Dodaj do ulubionych

Fokker 100

IP: 80.51.246.* 10.06.09, 13:55
Czytałam , że samoloty FOKKER 100, które latają dla Swiss do Zurichu
są w opłakanym stanie. Czy też mieliscie z nimi do czynienia? Boje
sie latac i taka informacja dodatkowo mnie stresuje :)
Obserwuj wątek
    • rafal.szymczak Re: Fokker 100 14.06.09, 06:38
      zalatw sobie miejsce z przodu, bo silniki na ogonie wiec bedziesz
      miala troszke ciszej ... mowie o F70/F100
      generalnie ok, lecialem 5 razy tym czyms i bylo bezproblemowo ... co
      prawda fokker_em nie swiss, ale malev, austrian, british midland i
      us airways
      a jesli dobrze pamietam, to kilka lat temu pilot posadzil fokkera na
      jakiejs lace w niemczech i nikomu sie nic nie stalo a bylo to
      awaryjne ladowanie
      • Gość: frequentflyer Re: Fokker 100 IP: *.acn.waw.pl 14.06.09, 16:27
        jeszcze załatw teraz łąkę pokrytą półmetrową wartstwą śniegu jak wtedy...
    • Gość: arau Re: Fokker 100 IP: *.13-218-195.catv.internet.lu 11.09.09, 00:15
      Podbijam watek: jakies opinie? musze leciec do ZRH, a wyczytalam, ze
      ich produkcje zakonczono w 1996 r., dodatkowo jak na ok. 300
      wyprodukowanych egzemplarzy bylo wiele katastrof...
      • Gość: frequentflyer Re: Fokker 100 IP: 80.241.133.* 16.09.09, 13:09
        to leć LOTem, młodziutkim cichutkim E170 - często możesz kupić bilet na swiss.pl
        taniej niż na stronie LOTu - to są połączenia o numerach LX 45xx.
    • Gość: braat1 Re: Fokker 100 IP: 217.116.98.* 16.09.09, 13:03
      Lecialem tym fokkerem dwa razy, wygladaly jak kazdy inny samolot.
      • Gość: Tomasz Re: Fokker 100 IP: 188.33.60.* 16.09.09, 23:39
        Świeżutkie, bo z 14.09.09r. zdjęcia Fokkera 100 linii Contact Air (chyba jest to jakiś operator Lufthansy) z lądowania w Stuttgardzie po niecałkowitym otworzeniu się podwozia.

www.planepictures.net/netshow.php?id=874088
        www.planepictures.net/netshow.php?id=874064
        www.planepictures.net/netshow.php?id=873511
        www.planepictures.net/netshow.php?id=873510
    • jodka5 Re: Fokker 100 29.11.09, 02:40
      leciałam 4 razy na trasie WAW ZHR, nie sprawia wrazenia
      rozlatującego się, tyle że maly, natomiast samoloty latajace Air
      France z WAW do Paryża mnie przeraziły trochę, trzeszczy toto masz
      wrażenie ze sie rozpadnie
      • Gość: batman Re: Fokker 100 IP: *.credit-suisse.com 02.07.10, 10:55
        www.pb.pl/4/a/2010/07/01/Awaryjne_ladowanie_w_Warszawie
        Lufthansa to skandal.
        Przed polaczeniem Lufthansy i Swiss oraz LOT bylo tak:
        - 3 samoloty nowe Swiss
        - i 3 samoloty nowe LOT codziennie. Nie bylo tloku.
        Po polaczeniu jest tak:
        - 3 zdezelowane Fokkery z ktorych kazdy moze sie rozbic lada
        moment. Operatorem w razie czego nie jest ani Lufthansa ani Swiss,
        tylko charterowy Contact Air.
        - 2 Embraery LOTu
        - tlok w samolotach jest taki ze torbe musisz na ziemi trzymac

Poza tym wiadomo ze Polacy lubia w spoconych t-shirtach spacerowac a
        pod paszka dezodorat tylko od swieta, wiec wali potem w samolotach
        niemilosiernie.

Polskie urzedy nie zauwazyly ze jest monopol Lufthansy nad polskim
        niebem... Maja wazniejsze sprawy na glowie.

Szczesliwej podrozy !
        • Gość: frequentflyer Re: Fokker 100 IP: 80.241.133.* 02.07.10, 11:33
          samolot z twojego linku wrócił wczoraj na WAW po zderzeniu z ptakiem. jaki wpływ
          na to miał przewożnik, typ i wiek samolotu?
          I może ważniejsze? ile ty masz lat że bredzisz jak poparzony i łżesz jak
          kandydat na wiecu?
          przed połączeniem LH z LX Swiss latał do WAW nie nowymi samolotami a Avro 85/100
          tej samej wielkości co Fokkery, tylko troche wolniejszymi, i też pochodzącymi
          jak F100 z połowy lat dziewięćdziesiątych. I też ich operatorem nie był Swiss a
          jego spółka zależna Swiss European Airlines.
          Lufa cały czas lata z FRA do WAW boeingami 737-300 z końca lat osiemdziesiątych.
          nie podarłbyś mordy również na ten temat?
          Tamte trzy samoloty LOTu miały w sumie 135 miejsc, teraz dwa mają 140-150, a
          jeśli jest ciasnota, to dlatego że panie z odprawy pozwalają na wnoszenie do
          kabiny nadwymiarowych bagaży które powinny lecieć w luku, a nie dlatego że Swiss
          padł bo był zarządzany przez mitomanów.
    • Gość: ktopp Re: Fokker 100 IP: *.chello.pl 18.09.10, 13:35
      Leciałem tydzień temu do i z Zurychu Fokkerami odsługiwanymi przez Conatct Air w imieniu Swiss. Samoloty faktycznie nie wyglądają najlepiej. Obie maszyny jak później sprawdziłem pochodziły z 1990 roku i przez większość czasu pełniły służę w południowoamerykańskich liniach lotniczych.
      W drodze powrotnej samolot był opóźniony co tłumaczono problemami technicznymi w kokpicie maszyny.
      Cały czas miałem obawy o stan samolotu.
      Następnym razem jednak nie skorzystam z usług Swissa ze względu na Fokkera.
      • jorn Re: Fokker 100 19.09.10, 00:22
        Samolot, to nie samochód osobowy. 20 lat, to nie jest jeszcze wiek kwalifikujący na złom. Zwłaszcza, że mówimy o maszynach wykonujących loty po Unii Europejskiej, gdzie kwestie bezpieczeństwa lotów traktuje się bardzo poważnie.
        • Gość: kamil Re: Fokker 100 IP: 109.243.233.* 16.10.10, 18:25
          notorycznie latam miedzy Warszawą i Zurychem (9.40 wylot, 17.15 przylot) i muszę potwierdzić że często z tym samolotem były problemy...
          Raz musieliśmy dolecieć do warszawy na 1 silniku, a raz lądować w łodzi z przyczyn technicznych.
          Wg mnie jest to najbardziej niebezpieczne połączenie jeżeli chodzi o połączenia z warszawy...
          Ale mimo wszystko żyje - co ma być to będzie :)))
          • Gość: A Re: Fokker 100 IP: 194.70.240.* 18.10.10, 10:34
            Wlasnie ostatnio sprawdzalam te polaczanie przez Zurich, bo sa najtansze z UK z przesiadka. Ale zdziwilo mnie, ze lot jest obslugiwany przez Contact Air mimo, ze niby Lufthansa sprzedaje lot i wlasnie tymi Fokkerami. Bede omijac to polaczenie w takim razie. Nie lubie stresow ;)
            • Gość: d.b Re: Fokker 100 IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 23:15
              Właśnie przyleciałem na święta do polski (z przesiadką z Zurychu...)
              Uwielbiam latać ale jak lecieliśmy do Warszawy (Swiss-ContactAir) coś tak pierd...neło w samolocie że musieliśmy awaryjnie lądować...
              Do tej pory nie wiem co się stało ale wszystko zakończyło się dobrze...
              Nie życzę nikomu sytuacji kiedy stewardessy udzielają instrukcji awaryjnego lądowania.
    • wiem_ze_wiem Re: Fokker 100 24.12.10, 00:48
      Fokker to zabytek, a w zabytki przedsiębiorca nie inwestuje, tylko eksploatuje dopóki się da. W życiu bym do czegoś takiego wsiadła.
      • Gość: MM Re: Fokker 100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 10:09
        Też leciałem i faktycznie wygląda na stary wyeksplatowany samolot. Z tyłu bardzo głośno od silników. Gdybym miał wybór, to wybrałbym na tej trasie komfortowy Embrauer LOT. Zastanawia mnie, dlaczego Swiss Air na inne linie europejskie wysyła swoje własne nowe samoloty, a na połączeniu WAW-ZRH lata stara flota Contact Air? Też pomyślalem o tym, że widocznie nas Polaków traktuje się gorzej. Mamy mniej kasy, więc cena musi być niższa niż na zachodzie - więc to się również przekłada na jakość. Samolot nie eksponuje zbytnio swojego logo Contact Air. Na całej długości samolotu widać wielki naspis: STAR ALLIANCE.
    • Gość: dero541@wp.pl.Pozd Re: Fokker 100 IP: 77.222.237.* 12.07.11, 22:23
      BZDURA,PROSZĘ W TO NIE WIERZYĆ.LATAM CO ROKU DO ZURICHU I ZAWSZE JEST SUPER I NIGDY NIE BYŁO NIESPODZIANEK Z SAMOLOTAMI FOKKER 100.Pozdrowienia
      • o.kalamata Fucker 101 13.07.11, 01:58

Aga najwidoczniej spadla na trawe. Nigdy sie wiecej nie odezwala. RIP.
        • Gość: gino Re: Fucker 101 IP: *.com.pl 24.05.12, 21:10
          Miałem okazję lecieć 16-05-2012 a raczej nim nie polecieć lot nr LX1353 został odwołany z przyczyn technicznych miał komplet pasażerów. Nawet nie oderwał się od ziemi był jakiś problem z klapami rano nadal stał na lotnisku. Poleciałem następnym lotem LX1349 a jeśli chodzi o frekwencje leciałem nim 4 razy za każdym razem pełno ludzi 50% obcokrajowców głównie krawaciarze reszta polacy jak widać doleciałem czy są niebezpieczne to nie wiem bo się aż tak dobrze na tym nie znam silniki ma rolsa więc chyba ok jeśli chodzi o wiek no może w takich liniach to już nie powinny latać, ale nie są zdewastowane bardziej niż 10 lat młodsze 340 którymi leciałem do bangkoku.
          • voyager747 Re: Fucker 101 24.05.12, 21:39
            Też wracałem takim z Zurichu do Warszawy, samolot stary, w sumie taki sobie, LOTowskim Embraerem czy A 320 Swissem dużo fajniej się lata.
    • Gość: Maciej G. Re: Fokker 100 IP: *.net.pulawy.pl 18.01.13, 21:19
      Focker 100 to super samolot niedoceniany i bardzo cichy, jest dość mały ale przyjemny :]
      Może już nie produkowany ale to dobra i bezpieczna konstrukcja :] Lata się przyjemnie.
      • voyager747 Re: Fokker 100 20.01.13, 12:50
        jeśli się siedzi na końcu przy silnikach, to nie jest cichy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka