednim wątku: Ciekaw jestem, czy gdyby p.Wolszczan nie był skłonny 'porozmawiać'z SB po wyjazdach zagranicznych, byłby w ogóle wypuszczany za granicę? Pewnie niekoniecznie.. Czy bez kontaktów zagranicznych i pracy na tamtejszych uczelniach dokonałby swego odkrycia? Nie sądzę. Byłby super fajnym patriotą z krystalicznym życiorysem, ale czy bylibyśmy z niego bardziej dumni z tego tytułu? Pewnie nikt o nim by nawet nie słyszał... Generalnie, każdy naukowiec który chciał wyjechać za granicę w tamtych czasach, musiał coś podpisać i musiał złożyć relację po wyjeździe. Żadne odkrycie. Myślę, że lepszym i bardziej uczciwym rozwiązaniem byłoby osądzanie nie tych, którzy coś podpisali, a tych którzy swoimi relacjami komuś zaszkodzili. Mimo wszystko, istnieje ogromna różnica pomiędzy tymi, którzy chcieli rozwijać się zawodowo i - aby móc wyjeżdżać - snuli SBekom nic nie wnoszące opowieści, a tymi, którzy w podły sposób denuncjowali swoich 'przyjaciół', ludzi, którzy im ufali.. Niech ktoś pokaże kwity, w których Wolszczan robi komuś krzywdę. A jeśli takowych przypadkiem nie ma - nie zadeptujmy kolejnego Polaka, który pracuje na dobre imię naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 a UBowcy polewają 18.09.08, 14:53 Siedzą na wysokich emeryturach i sikają ze śmiechu z posolidarnościowych polityków. Nasmarowali różnych papierów a teraz przy ich pomocy Macierewicze i inne oszołomy obsmarowują kogo chcą. Mają niezły ubaw. Wykańczają prawice i znanych ludzi lepiej niż za komuny!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam młodych, którzy uważają każdy papier z UB za dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: a UBowcy polewają 18.09.08, 19:51 Masz mój podpis- obiema rękami! PS Złozyłem także indywidualny protest( lipiec 2006 r) do 4 " wielkich ówczesnego Prawa IO Sprawiedliwości"( w tym -obu braci...) po tym jak niejaki Girzyński z Mularczykiem sprokurowali " złe [prawo" ( Ustawę lustracyjną) , za pomocą której chcieli " zmieść do katów" największe nazwiska Sierpnia '80 w tym Wielkiego Elektryka (SIC!). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
artysta.trzy Historyjki, oj historyjki 19.09.08, 10:24 Historyjki, szkoda, że nie zadajesz sobie spraw, że szkodzisz. A może zdajesz sobie sprawę, tym gorzej. Byłem zdziwiony, że przyszedłeś na opłatek do Zbyszka Girzyńskiego, no bo już wtedy robiłeś mu koło piórek. Nikt ciebie nie będzie brał na poważnie, jeżeli przez ciebie będzie przemawiała nienawiść, która wynika tylko z tego, że nic w życiu ci się nie udaje. Tak przynajmniej wynika z twoich osobistych reminiscencji przedstawianych na forum. Zapomniałeś już, że walczyłeś - jak piszesz - z komuną i jak dobrze pamiętam z ... lewactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Historyjki, oj historyjki 20.09.08, 05:16 Po pierwsze, gdybys wiedział co Jemu wówczas powiedziałem( " nie robiłem koło tyłka" -tylko w sposób profetyczny ostrzegałem Prezesa- dwukrotnie! o " równi pochyłej " dla PIS-u , na jaką ten nadgorliwy politykier...wepchnie - moje Prawo i Sprawiedliwosć), dziś o mnie pisałbyś- toż W.R. ( Historyk II) o niczym innym nie ostzrgał, a przed takim finałem!!. Po drugie -piszesz, ze nic mi się w życiu nie udaje... Jedź zatem ( weź w rękę Listę Wildsteina) do moich 2 b. zakładów: Pierwszy w Płocku- 550 osób zatrudnionych... Wejrzyj na "listę" a tam - kilku, z ktorymi nie miałem żadnych szans! Po drugie -sprawdź ZPD CZersk, o którym finale wielokrotnie -Wam opowiadałem( np. w opodróżach autokarem do W-wy... A' propos- czy możesz nam wytłumaczyć- dlaczego NIGDY z nami- "SOlidaruchami"- ludźmi Sierpnia ' 80 nie jeździł Twój " bohater' -Z. Girzyński- NIGDY -NEVeR!) - POczytaj art, z l. 2001-2002 w POMORSKIEJ -a zobaczysz ( jeżeli masz IQ > 65 ...) dlaczego w 1993 r przegrałem Referendum i dzięki komu! Ciekawą rzecz odkryłem( 4 dni temu!). Na Mazowszu spotkałem w pewnym zakladzie(????) moją LINIĘ DO PRODUKCJI MOZAIKI, ktorą od I- szych czynności instalowałem z Niemcem(!)w ZPD ZCersk - a potem przez 2 lata " wywindowałem" Torńskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego do rangi ważnych, o ktorych pisała Prasa Fachowa i dokąd przyjeżdzał W-ce Minister na otwarcie... Zapytaj b. Dyrektora Mgr inż L Szeflera(!). Wiesz co po " nim"-po ZPD CZersk(...) pozostało...? Wiesz -kto posrednicvzył w transakcjach pomiędzy ... Syndykiem masy upadłowsciowej " Imperium Biznesmena"( identyczne imię i nazwisko jest na " liście Bronka", a Wyborcza na moją prośbę w 1993 r - nie ukazał ani 1 zdania- pomimo, że jej dziennikarka była całe 8 godzin w ZPD- rozmawiajać , ze wszystkimi " siłami" -w tym takze z moją już nadwerężoną, przez pryncypała( A.W.) , którego ówczesny Wojewoda za Jego systematyczne " rugowanie ludzi Solidarnosci"(!) nie powinien trzymać -ani miesiąca! A co uczynił duet Wojewodów- z naszej b. Solidarnosci? Nie mogłem " kopać się równocześnie z mułem( pryncypałem- b. PZPR) i z koniem,(????), który w osobie W-ce Wojewody -na interwencję mojego Promotora Prof. dr. hab (????) z Poznania( śp. [*])przywitał mnie w swoim gabinecie ( po tym jak pryncypał -maj 1990 r- wezwał mnie do siebie i ostzregł, że mnie zwolni...)... ..." to do Poznania Pan się udał po pomoc..." Do dziś pamiętam -Jego( W-ce Wojewody) spojrzenie i złość -malowaną na (męskiej i inteligentnej) twarzy! Odpowiedziałem Panu Woj. ... Nie prosiłem Pana Senatora o interwencję. Ja Go spotkałem w Stoczni Gdańskiej( 30 VI 1990 r) i tam na pytanie...( nie będę kontynuowałe refleksyjnych wspomnień!). Wiesz -co w obecności pryncypała ( z Torunia) Przew rady TPPD- PRzew. rady Zakladu , Gł. Ekonomisty i swojego kolegi z U.W powiedział Dyr Dep Wojewody d/s Przekształceń -Pan dr ( ????)? Wiesz co uczynił Wojewoda -po 2 tygodniach - słowami -innego wysłannika- także Dyr -innego dep. U.W w oruniu wobec całej załogio ZPD Czersk w maju 1993 r!?????????????? ... " Dobił mnie -dyrektora ZPD ZCersk- czytaj - na oczach całej zalogi UBEZWŁASNOWOLNIŁ MNIE- Nie -" komuch" mój pryncypał, który mnie zwalczał od 3 lat-ale wysłannik Wojewody Toruńskiego( znam Jego nazwisko- Rudowski!). Wiesz co czynił twój bohater -historyk ( lub co planował uczynić ) za pociagnięciem " paragrafów Złej UStawy"...? Zapewniam Cię i wszystkich, ktorzy nie czytali I-szej wersji " ZŁEJ USTAWY" z 21 lipca 2006 r!: " oczyścić pole do synekur dla pisiactwa," którzy z racji młodego wieku- braku doświadczenia i jakichkolwiek zasług, powinni takim jak Mężydło, Borusewicz , że o Wielkim Elektryku nie wspomnę... przez kilka lat czyścić dywany(...). Temu ostatniemu- nawet nie są godni zakładać " papci" ...! PS C.D.N po powrocie z " harówy"...zaczynam od 4,30 Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Historyjki, oj historyjki 20.09.08, 05:48 Suplement: Napisałem( spiesząc się) ... " oczyścić pole do synekur dla pisiactwa," którzy z racji młodego > wieku- braku doświadczenia i jakichkolwiek zasług, > powinni takim jak Mężydło, Borusewicz , że o Wielkim Elektryku nie > wspomnę... przez kilka lat czyścić dywany(...). Temu ostatniemu- > nawet nie są godni zakładać " papci" ...! Miałem na myśli( zona zawsze mi przypomina, że piszę do innych, nie do siebie lub też do znających to co opisuję... Prawda, ze mądrą mam zonę!?) to co napisałem( jestem na 100 % pewien) -ale nie na podstawie faktów( momentami dramatycznych dla " już raz krzyzowanych"- dodam mnie nie " krzyzowano" -nie pałowano; mnie próbowano " skusić" -co najmniej 3 razy!!-Także opisywałem jak chocby W-ce Naczelnikiem i mieszkaniem dwupoziomowym w pięknym miasteczku k. Poznania- w 1985 r!!! ) lecz na podstawie " WIECZORKOWAŃ" ( czytaj wolnych zapisów - niejednokrotnie zmyslonych) b. S-beków, ktorych to paszkwile( nie mam watpliwości, ze w dużej mierze takie są zapisy. A jeżeli nawet jest to niewielka zawartość -to wiem ponad wszelką wątpliwość, że " sztab imperium zła" -odchodząc po Okrągłym stole" pozostawił " granaty w szambie" -tylko na tych co to "Im" dawali się za skórę (...)- vide: Wałęsa, Jurczyk, Chrzanowski etc.etc... A gdzie są teczki- faktycznych wspólpracujących i tych co do dziś maja emerytury po > 5000 ł/ M-c! To było i jest " barbarzyństwo" jakie poseł Girzyński z " towarzyszami pisiakami" pragnał zastosować w " paragrafach"- bo to przecież najłatwiej... Walczyć na I-szej linii frontu( jak Mężydło, BVorusewicz, Wałęsa....) w " ich mętnych umysłach" o mentalnosci samozwańczych sędziów- nie wystarczyło, aby teraz ich postacie słuzyły Prawu i SPtrawiedliwosci...(SIC!). Należało ( w ich msciwojowości) tych " krzyżowanych" -teraz w naszej wolnej Polsce, o którą ONI( z Wielkim Elektrykiem- nie Kaczyńscy, nie Karscy, nie JAsińscy, nie Bruździńscy... i NA PEWNO NIE TWÓJ HISTORYK Z. GIRZYŃSKI!) NARAŻAJĄC SIĘ WALCZYLI..., na oczach całego Świata( który smiejke się z naszych fobii...) po raz kolejny-teraz już skutecznie ... UKRZYZOWAĆ I PRZEBÓDZ ..., PASZKWILAMI ICH KATÓW...:((( Na takie dictum -nie mogłem być " ślepy i głuchy"( dlatego dwukrotnie ostzregałem Prezesa -przed " równia pochyłą" na jaką wpychali od I szych dni- pisiacy pokrou ww. z Twoim dr historii Z Girzyńskim!) i nie jestem dziś - także! Odpowiedz Link Zgłoś
artysta.trzy Re: Historyjki, oj historyjki 20.09.08, 16:04 Przegrywają słabi. Przykre to stwierdzenie, ale prawdziwe. Niestety. Problem w tym że nie możesz się z tym pogodzić. W wielu wątkach powracasz do Czerska i stąd Ciebie znam. Daj sobie z tym spokój i uciekaj do przodu. Malkontentów nikt nie lubi, nikt nie lubi rozdrapywać ran. Licz tylko na siebie, a nie na Zbyszka, czy Antka. Ani jeden ani drugi nie załatwi ci posady dyrektora, mimo, że o takiej posadzie myślisz. Ja wiem, że o tym decydują układy, ale kto będzie rozmawiał z gościem, który ciągle... tylko cierpi i kontestuje przegraną. Uszy do góry. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: a UBowcy polewają 21.09.08, 14:47 muvon200 napisał: > Siedzą na wysokich emeryturach i sikają ze śmiechu z Zwłaszcza Romkowski z Radkiewiczem. No i ten Światło na wysokiej emeryturze w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
artysta.trzy Re: Nie wszyscy UBowcy polewają... 22.09.08, 14:45 Wszyscy zbrodniarze już nie żyją. Józefa Światło (Izaak Fleischfarb) zmarł w USA w 1975 r. mimo, iż PRLowski wywiad chciał go kilkakrotnie sprzątnąć za ujawnienie zbrodni bezpieki, Radkiewicz zmarł w 1987 r., a jedynie ostatniego Romana Romkowskiego (Natana Grinszpana - Kikiela)spotkała zasłużona kara - w 1657 r. dostał za swoje zbrodnie 15 lat więzienia. Przesiedział 7 lat (zwolniony za dobre sprawowanie)rok później zmarł. Chyba pod koniec 1964 jeżeli dobrze pamiętam. Tak więc jeżeli siedzą, to w kotle w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko ipn powinno zostac zlikwidowane 18.09.08, 20:01 jak zwykle ipn powie "mamy agenta!!! "czlowieka opluja i zabija publicznie, a co tak naprawde jest w teczce to juz nie powiedza. moze byc tam jedna karteczka z podpisem, moga byc nic nie znaczace bzdury. powinni zlikwidowac to gowno. jak juz robia cos to niech robia to do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Re: ipn powinno zostac zlikwidowane 18.09.08, 23:04 To ciekawa sprawa,w tym dotkniętym kraju nikt nie był agentem KGB,Mossadu,czy CIA a wszyscy okazują się agentami SB.To chyba już musiałby być kompletnym zerem naukowym i siedzieć w lesie na wsi(na przykład) żeby się nim SB nie interesowało.Tylko tyle mam do zarzucenia,że chyba go zdemoralizował pobyt w USA.O polskich tajemnicach nigdy nie mówi się zbyt dużo,i bez potrzeby.W starszych polskich filmach widzę charakterystyczną rzecz:wszyscy sobie dziękują i współpracują-też bym wtedy chętnie współpracował.No,ale to by było na tyle,widzę,że ostatni Ikarzy i Syzyfowie odpadają do szamba. enthorn.deviantart.com/art/Niszcz-Kaczyzm-Desktop-29945959 Odpowiedz Link Zgłoś
spaatz Re: Wolszczan współpracował? 19.09.08, 07:39 Kopernik bis czy może kapitan Żbik oto jak zawikłane są ludzkie losy. Gdyby nie pomoc SB światowa nauka byłaby uboższa o intelekt jej agenta. "Wybitny naukowiec", luminarz i błyszcząca gwiazda torunskiej nauki zwykłym donosicielem, niektórzy profesorowie w tym torunscy mówią, że być kapusiem i donosić za pieniądze na kolegów to nic takiego, może jednak kapitan Wolszczan będzie honorowym obywatelem miasta torunia??? Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Wolszczan współpracował? 19.09.08, 11:49 A może był też inny wybitny astronom w tym czasie ktory nie podpisał lojalki i nie donosił. Pewnie teraz gnije gdzieś w jakiejś szkole albo w swojej firmie. To nie jest uczciwe żeby wybielać Wolszczana i żeby atakować IPN. Fory od UB na starcie nie są sprawidliwe i takie osoby nie powinny być stawiane na świeczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski A kogo to obchodzi poza zboczeńcami w moherach ? 20.09.08, 16:21 ?! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lech.niedzielski 21.09.08, 16:13 lech.niedzielski napisał: > A kogo to obchodzi poza zboczencami w monerach? Obchodzi to wszystkich ludzi, ktorzy niezaleznie od wyznawania jakiejs (czy tez nie) religii posiadaja podstawowe zasady moralnosci oraz etyki. Oczywiscie komuchy twego autoramentu beda zawsze wypisywac bzdury i obelgi, ktore wlasnie teraz napisales! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tlss 21.09.08, 16:15 tlss napisała: > Wolszczan wspolpracowal? > A może był też inny wybitny astronom w tym czasie ktory nie podpisał > lojalki i nie donosił. Pewnie teraz gnije gdzieś w jakiejś szkole > albo w swojej firmie. To nie jest uczciwe żeby wybielać Wolszczana i > żeby atakować IPN. Fory od UB na starcie nie są sprawidliwe i takie > osoby nie powinny być stawiane na świeczniku. Trafilas w 10-tke!!! Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś