Dodaj do ulubionych

Ryanair - opłata administracyjna

IP: *.31.148.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 08:53
Będąc na ich stronie internetowej zauważyłem, że do ceny biletu dodawana jest opłata administracyjna w wysokości €6 (albo 28 zł). Jednak wybierając opcje płatności "Ryanair Cash Passport" albo "MasterCard Prepaid" można tej opłaty uniknąć. O co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: Ryanair - opłata administracyjna 23.10.12, 09:06
      Chodzi o to właśnie, że trzeba zapłacić Master Card Prepaid :o)
      Ta druga karta to MC Ryanaira , ale nie wiem czy jest dostępna poza UK.

Pozdr
      • Gość: goscwroc Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 09:31
        Ryanair Cash Passport dostępna jest poza UK: w Irlandii, Niemczech, Włoszech i Hiszpanii ;).
        Z opłaty administracyjnej prze rezerwacjach lotów z tych krajów zwalnia właśnie RCP, z całej reszty wystarczy MC prepaid
        • Gość: Manolito Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.181.17.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 10:11
          Z tego co słyszałem, to żaden z polskich banków karty MasterCard Prepaid nie oferuje. Podobno można ją założyć w Moneybookers lub Nettler? Czy ktoś z Was to robił?

Co do Ryanair Cash Passport, to rzekomo można nią płacić jedynie na terenie UK, Irlandii, Niemiec, Hiszpanii bądź Włoch? Podobno płacąc za lot z Polski można używać karty MasterCard Prepaid wydanej przez Moneybookers ...
          • imw Źle słyszałeś :( 23.10.12, 10:44
            WBK wydaje takie karty:
            Karta Fly4free: nie płać „haraczu” Ryanaira

• Gość: masakra Re: Źle słyszałeś :( IP: *.orneta.arkusnet.pl 23.10.12, 11:06
              karta BZWBK prepaid z limitem 4 tysie.
              Płaciłam ta kartą za bilety Ryanair, nie brali haraczu.

prepaid.bzwbk.pl/karty-z-doladowaniem/karty-z-doladowaniem.html
              Można kupić w oddziale banku 20zł lub na Allegro.
              • Gość: Manolito Masakra i IMW IP: *.181.254.147.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 11:54
                Dzięki za linki - o kartach z Moneybookers i Nettler słyszałem od hazardzisty pokerowego :)
                • jot.be Re: Masakra i IMW 23.10.12, 15:06
                  Ponoć skuteczny jest też Mastercard wydawany przez Auchan.

Pozdr
          • Gość: bolek Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.range109-156.btcentralplus.com 24.10.12, 13:17
            mastercardprepaid.pl/
          • trotamundos Re: Ryanair - opłata administracyjna 20.11.12, 18:17
            Gość portalu: Manolito napisał(a):

> Z tego co słyszałem, to żaden z polskich banków karty MasterCard Prepaid nie of
            > eruje.

Oferuje BZWBK, oferuje Pekao i BRE Bank. Ja polecam Ci ta trzecia karte (BRE Bank), przede wszystkim jesli masz konto w mBanku - wtedy pieniadze dochodza na karte w pare minut. Kolejna roznica jest taka, ze taka karta ma nadrukowane Twoje imie i nazwisko, co zwieksza bezpieczenstwo przede wszystkim za granica, tam gdzie sprawdza sie ID przy platnosciach karta (np. Hiszpania), w odroznieniu od innych karta jest wazna az 3 lata, co w przeliczeniu daje najnizszy koszt/rok. Nie ma oplat miesiecznych ani za zasilenie. Dla mnie jest najwazniejsze to, ze wplaty z mBanku dochodza momentalnie. Limity na takiej karcie takie same jak na innych: 4000 pojedyncza transakcja i 10000 saldo na karcie.

Rzuc okiem tutaj:
            lotnictwo.net.pl/7-inne/39-rozne_rozmowki_tylko_lotnicze/39920-mastercard_prepaid_lotnictwo_net_pl.html
            • Gość: Palio Fire 1.3 16V The Way of thinking Of Fashion In This Day And Age IP: 112.111.173.* 06.01.13, 00:51
            • Gość: Palio Fire 1.3 16V Test, just a test IP: *.198.97.125.hexcom.net 06.07.13, 22:48
    • Gość: Manolito Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.158.217.123.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 17:45
      Dzięki za odpowiedzi ... mam jeszcze jedno pytanie: czy kartą MasterCard Prepaid wydaną przez WBK można płacić za lot spoza terenu UK, Irlandii, Niemiec, Hiszpanii oraz Włoch, ale również spoza Polski, np. bilet powrotny Budapeszt - Saloniki?

Bilet jest wówczas wyceniony w forintach w obie strony, Węgry nie należą do krajów wydających Ryanair Cash Passport (czyli używanie karty MasterCard Prepaid jest OK), jednak moja karta jest wydana przez bank z Polski ...
      • Gość: pp Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.m3-connect.de 24.10.12, 19:50
        Są trasy, na których MC PP nie działa, najlepiej przeklikać przez rezerwację do momentu wyboru płatności, wybrać rodzaj karty i i wszystko będzie wiadomo. Z Węgier powinno być ok. Przy okazji - auchanowa MC PP ma dość korzystny przelicznik euro-złoty.
        • jakanu Re: Ryanair - opłata administracyjna 26.10.12, 16:16
          W każdym jednym oddziale BZ WBK dostaniesz MasterCard od ręki. Można też ją kupić na allegro z bezpłatną przesyłką za 15 zł.
          • Gość: Jarek Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 10:10
            W Auchan MC PP skarbonka jest gratis i nie ma limitów płatności. I działa w Ryanair !
            • Gość: pp Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 11:06
              Nieaktualne. MC Prepaid przestał być od kilku tygodni sposobem na zapłacenie bez prowizji. Teraz za zapłatę debetówką (dowolną) płaci się 28zł, kredytówką płaci się jeszcze dodatkowo 2%,
              • Gość: kuba Re: Ryanair - opłata administracyjna IP: *.limes.com.pl 23.02.13, 20:01
                wciaz mozna ominąć opłate administracyjną,w czym pomagam (khubert@interia.pl)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka