IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 03:13
zrobiłam, testu nie udało mi się pomyślnie przeprowadzić (brzmiał dla mnie,
jak jakieś czary), ręka mi prawie odpadła z tego miksowania nad parą, ale
wyszło słodziutkie i strasznie pyszne
Obserwuj wątek
    • Gość: rilwen Nugat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 03:33
      o!! znowu zrobilam nugat o 3 w nocy...
    • foiegras Re: Nugat 23.01.06, 21:26
      maly blad w tlumaczeniu: powinno byc "tu nous gâteS" z s na koncu
    • halberek Nugat 02.09.07, 23:41
      Też zrobiłam, trochę inne proporcje wg przepisu Agaty Baranowskiej, ale
      posiłkowałam się wiedzą teoretyczną z tego artykułu. Ciekawe czy komuś uda się
      przeprowadzić test do piórka. Mnie się nie udało, ale i tak wyszło, tylko mikser
      mi się zgrzał do bialości.
    • Gość: Jedrek Nugat IP: *.acn.waw.pl 28.02.09, 23:42
      Parę moich komentarzy, na świeżo po zrobieniu nugatu..
      1. Test "do piórka" jest trochę mylny, bowiem jak syrop jest tak rozgrzany to
      wcale się piórka z niego nie robią, dopiero jak przestygnie trochę to z tego
      przestudzonego się piórko robi.. Lepiej zainwestować w termometr: kosztuje 12pln
      2. chyba za krótko gotowałem na parze, nie wiem, dość że wyszła bardzo lepka i
      gęsta masa o konsystencji mniej więcej ptasiego mleczka. Z drugiej strony przy
      takich proporcjach białek do cukru nie dziwne że wyszło coś w stylu
      nieupieconych bezów. Następnym razem spróbuje zrobić nugat z angielskojezycznych
      przepisów gdzie dodaje się tylko 2 białka
      pozdrowienia i smacznego
      • Gość: X Re: Nugat IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 23:01
        To napewno nie jest przepis dla początkujących. Próbowałam zrobić nugat, strasznie długo stałam nad kuchenka i sprawdzałam, czy kropla syropu uformuje się w kuleczkę w szklance zimnej wody, co nie nastąpiło. Szkoda, że nie ma podaych jakichś ram czasowych, bo do takich jest się najłatwiej dostosować w amatorskiej kuchni. To jest nie tyle przepis, co po prostu artykuł o nugacie, a testy z piórkiem i termometrem to nie jest coś dla zwykłych śmiertelników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka