Dodaj do ulubionych

Aitalia-najgorsze linie lotnicze!

IP: *.bstnma.east.verizon.net 06.11.06, 16:46
Chcialabym przestrzec wszystkich przed tymi liniami lotniczymi,jestem
obywateleka usa kilka dni temu moja mama odwiedzila mnie (2 tygodniowy pobyt
w usa),w drodze powrotnej miala przesiadke w Milano i pracownik Aitalia
wyrzucil do kosza dwa masla orzechowe ktore miala w bagazu podrecznym
(poniewaz w usa przepakowala ze wzgledu na to ze jej "duzy"bagaz byl za
ciezki)i powiedzla do niej pierdo...polak(zwrocil sie tak w jezyku ang.)
Obserwuj wątek
    • Gość: magic Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.telpol.net.pl 06.11.06, 16:57
      wydaje mi sie ze pracownicy lini lotniczych nie przeszukuja bagazy, jezeli juz
      to robia to pracownicy naziemni, nie powiazani bezposrednio z linia lotnicza
      wiec bylbym ostrożny przed tego typu ocenami.
    • tierralatina Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 06.11.06, 17:07
      To ze wyrzucil jej masla orzechowe to normalne. Nie mozna miec w kabinie
      cieczy, plynow, past i zeli w pojemnikach wiekszych niz 100 ml. A jesli chcesz
      poznac prawdziwe chamstwo obslugi to polecam amerykanskie United...
      • Gość: Magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 06.11.06, 17:10
        Sorki za blad Alitalia zle przeliterowalam,niechodzi o wyrzucone masla tylko
        jak sie do mojej mamy zwrocil parszywy wloch
        • Gość: frequentflyer Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: 80.241.133.* 06.11.06, 17:37
          bez względu na przeliterowanie, i ogólnie mierną jakość alitalii, owa alitalia
          jest tu kompletnie niewinna. to samo mogłoby mamę spotkać gdyby przyleciała np
          deltą do mediolanu bo lotnisko Malpensa nie należy do Alitalii tak jak Miami
          International nie należy do American Airlines. czy to tak trudno zrozumieć? mam
          napisać że British beznadziejny bo w Miami kolejka do immigration była na
          półtorej godziny a ja właśnie Britishem przyleciałem?
          • Gość: magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 06.11.06, 18:24
            to byl pracownik lini,wiem co pisze ;jej bagaz podreczny przeszedl dodatkowa
            kontrole
            • nocnylot Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 06.11.06, 18:41
              Pracownicy linii lotniczych NIGDY nie kontroluja bagazy. Zajmuja sie tym
              wyspecjalizowane firmy handlingowe, czasem agencje ochrony.
              nl
            • Gość: kasa76 Alitalia IP: *.globalconnect.pl 06.11.06, 18:48
              Jest to możliwe, że mama źle przekazała Ci szczegółowe informacje na temat tego
              kto przeszukał jej bagaż, wyrzucił cenne masło orzechowe /do nabycia w Polsce
              btw) i naubliżał. Jak słuszenie forumowicze napisali Melpensa to nie Alitalia,
              Włochy to nie Atlialia, no i Włosi sami w sobie z lekka zburaczali to też nie
              Alitalia.
              Nie zmienia to faktu, ze nie jest to mój ulubiony przewoźnik. :)
              • Gość: kl Re: Alitalia IP: *.aster.pl 06.11.06, 19:23
                BTW kto i po co wozi ze soba masło (w tym orzechowe) ? Tym bardziej na długich
                lotach ;) Wyobrażcie sobie posta na forum ukrańskim - Lot to syf, bo jak matka
                leciala z Toronto z przesiadką w Warszawie, to na Okęciu pracownik wyrzucił jej
                dwie kostki masła z bagażu podręcznego. Śmielibyśmy się do rozpuku. Może na
                Malpensie będą tylko po polsku wisiały ostrzezenia: pasażerowie z Polski, nie
                wolno wozic masła w bagażu podręcznym. Może jeszcze ser wiozła (szczególnie
                dojrzewający)?
                • Gość: kasa76 absolutny hit IP: *.globalconnect.pl 06.11.06, 19:30
                  wieki temu byłam na spotkaniu z celnikiem z lotniska Edmonton. Opowiadał jak to
                  w ciągu roku dokładnie sprawdzają ok. 3% pasażerów, z czego jak przylatywał
                  charter z Warszawy do Edmonton to wtedy juz 80%. Kiedyś kobiecina dowiozła do
                  Edmonton żywą KURĘ /kto ją z tą kurą do samolotu zabrał to jest zagadka/ Dla
                  synka zabrała bo w tej Kanadzie to napewno "takich domowych" to nie mają.
                  Wódki, kiełbasy, masło orzechowe to już przeszłość ;-)
                  • Gość: annie2003 Re: absolutny hit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 19:55
                    a przepraszam, ile te 2 masła orzechowe ważyły, że musiały być przepakowane ze
                    względu na nadbagaż???
                • Gość: Paweł Z. [...] IP: *.os1.kn.pl 06.11.06, 23:22
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mirco Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:20
      To wygląda na jakis kawał. Nie do wiary, że córcia pakuje matce lecącej do
      Polski do bagażu masło kakaowe! Faktycznie, przydałoby się też trochę sera
      dojrzewającego. A najśmieszniejsze, że obie nie dostrzegają idiotyzmu, jakiego
      są autorkami. Na koniec mają jeszcze pretensje, że ktoś ten shit wywalił im do
      kubła.
      A komentarz pracownika lotniska, hmmmm...chyba trafny niestety.
      • Gość: Paweł Z. [...] IP: *.os1.kn.pl 06.11.06, 23:24
      • Gość: magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 06.11.06, 23:50
        Mirco ,niechodzi o to ze wyrzucili maslo orzechowe tylko w jaki sposob ja
        potraktowali(w jaki sposob sie do niej zwrocil makaroniarz),szkoda slow,akurat
        moja mama lubi SKIPPY PEANUT BUTTER i akurat w Polsce nigdzie nieudalo sie jej
        kupic,a przepakowala z kilkoma innymi rzeczami do bagazu podrecznego
    • Gość: mirco Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:50
      Może jestem idiotą, ale na taki pomysł jak ty to bym nie wpadł, aby zapakować
      mamusi masło do Polski. Chociaż i tak nie przebijesz pewnej Polki, która na
      moich oczach reklamowała uszkodzoną torbę podróżną na lotnisku w Nowym Jorku, z
      której wyleciało kilka kg kości na zupę. Autentyk! A może to byłaś ty? Zupka z
      takich kości, yummm, palce lizać! A po niej - masełko, oczywiście orzechowe,
      takie jak lubi mamusia.
      • carnivore69 Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 07.11.06, 14:05
        > Może jestem idiotą, ale na taki pomysł jak ty to bym nie wpadł, aby zapakować
        > mamusi masło do Polski.

Niewlasciwie uzyles spojnika "ale". Powinno byc "totez". (Zakladajac, ze dana
        osoba chciala to maslo przywiezc.)

Pzdr.
      • iberia30 Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 08.11.06, 21:16
        Gość portalu: mirco napisał(a):

> Może jestem idiotą, ale na taki pomysł jak ty to bym nie wpadł, aby zapakować
        > mamusi masło do Polski.

czy Tobie sie nie zdarzylo zeby z jakiegos wyjazdu przywiezc do domu lokalny
        smakolyk albo cos czego u nas nie ma :oliwki czy fete z Grecji, szampana z
        Francji itd?Ja z uporem maniaka przywoze z Niemiec np. slodycze:uwierz , ze
        Milka made in Germany ma zupelnie inny smak niz ta made in Poland:-).
    • Gość: kiciuś Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 23:14
      Cześć Magda,
      po pierwsze: co to ma do rzeczy, że jesteś obywatelką USA? Uległaś, że to najlepsza kategoria obywateli? I ich nie można źle traktować ani ich krewnych?
      No, nie wiem, tak sobie myślę. Jakbyś była z Ekwadoru, to już by można tak? Czy dopiero jak z Sudanu?

Po drugie: takie przepisy, że masło wyrzucili. Wiem, rozumiem, są różne produkty, które się lubi, a nie można ich dostać nigdzie indziej. Sama mam parę takich na liście.

Po trzecie: Wiesz, kiedy mama leciała. Jak widzę, mimo zaprzeczeń na forum, jesteś pewna, że to był pracownik linii (nie wnikam, czy masz rację). To dlaczego by nie napisać do owej linii i nie opisać sytuację?

Owszem, ta linia nie cieszy się uznaniem, wiele złych rzeczy o niej napisano. Nigdy z niej, co prawda, nie korzystałam, choć znam jednego pilota z tej linii. Symatyczny ;-).

Może najpierw, po prostu, spokojnie, spróbować sprawę wyjaśnić u źródła. I tam skargę złożyć, bo pracownik nie powinien się tak odezwać, jak piszesz, że odezwał się do twoje mamy; a jak oleją, to na forum poinformować. Tak sobie myślę, ale ja tylko kiciuś, blondynka :-)

Przykro mi, że tak twoją matkę potraktowali, bo ja też bym się wściekła, ale raczej awanturowałabym się u źródła i dociekała. Nawet bym tam poleciała i pióra by się sypały ;-). Słusznie, czy nie, ale by się sypały ;-). Bo na forum każdy może coś takiego napisać i co z tego? Twoja mama lepiej się poczuje, gdy poinformujesz innych o tym zdarzeniu?

Jak mówiłam, ja tylko durny kiciuś, ale walczyłabym nie na forum, a w "urzędach" ;-).

Pozdrawiam :)
      • Gość: Paweł Z. Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.os1.kn.pl 07.11.06, 23:22
        No fakt, to jest dobra rada. Nawet jeśli był to pracownik agenta handlingowego,
        to przecież agenci handlingowi nie są na lotnisku z nudów, ale dlatego że im
        linie lotnicze płacą ciężką kasę, więc ze skargą trzeba udać się do tego, kto
        płaci - czyli do Alitalii.
        • Gość: jurek Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 23:43
          no ja nie wiem, czy taka ciezka :P w Polsce to oni dobrze nie zarabiaja...
          • Gość: magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 08.11.06, 13:54
            Kicius i PawelZ,dzieki
            Juz dzwonilam do alitalia tutaj w usa i we wloszech tez,oprucz tego powiedzieli
            mi ze wszysko musi byc na pismie (+ kopia biletu itd)
            ps.Kicius mam polsko-amerykanskie obywatelstwo(amerykanskie raczej z
            koniecznosci i to dla mnie tylko dokument).
            • Gość: pawel Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:35
              Skoro to dla ciebie tylko dokument, to po co zaczynasz swoj post od
              poinformowania wszystkich, że jesteś obywatelką USA? A co to ma do rzeczy, jakie
              masz obywatelstwo?
              Poza tym posiadanie obywatelstwa amerykańskiego nie zwalnia ze znajomości
              polskiej ortografii. Słowo "oprócz" ma trochę inną pisownię niż twoja propozycja.
              A tak nawiasem mówiąc to gratuluję pomysłowości (masło w samolocie) i odwagi w
              publicznym chwaleniu się nią.
              • Gość: kiciuś Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:30
                Wyluzuj, człowiecze :). Po co te nerwy? Chcesz wcześniej zawału dostać?

Owszem, zwróciłam uwagę na informację, że Magda jest obywatelką USA i napisała to tak ni w pięć, ni w dziewięć, ni siedemnaście, ale przypuszczam, że była zdenerwowana, a wtedy różne, dziwne rzeczy człowiek potrafi napisać.

Za przewożenie masła już się jej dostało wystarczająco. Choć, jeśli o mnie chodzi, to ludzie mogą sobie przewozić, co chcą. Nie przeszkadza mi ni masło, ni kaszanka. Cóż mi do tego? Oczywiście, jeśli owe towary nie śmierdzą i nie pełzną po pokładzie ;-). (Pomijam przepisy sanitarne różnych krajów itd., itd.).

A z ortografią? Każdemu zdarza się popełnić błąd, jak i każdy może mieć zły dzień, co być może i tobie się właśnie przytrafiło ;-)

Pozdrawiam i lęcę, pa :)
                • Gość: Magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 11.11.06, 02:26
                  Dzieki Kicius!
            • wujo_wladek Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 08.11.06, 22:26
              "oprucz" masła orzechowego odradzam przewożenie w bagażu podręcznym również
              serów, nie tylko dojrzewających, fermentujących drożdży etc.
              • Gość: Magda Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! IP: *.bstnma.east.verizon.net 11.11.06, 02:27
                dzieki za rade!
                • sanyu [...] 11.11.06, 20:49
                • semantyczne_naduzycie Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 14.11.06, 00:54
                  Od dziś nie wolno też przewożic Camemberta i pasztetu Foie Gras.
              • pawel_zet Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 13.11.06, 21:19
                Przypomniało mi się, jak to kiedyś wiozłem serki ołomuńskie w Ołomuńca. Było
                to, co prawda, w pociągu. Bardzo starannie owinąłem, ale i tak trochę woniało.
                Tak więc serki ołomuńskie i inne sery dojrzewające lepiej dać do luku
                bagażowego.
                • tierralatina Re: Aitalia-najgorsze linie lotnicze! 13.11.06, 22:47
                  Nie lepiej tylko koniecznie. Miekkie sery sa na liscie zakazanych w kabinie
                  produktow!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka