roger_wolff 04.02.09, 19:52 Skrytykowaliście Wolniewicza bez analizy i merytorycznego ustosunkowania się do wypowiadanych przez niego słów. Ma bardzo dużo racji, ale nie będę się tu na ten temat rozpisywał - nie na forum tej polskojęzycznej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-44 Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 04.02.09, 20:45 roger_wolff napisał: > Skrytykowaliście Wolniewicza bez analizy i merytorycznego ustosunkowania się > do wypowiadanych przez niego słów. Ma bardzo dużo racji, ale nie będę się tu > na ten temat rozpisywał - nie na forum tej polskojęzycznej gazety. Pan Wolniewicz nie pierwszy i nie ostatni raz objawił swoją receptę na naszą współczesność za każde niepowodzenie obwiniając Żydów. Nie oi pierwszy i nie ostatni,niestety. Kiedyś przy mnie jeden z hierarchów paulinów powiedział o kimś[nie pamiętam o kim] "a to jest żydek".Ciekawe,jakby się czuł,gdyby o nim ktoś inny powiedzial -"a to jest polaczek"... Cytowany przeze mnie autor postu w sposób charakterystyczny mówi o polskojęzycznej gazecie.To jest język ksenofobii.Wstyd mi za niego. Odpowiedz Link Zgłoś
roger_wolff Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 05.02.09, 15:09 A cóż złego jest nazwac kogoś Żydem? Mogą mnie nazywac Polaczkiem, nie obrażę się. Nie zastanawia Cię, dlaczego wszędzie , na całym świecie problemy maja tylko Żydzi? NIe słyszałem o Iranofobii, Chinofobii czy Meksykofbii, ale non stop słyszę o Zydofobii, wszyscy na całym swiecie są źli i najeżdżają na niewinny naród wybrany? Może warto spojrzeć w siebie i zastanowić się, bo jeśli jeden człowiek Ci mówi że coś z Tobą nie tak, możesz odpuscic, ale jeśli mówia to prawie wszyscy, to chyba jednak jest coś nie tak....? Wolniewicz mówi prawdę, a że jest niewygodna Zydom, to i wrzask powstaje, biedni zydzi, znów się ktoś ich czepia....i jeszcze jedno - nie musisz się za mnie wstydzić, nie trzeba się wstydzić prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 06.02.09, 01:22 roger_wolff napisał: > A cóż złego jest nazwac kogoś Żydem? Mogą mnie nazywac Polaczkiem, > nie obrażę się. A ja się obrażę. Polakami niech nas zwą. Słowo Żyd nie ma znamion pejoratywnych w przeciwieństwie do słowa Polaczek. W związku z tym Twój przykład jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
davvidda Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 06.02.09, 11:28 roger_wolff, wspominasz o czymś merytorycznym, to pozwól, że się merytorycznie ustosunkuje do Twojej wypowiedzi. Posługujesz się generalizacją, która zniekształca rzeczywistość: "wszędzie, na całym świecie", "wszyscy na całym swiecie", "non stop", "tylko Żydzi", "prawie wszyscy". To nie jest merytoryczne podejscie. Posługujesz sie językiem, który przystoi babie z bazaru, która coś słyszała i coś wie, i na tej podstawie wydaje się jej, że wie wszystko i wszystko słyszala. Nie martw się, że wrzask powstaje. Wrzask powstaje też na przykład wtedy, kiedy w Irlandii na murze ktoś nabazgrze "Poles go home". Irlandzkim mediom też sie wtedy zdarza wrzeszczeć. To jak, my powinniśmy się wtedy przyjrzec sobie, Polaczkom? Zastanowic się, że może coś jest z nami nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
roger_wolff Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 06.02.09, 23:30 Zawsze się zastanawiam skąd u niektórych Polaków(?) taki poddańczy, kajający się ton wypowiedzi. Żydzi mają swój dom, w którym jeśli zechcę pojechać będę musiał uszanować ich mentalność, być może również obrażające mnie napisy czy słowa. Tutaj w Polsce to ja jestem gospodarzem i oczekuję, że moi goście nie będą wchodzili do pokoju w butach oraz że uszanują MOJE zasady. Mam prawo zwrócić gościowi uwagę, że nie podoba mi się, że śpi w ubraniach, ponieważ jest to MÓJ dom. Ktoś kto nie jest w stanie tego zrozumieć, prędzej czy później przestanie być moim gościem. Zapewne oskarży mnie wówczas, że jestem złym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 07.02.09, 00:42 Wiesz co, wolff, myślę że jednak jesteś złym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Trudno zaprzeczyć że to żydowska gazeta... 05.02.09, 23:24 dla Polaków. Manipulacje faktami, kłamstwa i półprawdy mają tu swoje miejsce co dzień. W kwestii "żydka" co oczywiście trudno popierać, proszę porównać z "katolem" niemal powszechnie używanym na forum przez bezbożników i wojujących ateistów. Proszę to sobie przełożyć na agresywny język skierowany do żydów. Brzmiałoby to coś jak "żydole". Tego się jednak nie spotyka. No a "katole" to oczywiście takie sympatyczne, że nawet nie trzeba tego krytykować... __________ U nas polityka [...] polega na tym, jakby tu najkorzystniej zdradzić własny naród i sprzedać własne państwo. Najkorzystniej, tzn. również w aureoli żarliwego patriotyzmu, która ma olśnić, a właściwie oślepić wyborców. [...] Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony zajął poseł Palikot, który próbuje udowodnić że w chamstwie nikt mu nie dorówna. Udało mu się przelicytować nawet pana marszałka S. Niesiołowskiego człowieka o zszarpanych nerwach który odgrywa rolę chłopaka do pyskowania. [red. S. Michalkiewicz] Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać. [prof. R. Kozłowski] Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Trudno zaprzeczyć że to żydowska gazeta... 03.03.09, 16:37 bydlo_prof_wb napisał: > dla Polaków. Manipulacje faktami, kłamstwa i półprawdy mają tu swoje miejsce co > dzień. W kwestii "żydka" co oczywiście trudno popierać, proszę porównać z > "katolem" niemal powszechnie używanym na forum przez bezbożników i wojujących > ateistów. Proszę to sobie przełożyć na agresywny język skierowany do żydów. > Brzmiałoby to coś jak "żydole". Tego się jednak nie spotyka. No a "katole" to > oczywiście takie sympatyczne, że nawet nie trzeba tego krytykować... > __________ > > U nas polityka [...] polega na tym, jakby tu najkorzystniej zdradzić własny > naród i sprzedać własne państwo. Najkorzystniej, tzn. również w aureoli > żarliwego patriotyzmu, która ma olśnić, a właściwie oślepić wyborców. [...] > Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony zajął poseł Palikot, który próbuje > udowodnić że w chamstwie nikt mu nie dorówna. Udało mu się przelicytować nawet > pana marszałka S. Niesiołowskiego człowieka o zszarpanych nerwach który odgrywa > rolę chłopaka do pyskowania. > [red. S. Michalkiewicz] > > Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i > bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i > cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia > codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać. > [prof. R. Kozłowski] ? Pojebało cię ? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Trudno zaprzeczyć że to żydowska gazeta... 04.03.09, 08:55 bydlo_prof_wb napisał: > dla Polaków. Manipulacje faktami, kłamstwa i półprawdy mają tu swoje miejsce co > dzień. W kwestii "żydka" co oczywiście trudno popierać, proszę porównać z > "katolem" niemal powszechnie używanym na forum przez bezbożników i wojujących > ateistów. Proszę to sobie przełożyć na agresywny język skierowany do żydów. > Brzmiałoby to coś jak "żydole". Tego się jednak nie spotyka. No a "katole" to > oczywiście takie sympatyczne, że nawet nie trzeba tego krytykować... > __________ > > U nas polityka [...] polega na tym, jakby tu najkorzystniej zdradzić własny > naród i sprzedać własne państwo. Najkorzystniej, tzn. również w aureoli > żarliwego patriotyzmu, która ma olśnić, a właściwie oślepić wyborców. [...] > Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony zajął poseł Palikot, który próbuje > udowodnić że w chamstwie nikt mu nie dorówna. Udało mu się przelicytować nawet > pana marszałka S. Niesiołowskiego człowieka o zszarpanych nerwach który odgrywa > rolę chłopaka do pyskowania. > [red. S. Michalkiewicz] > > Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i > bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i > cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia > codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać. > [prof. R. Kozłowski] Lecz się chłopie, lecz. Odpowiedz Link Zgłoś
porucznikzubek Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 04.02.09, 22:12 Kilka lat temu ten pan w jednej z audycji telewizyjnych był wielkim zwolennikiem eutanazji. Gdy prowadzący zwrócuł mu uwagę, że odłączony od respiratora pacjent krzyczy: pan Wolniewicz swoim falsetem zawołał : "bo sie dusi proszę pana, bo sie dusi". Zaiste niezbadane są wyroki Pana. Jak można zmieniac poglądy pod wpływem Ducha Świętego chyba (albo sytuacji politycznej?). Ciekaw byłbym powtórki tej audycji w Telewizji Trwam. Tak wyglada polski katolicyzm. Jak to dobrze być ateistą i mieć w d...ie Radio Maryja, lefebrystów,ojców soborowych, ojców prowadzących i wszystkich ojców Amen Odpowiedz Link Zgłoś
orellanina Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 05.02.09, 08:53 a jak mozna analizowac wypowiedz dementyka, ktory juz nie pamieta, co go uczyniło profesorem? Nie wiem, czy oddanie sprawy do prokuratury cokolwiek tu pomoże. Patrze na niego z żydowskim miłosierdziem, niech sobie dokona żywota w swoim czasie. Nie będę postępowa w myśl jego wypowiedzi i nie zamierzam zalecać dla niego eutanazji. Niestety przychodzi mi stwierdzić, że tacy ludzie muszą zgasnąć, żeby w tym kraju zrobiło się normalnie. Czy to dieta tak pustoszy intelekt, ze wiek starczy nie gwarantuje mądrości? Chyba zdecydowanie za dużo zlego choresterolu i mamy.... smrod. Odpowiedz Link Zgłoś
bdronka Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 05.02.09, 10:40 orellanina napisała: > Nie wiem, czy oddanie sprawy do prokuratury cokolwiek tu pomoże. > Patrze na niego z żydowskim miłosierdziem, tak tak miłosierdzie i żydzi mi nie pasuje bo: Chrzescijanie, zwani w Talmudzie nazarejczykami albo akum lub goim, nie sa w ogóle uwazani za ludzi, tylko za istoty czlekopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Życzę Sawickim odwagi w sprawach polskich... 05.02.09, 09:19 Kiedy obcy plują na naszą Polskę to różne menty społeczne opłacane z zagranicznych '' fundacji" nagłaśniają nieprawdziwe informacje... Szkoda... Ciekawy jestem jaki bład popełnili błąd rodzice Sawickiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 05.02.09, 10:00 ten paragraf tu nie pasuje. prof Wolniewicz zostanie uniewinniony boiwiem nie pochwalał faszyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
bdronka Re: Zgłosili prof. Wolniewicza do prokuratury 05.02.09, 10:29 Za co go zgłosili? wysłuchałem całość jego przemówienia i nie ma w nim kłamstwa czy nienawiści rasowej, czyżby już o Żydach nie można niczego powiedzieć? Nie jest prawdą że polski prezydent chodził w jarmułce i świeczki w pałacu palił? Mi jako polakowi to sie nie podoba...zresztą polski prezydent...sory, nie polski, wybraliśmy prezydenta z pochodzeniem żydowskim...Kalksztain to jego nazwisko rodowe, wiec cosie dziwic....dziwie sie tylko Polakom, że nie widzą co sie dzieje, że Żyd a nie Polak w polsce rządzi...Ostatni prezydenci: Lejba Kohne(Lech Wałęsa),Izaak Stolzman(Aleksander Kwaśniewski)KALKSZTAJN(LECH KACZYŃSKI). Boli ich to, że mówi sie prawde w oczy...Ja popieram Wolniewicza i mam nadzieje, że prokuratura będzie sprawiedliwa i nici z zarzutów! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek1125 Hehehhe: Kalksztajn! 05.02.09, 12:49 Skąd ty bierzesz takie informacje!? Neonazistom już nieźle w głowach poprzewracało! Neoendecki ultrakatol, namaszczony na prezydenta przez Rydzyka i jego bandę kościoła ciemności Żydem? :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtecky może moje nazwisko też przetłumaczycie? 05.02.09, 14:38 na jakiś jidysz albo hebrajski :))))))))))) A może na necie jest jakiś link do takiego translatora, co tak udatnie na żydowską modłę dane osobowe zmienia :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Pani Sawickiej zdają się marzyć czasy... 05.02.09, 22:02 "słoneczka wschodu" i "nauczyciela narodów" kiedy kneblowanie ludziom ust było obyczajem nagminnym. Każde słowo pana profesora Wolniewicza jest na wagę złota, dobrze przemyślane i logicznie uzasadnione. W Polsce wszechogarniający, obowiązkowy filosemityzm, nachalne forsowanie kultury żydowskiej i żydowskiego punktu widzenia w istocie zaczyna być nie do zniesienia. Do takiej opinii pan profesor ma niewątpliwie prawo. Nie jest to żadne nawoływanie do nienawiści na tle rasowym. Pani Sawickiej i podobnie nawiedzonym do niej nic do tego! __________ U nas polityka [...] polega na tym, jakby tu najkorzystniej zdradzić własny naród i sprzedać własne państwo. Najkorzystniej, tzn. również w aureoli żarliwego patriotyzmu, która ma olśnić, a właściwie oślepić wyborców. [...] Miejsce wpływowych mężów stanu z Samoobrony zajął poseł Palikot, który próbuje udowodnić że w chamstwie nikt mu nie dorówna. Udało mu się przelicytować nawet pana marszałka S. Niesiołowskiego człowieka o zszarpanych nerwach który odgrywa rolę chłopaka do pyskowania. [red. S. Michalkiewicz] Polskie społeczeństwo jest od lat bombardowane konglomeratem półprawd i bezczelnych kłamstw. Dobre zmieszane ze złem, uczciwość z nieuczciwością i cwaniactwem. Dlatego normalny i uczciwy człowiek zagoniony troskami dnia codziennego nie jest w stanie samodzielnie w tym się odnaleźć i pozbierać. [prof. R. Kozłowski] Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Sawicka zajmij się lepiej antypolonizmem w me 28.02.09, 02:07 w mediach żydowskich ,które obciążają polaków za oświęcim ,kto pisze żle o żydach to antysemita ,pojęcie nieprecyzyjne ,lepiej pasuje antysyjonizm Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski J.R.Nowak konfidentem SB ! - twierdzi D.Kania. 01.03.09, 18:48 Główny ideolog Radia Maryja był współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa ! Prof. Jerzy Robert Nowak, ideolog medialnego koncernu o. Tadeusz Rydzyka, był współpracownikiem tajnych służb PRL – ustalił „Wprost”. W latach 60. Nowak był rozpracowywany przez SB w związku z działalnością grupy trockistów skupionej wokół Ludwika Hassa, historyka uznawanego przez władze PRL za wrogi element. Z dokumentów SB wynika jednak, że Nowak szybko zakończył swoją opozycyjną działalność. Zachowały się za to materiały (mikrofilmy o numerze IPN BU 001043/1742), w których figuruje jako kontakt operacyjny Tadeusz. Znajdują się w nich m.in. fotokopie ankiety personalnej Tadeusza, a także informacje SB na jego temat oraz notatki ze spotkań, na których Nowak przekazywał SB informacje. 2 lutego 1970 r. kpt. J. Dybicki, inspektor Wydziału II Departamentu III MSW, zwrócił się do przełożonych o zgodę na rozmowę operacyjną z Jerzym Robertem Nowakiem. Po jej otrzymaniu 7 lutego 1970 r. wezwał Nowaka do MSW. Nowak w tym czasie pracował w związanym z MSZ Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych. Jak zauważył esbek, Nowak nie był zaskoczony wezwaniem – chętnie rozmawiał o swojej pracy, a kontakty z Hassem i działalność w jego grupie nazwał „błędem". Po tej rozmowie Nowak został zarejestrowany jako kontakt operacyjny Tadeusz. Tadeusz przekazał SB m.in. informację, że 14-19 grudnia 1970 r. przebywał w Baranowie Sandomierskim jako tłumacz spotkania polsko- węgierskiego. Informował także o sytuacji w MSZ, w którym „oczekuje się zmian kadrowych". W notatce sporządzonej z rozmowy z Tadeuszem funkcjonariusz SB zapisał, że zlecił mu zdobycie informacji odnośnie wypowiedzi pracowników w sprawie planowanych zmian w MSZ i zwrócenie uwagi na negatywne postawy w resorcie oraz w PISM. Kolejna notatka SB dotyczy spotkania, do którego doszło 31 maja 1971 r. Miało ono związek z wytypowaniem Tadeusza do pracy w ambasadzie PRL w Budapeszcie. „Wyraził chęć udzielenia pomocy na terenie Budapesztu z racji wykonywania swoich obowiązków oraz spotkań środowiskowych" – czytamy w notatce. Ustalono, że informacje dla SB Nowak będzie przekazywał pocztą dyplomatyczną. Jerzy Robert Nowak w ambasadzie PRL w Budapeszcie piastował stanowisko II sekretarza, uzyskał też z MSW zgodę na dostęp do „prac tajnych". Wiadomo, że „opiekę" nad Nowakiem w Budapeszcie roztoczył agent o pseudonimie Drop. Zachowało się jego pismo w związku z donosem na Nowaka. W październiku 1972 r. do naczelnika Wydziału III Departamentu I MSW dotarła informacja od kontaktu operacyjnego Zorby. Według niego, Nowak, pracownik jednej z polskich placówek w Budapeszcie, jest powiązany z marginesem społecznym, trudni się handlem walutą i posiada dwa samochody. Na tę informację błyskawicznie zareagował Drop. Napisał z Budapesztu do polskiego MSW, że ktoś chce skompromitować Nowaka: „Odnoszę wrażenie, że inspiratorem tego typu informacji mogą być środowiska syjonistyczne z Polski lub Węgier, (…) ponieważ (…) dr Nowak jest bardzo wrażliwy na wszelkie przejawy kosmopolityzmu żydowskiego. Drop wyliczał zasługi Nowaka, przedstawiał go jako młodego, zdolnego naukowca, który ma świetne kontakty z intelektualistami węgierskimi i jest bardzo przydatny. Latem 1974 r. Nowak wrócił do Polski z placówki w Budapeszcie. W październiku tego roku W. Długokęcki napisał: „Należy stwierdzić, że dr Nowak jest wartościowym kandydatem do operacyjnego wykorzystania przez Wydział VIII Departamentu I MSW" (zajmował się doborem i werbunkiem agentury w kraju). Według Długokęckiego, Nowaka należało wykorzystać do typowania nowych kandydatów na tajnych współpracowników SB. W dokumentach IPN zachowała się notatka z 5 maja 1976 r.: „Informuję, że akta sprawy dotyczącej Nowaka zostają zatrzymane do dalszego wykorzystania – proszę o ich przerejestrowanie na ppłk. W. Borowika z Wydziału III Departamentu I MSW". Oznacza to, że akta sprawy i prowadzenie Nowaka przejął wywiad PRL. Co na temat znajdujących się w IPN dokumentów ma do powiedzenia sam Nowak? – To jakaś bzdura. Nigdzie nie ma moich podpisów. Zajmuję się niewygodnymi tematami i dlatego takie rzeczy się wyciąga – tłumaczy w rozmowie z „Wprost". Autor: Dorota Kania Odpowiedz Link Zgłoś