Gość: campi IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 04.03.10, 15:37 osobiscie polecam krokiety z soczewica Pychotka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość portalu Soczewica na zdrowie IP: 213.25.141.* 04.03.10, 23:11 Poza białkiem i proteinami zawiera też cukry i sacharydy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Soczewica na zdrowie IP: *.chello.pl 05.03.10, 12:52 białka to proteiny a sacharydy to cukry...chyba że ironicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 12:11 A jak sie robi te krokiety z soczewicy? Ja do gotującej się soczewicy, poza listkiem laurowym, dorzucam zawsze 1-2 goździki, kawałek cebuli i dużą szczyptę kurkumy. Ma wtedy zdecydowanie lepszy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggula3 Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 11:54 U mnie od jakiegoś czasu króluje zupa z soczewicy. Coś jak grochówka, ze schabem i wędzonym boczkiem . Pyszności , w sam raz na tę zimę-macochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Soczewica na zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.12, 09:59 Dzień dobry! Podajecie Państwo linki do przepisów z soczewicą w roli głównej. Sprawdzałam kilka, lecz strony te nie istnieją. Warto to uaktualnić, bo wygląda interesująco. Serdecznie pozdrawiam Teresa Ewa Leśniak Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Soczewica na zdrowie 15.03.13, 16:24 O, powinnam częściej tu zaglądać, wątek w sam raz dla mnie - Tereso, wygooglaj "zupa fakes z soczewicy" - to w zasadzie nie tyle zupa co gęsta potrawka, gulasz z soczewicy i warzyw, aromatyczna, sycąca i jedna z moich ulubionych. Wygooglaj także "ciapka soczewicowa" - brzmi jak brzmi ale to także świetna potrawa, podobna zresztą do powyższej ale jednak inna. Na forum kuchnia jedna z zaawansowanych kulinarnie pań poleca namoczenie soczewicy przed gotowaniem, zamierzam to przetestować, kupiłam opakowanie zielonej i podpowiadam tę metodę bo podobno rewelacyjnie wpływa na efekt końcowy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Soczewica na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 16:03 U mnie dziś na obiad zupa-krem z czerwonej soczewicy, z dodatkiem pomidorów z puszki i aromatycznych przypraw:) Jest przepyszna:) Odpowiedz Link Zgłoś
condor Soczewica na zdrowie 17.03.13, 10:47 Ja z soczewicą gotuję jednogarnkowe danie, smakuje wspaniale i nie tuczy. Składniki na 4 głodne osoby: 2 duże cebule 2 świeże papryki pół kilograma pieczarek szklanka zielonej soczewicy 250 ml przetartych pomidorów lub sos z kartonu kawałek wędzonego boczku (jeżeli nie chcemy wersji wegetariańskiej) szczypta chili do smaku sól do smaku odrobina cukru olej rzepakowy do smażenia trochę soku z cytryny Wykonanie: Kroję najpierw pieczarki i lekko je podsmażam na patelni skrapiając sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, a następnie wrzucam do garnka. To samo robię z cebulą i papryką - wystarczy je tylko trochę zeszklić. Jak ktoś lubi danie z mięsem to może dodać boczku. Całość podlewam niewielką ilością wody i zmiękczam pod przykryciem przez kilka minut. Potem dokładam uprzednio namoczoną zieloną soczewicę i sos pomidorowy, przyprawiam solą, cukrem i chili żeby potrawa nabrała charakteru. Gotowe danie w parę minut a smakuje świetnie, jest doskonałe zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
condor Soczewica na zdrowie 17.03.13, 10:52 Zapomniałem o czosnku który dodaję (2 ząbki) posiekany na koniec razem z przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawka545 Re: Soczewica na zdrowie 20.03.13, 08:17 uwielbiam zupę z soczewicy, koniecznie z łyżką śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
qwertura Kotlety 25.03.13, 13:19 A ja robię "mielone" z soczewicy. Do tego ziemniaki i gotowana marchewka. Pycha obiad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Soczewica na zdrowie - kradzież IP: *.echostar.pl 03.10.13, 08:35 Skopiowaliście słowo w słowo artykuł z gazety i nie podaliście źródła. To jest plagiat i kradzież. Jeżeli jakikolwiek dziennikarz podpisuje się pod czyjąś pracą to jest złodziejem i miernotą. Tekst pochodzi z poradnika domowego i jest również udostępniany na innych stronach - z tym, że tam otwarcie przyznają, że nie są twórcami artykułu. Wielki minus! Świadczy o niskim poziomie gazety Odpowiedz Link Zgłoś