Dodaj do ulubionych

przetwory z ogórków

09.08.12, 20:06
poszukuję przepisu na sałatkę szwecką z ogórków na zimę po dwóch przeprowadzkach zapodziały mi się przepisy może ktoś posiada i może udostępnic?
Obserwuj wątek
    • krysieczka89 Re: przetwory z ogórków 10.08.12, 09:28
      Ja też chętnie bym jakieś poczytała, bo ostatnio dostałam mnóstwo ogórków od znajomych, którzy mają działkę, i nie mam bladego pojęcia, co z tym zrobić.
    • magdafil Re: przetwory z ogórków 14.08.12, 09:19
      A ja jeśli mogę się podłączyć chciałabym w tym roku zakisić ogórki. Przepis w zasadzie już mam, tylko mam pytanie:
      - czy pasteryzować słoik (słyszałam, że nie)
      - jeśli nie pasteryzować, czy dokręcać słoiki
      - jak długo mogą stać takie ogórki (w ciemnym i suchym pomieszczeniu)

Widziała w sklepie takie wielkie słoiki z zakrętkami, chyba właśnie specjalnie do takich ogórków.

Może ktoś ma wiedzę i się podzieli, dzisiaj wieczorem chcę je robić:)

I jeszcze na koniec przepis, który posiadam:

2 kg małych ogórków gruntowych (wybierajmy te mniejsze i jędrniejsze).
      przyprawy : czosnek, koper
      sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody) i oczywiście woda.

Przepis na ogórki

Ogórki dokładnie myjemy, wrzucamy do naczynie. Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru. Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce (ciemne ważne oczywiście tylko jeśli używamy przezroczystego słoja). Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.
      • Gość: 2azalia Re: przetwory z ogórków IP: *.147.4.60.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 19:14
        jeśli chcesz kisić ogórki na zimę to jeśli masz 2 kg ogórków gotujesz około 3litry wody dodajesz 6 płaskich łyżek soli normalnej/kamienna nie zakwaszą się/ 1 łyżka płaska cukru
        koper najlepiej sam "kwiat" ale nie koniecznie,chrzan,czosnek,układasz ogórki dodajesz dodatki i zimną zalewę
      • Gość: 2azalia Re: przetwory z ogórków IP: *.182.148.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 19:41
        cd.kiszenia-zapomniałam dopisać iż zalewę do słoika trzeba wlać po sam brzeg słoja aby wyeliminować powietrze i dopiero dobrze zakręcić nie pasteryzujemy!!!
    • Gość: marbor1 Re: przetwory z ogórków IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.12, 10:24
      Przepis dostałam od swojej sąsiadki p.Basi.
      Sałaka z ogórków nas słodko:
      3 kg ogórków, obrać i pokroić w plastry
      0,5 kg papryki czerwonej, pokroić w paski
      0,5 kg cebuli, pokroić w talarki
      Zalewa:
      3 szklanki cukru
      2,5 szklanki octu z białego wina lub z jabłek
      1 łyżka soli
      Składniki zalewy zagotować.
      Potrzebne przyprawy:
      1 opakowanie kurkumy
      3 ząbki czosnku
      Duży pęczek natki pietruszki [posiekać}.

W/w składniki połączyć z ogórkami, zalać zalewą i zostawić na ok 8 godz. Następnie wszystko zagotować przez ok.10 min. i gorące przełożyć do uprzednio wyprażonych słoików, zamknąć.
      Słoików się nie pasteryzuje.
      • Gość: 2azalia Re: przetwory z ogórków IP: *.182.148.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 19:37
        Dziękuję za przepis jutro zabieram się do wykonania
    • krysieczka89 Re: przetwory z ogórków 16.08.12, 08:23
      Ja też na pewno skorzystam z obu, dzięki wielkie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka