Gość: Bill IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 14:30 Niezla profanacja sosu JOGURTOWEGO Tzatziki. Bardzo mozliwe ze jest smaczny ale z prawdziwym tureckim tzatziki niewiele ma wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rafello Re: Tzatziki IP: *.pionki.org / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 20:16 tzatziki są greckie, a profanacja rzeczywiście jest niezła (całkiem smaczna), postrafiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Tzatziki IP: *.chello.pl 21.03.07, 15:06 bardziej turecki niż grecki, może sama nazwa, ale kuchnia grecka opiera sie na pzepisach kuchni Turków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tzatziki IP: *.aster.pl 22.07.05, 17:20 ten przepis to profanacja Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tzatziki 22.07.05, 17:22 serek, majonez rzodkiewki w tzatziki?\to cos nowego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Tzatziki IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 18:47 To moze byc smaczny sos/pasta/danie, ale z pewnoscia nie sa to tzatziki. A nawet nie jest to wariacja na temat tzatzikow... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Tzatziki 22.07.05, 19:14 Fakt-tzatziki to nie jest:)Moze autorka tytul zmieni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoli Re: Tzatziki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:50 To może podacie jak zrobić tzatziki, własnie dostałam z Cypry kubelek sosu/jogurtu/dipu czy jak tam chcecie go nazwac do zrobienia tzatziki ale nie wiem co dalej z tym poczac - czy dodac ogorek, rzodkiewke i czosnek? Dzieki za ciekawe pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werbena Re: Tzatziki- a co na taka kompozycje IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 26.07.05, 10:01 drobno pokrojony ogorek jogurt naturalny czosnek lyzka sera feta oregano czasem koperek Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Tzatziki 26.07.05, 10:16 Powiedzmy na 100g jogurtu licz 1-2 ogórki i mały ząbek czosnku; Obrane ogórki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (jeśli pestki są duże to usuń), wrzuć na sito, lekko dociśnij, niech oddadzą nadmiar soku; Wrzuć do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj jogurt, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem; Jeśli brak dobrego jogurtu, polecam fetę mlekovity. W takim przypadku nie używam już soli, ogórki odsączam tylko trochę i mieszam wszystko blenderem; Jeśli ma być bardziej chrupiąco i zielono, polecam odłożyć jednego ogórka w skórce i dodać go, po uprzednim starciu na grubych oczkach (oraz odciśnięciu) na samym końcu; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoli Re: Tzatziki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:44 ten jogurt co mam jest specjalny do robienia tzatziki ale rzeczywiście muszę sprawdzić czy jest słony czy nie - żeby dało sie potem zjeść - Dzieki wielkibede miala dobry obiadek sznycelki do tego zrobie powinno pasowac Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Tzatziki 26.07.05, 11:05 dodam jeszcze, że ten pieprz to niekoniecznie, a czosnek to koniecznie ;)) polski, w ciemnych łupinach; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athena Re: Tzatziki IP: *.cm-upc.chello.se 27.07.05, 23:41 starty ogorek ( bez soku) jogurt czosnek mieta ( posiekana swieza lub suszona) oliwa sol, pieprz Przepis z Athen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Tzatziki IP: *.tvgawex.pl 09.06.06, 23:33 kurcze ten kto podał ten przepis chyba nie wie jak nawet wygląda grecki jogurt naturalny???przede wszystkim co tu robi rzodkiewka??i majonez?? prawdzisy sos tzatzyki jest robiony z jogurtu greckiego z dodatkiem swiezego ogórka i czosnku.z uwagi ze jogurt z tamtego regionu swiata jest tak gesty ze nie spada z łyzki to mozna dodac naszego polskiego jogurtu naturalnego dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.osobiscie robie go z samego jogurtu naturalnego polskiego zmielonego 3 krotnie twarogu chudego czosnku swiezego ogórka i przyprawy do tzatzyki knorr mi samkuje polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Tzatziki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 14:18 Ja używam jogurt turecki(do nabycia w sklepach), dodaję dodatkowo posiekany świeży koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Tzatziki IP: *.011-118-626f721.cust.bredbandsbolaget.se 12.10.06, 08:31 Czlowieku skad ja Ci wezme `Ostrowie`Wogole nie jestes international... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Tzatziki IP: *.e-wro.net.pl 02.02.07, 23:21 Prawdziwe tzatziki robi się z fety i jogurtu naturalnego i bez rzodkiewki. To co opisujesz w swoim przepisie może jest smaczne ale nie nazywaj tego tzatziki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabag1 Tzatziki 22.02.07, 17:34 OKROPNE!!!! MAm przepis na wspaniale tzatziki ktore sa prawie takie same jak oryginalne, a wiec: 500ml Quarka (serek homogenizowany naturalny, musi byc lagodny nie kazdy sie nadaje a to podstawa)3 zabki czosnku nie za duze (mozna wiecej jak kto lubi)zielony ogorek, sol i pieprz bialy.Ogorek starkowac na tarce grubej.Twarozek do miski,dodac ogorek razem z sokiem,dodac czosnek przecisniety przez praske, wymieszac,posypac sola i piepszem,odstawic do lodowki na godzinke,potem doprawic jeszcze do smaku sola pieprzem WYSMINNITE DO GRILA SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idea Tzatziki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 22:48 Popieram poprzednią opinię z oryginalnym sosem ma niewiele wspólnego ..."gdzieś dzwonią, ale w którym kościele?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Tzatziki IP: *.aster.pl 10.08.07, 16:56 Nazwij to inaczej, bo w żadnym razie to co robisz tzatziki nie jest. A ja do tzatziki polecam specjalne, gęste jogurty np. bałkański lub grecki. Dostępne w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Tzatziki IP: *.bb.sky.com 02.11.07, 19:52 tylko athena wie jak wyglada oryginalne tzatziki Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Moje tez nazywam tzatziki 23.06.08, 17:40 Robie w blenderze. Jogurt, ogorek ze skorka ale bez pestek, duuuzo czosnku i natka z pietruszki. Zadnej soli, pieprzu, miety czy kopru. Proporcje jak zawsze na oko i jak zawsze smakuje wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Tzatziki IP: *.aster.pl 19.10.08, 19:01 Jogurt bałkański, lub grecki (byle gęsty), ogórek wąż częściowo obrany, starty na grubej tarce i odciśnięty, czosnek roztarty, pieprz czarny lub lepiej biały, posiekane natka i mięta jednak są konieczne, w lodówce ok. godz, przed podaniem zamieszać. Jeśli to przekąska, to najlepiej na świeżo upieczonych pszennych plackach. Solić (np. solą morską)dopiero w trakcie jedzenia. Do tego retzina lub inne białe. Smacznego. W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. O'Hare Tzatziki IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 21:52 Eeee, prawdziwe tzatziki jest zrobione z greckiego jogurtu /może być również bułgarski - może nawet lepszy/ - oba do kupienia bez problemu. Sztukę robi wszystko - jogurt, ogórek, czosnek, grecka oliwa, greckie oliwki, świeża mięta i świeży koperek - tego dużo, ale bez przesady, żeby nie zdominował smaku. Jak jestem w Grecji, to dzień bez tzatziki - dzień stracony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Tzatziki IP: *.79.107.27.tellas.gr 08.08.09, 16:18 to jest jakies zupelne nieporozumiwnie!!!!!!!!!TZATZIKI...z rzodkiewka????i majonezem????ochyda!!!Mieszkam w Grecji od 10 lat i gdy to przeczytalem to...nie powiem!!! Na orginalne Tzatziki(Τζατζικη)wystarczy:GESTY JOGURT(nie puszczajacy wody)ogorek,czosnek,sol i odrobine octu winnego....gdzie majonez gdzie rzodkiewka....Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś