Dodaj do ulubionych

Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie

02.10.12, 15:08

Sprawa wygląda następująco. Jakiś czas temu zakupiliśmy bilety do Rio na karnawał na luty w niedawnej promo na alitali / niemiecka wersja strony . W międzyczasie wzięliśmy ślub i jednej osobie zmieniło się nazwisko. Taryfa jest jakaś standardowa czyli nie ma zmian osoby ani terminów, i pytanie brzmi czy jest od tego jakieś odstępstwo w/zw z sytuacją jak powyżej i gdzie się z tym zgłosić?
Według naszych ustaleń w urzędzie paszportowym dotychczasowy paszport jest teoretycznie ważny jeszcze 60 dni i trzeba go wymienić.
Obserwuj wątek
    • tuskania Alitalia - zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 02.10.12, 15:37
      Zacznijcie juz teraz korespondencje z Alitalia. Cieniutko to widze.
      Alitalia ma fatalna obsluge klienta. Vide:
      www.complaintsboard.com/complaints/alitalia-c372206.html
      Powodzenia.
    • thorgalla Re: Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 02.10.12, 22:19
      Nazwisko na rezerwacji i w paszporcie musi być takie same.
      Lini lotniczych nie interesuje stan cywilny.
      Osobiście na panieńskim paszporcie latałam przez kilka lat i nikt nie pytał czy w międzyczasie wzięłam ślub.
      • ohydny-troll Dwie sprawy 04.10.12, 02:39
        Ago-ya, lec na obecnym paszporcie i niczego do czasu wylotu nie zmieniaj.
        Nikt nigdzie nie zwroci na Twoj nowy status uwagi. Believe me.

Thorgalla, wiekszosc Twoich sygnaturek zanurza sie w seksie. Diagnozuje powazny
        deficyt zaspokojenia seksualnego. Podaj numer telefonu Twojego meza - zadzwonie
        i zwroce jemu na to uwage. Najwyrazniej pewne rzeczy robi kiepsko. Jestem przekonany,
        ze moje sugestie pomoga Wam obojgu. Przykro czytac na to jak bardzo sie meczysz.
        • thorgalla Re: Dwie sprawy 04.10.12, 12:11
          > Thorgalla, wiekszosc Twoich sygnaturek zanurza sie w seksie. Diagnozuje powazny
          > deficyt zaspokojenia seksualnego. Podaj numer telefonu Twojego meza - zadzwonie
          > i zwroce jemu na to uwage. Najwyrazniej pewne rzeczy robi kiepsko. Jestem przek
          > onany,
          > ze moje sugestie pomoga Wam obojgu. Przykro czytac na to jak bardzo sie meczysz

Dzięki,że mnie rozbawiłeś :D:D:D
          • ohydny-troll Re: Dwie sprawy 04.10.12, 14:57
            You are welcome:) Seks jest przyjemnie powazna sprawa. Wybuch smiechu na
            temat seksu ma swoje podwojne dno. Zapytaj zaprzyjaznionego psychoanalityka.
            Jezeli takiego masz. Jezeli nie - pozostaje Ci Freud:)
      • ago-ya Re: Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 05.10.12, 11:50

Na infolinii w Alitalii Pan łamanym polskim (duży plus za to że się uczą polskiego :) powiedział po chwili zakłopotania że mogę mieć nowy paszport ale muszę mieć ze sobą też stary. Jak będą dwa to będzie ok.

Najłatwiej byłoby na starym tyle że oni coś tam zwykle przeciągają przez jakąś maszynkę i jak takiemu celnikowi w Rzymie wyjdzie że paszport nieważny to smutno by było nie polecieć tym bardziej że lecimy całą rodziną plus znajomi.

Kwestia numer dwa jak będę mieć dwa paszporty, to będę pierwszą osobą do wylotu z samolotu gdy trafi się overbooking, pod pretekstem właśnie tego że inne nazwisko... :( do dupy te śluby :)
        • kajak75 Re: Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 05.10.12, 12:54
          trzeba bylo nie zmieniac nazwiska:-) po slubie
          • ago-ya Re: Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 06.10.12, 12:41
            Szybki rozwodzik nikomu nie zaszkodzi ;P
        • nchyb Re: Alitalai zmiana nazwiska na bilecie po ślubie 07.10.12, 12:22
          > Najłatwiej byłoby na starym tyle że oni coś tam zwykle przeciągają przez jakąś
          > maszynkę i jak takiemu celnikowi w Rzymie wyjdzie że paszport nieważny to smutn
          > o by było nie polecieć tym bardziej że lecimy całą rodziną plus znajomi.

nikt po ślubie danej pary automatycznie nie unieważnia paszportu osoby zmieniającej nazwisko. Dopóki sama tego nie załatwisz, twój paszport na panieńskie nazwisko będzie ważny aż do daty ważności...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka