re12nia 29.03.11, 14:42 W tym roku chcę na święta ugotować żurek,ale nie mam przepisu na zakwas i jak długo go się robi? Proszę o przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: Łatwy i prosty przepis na Żurek 29.03.11, 20:46 Robię zawsze zakwas na żur z tego przepisu i wychodzi bardzo dobry. Szklanka mąki żytniej kilka ząbków czosnku mała cebula liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego pół kromki chleba razowego ze skórką bądź 1 dag drożdży. Do kamiennego garnka lub słoja wsypać mąkę, wymieszać z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pokrojony czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej wody, włożyć cebulę, chleb lub drożdże i dokładnie wymieszać. Przykryć garnek płótnem [ściereczką], obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Moja uwaga: płyn w garnku nie może sięgać pod sam wierzch, bo potrafi z garnka wykipieć. Lepiej niech będzie do 10 cm rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re12nia Re: Łatwy i prosty przepis na Żurek IP: *.182.245.153.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.11, 19:16 Spróbuję zrobić,i ugotować żurek. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczakzkrakowa Re: Łatwy i prosty przepis na Żurek 01.04.11, 07:16 Wodę z pod kiszonych ogórków rozprowadzić mąką Odpowiedz Link Zgłoś