Dodaj do ulubionych

Tarta lotaryńska

IP: 155.158.61.* 14.05.05, 09:03
2 dkg śmietany???
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Tarta lotaryńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:42
      bardzo dobra tarta najlepsza z tych, które jadłam dotychczas:)
      • Gość: justa Re: Tarta lotaryńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:23
        trzeba spróbować
    • ela.tu-i-tam Re: Tarta lotaryńska - Quiche lorraine po naszemu 09.08.05, 22:43
      Patrze na tytul i oczy przecieram.

Toz to quiche lorraine, a nie "tarte".

A kysz z takim tlumaczem ;-)
    • Gość: brzoskwinija Re: Tarta lotaryńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:09
      Uwielbiam tą tartę, wprawdzie często wychodzi mi drobny zakalec ale myślę, że jest genialna!
      • Gość: emka Re: Tarta lotaryńska IP: 83.238.174.* 11.06.06, 23:18
        MOżna sam spód podpiec, dopiero potem wyłożyć resztę skladników. Wtedy zakalec
        nie zdarzy się na pewno.
      • Gość: gość Re: Tarta lotaryńska IP: *.aster.pl 06.01.07, 13:17
        Zamiast z ciasta kruchego można zrobić blat z ciasta francuskiego.. Pycha! :)
        • Gość: Owal Re: Tarta lotaryńska IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 16:49
          Jakim cudem z 1/2 szklanki wody 1/2 kostki masła i 200 g mąki wyszło wam kruche
          ciasto?! Przecież z czegoś takiego to się robi papka. Oczywiście nic nie pisze
          na temat stopniowego dodawania wody aż do zagniecenia ciast o konsystencji
          kruchego ciasta. Jeśli komuś wyszło z tego przepisu ciasto kruche to proszę o
          napisanie krok po kroku co robił. Pozdrawiam
    • Gość: hajmahajma Re: Tarta lotaryńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:30
      to nie jest żadna tarta tylko quiche loraine czyli po polsku kisz lotaryński.
    • Gość: magda Tarta lotaryńska IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 18:53
      No rzeczywiście bardzo po polsku "kisz". A co ma znaczyć, poza tym, że to spolszczony qiuche? dla mnie tarta brzmi lepiej, nawet jak nie jest superdokładnym tłumaczeniem. A zresztą nie wiem, czy się tak bardzo jedno różni od drugiego; wg Słownika języka polskiego:
      quiche [wym. kisz], kisz «placek ze słonego, półkruchego ciasta z dodatkami»
    • Gość: magda Tarta lotaryńska IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 19:37
      Ha! no więc postanowiłam sprawdzić u źródła, czym się różni quiche od tarty. Larousse de la cuisine: Quiche: Tarte salée en pâte brisée, garnie de laronds mélangés avec des oeufs et de la crème. Cette entrée chaude est d’origine lorraine, mais le mot “quiche” designe par extension toutes les tartes salées, au saumon, aux champignions, aux fruits de mer, etc.
      Quiche : słona tarta z (ciasta) pâte brisée, z nadzieniem z boczku, jaj i śmietany. Ta ciepła przystawka pochodzi z Lotaryngii, ale słowo « quiche « w szerszym znaczeniu oznacza wszystkie rodzaje słonych TART, z łososiem, pieczarkami, owocami morza itd.
      tłumaczenie robocze, ale chyba widać, że quiche jest rodzajem tarty. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka