maigold 24.11.13, 13:29 Jakoś nigdy mnie to nie interesowało, ale może warto. Latam głównie z biurami, ale samolotami rejsowymi. W tym roku było to 13 lotów Finnair, British Airways, KLM, Air France, lokalni przewoznicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kroks Re: zbieranie mil, punktów IP: *.20-2.cable.virginm.net 26.11.13, 20:21 rozni przewoznicy operuja w roznych aliansach. 13 lotow to malo by miec jakiekolwiek profity tak naprawde. Ja latam srednio 20-30 razy w roku I tez jakos nie widze korzysci. Za mile moglem kiedys robic upgrade ale to tez czasem nie przechodzi bo trzeba tak naprawde o to zebrac niz otrzymac w ramach przywileju. Tani przewoznicy odpadaja. Ja uczestnicze w Miles and More I z roku na rok zmieniaja warunki na gorsze. Jak dla mnie - nic ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 10:06 cześć, jeśli latasz "z biurami", czyli w gronie jakiejś mniejszej lub większej grupy, to sam fakt, ze lot jest rejsowy niekoniecznie musi oznaczać, że będziesz mogła zebrać za niego mile. O ile się nie mylę, przy zakupach grupowych dla ustalenia ceny biletu stosowane bywają taryfy, które nie przewidują naliczenia mil. Musiałabyś zatem zagłębić się w szczegóły danego biletu, ustalić, jaka taryfa została zastosowana, a potem upewnić się, np. na stronie danego przewoźnika, albo sojuszu lotniczego, czy dana taryfa nie jest przypadkiem objęta takimi restrykcjami. Inna sprawa, że takie restrykcyjne taryfy są stosowane też dla pasażerów indywidualnych - np. Singapore Airlines ma taryfę "Q", która nie daje żadnych mil za lot. Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.tysnicki Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 13:25 Czesc, Kilkanaście lotów rocznie ma już jakiś sens z punktu widzenia zbierania mil. To prawda, że w ostatnim czasie Miles&More, który operuje programem milowym dla LOT-u zmienia się na gorsze, ale z drugiej strony to wciąż program, w którym można dla siebie coś ciekawego wywalczyć. Jak wyglądają zmiany w Miles & More i do czego mogą prowadzić możesz zobaczyć tutaj. Pytanie jednak przede wszystkim gdzie latasz. Jeśli latasz głównie do Holandii czy Francji to polecam członkostwo we Flying Blue, czyli systemie Air France/KLM. Dość szybko zaczniesz tam dostawać przywileje. Bo to nie chodzi wbrew pozorom o punkty i ich wymianę, ale o poziom karty. Karty srebrne czy złote dają Ci możliwość wejścia dla lepszej poczekalni czy szybszej ścieżki bezpieczeństwa na lotnisku. To dlatego ja staram się od wielu lat mieć srebrną kartę LOT-u, bo nim głównie latam i w Wawie mam możliwość szybszej odprawy bezpieczeństwa. Dzięki temu rano mogę przyjechać na lotnisko z pół godziny później. Jak masz lot o 7.30 to te pół godziny snu jest PRZYWILEJEM :-) Podsumowując kluczowe jest: - gdzie latasz - w jakiej klasie - czy jestes w stanie w ciagu roku miec 1-2 lotow miedzykontynentalnych Wtedy musisz sie zdecydowac na jedna linie i zrobic sobie w niej wyzszy status karty. Punkty jakie na niej zobaczysz sa coraz bardziej gadzetem, za ktory niewiele dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 16:00 „Miles and More” jest do duszy. Ja jestem w systemie „Mileage Plus” linii United (też „Star Alliance”) i latając raz lub dwa razy w roku (fakt, że na dalekich trasach) uzbierałem przez kilka lat tyle punktów, że już mogę za nie kupić dwa powrotne loty na trasach europejskich. Cały dowcip polega na tym, ze w tym systemie każdy lot powoduje przedłużenie ważności wszystkich zebranych dotąd punktów na 18 miesięcy od daty ostatniego lotu, więc latając choć raz na półtora roku nie tracę punktów z tytułu przedawnienia. Poza tym np. wydając punkty np. na noclegi w hotelach widzę, że w „Mileage Plus” te same punkty są więcej warte niż w „Miles and More”. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.tysnicki Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 16:02 Jorn, Zgadzam sie z Toba jesli chodzi o punkty, ale jesli chodzi o dostep do salonikow czy tez po prostu szybszy security check to niestety w programie United masz to dopiero od statusu zlotego, a ten juz nie jest tak latwo zlowic. Pzdr, M Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: zbieranie mil, punktów 28.11.13, 14:19 Ja nie latam służbowo, więc na jakikolwiek wyższy status nie mogę liczyć, więc dostępem do saloników itp. w ogóle sobie głowy nie zaprzątałem. Odpowiedz Link Zgłoś
maigold Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 17:58 jorn napisał: > „. uzbierałem przez kilka lat tyle p > unktów, że już mogę za nie kupić dwa powrotne loty na trasach europejskich. Właśnie przypomniało mi się, że ktoś na wyjezdzie mówił o takich korzyściach dość szybko w przypadku lotów międzykontynentalnych. Trochę żałuję, że w trakcie czekania nie dałam się namówić na kartę, bo ludzie z grupy przy odprawie jednak nabijali sobie punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: zbieranie mil, punktów 15.12.13, 21:37 W Miles and more można "upomnieć " sie o punkty przez pół roku. Być maize zdążysz jeszcże zarejestrować sie i poprosi. O naliczenie mil - musisz tylko mieć karty pokładowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: zbieranie mil, punktów IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.14, 23:15 Ja kupuję bilety każdorazowo i kładę drągala na te naciągane promocje dla biednych. Ciemnotę wam obiecują , gruszki na wierzbie że jak cztery lata będziesz zapier... w te i nazad to darmowy przelot po europie dostaniesz. Gdybyś żebrał przez te lata w tym czasie to więcej byś pieniędzy zyskał niż 100 biletów na trasie europejskiej. Linie lotnicze utrzymują się Z PIENIĘDZY a nie z buchalterii. Płacąc mogę mieć każde miejsce, o każdym czasie a milowców zawsze przesadzą lub prze-bookują na inny termin. Odpowiedz Link Zgłoś
maigold Re: zbieranie mil, punktów 27.11.13, 17:13 Z tych lotów w tym roku 4 były miedzykontynentalne. W styczniu wybieram się znów na inny kontynent. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.tysnicki Re: zbieranie mil, punktów 28.11.13, 14:34 Oki a wiec teraz juz bedzie konkretnie, bo tyle lotow miedzykontynentalnych to juz ma duzy sens w wypadku kart dla czesto podrozujacych pasazerow. Moje praktyczne rady: Kluczem jest gdzie latasz. Jesli jest to Azja to polecam Ci jeden z systemow w ramach sojuszu OneWorld. Do tego sojuszu nalezy British Airways (ktorym ciezko gdzies poleciec, bo lata tylko 2 razy dziennie z Wawy), ale rowniez naleza do niego Finnair oraz Qatar Airways. Maja dobre stawki i w klasie ekonomicznej i biznes na loty do Azji i Afryki. Szybko znajdziesz sie w obu tych systemach w wyzszych rejonach kart. Lubia rowniez robic upgrade'y. Jesli latasz glownie przez Atlantyk to polecam Ci system Flying Blue Air France/KLM. Maja swietne ceny w Ekonomicznej i Ekonomicznej Premium, dosc latwo dostac sie na poziom srebrny, zwlaszcza KLM lubi robic upgrade'y. Jesli zas chcesz miec wszystko gdzies i zbierac mile takze latajac po Europie zloz sobie konto w Miles&More. Upgrade'u nie uswiadczysz, ale pod koniec przyszlego roku bedziesz miala szanse na karte srebrna, ktora jakies przywileje Ci jednak da. Odpowiedz Link Zgłoś
maigold Re: zbieranie mil, punktów 28.11.13, 17:07 Podróżuję turystycznie , są to różne kierunki: Ameryka Południowa, Azja, Afryka. Przez porty lotnicze w Europie z różnymi przewoznikami. W najbliższym czasie będzie to Addis Abeba przez Stambuł z Turkish A. i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: zbieranie mil, punktów 28.11.13, 23:01 Można też kartę kredytową w Citi z Miles and More, wtedy też za zakupy się zbierają. Ja tak już trochę mil nazbierałem. Odpowiedz Link Zgłoś