Gość: got
IP: *.ibd.gtsenergis.pl
10.05.12, 23:37
Kilka miesięcy temu zostałem okradziony w trakcie trwania podróży samolotem. Pracownik lotniska po prostu wyjął sobie kilka rzeczy z bagażu nadawanego. Zaraz po odebraniu wybrakowanego bagażu na lotnisku docelowym zgłosiłem kradzież u przewoźnika (sporządzony protokół, bagaż zważony). Zażądałem odszkodowania (równowartości skradzionych przedmiotów).
Przewoźnik to konkretnie LOT. Po jakimś czasie otrzymałem odpowiedź, po przeczytaniu której się we mnie zagotowało. Z jednej strony zostałem przeproszony za całe zdarzenie ale z drugiej strony LOT całkowicie przerzucił na mnie za nie odpowiedzialność. Zasłonił się przy tym regulaminem, który w jednym z punktów wskazuje listę przedmiotów, które podróżujący
przewozi na własną odpowiedzialność na wypadek uszkodzenia lub zniszczenia. Nie wiem od kiedy którykolwiek z tych terminów obejmuje kradzież...
LOT z kolei zdaje się tego nie rozumieć. Odszkodowania oczywiście nie otrzymałem ale bardziej od tego zirytowało mnie to zasłonięcie się regulaminem. Pogrzebałem trochę w przepisach i przestudiowałem Konwencję Montrealską, do której każdy przewoźnik w UE musi się stosować. W KM jest jasno określona odpowiedzialność przewoźnika. Generalnie od momentu przekazania bagażu na lotnisku do momentu odbioru bagażu przewoźnik za niego odpowiada całkowicie. Natomiast LOT ograniczył sobie tę odpowiedzialność do praktycznie zera poprzez punkt, na który się powołał. Co ciekawe ten punkt zawiera w sobie termin "i innych przedmiotów wartościowych", co sprawia, że nie odpowiada za nic. Batalia
toczy się od ponad 8 miesięcy. Włączona została w to także Federacja Konsumenta, która (niestety) rozłożyła ręce i przyjęła stanowisko LOTu za słuszne.
Ja natomiast czuję się "jakby ktoś dał mi w mordę". Jak można usprawiedliwiać kradzież?? Przecież w ten sposób LOT daje jasny sygnał pracownikom lotnisk, że mogą nas okradać jak chcą. Chroni ich regulamin i LOT żadnej odpowiedzialności na siebie nie weźmie!
Mam w związku z całą sprawą 3 pytania:
1. Czy regulamin LOT jest zgodny z Konwencją Montrealską?
Zgodnie z nią, na podstawie art. 17 ust 2. przewoźnik ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą w razie utraty przyjętego bagażu pod warunkiem, że wydarzenie, które spowodowało utratę bagażu nastąpiło na pokładzie statku powietrznego lub podczas jakiegokolwiek okresu, w którym przyjęty bagaż był pod opieką przewoźnika.
Konwencja Montrealska ponadto w art. 26. stanowi, iż każde postanowienie zmierzające do uwolnienia przewoźnika od odpowiedzialności lub do ustalenia niższej granicy odpowiedzialności niż przewidziana w Konwencji jest nieważne. W świetle powyższych zapisów punkt 9.1.6. Ogólnych Warunków Przewozu, na który PLL LOT S.A. się powołują nie powinien mieć moim zdaniem zastosowania, bo właśnie w nieuzasadniony sposób ogranicza odpowiedzialność przewoźnika.
2. Co mogę zrobić w sytuacji gdy każde kolejne pismo nie przynosi rezultatów (LOT z uporem maniaka powołuje się na punkty 9.1.6. i 9.1.4. OWP)?
3. Czy mogę zażądać od LOTu wszelkiej dokumentacji tj. protokołu sporządzonego przez Policję (podobno LOT to zdarzenie zgłosił, więc zakładam, że jakaś notatka istnieje)?
Czuję się jakby ktoś w majestacie prawa okradł mnie w biały dzień :/.
Przy okazji ostrzegam przed LOTem. Miałem już kilka razy do czynienia z działami reklamacji w firmach zagranicznych i muszę powiedzieć, że tak bezczelnego i głupiego
stanowiska jak w przypadku LOTu jeszcze nie doświadczyłem. 100 lat za murzynami, jeśli chodzi o poziom obsługi klienta. Najlepiej zgnoić i zamieść sprawę pod dywan. Dno... :(
Wspomniane wyżej punkty ogólnych warunków przewozu LOT:
9.1.6.
Przewoźnik może określić w swoich przepisach przedmioty, które nie mogą być przewożone jako bagaż pasażerski.
9.1.4.
Pasażer nie może przewozić w bagażu rejestrowanym przedmiotów łatwo tłukących się i łatwo psujących się oraz pieniędzy, biżuterii, cennych metali, komputerów, aparatów fotograficznych, telefonów komórkowych, innych urządzeń elektronicznych
osobistego użytku, wyrobów ze srebra i złota, weksli, papierów wartościowych i innych przedmiotów wartościowych, dokumentów handlowych, próbek handlowych, paszportów i innych dokumentów tożsamości, przyrządów optycznych, lekarstw i kluczy. Przedmioty te powinny być przewożone w bagażu nierejestrowanym, znajdującym się pod opieką pasażera. Przewóz tych przedmiotów przez pasażera wbrew powyższemu zakazowi odbywa się na wyłączne ryzyko i odpowiedzialność pasażera.