Gość: Dorka73 IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.14, 23:25 podajcie proszę sprawdzony przepis na zakwas na barszczyk wigilijny. Pamiętam, że kiedyś robiłam ale kurcze nie pamiętam co i jak, chodzi mi po głowie chleb razowy tzn skórka od chleba razowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: zakwas na barszczyk 14.12.14, 00:10 Gość portalu: Dorka73 napisał(a): > podajcie proszę sprawdzony przepis na zakwas na barszczyk wigilijny. Pamiętam, > że kiedyś robiłam ale kurcze nie pamiętam co i jak, chodzi mi po głowie chleb > razowy tzn skórka od chleba razowego. Zapytaj albo skorzystaj z wyszukiwarki (temat się powtarzał) na forum Kuchnia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hhuberte26 Re: zakwas na barszczyk 18.12.14, 15:14 Znam ten przepis, warto spróbować: 1) 2 kg czerwonych buraków; 3) litry wystudzonej, przegotowanej wody; 3) łyżki soli; 4) ząbki czosnku; 3) liście laurowe; 5) ziaren ziela angielskiego. Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i pokroić na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości ząbków. Plastry buraków włożyć do słoja, dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i zalać wystudzoną wodą z solą. Woda powinna zakrywać buraki. Słój przykryć gazą i nałożyć gumkę, aby gaza nie spadała. Słój przechowywać w ciepłym miejscu (ja trzymam na blacie kuchennym, gdzie temperatura wynosi około 24 stopni). Po upływie doby zakwas powinien zacząć się pienić. Zakwas jest gotowy po 4 - 5 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś