Dodaj do ulubionych

Soczewica na zdrowie

IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 04.03.10, 15:37
osobiscie polecam krokiety z soczewica Pychotka
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Soczewica na zdrowie IP: 213.25.141.* 04.03.10, 23:11
      Poza białkiem i proteinami zawiera też cukry i sacharydy.
      • Gość: m Re: Soczewica na zdrowie IP: *.chello.pl 05.03.10, 12:52
        białka to proteiny a sacharydy to cukry...chyba że ironicznie...
        • Gość: lulu Re: Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 12:11
          A jak sie robi te krokiety z soczewicy?

Ja do gotującej się soczewicy, poza listkiem laurowym, dorzucam zawsze 1-2
          goździki, kawałek cebuli i dużą szczyptę kurkumy. Ma wtedy zdecydowanie
          lepszy smak.
    • Gość: aggula3 Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 11:54
      U mnie od jakiegoś czasu króluje zupa z soczewicy. Coś jak
      grochówka, ze schabem i wędzonym boczkiem . Pyszności , w sam raz na
      tę zimę-macochę.
    • Gość: Teresa Soczewica na zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.12, 09:59
      Dzień dobry! Podajecie Państwo linki do przepisów z soczewicą w roli głównej. Sprawdzałam kilka, lecz strony te nie istnieją. Warto to uaktualnić, bo wygląda interesująco. Serdecznie pozdrawiam Teresa Ewa Leśniak
      • squirk Re: Soczewica na zdrowie 15.03.13, 16:24
        O, powinnam częściej tu zaglądać, wątek w sam raz dla mnie - Tereso, wygooglaj "zupa fakes z soczewicy" - to w zasadzie nie tyle zupa co gęsta potrawka, gulasz z soczewicy i warzyw, aromatyczna, sycąca i jedna z moich ulubionych.
        Wygooglaj także "ciapka soczewicowa" - brzmi jak brzmi ale to także świetna potrawa, podobna zresztą do powyższej ale jednak inna.
        Na forum kuchnia jedna z zaawansowanych kulinarnie pań poleca namoczenie soczewicy przed gotowaniem, zamierzam to przetestować, kupiłam opakowanie zielonej i podpowiadam tę metodę bo podobno rewelacyjnie wpływa na efekt końcowy.
        :-)
    • Gość: Ania Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 16:03
      U mnie dziś na obiad zupa-krem z czerwonej soczewicy, z dodatkiem pomidorów z puszki i aromatycznych przypraw:) Jest przepyszna:)
    • condor Soczewica na zdrowie 17.03.13, 10:47
      Ja z soczewicą gotuję jednogarnkowe danie, smakuje wspaniale i nie tuczy.
      Składniki na 4 głodne osoby:
      2 duże cebule
      2 świeże papryki
      pół kilograma pieczarek
      szklanka zielonej soczewicy
      250 ml przetartych pomidorów lub sos z kartonu
      kawałek wędzonego boczku (jeżeli nie chcemy wersji wegetariańskiej)
      szczypta chili do smaku
      sól do smaku
      odrobina cukru
      olej rzepakowy do smażenia
      trochę soku z cytryny

Wykonanie:
      Kroję najpierw pieczarki i lekko je podsmażam na patelni skrapiając sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, a następnie wrzucam do garnka. To samo robię z cebulą i papryką - wystarczy je tylko trochę zeszklić. Jak ktoś lubi danie z mięsem to może dodać boczku. Całość podlewam niewielką ilością wody i zmiękczam pod przykryciem przez kilka minut. Potem dokładam uprzednio namoczoną zieloną soczewicę i sos pomidorowy, przyprawiam solą, cukrem i chili żeby potrawa nabrała charakteru. Gotowe danie w parę minut a smakuje świetnie, jest doskonałe zarówno na gorąco jak i na zimno.
      Smacznego !
    • condor Soczewica na zdrowie 17.03.13, 10:52
      Zapomniałem o czosnku który dodaję (2 ząbki) posiekany na koniec razem z przyprawami.
    • truskawka545 Re: Soczewica na zdrowie 20.03.13, 08:17
      uwielbiam zupę z soczewicy, koniecznie z łyżką śmietany.
    • qwertura Kotlety 25.03.13, 13:19
      A ja robię "mielone" z soczewicy. Do tego ziemniaki i gotowana marchewka. Pycha obiad!
    • Gość: Gość Soczewica na zdrowie - kradzież IP: *.echostar.pl 03.10.13, 08:35
      Skopiowaliście słowo w słowo artykuł z gazety i nie podaliście źródła. To jest plagiat i kradzież. Jeżeli jakikolwiek dziennikarz podpisuje się pod czyjąś pracą to jest złodziejem i miernotą. Tekst pochodzi z poradnika domowego i jest również udostępniany na innych stronach - z tym, że tam otwarcie przyznają, że nie są twórcami artykułu.
      Wielki minus! Świadczy o niskim poziomie gazety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka