Dodaj do ulubionych

Odprawy, check in itp.

IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 10:15
Witam,
Po raz pierwszy sobie gdzieś lecę i odrazu z przesiadkami. Stąd też moje pytanie o te wszystkie odprawy itp. Wiem, że istnieje możliwość odprawy przez internet (wszystkie linie którymi lecę mają taką możliwość) ok, to rozumiem. Dostanę wtedy kartę pokładową i... co dalej? Muszę ustawić się w kolejce do odprawy na lotnisku tylko po to, żeby nadać bagaż? Czy istnieje jakaś inna forma tej czynności? Mam międzylądowanie w FRA i ICN, i za każdym razem muszę wychodzić ze strefy tranzytowej żeby pójść się odprawić itp? Jakoś nie mogę tego wszystkiego ogarnąć. Może wie ktoś jakie jest prawdopodobieństwo, że mój bagaż zostanie odrazu w GDA nadany do portu docelowego? Czy jednak jest ono tak niskie, że będę musiała prawie na pewno za każdym razem odbierać i nadawać ponownie bagaż.
Będę wdzięczna za wskazówki i informacje.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • osiek Re: Odprawy, check in itp. 13.03.12, 10:35
      Jeśli całą podróż masz na jednym bilecie to na lotnisku wylotowym możesz nadać do miejsca docelowego. Wtedy nie masz potrzeby żeby wychodzić i iść do stanowiska checkinu (zakładam, że kart pokładowe już będziesz miała - czy to samodzielnie wydrukowane, czy to wydane przez pracownika w Gdańsku). Nie wiem jak w Gdańsku jest zorganizowane czy jest stanowisko do zdania bagażu dla osób mających odprawę, czy są to wspólne stanowiska.
    • ekspert_esky.pl Re: Odprawy, check in itp. 14.03.12, 13:24
      Witam
      Jeśli dokona Pani odprawy online i chce Pani nadać bagaż rejestrowany, musi Pani „zdać” go przy stanowisku odprawy biletowo-bagażowej. Czasami linie lotnicze udostępniają osobne stanowisko do nadania bagażu i wtedy nie ma konieczności stania w kolejce do odprawy biletowo-bagażowej. Niestety czasami obowiązuje jedna kolejka i wtedy trzeba odczekać „swoje”, mimo, iż posiada się już kartę pokładową. W każdej sytuacji bagaż rejestrowany należy nadać, aby otrzymać tzw. baggage tag.

Baggage tag to właśnie potwierdzenie nadania bagażu (identyfikator bagażu) drukowane przez linie lotnicze. Takie potwierdzenie zawiera niezbędne informacje na temat lotu – numer lotu, nazwisko pasażera, klasę rezerwacyjną itp. Jeden odcinek potwierdzenia zostaje dołączony do bagażu, drugi otrzymuje pasażer wraz z kartą pokładową. Odcinek dla pasażera należy zachować – stanowi on podstawę do ewentualnej reklamacji w przypadku zgubienia czy uszkodzenia bagażu przez linie lotnicze.

Zazwyczaj linie lotnicze nadają bagaż rejestrowany od razu do miejsca docelowego, nie musi się więc Pani martwić o odbieranie bagażu na lotniskach tranzytowych. Jeśli będzie inaczej, pracownik linii lotniczej ma obowiązek poinformowania Pani o konieczności ponownego nadania bagażu na lotnisku tranzytowym.

Pozdrawiam i życzę udanej podróży :)
      • Gość: Niezorientowana Re: Odprawy, check in itp. IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 00:21
        Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Może jakoś uda mi się nie zgubić po drodze. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka