oszukac-przeznaczenie 29.08.08, 10:38 ostatnie loty w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lccfly Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! 29.08.08, 10:42 "Zarząd Linii Lotniczych Centralwings przy współpracy z właścicielem PLL LOT rozpoczął programu restrukturyzacyjny spółki, który pozwoli na osiągnięcie rentowności Centralwings już w 2009 roku. Już od połowy września br. spółka rozpocznie proces intensywnego zwiększania udziałów lotów czarterowych i czarter-mix w ogólnej ilości wykonywanych rejsów. Ostatecznie od 30 września samoloty Centralwings operowały będą tylko na tych trasach. Zarząd spółki podjął decyzje o zawieszeniu do odwołania realizacji nierentownych, tanich połączeń regularnych, które przy obecnej sytuacji na rynku mogłyby w przyszłości zagrozić stabilności firmy..." www.centralwings.com/pl/110/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: 79.139.0.* 29.08.08, 19:43 kraków ma poważne problemy w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: Nie beda juz smazyc pieskow w samolotach ? 29.08.08, 20:22 Rownia pochyla...Bylo co raz gorzej z miesiaca na miesiac..A szkoda, bo lubilam te linie, mimo iz moj ostatni lot kosztowal mnie sporo nerwow (dzwonienie do cal center, upominanie sie o zwrot kasy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Nie beda juz smazyc pieskow w samolotach ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.08, 10:51 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5641892,Centralwings_zawiesza_tanie_loty.html Odpowiedz Link Zgłoś
mareczek28 Re: Nie beda juz smazyc pieskow w samolotach ? 01.09.08, 23:05 Hmm, ja tam ardzo lubię z nimi latać. I nie grzebmy jeszcze CW - nadal oferują przeloty wszelakie, tylko kilka połączeń zlikwidowali. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! 30.08.08, 14:10 No to miałem nosa. O mały włos, a bym się skusił na bezpośrednie połączenie z Lizboną jak kilka miesięcy temu planowaliśmy jesienny wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? 30.08.08, 18:20 Centralwings podpisały umowę na wykonywanie rejów ACMI na terenie Libii. Docelowo trzy B737-400 CLW wykonywać będą operacje z Trypolisu do Bengazi na terenie kraju i do Dżiddy w Arabii Saudyjskiej. Pierwszy lot dla kontrahenta, wykonywany z oznaczeniem M4 (Nayzak Air Transport) na trasie Trypolis- Bengazi, planowany jest na 30 sierpnia. I w ten sposób dla rejsów liniowych z PL nie starczylo floty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 19:23 rejsy dla Libijczyków są tylko w ramach hadżu - czyli pielgrzymki muzułmanów do Mekki, lotniskiem obsługującm ten rejon jest Jeddah i stąd jest taki "kurs". Są to bardzo opłacalne dla linii lotniczych rejsy ponieważ stawki są horrendalnie wysokie, nawet docgodzą do 10 000EUR za godzinę lotu (ACMI) ich wadą jest to że są bardzo oraniczone w czasie a wnętrza samolotu wyglądają gorzej niż po wycieczce młodzieży z Izraela. ....dlacego bye,bye? od sierpnia 2004 roku, czyli od powstania spółki Nowy Przewoźnik Sp. z o.o. bo taką nazwę rejestrową ma Centralwings, firma ta przyniosła ok. 250 mln pln strat, czyli ma takie zobowiązania głównie do ogólnie pojętej grupy LOT (PLL LOT, LGS, Petrolot, LAS, itd.....) a to znaczy że tejże grupie brakuje w kasie właśnie 250 mln pln plus ich własne straty. Myślę że łącząc te dwie pozycje można ocenić że "grupie" LOT może do końca roku zabraknąc jakieś od 750 - 850 mln pln w kasie co sięmoże przełożyć na problemy z płynnąścią. A jak wiadomo: no mony no flight. Gregory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 20:07 a będą zwracać kasę za opłacone loty na styczeń 2009, czy raczej mam uważać, że mam "w plecy" 700 zł za 2 bilety do Bolonii i z powrotem? Ma ktos doświadczenie w takiej sytuacji? na razie napisałam mejla z zapytaniem, bo dodzwonića się nie udawało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 21:04 kasę muszą zwrócić, chyba że polubią wizyty w prokuraturze. Jestem ciekaw jaki mieli tzw. pre-sales? Ile to kolejnych milionów do oddania? Chyba że zaproponuja jakas "konwersję" na inne rejsy ale raczej mało kto zamieni rejs na trasie np. Warszawa-Londyn w styczniu na Katowice-Burgas w lipcu :-) . Proponuję teraz już wysłac wezwanie do zapłaty z trmin np. 5 dniowym od daty odebrania listy poleconego (należy wysłać za potwierdzeniem odebrania). Jeżeli w wwyznaczonym czasie nie będzie kasy na koncie to złożyć do Sądu Gospodarczego wniosek o upadłość - najlepiej aby wskazać na tym wniosku innych (np. dwóch - trzech) wierzycieli. Gregory. Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? 31.08.08, 00:04 Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze oni nie odpisuja na maile. Probuj dzwonic az do skutku. Jesli mowia, ze wszyscy operatorzy sa zajeci, zadzwon o 2-3 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyna Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.promax.media.pl 31.08.08, 12:55 zwracaja trwa to jednak 2-3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 02:23 och ty naiwny człowieku to jest państwowa firma pieniądze się znajdą nie sumuje się strat za kolejne lata ksiegowosc sie klania po zatym jesli wiesz a chyba jednak nie wiesz lot posiada akcje kilku polskich firm m.in banku pko ktorych wartośc oczywiscie zalezy od kursu na giełdzie nikt ci dokładnie nie powie ile tego jest ale szacuje sie ze jest to ponad 500 000 000 zlotych warte akcje samego pko ps samoloty beda latac po libi rejsy krajowe pierwszy samolot juz poleciał wiec najpierw sprawdz o potem pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 11:18 straty w księgowości są sumowane i to możesz zobaczyć w bilansie :- P . Akcje są może tyle warte ale nie po kursie dzisiejszym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! - a dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 12:54 Gregory, czyli ja "naiwny człowieczek" w/g gg... :-) 1. Wynik (strata/zysk) z lat poprzednich wykazuję się wraz z wynikiem bierzącym (strata/zysk) w bilansie po stronie pasywów w sekcji A. Kapitał (fundusz) własny. Wynik (strata/zysk) z lat poprzednich jest wartaścią narastającą. 2. Nic nie pisałem o sposobie wyjścia z problemu z przepływami a tylko zasygnalizywałem że takie mogą być co oczywiście nie zmienia postaci rzeczy że owszem LOT posiada papiery wartościowe, które może zbyć pod warunkiem że nie są one zastawione w ramach zabezpieczeń kredytów udzielonych przz bani LOTowi na podtrzymanie działalności - tak jak np. nieruchomości czy przychody ze sprzedaży biletów na tzw. trasach atlantyckich. 3. Nic nie pisałem o rejsach krajowych na rzecz Libii a tylko o rejsach w ramach hadżu - ponieważ te ejsy są bradzo dochodowe i ich cena jest ogólnie znana na rynku. 4. gg - postaraj się uzupełnić swoją wiedzę na temat księgowości a mam nadzieję że nie jesteś pracownikiem działu finansowo-księgowego w firmie Nowy Przewoźnik Sp. zo.o. ;-] Gregory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apokalipsa Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 13:08 fakt, wszystko, czego się dotknęli było nieporadne i beznadziejne. po co w ogóle ktokolwiek o nich pisze. szkoda miejsca na forum! zapomnijmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romcio Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: *.acn.waw.pl 01.09.08, 01:05 ja tam nie narzekam na nich fajnie sie z nimi lata i jak dla mnie było bez zarzutów i złego słowa powiedzieć nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka_r11 Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: 195.164.254.* 01.09.08, 11:17 Nie ma się co bać o kasę za niewykorzystany bilet. Ja miałam lecieć do Dublina tymi liniami w pażdzierniku. Na stronie głównej macie napisane, że loty nie zrealizowane przejmuje LOT. Tak więc nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
oszukac-przeznaczenie Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! 01.09.08, 11:53 1.LOT oferuje połączenia alternatywne pasażerom C0 na rejsy które odbędą się do 9paź.2.dziękuję za taką alternatywę np.:C0 gdańsk-dublin;LOT oferuje warszawa-londyn.a dalej co?pieszo?żałosne to wszystko.ośmieszają się i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 15:00 dla mnie alternatywa, to nie z krakowa, a z warszawy, i nie do Bolonii a do Mediolanu. Niby wszystko Włochy, ale nie o to szło! Już pisać podania o zwrot kasy czy liczyć, że sami wszystkim oddadzą? Latam kilka razy w roku, ale ta sytuacja mnie tak zaskoczyła, że czuję się jak dziecko we mgle... Bolonia miała być wycieczkowo, mówi się trudno - teraz to już chcę tylko zwrotu kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: *.chello.pl 03.09.08, 15:49 Myślę, że możesz liczyć na zwrot kasy. Ja jakoś nigdy nie miałam z nimi problemów, mam nadzieję, że wszytsko potoczy się po Twojej myśli... Powodzenia!;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:19 nie raz leciałem z CW i jakiś słabych akcji nie miałem i nie wiem jak mam do tego podchodzić może ludzie trochę są cięci i wszystko ich zaczyna wkurzać ale ja na Centrala narzekać nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Centralwings(C0)...bye,bye!!! IP: 195.164.254.* 13.11.08, 16:04 Niestety, ale chyba nie ma co liczyć na zwrot kasy za odwołane loty, gdyż Centralwings pada. Ja cały czas czekam na kasę i wiem, że nie doczekam się. Odpowiedz Link Zgłoś