Dodaj do ulubionych

RDA - Balice

13.06.11, 09:38
Mam jeszcze pytanie, jakie jest najlepsze połączenie z Dworca Autobusowego w Krakowie na lotnisko w Balicach? Czytałam o autobusie chyba nr 292 który jedzie ok. 40 min, ktoś mi mówił o jakimś pociągu, no ale to chyba raczej z PKP. I jeszcze jedno,ile kosztuje taxi na tym odcinku? nie wiem czy w Krakowie też tak oszukują jak w Warszawie....
Obserwuj wątek
    • thorgalla Re: RDA - Balice 13.06.11, 10:30
      W czwartek wróciłam z Krakowa więc jestem na bieżąco.
      Autobus 292 jedzie rzeczywiście około 40 minut (lotnisko-dworzec) bilet kosztuje 3 zł.
      rozklady.komunikacja.krakow.pl/rozklad.php?linia=292&kier=trasa&s=1
      Taxi około 70zł,ja jechałam w niedzielę więc zapłaciłam 100zł.
      Co do oszustów to zawsze się może trafić,wybieraj taxi z korporacji.
      Z pociągu nie korzystałam ale wiem,że do stacji koło lotniska jest kawałek,przystanek autobusowy dużo bliżej.
      • Gość: ciekawski_swiata Re: RDA - Balice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.11, 11:05
        Z dworca autobusowego na peron 1, z ktorego odjezdza pociag do Balic idziesz okolo 3 minut (tunelem pod peronami). Bilet kupujesz u konduktora 10zl, czas przejazdu okolo 15 minut. Z przystanku kolejowego w Balicach dowozi Ci bezplatny autobus pod same drzwi terminala (okolo 5 minut). Autobus jest skomunikowany z pociagiem, tak wiec wysiadajac z pociagu wsiadasz do autobusu i jedziesz pod terminal. Tak samo jest z powrotem na przystanek kolejowy. Tak wiec jezeli komus zalezy na czasie to polecam pociag.
    • osiek Re: RDA - Balice 13.06.11, 11:05
      Pociąg z spod lotniska na Dworzec PKP kosztuje 10pln, jedzie niecałe pół godziny z tego co pamiętam (można sprawdzić na rozkładzie). Przystanek kolejowy oddalony jest o jakieś 400-500m od terminalu, dodatkowo spod terminalu na przystanek kolejowy jeździ darmowy autobus. W kwietniu pociąg jeździł raz na godzinę, teraz chyba trochę częściej (dwa razy?)
      • agnes315 Re: RDA - Balice 13.06.11, 11:13
        Dziękuję bardzo wszystkim za cenne informacje :) Pozdrawiam
        • Gość: krakuska! Re: RDA - Balice IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 17:11
          z dworca RDA który sąsiaduje z PKP najlepiej, najwygodniej i najszybciej na lotnisko dojedziesz własnie pociągiem, tak jak pisali moi poprzednicy. Jeśli zdecydujesz się na taksówkę, warto zadzwonić do ICAR - przewóz osób - są ok 50% tańsi niż taxi. O lotnisku w Balicach możesz przeczytać także tutaj.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka