Dodaj do ulubionych

info o lataniu

10.08.09, 12:36
Witam:)
z góry przepraszam jak powtarzam watek, próbowałam to wszystko
przeczytać co znajduje sie na tym forum i mam taaki mętlik w głowie
że szok.
Potrzebuje wiedzy w pigułce

Lecę z lotniska we Wroclawiu do Belgii<Bruksela>. Zastanawiam się
jak się ma sprawa z kosmetykami < perfumy, soczewki kontaktowe, płyn
do soczewek>..to wszystko wkładam do bagażu, nie do podręcznego?

I jak to jest z odprawą?na stronie lini lotniczych pisało coś o
odprawie on line...czy musze dokonac jej on line żeby dostać kartę
pokładową?
z góry wybaczcie jak moje pytania są zbyt..proste czy
oczywiste...ale w życiu nie leciałam samolotem i lekko sie stresuje:)

dziekuje za jakąkolwiek pomoc

:)
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: info o lataniu IP: *.aster.pl 10.08.09, 13:19
      wklep w google "płyny samolot" i wszystkiego sie dowiesz
      ondprawa online póki co nie jest obowiązkowa
      • a380 Re: info o lataniu 10.08.09, 13:46
        Ale, wg mnie, zawsze lepiej odprawić się przez internet o ile jest taka możliwość.
    • Gość: Basia Re: info o lataniu IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.08.09, 13:46
      Leciałam w czerwcu z Wrocławia do Oslo i odprawiałam się (a
      własciwie odebrałam tylko kartę pokładową, gdyz miałam tylko bagaz
      podręczny) normalnie przy kontuarze. Wracajac z Oslo zrobiłam
      odprawę on-line w automacie. Od paru lat z płynami/kremami jest
      tak,ze mozesz miec 'przy sobie' czyli w bagazu podręcznym łącznie
      max 1 litr w pojedynczym opakowaniu max 100 ml. Tez wszyskie płyny,
      pasty do zebów, dezodoranty wyjmujesz z bagazu poręcznego i
      wykładasz do przeswietlenia w przezroczystym woreczku.
      • Gość: tadzioW Re: info o lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:29
        Mam tez ten sam problem jezeli chodzi o on line.Pierwszy lot
        dlatego sa watpliwosci.Co nam tak naprawde daje online.Lece LOT
        miejsce mam zarezerwowane. Czy potem musze sobie cos wydrukowac i
        zabrac ze soba. Prosze podpowiedzcie co i jak. Dziekuje
        • Gość: mmm Re: info o lataniu IP: *.aster.pl 10.08.09, 16:18
          Odprawa online zwykle jest otwarta 24 godz przed odlotem i daje przede wszystkim mozliwosc wyboru miejsca w samolocie. Drukujesz sobie karte pokladowa, bagaz na lotnisku oddajesz w punkcie fast-drop i idziesz sie przeswietlac a nie stoisz w monstrualnej niekiedy kolejki do okienek odprawy LOT
          • Gość: Marta Re: info o lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:07
            ja jestem chyba głupia. Lecę w czwartek do Glasgow, z warszawy, liniami Wizzair. W życiu nie widziałam lotniska na oczy. zastanawiam się (bo przeczytałam na stronie)że bagaz ma być podpisany,jezeli ja mam torbe podrozna to jak mam ja podpisac? nakleic jakas kartke? Poza tym zastanawiam sie czy plecak moze byc bagazem podrecznym? Czy mogę mieć w nim ubrania? Mogę wziąc 25hg z czego 10 to podreczny,wiec chciałabym tam zmiescic jak najwiecej. A co z kosmetykami w bagazu glownym? czy tez musza byc w jakims specjalnym worku? czy mogą w nim byc takie rzeczy jak obcinacz do paznokci,pilnik czy maszynka do golenia? Wiem,ze to banalne i połowa forumowiczow pomysli,że to jest jakis wkret,ale ja naprawde nie mam pojęcia. I co wogole powinnam zrobic jak bilet kupowalam w biurze w Częstochowie, dostałam tylko kartke, to od czego mam zacząc jak już pojawię się na lotnisku. Lot mam o 11:05 a mam być o 9:05. Czy o tej 9:05 to już w jakimś konkretnym miejscu czy mogę zacząć wtedy wszystko robić? Boję się strasznie,że nieogarnę wszystkiego i nie polecę nigdzie :/
            • ileonek Re: info o lataniu 10.08.09, 22:04
              dziękuję wszystkim za pomoc i przydatne odpowiedzi:)

Marta, nie martw się, też lecę pierwszy raz i wydaje mi się, że moje
              pytania są banalne..no ale kto pyta, nie bładzi:)
              Z tego co mi już wiadomo to chyba kosmetyki nie moga być w bagażu
              głównym. No i też nie wiem co zrobić z pilniczkami i takimi różnymi.
              <mam też problem z płynem do soczewek..bo jest wielki i chyba nie
              mogę go zabrać;/ >
              Bilet rezerwowała mi znajoma z Belgii. Dostałam tylko na maila jakiś
              kod, więc z tym pewnie mam sie zgłosić na lotnisko:)
              Nie martw się, jakoś to będzie. Każdy kiedyś pierwszy raz leciał..i
              doleciał, więc i nas to raczej czeka:)

pomocne są też informacje na stronie lini lotniczych którymi
              lecisz..obczaiłam juz tą opcję. tam wszystko piszę...znaczy się
              prawie:P
              • ileonek Re: info o lataniu 10.08.09, 22:06
                A! Marta..mysle że dobrze byłoby nakleić kartkę jakaś do "rączki od
                torby" czy w jakimś miejscu, gdzie będzie ona widoczna.
                A plecak chyba może być bagażem podręcznym...byleby wymiary sie
                zgadzały..tak myśle:)
              • oszukac-przeznaczenie Latam bo lubię. 11.08.09, 00:37
                ileonek napisała:
                "..no ale kto pyta, nie bładzi:)
                > Z tego co mi już wiadomo to chyba kosmetyki nie moga być w bagażu
                > głównym.."
                Chyba powiedzenie przestało się sprawdzać...;) Nie wiem kto Tobie naopowiadał
                takich głupot.pozdrawiam.:))
              • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: info o lataniu IP: *.tengizchevroil.com 11.08.09, 08:46
                Kosmetyki moga byc w bagazu glownym i to nie stanowi zadnego
                problemu. Sa jednak pewne kosmetyki, ktore chcesz miec przy sobie
                (np. szczoteczka do zebow z pasta). Te zabierasz do podrecznego.
                Pilnik do paznokci, obcinacz i inne takie z pewnoscia Ci sie nie
                przydadza podczas lotu, a moga wzbudzic zainteresowanie przy
                kontroli osobistej przed lotem i mozesz je stracic.
                Zabierz do podrecznego tylko to, co Ci jest NAPRAWDE niezbedne,
                reszta wloz do glownego. Jedyne co ryzykujesz, to to, ze walizka nie
                doleci na czas, ale wtedy powinnas dostac pakiet na przetrwanie,
                jesli ladujesz w kraju, ktorego rezydentem nie jestes.

Jak masz numer rezerwacji, to idziesz z nim do check_in, czyli tam
                gdzie dostaniesz karte pokladowa. Z zaleznosci od linii czasami
                wystarcza sam paszport plus podanie kierunku lotu (pierwszy
                odcinek), zeby Pani/Pan mogla Cie znalezc w systemie.

Pozdrawiam
                rafal
                • ileonek Re: info o lataniu 11.08.09, 11:19
                  To ja już się naprawdę pogubiłam, bo każdy mówi co innego.
                  Czyli ograniczenie na kosmetyki tyczy się tylko bagażu podręcznego,
                  tak? do tego głównego mogę nawkładać rzeczy niezaleznie od
                  pojemności?( bo jest jakiś przepis, że płyny można przewozić, ale
                  tylko do 1 l pojemności i pojedyncze rzeczy nie moga przekraczac 100
                  ml...ma to zwiazek tylko z bagażem podręcznym, tak?)

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki..przydadzą się na pewno:)

A co do postu napisanego przez "oszukać przeznaczenie": do
                  powiedzenia: "kto pyta nie błądzi" powinnam chyba jeszcze dodać..i
                  zależy kogo pyta:P Kompetentna osoba jest niezbedna;)
                  • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: info o lataniu IP: *.tengizchevroil.com 11.08.09, 11:55
                    Ograniczenie co do kosmetykow dotyczy tylko bagazu podrecznego. W
                    bagazu glownym mozesz zabrac dowolne rzeczy - oczywiscie poza tymi
                    wylaczonymi, ale ich liste znajdziesz na stronie kazdej linii np.
                    granat raczej nie przejdzie.
                    1 litr max z kosmetykami o pojemnosci nie wiekszej niz 100 ml
                    dotyczy tylko bagazu podrecznego.
                    Dla informacji pasta do zebow 125 ml zuzyta w polowie traktowana
                    jest dalej jako ponad 100 ml i nie przejdzie przez kontrole.
                    Pytaj, bedziesz miala mniej stresujaca podroz, a moze nawet
                    zakochasz sie w lataniu.

Pozdrowienia
                    rafal
                    • ileonek Re: info o lataniu 11.08.09, 12:52
                      Gość portalu: rafal imysz@wp.pl napisał(a):

> Ograniczenie co do kosmetykow dotyczy tylko bagazu podrecznego. W
                      > bagazu glownym mozesz zabrac dowolne rzeczy - oczywiscie poza tymi
                      > wylaczonymi, ale ich liste znajdziesz na stronie kazdej linii np.
                      > granat raczej nie przejdzie.
                      > 1 litr max z kosmetykami o pojemnosci nie wiekszej niz 100 ml
                      > dotyczy tylko bagazu podrecznego.
                      > Dla informacji pasta do zebow 125 ml zuzyta w polowie traktowana
                      > jest dalej jako ponad 100 ml i nie przejdzie przez kontrole.
                      > Pytaj, bedziesz miala mniej stresujaca podroz, a moze nawet
                      > zakochasz sie w lataniu.
                      >
                      > Pozdrowienia
                      > rafal

dziękuję Rafal, za odpowiedź..teraz wszystko jasne:) Na pewno
                      pokocham latanie..tego jestem pewna.:)

pozdrawiam
                  • Gość: magda Re: info o lataniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 11:55
                    W ubieglym roku do bagazu rejestrowanego wlozylismy nawet butelke
                    coli , a dlaczego to juz inna historia.Doleciala bezproblemowo.
                    Wazne co masz w podrecznym.Paste do zebow sprawdz czy nie ma ponad
                    100 ml.
                  • Gość: mmm Re: info o lataniu IP: *.aster.pl 11.08.09, 12:13
                    ileonek napisała:

> To ja już się naprawdę pogubiłam, bo każdy mówi co innego.
                    > Czyli ograniczenie na kosmetyki tyczy się tylko bagażu podręcznego,
                    > tak? do tego głównego mogę nawkładać rzeczy niezaleznie od
                    > pojemności?( bo jest jakiś przepis, że płyny można przewozić, ale
                    > tylko do 1 l pojemności i pojedyncze rzeczy nie moga przekraczac 100
                    > ml...ma to zwiazek tylko z bagażem podręcznym, tak?)
                    >

google nie gryzą, gdyby ci zalezalo na zdobyciu rzetelnych informacji juz dawno wszytsko bys znalazla...
                    • flyboom narciarz z zamiłowania 11.08.09, 12:24
                      Gość portalu: mmm napisał(a):
                      > google nie gryzą, gdyby ci zalezalo na zdobyciu rzetelnych informacji juz dawno
                      > wszytsko bys znalazla...
                      w sensie,że jak założy gogle,to wszystko będzie ok?hi hi
                      • Gość: mmm Re: narciarz z zamiłowania IP: *.aster.pl 11.08.09, 12:37
                        niech nałozy cokolwiek i oprócz bagazu doczyta jeszcze troche o przechodzeniu przez kontrole bezpieczenstwa
                    • ileonek Re: info o lataniu 11.08.09, 12:51
                      Gość portalu: mmm napisał(a):

> ileonek napisała:
                      >
                      > > To ja już się naprawdę pogubiłam, bo każdy mówi co innego.
                      > > Czyli ograniczenie na kosmetyki tyczy się tylko bagażu
                      podręcznego,
                      > > tak? do tego głównego mogę nawkładać rzeczy niezaleznie od
                      > > pojemności?( bo jest jakiś przepis, że płyny można przewozić,
                      ale
                      > > tylko do 1 l pojemności i pojedyncze rzeczy nie moga przekraczac
                      100
                      > > ml...ma to zwiazek tylko z bagażem podręcznym, tak?)
                      > >
                      >
                      >
                      > google nie gryzą, gdyby ci zalezalo na zdobyciu rzetelnych
                      informacji juz dawno
                      > wszytsko bys znalazla...

To, że google nie gryzą, to wiem. tak się składa, że potrafię ich
                      używać. Ale nie zawsze wiedza tam znaleziona jest rzetelna. Poza tym
                      czasem o wiele lepiej jest zapytać się kogoś na forum, na zasadzie
                      zwyczajnej, życzliwej rozmowy. dlatego pomysł założenia tego wątku.
                      Może to prostolinijne i trochę 'oklepane', ale nie widzę w tym nic
                      złego
                      • Gość: mmm Re: info o lataniu IP: *.aster.pl 11.08.09, 12:59
                        Dobrze wyszukana wiedza jest rzetelna bo sprowadza sie do miedzynarodowych przepisow IATA i przepisów wewnętrznych poszczególnych linii lotniczych, a na forum oprócz wpisów życzliwych i cierpliwych (tak, tak, temat wałkowany chyba z tysiąc razy) sa tez wpisy od czapy więc skoro sama na ten temat nic nie wiesz, to nie wiem jak odrózniasz jedne od drugich
                      • oszukac-przeznaczenie mmmA chyba kiepski dzień ;) 11.08.09, 12:59

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka