Dodaj do ulubionych

Wizz Air - problem z bagażem

10.03.10, 09:21
Witam,
Czytałam już wątki "bagażowe", ale nigdzie nie znalazłam rozwiązania naszego
problemu. Chodzi o to, że zawsze dotąd lataliśmy w 2 osoby z 1 bagażem i teraz
nagle pojawił się problem, gdyż wg Wizz Air każdy z nas może wziąć po 15 kg
bagażu "na głowę", ale też każdy musi mieć te 15 kg w oddzielnej walizce. W
ogóle tego nie pojmuję, bo skoro wg przepisów 1 sztuka bagażu może mieć 32
kg (jeśli jest nadbagaż), to dlaczego nie możemy spakować się do jednej
walizki??? Cena za 10 kg nadbagażu = 135 zł, za moje 15 kg w oddzielnej
walizce - 45 zł. Różnica spora!
Dzwoniłam wczoraj do WA (za jedyne 3,66 zł/min) i Pan na info powiedział mi,
ze nie może i już, bo takie są przepisy...
Czy ktoś wie coś może z praktyki? Bo mam wrażenie, że ten pan poprostu nie
znał odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • ago-ya Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 10:58
      Odpowiedz jest taka ze bagaz nie tylko liczy sie w kilogramach ale i w sztukach.
      Nie mozesz miec rowniez 2 walizek po 7 kilo na tej samej zasadzie (zaplacic
      bedziesz musiala za dwa bagaze i tak).

Nikt was z jedna 30kg walizka nie wpusci a jak wiem doplata na lotnisku za
      nadbagaz to w wizzie i nie tylko zreszta liczy sie w tysiacach zlotych. Kupujac
      bilet decydujesz sie rowniez na ich regulamin, zapakujcie sie wiec w dwie
      walizki i kropka.
    • Gość: pp Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 11:03
      Stoi jak wół w warunkach, że nie dopuszcza się łączenia limitów bagażu. Czyli
      musicie się spakować do dwóch osobnych walizek poniżej 15kg każda. Nie ma zmiłuj
      w lowcostach. Chcesz pakować bez dopłaty po 20kg (z lekką tolerowaną nadwagą) -
      lataj tradycyjnymi liniami.
      Moim zdaniem taniej wyjdzie kupić byle jaką walizkę na jedną podróż i dokładnie
      ją zważyć w domu po spakowaniu.

Te 32kg to limit "lotniskowy". Walizy cięższej niż 32kg obsługa naziemna ma
      prawo nie dotknąć (chyba, że nada się ją jako specjalny bagaż, za specjalną
      opłatą). Poszczególne linie mogą sobie w ramach tego limitu kombinować, no i
      kombinują. W końcu ktoś za te bilety w promocji po 19zł musi zapłacić.
      • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 11:39
        Dzięki za odpowiedź, nie doczytałam w warunkach, tego o niedopuszczaniu. Aga-yo
        - sztuk bagażu może być więcej (też jest jakiś limit, ale tym nie byłam
        zainteresowana, bo jestem przeciwnikiem jeżdżenia z milionem tobołów). A co do
        tej różnicy w cenach, i taniości tanich linii to bym się aż tak nie
        podniecała... Po podliczeniu wszystkich dodatkowych opłat bynajmniej nie
        wychodzi 19 zł za osobę... No, ale mimo wszystko taniej od LOT-u...
        • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 14:07
          Jakoś nie do konca rozumiem, w czym jest problem. Jeżeli dwie osoby
          lecą i maja ten sam numer rezerwacji to dopuszczalne jest aby
          spakowały sie w jeden bagaż, przy czym walizka nie może być cięższa
          niż 32 kg. dwa tygodnie temu leciałam z dziećmi na ferie i własnie
          miałam wykupione dwa bagaże ale wszystko spakowaliśmy w jedną
          walizkę - około 30 kg i nie było żadnego problemu na lotnisku.
          zresztą zawsze jak latam z dzieciakami pakuje wszystko do jednej
          walizki aby nie targac dwóch i nigdy nie ma problemu, oczywiście
          musi być wspólna rezerwacja.
          • Gość: pp Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 15:31
            Nie rozumiesz, zgadza się.
            Ważne jest, CZYM lecisz. Jeśli czarterem na wakacje, to z reguły im wisi, jeśli
            nie przekraczasz drastycznie wagi. Jeśli lowcostem, to musisz dokładnie
            przeczytać warunki przewozu i do nich się dostosować.

Za dużo razy widziałem ludzi użerających się przy check-in o wagę bagażu, a
            później wyskrobujących z portfela ostatnie euro, by opłacić bandycko wysokie
            rachunki za dodatkowe kilogramy.

Nie wykluczam, że ktoś puści Cię z jedną "podwójną" walizą, nawet w Wizzie, ale
            to będzie miły wyjątek.
            • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 15:43
              Wizzair'em latam przynajmniej raz w miesiącu i nie był to wyjątek
              kiedy bagaż zakupiony na dwie osoby miałam spakowany w jedną
              walizkę. Moja poprzednia wypowiedź dotyczyła właśnie lotu liniami
              Wizzair. Więc na pewno Wizzair pozwala na spakowanie dwóch
              wykupionych bagaży w jedną walizkę - o ile, jak wsponialam wcześniej
              jest wspólna rezerwacja oraz walizka nie przekracza 32 kg!
              • Gość: pp Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 16:03
                Jeśli mi to pokażesz w ich warunkach przewozu, to będzie to dla mnie ogromna i
                miła niespodzianka. Słowa nie ma o tym, że w ramach jednej rezerwacji możesz
                łączyć bagaż. Być może obsługa jest uprzejma i życzliwa, ale nie chciałbym być w
                skórze pasażera spakowanego w 30kg walizę zamiast 2 walizek po 15kg, któremu
                przy check-in zostanie pokazana ta oto tabelka ze strony
                book.wizzair.com/useful_information/baggage/
                (tamże o łączeniu, a raczej niemożliwości łączenia)

Nadwyżka opłata na lotnisku
                0-5 kg 340 PLN
                5-10 kg 680 PLN
                10-20 kg 1360 PLN

1360zł - to pewnie tyle co kilka biletów tam i z powrotem...

Niestety, wybierając się w podróż lowcostem trzeba uwzględnić najgorszy wariant.
                • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 16:40
                  Ale w warunkach jest napisane tak :
                  "Limitów bagażu rejestrowanego i podręcznego nie można łączyć. "
                  No to to jest raczej jasne, jednak nie widzę wciąż informacji o tym, że nie
                  można łączyć bagażu we wspólny jeśli leci para, matka z dzieckiem itp itd...
                  • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 16:42
                    Zozolico, tak jak piszesz wydawało mi się całkiem logiczne, tylko wczoraj
                    dzwoniłam na info w cenie za minutę jak za sekstelefon (tzn tak sądzę ;-)) i
                    wcale nie taki miły pan powiedział mi wyraźnie, że takie są przepisy, że każda
                    osoba musi mieć własną sztukę.
                    Wkurzona jestem na maksa, bo celowo kupowaliśmy (ostatnio!) sporą walizkę, aby
                    się do niej spakować razem...
                    • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 16:44
                      Napisałabym do nich chętnie maila, żeby dostać czarno na białym... Ale dają
                      sobie czas na odpowiedź do 30 dni... Mało mnie to urządza...
                  • Gość: pp Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 17:24
                    > No to to jest raczej jasne, jednak nie widzę wciąż informacji o tym, że nie
                    > można łączyć bagażu we wspólny jeśli leci para, matka z dzieckiem itp itd...

Jeśli coś nie jest wprost napisane, to znaczy, że nie możesz się na nich
                    obrazić, jeśli odmówią. Ale oczywiście życzę Ci, byś bez problemu poleciała z
                    dużą walizą.
                    • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 18:17
                      Dlatego pewnie polecimy z dwoma... Wolę się powkurzać w domu niż mieć popsute stresem wakacje.
                      Na stronie easy jeta też jest info o baażu w sztukach na głowę, ale jak wpisujesz co chcesz zabrać i na 2 osoby wpiszesz jedną walizkę, to system odejmuje kwotę za drugą sztukę, ale zwiększa limit kg na 1 osobę. I ciekawa byłam, czy może tak samo jest w Wizz Air, ale niestety aby wybrać opcje bagażowe trzeba już podać wszystkie dane osobowe i rozpocząć chyba zobowiązującą część rezerwacyjnej procedury.
                • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 18:03
                  W ogólnych warunkach jest informacja , iż nie można łączyć bagażu
                  podręcznego z bagażem głównym przeznaczonym do luku - "Limitów
                  bagażu rejestrowanego i podręcznego nie można łączyć". Jest też
                  informacja, że jedna walizka nie może przekraczać wagi 32 kg - "Z
                  uwagi na zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów waga pojedynczej sztuki
                  bagażu rejestrowanego nie może przekraczać 32 kg".
                  • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 18:08
                    Bagaż może być na pewno jeden - łączony do 30 kg. Przed chwilą
                    dzwoniłam do Wizzair i potwierdzili!!! To informacja na 100%. Jak
                    wspomniałam wcześniej latam co najmniej raz w miesiącu i nie sądzę
                    żeby tyle razy przymykali oko na moją walizę 30 kilogramową. Więc
                    zadzwoniłam i informacja jest potwierdzona. A niech tam... straciłam
                    3,60 za minutę.
                    • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 18:18
                      To razem straciłyśmy 6,20 za minutę, i obie mamy sprzeczne informacje...
                      • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 18:24
                        Ja wiem na pewno, że można. Sama wiem, jaki to stres latać sama z
                        dzieciakami i walizkami, więc już wielokrotnie pakowałam wszystko w
                        jedną. Ale po tej burzliwej dyskusji na forum zadzowniłam, bo
                        zgłupiałam..., czyżbym tyle razy miała fuksa? Pani poinformowała
                        mnie, że oczywiście nie ma problemu z łączeniem bagażu.
                        • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 18:28
                          Zozolico, a powiedz mi jeszcze jedno... Na stronie zapłaciłaś za 2 sztuki? Tak?
                          • Gość: zozolica Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 81.190.107.* 10.03.10, 18:30
                            Tak , jeden bagaż kupuję dla siebie, w opcj nadbagaż zaznaczam 0
                            oraz jeden bagaż zaznaczam przy jednym z dzieci i też w opcji
                            nadbagaż 0. Więc płacę za dwa bagaże
                            • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 10.03.10, 18:57
                              Dzięki.
                              • Gość: Tomek Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 12:20
                                Od 1 kwietnia Wizz Air wprowadza pojedynczą opłatę za sztukę bagażu
                                rejestrowanego do 32 kg.I stąd moje pytanie.Zamówiłem lot w styczniu na lipiec
                                wtedy limit na bagaż był 15kg.Czy mogę wziąść bagaż powyżej 15kg. bez dodatkowej
                                opłaty?
                                • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 02.04.10, 21:37
                                  O cholera!! To ja się podłączam do pytania Tomka!
                                  Kicha jeśli to prawo nie działa wstecz.
                                  Tomku, opłata jest taka sama jak za 15 kg?
                                  • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 02.04.10, 22:39
                                    Wysłąłam do nich maila. Do 30 dni otrzymam odpowiedź.
                                    • Gość: tomek Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.10, 12:07
                                      Zadzwoniłem do nich i dowiedziałem się że,dla rezerwacji robionych przed 1
                                      kwietnia limit bagażu wynosi 15kg.Nowe wytyczne są od rezerwacji od
                                      kwietnia.Ciekawe czy na lotnisku będą sprawdzać dokładnie kto kiedy robił
                                      rezerwację.Jak ktoś będzie leciał to niech napisze jak to wygląda w praktyce.
                                      • Gość: jacek2 Re: Wizz Air - problem z bagażem IP: 193.253.141.* 03.04.10, 12:15
                                        Lece własnie z BVA i sprawdzaja date rezerwacji...
                                        • porco_rosso Re: Wizz Air - problem z bagażem 03.04.10, 20:54
                                          A nam odpisali... i mało mnie szlag na miejscu nie trafił!
                                          Otóż na nasze pytanie, czy możemy spakować bety do jednej walizki do 30 kg (mamy
                                          opłacone 2x15, co wychodzi drożej niż aktualnie 1 bagaż 32kg) odpisał nam Wizz
                                          Air tak:
                                          "Szanowni Państwo

Dziękujemy za pismo przesłane do działu obsługi klienta.

Odpowiedzi na pytania znajdują się najprawdopodobniej na naszej stronie
                                          internetowej:

Często zadawane pytania:
                                          book.wizzair.com/useful_information/faq/
                                          i/lub

Ogólne warunki przewozu:
                                          wizzair.com/useful_information/general_conditions_of_carriage/

Jeżeli nie znajdą tam Państwo odpowiedzi, prosimy o kontakt z naszym
                                          telecentrum. Numery telefonów można znaleźć na stronie:
                                          wizzair.com/about_us/contact_us/

Dziękujemy.

Dział Obsługi Klienta Wizz Air"

Wspaniała obsługa klienta... nie ma co. A z telecentrum kontakt nie ma większego
                                          sensu, bo co z tego, ze zapłacę 6 zł za minutę, skoro w tej samej sprawie dwóch
                                          różnych pracowników udziela odwrotnych info.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka